Tirdzniecība un pakalpojumi

SPRK uz trim gadiem vairākiem uzņēmumiem atņem tiesības sniegt pasta pakalpojumus

Žanete Hāka, 23.07.2014

Jaunākais izdevums

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), veicot pasta nozares komersantu uzraudzību, konstatējusi, ka vairāki komersanti atkārtoti gada laikā ir pārkāpuši Vispārējās atļaujas noteikumus pasta nozarē, kas paredz informācijas sniegšanu regulatoram, informē SPRK.

Regulators pēc vairākkārt nosūtītajiem brīdinājumiem nolēma atņemt pieciem komersantiem tiesības sniegt pasta pakalpojums uz trīs gadiem - no 2014. gada 23. jūlija līdz 2017. gada 23. jūlijam.

Regulators par pasta pakalpojumu sniegšanas tiesību atņemšanu lēma pieciem komersantiem, kas gada laikā ir divas reizes administratīvi sodīti par informācijas nesniegšanu pēc regulatora pieprasījuma - SIA APP, SIA Beta trade, SIA Hanza Post, SIA Latekspress un SIA Rambāns būve. Komersanti vairākkārt tika brīdināti ar iespēju novērst pārkāpumu un iesniegt trūkstošo informāciju. Pēdējā brīdinājumā regulators noteica termiņu līdz 10. jūlijam novērst noteikumu pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka pārkāpēji nenovērsa atkārtoto pārkāpumu līdz noteiktajam termiņam, Regulators rīkojās atbilstoši noteikumos noteiktajai kārtībai, kas paredz pasta pakalpojumu sniegšanas tiesību atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta sūtījumu piegādē uz ASV izmantoto aviokompāniju kravu kapacitātes ierobežojumu dēļ patlaban kavējas sūtījumu piegāde uz ASV, informē Latvijas Pasts.

Meklējot alternatīvas piegāžu nodrošināšanai, rasta iespēja prioritāri piegādāt neliela gabarīta eksprespasta un A klases sūtījumus, taču arī šiem sūtījumiem piegādātāji noteikuši apjoma ierobežojumus. Visi sūtījumi, kas pieņemti piegādei uz ASV, tiks izsūtīti ar pirmajiem pieejamajiem avioreisiem.

Gada nogale ir noslogotākais darba periods pasta uzņēmumiem un kravu pārvadātājiem, jo pasta sūtījumu apjoms, ņemot vērā gada nogales svētkus un interneta komercijas straujo attīstību, būtiski palielinās. Sūtījumu piegādei ārpus Latvijas tiek izmantoti dažādu aviokompāniju pakalpojumi, bet, tā kā gada nogalē pieaug arī pasažieru pārvadājumi, šogad aviokompāniju kravu sūtījumu kapacitāte visu sūtījumu piegādēm uz ASV izrādījusies nepietiekama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Tirgotājus vadīs pa likuma līkločiem

Elīna Pankovska, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotāji un piegādātāji cer, ka jaunais Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums darbosies ne tikai uz papīra , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd ir noslēgusies jaunā mazumtirdzniecības regulējuma piemērošanas vadlīniju projekta apspriešana, ko izstrādājusi Konkurences padome (KP). Vadlīnijas tika izstrādātas saistībā ar jauno Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma (NMPAL) piemērošanu.

Jāatgādina, ka šobrīd lielo tirgotāju un piegādātāju attiecības Latvijā regulē īpašs Konkurences likuma pants, bet no nākamā gada spēkā stāsies Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums. Saskaņā ar to savu tirgus varu attiecībā pret piegādātājiem ļaunprātīgi nedrīkstēs izmantot visi pārtikas mazumtirgotāji, kā arī lielākie nepārtikas mazumtirgotāji. Lai gan sākotnēji tirgotāji izrādīja sīvu pretošanos jaunajam likumam un draudēja pat ar cenu celšanu un importa preču iepirkšanu, šobrīd izskatās, ka visas ieinteresētās puses ir nomierinājušās un pieņēmušas jaunos spēles noteikumus. Tomēr, kā tie darbosies dzīvē, varēs redzēt tikai nākamgad, kad likums stāsies spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Printful darbības uzsākšanu Latvijā sasparojušās ir vietējās piegāžu kompānijas, kuras e-komercijas segmentā saskata lielu potenciālu

Kompānijas Draugiem Group Amerikā un Latvijā bāzētais drukas ārpakalpojumu uzņēmums Printful sadarbojas ar vairākām starptautiskām kompānijām, kas nodrošina sūtījumu nogādāšanu adresātam. ASV to veic USPS, DHL, FedEx un APC Logistics, bet Latvijā – FedEx un VAS Latvijas pasts. Šobrīd Printful ir uzsācis sarunas arī ar SIA DHL Latvia. Sūtījumu piegādātajiem ir nozīmīga loma Printful darbībā, kā arī visā e-komercijas nozarē, atzīst Printful vadītājs Dāvis Siksnāns.

FOTO: Printful trešā ražotne atvērta Latvijā

Draugiem Group pārceļas uz Ojāra Vācieša ielu, uz RBSSKALS bijušo biroju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrija (SM) atradusi nepieciešamos papildu 3,7 miljonus eiro preses piegādēm, pirmdien pēc valdības koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pavēstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Ministrs informēja, ka SM izvērtēja VAS «Pasažieru vilciens» (PV) vilcienu iepirkuma grafiku un tika rasta iespēja pārvirzīt no 2020.gada uz 2021.gadu ieplānoto finansējums PV depo celtniecībai un tehnoloģiju iegādei.

«Prese piegādātāji var neuztraukties, jo visi līdzekļi preses abonēšanas piegādēm un atbalstīšanai tiks paredzēti budžetā. No PV rezervēm preses piegādēm tiks paredzēti 3,7 miljoni eiro, bet divi miljoni eiro šim mērķim budžetā jau ir ieplānoti,» sacīja Linkaits.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka līdz šim valsts ir subsidējusi reģionālās preses piegādes un tas tiks turpināts. «Valdībai ir svarīgi, lai neizzustu demokrātiskā balss. Vienlaikus meklēsim ilgtermiņa risinājumu, kā šīs piegādes nodrošināt turpmāk, ņemot vērā, ka iedzīvotāju skaits samazinās un cilvēki aizvien mazāk lasa drukāto presi,» teica premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lapiņš: 10 miljoni dīkas naudas Olainfarm kontā bez iemesla ir katastrofa!

Jānis Goldbergs, 10.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm vebinārā, kas 3. septembrī norisinājās biržas Nasdaq Baltic interneta vietnē, uz Dienas Biznesa jautājumiem atbildes bija izvairīgas, ne pēc būtības vai nesniedza skaidrību

Jau 4. septembrī sekoja Olainfarm lielākā akcionāra Olmafarm valdes priekšsēdētāja Pētera Rubeņa paziņojums ar aicinājumu glābt Olainfarm, kurā visi Dienas Biznesa uzdotie jautājumi ir skarti. Skaidrot šos jautājumus, nevēlēšanos atbildēt, pašu vebināra norisi un tajā pateikto Dienas Bizness aicināja bijušo Olainfarm valdes locekli un akcionāru Salvi Lapiņu.

Mēs jau pirmajā jautājumā aicinājām Olainfarm valdes priekšsēdētāju Lauri Macijevski skaidrot šā gada pirmā ceturkšņa uzņēmuma darbības rezultātus salīdzinājumā ar otro ceturksni, tomēr viņš palika pie iepriekšējās taktikas – sniedzot informāciju par pusgadu nedalīti. Runa ir gan par peļņas, gan ieņēmumu, gan likviditātes sadaļām. Kādēļ, jūsuprāt, šāda taktika?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn datorspēļu klaviatūras ražotājs "Azeron" pircējiem izsūtīja tūkstoš klaviatūras un šā gada pirmajos mēnešos ceļu pie klientiem ir uzsākuši jau trīs tūkstoši tastatūru.

"Tie, kuri nespēlē datorspēles, to sauc par peli, jo veids, kā to tur rokās, ir līdzīgs. Taču tā ir klaviatūra," stāsta Jānis Kūlbārdis, SIA "Azeron" valdes loceklis. Ideja par šādu produktu radās viņa kolēģim Imantam Daiginam 2012. gadā, kad iznāca spēle "Guild Wars 2", ko bija neērti spēlēt ar tradicionālo klaviatūru, jo veiksmīgai spēlēšanai jāspēj veikli darboties ar dažādām taustiņu kombinācijām. Viņš sāka domāt, kā uzlabot spēlēšanas apstākļus, un izgatavoja tastatūru no koka. Ar laiku 3D printeri kļuva pieejamāki, viņš iemācījās 3D modelēšanu un sāka drukāt šādas klaviatūras.

SIA "Azeron" dibināts pērn jūlijā, pirmie divi darbinieki tika pieņemti augustā un gads tika noslēgts ar 20 cilvēku komandu. Šobrīd kompānijai ir 350m2 ražotne Ventspilī un ap 50 3D printeri. "Ražošanas jauda ir palielinājusies, jo darbinieki ir iemācījušies strādāt efektīvāk. Tagad mēs varam saražot daudz vairāk ar daudz mazāk darbiniekiem, nekā bijām domājuši," saka J. Kūlbārdis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordlielā cenu kāpuma dēļ elektrības tirgotāji, kuri agrāk noslēguši ilgtermiņa līgumus ar klientiem, bieži vien ir spiesti pārdot elektroenerģiju, ciešot zaudējumus, un uzņēmums "Latvenergo" prognozē, ka tuvākajos mēnešos iespējami bankrotus, piektdien vēsta portāls "lsm.lv".

Arī "Latvenergo" vēršas pie dažiem klientiem ar lūgumu izprast situāciju un maksāt vairāk, nekā teikts līgumā.

Kā norāda portāls, elektroenerģija biržas "Nordpool" Latvijas segmentā sadārdzinājusies rekordlielā apmērā - jau vairāk nekā trīskārt gada laikā, turklāt pieaugums turpinās un sadārdzināšanās skārusi ne tikai gala lietotājus.

Pirmais no tirgus pagājušajā nedēļā aizgāja uzņēmums "Senergo", kura akcionāri ir eksbaņķiera Ernesta Berņa ģimenes locekļi, un kas orientējās galvenokārt uz lielajiem patērētājiem - valsts struktūrām un biznesu, bet pērn palielināja apgrozījumu vairāk nekā četrkārt - līdz 7,2 miljoniem eiro. "Lsm.lv" atgādina, ka pirms nedēļas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) paziņoja, ka šī uzņēmuma klientiem jāizvēlas citi piegādātāji. "Senergo" jau sākuši likvidācijas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp Latviju un Īriju iedzīvotāju sūtījumus piegādājošiem uzņēmējiem ir izdevīgāk reģistrēties Īrijā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dažādu kravu un sīkpaku piegādātāji, kas apkalpo svešumā esošos tautiešus, labprātāk izvēlas reģistrēties kā pašnodarbinātas personas vai reģistrē savus uzņēmumus Īrijā, nevis Latvijā, liecina DB aptaujāto komersantu teiktais. Tam par iemeslu tiek minēta gan vienkāršāka procedūra, gan uzņēmējdarbībai pievilcīgi nodokļu likumi un birokrātiskās procedūras, gan iespēja nopelnīt cilvēka cienīgu pensiju.

Sūtīts tiekot viss – sadzīves tehnika, pārtika, drēbes, mēbeles, celtniecības materiāli, dzīvnieki utt. Pirms aptuveni 10 gadiem piegādes cenas bijušas 4–5 eiro/kg, bet šobrīd cena ir ap 2 eiro/kg un zemāka, stāsta pārvadātāji. Pasta kompānijas, piemēram, Latvijas Pasts un DPD Latvija tautiešu sūtījumus apkalpojošos komersantus par konkurentiem neuzskata.

Komentāri

Pievienot komentāru