Tehnoloģijas

Skype atvieglos bildētkāru lietotāju dzīvi

Jānis Rancāns, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Interneta telefonijas kompānija Skype nākusi klajā ar sava populārā pakalpojuma papildinājumu, kas Apple iPhone un iPad ierīču īpašniekiem padarīs vienkāršāku dalīšanos ar fotogrāfijām.

Izmantojot Photo Share funkciju, lietotāji turpmāk varēs viens otram nosūtīt ar ierīcēm uzņemtās fotogrāfijas neatkarīgi no to izmēra.

Skype norāda, ka tādējādi varēs izvairīties no e-pasta vēstuļu izmēra ierobežojumiem, kā arī ietaupīt naudu, nelietojot MMS pakalpojumus.

Tāpat Skype uzlabojusi mobilo lietojumprogrammu darbību, padarot to saudzīgāku pret ierīces baterijas resursiem.

Jaunā versija ļaus lietojumprogrammai patērēt mazāk baterijas resursu, tāpēc jūs varēsiet atbildēt uz Skype zvaniem visu cauru dienu, skaidroja kompānijas pārstāvis Džonatans Vatsons.

Jau iepriekš vēstīts, ka Skype par 8,5 miljardiem pārņēma ASV tehnoloģiju milzis Microsoft.

Skype izmanto ap 663 miljoniem cilvēku. 2006. gadā par 2,6 miljardiem ASV dolāru Skype iegādājās interneta izsoļu vietne eBay, bet 2009. gadā to atkal pārdeva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izplatās jauns Skype vīruss, kas var nozagt privātos datus

Gunta Kursiša, 05.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē sācis izplatīties jauns Skype vīruss, kas var nolasīt datus, kas tiek ievadīti datorā. Lietotāji ar šo vīrusu inficēti arī Latvijā, novēroja Db.lv.

Vīruss izplatās, automātiski no cita inficēta Skype konta nosūtot aicinājumu atvērt saiti, piemēram, it kā jautājot, vai Skype lietotājs redzams fotogrāfijā, kas aplūkojama, atverot inficēto saiti, piemēram, «OMG, is it your pic?», kā arī citās valodās. Pēc tam, kad Skype lietotājs šo saiti atvērs, viņa Skype konts sāks automātiski izsūtīt šādas ziņas citiem lietotājiem.

Inficētajos datoros vīruss nolasa lietotāja ievadīto informāciju, tādējādi varot iegūt arī bankas konta datus, paroles, u.c.

Ja lietotāja dators inficēts, tad tiek ieteikts nekavējoties nomainīt sava Skype konta paroli un pēc tam lietot antivīrusa programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta telefonijas uzņēmums Skype uzsācis paplašināšanos Eiropā un pieņems darbā 400 cilvēkus. Microsoft piederošā kompānija uzsākusi arī agresīvu reklāmas kampaņu, kurā vēršas pret sociālajiem tīkliem.

Jaunus darbiniekus Skype vispirms plāno nolīgt Londonā un Stokholmā, bet pēc tam – Tallinā, Prāgā un Kalifornijā. Paredzēts, ka kopumā Skype darbinieku skaits pasaulē sasniegs 1,6 tūkstošus. Tāpat interneta telefonijas uzņēmums plāno atvērt jaunu tehnoloģiju centru Londonā.

Kā BBC pastāstīja Skype viceprezidents Riks Osterlohs (Rick Osterloh), uzņēmums meklē programmētājus, produktu pārvaldības speciālistus un dizainerus. «Mums ir projekts, kas saistīts ar «lieliem datiem» - kā izmantot lietotāju radītos datus, lai uzlabotu mūsu piedāvāto produktu kvalitāti,» sacīja R. Osterlohs.

Tāpat Skype uzsākusi reklāmas kampaņu, kas nosaukta par «Pienācis laiks Skype». Tās galvenā doma ir, ka sociālajos tīklu lietotāji kļūst par «izolētiem sociālo mediju zombijiem,» kamēr Skype izmantošana ir vienīgais veids kādā iespējams palikt par cilvēku, nepārtraucot socializāciju tiešsaistē, raksta Business Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta telefonijas kompānija Skype izstrādā 3D video zvanu iespējas, tomēr, lai šī tehnoloģija tiktu plaši izmantota, nepieciešami vēl vairāki gadi, atzinis Microsoft Skype nodaļas viceprezidents Marks Džilets (Mark Gillett).

Intervijā BBC viņš norādīja, ka 3D attēlošanas tehnoloģijas ir spērušas lielu soli uz priekš un aizvien vairāk cilvēku pērk TV ar šādām iespējām. «Tomēr attēlu uzņemšanas iespējas vēl nav sasniegušas šādu līmeni. Mēs strādājam ar šādām tehnoloģijām – datoram nepieciešams pievienot vairākas kameras, tās precīzi kalibrēt un novirzīt pareizā leņķī,» skaidroja M. Džilets. Skype inženieri pūloties attēlu uzņemšanas procesu padarīt vienkāršāku, kā arī radīt tam paredzētas ierīces. 3D video zvanu iespējas tirgū varētu parādīties tad, kad izdosies sasniegt vienkāršu uzņemšanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skype britiem piedāvās bezmaksas Wi-Fi

Jānis Rancāns, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Skype Lielbritānijā un Īrijā piedāvās bezmaksas Wi-Fi bezvadu internetu. Tas būs pieejams restorānos, kafejnīcās un citviet, vēsta Lilebritānijas masu mediji.

«Mēs ticam, ka pieeja internetam ikvienam jānodrošina vienkāršā un pieejamā veidā,» norādīja Skype programmu vadītājs Šadi Mahasels (Shadi Mahassel). Lai izmantotu Skype interneta pakalpojumu, lietotājiem vajadzēs iepriekš piereģistrēties.

Savukārt uzņēmumiem, kuri vēlēsies izmantot Skype bezvadu internetu, vajadzēs maksāt fiksētu mēneša maksu sākot no 9,99 mārciņām (ap 8,5 latiem).

Pakalpojumu Skype nodrošinās ar Lielbritānijas bezvadu interneta operatoru Wicoms, kurš izteicies, ka bezmaksas internets veikalos un restorānos palīdzēs uzņēmējdarbībai, kā arī ļaus nodrošināt komunikāciju starp veikalu un pircēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Banka Citadele uzsākusi saziņu Skype

Gunta Kursiša, 25.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele turpmāk saziņā ar saviem klientiem izmantos arī Skype pakalpojumus. Bankas lietotājvārds Skype ir banka_Citadele.

Tādējādi ar banku var sazināties telefoniski, ar e-pasta starpniecību, internetbankas starpniecību un, izmantojot Skype profilu zvaniem un cita veida saziņai.

«Skype priekšrocība ir iespēja, izmantojot internetu, bez maksas zvanīt bankai arī tad, ja esat devies ceļojumā vai komandējumā ārpus Latvijas. Ņemot vērā, ka klienti no ārzemēm jau arī iepriekš zvanīja bankai, izmantojot Skype programmu, nolēmām atvērt bankas Citadele Skype profilu, lai klientiem būtu ērtāka saziņa ar banku,» norāda Citadele Privātpersonu un MVU apkalpošanas direkcijas vadītāja Dace Priede.

Drošības apsvērumu dēļ saziņai ar bankas Citadele Klientu atbalsta centru programmā Skype ir pieejama tikai zvanīšanas iespēja, savukārt ziņu sūtīšanai banka aicina izmantot internetbanku, e-pastu, vai arī bankas Citadele Twitter, Facebook un Draugiem.lv kontus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skype mēģina novērst paroļu nozagšanas riskus

Gunta Kursiša, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skype aizturējis paroļu nomaiņas funkciju, lai novērstu paroļu nozagšanas mēģinājumus, vēsta BBC.

Skype paroļu neaizsargātība tika apspriesta Krievijas tehnoloģiju blogos un interneta vietnē Reddit aptuveni pirms trīs mēnešiem. Tika apgalvots, ka problēma ar parolēm ļauj zinātājiem piekļūt lietotāju balss pastkastītei, veciem teksta ziņojumiem un citām lietotāja detaļām, ieskaitot dzimšanas datumu.

Pašlaik Skype veic problēmas analīzi. «Mums ir bijušas ziņas par jaunu drošības problēmu,» raksta inženieris Leons Sendrausks (Leonas Sendrauskas). «Piesardzības dēļ mēs uz laiku liegsim iespēju nomainīt paroli, lai varētu izpētīt šo problēmu,» viņš norādīja, vienlaikus atvainojoties par neērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ilggadējais Skype vadītājs: Liela nozīme pirmajam veiksmes stāstam

Anda Asere, 11.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Baltijas startup jeb tehnoloģiju jaunuzņēmumu priekšrocībām ir valstu lielums, jo šis apstāklis jau no pirmās dienas uzņēmējus spiež domāt globāli

Tā intervijā DB nule Rīgā notikušajā Riga Venture Summit pauda ilggadējais Skype vadītājs Stens Tamkivi (Sten Tamkivi). Viņš ir arī kompānijas Teleport līdzdibinātājs un vadītājs; tā palīdz izvēlēties piemērotāko vietu darbam un dzīvošanai.

Kāds ir jūsu iespaids par startup jomu Baltijā šobrīd?

Interesanti, ka, globāli skatoties uz startup aktivitāti un biznesa vidi Baltijā, visas trīs valstis joprojām ir diezgan līdzīgas, savukārt, ja paraugās detalizētāk, situācija katrā no tām ir atšķirīga. Igaunijai paveicās, ka tai bija Skype. Pasaulē ir pierādījies, ka startup ekosistēmās svarīgs ir viens veiksmes stāsts, kas izraisa turpmāku aktivitāšu vilni. Lietuvai un Latvijai vēl nav bijis savu «vienradžu» (kompāniju, kuru novērtējums pārsniedz vienu miljardu ASV dolāru, – DB), taču aktivitāte ir plaša, ar mazākiem projektiem. Baltijai kopumā ir savas priekšrocības, piemēram, ja kaut kas labs palicis no padomju okupācijas, tad tā ir zinātne un labas inženierprasmes. Personīgi ticu, ka mazai valstij ir priekšrocība – katram, kurš sāk biznesu Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā, pirmā doma ir – kā paplašināt tirgu. Uzņēmēju prātos uzreiz tiek būvēts projekts simt miljoniem cilvēku, nevis tikai vienam miljonam. Kopumā Baltijai ir labs sākums, bāze startup biznesa attīstībai, jo īpaši pēdējos piecos līdz desmit gados, tomēr dažās jomās joprojām stipri iepaliekam. Šobrīd Baltijā ir pieejams agrīnas stadijas kapitāls, bet vēlāk, lai piesaistītu naudu, visticamāk, būs nepieciešams to darīt ārpus reģiona valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft paziņo par jauna komunikācijas risinājuma laišanu tirgū, kas aizstās līdzšinējo komunikācijas platformu uzņēmumiem — Lync.

Skype for Business ir balstīts uz Lync platformas, un papildu pašreizējām Lync iespējām ieviesīs lietotājiem pazīstamo Skype vidi un zvanus uz Skype ID numuriem.

«Komunikācija tās visdažādākajās formās ir daudzu Microsoft risinājumu pamatā. Viens no galvenajiem mūsu izaicinājumiem ir panākt pēc iespējas gludāku informācijas pārnešanu no ierīces uz ierīci un no platformas uz platformu. Ar Skype for Business esam spēruši lielu soli šajā virzienā, veidojot vienotu lietotāja pieredzi uz dažādām ierīcēm un platformām un savietojamu tehnisko risinājumu. Tas ļauj lietotājam vieglāk orientēties dažādu risinājumu izmantojumā un viegli dalīties ar informāciju,» stāsta Andrejs Juščenko, Microsoft Office biznesa grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Nerealizēto produkciju aicina ziedot labdarībai

Lelde Petrāne, 21.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zemnieku federācija (LZF) un Latvijas Samariešu apvienība (LSA) aicina Latvijas lauksaimniekus un pārtikas ražotājus produktus, kurus nav iespējams realizēt Krievijas embargo vai citu iemeslu dēļ, ziedot trūkumā nonākušo ģimeņu atbalstam.

Jebkura veida dārzeņus un augļus, piena un gaļas produkciju – arī standartiem neatbilstošus (izmērs, svars, izskats), bet lietojamus uzturā, aicina ziedot pārtikas bankai Paēdušai Latvijai.

Kopīga sadarbība ražotājiem ar nevalstiskajām organizācijām ļautu atgūt kaut mazu ieguvumu no saražotā – noslēdzot ziedojumu līgumu ir iespējams saņemt nodokļu atvieglojumus. Nodokļa atlaidi ziedotājiem piemēro 85 procentu apmērā no summām, kuras ziedotas, bet ne vairāk kā 20 procentus no uzņēmumu ienākuma nodokļa kopējās summas attiecīgajā taksācijas periodā.

Paēdušai Latvijai ir 25 reģionālie partneri, kuriem ir pieejams savs transports, kura izmaksas tiek nosegtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā var rasties savs Skype, jautājums ir par varbūtību, tomēr, ņemot vērā spēju iet pa priekšu savam laikam, Latvijai jau ir kaut kas līdzīgs savam Skype - ar «blockchain» tehnoloģiju strādājošais BitFury, uzskata Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētāja Jekaterina Novicka.

Taujāta, vai Latvijā jau rīt varētu rasties savs Skype, Novicka bija apstiprinoša. «Noteikti var, jautājums ir par varbūtību. Varbūtība vienmēr būs augstāka, ja valsts stratēģiski cels izglītības līmeni augstas kvalifikācijas profesijās un veicinās uzņēmējdarbības sākšanu,» uzskata eksperte.

«Tāpat es teiktu, ka mums jau ir kaut kas līdzīgs savam Skype. Skype bija fenomens tajā laikā, jo toreiz neviens nezināja, kas tas ir, bet mums ir BitFury, kas veido pusi no Latvijas start-up uzņēmumos investētajiem 110 miljoniem eiro,» turpināja Novicka. «Uzskatu, ka tas, ko viņi dara uz «blockchain» tehnoloģijas bāzes, ir daudz sarežģītāk, ja mēs salīdzinām ar Skype.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skype vadītājs vēlas Igauniju padarīt par Microsoft centru

Jānis Rancāns, 03.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā iespējams attīstīt vēl daudz tehnoloģiju kompānijas Microsoft produktu un padarīt valsti par svarīgu ASV kompānijas centru Eiropā, uzskata jaunais Skype Eesti vadītājs Tīts Pānanens.

«Stratēģiski pareizi būtu kalt dzelzi kamēr tā karsta, pārvēršot mūsu Tallinas un Tartu birojus par svarīgiem Microsoft attīstības centriem ziemeļu, centrālajā un austrumu Eiropā,» T. Pānanens sacīja Postimees.

Par galveno prioritāti T. Pānanens uzskata izcilu darba apstākļu nodrošināšanu Skype darbiniekiem. Pašlaik Skype Tallinas un Tartu birojos strādā vairāk nekā 400 cilvēku.

Saskaņā ar oficiāliem datiem, pašlaik Skype izmanto 300 miljoni aktīvu lietotāju. Savukārt analītiķi aprēķinājuši, ka 25% no visiem starptautiskajiem zvaniem tiek veikti izmantojot Skype.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No amata atkāpjas Skype boss

Ritvars Bīders, 28.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas veiksmīgākā IT uzņēmuma Skype vadītājs Stens Tamkivi (Sten Tamkivi), kurš šajā amatā pavadījis pēdējos septiņus gadus, nolēmis to atstāt.

Viņa vietā kompānijas vadītāja amatā darbu turpinās Tīts Pānanens (Tiit Paananen), kurš līdz šim bija Skype Izmēģinājumu departamenta vadītājs.

«Mans laiks Skype vadītāja amatā drīz beigsies. Es savus amata pienākumus pildīšu līdz 31. martam,» norādījis S. Tamkivi. Viņš gan neplāno «saraut saites» ar uzņēmumu pavisam, bet gan ir nolēmis doties «akadēmiskajā atvaļinājumā», lai dotos uz Stenfordas Universitāti ASV, kur iecerēts iegūt maģistra grādu.

Gan Stens Tamkivi, gan Tīts Pānanens Skype strādā kopš 2005. gada.

Db.lv jau ziņoja, ka iepriekš MIcrosoft Estonia vadītājs Rains Lāne intervijā Nozare.lv izteicās, ka Microsoft Estonia un jaunajam meitas uzņēmumam Skype ir jācīnās ar informācijas tehnoloģiju speciālistu trūkumu. Proti, Skype ir 100 vakances, bet Igaunijas IT nozarē kopumā - ap 1 000 brīvu darba vietu dažādiem speciālistiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft «laidīs pensijā» Windows Live Messenger, dodot ceļu Skype

Gunta Kursiša, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft paziņojusi, ka kompānija plāno «laist pensijā» Windows Live Messenger (WLM), kas agrāk tika saukts par MSN Messenger, to aizvietojot ar Skype, vēsta BBC.

WLM visā pasaulē, izņemot Ķīnu, tiks «slēgts» 2013. gada martā. Šāds solis pierāda kompānijas apņemšanos fokusēt savus spēkus uz Skype.

Jaunumi par WLM «laišanu pensijā» izskan 18 mēnešus pēc tam, kad programmatūru izstrādes gigants paziņoja, ka maksās 8,5 miljardus ASV dolāru par Skype pārņemšanu.

WLM tika laists klajā 1999. gadā, kad tas bija pazīstams ar nosaukumu MSN Messenger. Laika gaitā šī rīka pamatfunkcijai – ziņu sūtīšanai - tika pievienota iespēja nosūtīt un saņemt fotoattēlus, veikt videozvanus un spēlēt spēles. 2009. gadā WLM bija 330 miljoni aktīvi lietotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft zaudējis kārtējā tiesas cīņā ar britu lielāko maksas televīzijas kompāniju British Sky Broadcasting (BSkyB) par preču zīmes Skype reģistrēšanu, vēsta portāls cnet.com.

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa otrdien nolēmusi, ka Microsoft nevar Eiropā reģistrēt interneta telefonijas risinājumu pakalpojuma Skype preču zīmi, jo šis nosaukums un logo ir pārāk līdzīgs BSkyB preču zīmei Sky.

Microsoft gan apņēmies šo tiesas lēmumu apstrīdēt.

Lai arī Microsoft nenāksies pārdēvēt Skype, BSkyB varētu pieprasīt licencēšanas nodevas par Skype zīmola izmantošanu Eiropā, vēsta portāls theverge.com.

BSkyB sūdzību sākotnēji iesniedza jau 2005.gadā - sešus gadus pirms Microsoft pabeidza Skype pārņemšanu par 8,5 miljardiem dolāru. Šī sūdzība koncentrējas uz Skype preču zīmes reģistrēšanu, nevis tās izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Aizvien biežāk pirmā darba intervija notiek, izmantojot Skype

Gunta Kursiša, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka liela daļa Latvijas cilvēkresursu atrodas ārzemēs vai vairāku stundu brauciena attālumā no reģionu centriem un Rīgas, darba devējiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība, kā sasniegt tieši šo auditorijas daļu. Aizvien biežāk pirmā darba intervija notiek, izmantojot programmu Skype, novērojis portāls irdarbs.lv.

Lielākais Skype interviju pluss ir tieši laika un finanšu ietaupījums, norāda Irdarbs.lv. Piemēram, lai kandidāts ceļā uz interviju nepavadītu trīs stundas, viņš var norunāt vairākas intervijas virtuālajā vidē. Tāpat arī darba devēji var organizēt vairākas intervijas paralēli gan klātienē, gan neklātienē, Skype darba interviju priekšrocības min karjeras portāla pārstāvji. Tajā pašā laikā viņi atzīst, ka pirmais iespaids, kas rodas, satiekoties dzīvē, vēl aizvien ir izšķirošs, bet Skype intervija ir kā papildinājums CV.

«Jāņem vērā, ka virtuālā intervijā nevar sajust rokas spiedienu, nevar redzēt, kā potenciālais kandidāts ienāk telpā u. tml. Tie varētu šķist vien sīkumi, bet tajā pašā laikā tie daudz liecina par cilvēku kā personību. Klātbūtnes efektam personāla atlases savstarpējā dialogā starp darba ņēmēju un darba devēju vai viņa pārstāvi – personāla atlases speciālistu - ir un paliks ievērojama nozīme,» norāda karjeras un darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skype neizdodas Igaunijai piesaistīt ārzemju IT speciālistus

Jānis Rancāns, 03.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imigrantiem nedraudzīga vide Igaunijā liedz kompānijai Skype Estonia piesaistīt ārzemju informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistus, atsaucoties uz kompānijas pavēstīto, ziņo kaimiņvalsts raidsabiedrība ERR.

Visgrūtāk ir piesaistīt darbiniekus no valstīm, kuras atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES) vai arī tādus, kuriem ir ģimenes. Tam par iemeslu kalpo tas, ka Igaunijā ir sarežģīti atrast darbavietas IT speciālistu dzīvesbiedriem un skolas to bērniem. Kaimiņvalstī esot tikai viena skola, kurā mācības notiek angļu valodā, bet mācību maksa tur sasniedz 16 tūkstošus eiro par gadu, sacījis Skype Estonia vadītājs Tīts Pānenens.

«Lai spētu piesaistīt vidēja līmeņa vadītāju, mums nepieciešams nodrošināt zināmu dzīves līmeni visai viņa ģimenei,» klāstīja Skype Estonia vadītājs. Tāpat apgrūtinājumus pasaules IT speciālistu piesaistei uzliek Igaunijas nodokļus sistēma – piemēram, ja darba devējs darbiniekiem piedāvā iegādāties uzņēmuma akcijas par samazinātu cenu, var nākties nodokļos samaksāt pat 68% no atlaides.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Gutta 20 gadus ražo Latvijā

Lelde Petrāne, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezalkoholisko dzērienu ražotājs AS Gutta atzīmē 20 gadus kopš darbības uzsākšanas un ražotnes izveidošanas Latvijā.

Gutta eksportē produktus uz Krieviju, Lielbritāniju, Norvēģiju, Īriju, Japānu, Slovākiju un Baltijas valstīm. Uzņēmuma sortimentā ir vairāk nekā 60 produktu ar tādām preču zīmēm kā Gutta, Gutta MAX, Everest, Rīgas Kvass un citām.

Rolands Gulbis, AS Gutta valdes priekšsēdētājs, uzsver, ka ik gadu uzņēmuma apgrozījums palielinās, radot jaunas attīstības iespējas un pilnveidi nākotnē, izstrādājot un piedāvājot jaunus produktus. Gutta regulāri investē līdzekļus ražotnes modernizācijā.

Uzņēmums dibināts Latvijā 1994. gadā. Sākotnēji Gutta ražošana tika attīstīta Ogres rajona Ogresgalā, bet 1997. gadā Gutta pārcēla ražošanu uz Valdlaučiem jaunuzbūvētajā rūpnīcā Rāmava. No 2002. gada AS Gutta ietilpst Latvijas un Īslandes industriālo investīciju grupā Nordic Partners. Kopš 2014. gada AS Gutta ir Norvēģu koncerna ORKLA Group sastāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Svarīgākie fakti par McDonald’s Latvijā

Lelde Petrāne, 12.11.2014

1994. gadā McDonald’s atvēra savu pirmo restorānu Vecrīgā, un tas joprojām ir apmeklētākais McDonald’s restorāns ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrais ēdinātājs McDonald’s atzīmē 20 gadu jubileju Latvijas tirgū, tādēļ raksta galerijā piedāvājam iepazīties ar svarīgākajiem faktiem, kas raksturo šī uzņēmuma darbību mūsu valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Optimera Latvia uzsākusi tirdzniecības centra Būvniecības ABC, kas atrodas Rīgā, Mūkusalas ielā, paplašināšanas projektu un ieguldījusi pamatakmeni jaunajā korpusā. Uzņēmums tirdzniecības centra modernizācijā kopumā plāno ieguldīt 2 miljonus eiro lielas investīcijas.

Šis esot uzņēmuma stratēģisks solis, lai būtiski paplašinātu būvniecības un apdares preču piedāvājumu.

Ainārs Kursītis, SIA Optimera Latvia valdes priekšsēdētājs, norāda: «Investīcijas uzņēmuma attīstībā ļaus turpināt līdzšinējo izaugsmi, kas ir svarīgs nosacījums, lai konkurētu šī brīža apstākļos. Līdz ar tirdzniecības centra paplašināšanu, uzņēmums paplašinās darbības jomas un izveidos jaunas darbavietas.»

Tirdzniecības centrs tiks paplašināts par 3000 kv.m, un plānots, ka veikals pēc rekonstrukcijas tiks atklāts šā gada oktobrī.

Projekta attīstītājs ir SIA LABS PROJEKTS, būvniecības darbus veiks SIA KVADRUM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Gaļas liellopu kooperatīvs ABC PROJEKTS investēs 300 tūkstošus loģistikas attīstībā

Lelde Petrāne, 04.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas un piena šķirņu liellopu audzētāju kooperatīvs ABC PROJEKTS saņēmis Latvijas attīstības finanšu institūcijas ALTUM aizdevumu EUR 309 100 apmērā.

Aizdevums paredzēts uzņēmuma ilgtermiņa investīciju programmas turpināšanai, nodrošinot investīcijas Latvijā vienīgā liellopu savākšanas centra rekonstrukcijā un modernizācijā, kā arī pievadceļu sakārtošanai.

Kā norāda LPKS ABC PROJEKTS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vāgners, savas loģistikas izveide ir bijis viens no kooperatīva svarīgākajiem mērķiem: «Pie šī mērķa sasniegšanas esam sistemātiski strādājuši vairāk nekā desmit gadus. Ar šī centra izveidošanu tiks būtiski atslogota visa eksporta procesa organizēšana. Ja šobrīd, lai savāktu lopus eksportam, apbraukājam katru saimniecību, tad jau rudenī būs iespējams lopu savākšanu organizēt jaunā savākšanas centrā. Dzīvnieku labturības noteikumi paredz, ka no pirmā uzkrautā dzīvnieka tas eksportēšanai jānogādā astoņās stundās, ko šobrīd izdarīt ir ļoti sarežģīti. Savukārt šādam speciālam savākšanas centram ir īpašas tiesības eksportam paredzētos lopus komplektēt septiņas dienas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta ar foto - Uzņēmuma teritorijā atklāj lielu daudzumu nelegālas izcelsmes degvielas

Lelde Petrāne, 31.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka, veicot kontroles pasākumus kāda uzņēmuma teritorijā Rīgā, 23.jūlijā VID muitas amatpersonas tajā atklāja gandrīz 70 tonnas nezināmas izcelsmes un piederības degvielas. Par minēto faktu 24.jūlijā uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 220.1 panta otro daļu par naftas produktu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju lielā apmērā.

23.jūlijā VID muitas amatpersonas, pārbaudot operatīvo informāciju, konstatēja, ka degvielas pārvadāšanas autocisterna iebrauc kādā teritorijā Rīgā, Tīrumu ielā. Pārbaudot datu bāzēs esošo informāciju par šajā adresē reģistrēto uzņēmumu komercdarbību, noskaidrojās, ka neviens no adresē reģistrētajiem uzņēmumiem nav saistīts ar naftas produktu apriti un tika pieņemts lēmums veikt pārbaudi. Pārbaudes laikā minētajā teritorijā un tajā esošajā angārā tika konstatētas liela izmēra tilpnes un transporta līdzeklis - kravas vilcējs DAF ar autocisternu ar Lietuvas reģistrācijas zīmēm, kurā atradās šķidrums ar dīzeļdegvielai raksturīgu smaržu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

VID pievērš pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos

Lelde Petrāne, 14.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai vasaras periodā pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem nerastos nevienlīdzīga konkurence un tiktu novērsti likumpārkāpumi tirdzniecībā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pievērš pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos.

Vasaras periodā Latvijas tirgos realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu cenšas gan ārvalstu, gan Latvijas tirgotāji. Nereti arī Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, uzdodot to par pašu izaudzētu, t.i., tirgojas ar iepirkto produkciju un produkciju, kam ir nezināma izcelsme. Tas rada ne tikai nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas audzētājiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju, bet arī norāda uz to, ka dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus, uzsver dienests.

VID šā gada jūnijā un jūlijā veica 105 kontroles pasākumus – pārbaudes, tai skaitā, 56 kontroles pasākumus dažādos Rīgas pilsētas tirgos, 20 pārbaudes Rīgā nakts tirgū un 29 pārbaudes veiktas citās Latvijas pilsētās un to tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Augustā TV pārraidīts par 0,2% mazāk reklāmu

Lelde Petrāne, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumu kompānija TNS ir apkopojusi TV reklāmas apjomu par 2014. gada augustu. TNS Reklāmu reģistrs augustā televīzijā ir fiksējis 132 056 reklāmas un 14 271 sponsorreklāmas gadījumu. Augustā TV reklāmas gadījumu skaits ir pieaudzis par 0,1%, bet sponsorreklāmu skaits samazinājies par 3%, kopumā radot kritumu par 0,2%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2013.gadā.

TNS Reklāmu reģistra vecākais klientu vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka augustā, kā ierasts, ir turpinājies vasaras TV reklāmu skaita kritums, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem. Neparasti, ka kopumā fiksēta tik neliela atšķirība starp 2013. gada un 2014. gada augustu. Lielāko pieaugumu nodrošinājuši alkoholisko dzērienu nozares reklāmdevēji, bet mazumtirdzniecības nozarē novērojams lielākais kritums.

Augustā visreklamētākā nozare bijusi mājsaimniecības higiēna ar 5% kāpumu pret 2013. gadu. Mazumtirdzniecība, lai arī samazinoties reklāmu skaitam par 21%, ieņem 2. pozīciju reklamētāko nozaru topā. Telekomunikāciju nozare ieņem 3. vietu topā ar līdzīgu izvietoto reklāmu skaitu kā gadu iepriekš. Mobilo sakaru nozares reklāmdevēji samazinājuši savu reklāmu skaitu par 12% un ieņem 4. vietu. TOP5 noslēdz alkoholisko dzērienu nozare ar ievērojamu 51% pieaugumu pret 2013. gada augustu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teikt, ka tagad visiem jāspecializējas tieši digitālajās tehnoloģijās, ir aplami, jo viens Skype Latvijas problēmas neatrisinās, un vairāk jādomā par sistēmas radīšanu, kurā attīstīties dažādu jomu talantiem, nākotnes tendenču forumā LMT Smart Future sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols.

Kā sacīja Ozols, uzskatīt, ka Latvijas Skype jeb, kā agrāk sacīja, Nokia izglābs Latviju, nav pareizi, jo situācijā, kad no Latvijas ik dienu aizbrauc autobuss ar cilvēkiem, ar vienu Skype būs par maz un, lai atrisinātu šādu emigrācijas jautājumu, jauns Skype būtu jārada ik nedēļu.

«Kultivēt jaunu uzņēmumu rašanos un pateikt, ka visiem ir jāspecializējas tieši digitālajās tehnoloģijās, ir aplami,» sacīja Ozols. «Vairāk jādomā par vides un sistēmas radīšanu, kurā attīstīties visdažādāko jomu talantiem.»

Rīgā norisinājās nākotnes tendencēm veltīts forums LMT Smart Future, kurā pasaules līmeņa eksperti un Latvijas viedokļu līderi dalījās savās prognozēs par visdažādākajām tēmām - sākot no tehnoloģijām, biznesa un ražošanas un beidzot ar pilsētvidi un enerģētiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Diena finanšu rādītājus pozitīvi ietekmē restrukturizācija un izmaksu samazināšanas plāna īstenošana

Dienas Bizness, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka AS «Diena» mediju koncerns 2013. gadu ir noslēdzis ar zaudējumiem, īstenojot restrukturizācijas un izmaksu samazināšanas plānu, būtiski uzlabots koncerna finanšu rezultāts salīdzinājumā ar 2012. gadu, informēja Elīna Kresa, SIA Dienas Mediji Mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāja.

2013. gadu koncerns noslēdzis ar 1 005 917 LVL (1 431 291 €) zaudējumiem. Neskatoties uz to, 2013. gadā koncernam ir izdevies būtiski uzlabot finanšu rezultātu par vairāk nekā 336 730 LVL (479 124 €). Koncerna finanšu rezultātus pozitīvi ietekmēja iekšējās restrukturizācijas un izmaksu samazināšanas plāna īstenošana, kas arī turpmāk būs koncerna prioritāte, lai nodrošinātu koncerna meitas uzņēmumu ilgtspēju un rentabilitātes uzlabošanos.

Koncerna mātes uzņēmuma AS «Diena» apgrozījums pērn bijis 2 317 140 LVL (3 296 993 €), bet zaudējumi sasnieguši 3 546 620 LVL (5 046 386 €), no kuriem lielāko daļu veido ilgtermiņa ieguldījumu vērtības samazinājums. Zaudējumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevies samazināt par vairāk nekā 174 731 LVL (248 620 €).

Komentāri

Pievienot komentāru