Citas ziņas

Tūroperatoru patvaļu iegrožos

Jānis Lasmanis kopā ar Valteru Grīnvaldu, 29.10.2007

Jaunākais izdevums

Ceļotāji no tūrisma pakalpojumu sniedzējiem turpmāk varēs piedzīt atlīdzību par morālo kaitējumu.

Šāds ir viens no tūrisma biznesam, iespējams, netīkamākajiem piedāvājumiem ES direktīvas par tūrisma pakalpojumiem modernizēšanai, kuram par labu izteikusies arī Eiropas Komisija (EK). Komisijas piedāvātajā variantā ieteikts noteikt griestus šādām prasībām. Griesti regulētu to, ka pieprasītā summa ir adekvāta ceļojuma izmaksām un nodarītajam kaitējumam, piekrīt viesnīcas Europa Royale Riga ģenerāldirektors Jānis Jenzis. Viņš arī uzskata, ka direktīvas modernizācija ir nepieciešama. Kompānijas Impro direktors Vilnis Klinovičs: «Mēs bieži izmantojam tādu aviokompāniju pakalpojumus, kuras nemaz nestrādā Latvijā, līdz ar to problēmu gadījumā, kuras radušās ne mūsu vainas dēļ, vēršoties pret tām, jārēķinās ar tiesu darbiem ārpus Latvijas. Es uzskatu, ka atbildība tūrisma pakalpojumu sniedzējam būtu jāuzņemas tik tālu, cik tālu ir tā iespējas kaut ko mainīt.»

Direktīva novecojusi

EK ir atzinusi, ka pašreiz patērētāju tiesības aizsargājošā direktīva par kompleksajiem ceļojumiem ir novecojusi un nesedz aizvien lielāku ievērību guvušos pakalpojumus tūrisma sfērā. Tā uzskata arī Latvijas Tūrisma aģentu asociācijas (ALTA) direktore Kitija Gitendorfa. Viņasprāt, līdz ar iecerēto modernizāciju, kas paredzēs papildu atbildību tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, tiks sakārtots Latvijas tūrisma tirgus. K. Gitendorfa jau iepriekš Db norādījusi, ka esošais nozares kontroles mehānisms valstī nespēj garantēt kompensāciju izmaksāšanu tūrisma pakalpojuma nesaņemšanas gadījumā. Pašreizējie noteikumi paredz, ka aģentūrai jāveic apdrošināšana vismaz 20 tūkst. Ls apmērā, taču apdrošinātāji cietušajiem klientiem kompensācijas izmaksājot vien tad, ja firma sevi pasludinājusi par maksātnespējīgu. Lai uzsāktu darbu pie direktīvas modernizēšanas, EK jūlija nogalē iniciēja sarunas ar sfērā iesaistītajām pusēm, kurām lūdza paust savus viedokļus par izmaiņu nepieciešamību un konkrētiem ierosinājumiem. Lielākā daļa aptaujāto atbalsta EK ierosinājumus un piedāvā direktīvā iekļaut plašākas garantijas patērētāja un pakalpojuma sniedzēja aizsardzībai. Ar saviem risinājumiem direktīvas modernizēšanai ieteikumus sniegusi arī ALTA.

Lielāka atbildība

Patērētājiem draudzīgāku, bet uzņēmējiem ar lielāku atbildības nastu draudošu viedokli paudusi Eiropas Patērētāju organizācija (BEUC - Bureau Europēen des Unions de Consommateurs). Komisijai piedāvāts arī pagarināt termiņu, kurā pirms ceļojuma tūrisma pakalpojuma sniedzējs nav tiesīgs paaugstināt cenu. Ja direktīva šobrīd nosaka 20 dienu termiņu, tad BEUC piedāvā ieviest 30 dienu termiņu. Mainoties tendencēm tūrisma biznesā, BEUC par novecojušu uzskata arī direktīvas aptvērumu, kas aizsargā tikai tos klientus, kas apmaksājuši ne tikai pašu braucienu, bet arī vismaz naktsmājas - kompleksais ceļojums. «Kompleksie ceļojumi mūsdienās zaudē aktualitāti [..] Uzskatām, ka direktīvai vajadzētu nosegt arī par 24 stundām īsākus ceļojumus un tādus gadījumus, kad klients iegādājas tikai vienu pakalpojumu, piemēram, lidojumu vai naktsmājas,» tā BEUC. Biznesam ne sevišķi tīkama varētu būt arī BEUC prasība par to, ka tiesības pieprasīt kompensāciju par līguma neizpildīšanu klientam vajadzētu piešķirt arī tādos gadījumos, kad nav pieteicies ceļojumam nepieciešamais cilvēku skaits. Šobrīd direktīva šādu iespēju noraida.

Bizness uzmanīgs

Tūrismu regulējošo normatīvo aktu modernizēšanas nepieciešamībai piekrīt arī Eiropas tūrisma aģentu un tūrkompāniju asociācija (ECTAA) un Eiropas biznesa tūrisma aģentu ģilde (GEBTA). Abu apvienību kopīgajā vēstulē EK norāda, ka pastāvošo normatīvo aktu modernizēšanai ir divas alternatīvas, taču apvienības uzskata, ka nav nepieciešams modernizēt jau esošo direktīvu. Tā vietā vajadzētu radīt jaunu visaptverošu instrumentu, kas regulētu visu patēriņa preču vai pakalpojumu, tajā skaitā tūrisma pakalpojumu, tirdzniecību. Ja EK izvēlētos otru variantu - esošās direktīvas papildināšanu ar laikam atbilstošiem jauninājumiem, tūrisma profesionāļi aicina komisiju direktīvā iekļaut visus tūrisma pakalpojumu sniedzējus, ne tikai tūrisma aģentus un tūrkompānijas. Piemēram, lielveikalu vai preses izdevumu izlozēs iegūtos ceļojumus, uz kuriem direktīva šobrīd nav tieši attiecināma. ECTAA un GEBTA par nepieciešamu arī uzskata, ka, modernizējot direktīvu, vajadzētu noteikt elastīgāku regulējumu ceļojuma cenas noteikšanai un atspoguļošanai informatīvajos materiālos vai reklāmās. Viņuprāt, direktīvu nevajadzētu attiecināt arī uz cilvēkiem, kas devušies komandējumā.

