Enerģētika

Kampars pārliecināts, ka Nord Pool Latvijā sāks darboties 1.oktobrī

BNS, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir pārliecināts, ka elektroenerģijas birža Nord Pool Latvijā sāks darboties 1.oktobrī.

Kampars trešdien Saeimas tautsaimniecības komisijā deputātus informēja, ka 1.oktobrī Latvija pilnībā pievienosies Trešās enerģētikas paketes nosacījumiem un Nord Pool biržai.

Vairāki eksperti iepriekš pauduši bažas, vai Latvijai izdosies pievienoties biržai šogad.

Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitaskompānijas Latvijā Enefit valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane (Aivar Tihane) iepriekš atzina, ka ir maz ticams - Latvija Skandināvijas valstu elektroenerģijas biržai Nord Pool pievienosies šā gada 1.oktobrī. Pēc viņa teiktā, Latvijas sagatavošanas darbi nav pietiekamā līmenī, kas varētu nodrošināt elektroenerģijas tirgus atvēršanu šajā gadā.

Arī Nord Pool elektrības birža uzskata, ka Latviju atšķirībā no pārējās Baltijas šogad nebūs iespējams pievienot biržas apgabalam, jo Latvija atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas ir izvēlējusies tādu elektrības pārvades operatora nodalīšanas modeli, ka tīklu aktīvi paliek elektroenerģijas tirgotājam, nevis pārvades operatoram, iepriekš vēstīja laikraksts Dienas Bizness.

Baltijas valstu premjerministri iepriekš nolēma pievienoties Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržai Nord Pool 2011.gada 1.oktobrī, un pašlaik valdībā ir apstiprinātas nepieciešamās izmaiņas likumos, lai sagatavotu normatīvo bāzi Latvijas pievienošanai biržā, taču par izmaiņām likumos vēl jālemj Saeimai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo: Jaunais Nord Pool tirgus modelis ir nepilnīgs un rada zaudējumus tirgus dalībniekiem

nozare.lv, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Ziemeļvalstu enerģijas biržas Nord Pool Spot (Nord Pool) tirgus modelis, kas darbojas kopš Lietuvas apgabala izveides, ir nepilnīgs un rada ekonomiskos zaudējumus tirgus dalībniekiem visā Baltijas reģionā, uzskat a/s Latvenergo Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns.

Viņš skaidroja, ka Nord Pool biržas darbības teritorija ir Ziemeļvalstis un Baltija, sastāvot no 14 cenu zonām, kuras darbojas kā vienots tirgus. Ja elektroenerģijas pārdevējs - ražotājs - kādā cenu zonā ievieto biržā pārdošanas piedāvājumu, šis piedāvājums tiešā veidā konkurē ar citu ražotāju piedāvājumiem visās Nord Pool cenu zonās.

Dažādās zonās elektroenerģijas tirgus cena var atšķirties no pārējām, ja pārvades tīklam ir ierobežojumi. Piemēram, patlaban Igaunijas cenu zonā ir augstāka tirgus cena nekā Somijas apgabalā, jo Igaunijas cenu zonā biržas dalībnieki aktīvi pērk elektroenerģiju, bet Somiju-Igauniju savienojošās elektrolīnijas Estlink jauda ir par mazu, lai nodrošinātu lētās Somijas elektroenerģijas pārvadīšanu uz Igauniju nepieciešamajā apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nord Pool birža – elektrība, kad pašiem tās pietrūkst

Ingus Štūlbergs, AS "Latvenergo" Tirdzniecības daļas vadītājs, 27.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstās elektrības cenas ir raisījušas interesi par biržas darbības principiem.

Mūsu valstij dalība Nord Pool biržā nodrošina iespēju iegādāties trūkstošo elektroenerģijas apjomu, lai pilnībā nosegtu valsts patēriņu par ekonomiski izdevīgāko un pēc iespējas zemāko cenu nākamajai dienai, importējot to, izmantojot starpsavienojumus. Savukārt izstāšanās no biržas padarītu nemainīgi augstu elektroenerģijas cenu patērētājiem, kas pārsniegtu esošās Nord Pool biržas Latvijas reģiona vidējās cenas gadā.

Latvija teorētiski varētu sevi nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģijas apjomu – ar nosacījumu, ka visu gadu Daugavas HES pietece saglabātos netipiski augsta un vienmērīga, Latvenergo TEC ražotnes strādātu bez nepieciešamajiem remontdarbiem, bet pīķa jeb augsta pieprasījuma stundās Latvijas elektroenerģijas patēriņš tiktu samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nord Pool: Somijas plāniem atomenerģijas jomā jāseko tikpat cītīgi kā Visaginas AES

Nozare.lv, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstoties elektroenerģijas starpsavienojumiem, Baltijas reģionam ir svarīgi sekot līdzi ne tikai Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam, bet arī Somijas plāniem atomenerģijas jomā, norāda Ziemeļvalstu enerģijas biržas Nord Pool Spot (Nord Pool) pārdošanas direktors Krievijā un Baltijas valstīs Hando Saters.

«Daudz raizējamies par Visaginas AES projektu, taču tikpat svarīgi ir sekot arī Somijas atomnozares attīstībai. Viņi paziņojuši par plānu būvēt jaunu staciju ar jaudu 1600 megavati (MW),» norādīja Saters.

Vaicāts, vai tas nozīmē labas ziņas patērētājiem attiecībā uz cenu, viņš norādīja, ka tās ir labas ziņas visiem patērētājiem. «Igaunija un Somija tiks savienota ar 1000 MW jaudas kabeli, būsim labi integrēti ar šo tirgu, un jebkurš patērētājs būs laimīgs,» teica Nord Pool pārstāvis, atsaucoties uz otrā Estlink kabeļa izveidi starp Igauniju un Somiju tuvākajos gados.

Jau ziņots, ka Somijas rietumu daļā Pihejoki pilsētā tiks būvēta jauna AES, kas būs trešā kodolspēkstacija valstī, pērn oktobrī pavēstīja Somijas enerģētikas uzņēmums Fennovoima. AES būvniecības sagatavošanas darbi sāksies ne ātrāk kā 2012.gada nogalē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Žīgurs: Latvijas iekļaušanās elektroenerģijas biržā mājsaimniecībām neko nemainīs

Nozare.lv, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kā tirdzniecības apgabala iekļaušana elektroenerģijas biržā Nord Pool Latvijas mājsaimniecībām cenu ziņā neko nemainīs, apgalvo AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors Āris Žīgurs.

Latvija oficiāli sāks piedalīties Nord Pool no 3. jūnija, kad tiks uzņemta biržā kā «tirdzniecības apgabals», kurai tiks aprēķināta un Nord Pool mājaslapā publiskota elektrības tirdzniecības cena.

Kā norāda Žīgurs, mājsaimniecībām no 3.jūnija cenu ziņā nekas nemainīsies, arī Latvenergo turpinās nodrošināt elektroenerģiju iedzīvotājiem līdzšinējā kārtībā. Taču gan pēc Nord Pool Latvijas cenu zonas atvēršanas jūnijā, gan - vēl vairāk - pēc mājsaimniecību tirgus atvēršanas - Latvijā klientiem būs būtiski plašākas iespējas sekot aktuālajai elektrības cenai, salīdzināt, analizēt cenu svārstību cēloņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nord Pool: Baltijas elektroenerģijas ražošana ne vienmēr spēj konkurēt tirgū

Līva Melbārzde, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējo trīs gadu laikā elektroenerģijas ražošana Baltijas valstīs ir turpinājusi kristies, problēma nav jaudu trūkums, bet gan ražošanas konkurētspēja tirgū.»

To reģionālajā enerģētikas diskusijā, ko organizē Polijas vēstniecība Rīgā , sacīja Nord Pool Spot biržas Baltijas un Krievijas reģionālais vadītājs Hando Suters. Viņš norādīja, ka liels elektroenerģijas apjoms Baltijā tiek importēts no Krievijas, lai gan pamazām pieaug arī Ziemeļvalstu elektroenerģijas apjomi, kas varētu vēl palielināties, kad tiks izbūvēti plānotie starpsavienojumi starp Igauniju - Somiju un Lietuvu - Zviedriju. Kā lielu notikumu Baltijas elektroenerģijas tirgū viņš atzīmē Latvijas pievienošanos Nord Pool Spot, kas sagaidama nākamā gada 3. jūnijā. «Latvijas pievienošanās izbeigtu arī Lietuvas izolāciju no kopējā Nord Pool Spot tirgus, kas pašlaik ir novērojama,» sacīja H. Suters. Viņš stāstīja, ka pievienošanās Nord Pool tirgum ir vienīgā Baltijas valstu iespēja, nodrošināt savu elektroenerģijas tirgu likviditāti, jo katrā no valstīm vēsturiski ir izveidojies viens liels elektroenerģijas ražotājs, kas joprojām saražo teju 100% no kopējā valstī saražotā elektroenerģijas apjoma. Pēc Latvijas pievienošanās Nord Pool Spot viņš prognozēja, ka visās Baltijas valstīs nākotnē vajadzētu būt vienādai elektroenerģijas cenai. Pašlaik tas ne vienmēr tā ir, jo Igaunija un Lietuva jau ir pievienojušās Nord Pool Spot, kamēr Latvija vēl nav, turklāt vasarās starp Latviju un Igauniju novērojami pārvades jaudas ierobežojumi, bet Lietuvai pagaidām nav savienojumu ar Skandināvijas tirgu. Nord Pool Spot ir elektroenerģijas birža, kas darbojas jau 20 gadus, tajā ar elektrību tirgojas 370 uzņēmumi no 20 valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Arī otrdien gaidāma rekordaugsta vidējā elektroenerģijas biržas cena

LETA, 06.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī otrdien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā elektroenerģijas cena turpinās kāpt, otro dienu pēc kārtas sasniedzot dienas vidējās cenas jaunu rekordu - 469,03 eiro par megavatstundu (MWh), maksimumam no rīta pārsniedzot pat 1000 eiro atzīmi, liecina "Nord Pool" informācija.

