Ražošana

Steel pro virs ūdens notur stratēģija ar nozares lielajām zivīm

Daiga Laukšteina, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Metālapstrādes uzņēmuma SIA Steel pro mērķis ir strādāt ar vidēji 6 milj. eiro apgrozījumu gadā.

Tas 3200 kvadrātmetru plašajā ražotnē Ozolnieku novadā ir iespējams un ar izveidoto personāla komandu apgūstams. Jautājums ir, kā to izdarīt pareizi, lai viss nebeidzas ar mīnus zīmi vai neveiksmi. Atbildei uz pēdām ir uzņēmuma īpašnieks un valdes loceklis Sandis Gromovs, kura lielākais apgūtais projekts ir astoņi gadi nozarē, bet stratēģiskais vadmotīvs – nesēdēt uz viena zara. Tas var būt bīstami.

Ražo un projektē

SIA Steel pro nosaukums jau norāda, ka tas profesionāli nodarbojas ar metālapstrādi. Uzņēmums projektē, izgatavo un uzstāda iekārtas elektroenerģijas un siltuma enerģijas iegūšanai no koksnes. Tātad darbības virziens pamatā saistīts ar enerģētiku un jebkāda veida enerģētikas projektu tehnoloģiskajām iekārtām. Uzņēmums tās ne vien ražo, bet arī projektē.

«Paši esam veidojuši, piemēram, mobilās katlu mājas, tai pat laikā saņemam arī gatavus konfidenciālus rasējumus no sadarbības partneriem un tad ar saviem projektētājiem pārbaudām, vai viss ir pareizi, lai tālāk ražotu tehnoloģiskās iekārtas,» paskaidro S. Gromovs.

Kā piemēru DB viesošanās brīdī viņš atrāda divas milzīgas kurtuves, kas mēros ceļu uz Poliju. 24 tonnu smaga kurtuve top apmēram divu mēnešu laikā, un kopumā tāda produkta cenas amplitūda ir, sākot no 50 tūkst. eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošiem eiro. Enerģētikā gan ir arī miljonu eiro vērti projekti, skatoties, kādā līmenī strādā un lūkojas.

Pilotprojekts inovatīvam produktam

Šobrīd SIA Steel pro ir pasūtījumi vairāk nekā trīs milj. eiro apmērā. Ap 90% produkcijas uzņēmums eksportē. Tiek gatavotas četras lielas kurtuves Krievijas tirgum, arī Zviedrijai. «Mūsu produkts var nonākt pie citiem ražotājiem jebkurā valstī 2000 kilometru rādiusā. Esam tādu mērķi nosprauduši. Uz ASV, pāri okeānam neskatāmies. Tas ir pārāk tālu. Nevaram nodrošināt tādu servisu,» atzīst S. Gromovs. Viņam nav pieņemami kaut ko darīt viduvēji, tā sakot: «Ja iet, tad līdz galam.» Uzņēmējs īpaši uzsver vēlmi enerģētikā aiz sevis atstāt dziļu pēdas nospiedumu. «Ejam pretī laikmetam, dabai un nākotnei. Pamatā orientējamies uz enerģētiku, kas saistīta ar atjaunojamajiem energoresursiem, domājam par zaļiem risinājumiem. Pašreiz tās ir siltumražošanas iekārtas, attīrīšanas iekārtas, strādājam pie inovatīviem projektiem. Rasējumi ir gala stadijā, lai palaistu pirmos pilotprojektus jaunam produktam, par ko pagaidām gan vēl skaļi nerunājam, bet redzam tā ražošanai lielu perspektīvu nākotnē,» pagaidām ir noslēpumains S. Gromovs.

Visu rakstu lasiet 25. septembra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Gāzes cenu kāpuma ietekmē pieaug interese par bioapkuri

Db.lv, 13.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaugot gāzes cenām, pēdējo mēnešu laikā palielinājusies publiskā sektora un ražotāju interese par bioapkuri, norāda modulāro katlumāju ražotāja SIA "Steel Pro" valdes loceklis Sandis Gromovs.

Gāzes cenu kāpums viņa vadītajam uzņēmumam nāk par labu, jo uzņēmēji saprot situāciju, un visiem vēl svaigi atmiņā ir 2008.gada cenu kāpums. Septembrī vien uzņēmums strādājis pie četru lieljaudas modulāro katlu māju izveides.

Ja cenas nesabremzēsies, pāreja uz alternatīvu biomasas apkuri būs neizbēgama, uzskata S.Gromovs.

Viņš norada, ka šķelda ir viens no energoresursiem, kas ļauj samazināt ogļskābās gāzes (CO2) izmešus, ko Eiropā uzņemtais zaļais kurss paredz kā prioritāti: "CO2 izmešu daudzums šķeldai, salīdzinot ar gāzi, ir divas līdz trīs reizes zemāks. Taupot līdzekļus, taupīsim arī planētu".

Uzņēmums to saredz kā iespēju attīstīties Eiropā, jo dažu mēnešu laikā spēj saražot pārvietojamas lieljaudas katlumājas, ko var savienot jau ar esošu gāzes apkures sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

CFLA liek Daugavpils siltumtīkliem atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu

LETA, 09.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) aicina pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlu mājas izbūvei.

CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlu mājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 MW (ar papildus kondensācijas ekonomaizeru) izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu - interešu konfliktu.

Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018.gada augusta līdz 2020.gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlu mājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājas enerģijas šķeldas katlumājas kompleksā investēts teju miljons eiro

Db.lv, 20.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Liepājas enerģija” sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu “Steel pro” ir pabeigusi visus plānotos konteinera tipa katlumājas kompleksa montāžas darbus.

Turpmāk Karostas mikrorajonā siltuma ražošanai tiks izmantots videi draudzīgs kurināmais – koksnes šķelda (atjaunīgais dabas resurss). Energoresursu izmaksu straujā pieauguma rezultātā šāds solis bija ekonomiski izdevīgākais un ilgtspējīgākais, jo līdz šim Karostā kā kurināmais tika izmantota dabasgāze.

Kopējās projektā ieguldītās investīcijas ir nepilns viens miljons eiro.

Projekta ietvaros SIA “Elnetworks” veica elektromontāžas darbus un augstsprieguma kabeļu pārlikšanu, savukārt SIA “Kurzemes būvserviss“ – būvlaukuma sagatavošanas un teritorijas labiekārtošanas darbus.

Centralizētās siltumapgādes pakalpojumu jaunās katliekārtas nodrošinās 55 objektiem – 46 daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (aptuveni 2611 dzīvokļi), bērnu dārzam "Pienenīte", Liepājas 3.pamatskolai, Liepājas Svētā Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrālei, veikaliem un ražošanas objektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šī ir konteinera tipa katlumāja, kura ir unikāla, jo ir ražota Latvijā, atvesta uz Drustiem un dažu dienu laikā uzstādīta. Ar šo katlumāju mēs piegādājam siltumu visam Drustu ciematam,» stāsta SIA «Ilūkstes siltums» valdes priekšsēdētājs Sandis Gromovs.

Uzņēmums darbojas pēc ESKO principa - nodrošina gan energoefektīvu pakalpojuma sniegšanu, gan iekārtu uzstādīšanu, gan finansējuma piesaistīšanu.

Mobilās katlu mājas tiek ražotas Ozolnieku novadā uzņēmumā «Steel Pro» un šobrīd Latvijā ir uzstādītas četras pilnībā automatizētas katlu mājas.

Skatieties uzņēmēja stāstu, lai uzzinātu vairāk par «Ilūkstes siltums» īstenoto energoefektivitātes projektu Drustos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

Priekšnosacījumi veiksmīgākai uzņēmuma konkurētspējai

Armanda Vilciņa, 30.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energoefektivitātes uzlabošana pašlaik kļūst par vienu no priekšnosacījumiem veiksmīgākai uzņēmuma konkurētspējai gan Latvijas, gan Eiropas tirgū, un šobrīd komersantiem pieejamas arī plašas iespējas un finanšu instrumenti, kā efektivizēt sava uzņēmuma procesus.

Par finansējuma iespējām un izaicinājumiem savā pieredzē dalās Altum uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītājs Edgars Kudurs, Uzņēmumu grupas AJ Power vadītājs Roberts Samtiņš un SIA Steel Pro īpašnieks un valdes loceklis Sandis Gromovs.

Video uzzināsi:

Kādas ir energoefektivitātes projektu īstenošanai pieejamās finansējuma un atbalsta iespējas

Kā parasti notiek uzņēmēju sadarbība ar ESKO

Kāds ir pareizais ceļš, ja uzņēmējs ir nolēmis paaugstināt energoefektivitāti

Ar kādiem izaicinājumiem jārēķinās, piesaistot finansējumu un īstenojot projektus

Kā uzņēmējus motivēt izmantot pieejamo finansējumu

Komentāri

Pievienot komentāru