Patērētāju aizsardzību tā īsti Latvijā vēl aizvien nav izpratuši

Latvija nav pilnībā ieviesusi vai nepareizi tulko Eiropas Savienības direktīvu par kompleksajiem ceļojumiem.

Aptuveni 300 tūrfirmas Royal Tour piešmauktajiem klientiem ir tiesības uz kompensāciju arī bez kompānijas pasludināšanas par maksātnespējīgu. Db jau rakstīja (10.10.2007.), ka tūrisma kompānija Royal Tour atcēlusi divus ceļojumus uz Kipru un vienu uz Krētu, pirms tam kopumā no saviem klientiem iekasējot ap 30 000 latu. Vismaz vienā gadījumā kompānija par ceļojuma atcelšanu savu klientu informējusi tikai vienu dienu iepriekš, taču nevienam no tās klientiem pagaidām nav izdevies saņemt atpakaļ naudu. Latvijas patērētāju tiesību aizsardzības un tūrisma sfēras speciālisti skaidro, ka neveiksmīgie tūrkompānijas klienti kompensāciju par nenotikušo ceļojumu var saņemt tikai Royal Tour maksātnespējas gadījumā. Latvijas likumi it kā nosakot, ka tūrisma kompānijas nodibināšanai nepieciešami vien 2000 latu pamatkapitālam un vismaz 20 000 latu vērta apdrošināšana, no kuras tad arī tiktu izmaksātas kompensācijas, ar noteikumu, ja kompānija tiek atzīta par maksātnespējīgu.

Nav noteicošā nozīme

«Tā nevar būt! Tas nozīmētu, ka jūsu valsts savu likumdošanu nav saskaņojusi ar direktīvu par kompleksajiem ceļojumiem, bet es zinu, ka tā ir to izdarījusi,» Db teica Eiropas Patērētāju organizācijas juriste Nurija Rodrigesa Muriljo (Nuria Rodriguez Murillo), kuras viedoklī patērētāju tiesību jautājumos ieklausās arī Eiropas Komisija. Viņa atzina, ka saskaņā ar attiecīgo direktīvu Royal Tour būtu tiesīga nemaksāt kompensācijas saviem klientiem, ja tie būtu iegādājušies tikai biļetes pārlidojumam. Db piekrāptie klienti atzīst, ka iegādājušies ne tikai aviobiļetes, bet kompānijai samaksājuši arī par naktsmītnēm.ES direktīva par kompleksajiem ceļojumiem nosaka, ka tā attiecināma uz gadījumiem, ja klients no tūrkompānijas iegādājies vismaz divus no uzskaitītajiem pakalpojumiem - transportu, izmitināšanu vai citiem tūrisma pakalpojumiem, kas nav palīgpakalpojumi attiecībā uz transportu vai izmitināšanu. Pie tam ceļojumam jābūt garākam par 24 stundām. Eiropas līmeņa speciāliste uzsvēra, ka valstij un Royal Tour šajā gadījumā saistošs bijis direktīvas 5. pants. Tas nosaka, ka dalībvalstij jāveic visi nepieciešamie pasākumi, lai nodrošinātu, ka «organizators ir atbildīgs pret patērētāju par saistību, kuras izriet no līguma, pienācīgu izpildi neatkarīgi no tā, vai šīs saistības ir jāpilda šim organizatoram vai citiem pakalpojumu sniedzējiem». Direktīva nosaka, ka kompānijai ir tiesības vērsties tiesā pret sadarbības partneriem, kas nav snieguši klienta apmaksāto pakalpojumu, taču klients šo problēmu dēļ ciest nedrīkst.

Līdzatbildīga arī valsts

Saskaņā ar direktīvu valstij jānodrošina, lai līguma neizpildes gadījumā organizētājs būtu atbildīgs par nesniegto pakalpojumu. No šīs atbildības tūrkompānija var tikt atbrīvota tikai tad, ja līguma neizpildē vainojams patērētājs, neizpildē vainojama trešā persona, kas nav saistīta ar nolīgto pakalpojumu noteikumiem un force majeure gadījumos. Maksātnespēja, uz kuru atsaucas gan tūrisma, gan patērētāju tiesību aizsardzības speciālisti, direktīvā pieminēta tikai vienu reizi - 7. pantā, kas nosaka, ka organizatoram, kas ir līgumslēdzēja puse, jāsniedz pietiekama drošības garantija attiecībā uz iemaksātās naudas atmaksāšanu un patērētāja repatriāciju maksātnespējas gadījumā. Šis pants tad arī nosaka vismaz 20 000 latu vērto tūrkompānijas apdrošināšanu, taču nav saistāms ar kompensāciju izmaksu klientiem, norāda Nurija Rodrigesa Muriljo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz pieci tūkstoši protestētāju plāno ierasties pie Ukrainas Nacionālās bankas, Prezidenta sekretariāta, Ministru kabineta un parlamenta - Augstākās Radas.

Lielākā daļa protestētāju ir aizņēmušies naudu bankās. Viņi prasīs finansistiem jaunajos ekonomiskajos apstākļos ievērot arī viņu intereses, ziņo rynok.biz.

Protesta akcijas dalībnieki plāno parakstīt memorandu ar bankām, kurā paredzēts, ka aizņēmēji var atmaksāt kredītus pēc kursa, kāds bijis uz līguma noslēgšanas brīdi, bet bankām nebūtu tiesību paaugstināt procentu likmes. Protestētāji prasīs arī kredītu atmaksas termiņu pārcelšanu, ja to nav iespējams apmaksāt laikā, pretējā gadījumā draudot ar masu akcijām. Iedzīvotāji norādījuši, ka novesti izmisumā, tāpēc nepieļaus, ka viņiem atņem pēdējo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izteiktu pateicību tūrisma nozares pārstāvjiem, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā un popularizēšanā, kā arī pārstāvējuši tūrisma nozares intereses, apbalvoti “Gada Cilvēks Tūrismā 2023” laureāti.

Balvas pasniegtas piecās kategorijās: uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā, uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā, tūrisma informācijas centra vadītājs, uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā, kā arī balva par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā. Balvas tika pasniegtas tūrisma izstādes “Balttour 2024” atklāšanas pasākumā.

Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā” balvu ieguva “Islande Hotel” valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš; kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā” – “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša, savukārt apbalvojumu “Tūrisma centra vadītājs” - Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Sintija Pusaudze. Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā” balvas saņēma divi laureāti - restorāna “Max Cekot Kitchen” saimnieks un šefpavārs Maksims Cekots, kā arī restorāna “Pavāru māja” saimnieks Ēriks Dreibants. Apbalvojumu par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā saņēma Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes profesore Dr. Maija Rozīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Gāze (LG) Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, kas atzīst par pamatotu Konkurences padomes (KP) uzlikto 2,2 miljonu eiro naudas sodu uzņēmumam, pārsūdzēs Augstākajā tiesā, informē uzņēmuma pārstāvis Vinsents Makaris.

Lai gan kopš Konkurences likuma spēkā stāšanās 2002. gadā Administratīvās tiesas ir atzinušas KP sodus par pareiziem vairāk nekā 97% lietu, Latvijas Gāze nešaubās, ka konkrētajā lietā KP lēmums tiks atzīts par prettiesisku. Lēmuma atstāšana spēkā radītu tik netaisnīgas sekas, ka liktu uzdot jautājumus par politisku ieinteresētību LG sodīšanā, neskatoties uz demokrātiskā un tiesiskā valstī pastāvošajiem principiem. Tādēļ nepieciešamības gadījumā LG izmantos visas iespējas aizsargāt savas intereses arī starptautiski, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Advokāts Andris Rimša norāda, ka, pirmkārt, jau valsts ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. pantu, kas uzliek tiesai pienākumu «pilnvērtīgi pārbaudīt pušu izteiktos pamatus, argumentus un pierādījumus». Administratīvās apgabaltiesas spriedums ir uzskatāmi labvēlīgs Konkurences padomei, ko citastarp apliecina tas, ka tuvu pie 60% no tiesas viedokļa veido teksts, kurš ir pārkopēts jeb absolūti precīzi atbilst Konkurences padomes lēmumam. Savukārt, gandrīz neviens no LG izvirzītajiem argumentiem nav vērtēts. Piemēram, tiesas vērtējums par to, kādēļ KP esot pamatoti konstatējusi dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, sastāv no burtiski pārkopēta teksta no KP lēmuma sešu lapu garumā. Šāds plaģiātisms un tiesas patstāvīga viedokļa neesamība ir pilnībā sagrāvusi cerības, ka tiesai ir vēlme pilnvērtīgi un objektīvi izvērtēt valsts iestāžu patvaļu. Tas arī apdraud tiesu sistēmas reputāciju, jo īpaši centienus uzlabot Latvijas vietu Pasaules ekonomikas foruma Globālās konkurētspējas indeksā reitingā par strīdu risināšanas efektivitāti, kurā Latvija šobrīd ierindota zemajā 116. vietā aiz tādām valstīm kā Kambodža, Ēģipte, Pakistāna, Etiopija un Zimbabve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

LOSP: Ir jāatzīst, ka valstī ir enerģētiskā krīze un steidzami jārīkojas

Māris Ķirsons, 20.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības organizāciju sabiedrības padome (LOSP) prasa Saeimu un valdību "novērst energoresursu tirgotāju patvaļu" un kompensēt energoresursu cenu kāpumu.

Nekavējoties piemērot nodokļa atbrīvojumu energoresursiem, kurus apliek ar akcīzes nodokli; uz laika periodu samazināt sadales tīklu tarifu 50% apmērā, atjaunot atbrīvojumus no elektroenerģijas nodokļa maksājumiem (Elektroenerģijas nodokļa likums), likuma redakcijā, kāda tā bija līdz 2016. gada 31. decembrim. Un, lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu, atbrīvot atjaunojamās enerģijas ražotājus no dabas resursu nodokļa piemērošanas un citām ražošanu un bremzējošām nodevām un ierobežojošiem administratīviem šķēršļiem. To savā vēstulē Saeimai, Ministru kabinetam, Ekonomikas, Finanšu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai pieprasa LOSP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ražotāji neapmierināti ar lielveikalu diktātu, taču baidās protestēt

Jānis Rancāns, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikali Latvijā gandrīz pilnībā ir iznīcinājuši mazos ģimenes veikaliņus un turpina nodarboties ar ražotāju diktātu. Viens no ražotājus iznīcinošiem faktoriem ir lielveikalu preču zīmju politika. Taču paši lielveikali noliedz savu vainu tirgus kropļošanā.

«Piemēram, jūs ražojat limonādi vai sulu ar savu preču zīmi un RIMI jums saka – jūsu sulu mēs ņemsim, bet jums viņa jāražo zem mūsu preču zīmes, bet pēc gada pasaka – man ir labāks, lētāks ražotājs Polijā un viņš tagad man ražos. Kā rezultātā tu esi ārā no veikala un pazaudējis savu preču zīmi,» sarunā ar Latvijas Radio 1 skaidro Latvijas pārtikas uzņēmēju federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits.

Tā pat lielveikali nodarbojas ar dažādu papildus maksu iekasēšanu. «Par to kurā vietā veikalā [izvietota prece] - vai augšējā plauktā vai apakšējā plauktā, tuvāk vai tālāk, prasa papildus maksu. Jums var pieprasīt atlaidi attiecībā pret apgrozījumu. Ja jums ir labā prece un iet labāk – tad jums ir jāmaksā vairāk par to veikalam,» turpina D. Šmits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vai mazākuma dalībnieki var paļauties uz Komerclikuma dalībnieku sapulces savlaicīgu sasaukšanu un norisi regulējošām normām?

Andra Rubene, partnere, zvērināta advokāte Tark Grunte Sutkiene; Raivis Znotiņš, jurists, Tark Grunte Sutkiene, 08.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāpēc dalībniekiem nepieciešams sadarboties kapitālsabiedrībās?

Stabilas un veiksmīgi darbojošās sabiedrības izveidei ir nepieciešama laba biznesa ideja, cilvēki, kas šo ideju spētu realizēt dzīvē, un finanšu ieguldījumi izmaksu segšanai. Ne vienmēr vienam cilvēkam, kuram ir labas idejas, pašam ir pietiekami finanšu līdzekļi vai spējas, lai šīs idejas realizētu dzīvē, un savukārt cilvēkiem ar plašām finanšu iespējām reizēm pietrūkst labas biznesa idejas. Tāpēc nereti sabiedrības izveidošanai savus spēkus apvieno vairāki cilvēki, un dažkārt arī tādi, kas raksturā un dzīves uzskatos ir ļoti atšķirīgi.

Vai mazākuma dalībniekiem ir būtiski apzināties reālo pieejamo aizsardzību iespējamo domstarpību gadījumā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aivars Lembergs vakar vakarā Ventspils policijas pārvaldes priekšniekam D.Vilemsonam nosūtījis iesniegumu, kurā lūdza no 2008.gada 17.janvāra nodrošināt ārsta uzraudzību, vienlaicīgi paziņojot, ka no 2008.gada 17.janvāra uzsāk bada streiku, kas vērsts pret policijas un Ģenerālprokuratūras patvaļu, informēja zv.advokāts Armands Šūmanis.

"A.Lembergs vairākkārt – 20.07.07., 24.07.07., 01.08.07. un 03.08.07. ir vērsies pie Ventspils policijas pārvaldes priekšnieka D.Vilemsona ar iesniegumiem, lūdzot informēt par noteikto ierobežojumu apjomu un kontroles kārtību, bet līdz šim brīdim nav saņēmis rakstisku atbildi pēc būtības, vien paskaidrojumus, ka nevar noteikt ierobežojumu apjomu un kontroles kārtību, jo to nosaka izmeklēšanas tiesnesis vai tiesa.

Kriminālprocesa likuma 282.panta ceturtā daļa nosaka, ka Mājas arestā turētajai personai var piemērot šā likuma 271.panta otrajā daļā paredzētos ierobežojumus. Tiesa savā lēmumā ir noteikusi A.Lemberga korespondences un sarunu kontroli, ierobežojusi A.Lemberga tikšanos un sazināšanos, izņemot tikšanos ar aizstāvi, kā arī ir pakļauta kontrolei ar A.Lembergu kopā dzīvojošo personu korespondence un sakaru līdzekļi. Savukārt kriminālprocesa likuma 271.panta trešajā daļā paredzēts, ka ierobežojumu apjomu likumā noteiktajās robežās tiesa nosaka individuāli, izvērtējot izmeklētāja vai prokurora priekšlikumus. Šādus priekšlikumus no 2007.gada 10.jūlija līdz šim brīdim prokuratūra nav iesniegusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aivars Lembergs: "Jau vakar vakarā brīvprātīgie no Ventspils man atveda vakariņas, par ko viņiem liels paldies!"

A. Lemberga paziņojums:

"Pirmdien, 2008.gada 14.janvārī es tiku informēts, ka Ventspils policijas priekšnieks un prokurors ir noteicis aizliegumu pasūtīt un saņemt pārtiku un saimniecības preces.

Lūgums par šādu lēmuma motīviem informēt mani rakstiski tika noraidīts.

Laikā no 14.janvāra līdz 16.janvāra vakaram nekādus pārtikas produktus, nepieciešamās zāles un saimniecības preces nesaņēmu.

Pēc tam, kad 16.janvāra pēcpusdienā Ventspils policijas priekšnieku bija apmeklējis Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļas vadītājs un izskaidrojis, ka liegt cilvēkam ēst, saņemt zāles ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums, es vakar vakarā tiku informēts, ka policijas noteiktais aizliegums tiek atcelts un es drīkstu pasūtīt un saņemt pārtiku. Jau vakar vakarā brīvprātīgie no Ventspils man atveda vakariņas, par ko viņiem liels paldies!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

ALTA: Šogad izteikti palielinājies pieprasījums pēc ceļojumiem nelielās grupās ar izzinošu programmu

LETA, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad izteikti palielinājies Latvijas iedzīvotāju pieprasījums pēc ceļojumiem nelielās grupās ar izzinošu programmu, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ATLA) viceprezidente un "Amadeus Latvia" valdes locekle Kitija Tigule.

Viņa pastāstīja, ka kopumā Latvijā arī ir ļoti plaša ceļojumu cenu amplitūda - sākot no nedēļas ceļojumiem par 350 eiro un beidzot ar 1200 eiro budžetu eksotiskiem galamērķiem. Šogad izteikts pieaugums ir bijis ceļojumiem nelielās 15-20 cilvēku grupās ar izzinošu programmu, kuras laikā var atklāt visu valsti.

ATLA viceprezidente atzina, ka Latvijas ceļotāji atšķiras no klasiskiem Lielbritānijas vai Vācijas ceļotājiem, jo, braucot uz kūrortiem, vēlas apmeklēt apskates objektus, atklāt kaut ko jaunu, doties uz jaunām vietām. "Mūsu ceļotāji nav pludmalē gulētāji. Līdz ar to piedāvājumam ir jābūt atbilstošam," uzsvēra Tigule. Pēc viņas teiktā, kopumā Latvijas tūroperatoru šā gada vasaras sezonas piedāvājums bija adekvāts situācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Krievijas naftas eksports lielāks nekā Saūda Arābijai

, 08.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas eksporta apjomi pirmo reizi kopš Padomju Savienības sabrukuma apsteiguši Saūda Arābijas naftas eksporta rādītājus, ziņo Bloomberg.

Valsts premjers Vladimirs Putins veiksmīgi izmantojis OPEC ražošanas apjomu samazināšanu, lai Krievija palielinātu tirgus daļu.

Krievijas neattīrīto un attīrīto naftas produktu eksports šī gada otrajā ceturksnī palielinājās līdz vidēji 7.4 miljoniem barelu dienā, kamēr Saūda Arābijas naftas produktu eksports saruka līdz vidēji 7 miljoniem barelu dienā. Tā liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras dati.

Investori gan bija gaidījuši, ka Krievijas naftas eksporta apjomi šogad samazināsies, jo V. Putina vietnieks Igors Sečins OPEC pārstāvjiem iepriekš norādīja, ka Krievija iegrožos ražošanas apjomus, lai stutētu naftas cenu. Tā vietā valsts sniegusi nodokļu atvieglojumus jaunajām naftas ieguves vietām Sibīrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperti: Šogad «lētās naudas» ēra turpināsies

Žanete Hāka, 20.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā nepieciešamību balstīt eirozonas ekonomiku, Eiropas Centrālā banka (ECB) tuvākajā laikā varētu izšķirties par kvantitatīvās mīkstināšanas pasākumu īstenošanu, bet Federālās rezerves pakāpeniski iegrožos ikmēneša monetārās stimulēšanas apjomus, paredz SEB bankas eksperti.

Šādu rīcību ECB varētu pamatot ar vēlmi stabilizēt inflācijas gaidas un veicināt kreditēšanu, kā arī nošķirt Eiropas procentu likmju un ienesīguma dinamiku no ASV, jo ekonomiskā situācija eirozonā saglabājas nestabila.

Tuvāko divu gadu laikā FRS galveno procentu likmi nepalielinās, uzskata eksperti. Esošās politikas stratēģija balstīsies vēlmē redzēt bezdarbu nokrītam zem 6%. Zemās procentu likmes sāks rādīt vārgi pieaugošu tendenci, kaut deflācijas draudu un ECB politikas ietekmē, tas notiks vēl ierobežotākā mērā.

Līdzšinējā ECB monetārā politika bijusi izdevīga Latvijas kredītņēmējiem, jo zema naudas tirgus indeksa Euribor vērtība ļāvusi ietaupīt uz ikmēneša maksājumiem par mājokļu kredītiem. 2013.gada laikā vidējā kredīta likme mājokļu kredītiem ar termiņu virs 5 gadiem saruka par 0,13 procentpunktiem līdz 2,54%, kas ir vēsturiski zemākais līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nākamgad visstraujāk augs ASV

, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gadā globālās ekonomikas izaugsme tiek lēsta 2.8% apmērā. Visstraujākā izaugsme gaidāma attīstības valstīs un ASV, kur gaidāms iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums lielākos apmēros nekā Eiropā un Japānā.

Tā liecina IHS Global Insight izstrādātās prognozes 2010. gadam.

Kompānijas galvenais ekonomists Narimans Behravešs norāda, ka pasaulē lielākā ekonomika - ASV - nākamgad atveseļosies lēnos tempos - vidēji 2 līdz 2.5% apmērā. Lielākā problēma, proti, bezdarbs, joprojām saglabāsies un 2010. gada pirmajā ceturksnī sasniegs aptuveni 10.5%. Līdz ar to gaidāms patēriņa samazinājums, kas savukārt iegrožos ekonomikas izaugsmi.

Eiropas ekonomikas atlabšana notiks vēl lēnāk - aptuveni 0.9% apmērā.

IHS Global Insight norāda, ka attīstības valstu, izņemot to, kuras atrodas Eiropas Savienībā (ES), ekonomiskā izaugsme būs straujāka nekā ASV, Eiropā un Japānā. Šo valstu ekonomiskā izaugsme tiek lēsta 7.1% apmērā, savukārt Dienvidamerikā un Āfrikā ekonomika augšot vidēji par 3 līdz 4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Turpmākajos divos gados spēcīgāku izaugsmi piedzīvos vien dažas ekonomikas

Žanete Hāka, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē atšķirības izaugsmes tempos kļūst izteiktākas, ASV un Lielbritānijai augot straujāk, jaunākajā Swedbank makroekonomikas apskatā norāda eksperti.

Turpmākajos divos gados samērā spēcīgu izaugsmi piedzīvos vien dažas, bet lielas ekonomikas (ASV, Lielbritānija un Vācija), bet daudzas citas joprojām cīnīsies ar recesiju vai lēnu izaugsmi. Tendences valstu starpā būs ļoti atšķirīgas un liela nozīme būs politikas veidotāju spējai pieņemt atbilstošus lēmumus. Kopumā pasaulē izaugsme palēnām kļūs spējāka un finanšu tirgi pakāpeniski pieradīs pie mazāka monetāro stimulu apjoma, tomēr krasu negatīvu svārstību risks joprojām saglabājas.

Attiecībā uz pasaules ekonomikas izaugsmi kopumā eksperti saglabā piesardzīgi optimistisku skatu, prognozējot, ka nākamajos divos gados izaugsme pakāpeniski pieņemsies spēkā un tuvosies 4% atzīmei. Lai gan 2013.gadā bija daudz viltus startu, gada nogales dati rāda, ka izaugsme tomēr pamazām kļūst spēcīgāka. Bet dinamika nav vienmērīga, uzsver eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ERAB uzlabo Austrumeiropas ekonomikas prognozi

Ritvars Bīders, Žanete Hāka, Db, 25.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) palielinājusi savu ekonomikas prognozi 30 Eiropas jaunattīstības valstīm, kurās tā investē, piebilstot, ka reģions demonstrē lielas atšķirības ekonomikas atveseļošanās gaitā, raksta BBN.

Eiropas jaunattīstības valstis un Centrālāzijas valstis, kurās investē ERAB, uzrāda atveseļošanos no lielākās recesijas kopš tās ir ieviesušas brīva tirgus politiku aptuveni pirms 20 gadiem. Banka, kura palīdzēja ierobežot finanšu krīzes ietekmi, pārliecinot Rietumeiropas bankas palikt reģionā, plāno investēt aptuveni 8 miljardus eiro šajā gadā, lai palīdzētu reģionam atveseļoties.

«Pakāpeniska globālā atveseļošanās atbalstīs reģiona izaugsmi, taču vietējie faktori to iegrožos,» paziņojumā sacījis bankas galvenais ekonomists Ēriks Berglofs (Eric Berglof).

Ekonomikas prognozes pārskatīšanu veicināja labākas perspektīvas tādām valstīm kā Polija, Turcija, Krievija un Kazahstāna, kas ir vienas no reģiona lielākajām ekonomikām. ERAB šogad prognozē Polijas ekonomikas izaugsmi par 2.3 % un nākamgad par 3 %. Krievija ekonomika šogad varētu augt par 3.9 % un par 4.2 % nākamgad. Savukārt Turcijas ekonomikas izaugsme varētu sasniegt 4.7 % šajā gadā un 4 % nākamgad, bet Ukrainā ekonomikas izaugsme varētu būt 3 % abos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cenas pakāpjas virs 75 ASV dolāriem

, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien naftas cenai pārkāpt 75 ASV dolāru par barelu atzīmi palīdzēja ekonomikas dati no diviem pasaules lielākajiem «melnā zelta» patērētājiem – ASV un Ķīnas.

ASV pagājušās piektdienas izcilajiem IKP rādītājiem (ASV provizoriskais IKP pagājušā gada ceturtajā ceturksnī pieaudzis par 5.7 % salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu iepriekš), vakar sekoja arī labi ražošanas dati.

Tikmēr Ķīna otrdien atklāja, ka tās naftas imports decembrī ir bijis augstākajā līmenī vēsturē. Tomēr pastāv bažas, ka Ķīnas stingrāka monetārā politika (pirmos soļus Ķīna jau veikusi), lai nepieļautu ekonomikas pārlieku pārkaršanu, iegrožos pieprasījumu.

Valdot šādam fonam, šodien Amerikas vieglās jēlnaftas markas (West Texas Intermediate) marta kontrakta cena atradās pie 75.15 ASV dolāriem par barelu. Naftas cenu lielāku kāpumu šodien ierobežoja stiprāks ASV dolārs un vājā naftas pieprasījuma situācija attīstītājās valstīs, raksta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz jaunattīstības valstu fondu atspērienu

, 08.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais jaunattīstības valstu fondu kritums pēdējo 11 mēnešu laikā rada interesi tādos investīciju stratēģos kā Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG un Goldman Sachs, raksta Bloomberg.

Morgan Stanley eksperti paredz, ka MSCI Emerging Markets Index šajā gadā pieaugs par 34 %, jo uzņēmumu peļņas augs par 40 %. Credit Suisse prognozē, ka kritums 22 valstu indeksā būs ierobežots līdz 5.3 %, bet Goldman Sachs rekomendē investorus investēt Ķīnā, kuras CSI 300 Index nākamo desmit mēnešu laikā pieaugs par 36 %.

Stratēģi norādījuši, ka jaunattīstības valstu tirgos var vilkt paralēles ar 2004. gada maiju, kad MSCI Index atguvās no divos mēnešos piedzīvotā 11 % krituma un līdz gada beigām uzkāpa par 26 %. Tāpat kā toreiz, investori ņem ārā naudu no jaunattīstības valstu fondiem, valdot bažām, ka Ķīnas lēmums ierobežot aizdevumus un procentu likmju palielināšana no Indijas līdz pat Brazīlijai iegrožos ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība savā mājaslapā ir publicējusi nodomu protokolu – vēstuli Starptautiskajam Valūtu fondam (SVF), kas tika nosūtīta pirms naudas saņemšanas, kurā norāda, kādi pasākumi tiks veikti ekonomikas stabilizēšanai.

Vēstulē valdība lūgusi SVF atbalstu 1.7 miljardu eiro apmērā laika posmā no 2008. gada decembra līdz 2011. gada martam. Valdības pārstāvji vēstulē norādījuši savus mērķus - aizkavēt tūlītējus likviditātes spiedienus, atjaunot ilgtermiņa stabilitāti, stiprinot banku sektoru, labojot fiskālo nelīdzsvarotību un pieņemot iekšzemes politiku konkurētspējas uzlabošanai, bet saglabājot fiksētu valūtas kursu, kā arī nostiprināt ekonomikas ilgtermiņa strukturālos darbības rezultātus. Ja šie pasākumi būs veiksmīgi, tie veidos pamatu mūsu ekonomikas politikas mērķa — pēc iespējas ātrāka pievienošanās eiro zonai — sasniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija Latvijā ir stabilizējusies, pateicoties lielajam starptautiskajam finansiālajam atbalstam, taču tās ekonomikas perspektīvas vēl ir neskaidras un politikas novirzes var atjaunot spekulācijas par devalvāciju.

Tā pirmdien paziņojumā norādījusi starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service. Latvijas reitingi saglabāti iepriekšējā līmenī.

Ievērojamā palīdzība no Starptautiskā Valūtu fonda un Eiropas Savienības ir samazinājusi finanšu stresu un samazinājusi nestrukturizētas devalvācijas risku,» sacīts paziņojumā. Tomēr uzsvērts, ja joprojām pastāv neskaidrība par Latvijas ekonomikas un finanšu nākotni.

Tāpat gaidāmās vēlēšanās aizmiglo ekonomikas politiku, uzskata reitingu aģentūra. «Ekonomikas izaugsme, visticamāk, saglabāsies vājā līmenī nākamo 2-3 gadu laikā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas ekonomikai šogad visdrīzāk būs zemākā izaugsme kopš krīzes

Žanete Hāka, 09.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban pieejamie makroekonomiskie rādītāji diemžēl ir apstiprinājuši iepriekš paustās bažas – Latvijas tautsaimniecība atdziest. 2016. gads, visticamāk, būs gads ar zemāko izaugsmi kopš krīzes, preses konferencē sacīja Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc ļoti vārgā 2016. gada 1. ceturkšņa bija cerības, ka 2. ceturksnī, atjaunojoties ES fondu pieejamībai un tādējādi atsākoties būvniecībai un investīcijām, arī tautsaimniecība kopumā spēs uzrādīt spēcīgu izaugsmi. Lai arī IKP 2. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni izaugsme bija lielāka, diemžēl kopumā – būvniecības nozares sniegums saglabājās vājš, turklāt situāciju pasliktināja arī sliktie rezultāti atsevišķās pakalpojumu nozarēs.

Kā pozitīva ziņa jāizceļ apstrādes rūpniecības ļoti labais sniegums šā gada 2. ceturksnī – tas ir ļāvis kāpināt eksporta apjomus par spīti apstāklim, ka ārējās tirdzniecības partnervalstu izaugsme ir vāja un nākotnes perspektīvas joprojām tiek pārskatītas lejupvērstā virzienā. Tāpat labu sniegumu uzrādījušas retāk pieminētas un mazākas, bet tādēļ ne mazāk nozīmīgas nozares – informācijas un komunikācijas pakalpojumu, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas jeb tūrisma nozares. Jāizceļ ļoti labs vairumtirdzniecības sniegums, kas, visticamāk, saistīts ne tik daudz ar iekšzemes, cik ārējās tirdzniecības aktivitātes kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gazprom peļņa palielinās par 65%

, 03.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas dabasgāzes monopola Gazprom peļņa kompānijas 2008. gada pirmajos deviņos mēnešos sasniedza teju 752 miljardus rubļu (20.7 miljardi ASV dolāru), kas ir par 65.4% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, ziņo AFP.

Peļņa skaidrojama ar augsto naftas un dabasgāzes cenu minētajā laika periodā. Zemā naftas cena 2008. gada beigās, visticamāk, iegrožos kompānijas peļņa pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijai plāns ietaupīt 6,2 miljardus mārciņu

Ritvars Bīders, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānija savu budžeta deficītu iegrožos, veicot izdevumu samazināšanu 6,2 miljardu sterliņu mārciņu apmērā. Par to paziņojis kanclers Džordžs Osborns (George Osborne), vēsta BBC.

Viņš skaidro, ka tiks apturēta jaunu darbinieku pieņemšana darbā valsts iestādēs, kā arī samazināts finansējums informāciju tehnoloģiju programmām, nekustamā īpašuma projektiem un pusautonomajām organizācijām.

Taču tajā pat laikā kanclers sola aizsargāt izglītības nozari, nodrošinot tālāku finansējumu skolām. Neskatoties uz to izglītība plānota kā viena no nozarēm, kura, samazinot izdevumus, nesīs vislielākos ietaupījumus.

Dž. Osborns norāda, ka lielākie ietaupījumi gaidāmi no izdevumu apcirpšanas Transporta departamentā (683 miljonu mārciņu), pašvaldībās (780 milj. mārciņu), uzņēmējdarbības nozarē (836 milj. mārciņu), izglītības nozarē (670 milj. mārciņu), kā arī Tieslietu departamentā (325 milj. mārciņu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ceļš uz citādu Argentīnu

Latvijas Bankas ekonomiste Santa Bērziņa, 05.01.2017

1. attēls. Valdības 10-gadīgo obligāciju peļņas likmes (dzēšanas termiņš 2026. gads)

Avots: Latvijas Banka/Reuters

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti krīzes laikā dzirdētajiem pareģojumiem - Latvija nav kļuvusi par nākamo Argentīnu. Defoltu nomocītā Argentīna vēl tikai tagad sper pirmos soļus ekonomiskās politikas jaunā rāmja izveidošanā un ekonomikas stabilizēšanā, kamēr Latvijā izvēlētā krīzes pārvaldība ļāva atgriezties uz izaugsmes ceļa.

Lai sasniegtu augstāku labklājību, Latvijā vēl ne mazums darāmā. Taču esam citās pozīcijās un varam tikai minēt, – vai Argentīna pēc pārmaiņu dzimšanas ieies mūsu ērā un līdztekus Latvijai varēs turēt jau pilnīgi citu rūpi – kā panākt ekonomikas uzrāvienu.

Argentīnā jau 2015. gada nogalē virmoja gan cerības, gan neticība, ka notiekošās prezidenta vēlēšanas var ienest jaunas vēsmas. Jaunievēlētā prezidenta Maurisio Makri (Mauricio Macri) vadībā, kas nomainīja vairāk nekā desmitgadi pie varas esošos populistus, valstī uzsākts jauns ekonomiskās politikas kurss.

Skaidri definēti mērķi – valdības instruments izaugsmei

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānija ietaupīs arī uz Olimpisko spēļu rēķina

Ritvars Bīders, 25.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27 miljoni sterliņu mārciņu no Lielbritānijas valdības izziņotā kopumā 6,2 miljardu mārciņu vērtā budžeta izdevumu samazināšanas plāna tiks ietaupīti, samazinot finansējumu 2012. gada Olimpiskajām spēlēm, ziņo BBC.

Samazinājums skars Olimpisko spēļu finansējuma daļu, kas atvēlēta spēlēm nepieciešamo būvniecības projektu realizēšanai.

Iepriekšējā Lielbritānijas valdība, kuras priekšgalā bija leiboristi, norādīja, ka Olimpiskajām spēlēm atvēlētais līdzekļu apjoms nav tālāk samazināms.

Db.lv jau vēstīja, ka Lielbritānija savu budžeta deficītu iegrožos, veicot izdevumu samazināšanu 6,2 miljardu sterliņu mārciņu apmērā. Taupības plāns paredz apturēt jaunu darbinieku pieņemšana darbā valsts iestādēs, kā arī samazināt finansējumu informāciju tehnoloģiju programmām, nekustamā īpašuma projektiem un pusautonomajām organizācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Situācija autobūves nozarē norāda uz sarežģījumiem ilgtermiņā

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no globālās ekonomikas bremzēšanās iemesliem ir bijusi visaptveroša rūpniecības izaugsmes lejupslīde, taču autobūvē ir veicies īpaši slikti.

Lai gan pie vainas ir daudzi īslaicīgi faktori, situācija nozarē norāda arī uz sarežģījumiem ilgtermiņā, kur liela nozīme ir tirdzniecības kariem. Autobūves vājums atspoguļo automobiļu pārdošanas kritumu daudzviet pasaulē. Īpaši strauji pārdošanas apjomi kritušies Ķīnā (pasaules lielākais tirgus) un Indijā. Taču noiets ir rucis arī citos lielos tirgos, piemēram, ASV un eirozonā. Pieejamās aplēses liecina, ka, ņemot vērā ietekmi uz piegādes ķēdēm, notiekošais ir samazinājis pasaules IKP par 0.2%.

Sarežģījumi daļēji skaidrojami ar pagaidu faktoriem. Piemēram, Ķīnā patērētāji aizturēja jaunu auto iegādi, jo parādījās ziņas, ka varētu tikt atjaunoti nodokļu atvieglojumi. Indijas gadījumā pie vainas ir pērn ieviestie apdrošināšanas noteikumi. Tikmēr eirozonā traucējumus auto ražošanā izraisīja stingrāku emisiju noteikumu ieviešana. Šiem faktoriem izzūdot, automašīnu pārdošana un autobūve nākamgad varētu stabilizēties. Tomēr, ņemot vērā plašo rūpniecības sarežģījuma mērogu, automobiļu ražošanas atgūšanās var būt nepietiekama, lai atjaunotu globālās rūpniecības izaugsmi. Atgūšanās būs lēna, jo stingrāki kredītnosacījumi un patērētāju pārliecības mazināšanās iegrožos automobiļu pārdošanas apjomus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

PVN paaugstināšana Lielbritānijā samazinās pārdošanas apjomus par 2,2 miljardiem

Lelde Petrāne, 03.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecībā Lielbritānijā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanas dēļ šā gada pirmajā ceturksnī gaidāms samazinājums par aptuveni 2,2 miljardiem Lielbritānijas sterliņu mārciņu, atsaucoties uz pētījumu, vēsta BBC.

Tajā secināts, ka pēc PVN standarta likmes paaugstināšanas no 17,5% uz 20% otrdien patērētāji iegrožos savus izdevumus.

Mazumtirdzniecības pētījumu centrs un tiešsaistes iepirkšanās grupa Kelkoo norāda, ka likmes pieaugums ietekmē jebkuru PVN maksātāju reģistrā reģistrēto uzņēmumu, kas pārdod vai pērk preces vai pakalpojumus, kuriem piemērojama PVN standarta likme.

Lielākajai daļai pārtikas produktu, bērnu apģērbu un grāmatu saglabāsies nulles likme un samazinātās likmes saglabāsies tādām precēm kā bērnu autosēdekļi.

Dažas uzņēmumu grupas ir aicinājušas valdību atlikt likmes paaugstināšanu neseno auksto laika apstākļu dēļ, kas negatīvi ietekmēja mazumtirgotājus parasti peļņu nesošajā periodā pirms Ziemassvētkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru