Jaunākais izdevums

Maksātnespējas gadījumu skaits Centrālajā un Austrumeiropā pērn ir turpinājis pieaugt salīdzinājumā ar 2011. gadu.

Tā liecina Coface 2013. gada sākumā veiktā maksātnespējas procesu analīze. Lai gan katra valsts atrodas nedaudz atšķirīgā situācijā ar sev raksturīgajām problēmām, var sazīmēt līdzības to darbības rādītājos. Tā pēc situācijas nostabilizēšanās ekonomikas lauciņā valstis atkal saskaras ar grūtībām, un krīze ir «iespērusi» arī vienai no Eiropas Savienības stabilākajām valstīm – Polijai, kur 2012. gadā ir sasniegts rekordaugsts maksātnespēju skaits. Savukārt uz šāda fona kā veiksminieces var minēt trīs valstis – Latviju, Igauniju un Ukrainu. Arī nozaru griezumā var atzīmēt finansiāli stabilus un ne tik drošus sektorus, pie pirmajiem var pieskaitīt IT, telekomunikācijas, izglītības pakalpojumus un veselības aprūpi, savukārt pie otrajiem – celtniecību un ražošanu.

Pētījuma rezultāti arī atgādina, ka valstīm arvien vairāk ir jārēķinās ar faktu, ka ražošana tiek pārcelta, «kur lētāk», un nākotnē lielāku ietekmi radīs lētā darbaspēka meklēšana. Tai pašā laikā milzīga nozīme ir profesionālai vadībai, jo vairākkārt kā maksātnespējas iemesls tiek minēta neprofesionāla un nezinoša vadības komanda. Līdz ar to Coface prognozē turpmāku uzņēmumu maksātnespēju skaita pieaugumu Centrālajā un Austrumeiropā 2013. un arī 2014. gadā.

«Raugoties uz pieteiktajiem maksātnespējas procesiem, ir skaidri izteikta tendence, ka tie tiek pieteikti novēloti – uzņēmumos ir «izzuduši» aktīvi, nomainīta vadība u.tml.,» secina Coface Latvija pārdošanas un mārketinga direktore Sandra Smiltniece, norādot, ka 2012. gadā parādījusies jauna tendence – uzņēmumi daudz aktīvāk izmanto tiesiskās aizsardzības procesu, kas ļauj tiem turpināt saimniecisko darbību un atjaunot maksātspēju, pārkārtojot savas finanšu saistības pie nosacījuma, ka kreditori būtiski piekrīt samazināt paši savas prasības, vienlaikus saglabājot iespēju atgūt daļu parāda. Tomēr Latvijā tādi gadījumi, kad uzņēmums ir veiksmīgi pabeidzis/izbeidzis tiesiskās aizsardzības procesu, ir tikai daži.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītais gads bijis sestais gads pēc kārtas, kad turpināja sarukt ierosināto maksātnespējas procesu skaits, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

2021.gadā ierosināti 1172 maksātnespējas procesi, kas ir par 205 mazāk nekā gadu iepriekš. Samazinājies gan juridiskām, gan fiziskām personām reģistrēto procesu skaits.

"Lursoft" informē, ka pēdējos gados vērojama tendences samazināties juridisko personu maksātnespēju skaitam, taču Covid-19 pandēmijas ietekmē kritums pēdējos divos gados bijis vēl straujāks, ko sekmējuši valstī noteiktie maksātnespēju moratoriji, ierobežojot kreditoru tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumus.

To apliecina arī juridisko personu maksātnespēju īpatsvars. Ja vēl 2019.gadā juridisko personu maksātnespēju process veidoja 31,38% no kopējā procesu skaita, tad 2020.gadā to īpatsvars bija samazinājies līdz 27,16%, bet pērn - jau līdz 20,73%. Pagājušajā gadā juridiskām personām ierosināti 243 maksātnespējas procesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Coface Baltics” vadītāja amatā stājas finanšu un vadības speciālists Mindaugs Sventickas, kurš jau vairākus gadus ir bijis daļa no uzņēmuma.

Šajā amatā viņš nomainīs Mantvīdu Štareiku, kurš ir nolēmis turpināt savu profesionālo karjeru citā jomā.

“Mēs esam iecēluši profesionālu un pieredzējušu ekonomistu par “Coface Baltics” vadītāju. Viņš ir veicinājis arī uzņēmuma darbības paplašināšanu Baltijā, kā arī daudzus gadus palīdzējis stiprināt uzņēmuma darbību starptautiskajos tirgos. Mēs augstu vērtējam Mindauga profesionālās un vadības kompetences, kā arī esam priecīgi, ka varam viņam uzticēt tirdzniecības kredītu apdrošināšanas biznesu visās Baltijas valstīs,” saka Jaroslavs Javorskis, “Coface” izpilddirektors Centrāleiropā.

Pirms “Coface Baltics” vadības pārņemšanas, pēdējos divus gadus M. Sventickas vadīja “Coface PKZ”, kompānijas strukvienību Slovēnijā, kur viņš joprojām saglabās valdes locekļa pozīciju. Kopš 2005. gada M. Sventickas uzņēmumā ir ieņēmis dažādus vadošus amatus: līdz 2016. gadam viņš bija Risku parakstīšanas departamenta direktora vietnieks un pēc tam arī direktors, bet no 2016. līdz 2019. gadam M. Sventickas vadīja Baltijas Risku parakstīšanas departamentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Latvijas filiāle piederēs frančiem

Žanete Hāka, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītrisku apdrošinātāja, Austrijas uzņēmuma Coface Austria Kreditversicherung AG filiālei Latvijā mainījies īpašnieks un filiāles nosaukums – tagad tas ir Coface SA, bet par filiāles vienīgo īpašnieku kļuvusi Francijā reģistrēta apdrošināšanas kompānija Compagnie Francaise D'assurance Pour Le Commerce Exterieur.

Kā informēja Coface SA Latvijas filiāles vadītājs Māris Lukins, šis ir stratēģisks solis, un pārveides procesu paredz jaunās kapitāla prasības, līdz ar to ES paliek tikai viena apdrošināšanas sabiedrība – Coface SA ar uzņēmuma vadību Francijā, Parīzē. Visas pārējās apdrošināšanas sabiedrības tiek pārveidotas par Francijā esošā uzņēmuma Coface filiālēm. Piemēram, iepriekš CofaceAustria Kreditversicherung AG tagad ir Coface Francijas filiāle Austrijā.

Coface fokusējas ne tikai uz savu pamatbiznesu – kredītrisku apdrošināšanu,– bet arī veidiem, kā tiek atbalstīti uzņēmuma klienti šajā nestabilajā ekonomiskajā vidē. Tāpēc grupa izvēlējusies uzņēmumam jaunu vizuālo identitāti un saukli – Coface drošākiem darījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2024.gadā sasniegs 1,8%, liecina globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" ekonomistu prognoze.

Lai gan Latvijas un Lietuvas IKP pieauguma prognoze šim gadam pazeminājusies, prognozētais IKP pieaugums Latvijā ir lielāks nekā kaimiņvalstīs: Lietuvā IKP pieauguma prognoze sasniedz 1,6%, savukārt Igaunijai jau otro gadu pēc kārtas tiek prognozēta recesija -0,4% apmērā. Vienlaikus, Baltijas valstu ekonomikas atveseļošanās prognozes neiepriecina: Lietuvai tā tiek prognozēta šī gada otrajā pusē, savukārt Latvijā un Igaunijā - vēl vēlāk. Visas Baltijas mērogā augstam riskam tuvākā gada laikā varētu būt pakļauti eksportējošie uzņēmumi un ar tiem saistītās nozares, tostarp transports, brīdina "Coface".

"Coface" ekonomisti publiskotajā pasaules ekonomikas ceturkšņa barometrā savās prognozēs par globālo ekonomiku ir piesardzīgi: ņemot vērā globālās ekonomikas palēnināšanos, kā papildu nestabilitātes faktors pasaules mērogā tiek minētas arī politiskās pārbīdes - 2024.gadā pasaulē notiks 60 nacionāla līmeņa, prezidenta vai parlamenta, vēlēšanas. "Coface" galvenais ekonomists Centrālajā un Austrumeiropas (CAE) reģionā Gžegožs Sīlevičs (Grzegorz Sielewicz) stāsta, ka, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju CAE un ģeopolitiskos riskus, Latvijas IKP pieauguma prognoze šogad samazināta līdz 1,8 procentiem. To galvenokārt noteica aizkavētā ekonomikas atveseļošanās, kam, kā jau tika gaidīts, Baltijas valstīs vajadzēja notikt agrāk. Arī pārējām Baltijas valstīm prognozes pasliktinājušās - pēc "Coface" datiem, 2024.g IKP pieaugums Lietuvā sasniegs 1,6 procentus, savukārt Igaunija piedzīvos -0,4 procentu recesija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Daļa personu, kurām reģistrēta maksātnespēja, iepriekš bijusi saistītas ar uzņēmējdarbību

Žanete Hāka, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados fizisko personu maksātnespējas procesu skaits ik gadu veido vairāk nekā pusi no kopējā pasludināto procesu skaita, liecina Lursoft apkopotie dati.

Tā, piemēram, 2014.gadā no visām pasludinātajām maksātnespējām vairāk nekā 57% bijuši fizisko personu procesi, savukārt 2013.gadā to īpatsvars veidojis vairāk nekā 65%.

Kā norāda Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa, ievērojama daļa no visām fiziskajām personām, kurām reģistrēts maksātnespējas process, iepriekš bijušas saistītas ar uzņēmējdarbību kā uzņēmumu amatpersonas vai dalībnieki. «Turklāt interesants fakts, ka visbiežāk starp visiem uzņēmējiem, kuriem reģistrēts maksātnespējas process, gandrīz puse iepriekš darbojušies tirdzniecības jomā,» piebilst Lursoft pārstāve.

Lursoft pētījumā par fizisko personu maksātnespēju apkopojis datus par maksātnespējīgo personu vidējo vecumu, noskaidrojis reģionālo griezumu, kā arī biežāk pārstāvētās nozares, kurās iepriekš darbojušās ar uzņēmējdarbību saistītās fiziskās personas, un to, cik bieži pirms maksātnespējas pasludināšanas personas mēdz noslēgt laulāto mantisko attiecību līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Coface: tekstila nozarē latviešiem pārdošanas rādītāji stabili

Dienas Bizness, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā pieprasījums pēc tekstila ir stabils, taču apģērbu tirdzniecība cieš no patēriņa apjoma krituma. Neskatoties uz to, Latvijas ražotājiem pārdošanas apjomu rādītāji saglabājas stabili.

Globālās finansiālās krīzes un pieprasījuma krituma novājinātās Eiropas tekstila un apģērbu ražošanas nozares pašreizējais kredītreitings Coface kredītrisku ekspertu vērtējumā tiek vērtēts tikai kā vidējs.

Coface kredītreitingu indikators tiek veidots, analizējot vairāk nekā 6000 kompāniju finanšu datus Āzijas, Ziemeļamerikas un 15 Eiropas Savienības valstīs. Indikatora tapšanā tiek ņemtas vērā apgrozījuma izmaiņas, rentabilitāte, parādsaistības, naudas plūsma un Coface analītiķu novērotie prasījumi. Indekss ir sadalīts četrās riska kategorijās: mērens, vidējs, augsts un ļoti augsts.

Komentējot situāciju Latvijas tekstila un apģērbu ražošanas nozarē, Sandra Smiltniece, Coface Latvija mārketinga un pārdošanas direktore, norāda, ka pēdējos gados arī Latvijas tekstila industrija uzrāda labu tendenci ar lēnu un stabilu augšupejošu eksporta līkni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Latvia apgrozījums sarucis par 4,3%

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface grupa 2015. gadā palielinājis apgrozījumu par 3,4% un sasniedzis 126 miljonu eiro peļņu.

Coface Latvia pērn būtiski audzis pieprasījums pēc parādu piedziņas.

Coface grupas konsolidētais apgrozījums aizvadītajā gadā bija 1,489.5 miljardi eiro, kas ir par 3,4% vairāk, salīdzinot ar 2014. gadu. Apgrozījuma pieaugumu īpaši veicinājusi uzņēmuma darbība jaunattīstības tirgos, neskatoties uz globālās ekonomiskās vides pasliktināšanos gada izskaņā. Coface grupas tīrā peļņa 2015. gadā pieauga par 1%, sasniedzot 126 miljonus eiro.

Pērn Latvijā par 70% pieauguši Coface parādu piedziņas apmēri, salīdzinot ar 2014. gadu. Coface Latvia konsolidētais apgrozījums aizvadītajā gadā samazinājies par 4,3% salīdzinājumā ar 2014. gadu. Šāds kritums tiek prognozēts kā īslaicīgs, un tas saistāms ar Coface grupas komerciālās stratēģijas ieviešanu, balstoties uz produktu jauninājumiem un stiprinot pārdošanas procesu, kā arī tirdzniecības uzraudzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Centrālās un Austrumeiropas reģionā lielākie uzņēmumi atrodas Polijā, Ungārijā un Rumānijā

Gunta Kursiša, 02.09.2013

Attēlā - Polijas gāzes nozares monopoluzņēmums Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, PGNiG.

Ekrānšāviņš: pgnig.pl

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spītējot ekonomiskajai krīzei Austrumeiropas un Centrāleiropas Top 500 spēlētāji – lielākie uzņēmumi reģionā – ir palielinājuši apgrozījumu par 5%, sasniedzot vairāk nekā 628 miljardus eiro 2012. gadā. Tomēr šis rezultāts nav pozitīvi ietekmējis peļņas rādītājus, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošināšanas kompānijas Coface pētījums.

Pētījumā aplūkoti 500 lielākie uzņēmumi reģionā, vērtējot pēc apgrozījuma un papildus faktoriem, piemēram, darbinieku skaita, salīdzinājumu ar kopējo situāciju nozarē.

2011. gadā lielākie reģiona uzņēmumi bija audzējuši peļņu, krītoties apgrozījumam par gandrīz 32%.

Centrālās un Austrumeiropas ekonomiskais reģions ir kļuvis neviendabīgāks nekā jebkad, un kopējais Top 500 uzņēmumu bankrotu skaits ir teju trīskāršojies, novērojusi Coface.

«Pat Eiropas «jaunajām» valstīm 2012. un 2013. ir bijuši smagi gadi. Tajā pašā laikā Top 500 kompāniju novērtējums parāda, ka pat nemierīgas ekonomikas attīstības laikā pastāv izaugsmes potenciāls,» rezumē Coface izpilddirektore Centrāleiropas valstīs Katrazina Komorovska (Katarzyna Komorowska).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais ierosināto maksātnespējas procesu skaits samazinās uz fizisko personu maksātnespējas procesu sarukuma rēķina, bet juridiskām personām – tieši pretēji – pieaug.

To rāda SIA Lursoft pētījums. Dati rāda, ka 2018.gadā ierosināts 1 871 maksātnespējas process, kas ir par 11,70% mazāk nekā 2017.gadā.

Ierosināto tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) skaits saglabājies iepriekšējā gada līmenī, bet ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu (ĀTAP) skaits sarucis no 11 procesiem 2017.gadā līdz 3 procesiem pērn. Šie dati liecina, ka joprojām TAP veiksmes stāstu ir maz, lai teiktu, ka TAP kā līdzeklis ir efektīvs un Latvijā darbojas uzņēmumu glābšanas sistēma. Interesanti, ka pērn sarucis maksātnespējīgo uzņēmumu vidējais vecums. Proti, ja 2017.gadā uzņēmumu, kuriem ierosināta maksātnespēja, vidējais vecums bija 8,4 gadi, tad uzņēmumu, kuriem process ierosināts pagājušajā gadā, vidējais vecums bijis 7,8 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās risku pārvaldības kompānijas "Coface" publiskotajā Baltijas valstu lielāko uzņēmumu "Top50" reitingā šogad iekļuvuši 27 Lietuvas uzņēmumi, 17 Igaunijas un seši Latvijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Latvijas pozīcijas šajā reitingā ir vispieticīgākās un turklāt tās šogad pasliktinājušas - ja iepriekšējos divus gadus Baltijas "Top50" klasificējās astoņi uzņēmumi no Latvijas, tad šajā gadā - par diviem mazāk.

Kopumā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu apgrozījums pērn veidoja 74 miljardus eiro, bet peļņa - 2,78 miljardus eiro. Latvijas uzņēmumu pienesums starp Baltijas "Top50" lielākajām kompānijām ir 9,4% apgrozījuma un 10,6% peļņas ziņā.

Igaunija savas pozīcijas šī gada Baltijas "Top50" uzņēmumu reitingā nostiprinājusi un tajā pārstāvēto uzņēmumu skaits ik gadu būtiski pieaug - šogad reitingā iekļuvuši 17 Igaunijas uzņēmumi, pērn - 14, bet 2021.gadā tādu bija tikai 10. Lietuvas uzņēmumu pozīcijas uzņēmumu reitingā ir samērā stabilas - šogad reitingā pārstāvēti 27 uzņēmumi no Lietuvas, pērn - 28, savukārt 2021.gadā - 32.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Grupas tīrā peļņa augusi par 80%

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās kredītrisku apdrošināšanas grupas Coface peļņa no pamatdarbības 2012. gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, augusi par 62%, bet neto peļņa augusi par 80%, sasniedzot 129 miljonus eiro.

Coface Grupas kopējais apgrozījums 2012.gadā bija 1,571 miljards eiro, kas ir par 1,4% vairāk nekā 2011.gadā.

Coface piesaistītās apdrošināšanas prēmijas kopumā augušas par 3,1%, bet tādos tirgos kā Āzija, Latīņamerika un centrālā Eiropa – pat par 18%. Visstraujāk apdrošināšanas prēmijas augušas Āzijas un Okeānijas valstīs – par 20,1%, Latīņamerikā par 18,8%. ASV Coface apdrošināšanas prēmijas augušas par 14.2%, Rietumeiropā par 2,4%, Centrāleiropā par 14.9%. bet Ziemeļeiropā reģistrēts kritums 11,8% apmērā.

Arī Coface SA Latvijas filiāles vadītājs Māris Lukins pozitīvi vērtē Coface Grupas 2012. gada finanšu rezultātus. Coface SA Latvijas filiāle 2012.gadā apdrošināšanas prēmijās piesaistījusi vienu miljonu eiro. Salīdzinot ar 2011.gadu, tas ir par 12% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitings, ko izstrādājusi kredītrisku apdrošināšanas kompānija “Coface”, pērn parāda Centrālo un Austrumeiropu kā izaugsmes un labklājības reģionu.

Reitingā iekļuvuši arī 36 uzņēmumi no Baltijas, 8 no tiem – Latvijā bāzēti uzņēmumi. Nozares, kas dominējušas un bijušas īpaši veiksmīgas 2019. gadā, ir transports, kam seko naftas, gāzes un nespecializētās tirdzniecības nozares.

Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitingā iekļauto uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 5,5%, 2019. gadā sasniedzot 740 miljardus eiro.

373 reitingā iekļautie uzņēmumi (74,6% no visiem reitingā iekļautajiem uzņēmumiem, salīdzinot ar 79% 2018. gadā un 80% 2017. gadā) ir uzrādījuši apgrozījuma pieaugumu. Līdz ar to tikai 25,4% no uzņēmumiem ir reģistrējuši stagnāciju vai apgrozījuma samazinājumu. Pērn 500 lielāko uzņēmumu vidējais apgrozījums pieauga līdz 1,480 miljoniem eiro, salīdzinot ar 1,396 miljoniem eiro 2018. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits Centrālajā un Austrumeiropā pagājušajā gadā pieaudzis par 5%, salīdzinot ar 2012.gadu, savukārt Latvijā – sarucis, secināts ikgadējā starptautiskās kredītrisku apdrošināšanas kompānijas Coface pētījumā.

Biznesā 2013.gads Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģionam bijis smags. Jau tā novājinātā ekonomiskā situācija pasliktinājās un mājsaimniecību patēriņš turpināja kristies fiskālo pasākumu ietekmē, kas tika ieviesti, lai samazinātu pieaugošo budžeta deficītu.

Piekļuve kredītiem tika ierobežota, bet pieprasījums pēc jauniem aizdevumiem auga. Tas ietekmēja uzņēmumus, piespiežot tos samazināt pārdošanas apjomus. Vienlaikus eksports - iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma veicinātājs - cieta no eirozonas recesijas, norāda eksperti.

Šī ekonomiskā situācija atspoguļojās arī maksātnespējas statistikā, 2013.gadā teju 70 tūkstoši uzņēmumu kļuva maksātnespējīgi. Visām valstīm CAE reģionā, izņemot Ungāriju, bankrotu skaits palielinājies vidēji par 9%. Vislielākais maksātnespēju skaita pieaugums bijis Bulgārijā, bankrotējot 834 uzņēmumiem, kas ir pieaugums par 39%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Latvija palielina piesaistīto prēmiju apjomu par 10%

Dienas Bizness, 19.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītrisku apdrošinātājs Coface Latvija 2015.gada pirmajā ceturksnī palielinājusi piesaistīto prēmiju apjomu par 9,6% salīdzinot ar 2014. gada pirmajiem trīs mēnešiem, informē kompānijas pārstāvji.

Savukārt starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface 2015.gada pirmajā ceturksnī sasniedzis 389,6 miljonus eiro apgrozījumu, kas ir 5,3% vairāk nekā 2014. gada pirmajā ceturksnī. Labus izaugsmes rādītājus Coface grupa uzrāda jaunattīstības tirgos un Ziemeļamerikā, savukārt «nobriedušajos» tirgos saskaroties ar augstu konkurenci.

Coface grupas ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2015.gada pirmajos trīs mēnešos ir auguši par 6,1%, sasniedzot 62 miljonus eiro, bet tīrā peļņa (grupas kapitāla daļas) palielinājusies par 10,7%, sasniedzot 45 miljonus eiro.

Piesardzīga atlabšana, kas bija vērojama pasaules ekonomikā 2014. gadā, turpinājās arī šī gada pirmajā ceturksnī un, saskaņā ar Coface finanšu analītiķu prognozēm, pasaules ekonomikas attīstības temps saglabāsies līdzīgs līdz šī gada beigām. Tomēr, kā norāda Coface, globālā ekonomikas atlabšana ir pakļauta atsevišķiem šķēršļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface grupa deviņos mēnešos nopelna 98 miljonus eiro

Dienas Bizness, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja Coface grupas konsolidētais apgrozījums 2015.gada pirmajos deviņos mēnešos pieaudzis par 5.1%, salīdzinot ar 2014. gada pirmajiem trim ceturkšņiem, sasniedzot 1 126.3 miljonus eiro. Uzņēmuma neto peļņa šā gada pirmajos deviņos mēnešos sasniegusi 98,3 miljonus eiro.

Coface grupas apgrozījuma apmērus šogad īpaši veicinājuši jaunie tirgi. Savukārt nobriedušākos tirgos, kur pašreiz kredītrisku apdrošināšanas jomā valda sīva konkurence, Coface paredz īstenot dziļas strukturālās pārmaiņas atbilstoši savai attīstības stratēģijai.

Coface Latvijas filiāles apgrozījums šā gada pirmajos trīs ceturkšņos pieaudzis par 2%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, un nopelnīto prēmiju apmērs pieaudzis par 6.4%. Latvijā pieprasījums pēc Coface kredītrisku apdrošināšanas pakalpojumiem 2015. gada pirmajos deviņos mēnešos kāpis par 0.4%, salīdzinot ar aizvadīto gadu. Tikmēr parādu piedziņas apjoms kāpis par 41.3%, bet pieprasījuma apmērs pēc uzņēmumu finanšu atskaitēm samazinājies par 10.9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface audzējis klientu skaitu un prēmiju apjomu

Žanete Hāka, 27.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītrisku apdrošināšanas sabiedrības Coface SA Latvijas filiāle pagājušajā gadā prēmijās piesaistījusi miljonu eiro (700 tūkstošus latu), informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kopumā Coface SA Latvija apgrozījums pērn ir palielinājies par 13% salīdzinājumā ar 2011. gadu.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad lielākās atlīdzības maksātas pārtikas un meža apstrādes uzņēmumiem, pērn Coface SA Latvija apdrošināšanas izmaksas veiktas IT vairumtirdzniecības un metālapstrādes nozares kompānijām.Kopsummā 2012.gadā Coface SA Latvija atlīdzībās izmaksājusi 371,4 tūkstošus eiro (259,7 tūkstošus latu).

Līdzīgu tendenci apdrošināšanas eksperti prognozē arī šogad, pamatojot to ar biznesa lejupslīdi minētajās nozarēs ne vien Latvijā, bet visās Eiropas Savienības valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kredītrisku apdrošinātājs Coface pārveidos uzņēmuma struktūru Baltijā

LETA, 25.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface pārveidos uzņēmuma struktūru Baltijā - turpmāk kompānijas galvenā mītne būs Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, no kuras tiks apkalpoti klienti arī Latvijā un Igaunijā, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

«Coface 2017.gadu iezīmē kā pārejas periodu, kura laikā uzņēmums koncentrējas uz stratēģiskā plāna izpildi darbības efektivizēšanas programmas ietvaros. Efektivitātes projektu vidū ir arī vienota Baltijas centra izveide, kā rezultātā visi uzņēmuma klienti tiktu apkalpoti no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas,» informēja kompānijas pārstāvji.

Tāpat kompānijā norādīja, ka vairāku struktūrvienību uzņēmējdarbības apvienošana vienā lielā vienībā nodrošinās lielāku elastību un garantēs vislabāko iespējamo atbalstu.

Apvienojot uzņēmumus Latvijā un Lietuvā, tiks izveidota kompānija Coface Baltics. «Apvienojot uzņēmumus Latvijā un Lietuvā un izveidojot Coface Baltics, uzņēmums ieguldīs līdzekļus, lai palielinātu Lietuvā bāzēto komandu par 30%,» piebilda kompānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface: Pārspīlets optimisms šobrīd noteikti nav vietā

Lelde Petrāne, 18.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka jaunattīstības tirgos pieaug apdrošināšanas izmaksu skaits, Coface grupa šā gada pirmajā pusgadā uzrādījusi 66 miljonu eiro peļņu, liecina tās izplatīts paziņojums.

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja Coface grupas konsolidētais apgrozījums 2015.gada pirmajā pusgadā ir pieaudzis par 5,1% salīdzinājumā ar 2014.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, veidojot 760,3 miljonus eiro.

Coface grupas apgrozījuma pieauguma pamatā esot aktivitātes jaunattīstības tirgos un Ziemeļamerikā. Savukārt nobriedušos tirgos, it īpaši Rietumeiropā un Ziemeļeiropā, pašreiz kredītrisku apdrošināšanas tirgū valda sīva konkurence un Coface realizētās stratēģijas pamatā ir dziļas strukturālas pārmaiņas. Savukārt, ekonomiskās attīstības lejupslīde Krievijā, Ķīnā, Latīņamerikā, kā arī atsevišķās biznesa nozarēs kopš 2014.gada otrā pusgada vecinājusi apdrošināšanas izmaksu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50: Reģiona lielākie uzņēmumi ir Lietuvā

Dienas Bizness, 26.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs lielākie uzņēmumi Baltijā pēc apgrozījuma rādītājiem ir Lietuvas pārstāvji, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50 reitings. Igaunijai šogad lielākais topa jaunpienācēju skaits, bet Latvijas uzņēmumi uzrāda augstāko pieaugumu nodarbinātībā..

Coface Baltijas uzņēmumu TOP 50 šā gada rezultāti rāda, ka reģiona lielākās kompānijas piedzīvojušas kopējā apgrozījuma kritumu (-5,4%), salīdzinot ar uzrādīto 2% pieaugumu pērn. Coface to skaidro ar Krievijas, Baltijai nozīmīgā tirdzniecības partnera, ekonomikas pasliktināšanos un noteiktajiem embargo. Tas kavējis ekonomisko aktivitāti Baltijas reģionā 2014. gadā un attiecīgi turpinās negatīvi ietekmēt IKP izaugsmes tempus arī 2015. gadā

Lielākie uzņēmumi pēc apgrozījuma rādītājiem topa pirmajā trijniekā šogad saglabājas bez izmaiņām, goda pjedestālu ieņemot Lietuvas pārstāvjiem. Lai gan Orlen Lietuva AB aizvadīja izaicinājumiem pilnu gadu ar ievērojamiem zaudējumiem, tas saglabājis lielākā uzņēmuma statusu reģionā. Tāpat kā iepriekšējos gados tam saraksta augšgalā seko Vilniaus Prekyba UAB un Maxima Grupe UAB, abiem apliecinot stabilu izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītrisku apdrošinātājs SIA «Coface Latvia Credit Management» likvidēts un izslēgts no komercreģistra, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

SIA «Coface Latvia Credit Management» dibināta 1992.gadā un tā sniedza vairākus pakalpojumus nemaksāšanas risku novēršanai, piemēram, kredīta atskaites sagatavošanu, monitoringu, debitoru parādu atgūšanu un citus. Uzņēmuma pamatkapitāls bija 140 864 eiro.

Uzņēmuma vienīgais dalībnieks - Austrijā reģistrētais «Coface Central Europe Holding AG» lēmumu par meitas uzņēmuma Latvijā likvidāciju pieņēma 2017.gada 23.augustā.

«Lursoft» multi atskaite liecina, ka kopš 1996.gada, kas ir pirmais gads, par kuru pieejama informācija par SIA «Coface Latvia Credit Management» finanšu rādītājiem, uzņēmums darbojies ar peļņu, izņemot 1996. un 2007.gadā. Augstāko apgrozījumu uzņēmums sasniedza 2007.gadā, kad tas bija 1,279 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Bankrotu skaits Latvijā pērn sarucis par 4%

Gunta Kursiša, 05.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Eiropā ievērojami pieaudzis uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits, savukārt Latvijā un Igaunijā bankrotu skaits pērn samazinājies par attiecīgi 4% un 6%, secināts kredītrisku apdrošināšanas sabiedrības Coface SA ikgadējā maksātnespējas pētījumā par Centrāleiropas valstīm.

Eiropā «bankrotu vilnis» sasniedzis arī Poliju, kur 2012. gadā pirmo reizi fiksēts rekordaugsts uzņēmumu maksātnespēju skaits.

Bankrotu pieaugums turpināsies arī šogad un 2014. gadā, paredz jomas eksperti.

Līdzīgi Polijai, pērn bankroti smagi skāruši tādas Eiropas valstis kā Bulgārija, Slovēnija, Horvātija un Čehija. Bulgārijā maksātnespējas procesi 2012. gadā pieauguši trīs reizes, savukārt Čehijā to pieaugums ir par 45%, bet Horvātijā maksātnespējas procesi pieauguši par 174%. Kā norāda Coface SA kredītrisku analītiķi, salīdzinot valstis, jāņem arī vērā valstu atšķirīgās likumdošanas un banku politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā lielākais nodokļu parādnieks ar 39,256 miljonu eiro parādu bija kuģu bunkurēšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Vexoil Bunkering", liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā publicētā informācija.

"Vexoil Bunkering" pagājušā gada 25.februārī ir izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra.

Otrajā vietā ir kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieks SIA "Ormus" ar 21,027 miljonu eiro nodokļu parādu, bet trešajā vietā ar 14,015 miljonu eiro parādu ir bronzas stieņu un cauruļu ražotāja SIA "Bebriko Ltd", kurai 2015.gada decembrī pasludināta maksātnespēja.

Ceturtajā vietā ar 12,966 miljonu eiro parādu ir atkritumu pārstrādātājs SIA "Riepu bloki", kuram 2018.gada janvārī pasludināta maksātnespēja. Piektajā vietā ar 12,322 miljonu eiro parādu ir AS "Krāsainie lējumi", kurai 2014.gada februārī pasludināta maksātnespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Baltijas valstīs gaidāms maksātnespēju vilnis?

Mantvīds Štareika, "Coface Baltics" reģiona vadītājs, 05.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parasti maksātnespējas gadījumu skaits pieaug, kad ekonomikā vērojama lejupslīde. Tomēr 2020. gadā, kad iestājās pandēmija, maksātnespējas gadījumu skaits samazinājās visās lielākajās eirozonas valstīs.

Var uzskatīt, ka valdību atbalsta mehānismi daudzus trauslus uzņēmumus uztur - vai šobrīd vērojams “klusums pirms vētras”, gaidot maksātnespēju vilni? Ir ievērojams skaits maksātnespēju, kas ir atliktas, bet nav novērstas, iespējams, visvairāk tādu ir tūrisma, ēdināšanas un transporta nozarēs.

Covid-19 krīzes patiesā ietekme paliks neskaidra, kamēr uzņēmumi nepublicēs savus finanšu pārskatus. Tāpēc “Coface” ir simulējusi uzņēmumu finansiālo stāvokli, aprēķinot nozaru maksātspējas koeficientu (bruto darbības peļņa / neto parāds), ņemot vērā gan šoku, ko radīja negatīvais ieņēmumu apmērs, gan valstu valdību sniegtās palīdzības pozitīvo efektu. Kopumā simulācijā tika apskatīta nozaru izlase, kas parasti veido ~ 80% no visām maksātnespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā audzis bankrotu skaits

Žanete Hāka, 16.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad uzņēmumu maksātnespēju skaits ir nedaudz pieaudzis (ap 10%) salīdzinot ar 2013.gadu, liecina Coface Latvija dati.

Bankrotu pieaugumu Coface skaidro ar Krievijas pārtikas embargo situāciju, kas sāpīgi skārusi tieši mazos Latvijas uzņēmējus.

Coface Latvija izpilddirektors Māris Lukins skaidro, ka, līdzīgi kā iepriekš, arī šogad rudens un ziemas sezona ir nesusi jaunus bankrotus būvniecības sektorā, kad, izveidojoties piegādātāju nemaksātāju ķēdītei, vājākie uzņēmumi ir spiesti biznesu pārtraukt. Lai arī maksātnespēju skaits 2014.gadā ir nedaudz pieaudzis, šos apjomu noteikti nevar salīdzināt ar krīzes gadiem. Šogad Latvijā arī nav piedzīvots neviens tik skaļš bankrots kā Liepājas Metalurgs un Plus Punkts maksātnespējas 2013.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pazemina Ķīnas kredītreitingu

Lelde Petrāne, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface pazeminājis Ķīnas kredītreitingu no A4 uz A3, prognozējot iekšējā kopprodukta kritumu: 2015.gadam 7%, bet 2016.gadā - 6,7%.

Ķīnas akciju tirgus, kas laika posmā no 2014.gada novembra līdz šā gada jūnijam piedzīvoja strauju kāpumu (par 113%) pašreiz ir nokrities par 27%. Coface viedoklis, ka Ķīnas uzņēmumu akcijas gan līdz šim ir bijušas un joprojām ir stipri pārvērtētas.

«Tas, kas pašreiz notiek Ķīnas akciju tirgū, atspoguļo gan to cenu neadekvātumu, gan arī uzrāda negatīvus riskus attiecībā uz turpmāko akciju tirgus izaugsmi. Ja tirgus tuvākajā laikā nestabilizēsies, sagaidāms, ka tiks ‘grauta’ uzticība valdības reformām gan no iekšzemes, gan starptautisko spēlētāju puses,» uzsver Coface direktors Latvijā Arnis Blūmfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru