Jaunākais izdevums

http://www.youtube.com/embed/jpbu2fkbSi0

Ikmēneša komikss Vēsturnieks - grafisks plašsaziņas līdzeklis, kurā izmantoti attēli, nodrošinot viegli uztveramas un pārskatāmas vēsturiskas ainas. Tie zīmēti secīgi viens aiz otra, veidojot kādu konkrētu sižetu, kuru pamatā ņemti patiesi vēsturiskie notikumu un personāži.

Katrs izdotais komikss attēlotu dažādu laikmetu vēsturisko notikumu. Sižetos apskatītie patiesie vēsturiskie notikumi, tiek attēloti gan no trešās personas puses, gan lielāku notikumu kopskatā, gan kā reālu varoņu atmiņu atstāstījums.

Vairākumam lasītāju patīk aplūkot ilustrācijas - foto, zīmējums, grafika u.c., kas palīdz literatūru uztvert vieglāk. No senākiem vēsturiskiem notikumiem nav daudz skatāmu liecību. Vēsture visu nav iemūžinājusi bildēs, atstātas ir vairums rakstiskas liecības. Lasot vēstures grāmatas par kādu konkrētu notikumu, jābūt ļoti pacietīgam, jo jālasa daudz, lai vizuāli iztēlotos aprakstīto sižetu, taču izmantojot komiksus, notikumus var attēlot zīmējumu kopā, kur nav nepieciešamas veselas rindkopas, lai aprakstītu konkrēto ainu.

Komikss tiek mērķēts dažādu vecumu lasītājiem – bērniem, tas kalpotu kā krāsains piedzīvojumu atainojums, skolniekiem palīgmateriāls vēstures, kultūras vēstures un mākslas vēstures apguvē, pedagogiem - jauninājums kā palīgmateriāls skolās, jo tajos atainotie sižeti ir patiesi vēsturiskie notikumi, tādejādi padarot priekšmetu viegli uztveramu, interesantāku un saistošāku un vēstures interesentiem - uzziņas līdzeklis.

Apskatot esošo konkurenci Latvijā tiek secināts, ka ir noteikta konkrēta sabiedrības daļa, kas patstāvīgi interesējās par vēsturi. Piemēram, ikmēneša žurnāls «Ilustrētā pasaules vēsture» ir top 10 ikmēneša žurnālu sarakstā, kā arī ir pieejams liels grāmatu piedāvājums grāmatnīcās sadāļā vēsture.

Latvijas patērētājam komiksu plānots piedāvāt drukātā formātā, taču Latvijas tirgus mērķgrupa ir salīdzinoši maza. Neskatoties uz to pastāv iespēja, ka ar šo žurnālu mēs pievērsīsim uzmanību arī ārpus Latvijas robežām tulkojot to angļu un krievu valodās, kā arī piedāvāt interneta vidē kā virtuālu-interaktīvu komiksu, bez iespējas lejupielādēt, bet ar maksas piekļuvi konkrētam laikam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas vēsturnieks: Putinu var apturēt tikai sankcijas, tomēr viņa dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas

LETA, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresīvo politiku var apturēt tikai rietumvalstu sankcijas, tomēr Putina dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas un ir iespējami dažādi pavērsieni, šādu viedokli Neatkarīgajā paudis Krievijas vēsturnieks Boriss Sokolovs.

Sokolovs uzsvēris, ka ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju jābūt ļoti nopietnām - «tādām, kas vismaz uz laiku bloķētu Krievijas tirdzniecību ar energoresursiem». Amerikāņi tādas sankcijas pagaidām neieviešot, jo ASV prezidents Baraks Obama esot neizlēmīgs cilvēks un viņam nepatīk izmantot spēku un draudēt ar spēku.

«Putinu var apturēt tikai stingras sankcijas. Jā, no šīm sankcijām cietīs ne tikai Krievija, bet arī ES un arī Latvija, taču tas ir vienīgais veids, kā iegrožot Krievijas valdošo režīmu un ielikt to atpakaļ starptautisko tiesību normu rāmjos. Atpakaļ starptautisko tiesību rāmjos Krievija gan būs tikai tad, kad atteiksies no anektētās Krimas. Baidos, ka pēc tā vajadzēs nevis gadus, bet gadu desmitus. Tātad - vēl gadu desmitus nāksies dzīvot pasaulē, kas būs sadalīta ar līnijām kā aukstā kara laikos. Tas gan ir atkarīgs no tā, cik ilgi vēl valdīs Putins un kas nāks viņa vietā,» sacījis vēsturnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais komikss par Supermenu ceturtdien izsolīts par 956 000 ASV dolāru (858 500 eiro).

Komikss iznāca 1938.gadā, un tolaik maksāja desmit dolāra centus. Līdz mūsdienām saglabājušies apmēram simt komiksa eksemplāru, taču ne visi ir labā stāvoklī.

Ceturtdien Heritage Auctions izsolē pārdotā komiksa stāvoklis novērtēts ar 5,5 no 10.

Izsoļu nams sacīja, ka komiksu pārdevis amerikāņu kolekcionārs, kurš 90.gados to nopircis par 26 000 dolāru (23 350 eiro).

2014.gadā tā paša komiksa eksemplārs, kura stāvoklis bija novērtēts ar 9, tika pārdots par 3,2 miljoniem dolāru (2,9 miljoniem eiro).

Pēc pirmās komiksu grāmatas iznākšanas Supermens kļuva par fanu iemīļotu varoni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komiksu sērijas Action Comics pirmais numurs, kurā arī debitēja Supermens, ticis pārdots par 2,16 miljoniem ASV dolāru, tādējādi kļūstot par pasaules dārgāko komiksu.

Netiek atklāts ne pircēja, ne arī pārdevēja vārds, taču izskanējušas baumas, ka iepriekšējais īpašnieks bijis Holivudas aktieris Nikolass Keidžs, vēsta BBC.

Tā ir pirmā reize, kad kāds komikss ir ticis pārdots par cenu, kas ir lielāka nekā divi miljoni ASV dolāru. Jāpiezīmē, ka komikss tika izdots 1938. gadā un maksāja 10 ASV centus.

Tiek uzskatīts, ka saglabājušās aptuveni simts eksemplāri, no kurām labā stāvoklī ir tikai daži. Pērn par 1,5 miljoniem ASV dolāru tika pārdots cits šī paša komiksa eksemplārs.

Komiksu pasaules pārzinātāji atzīst, ka, sarežģoties ekonomikas situācijai, komiksu pirkšana un pārdošana ir kļuvusi ļoti populāra – reti kolekciju priekšmeti ir drošāki nekā nekustamais īpašums vai vērtspapīri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Oskara Kalpaka tiltam ir svarīga loma transporta kustības nodrošināšanā ikdienā, kā arī bagāta vēsture. Tas ir vienīgais šāda veida izgriežamais tilts Latvijā un visās Baltijas valstīs.

Oskara Kalpaka tilts būvēts 1906. gadā, lai savienotu cariskās Krievijas kara flotes bāzi Karostu ar pilsētu un būtu iespēja ērti pārvietoties gan kuģiem, gan arī tā laika transportam, piemēram, zirgu pajūgiem, un ļaudīm. To projektējis vācu inženieris Haralds Halls, un tā garums ir 132.28 metri, augstums virs ūdens līmeņa 8.32 metri. Tilts pārdzīvojis divus pasaules karus un dažādus saimniekus, kas ietekmējis arī tā ekspluatāciju.

Kara flotes bāzei bija nepieciešama osta, tāpēc tika rakts kanāls. Visa Karosta jeb imperatora Aleksandra III osta tika uzbūvēta vien 16 gadu laikā. Tika izrakts kanāls un bija nepieciešams tilts, kas varētu nodrošināt piegādes satiksmi pa sauszemi uz Karostu, kā arī tajā pat laikā varētu notikt kuģu kustība - tātad tilts bija jābūvē atverams. «Inženieri domāja, vai to būvēt paceļamu vai izgriežamu. Tika nolemts būvēt izgriežamu, jo, ja tilts būtu paceļams, tad vējš to lauztu. Atlases konkursā uzvarēja tas uzņēmējs, inženieris, būvnieks, kas varēja objektu uzbūvēt par valstij visizdevīgāko naudu,» biznesa portālam db.lv stāsta vēsturnieks Juris Raķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Liepājā nojauc vienu no izcilākajiem industriālās apbūves objektiem Baltijā

Vēsma Lēvalde, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā sākta bijušās Eļļas ekstrakcijas rūpnīcas (LEER) kompleksa ēku nojaukšana. Savulaik greznais sarkano ķieģeļu ēku komplekss atzīts par vienu no izcilākajiem industriālās apbūves paraugiem Baltijas jūras reģionā.

Liepājas pilsētas būvvalde izsniegusi akciju sabiedrībai Liepājas osta LM atļauju nojaukt hidrācijas iecirkni un noliktavu. Abas būves ietilpst sarkano ķieģeļu ēku kompleksā, ko savulaik projektējis arhitekts Makss Pauls Berči. 19.gadsimta beigās Dānijas pavalstnieks Alfrēds Kīlers tagadējā rūpnīcas teritorijā uzbūvēja eļļas spiestuvi, bet pēc astoņiem gadiem, kad koka celtnes nopostīja uguns, Liepājā pēc M.P.Berči projekta tika uzcelti grezni sarkano ķieģeļu korpusi. Pavisam Liepājā ir 59 M.P.Berči projektētas ēkas, izveidots arī tūrisma maršruts Pa Berči pēdām.

Pirms vairākiem gadiem LEER ēkas apsekojis arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas industriālā mantojuma speciālists Andris Biedriņš, kurš iekļāvis bijušās Kīlera eļļas fabrikas kantora ēku, ražošanas ēku un ūdenstorni to īpašumu sarakstā, kam lūdza noteikt industriālā mantojuma vai arhitektūras pieminekļa statusu. Taču priekšlikums nav ticis atbalstīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien par godu karalienes Elizabetes II kļūšanai par visilgāk valdījušo britu monarhu tiks zvanīti Vestminsteras abatijas zvani, pa Temzu brauks flotile un dārdēs lielgabalu salūts.

Plānots, ka pati karaliene Skotijā atklās dzelzceļa līniju un ieturēs privātas vakariņas Balmoralas pilī, lai nosvinētu savas vecvecvecmāmiņas karalienes Viktorijas rekorda pārspēšanu.

Nav zināms, kur tieši karaliene atradīsies plkst.16.30 pēc Griničas laika (plkst.19.30 pēc Latvijas laika) - brīdī, kad rekords tiks sasniegts. Tajā mirklī viņa būs valdījusi 23 226 dienas 16 stundas un apmēram 30 minūtes - vairāk nekā 63 gadus.

Karaliene starptautiski visvairāk pazīstama ar savu stoicismu karalisko skandālu gūzmas ēnā, kā arī ar saviem krāsainajiem tērpiem.

Apsveikumus parlamentā vadīs premjerministrs Deivids Kemerons.

«Viņas majestāte ir bijusi stabilitātes klints pasaulē, kurā nepārtraukti notiek pārmaiņas,» savā paziņojumā atzina Kemerons. «Tas ir tikai pareizi, ka mums šodien ir jāsvin viņas neparastais rekords, kā arī žēlastība un cienīgums, ar kādu viņa kalpo mūsu valstij.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Villa netālu no Florences, kas iedvesmoja populārā gardeguņa Pinokio autoru, patlaban izlikta tirgū par cenu 10,5 miljoni eiro. Tā gan nepavisam neatgādina necilo darbnīcu, kurā saskaņā ar grāmatā rakstīto dzima šī marionete, vēsta thelocal.se.

3000 kvadrātmetru savrupmājai pieguļ arī trīs hektārus liels dārzs ar stāstā esošo Brīnumu lauku.

Pinokio autors Karlo Kolodi (Carlo Collodi) dzīvoja netālu no villas. Viņa brālis strādāja vietējā porcelāna rūpnīcā. Stāstā par gardeguni atrodamas atsauces uz vēl vairākām apkārtnes vietām.

«Mēs atrodamies Kolodi tūres centrā, centrā, kur radās iecere par Pinokio,» stāstījis Džuzepe Garbarino, vēsturnieks, kurš palīdz

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas pils interjera risinājumus vēl meklēs

Ingrīda Drazdovska, 27.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies metu konkurss Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcija – restaurācija, informē valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ). Interjera risinājumu priekšlikumi tika dalīti atsevišķās piecās daļās, taču uzvarētājs faktiski ir noteikts tikai vienā, bet vairākām citām rosināts rīkot atkārtotu konkursu.

Par konkursa rezultātiem VNĪ ziņos Rīgas pils atjaunošanas padomei, kas lems, vai atkārtoti rīkojot konkursu, patiešām tiks iesniegti vairāk un labāki piedāvājumi.

Joprojām ir iespējams, ka nākamgad varētu sākties Rīgas pils atjaunošana, bet pilnībā pabeigta 2018. gadā.

VNĪ informē, ka pirmajā daļā, kas paredz Valsts prezidenta kabineta sienu un griestu virsapdares un dienvidu sienas noformējuma ideju, kā arī vienotu Valsts prezidenta uzrunas vietas dizainu, pirmo vietu un 3000 latu naudas balvu ieguvuši SIA 1 Plus 1 Studija – arhitekti Niklāvs Paegle, Mārtiņš Pīlēns, Kārlis Melzobs, Raimonds Galuza. Žūrijas komisija autoriem novēl piedāvājumu projekta gaitā izstrādāt detaļās, vienoto koncepciju attiecinot uz visu telpu – mēbelēm, aizkariem, mākslas darbiem, apgaismojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēkiem patīk lasīt par slavenībām, kuras tērē milzīgas naudas summas luksusa precēm, pat šajos grūtajos laikos. Galu galā kurš gan nebūtu pārsteigts, uzzinot ka Parisai Hiltonei pieder 325 tūkstošus ASV dolāru vērta suņu būda, kas ir precīza viņas savrupmājas kopija.

CNBC izveidojis sarakstu, kurā aplūko, par kādām precēm daži bagātie un slavenie bijuši gatavi iztērēt pat miljonu ASV dolāru un vairāk. Medijs piebilst, ka bieži vien šo pirkumu praktiskums ir labākajā gadījumā apšaubāms, bet sliktākajā - tādā vispār nav.

Rašs Limbo (Rush Limbaugh)

Politikas komentētājs Rašs Limbo par dzīvi nevar sūdzēties. Viņa radio šovs The Rush Limbaugh Show ir visaugstāk novērtētais radio sarunu šovs Amerikā, un viņam ir astoņu gadu līgums ar Clear Channel Communications 400 miljonu ASV dolāru vērtībā. Diemžēl Limbo mazāk veicas personīgajā dzīvē. Viņš trīsreiz gājis pie altāra un visas trīs reizes arī izšķīries.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Raizēs par ekonomisko drošību Latvija pasludina divus Krievijas redaktorus par persona non grata

Gunta Kursiša, 08.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Ārlietu ministrija pasludinājusi divus Krievijas žurnālistus par persona non grata jeb Latvijai nevēlamām personām, paziņojusi ministrija.

Par Latvijai nevēlamām personām ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 8. augustā pasludinājis bijušo ziņu aģentūras Regnum galveno redaktoru Modestu Koļerovu un pašreizējo ziņu aģentūras redaktora vietnieku Igoru Pavloski.

«Šis lēmums pieņemts, balstoties uz Latvijas kompetentās iestādes sniegto informāciju par M. Koļerova un I. Pavlovska īstenotajām aktivitātēm, kas vērstas pret Latvijas drošības interesēm, tai skaitā teritoriālo vienotību un valsts ekonomisko drošību,» norādīts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

M. Koreļovs, bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas biedrs, jau atrodas Lietuvas, Igaunijas un Gruzijas «melnajā sarakstā», norāda Krievijas medijs Ria Novosti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts 19:56 - Jaunajā Saeimā būs gandrīz 60% pašreizējo deputātu; Āboltiņa nav pārvēlēta

LETA, 05.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas iezīmējies provizoriskais 12.Saeimas sastāvs.V airāk nekā puse jeb 59 pašreizējie Saeimas deputāti varētu saglabāt savu mandātu arī pēc 12.Saeimas vēlēšanām, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publicētā informācija par provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem.

Tātad 41 no ievēlētājiem deputātiem būs jaunpienācēji vai arī deputāti, kuri 11.Saeimā bija ievēlēti, tomēr nolika savu mandātu šī sasaukuma laikā.

Atbilstoši pašlaik apkopotajiem provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem Saskaņa jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 24 deputātu vietas, Vienotība - 23, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 21, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) - 17, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - astoņas vietas, bet No sirds Latvijai (NSL) Saeimā pārstāvēs septiņi deputāti.

Rīgā no partijas Saskaņa varētu būt ievēlēti pašreizējie Saeimas deputāti Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Boriss Cilevičs, Sergejs Mirskis, Ivans Klementjevs, Artūrs Rubiks, Sergejs Potapkins, Igors Pimenovs, Ņikita Ņikiforovs un Mihails Zemļinskis. Tāpat Saskaņu varētu pārstāvēt zvērināta advokāte Jūlija Stepaņenko un biedrības Zolitūde 21.11 pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izveidojusies pamatīga pēdējo apmeklētāju rinda

LETA, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka piedzīvo neredzēti lielu apmeklētāju interesi, jo šī ir pēdējā diena, kad muzeja vecajās telpās skatītāji var aplūkot piedāvāto pastāvīgo ekspozīciju.

Kā informē LNMM, apmeklētāju interese ir neredzēti liela, jo vienu brīdi cilvēku rinda bija izveidojusies pat līdz Latvijas Mākslas akadēmijas ēkai. Cilvēku pulcēšanās pie muzeja galvenās ēkas sākusies jau pirms muzeja darba laika, tomēr, neskatoties uz lielo cilvēku interesi, muzejs darba laiku neplāno pagarināt, tādēļ atvērts tas būs līdz plkst.17.

Ja aizvadītā gada akcijā Muzeju nakts LNMM galveno ēku apmeklēja 5000 interesentu, tad šodien apmeklētāju skaits ir divas vai pat trīs reizes lielāks. Uz muzeju šodien ierodas ne tikai vecāka gadagājuma cilvēki, bet arī jaunieši, skolēnu un bērnudārzu grupas.

Lielā cilvēku interese par muzeju priecē muzeja darbiniekus, jo tas apliecina, ka ir nepieciešams moderns un mūsdienīgs muzejs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā spāru svētki

Dienas Bizness, 29.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tika atzīmēti Latvijas Nacionālajā Mākslas muzeja spāru svētkiem, informē Rīgas domes Īpašuma departamenta Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Baiba Gailīte.

Līgums par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA RE&RE tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī.

Pašvaldībā norāda, ka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905. gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Štrunts par pētniecību, galvenais, ka šmiga lētāka

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 20.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1.jūlija par 15 procentiem plānots samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, lēmusi Saeimas budžeta komisija.

Tikmēr sociālos tīklus jau pārpilda jociņi par šo tēmu. Piemēram, lai ieriebtu igauņiem, Latvija varētu dalīt alkoholu par velti. Tvītotāji, mazliet iesmīkņājot, bet patiesībā ļoti nopietni norāda, ka Latvijas valsts nebūt negrasās pielīdzināties Igaunijai, piemēram, zinātnes un pētniecības vai augstākās izglītības finansējuma jomā, taču akcīzi alkoholam gan samazināsim rekordātrumā.

Uz valsts amatpersonu, piemēram, premjera, kareivīgo retoriku vēsturnieks Gustavs Strenga asprātīgi atbild: «Pilnībā pievienojos! Sitīsim tos igauņus ar 0,76% no IKP pētniecībai! Jā, igauņu pārākums augstākajā izglītībā un pētniecībā totāli nav izturams! Jāsāk pētniecības finansējumu karš!» Man nav izdevies atrast nevienu nopietnu ekonomistu, ja vien par tādu neuzskata Mārtiņu Bondaru, kurš atbalstītu akcīzes samazinājumu stiprajam alkoholam. Šaubos, vai kādam ir aprēķini, vai, nemainoties Latvijas iedzīvotāju alkohola patēriņam, samazinātās akcīzes ieņēmumu sarukumu kompensēs igauņu tūristi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainā izveidotā Pasaules politikas institūta veiktajā ekspertu aptaujā par desmit lielākajiem Ukrainas atbalstītājiem pasaulē 2014.gadā pirmajā vietā ierindojusies Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Otro vietu ieņem bijušais Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, trešo - ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs republikānis Džons Makeins, ceturto - amerikāņu vēsturnieks, Jeila universitātes profesors Timotijs Snaiders.

Piektajā vietā ir Ukrainas prezidents Petro Porošenko, par kuru balsojuši galvenokārt ārvalstu eksperti.

Tālākajās piecās vietās ir Vācijas kanclere Angela Merkele, finansists un miljardieris Džordžs Soross, ASV viceprezidents Džo Baidens, ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs demokrāts Roberts Menendess un Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

Desmit lielākos Ukrainas atbalstītājus izraudzījušies 45 eksperti - Ukrainas un citu valstu zinātnieki, analītiķi, mediju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Katrs jauns valdnieks ar savu parādu atlaišanas programmu

Jānis Šķupelis, 12.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanas gaidāmas vien nākamā gada novembrī. Tas gan nav traucējis šī amata kandidātiem jau kādu laiku piekopt aktīvu "vairākumsolīšanu". Var spriest par Trampa ēras populismu, lai gan izskatās, ka arī citi ASV vadītāja krēsla kārotāji, lai gūtu popularitāti, gatavi apsolīt ļoti, ļoti daudz.

Pēdējā laikā finanšu tirgus dalībnieki lielu uzmanību pievērsuši augušajai iespējamībai, ka sacensībai ar Trampu tiks izvirzīta ASV senatore Elizabete Vorena. Tas paspējis pamatīgi sašķobīt, piemēram, ASV naftas un veselības aprūpes industrijas vērtspapīru cenu. Viņa izteikusies, ka noteiks būtiskus aizliegumus ASV naftas ieguves tehnoloģijām (iespējams, pat aizliegs). Tāpat kreisā spārna ASV Demokrāti vēl runā par radikālām ASV veselības apdrošināšanas sistēmas pārmaiņām (stopkrāna noraušanu privātajai veselības apdrošināšanas industrijai). Vorena tāpat iecerējusi palielināt banku regulēšanu, mazināt ASV tēriņus aizsardzībai un īstenot dažādas «vienlīdzības» programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šie pieci smagie krīzes gadi nopietni ir ietekmējuši cilvēku psihi,» atzīst Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

«Neiecietība jūtami pieaug jebkurā sfērā. Daudzi noziegumi ir tā saucamie sadzīviskie - kopīga alkohola lietošana, strīds, un tad ir slepkavība vai smagi miesas bojājumi. Cilvēka dzīvība ir nonivelējusies. Reizēm šie noziegumi ir neizskaidrojami,» viņš stāsta intervijā laikrakstam Diena.

Jautāts par izmeklēšanas kvalitāti Latvijā, ģenerālprokurors stāstījis: «12. martā Saeimas komisijā tieši skatīja šo jautājumu. Tur piedalījās Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Kalniņa kungs. Viņš arī iezīmēja galvenās problēmas, tās principā var sadalīt. Lielākais klupšanas akmens ir finanšu un ekonomiskie noziegumi. Tā ir specifiska joma. Bez pamata zināšanām grāmatvedībā, finansēs, banku darbībā ir grūti izmeklēt to, ko nesaprot. Lai izmeklētājs varētu strādāt pie šīm lietām, viņam ir jābūt sagatavotam šajā jomā. Ja tā nav, viņš nevar kvalitatīvi strādāt. Tas pats par prokuroriem. Arī prokurori ir jāgatavo. Šobrīd ir izveidots apmācības cikls finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanā. Lasīs lekcijas par pamata jautājumiem- kā sastāda bilanci, kā to lasa, ko kurš bilances postenis nozīmē. Šeit sadarbojamies ar Augstāko Tiesu, advokatūru un Finanšu policiju.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Davosā par lielām pārmaiņām uz draudošas uzticības krīzes fona

Jānis Šķupelis, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierasts, ka katra jauna gada sākumā Šveices kūrorta pilsētelē Davosā pulcējas pasaules varenie, lai spriestu par esošajiem un nākamajiem pasaules nozīmīgākajiem izaicinājumiem.

Nekāds izņēmums nav arī šis gads, kad turklāt Davosas Pasaules Ekonomikas forums svin savu 50. dzimšanas dienu.

Šogad galvenā foruma tēma bez lieliem pārsteigumiem ir saistīta ar klimata izaicinājumiem, un pietiekami daudzi šajā ziņā gatavi piesaukt pat vides krīzi. Tādējādi liela enerģija šoreiz tiks patērēta tam, lai domātu, kā mobilizēt pasaules biznesa un politiķu iesaistīšanos atbildēšanā uz klimata pārmaiņām.

Vēl Davosas galveno tēmu sarakstā ir jautājumi par ilgtermiņa parādu mazināšanu un ekonomikas spēju augt, lai tā atļautu lielāku "sociālo iekļaušanos". Attiecībā uz tehnoloģijām un rūpniecību tiks spriests par to, kā īstenot Ceturto Industriālās Revolūcijas vilni. Piemēram, lieli izaicinājumi saistīti ar darbinieku prasmju koriģēšanu. Proti, globālā nevienlīdzības problēma var saasināties vēl vairāk, ja ierindas cilvēki, kurus vislielākā mērā skars tehnoloģiju attīstība un automatizācijas vilnis, tiks nostumti kaut kur maliņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedomājieties, ja jūs būtu supernelietis, kurš ieguvis visu pasaules zeltu un nolēmis to izkausēt, lai izveidotu zelta kubu, mudina BBC un aicina iztēloties, cik liels šāds kubs būtu.

Atbilde ir - patiesībā tas būtu daudz mazāks nekā daudzi no mums domā.

Vorens Bafets, viens no pasaulē bagātākajiem investoriem, teicis, ka kopējais zelta apjoms pasaulē - zelts virs zemes, varētu ietilpt kubā, kura malas ir vien 20 metri.

Bet vai tas patiešām ir viss? Un ja tā, kā to var zināt?

Dati, kurus plaši izmanto investori, ņemti no Thomson Reuters GFMS, kas veido ikgadējo zelta pētījumu.

Jaunākie dati par visu zeltu pasaulē ir 171 300 tonnas. Kubs, kas veidots no 171 300 tonnām, būtu 20,7 metri katrā pusē, norāda BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kvalitāti nevar reducēt līdz atzīmei eksāmenā

Signe Knipše, speciāli DB, 28.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jo sabiedrība attīstītāka, jo kritiskāk tā izturas pret izglītības kvalitāti

Tā intervijā DB saka Valsts izglītības satura centra (VISC) direktors Guntars Catlaks. Informētību, kritisko domāšanu VISC direktors atzīst par vēlamām sabiedrības iezīmēm. Diemžēl medaļai ir otra puse – spiediens no sabiedrības rada nepieciešamību izglītības sistēmai demonstrēt ātrus rezultātus, piemēram, atzīmes, un samazina radošumu.

VISC vadītāja amatā G. Catlaks ir kopš šīs vasaras sākuma. Iepriekš viņa pieredzē ir darbs Sorosa fondā Latvija, vadot programmu Pārmaiņas izglītībā, un pasaules izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību konfederācijā Education International, vadot pētījumu nodaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupās atrod neskartu kultūrslāni

Lelde Petrāne, 08.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupās šobrīd notiek būvdarbi, tiek konservēti senie mūri, restaurēta daļa no vecās Livonijas ordeņa laika pils konventa ēkas, kā arī izbūvēts jauns apjoms, kur atradīsies multifunkcionāla izstāžu zāle, ekspozīcijas un skatu laukums. Vienlaikus ar būvdarbiem turpinās arī arheoloģiskās izpētes darbi, kas aprīļa beigās ir nesuši vērtīgus jaunieguvumus.

Veicot būvdarbus, pie ieejas kapelas pagrabā atklāts neskarts kultūrslānis, kas atklāja zemgaļu laika senlietas pat no 13./14. gadsimta, informē AS "RERE Grupa".

Atradumu vidū ir gredzeni, saktas, zvārgulīši, piekariņi, spirāle, važiņrotas fragmenti, rokas aproces fragments, krelles, sprādzes, spieķadatas, šķēpu gali, arbaleta bultas, īlens, adatas, atslēga, smilšakmens galodas fragmenti, makšķerāķis, svina gremdiņi un pat lazdu rieksti. Arheologiem izdevies atrast arī viduslaiku monētu jeb artigu ar Tērbatas bīskapa Johana Bertkova (Johannes Bertkow, 1473–85) uzrakstu un Osnabrikā kaltu bīskapa Balduina fon Russela (Baldewin von Russel 1259-1264) feniņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvdarbu vadītājs: LNMM ēkas projekts ir īpaši sarežģīts

LETA, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas rekonstrukcijas projekts ir īpaši sarežģīts, šodien pēc iepazīšanās ar pirmajiem paveiktajiem būvdarbiem, pastāstīja būvdarbu projekta vadītājs Valdis Koks.

Koks norādīja, ka muzeja jaunā piebūve tiek veidota divus stāvus zem zemes blakus vecai, vēsturiskai mājai, un tas darbus būvlaukumā padara sevišķi komplicētus. Tāpat sarežģīta būs jumta un pārseguma demontēšana un dubultā sastatņu jumta likšana.

Kā pastāstīja Koks, ēkā būvdarbi norisinās kopš 29.aprīļa, bet būvlaukumā celtnieki strādā kopš marta.

Būvdarbu projekta vadītājs žurnālistiem pauda, ka patlaban būvnieki ir norobežojuši muzeja aizmugurē esošo koku aleju, lai to saglabātu. Tāpat pakāpeniski tiek veikti pamatu stiprināšanas darbi, veidota un padziļināta būvbedre, kas vienā muzeja sānā sniegsies divus stāvus zem zemes, bet otrā tā būs dziļāka. Viņš arī pastāstīja, ka, veidojot būvbedri, tiek izmantots Latvijā līdz šim nepraktizēts paņēmiens - rievsienas iegremdēšana ar spiešanas metodi. Tas tiek darīts, lai nebūtu vibrācijas citām ēkām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Franču zinātnieks: Zem Monas Lizas krāsas kārtas atrasts cits portrets

LETA--BBC, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Franču zinātnieks apgalvo, ka ar atstarojošās gaismas tehnoloģiju zem Leonardo da Vinči slavenā portreta Mona Liza atrasts vēl viens zīmējums.

Paskāls Kote sacīja, ka vairāk nekā desmit gadus izmantojis tehnoloģiju gleznas analizēšanai. Viņš norāda, ka zem krāsas kārtas esot agrāks da Vinči veidots portrets.

Kotes rekonstrukcijā redzama modele, kas skatās uz sāniem. Atšķirībā no da Vinči populārākā darba Mona Liza, skicē redzamā modele nesmaida.

Kompānijas Lumiere Technology dibinātājam Kotem 2004.gadā Luvras muzejs deva atļauju strādāt ar gleznu. Viņš izstrādājis jaunu metodi, ar kuras palīdzību pētīja Monu Lizu.

«Mēs varam analizēt krāsas kārtas un nolobīt tās kā sīpolu, lai atklātu visus gleznas slāņus. Mēs varam to rekonstruēt hronoloģiskā secībā,» par savu metodi stāsta Kote.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas apstākļos Nīderlandes marihuānas kafejnīcas piedzīvojušas nepieredzētu klientu pieplūdumu un apgrozījuma kāpumu.

Pēdējo divu gadu laikā daudzi marihuānas pircēji ir palielinājuši legālās narkotikas patēriņu, lai mazinātu trauksmi vai garlaicību.

Kad pērn martā Nīderlande ieviesa pirmo tā dēvēto mājsēdi, pie marihuānas kafejnīcām veidojās garas rindas, izraisot "zālītes paniku".

Lai gan pandēmijas laikā bāri, restorāni un naktsklubi ilgstoši bijuši slēgti, marihuānas kafejnīcas varēja turpināt darbu, piedāvājot savu preci iegādāties līdzņemšanai.

Kā liecina mentālās veselības un atkarību izpētes institūta "Trimbos" aptaujas rezultāti, 90% marihuānas lietotāju Nīderlandē atzinuši, ka pandēmijas laikā smēķē "zālīti" tikpat bieži vai biežāk nekā iepriekš. Trīs ceturtdaļas aptaujāto marihuānu smēķē katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diena

Fragments no intervijas:

Komentāri

Pievienot komentāru