Mana pieredze: Madonas alus atradis savu garšu 

SIA Madonas alus pāris gados iekaro stabilu vietu mazo alus darītavu tirgū.

Elīna Pankovska, 2018. gada 12. decembris plkst. 9:14
Tevi varētu interesēt
2010. gada 12. februāris plkst. 11:43

Jau gandrīz četrus gadus vēsturiskajā Madonas alus brūzī saimnieko SIA Madonas alus īpašnieki Rolands Zaharovs, viņa tēvs Edgars Zaharovs un palīdz arī viens no Rolanda brāļiem Ralfs. Madonas alus darītavā vairāk nekā pirms simts gadiem, 1906. gadā, tika sākta miestiņa ražošana akmens ēkā, kas ir saglabājusies līdz mūsdienām. Zem darītavas ir saglabājušies arī pagrabi, kuros senāk tika glabāts ledus no tuvajiem ezeriem. Uz šiem ledus gabaliem vasarā tika guldītas alus mucas, kas pa īpašu caurumu pagraba griestos tika nogādātas pagrabā. Brūzi pašreizējie tā īpašnieki iegādājās 2015. gadā – pēc tam, kad Rolands Zaharovs bija atgriezies no studijām Austrālijā.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

«Sākotnēji šī bija piensaimniecības ēka, ko uzbūvēja vietējie zemnieki. Tā atradās ceļā malā, kas veda no Lubānas uz Jaunjelgavu, respektīvi, arī no Pēterburgas uz Varšavu. Vēlāk, ap 1916. gadu, ēka ar nolūku tika paplašināta, pārtopot alus darītavā. Mūsu reģionā ir pieņemts vārīt t.s. lager tipa alu. Tas no t.s. eila tipa alus atšķiras ar to, ka to nogatavina aukstumā. Valstīs, kurās ir ledus, piemēram, Vācijā, Polijā, Čehijā, Latvijā, Skandināvijas valstīs, tiek darīts lager alus, bet Beļģijā, Francijā, Anglijā vāra eilus. Tas jau ir izveidojies vēsturiski. Protams, tagad mēs esam spēruši soli uz priekšu – mums ir rūpnieciskie dzesētāji, un ledu dzesēšanai vairs neizmanto,» stāsta viens no brūža īpašniekiem E. Zaharovs.

Šobrīd ir iestājusies neliela pauzīte alus darīšanā, jo tiek veikti dažādi nelieli remontdarbi. Ir izņemts laukā vecais kurināmais katls, un ceļā ir jauns un moderns katls no Itālijas. E. Zaharovs atzīmē, ka kurināts tiek ar malku un alus sildīts ar radušos tvaiku. Iekārtas, kurās alus tiek vārīts, ir pilnīgi jaunas un iegādātas ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu. Iepriekšējās bijušas krietni vecākas un jau morāli novecojušas, tāpēc ik pa laikam radušās problēmas ar alus kvalitāti, kā arī tas ik pa laikam skābis. «Tagad esam modernizējušies. Daudzi iekārtas ved no Ķīnas vai citām valstīm, mūsējās ir izgatavotas Latvijā, Iecavā. Tirdzniecībai veikalos alus tiek pildīts stikla pudelēs. Pildīšanas līniju nopirkām no Bauskas alus, un šis process pilnībā notiek ar rokām. Patiesībā te viss ir diezgan laucinieciski, bet strādājoši,» smejoties norāda E. Zaharovs.

Runājot par pašu alus darīšanas procesu, viņš stāsta, ka iesals un raugi pārsvarā ir no Beļģijas, bet apiņi ir biržas prece, tāpēc konkrēti noteikt, no kuras valsts tie nākuši, nevar. Tā var būt gan Vācija, gan ASV, gan citas zemes. Uzņēmums mēģinājis strādāt arī ar Latvijas iesalu, tomēr beigu beigās palicis pie beļģu.

Visu rakstu Atrod savu garšu lasiet trešdienas, 11.decembra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Nepalaid garām

«Labāk, lai mani noņem no amata, nekā es piekritīšu prettiesiskiem risinājumiem. Tas...

Zaudējums mūsu valstij un Latvijas ekonomikai ir ABLV Bank likvidācija. Tomēr labāka...

Zivju konservu ražotājs SIA Karavela paziņojis par Vācijas zivju produktu ražotāja Larsen...

7,03 miljoni eiro – tāds bijis lielākā Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā pērn...

Šobrīd Latvijas veikalos nav iespējams iegādāties AS Dzintars krēmu Niveja, biznesa portālam...

Kontekstā ar pašlaik aktuālajiem Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parādiem sociālajos tīklos...

No šīs sadaļas
2018. gada 20. decembris plkst. 7:55

Ziemassvētku sajūtu pilsētvidē palīdz raisīt svētku egles, kā arī dažādas gaismu instalācijas...

2018. gada 11. decembris plkst. 12:40

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

2018. gada 11. decembris plkst. 9:31

Monetizr strādā pie risinājuma spēļu izstrādātājiem, kas palīdz palielināt šo kompāniju ieņēmumus,...

2018. gada 10. decembris plkst. 14:40

Linda un Arnis Blaževiči internetā izpētījuši, kā ražot karameles, un uzsākuši savu...

2018. gada 10. decembris plkst. 6:41

Gleznu tirdzniecības automātu uzņēmuma SIA PaintingVending Inc. īpašnieks Jevgenijs Roščins...

2018. gada 05. decembris plkst. 6:21

Kopš vasaras Z. A. Meierovica bulvārī, Rīgā, mājo picērija Mozzo Pizza, kura...

2018. gada 04. decembris plkst. 6:31

Liela daļa uzņēmējdarbības mūsdienās norisinās globālajā tīmeklī, tomēr amatniekiem ir...

2018. gada 03. decembris plkst. 6:32

No entuziasma mājas apstākļos dot āboliem pievienoto vērtību līdz biznesa idejai –...

2018. gada 29. novembris plkst. 16:12

Sludinājumu portāla getapro.lv pakalpojumu sniedzēju skaits sasniedz 750 un līdzšinējo pasūtījumu...

2018. gada 29. novembris plkst. 8:32

Zemnieku saimniecībā Līvi apgrozījums 2017. gadā audzis par 20%, bet šogad tā...