Otrdien augstākā elektroenerģijas cena "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā gaidāma laikā no plkst.7 līdz 8, kad cena par MWh pieaugs līdz 1000,07 eiro atzīmei. Zemākā elektrības cena biržā gaidāma laika posmā no pusnakts līdz plkst.1, kad elektroenerģija maksās 143,20 eiro par MWh.

Arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kā arī Somijā otrdien tiek prognozētas tādas pašas elektroenerģijas biržas cenas kā Latvijā. Citos "Nord Pool" biržas reģionos prognozētas cenas būs zemākas.

Jau ziņots, ka pirmdien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā tiek prognozēta jauna rekordaugsta vidējā elektroenerģijas cena - 290,06 eiro par megavatstundu (MWh), liecina "Nord Pool" informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) martā ierosinās elektrības biržas "Nord Pool" tirgus modeļa reformas, intervijā Igaunijas laikrakstam "Eesti Paevaleht" paziņojusi Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāre Kadri Simsone.

Intervijā Simsone stāstīja, ka stratēģijas mērķis ir pārskatīt visa elektrības tirgus uzbūvi, tādēļ martā EK prezentēs ierosinājumus, kuros piedāvās risinājumus maksimālajām cenām, piemēram, laikā, kad patēriņš pārsniedz saražotās elektrības apmēru.

Viņa teica, ka valstīm tiek lūgts iesniegt secinājumus par iespējām slēgt īpašus līgumus ar lielajiem elektrības patērētājiem, kas apņemtos samazināt patēriņu maksimuma patēriņa stundās. Tāpat EK plāno ierosināt, lai biržas cenas formulā netiek iekļauta dārgākā piedāvātā cena.

Eirokomisāre uzsvēra, ka 5% patēriņa maksimuma stundās pārvietošanai ir izšķiroša nozīmē - patēriņš ir jāsamazina vai jākompensē atteikšanās no patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Geton Energy vadītāja pievienojas Nord Pool patērētāju konsultatīvajai padomei

Monta Glumane, 04.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par patērētāju konsultatīvās padomes valdes locekli elektroenerģijas biržā «Nord Pool» kļuvusi SIA «Geton Energy» valdes priekšsēdētāja Diāna Kazakēviča, informē «Geton Energy».

D. Kazakēviča stājas «Lietuvos energija» valdes locekļa Vidmanta Salieša vietā, kurš «Nord Pool» ieņēma šo amatu.

«Darbs šajā padomē dod iespēju piedalīties tirgus uzlabošanā kopā ar pārstāvjiem no vissvarīgākajiem Ziemeļeiropas enerģijas uzņēmumiem. Vienlaicīgi tā ir arī vieta, kur dalīties ar zināšanām un viedokļiem ar nozares kolēģiem no citiem tirgiem,» saka D. Kazakēviča.

«Nord Pool» patērētāju konsultatīvā padome ir viens no veidiem, kā tirgū dalīties ar pieredzi par attiecību uzturēšanu ar klientiem. Konsultatīvo padomi veido 16 locekļi, kas pārstāv enerģijas uzņēmumus un citas nozares organizācijas.

«Nord Pool» ir viens no lielākajiem Eiropas enerģijas tirgiem, kas izveidots 2002. gadā Ziemeļeiropas reģionā. «Nord Pool» ir enerģijas tirgus operators 15 Eiropas valstīs: Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Igaunijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Latvijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Polijā un Zviedrijā. Tirgū darījumus veic 380 uzņēmumi no 20 valstīm. 2017. gadā «Nord Pool» kopumā pārdeva 512 teravatstundas enerģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nord Pool elektrības birža uzskata, ka Latviju atšķirībā no pārējās Baltijas pievienot biržas apgabalam šogad nav iespējams, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Par to laikrakstu informēja Nord Pool spot Baltijas reģiona projektu menedžeris Pasi Koukanens. «Tā kā Latvija atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas ir izvēlējusies tādu elektrības pārvades operatora nodalīšanas modeli, kad tīklu aktīvi paliek elektroenerģijas tirgotājam, nevis pārvades operatoram, uzskatām, ka Latviju šogad nebūs iespējams pievienot Nord Pool biržas apgabalam, kā bija plānots. Igaunija jau ir Nord Pool apgabalā, Lietuva šogad tiks iekļauta, taču Latvijas modelis prasa garāku sertifikācijas ceļu,» skaidroja P. Koukanens.

Viņš norādīja, ka Nord Pool principiāli neiebilst pret Latvijas izvēlēto modeli, taču, tā kā par sava apgabala paplašināšanu Nord Pool tirgus dalībnieki ir jāinformē sešus mēnešus iepriekš, birža uzskata, ka Latvijas gadījumā tas šogad vairs nav īstenojams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars pievērsīsies uzņēmējdarbībai; paliks Vienotībā

Nozare.lv, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) pēc pilnvaru beigām turpinās darboties partiju apvienībā Vienotība un plāno pievērsties uzņēmējdarbībai, tiesa, pagaidām neatklājot konkrētu jomu.

Kampars atklāja, ka nekandidēt 11.Saeimas vēlēšanās bijis viņa personisks lēmums, un partija lēmuma pieņemšanā nav izdarījusi spiedienu.

Pēc ekonomikas ministra amata pamešanas Kampars pauž gatavību palikt Vienotībā: «Vienotībai patlaban ir svarīgi nodemonstrēt, ka tā ir nopietna partija, kas nenodarbojas ar spēlēm Vecrīgā, bet ir plaša, nopietni strukturēta politiska organizācija. Katrā ziņā partiju nepametīšu, jo man ir daudz ideju, ko varētu darīt, bet neizslēdzu, ka pēc ekonomikas ministra amata pamešanas varētu daļu ikdienas veltīt uzņēmējdarbībai.»

Uz jautājumu, vai Kamparam nav žēl, ka viņš pārdevis sava uzņēmuma SIA Ronis kapitāldaļas, viņš norādīja, ka nav vēlējies pārdot kapitāldaļas, tomēr nācās dzēst īstermiņa aizdevumu, un tajā brīdī nebija cita risinājuma. Kā ziņots iepriekš, Kamparam piederošā uzņēmuma investors samaksājis drošības naudu 35 000 latu apmērā, un par šo darījumu ieinteresējās gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo: Lietuvas elektroenerģijas biržai jāpārtrauc sava darbība

Līva Melbārzde, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas elektroenerģijas tirgus modelis ar divām biržām nav devis vēlamo rezultātu.

To Energoforumā atzinis a/s Latvenergo Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns. «Elektroenerģijas biržai ir divi galvenie uzdevumi: pirmkārt, nodrošināt tirdzniecības vietu, kur elektroenerģijas pircēji un pārdevēji var vienkārši un efektīvi elektroenerģijas piegādes darījumus, un, otrkārt, publicēt uzticamu elektroenerģijas tirgus cenu. Diemžēl jāatzīst, ka esošais Baltijas elektroenerģijas tirgus modelis ar divām biržām nav devis vēlamo rezultātu. Tas pamatā ir tāpēc, ka tirdzniecības

apgrozījums Baltijas tirgū ir par mazu, lai pietiktu divām biržām,» tā G. Junghāns.

Viņš skaidro, ka ieviešot paralēli Nord Pool Spot biržu Igaunijā un BaltPool biržu Lietuvā, abas sadala jau tā nelielo tirgu divās daļās un rezultātā no apgrozījuma deficīta cieš abas biržas. «Piemēram, 2010. gadā no oktobra līdz decembrim abās biržās Baltijas tirgus dalībnieki savā starpā tirgoja tikai 15% no Baltijas patēriņa, kas tik mazam tirgum ir nepietiekoši, lai birža varētu aprēķināt ticamu elektroenerģijas tirgus cenu,» skaidro G. Junghāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo: Latvija pievienosies Nord Pool līdz 2012. gada beigām

Līva Melbārzde, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attiecībā uz elektroenerģijas tirgus atvērtību gala patērētājiem, - šobrīd un vēl divus turpmākos gadus starp Baltijas valstīm pastāvēs nevienlīdzīga attieksme.

To Db.lv sacīja AS Latvenergo Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns. Viņš norāda, ka Latvijā un Lietuvā kopumā vairāki tūkstoši juridisko patērētāju pērk elektroenerģiju tirgū, bet Igaunijā tikai ap 200 patērētāji. «Tādā veidā Igaunijas Eesti Energia šobrīd ir protekcionēts/ pasargāts no ārējiem konkurentiem. Laika periodā no 2013-1015. gadam varētu tikt pilnībā liberalizēti visu Baltijas valstu elektroenerģijas tirgi, tad konkurences noteikumi kļūs vienlīdzīgāki,» tā G. Junghāns.

«Attiecībā uz biržas ieviešanu Baltijā Latvenergo nostāja vienmēr ir bijusi un arī šobrīd paliek nemainīga - Baltijā ir jāstrādā vienai vienotai elektroenerģijas biržai Nord Pool Spot, lai viss tirdzniecības apgrozījums koncentrētos vienā tirgus vietā, nodrošinot efektīvu tirgus funkcionēšanu un caurspīdīgu elektroenerģijas tirgus cenu,» skaidro G. Junghāns. Viņš piebilst, ka esošais divu elektroenerģijas biržu modelis Baltijā nav devis vēlamo rezultātu - abas biržas Nord Pool Spot Igaunijā un Baltpool Lietuvā savā starpā dala jau tā ļoti ierobežoto tirdzniecības apjomu Baltijā, kā rezultātā abās biržās regulāri ir likviditātes deficīts, kas dažkārt atspoguļojas neadekvātās biržas cenās. DB jau rakstīja, ka SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane par šādu Latvenergo apgalvojumu bija pārsteigts, jo uzskata, ka Latvenergo tikai iegūst no cenu atšķirībām starp Baltijas biržām. Latvenergo prognozē, ka Latvija Nord Pool Spot cenu zonai varētu pievienoties līdz 2012. gada beigām, jo šobrīd Nord Pool Spot esot izvirzījis jaunu priekšnosacījumu biržas cenu zonas izveidei Latvijā, proti, vispirms EK jāpabeidz nodalītā pārvades sistēmas operatora sertifikācija, kas apliecinās, ka pārvades sistēmas operatora nodalīšana ir veikta atbilstoši likumodošanai, bet agrāk Nord Pool Spot publiski paziņojis, ka cenu zonas izveidei Latvijā nepieciešams veikt tikai izmaiņas LR likumdošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā visos Nord Pool tirdzniecības reģionos samazinājās elektroenerģijas spot cenas, informē AS Latvenergo.

Baltijas valstu starpā vislielākais nedēļas vidējās elektroenerģijas cenu samazinājums bija Latvijā un Lietuvā – abās valstīs par 3,3 % līdz 53,22 EUR/MWh. Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 0,2 % un sasniedza 43,28 EUR/MWh. Nord Pool sistēmas vidējā nedēļas cena samazinājās par 9 % līdz 37,15 EUR/MWh.

Nord Pool aizvadītajā nedēļ’a elektroenerģijas cenu galvenokārt ietekmēja augsta vēja staciju izstrāde reģionā. Pieaugot nokrišņu daudzumam Ziemeļvalstīs, uzlabojās hidrobilances rādītāji, kā arī augsts atomelektrostaciju ģenerācijas līmenis sekmēja cenu samazinājumu Nord Pool tirdzniecības apgabalos.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, Nord Pool reģionā patēriņš pieauga līdz 7 545 GWh un arī izstrādes apjoms pieauga līdz 7 568 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr arī Latvija nepievienosies Nord pool spot cenu apgabalam, par pilnvērtīgu Baltijas elektroenerģijas tirgu nevar runāt šodien raksta Dienas Bizness.

Tādi ir ekspertu secinājumi, izvērtējot pirmo trīs nedēļu rezultātus pēc Lietuvas pievienošanās Nord pool spot šā gada 18. jūnijā. Lietuvas cenu apgabalā bija novērojami ļoti strauji elektrības cenas kāpumi un kritumi no 70 - 17 eiro/MWh, tomēr Lietuvā elektrības cena bija caurmērā augstāka nekā Igaunijas un Somijas cenu apgabalos, kas Nord Pool spot ir pievienojušās jau agrāk. Tā kā Latvija īpaši komplicēta pārvades sistēmas operatora modeļa izveides dēļ, kas vēl ir jāsertificē Eiropas Komisijai, Nord Pool, visticamāk, pievienosies ne ātrāk kā pēc gada, Lietuvas un Igaunijas Nord Pool zonas joprojām ir savstarpēji izolētas un eksperti norāda uz cenu manipulācijas risku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas elektrosistēma joprojām ir cieši «sajūgta» ar Krieviju un Baltkrieviju, situāciju varētu mainīt politisks lēmums un jaunu starpsavienojumu izbūve.

To Eiropas lielākās un vecākās elektrības biržas Nord Pool apmeklējuma laikā DB pastāstīja Nord Pool pārstāvji. Pretēji gaidītajam Nord Pool birža īstenībā ir maza – tās centrālajā birojā Oslo strādā vien 35 cilvēki. Caur šķietami ikdienišķo biroju gada laikā tiek notirgotas aptuveni 432 teravatstundas (TWh) Eiropas elektrības (salīdzinājumam – visa Baltija pērnā gada laikā patērēja vien 25 TWh.

Elektrības birža, kuras cenu apgabalam no 3. jūnija pievienosies arī Latvija – pēdējā no trim Baltijas valstīm –, elektrības cenu tirgū nenosaka, cenu veido pieprasījuma un piedāvājuma princips. Kā redzams pēc Nord Pool Spot ikmēneša vidējās elektrības cenas grafika, elektrība Lietuvā caurmērā vienmēr ir dārgāka nekā abās pārējās Baltijas valstīs, jo ierobežoto pārvades jaudu dēļ starp Igauniju un Latviju Lietuvā nevar nonākt pietiekami liels daudzums elektroenerģijas no Skandināvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo visu saražoto elektroenerģiju piedāvās biržā Nord Pool Spot

Lelde Petrāne, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvenergo un Eiropas elektroenerģijas birža Nord Pool Spot AS (NPS) 19.jūnijā noslēdza līgumu, kas nodrošina iespēju AS Latvenergo piedāvāt visu saražoto elektroenerģiju biržā. Rezultātā elektroenerģijas biržā Latvijā vairākas reizes palielināsies elektroenerģijas piedāvājums un apgrozījums, informē uzņēmums.

Šāda līguma noslēgšanu iespējamu darījuši veiktie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu piemērošanas kārtību, kas stājās spēkā 2014. gada 19. jūnijā: tagad ir noteikta turpmāka elektroenerģijas nodokļa atbrīvojuma piemērošanas kārtība uzņēmumiem, kas pārdod biržā no atjaunīgajiem energoresursiem vai efektīvā koģenerācijā saražotu elektroenerģiju.

Mikael Lundin, Nord Pool Spot izpilddirektors, norāda: «Šī noslēgtā vienošanās ir pozitīvi vērtējams solis, jo ļauj biržai nodrošināt lielāku tirgus likviditāti, kā arī veidot arvien drošāku un caurspīdīgāku Ziemeļvalstu/Baltijas elektroenerģijas tirgu. AS Latvenergo vienošanās ar Nord Pool Spot paredz, ka lielākā daļa no Baltijā saražotās elektroenerģijas tiks pārdota biržā. Ir būtiski šo darbu reģionā ar ražotājiem turpināt, lai visi Baltijas ražotāji un piegādātāji veiktu tirdzniecību caur biržu. Tas nodrošinātu stabilu un pārskatāmu elektroenerģijas tirgu reģionā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektrības biržā "Nord Pool" maksimālās cenas robeža tomēr netiks paaugstināta līdz 5000 eiro par megavatstundu (MWh), liecina biržas mājaslapā otrdien publicētā informācija.

Pēc tam, kad 17.augustā "Nord Pool" tika sasniegti līdzšinējie cenas griesti - 4000 eiro par MWh - atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātajam regulējumam piecas nedēļas pēc maksimuma sasniegšanas jeb 22.septembrī spēkā būtu jāstājas jaunai maksimālajai cenai.

Tomēr "Nord Pool" paziņoja, ka pēc aktīvām konsultācijām ar atbildīgajām institūcijām atrasts veids cenas griestu iesaldēšanai.

Biržas paziņojumā norādīts, ka ir saņemts Eiropas Savienības Energoregulatoru sadarbības aģentūras (ACER) un EK apstiprinājums, ka nekavējoties tiek apturēta automātiska maksimālās klīringa cenas sliekšņa paaugstināšana pēc iepriekšējo griestu sasniegšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vairāk elektrības tirgotāju paredz pēc reģionālo starpsavienojumu izveides

NOZARE.LV, 05.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk elektroenerģijas tirgotāju Latvijā parādīsies nevis pēc Latvijas apgabala izveides Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā Nord Pool Spot (Nord Pool), bet pēc reģionālo starpsavienojumu izveides, uzskata elektroenerģijas tirdzniecības konsultāciju uzņēmuma SIA Prudentia Energy Markets direktors Roberts Samtiņš.

Viņš skaidroja, ka jaunas nozīmīgas ražošanas jaudas ātri nav iespējams izveidot, tāpēc atliek elektrību importēt. Importēt iespējams no Krievijas, kā arī Somijas - caur Estlink kabeli. Tā kā kabelis nodots biržas rīcībā, jebkurš tirgotājs var pirkt elektrību Igaunijas cenu zonā un pārdot tālāk, taču likviditāte ir neliela un Igaunijas Eesti Energia kā lielākajam tirgotājam ir iespēja ietekmēt cenas. Tādējādi parādās cenas kāpuma risks.

Samtiņš uzskata, ka jaunu tirgotāju ienākšanai nepieciešami starpsavienojumi - plānotie Estlink 2 un Zviedrijas-Lietuvas savienojums. «Tajā brīdī pieaugs likviditāte tirgū, būs iespēja lielam importa apjomam no Zviedrijas un Somijas, būs vieglāk nopirkt un pārdot,» skaidroja uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Noplūdes no Nord Stream radušās tīšas rīcības rezultātā

LETA--AFP/BBC/DPA, 28.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Dānijas Bornholmas salas Baltijas jūrā konstatētās noplūdes no gāzesvadiem "Nord Stream" un "Nord Stream 2" radušās tīšas rīcības, nevis negadījuma rezultātā, otrdien paziņoja Dānijas premjerministre Mete Frederiksena.

"Šobrīd varasiestādes ir nonākušas pie skaidra novērtējuma, ka tās bija tīšas darbības. Tas nebija negadījums," žurnālistiem pavēstīja Frederiksena. "Pašlaik nav informācijas, kas aiz tā varētu stāvēt."

Kopenhāgena prognozē, ka noplūdes no gāzesvadiem, kas nedarbojas, taču ir pilni ar gāzi, "ilgs vismaz nedēļu", kamēr nebeigsies izplūstošais metāns zemūdens cauruļvados, preses konferencē pavēstīja Dānijas enerģētikas un klimata ministrs Dans Jergensens.

Viņš arī apstiprināja seismologu iepriekš sniegto informāciju, ka vispirms noticis sprādziens pirmdien plkst.2.03 pie "Nord Stream 2" uz dienvidaustrumiem no Bornholmas un vēl viens pirmdien plkst.19.03 pie "Nord Stream" uz ziemeļaustrumiem no salas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kampars: Sabiedrībai ir tiesības zināt par situāciju airBaltic

LETA, 10.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā lidsabiedrība a/s Air Baltic Corporation (airBaltic) šī gada pirmajos piecos mēnešos strādājusi ar 18 miljonu latu zaudējumiem un ir tuvu maksātnespējai. airBaltic uzskata, ka ekonomikas ministram Kamparam pēc šodienas izteikumiem būtu jādemisionē.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), atsaucoties uz viņa rīcībā esošo informāciju Rietumu radio sacīja, ka lielie zaudējumi radīti apzināti, lai no uzņēmuma «izpumpētu naudas līdzekļus».

«Informācija, kas ir manā rīcībā, nav patīkama, tā ir pat ļoti satraucoša. Pagājušajā gadā Latvijas valdība uzņēmumā investēja vairāk nekā 15 miljonus latu, lai nodrošinātu iespēju airBaltic līzingā pirkt jaunas lidmašīnas un kompānija attīstītos. airBaltic vadītājs un viens no īpašniekiem Bertolds Fliks valdībai rādīja savu biznesa plānu, kurā gan šogad, gan nākamgad ir norādīta liela peļņa, taču ir milzu zaudējumi,» sacīja Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministra Arta Kampara (V) jūnija paziņojumi par Latvijas nacionālo lidsabiedrību airBaltic, kuros tika izteikta neuzticība aviokompānijai, radījuši vairāk nekā 25 miljonus latu lielus zaudējumus, šodien preses konferencē atzina satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

(Papildināts ar Arta Kampara viedokli)

Viņš skaidroja, ka pēc negatīvajiem ministra paziņojumiem kreditoru pacietība sākusi izsīkt. Pēc paziņojuma biļešu tirdzniecība būtiski samazinājusies - par 70 000 biļešu, un kopumā tas radījis aptuveni piecus miljonus latu lielus zaudējumus.

Nosacījumu maiņa jaunu lidsabiedrības lidmašīnu iegādei radījusi vairāk nekā 20 miljonu latu zaudējumus.

Kā ziņots, jūnijā Latvijas Radio ekonomikas ministrs Kampars paziņoja, ka problēmas aviokompānijā airBaltic būtu jārisina, «agresīvā veidā pārņemot informācijas pieejamību un operatīvo menedžmentu» no pašreizējās kompānijas vadības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kampars: mainīju ekonomikas struktūru no patēriņa uz ražošanu un eksportu

, 04.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars kā divarpus gados svarīgāko darbu nosauc ekonomikas struktūras maiņu - no patēriņā balstītas ekonomikas uz ražojošu un eksportējošu.

Kampars norāda, ka divarpus gados, kas pavadīti ekonomikas ministra amata krēslā, paveiktie darbi esot apkopti uz 44 lapām, tomēr kā svarīgāko viņš izcēla reformu - no patēriņā balstītas ekonomikas uz ražošanā un eksportā balstītu.

«Treknajos gados rūpnieciskā ražošana ekonomikas īpatsvarā aizņēma 9,9%, bet šā gada pirmajā pusē ir 14,3%. Tāpat redzams, ka 34% eksporta pieaugums šogad ir viens no lielākajiem kāpumiem Eiropas Savienībā. Ja kāds apgalvo, ka šie rādītāji ir radušies paši no sevis, tas tā nav,» uzsvēra Kampars.

Pirmais darbs, ko viņš veicis, stājoties ekonomikas ministra amatā, bijusi garantiju sistēmas ieviešana - divos mēnešos notika vienošanās par eksporta kredīta garantiju apdrošināšanas sistēmu. Tāpat tika nosauktas piecas prioritārās nozares - pārtikas rūpniecība, kokapstrāde, ķīmiskā rūpniecība un tās saskarnozares, elektrisko un optisko iekārtu ražošana, mašīnbūve un metālapstrāde, kuras, pēc ministra sacītā, patlaban aizņem aptuveni 80% no visa ražojošā sektora.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja elektroenerģijas cenas atšķirība ar tuvākajām kaimiņzemēm Latvijā turpinās atšķirties par kārtu, ražošana būs jāslēdz.

Elektroenerģijas stundas cena Latvijā 13. septembrī bija 5,7 līdz 7 reizes augstāka nekā Igaunijā un aptuveni trīs reizes augstāka nekā Polijā, liecina Nord Pool biržas dati.

Šādā situācijā energoietilpīgiem uzņēmumiem, kuri strādā Latvijā, bet elektroenerģiju iegādājas pēc biržas cenām, ir grūti saglabāt konkurētspēju salīdzinājumā ar analogiem uzņēmumiem Igaunijā vai Polijā. Ja šāda situācija saglabāsies ilgtermiņā, Latvijā, visticamāk, par energoietilpīgu ražošanu varēs aizmirst.

Nav izslēgts, ka energotirgus aina var būt pamatīgs šķērslis investīcijām. Gan ārvalstu, gan mūsu pašu! Proti, kādēļ ieguldīt valstī, kurā viena no produkcijas pašizmaksas galvenajām komponentēm ir sešas vai septiņas reizes lielāka nekā tuvākajā kaimiņzemē. Tāpat, iespējams, Latvijas ražotāji sāks savu jau esošo ražošanu «pārcelt» uz to pašu Igauniju vai Poliju un jau drīzumā darbvietu skaits valstī krasi samazināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Augustā visos Nord Pool tirdzniecības apgabalos vidējās elektroenerģijas cenas palielinājušās

LETA, 28.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos palielinājušās mēneša vidējās elektroenerģijas cenas, "Latvenergo" Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma Tirdzniecības daļas tirgus analītiķe Rodika Prohorova.

Viņa skaidro, ka Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos cenu pieaugums bija vidēji divas reizes, salīdzinot ar cenām jūlijā. Turklāt mēneša vidējās cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos, salīdzinot ar gada pirmajiem mēnešiem, bija augstākas tajos apgabalos, kur nav izteikts hidroizstrādes īpatsvars. Sistēmas vidējā dienas cena mēneša sākumā bija 1,62 eiro par megavatstundu (MWh), pakāpeniski pieaugot, un mēneša beigās tā sasniedza 25,34 eiro par MWh, kas bija augstākā dienas vidējā cena kopš šī gada 13.janvāra.

Tomēr lielāku sistēmas cenu kāpumu ierobežoja salīdzinoši zemās elektroenerģijas cenas Norvēģijas tirdzniecības apgabalos. Savukārt elektroenerģijas cenu pieaugums Baltijā bija salīdzinoši mazāks nekā Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos. Prohorova pauž, ka iepriekšējā mēnesī vidējā elektroenerģijas cena Igaunijā bija zemākā Baltijā, tā pieauga par 36% līdz 40,90 eiro par MWh. Savukārt Lietuvas un Latvijas tirdzniecības apgabalos elektroenerģijas cenu pieaugums bija vidēji 37% - tostarp Lietuvā cena bija 43,32 eiro par MWh, bet Latvijā - 43,41 eiro par MWh. Baltijā ikstundas cenu amplitūda augustā svārstījās no 3,89 eiro par MWh līdz 147,54 eiro par MWh. "Latvenergo" pārstāve skaidro, ka elektroenerģijas cenu kāpumu "Nord Pool" galvenokārt ietekmēja hidroloģiskās situācijas un ģenerācijas pieejamība tirdzniecības apgabalos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool sistēmas vidējā cena samazinājās par 15 % līdz 40,12 EUR/MWh, informē AS Latvenergo.

Samazinājās arī cena visos Nord Pool tirdzniecības reģionos atsevišķi, - Igaunijā par 17 % līdz 42,15 EUR/MWh, Latvijā spot cena bija par 1 % mazāka – 57,80 EUR/MWh, bet augstākā aizvadītās nedēļas vidējā cena Baltijā bija Lietuvā – 57,83 EUR/MWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas kritumu Nord Pool reģionā galvenokārt ietekmēja augsta vēja staciju izstrāde un, uzlabojoties hidroloģiskai situācijai, pieaugusī hidroizstrāde Ziemeļvalstīs. Arī izejvielu un emisijas kvotu cenu samazinājums sekmēja cenu samazinājumu. Divas nedēļas agrāk nekā plānots tika pabeigti Zviedrijas–Lietuvas starpsavienojuma NordBalt remontdarbi, kas tika uzsākti 13. augustā, līdz ar to ar pilnu jaunu tirgū tas ir pieejams kopš 11. oktobra. Cenu svārstības Baltijas valstīs ietekmēja Igaunijas – Latvijas šķērsgriezuma jaudas samazināšanās par 25 % līdz 595 MW, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Komentāri

Pievienot komentāru