Būve

Ventspilī sāks 3D tehnoloģiju rūpnīcas būvniecību

Vēsma Lēvalde, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

16. aprīlī Ventspils brīvostas pārvaldē tika parakstīti līgumi ar Pohjola Bank plc par finansējuma piesaisti un SIA Skonto būve par būvniecību, lai jau pēc astoņiem mēnešiem darbu varētu sākt SIA EuroLCDs trīsdimensiju attēlu veidošanas tehnoloģiju rūpnīca.

Topošā ražotne Ventspilī būs lielākā šāda tipa rūpnīca Eiropā. Gaidāmā ēka savas specifikas dēļ, iespējams, būs sarežģītākā ražošanas ēka, kas šogad taps Latvijā, turklāt vienīgā šāda līmeņa ražotne Eiropā.

Db.lv jau rakstīja, ka Ventspils brīvostas pārvaldes izsludinātajā konkursā par kredītlīdzekļu piesaisti ražošanas ēkas būvniecībai uzvarēja Pohjola Bank plc, kas projekta realizācijai piešķirs 4,5 miljonus eiro. Tā ir viena no Somijā lielākajām un pazīstamākajām korporatīvajām bankām, kas specializējas lielu un vidēji lielu uzņēmumu apkalpošanā. Latvijā Pohjola grupas uzņēmumi darbojas kopš 2008. gada.

Atklātajā konkursā par ražošanas ēkas būvniecību uzvarēja SIA Skonto būve, kas ir viens no vadošajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmuma piedāvātā līgumcena ir gandrīz 3,4 miljoni latu. SIA Skonto būve valdes loceklis Māris Kvite informēja, ka jau pēc sešiem mēnešiem varēs uzsākt iekārtu uzstādīšanu, bet pēc astoņiem mēnešiem rūpnīcā varēs strādāt.

Pagājušā gada septembrī Ventspils brīvostas pārvalde ar SIA EuroLCDs parakstīja līgumus par ēkas un zemes nomu. Ražošanas vajadzībām iznomāts 1,47 ha liels zemes gabals Ventspils brīvostas teritorijā Kaiju ielā 9, uz kura paredzēts uzbūvēt 4300 m2 lielu ražošanas ēku. Ēkas nomas līgums tostarp paredz, ka pašu ražošanas ēku būvē pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma, bet uzņēmums to pēc tam no brīvostas pārvaldes nomā. Viena no īpašajām ēkas vērtībām būs tā sauktā tīrā telpa 1800m2 platībā atbilstoši ISO 6.,7.un 8.klases standartiem.

Jaunajā rūpnīcā taps aktīvo 3D polarizācijas modulatoru produkti. Tiks ražotas brilles 3D attēlu aplūkošanai, kā arī speciālie briļļu stikli, kuri aptumšojas atkarībā no gaismas spilgtuma. Vēl uzņēmumā ražos unikālus otrās paaudzes volumetriskus 3D telpisku attēlu veidošanas displejus. Viens no lielākajiem rūpnīcas biznesa segmentiem būs metināšanas masku stikli, kas automātiski aptumšojas spilgtas gaismas ietekmē. Tāpat taps ceļa zīmju un informācijas displeju produkti, kas izmanto EASL Polydisplay tehnoloģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LCD: Uzņēmumi sākuši dažādot finansējuma avotus

Žanete Hāka, 01.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vērtspapīru tirgū pagājušais gads ir bijis veiksmīgs - uzņēmumi ir sākuši dažādot finansējuma avotus, līdz ar to ir bijusi pozitīva obligāciju tirgus attīstība, sniedzot investīciju portfeļa diversifikācijas iespējas privātajiem un institucionālajiem investoriem, saka Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

LCD ir apkopojis statistiku par Latvijas vērtspapīru tirgu 2015. gadā.

2015. gada 31. decembrī kopumā bija reģistrētas 214 dažādu vērtspapīru emisijas - akcijas, valsts un uzņēmumu parāda vērtspapīri, ieguldījumu apliecības. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 29% ir pieaudzis kopējais korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju skaits. Savukārt biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju skaits pieauga par 27%.

Kopējā LCD reģistrēto vērtspapīru vērtība aizvadītā gada laikā palielinājās par 1,1 miljardu eiro, un to vērtība 2015. gada beigās sasniedza 4,5 miljardus eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 43% ir pieaudzis korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju kopējais kapitalizācijas apjoms pēc nominālvērtības, sasniedzot 1,4 miljardus eiro. (2014.gadā – 995,17 miljoni eiro). Tāpat pieaugumu par 59% uzrāda LCD reģistrēto akciju kapitalizācija, sasniedzot 1,5 miljardus eiro (2014.gadā - 954,86 miljonus eiro). Savukārt biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru emisiju kapitalizācijas apjoms pieauga par 33%, sasniedzot 963,83 miljonus eiro (2014.gadā – 727,03 miljonus eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung atdalīs zaudējumos nesošo šķidro kristālu ekrānu (LCD) ražošanas struktūrvienību, pārvēršot to par atsevišķu uzņēmumu, vēsta BBC.

Samsung norāda, ka jaunizveidotā kompānija Samsung Display Company savu darbību uzsāks šā gada 1. aprīlī un tās kapitāls veidos 668 miljonus ASV dolāru. LCD ražošanas struktūrvienības atdalīšanu atbalstījusi kompānijas direktoru padome, taču šim solim vēl nepieciešams arī akciju turētāju apstiprinājums.

Dienvidkorejas tehnoloģiju gigants skaidro, ka plāno pievērsties jaunu tehnoloģiju izstrādāšanai. «[LCD struktūrvienības] nodalīšana mums ļaus pieņemt ātrākus uzņēmējdarbības lēmumus un daudz ātrāk atbildēt uz mūsu klientu vēlmēm,» klāstīja Samsung šķidro kristālu struktūrvienības vadītājs Donguns Parks (Donggun Park).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung, iespējams, pārtrauks Apple piegādāt LCD ekrānus

Jānis Rancāns, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung apsver iespēju izbeigt līgumu ar Apple un vairs nepiegādāt šķidro kristālu ekrānu (LCD) paneļus, atsaucoties uz avotiem nozarē, raksta laikraksts Korea Times.

Izskanējušo informāciju Samsung jau nosaucis par nepatiesu un uzsvēris, ka neplāno pārtraukt LCD ekrānu piegādi Apple. Vēstis par iespēju, ka Samsung varētu pārtraukt LCD ekrānu piegādi, pastiprinājušas spekulācijas par dziļām nesaskaņām abu kompāniju starpā, kas, neskatoties uz cīņām par patentiem, ir cieši partneri elektroierīču izgatavošanā.

Laikraksts Korea Times norāda, ka Samsung plāno pilnībā pārtraukt sadarbību ar Apple LCD ekrānu jomā, jo uzskata, ka sadarbība vairs nav tik peļņu nesoša kā iepriekš. Nozares pārstāvji norādījuši, ka Samsung LCD ekrānu piegādes Apple plāno pārtraukt nākamajā gadā. Samsung struktūrvienība Samsung Display šā gada pirmajos sešos mēnešos bijis lielākais LCD ekrānu piegādātājs Apple. Samsung Display Apple piegādājis 15 miljonus LCD, kam seko LG Display ar 12,5 miljoniem un Japānas Sharp ar 2,8 miljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Renesource Capital kļuvis par Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieku

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS IBS Renesource Capital ir ieguvis Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dalībnieka statusu, kas uzņēmumam dod iespēju depozitārijā savu klientu vārdā turēt finanšu instrumentus, veikt vērtspapīru darījumus un citas operācijas.

Kā skaidro NASDAQ OMX Riga pārstāvis Āris Dreimanis, LCD ir 18 dalībnieki, kas pārstāv ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas biznesu, kā arī virkne organizāciju īpašā dalībnieka statusā.

LCD dalībnieka statuss ļaus Renesource Capital nepastarpināti veikt operācijas ar LCD pieejamajiem vērtspapīriem, kā arī saviem klientiem nodrošināt naudas norēķinus saistībā ar finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem, skaidro biržas pārstāvji.

LCD veic vērtspapīru centrālās bankas funkcijas – uzskaita, glabā un veic norēķinus par visiem Latvijā publiskā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem, kā arī par vērtspapīriem, kas netiek kotēti biržā. LCD ir specializējies augstas sarežģītības nacionālas nozīmes elektronisku reģistru izveidē un uzturēšanā, piemēram, Latvijas pensiju sistēmas 2.līmeņa individuālo kontu reģistrs un akcionāru reģistru kārtošana biržā nekotētām sabiedrībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu akciju īpašniekus brīdina par iespējamu krāpšanas mēģinājumu

Žanete Hāka, 05.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākusi persona, kura, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā NASDAQ OMX Riga tirgotu uzņēmumu akciju īpašniekiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) Sākotnēja reģistrā, piedāvājot no šāda īpašnieka atpirkt akcijas par krietni zemāku cenu nekā to tirgus vērtība, informē FKTK.

FKTK brīdina par šādu iespējamo krāpšanas shēmu un aicina uzņēmumu akciju īpašniekus īpaši uzmanīgi izvērtēt šādus akciju pārdošanas piedāvājumus, pirms tam noskaidrojot attiecīgās akciju sabiedrības akcijas cenu biržā. Turklāt, ja akcijas tiek turētas LCD kārtotajā Sākotnējā reģistrā, akciju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, vai par viņam piederošajām akcijām nav uzkrātas uzņēmuma maksātās dividendes.

Iespējamais krāpnieks, visticamāk, mēģina izmantot akcionāru nezināšanu par faktisko akciju tirgus vērtību un noklusēt faktu, ka par akcijām ir uzkrājušās dividendes, mēģinot ar dažādiem argumentiem pārliecināt par akciju pārdošanu, piedāvājot samaksāt ievērojami zemāku cenu nekā to tirgus vērtība biržā. Informācija par uzņēmumu akciju cenām un iepriekš maksātajām dividendēm ir publiski pieejama NASDAQ OMX Riga mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Centrālais depozitārijs anulē GE Money Bank dalībnieka statusu

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) valde nolēmusi piektdien anulēt AS GE Money Bank LCD dalībnieka statusu, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Statuss anulēts, pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmumu par AS GE Money Bank kredītiestādes licences anulēšanu un LCD noteikumiem, slēdzot visus AS GE Money Bank korespondējošos kontus LCD un pilnībā apturot visa veida darbības, kas atļautas AS GE Money Bank kā LCD dalībniekam.

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pagājušajā nedēļā nolēma ar 28. oktobri anulēt AS GE Money Bank izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļaut reorganizēt banku par komercsabiedrību, kas nesniedz kredītiestādes pakalpojumus.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu banka var atteikties no licences, ja tās akcionāri lēmuši par bankas reorganizāciju un ir izpildītas visas saistības pret noguldītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju vērtība pērn augusi par 10 miljoniem latu, bet parāda vērtspapīru vērtība – par 111 miljoniem latu

Žanete Hāka, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ar NASDAQ OMX Riga biržā iekļautajām akcijām veikti 16 318 darījumi, un vidējais viena darījuma apjoms bijis 745 lati, liecina Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dati.

Lielākā viena darījuma apjoms ar biržā iekļautām akcijām bija 673 698 lati, darījums tika veikts ar Ventspils naftas akcijām.

Visvairāk, par 111 miljoniem latu gada laikā, ir palielinājusies biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru kopējā vērtība, no 38 miljoniem latu 2011. gadā līdz 149 miljoniem latu pērn. Biržā esošo akciju tirgus vērtība gada laikā ir palielinājusies par 10 miljoniem latu, kopējam kapitalizācijas apjomam sasniedzot 438 miljonus latu.

Vēl augstāks vidējais darījumu apjoms bija valsts parāda vērtspapīru izsolēs, kas notiek NASDAQ OMX Riga un kurām norēķinus nodrošina depozitārijs - kopējā izsoļu darījumu summa veidoja 246 miljonus latu un vidējais viena darījuma apjoms bija 599 tūkstoši latu. Lielākais viena darījuma apjoms bija 8 miljoni lati, depozitārijam vienā darījumā sinhroni nodrošinot nosolīto Latvijas valsts sešu mēnešu parādzīmju piegādi pircējam un naudas pārskaitījumu pārdevējam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas kompānija "Panasonic Corp." ceturtdien paziņoja, ka no 2021.gada pārtrauks šķidro kristālu ekrānu (LCD) paneļu ražošanu, jo Ķīnas un Dienvidkorejas ražotāji dominē šajā tirgū.

Uzņēmums šobrīd ražo tikai transportlīdzekļiem un rūpniecībai paredzētus LCD paneļus.

"Panasonic" norāda, ka tas centies reaģēt uz sīvo konkurenci un biznesa attīstību, taču secinājis, ka šī biznesa turpināšana nebūtu dzīvotspējīga.

Kompānija jau 2016.gadā pārtrauca ražot televizoru LCD paneļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Šķidro kristālu ražotnes būvei daļu kredītlīdzekļu piešķirs Pohjola Bank

Gunta Kursiša, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venstpils brīvostas pārvalde noslēgusi atklāto iepirkumu konkursu par kredītlīdzekļu piesaisti ražošanas ēkas būvniecībai Kaiju ielā 9, liecina informācija Iepirkumu Uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

LCD ražotnes būvniecību Ventspilī finansēs Pohjola bank

Vēsma Lēvalde, 12.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils brīvostas pārvalde aizņemsies no Pohjola bank plc aptuveni 4,5 miljonus eiro jaunas LCD ražotnes būvniecībai.

Brīvostas pārvaldes iepirkumu komisijas lēmumu akceptējusi arī Ventspils brīvostas valde. Bankas aizdevumu (līdz 4,5 miljoniem eiro) Ventspils brīvostas pārvalde piesaistīs jaunas ražošanas ēkas būvniecībai Ventspilī, Kaiju ielā 9, SIA EuroLCDs trīsdimensiju attēlu tehnoloģiju rūpnīcas vajadzībām. Ventspils brīvostas pārvaldes izsludinātajā konkursā aizdevuma piesaistei piedalījās trīs pretendenti.

Db.lv rakstīja, ka rūpnīcā, kas atradīsies brīvostas teritorijā un kuru pēc tam nomās SIA EuroLCDs, plānots ražot šķidro kristālu (LCD) plāksnes, trīsdimensiju (3D) filmu skatīšanas brilles un daudzplākšņu LCD monitorus. Rūpnīcu plānots uzcelt līdz nākamā gada rudenim, un konkursā par būvniecību uzvarējusi Skonto būve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aščuks: airBaltic ir jāmeklē investors; valsts sevi pierādījusi kā vāju pārvaldnieku un akcionāru

BNS, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālajai aviokompānijai airBaltic ir jāmeklē privātais investors, jo valsts sevi ir pierādījusi kā vāju pārvaldītāju un akcionāru, piektdien intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Pēc viņa teiktā, darījums, kurā valsts iegādājās airBaltic privātajam akcionāram Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju, ir bijis veiksmīgs. «Šķietami šis darījums valstij ir veiksmīgs, ne tik daudz cenas dēļ, bet gan tādēļ, ka beidzot parādās iespēja garajai airBaltic sāgai pielikt punktu un tas vieš uzņēmumā stabilitāti, kā arī ir labs pamats, lai uzņēmums varētu nākotnē attīstīties,» teica Aščuks.

Viņš gan atzina, ka ir grūti no malas novērtēt, vai akciju cena bijusi adekvāta. Pēc Aščuka teiktā, nav pamata neticēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieka, kā arī Latvijas Krājbankas pilnvarnieku grupas vadītāja Jāņa Brazovska teiktajam, ka akciju cena ir ekonomiski un juridiski pamatota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Danske Bank kļūst par Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieku

Žanete Hāka, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Danske Bank filiāle Latvijā ir ieguvusi Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dalībnieka statusu, kas uzņēmumam dod iespēju depozitārijā savā un klientu vārdā turēt finanšu instrumentus, veikt vērtspapīru darījumus un citas operācijas.

Latvijas Centrālajam depozitārijam ir 18 dalībnieki, kas pārstāv ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas biznesu, kā arī virkne organizāciju īpašā dalībnieka statusā.

LCD dalībnieka statuss ļaus Danske Bank nepastarpināti veikt operācijas ar LCD pieejamajiem vērtspapīriem, kā arī saviem klientiem nodrošināt naudas norēķinus saistībā ar finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem.

AS Danske Bank filiālei Latvijā dalībnieka kods Latvijas Centrālajā depozitārijā ir 0265.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Deviņu milj. Ls sauskravu termināli Ventspilī būvēs Ostas celtnieks

Gunta Kursiša, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils brīvostas pārvalde noslēgusi iepirkumu konkursu par sauskravu termināļa būvniecību, un par konkursa uzvarētāju tika atzīts SIA Ostas celtnieks, kurš piedāvāja viszemāko cenu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Huawei" vidējās klases "P Smart" sērijas ceturtais modelis "Pro" piedāvā ekrānu bez traucēkļiem un interesantu kameras risinājumu

Jau trešo gadu pēc kārtas Ķīnas tehnoloģiju kompānija "Huawei" iesākusi, laižot klajā gados vai sirdī jaunajiem lietotājiem paredzētu "P Smart" sērijas viedtālruni. 2018.gada celmlauzim gadu vēlāk sekoja "P Smart 2019", vasarā pa vidu iespraucās "P Smart Z" ar inovatīvu izbīdāmu priekšējo fotokameru un tagad saimei pievienojas "P Smart Pro". Kādēļ gan šī vidējās klases ierīce izpelnījusies tik drīzu atjauninājumu un vai tā vispār ir pircēju uzmanības vērta?

Vidējā klase viedtālruņu tirgū ir izplūdusi visos virzienos. Tajā ražotāji pamanās iemānīt gan pablāvas ierīces, kuru galvenais trumpis ir zema cena, gan visnotaļ respektējamus produktus, kas dažās sfērās pat izaicina flagmaņus. Par spīti ambiciozajam vārdam "Pro" nosaukumā, jaunais "P Smart" ir kaut kur pa vidu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nokia 5.3" piemīt budžeta klases tālruņiem neraksturīgs svarīgāko sastāvdaļu līdzsvars un tas pat aprīkots ar sejas atpazīšanas sistēmu.

Pēc ieilgušiem identitātes meklējumiem, atjaunotais "Nokia" zīmols, šķiet beidzot ir atradis vietu pasaules viedtelefonu hierarhijā. Tā īpašniekiem "HMD Global" izdodas radīt tehniski kvalitatīvus produktus un cenas ziņā iekļauties starp budžeta un vidējo klasi. Jaunākais pienesums "Nokia 5.3" precīzi atbilst šim aprakstam, un ir gana interesanta ierīce lietotājiem, kuri nevēlas tērēt viedtelefonam īpaši vairāk par 200 eiro.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 7 punkti no 10)

Kamēr citi ražotāji cenšas līdzināties viens otram, aizmugurējās kameras izkārtojot vienā vertikālā virtenē vai plašākos blokos pa pāriem, "Nokia 5.3" pieturas pie no pērnā gada "Nokia 9 PureView" aizgūtā apaļā dizaina. Četras simetriski izkārtotas kameras ar zibspuldzi pa vidu saskan ar mazliet zemāk novietoto mazāko apli – pirkstu nospiedumu lasītāju. Kā ierasts, kameras bloks ir izvirzīts uz āru, taču tā apmales ir mata tiesu augstākas par lēcas klājošo stiklu, tādēļ tas ir relatīvi pasargāts no skrāpējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Cat S42" viedtālruņa lielākā vērtība ir triecienizturīgais korpuss un ietilpīga baterija, bet uz visu pārējo ir krietni ietaupīts.

Gludo, spīdīgo viedtelefonu pasaulē ir pavisam maz citādāko produktu. Un vēl mazāk ir tādu atšķirīgo, kam izdevies noturēties tirgū vairākus gadus. Viens no veiksminiekiem ir zīmols "Cat", kas atradis savu nišu un nostiprinājies tajā ar triecienizturīgām ierīcēm.

Nesenākais – "S52" - gan iznāca diezgan pasen, pērnā gada nogalē. Un, kad ieilgušais klusums no "Cat" zīmola turētāja "Bullit Group" kļuva aizdomīgi ilgs, Lielbritānijas uzņēmums paziņoja par diviem jaunumiem – "S42" un flagmani "S62 Pro". Pirmais līdz Db.lv nonāca vienkāršākais modelis ar traktora riepas protektora rakstu.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

Kopš pirmo eksemplāru nonākšanas veikalu plauktos "Cat" telefonu "firmas zīme" bijusi masīvais, industriālais dizains. Lai kā ražotāji cenšas gadu gaitā nocirpt pa kādam biezuma milimetram un aktīvi par to komunicē mārketinga materiālos, izturīgie tālruņi uz pārējo fona joprojām ir biezi. "S42" gadījumā tie ir 1,27 centimetri. Tas gan nav jāvērtē kā mīnuss. Ja krekla kabatā biezu tālruni patiešām nav ērti nēsāt, tad, piemēram, cimdotā rokā ērtāk noturēt tieši šādu "pusķieģeli" ar neslīdošu gumijotu apdari un uz āru izvirzītu rakstu, kas vēl vairāk samazina izslīdēšanas risku. Interesanti, ka par spīti prāvajiem gabarītiem, tālrunis nebūt nav smags. Tuvu 220 gramiem šodien sver arī daudzi gludie, stiklotie tālruņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspilī startē šķidro kristālu displeju rūpnīca

Vēsma Lēvalde, 10.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā 17.maijā atklās Latvijas un Zviedrijas kopuzņēmumu – šķidro kristālu displeju rūpnīcu.

Atklāšanas brīdī rūpnīca strādās testa režīmā, lai pārbaudītu tehnoloģijas, izgatavotu pirmos produktu paraugus, informē SIA EuroLCDs valdes loceklis Ilmārs Osmanis. Rūpnīcā ražos dažāda veida pasīvo šķidro kristālu displeju tehnoloģijās balstītus produktus. Eiropas Savienībā šādu ražotņu nav, līdzīga ražotne, vien nelielāka, ir Šveicē, kā arī dažās Eiropas universitātēs ir nelielas laboratorijas.

Uzņēmuma mērķis ir globālais tirgus (Eiropa un ASV), bet primāri – Eiropas LCD produktu klasteris. Produkti tiks ražoti, balstoties uz licences vai ražošanas līgumu. Šķidro kristālu displeju izejmateriāli tiks piegādāti galvenokārt no Āzijas – Ķīnas un Japānas, stāsta I.Osmanis. Viens no lielākajiem rūpnīcas biznesa segmentiem būs metināšanas masku stikli, kas automātiski aptumšojas spilgtas gaismas ietekmē. Tāpat taps ceļa zīmju un informācijas displeju produkti, kas izmanto EASL Polydisplay tehnoloģiju. Jau šobrīd Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (VATP), interaktīvajā zinātnes centrā, var apskatīt EuroLCDs ekspozīciju, kura atspoguļo LCD displeju darbības principus modernās metināšanas maskās, proti, apmeklētājs var iejusties metinātāja lomā un salīdzināt parasta aptumšota un šķidro kristālu stikliņa atšķirību. Viena no īpašajām ražošanas ēkas vērtībām ir tā sauktā tīrā telpa 1800m2 platībā atbilstoši ISO 6.,7.un 8. klases standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sony ar Xperia XZ1 turpina tradīciju aizvien pilnveidot tālruni, gadiem ilgi būtiski nemainot tā izskatu

Japāņu sabiedrībā dziļi iesakņojusies tradīciju cienīšana un zināšanu nodošana no paaudzes paaudzē. Ne velti pieci pasaulē senākie joprojām eksistējošie uzņēmumi radušies tieši Japānā un no piecarpus tūkstošiem par 200 gadiem vecāko pasaules kompāniju vairāk nekā trīs tūkstoši dibināti uzlecošās saules zemē. Paļaušanās uz pārbaudītām vērtībām lielā mērā izskaidro, kādēļ Sony viedtelefoni gadu gaitā mainās pavisam minimāli.

Desmitgades pirmajā pusē Sony labākā sērija Xperia Z jau saņēma kritikas devu no tehnoloģiju apskatniekiem par faktiski nemainīgo dizainu. Šoruden prezentētais Xperia XZ 1 modina aizdomas, ka japāņi nolēmuši pa līdzīgu tradīciju godāšanas taku staigāt arī tagad, jo jaunais modelis faktiski ir pērnā gada XZ kopija ar dažiem tehniskiem uzlabojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko mēnešu laikā notiks izšķiršanās par to, vai tiks veidots centralizēts visu akciju sabiedrību (a/s) akcionāru reģistrs, un kas būs šī reģistra turētājs – valsts vai privātuzņēmums.

Tā sarunā ar laikrakstu Dienas bizness atzīst tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Viņš norāda, ka pēdējā laikā ir aktualizējies jautājums par to, kam tad īsti un kas pieder privātajās akciju sabiedrībās, turklāt daļai kapitālsabiedrību – SIA – dalībnieku reģistrs glabājas komercreģistrā, savukārt otrai kapitālsabiedrību daļai – a/s – akcionāru reģistra turētājs ir konkrētās sabiedrības valdes, bet Rīgas fondu biržā kotēto sabiedrību akcionāru reģistra turētājs – vedējs ir a/s Latvijas Centrālais depozitārijs. Valstij ir trīs izvēles iespējas – nedarīt neko, veidot akcionāru reģistru — Uzņēmumu reģistrā (UR) vai šo funkciju uzticēt privātstruktūrai a/s Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD). «Akcionāru reģistrs ir vajadzīgs un ir jāizdara izvēle, vai tāds tiek veidots UR vai LCD,» tā UR Konsultatīvās padomnes sēdē atzina Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvis Māris Vainovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Samsung QLED sērijas televizors Q8C ir tik spilgts, ka spēj izgaismot palielu istabu

Pēc iepazīstināšanas ar LCD, LED, OLED, 4K, 3D un zem citiem akronīmiem paslēptām tehnoloģijām televizoru ražotāji atkal sagādājuši iespēju apgūt jaunu burtu kombināciju. Samsung šopavasar nāca klajā ar jaunu sēriju – QLED. Sēriju, kuras redzamākais pienesums ir neparasti košs ekrāns. Nu tik ļoti, ka to varētu izmantot lampas vietā istabas izgaismošanai.

QLED ir interesants iepriekš iepazītu tehnoloģiju hibrīds. Tajā izmantots kvantu punktu tehnoloģijā veidots LCD jeb šķidro kristālu panelis, kam pievienots LED aizmugurgaismojums. Kvantu punktu displejs sastāv no kristāliem, kas ir mazāki par vienu desmittūkstošo daļu no cilvēka mata diametra un īpaši aktīvi absorbē un izstaro gaismu, pārvēršot to gandrīz jebkurā optiskā spektra krāsā. Sērijā ietilpst līderis Q9F, vidējais brālis Q8C un divi jaunākie Q7F un Q7C. Pēdējie burti nosaukumos informē, vai modelis ir ar plakanu (Flat) vai ieliektu ekrānu (Curved). DB rīcībā nonāca labākais no sērijas ieliektajiem modeļiem – Q8C ar 55 collu ekrānu

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Spēja sarežģīt vienkāršas lietas vēl nekur nav zudusi

Dienas Bizness, 30.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(373).jpg

Latvijā faktiski nav nekādu problēmu uzzināt dazādu uzņēmumu kapitāldaļu turētāju vārdus, protams, ja vien ir pieeja Lursoft datu bāzei.

Problēmas šajā jomā sākas brīdī, kad runa ir par akciju sabiedrībām, jo Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (UR) akcionāri reģistrēti netiek. Līdz ar to tikai likumsakarīgas ir šobrīd notiekošās diskusijas par to, vajag vai nevajag veidot arī centralizētu akcionāru reģistru. Savukārt gadījumā, ja tas ir jāveido, tad kam tas būtu jādara - valsts iestādei, vai arī šis process jāuztic kādam privātajam partnerim, piemēram Latvijas Centrālajam depozitārijam (LCD), kas vismaz līdz šim ir izrādījis lielāko interesi par šādu iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Prezentēta interaktīva MasterCard, kurai ir tastatūra un LCD ekrāns

Gunta Kursiša, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapūrā prezentēta jauna «interaktīva» MasterCard, kurā ir iebūvēta tastatūra un LCD ekrāns.

Interaktīvajai MasterCard jeb Display Card ir skārienjūtīgas pogas, kā arī iespēja izmantot šo tastatūru, lai piekļūtu savam bankas kontam jeb izmantotu One-Time Password (OTP). Tādējādi vairs nebūs nepieciešams kodu kalkulators vai kodu karte, lai nākotnē piekļūtu savam interneta bankas kontam. Tāpat «nākamās paaudzes» kartei ir LCD ekrāns.

Nākotnes versijas paredz, ka karte spēs attēlot arī tādu informāciju kā, piemēram, atlikusī nauda kontā.

Jauno interaktīvo karti radījusi kompānija MasterCard Worldwide, sadarbojoties ar Standard Chartered Bank Singapore. Paredzams, ka karte būs pieejama janvārī, un pēc tam tiks izplatīta arī ārpus Singapūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Lenovo klēpjdatora un planšetes krustojums Yoga Book

Jānis Vēvers, 16.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lenovo inovatīvais klēpjdatora un planšetes krustojums Yoga Book uz papīra lapas uzrakstīto «ievelk» ekrānā

Kopš 360 grādos atlokāmo Yoga klēpjdatoru sērijas radīšanas pirms pieciem gadiem Ķīnas zīmols Lenovo pieradinājis patērētājus sagaidīt aizvien jaunus, neparastus un patiesi inovatīvus produktus. Pekinieši nelika vilties arī pērnā gada nogalē, prezentējot savdabīgu piezīmjgrāmatu Yoga Book. Ar atlokāmu, skārienjutīgu ekrānu un pat ļoti plānu korpusu nevienu vairs nepārsteigt, tāpēc Lenovo datoram novāca klaviatūru, aizstājot to ar skārienjutīgu virsmu un zīmētiem taustiņiem.

Dizains

Pavirši paraugoties, Yoga Book izskatās pēc glīta, dārga pierakstu blociņa ar cietiem vākiem. Iespaidu pastiprina savdabīgā, visā korpusa garumā novilktā, rokaspulksteņa metāla siksniņas tematikā ieturētā spīdīgā eņģe, kas raisa asociācijas ar iesiešanas spirāli. 10,1 collu displeja dēļ klēpjdators nav lielāks par skolas burtnīcu, un arī plānums ir apbrīnas vērts. Atvērtā veidā katra puse ir tikai 4 mm bieza, bet aizvērtā – plānāka par centimetru un sver tikai 690 gramus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokia 8 fotokamera piedāvā retu iespēju fotografēt vienlaikus uz abām pusēm un savienot bildes vienā attēlā

Vasarā iepazīstinājuši ar trīs viduvējiem viedtālruņiem, savulaik varenā zīmola Nokia jaunie saimnieki HMD Global no Ķīnas rudens pusē parādīja pasaulei arī savu nu jau pērnā gada flagmani Nokia 8. Par vasaras «metienu» galvenokārt runāja pievilcīgās cenas un solīto ātro Android operētājsistēmas atjauninājumu dēļ, bet «astotnieku» jau apvija triecienmodelim raksturīgā noslēpumainība un solījumi pārsteigt ar kaut ko interesantāku, piemēram, duālo kameru un īpašu fotografēšanas režīmu.

2017. gada nogalē tālrunis beidzot sasniedza arī mūsu veikalus un ar Nokia oficiālā izplatītāja Evelatus gādību nonāca līdz DB. Lūkosim noskaidrot, vai reiz Latvijā tik iecienītā «nokija» šobrīd spēj spēkoties ar šā brīža tirgus līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropa ar 1,5 miljardiem eiro soda veco televizoru un monitoru ražotājus

Dienas Bizness, 05.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības pretmonopola iestādes par godīgas uzņēmējdarbības prakses pārkāpumiem noteikušas sodus vairākām kompānijām, tostarp Samsung, LG un Philips, kas agrāk ražoja un tirgoja CRT tipa televizorus un datoru monitorus.

Kopējais soda apjoms visām kompānijām, kas piedalījās cenu regulēšanā, veido 1,47 miljardus eiro.

Patlaban CRT jeb katodstaru lampu televizorus un monitorus vairs neražo, mūsdienās tos aizstāj LCD un plazmas tehnoloģijas.

Eiropas Komisija, paziņojot par sodu apmēriem, norādīja, ka kartelī iesaistītās kompānijas mākslīgi noteikušas cenas, savā starpā dalījušas tirgus un patērētājus, kā arī ierobežojušas ražošanas apjomus. Šādi pasākumi uz patērētāju rēķina tika piekopti desmit gadu garumā.

Eiropas Komisija (EK) uzsver, ka kopumā darbojušies divi karteļi, turklāty ne tikai Eiropas mērogā, bet visā pasaulē. Viens kartelis fiksēja cenas un dalīja tirgus CRT televizoriem, bet otrs - datoru monitoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru