Pakalniešu siera saimniece: «Man ir savs bizness, kuru es mīlu» 

Stradu pagasta piemājas saimniecībā Pakalnieši jau vairākus gadus tiek ražots Pakalniešu siers.

Laura Mazbērziņa, 30.10.2018
1/16

Ineta Dambrova, «Pakalniešu siera» saimniece.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Kopš 2012. gada Ineta Dambrova piedāvā dažādus sierus, siera bumbas un sviestu ar kaņepēm. Recepte ģimenē ir nodota no paaudzes paaudzē. Kādreiz piens tika iegūts no pašu saimniecības govīm, bet šobrīd tas tiek ņemts no viņas brāļa lielfermas. «Kādreiz siers tika siets savām vajadzībām, tad ar to padalījāmies, piedāvājot draugiem, kaimiņiem un radiniekiem. Tagad mums jau ir vesela ražotne, kurai šogad nosvinējām sešu gadu jubileju. Viss dzīvē mainās, esmu no tiem cilvēkiem, kuri visur cenšas saskatīt tikai to labāko, tāpēc nebēdājos, ka gotiņu mums vairs nav. Tagad esam reģistrējušies kā piena pircēji un sierus ražojam tikai no iepirkta piena,» skaidro I. Dambrova.

Jau pirms Saeimas vēlēšanām Jaunā Konservatīvā partija solīja, ka visas trīs Latvijas lielās ostas ir jāpaliek zem valsts jumta, tādēļ ASV sankcijas pret Aivaru Lembergu un vairākām juridiskajām personām ir uzlūkojamas kā politisko solījumu pildīšana un vienlaikus politiskās varas pārvēršana ekonomiskajā.

Biznesu viņa sāka kopā ar mammu, bet šobrīd komandā ir seši cilvēki. Sieri tiek gatavoti katru dienu, kā arī katru dienu tie tiek vesti uz tirgu. Produkciju ir iespējams iegādāties arī internetā. «Mūsu biznesā viss notiek lēni, bet stabili. Mēģinām izdzīvot,» teic I. Dambrova.

Saimniece stāsta, ka no konkurentiem Pakalniešu siers atšķiras ar to, ka tas tiek atdzesēts istabas temperatūrā. «Mans bizness un mana dzīve paiet mājās. Kad bērns gāja bērnudārzā un viņam tika jautāts, ar ko vecāki nodarbojas, viņš atbildēja: mana mamma nedara neko, tikai vāra sierus un sēž mājās. Tāda nu ar bērna acīm tā ģimenes dzīve ir. No rīta ir ražošana, pēc tam – organizēšana, plānošana, vakarā – pakošana. Mana diena sākas septiņos no rīta un beidzas vienpadsmitos vakarā,» stāsta I. Dambrova.

Uzņēmums katru gadu ir attīstījies, piedāvājot siera cienītājiem dažāda sortimenta sierus. «Siera siešanas procesā svarīgi ir ievērot atbilstošu karsēšanas temperatūru, jo sieru nedrīkst pārkarsēt, citādi tas būs graudains vai saķepis, vai būs par šķidru,» skaidro I. Dambrova. Pakalniešu sieram ir 24 dažādas garšas – gan tradicionālas, gan nedaudz eksotiskākas, ir sieri ar dažādām piedevām, proti, dillēm, baziliku, papriku, kaltētiem tomātiem utt. No eksotiskākiem sieriem tiek piedāvāti sieri ar aprikozēm, rozīnēm un kanēli, kas ir arī viens no populārākajiem Pakalniešu siera produktiem.

«Ražot var visu ko, bet, kamēr procesā nav ielikta sirds, dvēsele un pozitīvisms, tikmēr nekas no saražotā nebūs pietiekami labs. Es atzīstu, ka mājražotājam tiešām nav viegli, bet kas gan mūsdienās ir viegli? Man ir savs bizness, kuru es mīlu, un tas ir pats galvenais,» teic I. Dambrova.

Pēc Lursoft datiem, SIA Piekalnieši apgrozījums 2017. gadā sasniedza 48,6 tūkst. eiro, uzņēmums ir strādājis ar 3,5 tūkst. eiro lielu peļņu.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Tevi varētu interesēt

Mārrutku ražotājs MārLapiņi pacēlis mārrutkus citā līmenī, pievienojot tiem dažādas ogas,...

Valmieras Mākslas dienu 2016 ietvaros 20.aprīlī Valmieras tehnikumā radošās komandas no siera...

Uzņēmumā SIA Malevss Ogrē kopš 2009. gada ražo svaigo sieru. Siers piedāvāts...

Pēc starptautiskās sertifikācijas kompānijas Det Norske Veritas Latvia veiktās atbilstības pārbaudes...

Lielākā daļa jeb 83% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju visvairāk iecienījuši puscieto nogatavināto...

Nepalaid garām

Dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenotāji atklājuši pirmās nākotnes infrastruktūras...

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, uzsver Gulbenes uzņēmēja Inese Veismane....

Cena, piedāvājums un tirgus izpēte - ir trīs faktori, kas noteikti jāņem...

Gulbenes uzņēmums SIA Z&Z furniture, kurš pastāv vien dažus mēnešus, izpelnījies atzinību...

Divos gados uzņēmumam ir izdevies nonākt līdz klientiem; šobrīd Anatomy Next digitālos...

SEB bankas, Jūrmalas pilsētas, kā arī Ķekavas, Olaines, Mārupes un Siguldas novadu kopīgi rīkotās...

Ar negāzēto, pussauso ābolu sidru «Mr.Plūme» Lielvārdes novada Jumpravā esošā «Mr.Plūme sidra...

Biznesa portāls Db.lv viesojas Coworking Liepaja telpās, kurās Ģirts Toms Klampis sagaida...

Ideja par saliekamo mantu uzglabāšanas sistēmu HippoWood uzņēmuma īpašniecēm Svetlanai Fridmanei...

Piesakot dalību tirgū laikā, kad kebabnīcas Rīgā ir savairojušās kā sēnes pēc...

Talsu novada zemnieku saimniecībā Veckoras jau četrus gadus tiek ražoti veselīgi ābolu...