Citas ziņas

Liepājas domē pazūd sabiedriskās apspriešanas materiāli

Vēsma Lēvalde, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Sabiedriskās apspriešanas laikā Liepājas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā nav bijuši pieejami darba ziņojumi par akciju sabiedrības HRC Libau plānoto koksa kompleksu un SIA Rapsoil plānoto vēja parku.

Par to raksta Kurzemes Vārds. Laikraksts jautājis domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā, vai daudz apmeklētāju vēlējušies iepazīties ar sabiedriskās apspriešanas materiāliem. Pārsteidzoša bijusi atbilde, ka domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā, kur bija jābūt ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) darba ziņojumam, nav ne šī ziņojuma, ne arī otra – IVN gala ziņojuma par SIA Rapsoil iecerēto vēja elektrostaciju parku. Vēlāk izrādījies, ka ziņojumi domes ēkā ir gan, tikai kādā Būvvaldes kabinetā. Pēc tam, kad tos bija meklējis Kurzemes Vārds, abi ziņojumi atradās un tagad ir Apmeklētāju pieņemšanas centrā.

Šodien, 22. jūnijā, ir pēdējā diena, kad sabiedriskās apspriešanas laikā ziņojums par HRC Libau ieceri pieejams Liepājas domē, jo nākamās dienas līdz pirmdienai valsts un pašvaldības iestādēm ir brīvdienas. Ziņojums pieejams arī interneta vietnē www.hrc.lv. DB jau rakstīja, ka Liepājas būvvalde sagatavojusi plānošanas un arhitektūras uzdevumu SIA CoenCo, kas gatavojas realizēt HRC Libau AG ieceri par energokompleksa būvniecību - koksa rūpnīcu un elektrostaciju. Savukārt SIA Rapsoil sabiedrības spiediena rezultātā samazināja plānoto vēja ģeneratoru skaitu Liepājā no 20 līdz 11.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

HRC Libau varēs sākt koksa ražošanas kompleksa būvniecību

Lelde Petrāne, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā apgabaltiesa atcēlusi Administratīvās rajona tiesas 2011. gada 11. marta lēmumu un tādejādi atjaunojusi Liepājas pilsētas domes lēmuma Par akciju sabiedrības HRC Libau HRC AG energokompleksa izveidi darbību. Apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams, liecina medijiem sniegtā informācija.

Administratīvā apgabaltiesa konstatējusi, ka Liepājas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra lēmums ir pirmšķietami tiesisks un līdz ar to nav pamata šobrīd apturēt tā darbību, informē domes Juridiskās daļas vadītāja Inita Pelnēna.

Tas nozīmē, ka minētais pašvaldības lēmums, ar kuru energokompleksa jeb koksa ražošanas kompleksa būvniecība tika akceptēta, ir spēkā un akciju sabiedrība HRC Libau var veikt visas darbības, kas nepieciešamas, lai izstrādātu tehnisko projektu un uzsāktu būvniecību.

Minētais pašvaldības lēmums noteica, ka HRC Libau kompleksa tehniskā projekta izstrādes un būvniecības laikā, pirms uzņēmuma darbības uzsākšanas un darbības laikā nepieciešams izpildīt Vides pārraudzības valsts biroja 2010. gada 16. novembra atzinumā par ietekmes uz vidi noslēguma ziņojumā noteiktos obligātos nosacījumus, ievērot valstī esošo normatīvo aktu prasības, kā arī Liepājas ostas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 200 miljonus eiro vērtais koksa rūpnīcas projekts Liepājā novedis pie akcionāru savstarpējā konflikta, kuru tie gatavojas risināt Vācijas tiesā.

Viens no a/s HRC Libau akcionāriem, Krievijas pilsonis Nikolajs Hodoss uzskata, ka viņš un akcionāri no Vācijas ir nelikumīgi atstādināti no projekta, aizmuguriski samazinot viņu akciju skaitu un liedzot aktuālo informāciju. Hodoss arī parakstījis pilnvaru, kas ļaus Vācijas firmai BCS Consult pārstāvēt viņu tiesā Vācijā un iesniegt septiņas prasības pret pārējiem HRC Libau akcionāriem, preses konferencē Liepājā informēja N. Hodoss, kurš bija ieradies no Krievijas, pēc paša teiktā, speciāli uz preses konferenci.

Pārējie akcionāri, kuri uzņēmumu reģistrā parādās kā divas ārzonas firmas, aizmuguriski izlēmuši par slēgtu akciju emisiju aptuveni 2,5 miljonu latu vērtībā. Emisijas rezultātā vācu investoriem akciju skaits no vairāk nekā 30% sarucis līdz niecīgai daļai, savukārt Hodosa akciju skaits no vairāk nekā 10% sarucis līdz daļai, kas mazāka par vienu procentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rapsoil turpinās vēja stacijas projektu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 24.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja enerģijas parka attīstītāja SIA Rapsoil vienojusies ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdi par zemes ilgtermiņa nomas līgumu.

Līgumu ar LSEZ pārvaldi SIA Rapsoil slēgs uz 12 gadiem būvprojekta izstrādei, 12 vēja staciju būvniecībai un komercdarbības veikšanai. Kopējā zemesgabala platība ir 672,9 tūkstoši kvadrātmetru. Noteikta nomas maksa 1,5% no kadastra vērtības gadā līdz būvprojekta izstrādei, pēc nodošanas ekspluatācijā nomas maksu noteiks saskaņā ar Liepājas pilsētas saistošajiem noteikumiem.

2012.gada aprīlī LSEZ pārvalde ar SIA Rapsoil noslēdza zemes rezervācijas līgumu, kurā nomniekam bija noteikts izstrādāt detālplānojumu vēja elektrostaciju izvietošanai. Šā gada janvārī līgums tika pagarināts līdz 2014.gada 16.janvārim. Šobrīd uzņēmums sācis tehniskā projekta izstrādi, liecina LSEZ valdei sniegtā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vēl gadu atļauj pārprojektēt vēja parku Liepājā

Vēsma Lēvalde, 02.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valde nolēmusi atkārtoti rezervēt uz gadu - no 2012. gada 13. aprīļa līdz 2013. gada 13. aprīlim - trīs zemesgabalus Liepājā SIA Rapsoil vēja elektrostacijas detālplānojuma izstrādāšanai.

Minētie zemes gabali jau iepriekš bija rezervēti SIA Rapsoil vēja elektrostacijas būvniecībai, bet, tā kā detālplānojuma izstrāde ir laikietilpīgs process un gada laikā nebija iespējams to līdz galam izstrādāt, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valde nolēma slēgt atkārtotu rezervēšanas līgumu. Rezervētā teritorija atrodas Karostā un tā ir purvaina, līdz šim neizmantota. proujektēšana ieilgusi tāpēc, ka Rapsoil projekta virzīšanas gaitā mainījis iecerēto vēja ģeneratoru tehniskos parametrus un nepieciešamas korekcijas ietekmes uz vidi novērtējumā, Db.lv skaidroja LSEZ pārvaldē.

Db.lv jau rakstīja, ka SIA Rapsoil 14 vēja ģeneratoru parku Liepājā plāno sākt būvēt 2013.gadā. Rapsoil vēja parkam atvēlēti aptuveni 80 hektāri Liepājas ziemeļu daļā, jūras piekrastē, kur tuvumā apdzīvotu mājokļu nav. Vēja parkā kopā paredzēts uzstādīt E-101 tipa 14 vēja rotorus, ko ražojusi firma Enercon. Katrs no tiem ir aptuveni 150 m augstumā, ieskaitot spārnus, un ar 2,3 MW jaudu. Detālplānojums paredz 225 m aizsargjoslu, kā arī divas parka daļas, kas realizējamas atsevišķi. Pirmajā kārtā 2 - 3 gadu laikā plānots uzstādīt 10 ģeneratorus, savukārt atlikušajiem četriem ģeneratoriem tiks dota atļauja tikai pēc divus gadus ilga monitoringa, kura laikā šo teritoriju novēros ornitologi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Lobē ar Šķēli un Kalvīti saistīta uzņēmēja projektu

Vēsma Lēvalde, 18.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome nolēmusi nodot sabiedriskajai apspriešanai detālplānojuma pirmo redakciju teritorijai, kurā SIA Rapsoil iecerējusi būvēt vēja ģeneratoru parku.

Lēmums pieņemts, lai gan vēl nav saņemts Vides pārraudzības valsts biroja atzinums par projekta ietekmi uz vidi. 2009.gada 16. decembrī Liepājas pilsētas domes telpās notika ietekmes uz vidi novērtējuma darba ziņojuma sabiedriskā apspriešana.

Darba ziņojumā bija norādītas vairākas projekta nepilnības, kā arī fakts, ka divus vēja ģeneratorus paredzēts izvietot uz zemesgrāmatās nereģistrēta un SIA Rapsoil neiznomāta zemesgabala.

To SIA Rapsoil uzdots izdarīt pēc detālplānojuma apstiprināšanas. Iepriekš vairāki deputāti iebilda arī pret pārāk zemo nomas maksu, kas noteikta SIA Rapsoil, un nepieciešamību līgumā iekļaut konkrētas darbības krasta joslas nostiprināšanai. Pašvaldība norāda, ka ar šo lēmumu nodrošinās sabiedrībai iespēju izteikties par izstrādāto projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā aktualizē akmeņogļu pārstrādes rūpnīcas projektu

Vēsma Lēvalde, 31.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau iecerētās koksa ražošanas rūpnīcas projektam 9. septembrī Liepājas domē plānota kārtējā sabiedriskā apspriešana.

Iedzīvotājiem būs iespēja iepazīties ar ietekmes uz vidi novērtējuma noslēguma ziņojumu, raksta laikraksts Kurzemes Vārds. Uzņēmuma pārstāve Anita Lancmane noraida jebkādas bažas par to, ka komplekss varētu radīt videi bīstamu situāciju. Rūpnīcu projektē akciju sabiedrība Palast Architekts sadarbībā ar Vācijas uzņēmumiem Uhde ThussenKrupp Technologies un Siemens. Par ogļu pārkraušanu noslēgts līgums ar uzņēmumu Marilat, lai izmantotu tā piestātni Karostas kanālā, 80 % ogļu paredzēts pievest ar kuģiem, pārējās ogles – pa dzelzceļu no Krievijas, un tas esot tikai rezerves variants.

HRC Libau analizējot iespējas, kā būtu izmantojams koksa ražošanas procesā radies ūdens tvaiks, viena no tām - piedāvāt pilsētai siltumu par velti. Uzņēmums risinot sarunas ar SIA Liepājas enerģija, un cer, ka līdz 9. septembrim jau būs noslēgta vienošanās par siltuma pieņemšanu pilsētas siltumtīklos. Pašvaldības pārstāvis Liepājas enerģijā Ronalds Fricbergs gan laikrakstam paudis pārsteigumu par frāzi «par velti», bet domes eksperts enerģētikas jautājumos Kaspars Sants skaidro, ka iekārta, lai šo siltumu pieslēgtu Liepājas enerģijai, izmaksātu vairākus miljonus. Ja pilsēta gadījumā šo siltumu atteiktos izmantot, HRC Libau izskata arī citus tā lietošanas variantus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rapsoil gatavoties vēja parka būvniecībai varēs vēl gadu

Vēsma Lēvalde, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valde pagarinājusi SIA Rapsoil zemes nomas līgumu līdz 2014.gada 16.janvārim būvatļaujas saņemšanai diviem vēja parkiem.

2012.gada 2.aprīlī starp Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldi un SIA Rapsoil tika noslēgts zemes nomas tiesību rezervēšanas līgums līdz 2013.gada 13.aprīlim. Taču šā gada 15.janvārī LSEZ pārvaldē tika saņemta Rapsoil vēstule, kurā kapitālsabiedrības vadība lūdz pagarināt zemes nomas tiesību rezervēšanas līgumu plānošanas un arhitektūras uzdevuma saņemšanai, vēja elektrostacijas tehniskā projekta izstrādei, būvatļaujas saņemšanai, kā arī zemesgabalu ierakstīšanai zemesgrāmatā atbilstoši izstrādātajam detālplānojumam.

Db.lv rakstīja, ka ir izstrādāts un apstiprināts detālplānojums divu vēja parku ierīkošanai Liepājas ziemeļu daļā pie Baltijas jūras. Viena SIA Rapsoil iecere ir izvietot 12 vēja elektrostacijas gar 14. Novembra bulvāri. Katras vēja elektrostacijas jauda ir 3.0 MW, torņa augstums 99 metri, rotora diametrs 101 metrs, maksimālais spārnu spices augstums 150 metri. Savukārt otra iecere paredz būvēt vēja parku teritorijā no Cietokšņa kanāla līdz pilsētas ziemeļu robežai starp Baltijas jūru un Tosmares ezeru. Katras vēja elektrostacijas jauda ir 3.0 MW, torņa augstums 99 metri, rotora diametrs 101 metrs, maksimālais spārnu spices augstums 150 metri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vēja parka būvētāji Liepājā piekāpjas prasībām

Vēsma Lēvalde, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja parka ieceres attīstītāji Liepājā SIA Rapsoil pārplānojuši iecerētā parka teritoriju, lai pildītu vides un sabiedrisko organizāciju prasības.

«Mēs esam pārplānojuši sev par sliktu, jo atkāpjamies no jūras, no valdošajiem vējiem, dziļāk iekšzemē,» Db.lv atzina SIA Rapsoil pārstāvis Gints Sorokins. Projektu izvērtējušas dažādas vides institūcijas un devušas akceptu vēja parka būvniecībai ar vairākiem nosacījumiem, galvenokārt tehniska rakstura, apgalvoja G. Sorokins. Daļa no sākotnēji plānotajiem vēja ģeneratoriem izrādījusies Natura 2000 teritorijā, tāpēc nācies ieceri pārskatīt. Lai varētu veikt tehniskā projekta izstrādi, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde nolēmusi uz gadu SIA Rapsoil vajadzībām rezervēt četrus zemes gabalus LSEZ teritorijā, ar aptuveno platību no 131 tūkst. m2 līdz 254,8 tūkst. m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa noraida koksa rūpnīcas attīstītāju lūgumu

Vēsma Lēvalde, 11.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā rajona tiesa noraidījusi a/s HRC Libau lūgumu atjaunot Liepājas domes administratīvo aktu, kurā bija pausts atbalsts koksa rūpnīcas būvei Liepājā, db.lv uzzināja tiesā.

Lēmuma darbība iepriekš tika apturēta, jo tiesā bija saņemts pieteikums, kurā prasīts atcelt Liepājas domes pagājušā gada 16.decembrī pieņemto lēmumu akceptēt a/s HRC Libau energokompleksa jeb koksa rūpnīcas būvniecību Liepājā.

Db.lv jau rakstīja, ka pērn decembrī Liepājas dome nolēma atbalstīt a/s HRC Libau ieceri būvēt Liepājā akmeņogļu pārstrādes un enerģijas ražošanas kompleksu, un gada beigās pilsētas būvvalde uzņēmumam izsniedza projektēšanas un arhitektūras uzdevumu. Tomēr Liepājas domes opozīcijas deputāte Elita Kosaka, Karostas iedzīvotāja Brigita Maksimova un Ziemeļu priekšpilsētas iedzīvotājs Vladimirs Kuzņecovs trijatā domes lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, pamatojot sūdzību ar to, ka rūpnīca varētu nodarīt liepājniekiem veselības kaitējumu, un ar to, ka sabiedriskajā apspriešanā ļoti daudzi iedzīvotāji bijuši pret šāda kompleksa būvniecību. Energokompleksa ieceres autori solīja radīt pilsētā vismaz 300 jaunu darbavietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Koksa rūpnīcai Liepājā jau meklē būvniekus

Vēsma Lēvalde, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau iecerēto koksa rūpnīcu jeb enerģētikas kompleksu plānots sākt būvēt 2012.gadā, bet pabeigt – divu gadu laikā.

Tā kā jau noslēgti līgumi par koksa piegādēm klientiem Vācijā, termiņi ir ļoti saspringti, apgalvo a/s HRC Libau valdes priekšsēdētājs Igors Povars. Liepājas būvvalde šā gada septembrī apstiprinājusi izvērsto skiču projektu, kā arī teritorijas labiekārtojumu. Projekta virzītājs apgalvo, ka zināms ne tikai finansēšanas modelis, bet arī noslēgušās sarunas ar finansētājiem. Nogludinātas attiecības starp akcionāriem, notiek sarunas ar potenciālo projekta ģenerāluzņēmēju, kas uzņemsies projekta tehnisko izstrādi. Projektā līdz šim esot ieguldīti trīs miljoni eiro. Uz projekta ģenerāluzņēmēja statusu pretendē somi, čehi, poļi, kā arī starptautiska ražošanas un finanšu grupa Konkord, kas ir reālākais pretendents, stāsta I. Povars. Ģenerāluzņēmēja kompetencē būs tehniskā projekta izstrāde, inženiertehniskie risinājumi, projekta vadība. Savukārt a/s HRC Libau patur tiesības izvēlēties būvniekus. Izvēle notiks pārrunu kārtībā, nerīkojot konkursu, uzsver I. Povars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Turpina virzīt koksa projektu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šķidro kravu apkalpotāja LSEZ SIA GI Termināls plāno pārvietot cauruļvadu, kas saista termināli ar ostu, lai atbrīvotu teritoriju koksa rūpnīcas celtniecībai.

Tāpēc Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdei bija jāpieņem lēmums atļaut GI Terminālam uz laiku iznomāt zemesgabalu no koksa projekta attīstītājas a/s HRC Libau. Apakšnomas līgums būs spēkā līdz gada beigām. Šajā termiņā cauruļvadu pārvietos, apejot koksa kompleksam atvēlēto teritoriju, bet pārvietošanas izmaksas kompensēs HRC Libau, klāstīja G. Krieviņš.

DB vēstīja, ka tiesvedības dēļ a/s HRC Libau 200 milj. eiro vērtā energokompleksa būvniecība aprīlī netiks uzsākta, līdz ar to tā nespēs īstenot plānotās piegādes 2013. gada pavasarī. Projektam jau piesaistīti 40 milj. eiro (par vēl nepieciešamo 160 milj. eiro finansējumu šobrīd notiekot sarunas), ir noslēgti līgumi par rafinētā koksa ražotnes tehnoloģiju piegādēm ar Vācijas Uhde ThyssenKrupp, tehnoloģisko vadības sistēmu piegādātāju Vācijas Siemens AG.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 200 miljonus eiro vērto energokompleksa būvniecību a/s HRC Libau Liepājā sola būvēt jau pēc dažiem mēnešiem.

Koksa ražošanas un pārkraušanas kompleksa projekta virzītāja a/s HRC Libau sākusi būvniecības teritorijas labiekārtošanu. Šos darbus plānots pabeigt 2014.gada pirmajā pusē, kad sāksies rūpnīcas būvniecība, DB informēja projekta sabiedrisko attiecību vadītāja Natālija Daine. Tikmēr iecerētais HRC Libau sadarbības partneris ostā norāda, ka līguma par ogļu pārkraušanu nav.

Akmeņogļu izkraušana no kuģiem un vagoniem sākotnēji tika solīta slēgta tipa troksni izolējošā izkraušanas boksā. Pagaidām gan iecerētajās ostas piestātnēs atbilstoša infrastruktūra netiek plānota, liecina Liepājas būvvaldē iesniegtā projekta vizualizācija, kas atšķiras no tās, kura tika demonstrēta projekta sabiedriskās apspriešanas laikā. Gadā plānots Karostas kanāla piestātnēs pārkraut ap 360 tūkstošiem tonnu ogļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nodod apspriešanai vēl vienu Rapsoil vēja parka ieceri Liepājā

Vēsma Lēvalde, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas būvvalde izsludinājusi SIA Rapsoil būvniecības ieceres - septiņu vēja ģeneratoru - detālplānojuma pilnveidotās galīgās redakcijas sabiedrisko apspriešanu.

Vēja parku iecerēts būvēt teritorijā no Cietokšņa kanāla līdz pilsētas ziemeļu robežai starp Baltijas jūru un Tosmares ezeru. Katras vēja elektrostacijas jauda ir 3.0 MW, torņa augstums 99 metri, rotora diametrs 101 metrs, maksimālais spārnu spices augstums 150 metri.

Detālplānojuma projekta pilnveidotās galīgās redakcijas sabiedriskā apspriešana noritēs no š.g. 26. novembra līdz 17. decembrim, sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks š.g. 6. decembrī.

Šis ir otrs vēja parks, ko SIA Rapsoil iecerējusi būvēt Liepājā. Db.lv rakstīja, ka līdz 30. novembrim notiek sabiedriskā apspriešana SIA Rapsoil iecerei būvēt 12 vēja elektrostacijas Liepājā, 14.novembra bulvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lems par atļauju būvēt vēja parku Liepājā

Vēsma Lēvalde, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome gatavojas 24.novembrī lemt par akceptu SIA Rapsoil vēja elektrostaciju (VES) parka būvniecībai Liepājā.

Dome plāno atbalstīt vienu no divām parka būvniecības alternatīvām, turklāt izvirzot vairākus nosacījumus. Liepājas pašvaldība vēlas vēl vienu izpēti pirms tehniskā projekta izstrādes, lai pilnībā izslēgtu masu apbedījumu atrašanos VES izbūves teritorijā, visā aizsargjoslā un infrastruktūras teritorijā. Konstatējot masu apbedījuma vietas, konkrēto VES būvniecība netiks pieļauta. Pirms VES darbības uzsākšanas jāizstrādā migrējošo putnu sugu un sikspārņu monitoringa plāni, saskaņojot tos Vides valsts dienestā. Monitoringa rezultātus divas reizes gadā būs jāiesniedz pašvaldības Vides un veselības daļā. Divu vēja rotoru būvniecībai vēl jāskārto zemes īpašumtiesības, jāgarantē, ka būvniecības laikā tiks izslēgts kanalizācijas spiedvada bojāšanas risks, jāsaglabā pelēkā kāpa, kā arī ir virkne citu prasību, kas izrietējušas no sabiedriskās apspriešanas laikā izvirzītajām pretenzijām. Gadījumos, kad tiek konstatēts, ka VES parka būvniecība vai darbība ir pārtraucama izvirzīto nosacījumu dēļ, SIA Rapsoil nebūs tiesības uz zaudējumu kompensāciju no pašvaldības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sabiedrības spiediens liek samazināt vēja parku

Vēsma Lēvalde, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rapsoil nolēmusi samazināt plānoto vēja ģeneratoru skaitu Liepājā no 20 līdz 11. Viens no iemesliem bijusi sabiedrības vētrainā reakcija.

To detālplānojuma sabiedriskās apspriešanas sanāksmē atzina detālplānojuma izstrādātājs arhitekts Andris Kokins. Projektētājs paredzējis jaunu veloceliņu izbūvi teritorijā un citus labiekārtojumus. Projekta virzītāju pārstāvis Gints Sorokins solīja, ka parku nesāks būvēt, pirms nebūs veikta jūras krasta nostiprināšana. Taču par šo projekta sadaļu notiek diskusijas ar SIA Liepājas ūdens, kas izstrādājusi krasta nostiprināšanas projektu, jo šajā teritorijā atrodas Liepājas attīrīšanas iekārtas. Vairāku Liepājas domes deputātu neizpratni izraisījis fakts, ka SIA Rapsoil vēja parkam plānoti aptuveni 25 ha zemes , bet iznomāti tikai 1,8 ha, kas ir aptuveni katra ģeneratora pamata laukumu summa. Tā kā katram tornim paredzēta aizsargjosla vidēji 200 m radiusā, 25 ha zemes pašvaldībai kļūs saimnieciski neizmantojama uz 30 gadiem. Bet rezultātā Liepāja saņems tikai Ls 900 gadā nomas maksu un nekustamā īpašuma nodokli Ls 200 par zemi gadā, norāda deputāts Ivars Kesenfelds. Lai samaksātu šo gada nomas maksu, pēc I. Kesenfelda aprēķiniem vienam vēja ģeneratoram būtu gadā jāgriežas tikai 12 stundas. Tomēr principiālu iebildumu pret vēja parka ideju nav ne iedzīvotājiem, ne deputātiem. Lielākoties tiek uzsvērta npieciešamība izvērtēt ietekmi uz tuvējo dzīvojamo rajonu, kā arī faktu, ka šeit ir holokausta upuru piemiņas vieta, turklāt domei prasīts pēc detālplānojuma izstrādes pārskatīt zemes nomas līgumu un sekot, lai projekta virzītāji novērstu krasta eroziju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rapsoil 14 vēja ģeneratoru parku Liepājā plāno sākt būvēt 2013.gadā.

Līdz 1. martam Liepājā notiek vēja parka teritorijas detālplāna sabiedriskā apspriešana. Ja tā noslēgsies pozitīvi un detālplānojumu akceptēs gan pašvaldības, gan valsts institūcijas, SIA Rapsoil gatavojas sākt tehniskā projekta izstrādi, kam būs vajadzīgi vairāki mēneši, DB atzina uzņēmuma pārstāvis Gints Sorokins. Reāli būvniecību iespējams sākt nākamgad, viņš lēsa. Saskaņā ar sabiedriskās apspriešanas materiāliem vēja parkam atvēlēti aptuveni 80 hektāri Liepājas ziemeļu daļā, jūras piekrastē, kur tuvumā apdzīvotu mājokļu nav. Vēja parkā kopā paredzēts uzstādīt E-101 tipa 14 vēja rotorus, ko ražojusi firma Enercon. Katrs no tiem ir aptuveni 150 m augstumā, ieskaitot spārnus, un ar 2,3 MW jaudu. Detālplānojums paredz 225 m aizsargjoslu, kā arī divas parka daļas, kas realizējamas atsevišķi. Pirmajā kārtā 2-3 gadu laikā plānots uzstādīt 10 ģeneratorus, savukārt atlikušajiem četriem ģeneratoriem tiks dota atļauja tikai pēc divus gadus ilga monitoringa, kura laikā šo teritoriju novēros ornitologi. Šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka minētajā teritorijā ir putnu un sikspārņu migrācijas vieta. Detālplānojumu pēc SIA Rapsoil pasūtījuma izstrādāja SIA Kokin Idea Liepājas pilsētas galvenās arhitektes Ivetas Ansones vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ebreji vēršas pret Rapsoil iecerēto vēja parku Liepājā

Vēsma Lēvalde, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas ebreju draudze un vairākas starptautiskas ebreju organizācijas pieprasa izmaiņas SIA Rapsoil plānotajā vēja parkā Liepājā, pretējā gadījumā draudot ar starptautisku skandālu.

«Esmu saņēmusi telefona zvanus no ebrejiem Izraēlā, ASV, Brazīlijā, Vācijā un Francijā. Viņi ir šokēti, kā ir iespējams urbanizēt piemiņas memoriāla vietu,» situāciju komentē Liepājas ebreju draudzes pārstāve Ilana Ivanova. Interesi par samilzušo konfliktu jau izrādījusi kāda ASV dokumentālo filmu studija, kā arī vēsturnieki un sabiedriskās organizācijas.

Ebreji pieprasa no plānotā vēja parka izņemt vismaz trīs vēja rotorus, noteikt ap ebreju piemiņas memoriālu 16 - 20 tūkst. kvadrātmetru lieguma zonu, jo esot arī citas organizācijas, piemēram, čigāni, kas arī vēlas uzstādīt piemiņas zīmes savulaik šajās kāpās nošautajiem tautiešiem. Ebreji arī pārmet, ka plānotajā vēja parka vietā veikta pavirša, neprofesionāla izpēte, kuras slēdziens apšauba jau pierādītus un vispārzināmus vēstures faktus. Viņi pieprasa profesionālu arheoloģisku izpēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atsāk apspriest Rapsoil vēja parku Liepājā

Vēsma Lēvalde, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā izsludināta sabiedriskā apspriešana SIA Rapsoil iecerei būvēt 12 vēja elektrostacijas.

Liepājas pilsētas Būvvaldē līdz līdz 30. novembrim var iesniegt rakstiskus atzinumus un atsauksmes, kā arī saņemt skaidrojumu par projektu un iepazīties ar detālplānojuma gala redakciju, informē Liepājas būvvalde.

Detālplānojumā ir iestrādāta SIA Rapsoil iecere izvietot 12 vēja elektrostacijas gar 14. Novembra bulvāri. Katras vēja elektrostacijas jauda ir 3.0 MW, torņa augstums 99 metri, rotora diametrs 101 metrs, maksimālais spārnu spices augstums 150 metri.

Db.lv rakstīja, ka Liepājas dome šā gada aprīlī uzdeva SIA Rapsoil pilnveidot detālplānojuma pirmo redakciju un sagatavot tā galīgo redakciju.

http://www.db.lv/razosana/energetika/vel-gadu-atlauj-parprojektet-veja-parku-liepaja-369828

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sāk Rapsoil iecerētā vēja parka sabiedrisko apspriešanu

Vēsma Lēvalde, 04.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome izsludinājusi Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslas detālplānojuma 1. redakcijas sabiedriskā apspriešanu. Tā ir teritorija, kur SIA Rapsoil plāno vēja parku.

Par to informē Liepājas pilsētas būvvalde. Projekta apspriešanas sanāksme notiks 22. martā Liepājas pilsētas domē, savukārt detālplānojuma apspriešana notiek no 5. līdz 26. martam. Detālplānojuma projekts izstrādāts pēc SIA Rapsoil pasūtījuma un domes apstiprinātā darba uzdevuma. 1. redakcijas izstrādi veicis SIA AKA birojs. Šobrīd būvvalde pieprasa no dažādām institūcijām atzinumus par detālplānojuma 1. redakciju. Arī iedzīvotājus, nevalstiskās organizācijas būvvalde aicina izteikt savu viedokli. Vides pārraudzības valsts birojs sācis izvērtēt SIA Eiroprojekts sagatavoto ietekmes uz vidi novērtējumu SIA Rapsoil paredzēto darbību - vēja elektrostaciju parka ierīkošanu Liepājas pilsētas teritorijā. Db jau vēstījis, ka projekta ietvaros Liepājas pilsetas ziemeļu daļas Karostas teritorijā plānots izbūvēt 20 vēja elektrostacijas ar kopējo jaudu 46 MW. Projektu paredzēts realizēt līdz 2012. gada vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau teju 200 milj. eiro vērtā energokompleksa būvniecība aprīlī netiks uzsākta, līdz ar to tā nespēs īstenot plānotās piegādes 2013. gada pavasarī.

«Šobrīd Administratīvajā rajona tiesā ir iesniegts pieteikums par uzņēmumam izsniegtās būvatļaujas izsniegšanu, un šī tiesa noraidīja lūgumu par Liepājas domes lēmuma darbības atjaunošanu, kas ir pārsūdzēts augstākstāvošā tiesā, taču tas nemaina faktu, ka iecerētā HRC AG energokompleksa būvniecība netiks uzsākta iepriekš solītajā laikā - 2011. gada aprīlī, un nav arī zināms, kad tiesvedība varētu beigties,» situāciju raksturo a/s HRC Libau valdes priekšsēdētājs Igors Povars.

Protestus sola turpināt

Pārvadātāju brīdinājuma akcija var pāraugt krietni vērienīgākā protestā, ja Saeima nākamnedēļ neuzklausīs pārvadātāju prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Liepājas brīvzonas pārvalde un koksa rūpnīcas būvnieki saņem administratīvo sodu

Vēsma Lēvalde, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldei un a/s HRC Libau piemērots administratīvais sods - katrai 500 Ls par savu teritoriju nekopšanu.

Liepājas SEZ pārvalde sodu jau samaksājusi, kaut arī apšauba tā pamatotību, db.lv informēja LSEZ pārvaldē. Runa ir par divām Liepājas ostas perspektīvajām teritorijām. Kopā perspektīvās teritorijas aizņem ap 60 ha, un vairākas, tajā skaitā tās, par kurām piemērots sods, ir tālu no pilsētas centra, neapdzīvotas pļavas ar bijušo militāro ēku gruvešiem. Lai šīs vietas sakoptu atbilstoši pilsētas saistošajiem noteikumiem, būtu nepieciešama liela naudas summa, norādīja SEZ pārvaldē. Tajā pat laikā Pašvaldības policija, kas kontrolē saistošo noteikumu izpildi, nešķiro teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēju parku jūrā saista ar Šķēli un gatavo tam «kurvīti»

Vēsma Lēvalde, Db, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) vēju parka projekta iniciatoram, uzņēmējam Jurim Kajakam sagatavojusi kurvīti - rīkojums par atļaujas došanu projekta izstrādei un būvniecībai valdībā virzīts netiks. J.Kajaka vēsturiskā saikne ar A.Šķēli rada aizdomas, ka JK energy iniciatīva saistīta ar TP līdera interesēm vēja enerģijas biznesā.

Tā raksta Diena. Lai J.Kajaka centienus vēja enerģētikā nenocirstu saknē, EM viņam ieteiks vērsties Vides ministrijā un prasīt atļauju attiecīgās jūras teritorijas izpētei un priekšprojekta izstrādei.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka J.Kajaka pieteiktais projekts ir nereāls , jo viņš nespēj paskaidrot, kas būs investori, kur tiks likta saražotā enerģija. Bažas rada fakts, ka, līdzīgi kā pirms desmit gadiem, arī šoreiz J.Kajaks un viņa firma ir tikai starpnieks kādam lielākam darījumam, kurš varētu tikt īstenots pēc laika. Saņemot valdībai prasīto atļauju gan vēja parku priekšprojekta izstrādei, gan būvniecībai, J.Kajaks savu firmu izdevīgā brīdī varētu pārdot reālajam projekta īstenotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājā notiek aptauja par iespējamo vēja parku

Vēsma Lēvalde, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pašvaldība pasūtījusi iedzīvotāju aptauju saistībā ar SIA Rapsoil ieceri būvēt vēja parku pilsētā.

Aptauju veic mārketinga pētījumu aģentūra Factum Group. Tās uzdevums ir noskaidrot Liepājas iedzīvotāju informētību par plāniem pilsētā būvēt vēja elektrostaciju parku, kā uzzināt iedzīvotāju viedokli attiecībā uz objekta celtniecību, informē pašvaldība.

Aptauja pašvaldībai izmaksās ap 1110 latiem ar PVN.

Aptauju veiks kā kvantitatīvu pētījumu, kura laikā notiks telefonintervijas un intervijas internetā. Aptauja ir anonīma un turpināsies līdz šīs nedēļas beigām. Aptaujas mērķauditorija ir Liepājas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Plānots aptaujāt 300 nejauši izvēlētus respondentus, pilsētas pastāvīgos iedzīvotājus, šo izlasi iegūstot no visiem pilsētas mikrorajoniem tā, lai atspoguļotu šā brīža Liepājas sociāli demogrāfisko raksturojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Attīsta ogļu biznesu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 04.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā plānots jauns ogļu pārkraušanas termināls, turpina attīstīt arī koksa rūpnīcas projektu.

Liepājas būvniecības padome 9. martā gatavojas apspriest SIA Baxet Coal Terminal iesniegto būvniecības priekšlikumu - ogļu pārkraušanas termināli Karostā, Katedrāles ielā, jeb pašreizējā Karostas pludmalē. Plānotās investīcijas projektā varētu būt ap 50 miljoniem eiro. Aptuveni tikpat nepieciešams, lai šajā vietā izveidotu nepieciešamo infrastruktūru - pievadceļus, inženiertehniskos pieslēgumus, Db informēja LSEZ valdes loceklis Jānis Vilnītis. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde jau 20. janvārī SIA Baxet Coal terminal uz gadu rezervējusi zemi ogļu termināla projektēšanai. iepriekš šo teritoriju bija rezervējusi SIA Kurzemes degviela šķidro kravu termināla būvei, taču līgumu ar LSEZ valdi nenoslēdza un zaudēja tiesības uz teritorijas nomu. Baxet Coal Terminal saistīts ar Krievijas kapitālu, tā īpašniekiem esot līdzīgs bizness Rīgas ostā. Savukārt būvvalde sagatavojusi plānošanas un arhitektūras uzdevumu SIA CoenCo, kas gatavojas realizēt HRC Libau AG ieceri par energokompleksa būvniecību - koksa rūpnīcu un elektrostaciju.Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju SIA Baxet Coal Terminal reģistrēta 2009. gada novembrī Rīgā, tās valdes priekšsēdētājs ir kāds Aleksejs Krasjovkovs (Krasioukov Alexsei), kura vārds iepriekš saistīts ar firmām SIA Mežmalas ozols, SIA Līgatnes Nams un Security Trading Advisors, kur viņš darbojās kā Holivudas, ASV, iedzīvotājs. Savukārt koksa rūpnīcas projekta īstenotāji, kā jau Db rakstīja, iecerējuši Liepājā enerģētiskā kompleksa būvniecību, kur plānots pārstrādāt 450 tūkstošus tonnu akmeņogļu gadā, saražojot elektroenerģiju, siltumu un klinkeru. Investīciju apjoms objektā lēsts ap 170 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Startam gatavojas koksa rūpnīca Liepājā

Vēsma Lēvalde, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s HRC Libau Liepājas domē saņēmusi jaunu būvatļauju energokompleksa jeb koksa rūpnīcas būvniecībai.

Vienlaikus izsniegta būvatļauja arī teritorijas sakopšanai, liecina Liepājas pašvaldības būvvaldes informācija. Gan būvniecību, gan teritorijas sakopšanu veiks viena no Kurzemes «gazelēm» jeb strauji augošajiem būvniecības uzņēmumiem – SIA Mūrnieks, kas būvē jaunas un nojauc vecas ēkas, pieņem un pārstrādā būvgružus, ražo celtniecības materiālus un uztur plašu būvtehnikas parku. Uzņēmuma darbības ģeogrāfija koncentrējas Liepājā, nedaudz objektu bijuši arī citur Kurzemē. Energokompleksa būvniecība varētu būt lielākais tā īstenotais objekts, tomēr ne būvnieks, ne projekta attīstītājs nekādus komentārus pagaidām nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru