Citas ziņas

Lode A/S -Kontrolpaketes pārdošana - 82.8% akciju

, 23.07.2007

Jaunākais izdevums

2007. gada 20. jūlijs - Lode A/S, Baltijas keramisko celtniecības materiālu ražotājs, kurš ir reģistrēts Rīgas fonda biržas brīvajā sarakstā, šodien ir paziņojis, ka konsorcijs, ko vada grieķu uzņēmējs George Tsatsos un privātais kapitāla fonds, ko pārvalda Capital International ir ieguvis vairāk kā 82% Lode akciju.

Kiprā dibināta sabiedrība Lode Holdings Limited, kuras dibinātāji ir George Tsatsos, CIPEF un citi investori, nopirka no Lodes deviņiem ilglaicīgiem investoriem 1,842,315 no Lodes 2,225,138 akcijām par cenu LVL 8.99 par vienu akciju.

Kā to prasa RFB noteikumi, Lode Holdings izteiks obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu par atlikušajām 382,823 Lodes akcijām, nosakot vienas akcijas cenu LVL 8.99.

Lodei pieder četras rūpnīcas Latvijā, kas ražo apdares ķieģeļus, celtniecības ķieģeļus, keraterm blokus un citus materiālus. Lielāko daļu savas saražotās produkcijas Lode pārdod Latvijā, tomēr daudzi produkti tiek eksportēti arī uz Poliju, Krieviju, Lietuvu, Igauniju un Ukrainu.

Šajā darījumā IBS Prudentia Financiers, Liepa, Skopina/BORENIUS un AS SEB Latvijas Unibanka konsultēja un atbalstīja Pārdevējus. Savukārt, Lode Holdings konsultanti un atbalstītāji bija Allen & Overy un SIA Soreinen law Offices, finansējumu nodrošināja AS Hansabanka.

Janis Slesars, Lodes valdes priekšsēdētājs teica:

“Ar lepnumu varam paziņot, ka esam sasnieguši likviditāti pirmajiem Lodes

investoriem, piesaistot investīcijas no vadošajām nozares kompānijām. Lodes

darbinieki un produkcija šajā nozarē ir vislabākā visā Ziemeļaustrumu Eiropā. Ar George Tsatsos un viņa partneru ieguldījumu un ilgtermiņu finansiālo atbalstu no pasaules klases finansu investoru puses, Lodei ir paredzama ļoti gaiša nākotne.”

George Tsatsos teica:

"Lode ir lielisks uzņēmums ar augstas kvalitātes produkciju un tai ir liels

potenciāls izaugsmei. Mums ir patiess prieks strādāt ar viņu dinamisko vadības

komandu.”

Kontakti

Elena Hajiroussou, galvenais konsultants

Lode Holdings Limited

Tel: +357-22 361 1382

Faks +357-22 752 597

E-pasts: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Keramisko izstrādājumu ražotājs a/s Lode ekonomisko apsvērumu dēļ ir apturējis ražošanu visās četrās uzņēmuma ražotnēs.

A/s Lode meitasuzņēmuma SIA Kalnciema ķieģelis ražotne Kalnciemā, Jelgavas rajonā, ražošanu pārtrauca jau oktobra sākumā. Toreiz a/s Lode valdes priekšsēdētājs Jānis Slesars pavēstīja, ka keramikas izstrādājumu ražošana jāpārtrauc, jo uzņēmumam ir pārāk lieli izdevumi ceļa uzturēšanai uz karjeru, kā arī tādēļ, ka pieejamie māli ļauj izgatavot ierobežotu produkcijas sortimentu. Bija arī plānots, ka daļa darbinieku, kas strādā Kalnciema rūpnīcā, varēs turpināt darbu pērn atvērtajā a/s Lode rūpnīcā Cenu pagasta Ānē. Novembrī tika pārtraukta ražošana Līvānos, no darba atlaižot 76 darbiniekus. Taču tagad jau slēgtas visas četras a/s Lode meitasuzņēmumu ražotnes - gan uzņēmuma visvecākā - Liepas ražotne, kas darbojās kopš 1958. gada, gan vēl pagājušajā gadā atvērtā Ānes ražotne, kurā ieguldītas vairāk nekā 8 miljonu latu investīcijas, Db pastāstīja J. Slesars. Ražošanas apturēšana skaidrojama ar straujo pieprasījuma kritumu būvniecības nozarē, kā arī vispārējo ekonomisko situāciju valstī. A/s Lode Latvijā nav konkurenti, un šis ir vienīgais uzņēmums, kas ražo ķieģeļus, taču pašlaik arī šis uzņēmums bija spiests apturēt ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas keramisko celtniecības materiālu ražotājs Lode, kurš ir reģistrēts Rīgas fonda biržas (RFB) brīvajā sarakstā, pirmdien ir paziņojis, ka konsorcijs, ko vada grieķu uzņēmējs George Tsatsos un privātais kapitāla fonds, ko pārvalda Capital International ir ieguvis vairāk kā 82% Lode akciju, samaksājot 16,562 miljonus latu.

Kā to prasa RFB noteikumi, Lode Holdings izteiks obligāto akciju atpirkšanas

piedāvājumu par atlikušajām 382 823 Lodes akcijām, nosakot vienas akcijas cenu LVL 8,99.

Lodei pieder četras rūpnīcas Latvijā, kas ražo apdares ķieģeļus, celtniecības

ķieģeļus, keraterm blokus un citus materiālus. Lielāko daļu savas saražotās produkcijas Lode pārdod Latvijā, tomēr daudzi produkti tiek eksportēti arī uz Poliju, Krieviju, Lietuvu, Igauniju un Ukrainu.

Šajā darījumā IBS Prudentia Financiers, Liepa, Skopina/BORENIUS un AS SEB Latvijas Unibanka konsultēja un atbalstīja pārdevējus. Savukārt, Lode Holdings konsultanti un atbalstītāji bija Allen & Overy un SIA Soreinen law Offices, finansējumu nodrošināja AS Hansabanka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Cēsu apkaimē ražotāji aug ar eksportu un jaunumiem

Uldis Andersons, 31.08.2012

SIA Staļi, kas līdz šim bijis viens no lielākajiem līmētās koka produkcijas un koka logu un durvju ražotājiem, šogad pievērsies arī koksnes granulu ražošanai, pirms pāris mēnešiem atverot jaunu granulu rūpnīcu savā ražošanas kompleksā Priekuļu pagastā.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc apgrozījuma lielākās kompānijas Cēsu apkaimē ir saistītas ar kokapstrādi, alus ražošanu, lauksaimniecību. Cēsu apkārtējos novados jau vēsturiski nav bijusi attīstīta liela mēroga rūpnieciskā ražošana, kas, īpaši padomju periodā, nepagāja secen daudziem citiem Latvijas reģioniem.

Arī šobrīd uzņēmējdarbības attīstība Cēsu apkaimē galvenokārt ir saistīta ar pakalpojumu sniegšanu, tradicionāli attīstīta ir alus ražošanas nozare (Cēsis, Piebalga).

Viens no lielākajiem industriāli ražojošajiem uzņēmumiem reģionā ir Priekuļu novada Liepā esošais ķieģeļu ražotājs SIA Lode, bet kokapstrādes nozarē flagmanis ir SIA Staļi; tie abi ieņem vietas Cēsu un apkaimes novadu lielāko uzņēmumu pirmajā desmitniekā. Šie uzņēmumi, līdzīgi citiem ražotājiem, spējuši noturēties tirgū un arī panākt izaugsmi, pateicoties aktivitātēm eksporta tirgos.

SIA Staļi, kas līdz šim bijis viens no lielākajiem līmētās koka produkcijas un koka logu un durvju ražotājiem, šogad pievērsies arī koksnes granulu ražošanai, pirms pāris mēnešiem atverot jaunu granulu rūpnīcu savā ražošanas kompleksā Priekuļu pagastā. Granulu ražotnes izveidē uzņēmums ieguldījis pusmiljonu eiro (apm. 354 tūkst. latu), informē SIA Staļi izpilddirektors Jānis Lasmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Akciju sabiedrības AS LODE valdes paziņojums

, 22.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības AS LODE ārkārtas akcionāru pilnsapulce tiek pārcelta no 2007.gada 11.jūnija uz 2007.gada 28.jūniju plkst. 10.oo Rīgā, Vaļņu ielā 11, 5.stāvā AS SEB Latvijas Unibanka konferenču centrā.

Darba kārtībā:

Par AS LODE padomes pārvēlēšanu.

Akcionāru reģistrācija notiks pilnsapulces dienā 2007.gada 28.jūnijā no plkst.

9.oo - 9.45 AS SEB Latvijas Unibanka konferenču centrā.

AS LODE akcionāri var pieteikt akciju bloķēšanu savam vērtspapīru konta turētājam ne vēlāk kā līdz 2007.gada 18.jūnijam (darba dienas beigas).

Ar pilnsapulcē apspriežamā jautājuma lēmuma projektu AS LODE akcionāri varēs iepazīties AS LODE sekretariātā no 2007.gada 13.jūnija līdz 27.jūnijam katru darba dienu no plkst. 10.oo līdz 16.oo “

AS LODE valde

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lode pārstrukturē 16 miljonu eiro kredītu

, 13.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais keramisko būvmateriālu ražotājs Baltijas valstīs Lode un SEB banka 2009. gada jūnijā vienojās par saistību restrukturēšanu, tādējādi nodrošinot uzņēmumam iespēju saglabāt savu darbību arī ekonomikas lejupslīdes laikā.

Lode, atbalstīta no sava akcionāra Lode Holdings Limited puses, ar banku noslēdza līgumu par grozījumiem esošā kredīta atmaksas grafikā, pagarinot kredītu atmaksas termiņu, liecina Lodes paziņojums.

2008. gada februārī SEB banka piešķīra Lodei 4 miljonu latu kredītlīniju apgrozāmajiem līdzekļiem. Pēc veiktās kredītu restrukturizācijas kredītlīnijas atmaksa ir pagarināta uz 2 gadiem, kas nodrošina uzņēmumam izmantotās kredītlīnijas atmaksu veikt tikai 2011. gadā.

2006. gada decembrī Lodei tika piešķirti ilgtermiņa investīciju kredīti Ānes ražotnes celtniecībai un Liepas 4. līnijas modernizācijai vairāk kā 9.5 miljonu eiro apmērā, ko uzņēmums atmaksāja līdz 6.6 miljoniem eiro. Kredītu restrukturizācijas rezultātā Lodei ir piešķirtas kredīta pamatsummas maksājumu brīvdienas līdz 2011. gada aprīlim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Būvmateriālu ražotājs: Sezonas tendence ir pirkt dārgāk, bet kvalitatīvāk

Db.lv, 12.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā būvniecības sezonā iedzīvotāji daudz lielāku uzmanību pievērš būvmateriālu kvalitātei un tikai pēc tam cenai, kas ir jauna tendence, novērojis keramisko būvmateriālu ražotājs Baltijas valstīs SIA “Lode”.

Ja iepriekšējos gados iedzīvotāji labprātāk izvēlējās lētākos būvmateriālus, kvalitāti atstājot otrajā plānā, tad pirmo reizi daudzu gadu gaitā var vērot izmaiņas, kad kvalitāte guvusi virsroku un izmaksas nonākušas sekundārā lomā.

“Jau gadiem cilvēki vienmēr pirkuši vislētākos pieejamos materiālus, nedomājot par to, vai ilgtermiņā izvēlētais būvmateriāls kalpos tik kvalitatīvi kā nepieciešams, taču šogad šī tendence mainījusies un esam novērojuši, ka tieši kvalitāte un materiālu ilgmūžība ir priekšnoteikums, lai izvēlētos kādu ražojumu,” saka SIA “Lode” mārketinga un pārdošanas daļas direktors Valdis Zariņš.

Viens no skaidrojumiem varētu būt tas, ka dažādo Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ, iedzīvotāji atlikuši savus ceļojumus, tādējādi veidojušies papildu naudas uzkrājumi, kurus iespējams investēt pagalmu labiekārtošanai un, piemēram, ģimenes māju būvniecībai. “Mēs arvien vairāk redzam, ka cilvēki vēlas uzlabot savus dzīves apstākļus, tādēļ steidz pirkt gan būvmateriālus,” secina V.Zariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lode samazinās pamatkapitālu

Žanete Hāka, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Māla ķieģeļu, flīžu un citu apdedzināto būvmateriālu ražotājs SIA Lode samazinās pamatkapitālu, liecina Lursoft informācija.

Uzņēmums norāda, ka tā vienīgais dalībnieks Lode Holdings Limited pieņēmis lēmumu par uzņēmuma pamatkapitāla samazināšanu par 10,5 miljoniem eiro. Ražošanas uzņēmuma pamatkapitāls tiks samazināts, dzēšot 10,5 miljonu uzņēmuma daļas, kā rezultātā tā pamatkapitāls pēc samazināšanas būs 17,322 miljoni eiro.

Kreditori, kas vēlas saņemt nodrošinājumu, var pieteikt savus prasījumus Lode juridiskajā adresē Lodes ielā 1, Liepā, Priekuļu novadā.

Neskatoties uz to, ka Lode 2013. gadā piedzīvoja apgrozījuma kāpumu, tā joprojām darbojās ar zaudējumiem. Pārskata gadā Lode apgrozīja 10,845 miljonus eiro, turpretim 2012. gadā tā apgrozīja 9,741 miljonu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Rigas Fondu birža paziņojums

, 06.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FKTK ir saņēmusi iesniegumu atļaujai izteikt AS Lode akciju atpirkšanas piedāvājumu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka 03.08.2007 ir saņēmusi izskatīšanai AS Lode akcionāra LODE Holdings Limited iesniegumu atļaujas izteikt AS Lode obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu saņemšanai. Vienas akcijas atpirkšanas cena pēc prospektā minētās informācijas ir noteikta Ls 8,99.

Akciju atpirkšanas piedāvājumu AS Lode akcionāri var pieņemt sešdesmit deviņu dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc sludinājuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu publicēšanas laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Akciju atpirkšanas piedāvājums ir spēkā tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmuma par atļauju izteikt minēto akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu ražotājs SIA "Lode" plāno palielināt tirgus daļu Latvijā, taču pagaidām kompānijai lielākais produkcijas realizācijas tirgus ir Lietuva, sacīja "Lodes" valdes loceklis Valdis Zariņš.

Viņš norādīja, ka Latvijā uzņēmums pārdod apmēram 15% produkcijas, kamēr pārējo eksportē.

"Dažkārt mums pašiem ir brīnums, kādēļ mājās netiekam tik augsti novērtēti. Tas ir retorisks jautājums, pie kā mēs strādājam ar arhitektiem, būvniekiem, visiem tiem, kuri ir iesaistīti jaunu būvju radīšanā. Stāstām par to, kas Eiropas redzējumā ir prioritārie faktori veselīgam mikroklimatam un energotaupībai ēkas iekšpusē. Keramikas lietošana tam ir veiksmīgs risinājums," sacīja Zariņš.

Viņš piebilda, ka uzņēmumam galvenais eksporta tirgus ir Lietuva, tostarp no Jelgavas novada Ānes ražotnes keramiskajiem blokiem aptuveni 85% tiek pārdoti Lietuvā, 10% - Polijā un tikai 5% - Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Keramisko būvmateriālu ražotājs Baltijā SIA Lode pērn uzlabojis finanšu rādītājus, liecina iesniegtais gada pārskats Lursoft.

Lode jau sesto gadu pēc kārtas uzlabo neto apgrozījumu, kas pērn sasniedza jau 11,946 miljonus eiro. Pagājušais gads bija jau septītais, ko Lode aizvadīja bez peļņas gūšanas, pērn uzņēmuma zaudējumi bija 116,621 tūkstotis eiro. Jāatzīmē, ka Lodes koncerna neto apgrozījums 2014. gadā bija 14,1 miljons eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2013. gadā.

Lursoft rīcībā esošā informācija rāda, ka Lode 2014. gadā veica 286,01 tūkstoša lielus nodokļu maksājumus valsts kopbudžetā.

Lode jau vairāk nekā 50 gadus ražo keramiskos būvmateriālus – apdares un celtniecības ķieģeļus, blokus Keraterm, klinkera bruģi, kā arī citus ķieģeļiem līdzīgus keramiskos elementus. Uzņēmums veic arī māla karjeru apsaimniekošanu un māla ieguvi, nodrošinot ražošanu ar būtiskāko izejvielu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājumi un inovācijas vislabāk rodas tad, kad apstākļi ir spiedīgi. Tā arī būvmateriālu ražotāja SIA Lode Krievijas eksporta tirgus vietā atvērusi durvis uz Somiju, dibinot kopuzņēmumu Lode Finland, bet, gāzes cenām turpinot augt, nolemts mēģināt pārdot neapdedzinātu produkciju.

Vairāk par biznesa pavērsieniem un iecerēm CO2 neitrālas būvniecības virzienā Dienas Biznesa saruna ar SIA Lode valdes locekli Valdi Zariņu.

Fragments no intervijas

Ķieģeļu apdedzināšanai izmanto gāzi. Kā jums veicās kopš pērnā rudens?

Lode pastāv jau 60 gadu, bet tik dramatiski skarbi nav bijis laikam nekad. Vienmēr esam ar izdomu reaģējuši uz tirgus izaicinājumiem, un šķiet, ka arī šoreiz būs izdevies burtiski izlīst caur adatas aci. Pirmais lielais trieciens tieši Lodei bija energoresursu cenas, kas sāka kāpt jau 2021. gada nogalē. Proti, ja gada sākumā maksājām 12 eiro par kubikmetru gāzes, tad gada beigās bija jau 100 eiro. Skaidrs, ka Krievijas iebrukums Ukrainā, līdzībās runājot, bija kā eļļa ugunī, ja raugāmies tieši uz mūsu produkcijas noietu un pašizmaksas izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gads pēc lielākā krāpšanas mēģinājuma Latvijas vēsturē: policijas izmeklēšanai a/s Olainfarm lietā iespaidīgi rezultāti, vēsta laikraksts Diena.

Pirms nedaudz vairāk kā gada, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau ir iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā a/s Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja par vairāk nekā 40 miljoniem eiro izkrāpt SIA Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest a.s. Gadu pēc notikušā Diena uzrunāja Valsts policiju, aicinot izklāstīt, kā šajā laikā ir veicies ar izmeklēšanu. Jāteic, ka atšķirībā no citām reizēm, kad ar sarežģītu noziegumu atklāšanu policijai tik raiti un veiksmīgi nav gājis, šoreiz policijai ir, ar ko palielīties, un izmeklēšanas rezultāti solās būt iespaidīgi. Turklāt krāpšanas stāstā arvien spilgtāk iezīmējas arī vairākas citas personas, kuras krāpšanā tieši nepiedalījās, bet bijušas ieinteresētas, lai Olainfarm nelikumīgā pārņemšana būtu izdevusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lode keramisko bloku rūpnīcā ieguldījusi 10 milj.

, 04.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusta sākumā Jelgavas rajona Ānē Baltijā lielākā keramisko būvmateriālu ražotāja a/s Lode atvērs jaunu rūpnīcu, kurā ražos keramiskos blokus Keraterm un celtniecības ķieģeļus, liecina a/s Lode biržai sniegtā informācija.

A/s Lode Ražošanas attīstības un tehnoloģiju direktors Jānis Kļaviņš informē, ka augustā varētu sākties pirmās produkcijas izlaide jaunajā rūpnīcā. Tās būvniecībā un tehnoloģijās ieguldīti vairāk nekā 10 miljoni EUR kredītlīdzekļu, kā arī a/s pašu peļņa. Rūpnīcas jauda būs 160 000 kubikmetru keramisko bloku un celtniecības ķieģeļu gadā. Keraterm bloki būs paredzēti dažādiem sienu biezumiem. „Lai elastīgi reaģētu uz jebkurām tirgus svārstībām, ražotnē pārmaiņus varēs ražot kā blokus, tā celtniecības ķieģeļus,” norāda J. Kļaviņš.

Tā ir ceturtā akciju sabiedrībai piederošā ražotne. Pārējās ražotnes atrodas Cēsu rajona Liepā, Preiļu rajona Līvānos un Rīgas rajona Kalnciemā. Būvmateriālu ražošanas nozarē Lode plāno būtisku izaugsmi, tādēļ investora piesaistīšanai tiek gatavota daļa a/s akciju pārdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik augstu var kāpt akciju tirgi

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori, kuru portfeļos ir ieguldījumi akciju tirgos, šogad var justies ļoti apmierināti. Attīstīto valstu akciju tirgi ir snieguši īpaši labu peļņu.

Piemēram, ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība ir pakāpusies šogad par vairāk kā 25%, bet Eiropas uzņēmumu akciju tirgus indeksa STOXX 600 cenas kāpums ir pārsniedzis 15% (pēc Thomson Reuters Datastream informācijas uz 2013.gada 20.novembrī, vērtības ir noapaļotas). Turklāt, S&P 500 indeksa vērtība atrodas vēsturiski augstākajā punktā, pārsniedzot iepriekšējo rekordu, kurš tika sasniegts 2007.gada rudenī. Šī augšupeja bez lielām svārstībām akciju tirgos īstenībā ilgts kopš pagājušā gada vasaras. Kopš 2012.gada jūlija, akciju tirgus cenas gan ASV, gan Eiropā ir pieaugušas par aptuveni 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Piejūras īpašumu cenas Latvijā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piejūras pilsētas Jūrmala, Tallina, Klaipēda, un Palanga Baltijas valstīs pēdējos gados izpelnās arvien lielāku ne vien tūristu, bet arī nekustamā īpašuma pircēju interesi, liecina RIA.com Marketplaces apkopotā informācija.

Vislētāk pie nekustamā īpašuma piejūrā – ne vairāk kā trīs kilometrus no krasta, var tikt Lietuvā, bet Latvijā māja 140 m2 platībā maksā vidēji 210 tūkstošus eiro, kamēr dzīvoklis –150 tūkstošus eiro. Cenas Latvijā un Lietuvā nedaudz atpaliek no līdzīgu nekustamo īpašu cenām Igaunijā. Piejūras īpašumu cenām Baltijas valstīs augot, ārvalstu pircēji arvien biežāk lūkojas arī Ukrainas virzienā.

Latvijā, saskaņā ar nekustamo īpašumu sludinājumu vietnē city24.lv atrodamo informāciju, šī mēneša sākumā tika pārdoti kopumā 10 015 objekti – 7876 dzīvokļi un 2139 mājas. Lielākā daļa šo īpašumu atrodas Rīgā un tās priekšpilsētās. Jūrmalā pārdošanā jūras tuvumā (ne vairāk kā trīs kilometrus no jūras) bija 862 dzīvokļi un 467 mājas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saprātīgas gaidas par akciju tirgus ienesīgumu

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja šodien esmu pieņēmis stratēģisku lēmumu veikt ilgtermiņa ieguldījumus akciju tirgū, investējot daļu sava portfeļa, piemērām, augsti diversificētā akciju ieguldījumu fondā, kāds būtu vidējais sagaidāmais ienesīgums gadā, ar kuru varu saprātīgi rēķināties nākamo 10 gadu laikā? Šis nav triviāls jautājums, jo atšķirības pāris procentu punktu apmērā atstātu nozīmīgu ietekmi uz portfeļa gala vērtību termiņa beigās. Piemēram, izvēles cena starp sagaidāmo gada ienesīgumu 8% vai 10% ir papildus 43.5 eiro pēc desmit gadiem uz katriem sākotnēji ieguldītiem 100 eiro.

Lai iegūtu sākotnējo atskaites punktu ilgtermiņa sagaidāmā ienesīguma līmenim, varētu izmantot akciju tirgus vēsturiski sasniegtos ienesīguma rādītājus. Piemēram, ASV lielāko publisko uzņēmumu akciju tirgus indekss S&P 500 kopējais gada ienesīgums iepriekšējo 5 gadu laikā ir sasniedzis 18.4%, iepriekšējo 10 gadu laikā 7.8%, bet 25 gadu laikā 9.8% (skatīt 1. attēlu). Jāatzīst gan, ka šāda vienkārša vēsturisko datu analīze daudz nepalīdz, jo atšķirības dažādu laika periodu ienesīgumos ir ievērojamas.

1. attēls. ASV akciju tirgus indeksa S&P 500 vēsturiskie iepriekšējo periodu ienesīguma un riska rādītāji uz 31/05/2014

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jelgavā peldošu saunu ražošanā iegulda 20 000 latu

NOZARE.LV, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas galdniecības uzņēmums SIA Milliard ieguldījis 20 000 latu uz ezeriem un upēm peldošas saunas ražošanā, stāstīja Milliard īpašnieks Mikus Lode.

Lode stāstīja, ka patlaban peldošas saunas ražo Kanādā un Zviedrijā. Pēc viņa sacītā, Zviedrijā šāda veida saunas lielākoties ir mazas būdiņas bez atpūtas telpām, tāpēc Milliard nolēma ražot peldošas saunas ar atpūtas iekštelpu, kā arī izveidota āra atpūtas telpa uz jumta. Būves sienas aprīkotas ar stikliem, jo «cilvēkiem esot patīkami atrasties siltās telpās, ja aiz loga pūš auksts vējš vai līst lietus».

Ražošanas uzsākšanu finansējusi VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka, kas uzņēmumam aizdevusi 17 500 latu, bet atlikušos 10% Milliard investējis pats. Peldošās saunas cena ir, sākot no 18 000 eiro (12 600 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķieģeļu ražotājs a/s Lode tuvākajā laikā atsāks ķieģeļu ražošanu Liepas ražotnē Cēsu rajonā un plāno ražot ar pilnu jaudu.

Saražoto produkciju uzņēmums plāno eksportēt uz Poliju, Krieviju un Baltijas valstīm, un tikai 28 % ķieģeļu paliks Latvijā. Kompānijai Latvijā kopā ir 4 ražotnes. A/s Lode, atsākot ražošanu, nodarbinās apmēram 240 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražošanas uzņēmuma SIA Lode pamatkapitāls tiks samazināts par 8,3 miljoniem eiro, liecina paziņojums Latvijas Vēstnesī.

Tā rezultātā SIA Lode pamatkapitāls pēc samazināšanas būs 9,009 miljoni eiro.

Uzņēmums Lode ražo keramiskos būvmateriālus. Šobrīd Lodei ir divas ražotnes, kas aprīkotas ar tehnoloģijām, lai nodrošinātu keramisko materiālu - ķieģeļu, apdares elementu, bruģa un celtniecības bloku KERATERM ražošanu.

Lodes rūpnīca Priekuļu novada Liepā darbojas no 1958. gada. Sākotnēji rūpnīcu cēla, lai ražotu drenu caurules. Tās tika ražotas no 1963. līdz 1980. gadam, bet jau 1968. gadā tika uzsākta arī māla ķieģeļu ražošana, kas aizvien turpinās. Savu produkciju Lode realizē Latvijā, kā arī eksportē uz Lietuvu, Igauniju, Poliju, Krieviju u.c. valstīm.

Lasi Vēl:

Kā top?: Keramiskie celtniecības bloki Keraterm

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalnciema ķieģelis pārtrauks ražošanu

Katrīna Iļjinska, Db, 05.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Keramikas izstrādājumu ražotāja a/s Lode meitasuzņēmuma SIA Kalnciema ķieģelis ražotne Kalnciemā, Jelgavas rajonā, oktobra sākumā plāno pilnībā pārtraukt ražošanu, ziņo jelgavniekiem.lv.

Pēc SIA Kalnciema ķieģelis iesniegtajiem datiem, patlaban Kalnciema ražotnē strādā 88 darbinieki, un ir iespējams, ka oktobra sākumā no darba tiks atlaisti 55 darbinieki, informējis Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Jelgavas filiāles vadītājs Māris Narvils.

Daļai ražotnes darbinieku piedāvās iespēju turpināt darbu otrajā, pērn atvērtajā, Kalnciema ķieģeļa ražotnē, Cenu pagasta Ānes ciemā. Tur a/s Lode meitasuzņēmums pārbūvēja un augsti tehnoloģiskās ražošanas līnijās ieguldīja gandrīz 6 miljonus latu, bet iegādāto iekārtu ražošanas jauda ir 160 000 kubikmetru gadā, kā liecina uzņēmuma paziņojums Rīgas fondu biržas arhīvos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķieģeļu ražotājai SIA Lode mainījies vadītājs, liecina Lursoft dati.

Iepriekšējam valdes priekšsēdētājam Ričardam Mihaelam Beikeram (Richard Michael Baker) pilnvaru termiņš beidzās 13.martā, bet jauns valdes priekšsēdētājs iecelts pagājušajā nedēļā, 13.jūnijā. Par SIA Lode jauno valdes priekšsēdētāju kļuvis Polijas iedzīvotājs Pavels Radziecaks (Pawel Radzieciak), kuram šis ir pirmais amats Latvijā reģistrētā uzņēmumā.

SIA Lode reģistrēta 1991.gadā un pieder Kiprā reģistrētajam Lode Holdings Limited. Pārskatu par aizvadīto gadu uzņēmums vēl nav iesniedzis, taču 2011.gadā tā apgrozījumu veidojuši 6,313 miljoni latu, bet zaudējumus – 1,033 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Foto: Rīgas Doma torņa smailē atgriežas restaurētais gailis

Žanete Hāka, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Rīgas Doma torņa smailē atjaunotā zeltījumā atgriezies restaurētais gailis un lode, ko alpīnisti pirms mēneša nocēla, lai restauratori varētu veikt abu priekšmetu virsmu attīrīšanu, speciālo apstrādi, bojājumu novēršanu un zeltījuma atjaunošanu.

Restauratori lodē atrada kapsulu ar vēstījumu un vienu padomju rubli. Vēstījums datēts ar 1985.gadu, kad vairāk nekā 400 gadus vecā Rīgas Doma torņa lode tika restaurēta pēdējo reizi, bet gaili togad nomainīja pret speciāli izgatavotu kopiju, informē Arčers pārstāvji.

Arī pēc 30 gadiem atjaunotajā lodē ievietots Rīgas Doma un būvnieku vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viena lata sudraba jubilejas monēta Rīgas Doms, ko Latvijas Banka 2011.gadā laida klajā, atzīmējot 800 gadu, kopš likts pamatakmens Rīgas Domam.

Būvnieki savā vēstījumā turpina iepriekšējo Doma atjaunotāju ieceri nodot vēstījumu par vēsturiskajā būvē veiktajiem atjaunošanas darbu veidiem un apjomiem. Vēstījumā iekļauta arī norāde par to, ka 2015.gada maijā būvnieki kopā ar baznīcas pārstāvjiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas īpašumā Viļķenes pagastā iedēstīja ozolu un priežu jaunaudzi, lai izaugtu nākotnes lietaskoki Doma un citu Latvijas dievnamu atjaunošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kuģu būvētāja mazākuma akcionāriem nāksies gaidīt

Mārtiņš Apinis, 30.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav pamata automātiski summēt diviem laulātajiem piederošas akcijas, jo personu sastāvēšana laulībā vēl automātiski nenozīmē, ka attiecīgā uzņēmuma akcijas, kuras pieder laulātajiem, ir nevis katras personas atsevišķa manta, bet gan to kopmanta, šādu viedokli pauž Finanšu un Kapitāla tirgus komisija (FKTK) attiecībā uz iespējamību, ka Meļņiku ģimenes rīcībā esošais Rīgas kuģu būvētavas (RKB) akciju skaits pārsniedz 50%,kas daudziem investoriem liek cerēt uz kompānijas vērtspapīru atpirkšanu par ievērojami augstāku cenu nekā patlaban biržā.

FKTK ir sākusi pārbaudi par minēto jautājumu un Komisijas turpmākā rīcība būs atkarīga no pārbaudes rezultātiem.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Lietuvas investoru asociācija, kurā apvienojušies vairāk nekā 600 biedru, vērsusies pie FKTK ar aicinājumu uzlikt par pienākumu a/s RKB kontrolpaketes īpašniekam Vasīlijam Meļņikam izteikt citiem akcionāriem adresētu akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Asociācijas izsūtītajā paziņojumā minēts, ka no vairākiem biedriem ir saņemtas sūdzības par to, ka laulātajiem Vasīlijam un Irinai Meļņikiem kopā pieder RKB kontrolpakete, tomēr joprojām nav izteikts citiem akcionāriem adresēts akciju atpirkšanas piedāvājums, lai gan to paredz Latvijas Republikas likumdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru