Mazais bizness

Mana pieredze: Atrod alternatīvu laternām

Anda Asere, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Veiksmīgākā studentu uzņēmuma GreyNut ideja ir baloni, kuros iestrādātas LED lampiņas, kas tos izgaismo dažādās krāsās.

«Uztaisījām prototipu, apstaigājām dažādus pasākumu rīkotājus, un viņi izrādīja interesi, iedrošināja turpināt. Tagad tā ir uzņēmuma pamatnodarbošanās, idejai ir izdevies piesaistīt investoru – t.s. biznesa eņģeli, kas sākumposmā palīdz ar apgrozāmajiem līdzekļiem,» stāsta Kristiāns Līcis, SIA GreyNut īpašnieks.

Tas, ka investors ir noticējis – šis būs veiksmīgs projekts, ar ko varēs nopelnīt naudu, dod pārliecību turpināt strādāt. «Pašlaik cītīgi strādājam pie ražošanas un produkta attīstības, lai varētu piedāvāt vēl lielākus balonus,» saka Kristiāns. Šobrīd uzņēmums piedāvā LED balonus 60 cm diametrā, bet šobrīd tiek domāts arī par 1,20 un 1,80 m lieliem baloniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar GreyNut vadītāju Kristiānu Līci

Lelde Petrāne, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Greynut vadītājs Kristiāns Līcis. SIA Greynut izstrādā un ražo dažādus inovatīvus elektronikas un IT sistēmu risinājumus. «Uzņēmumu pirms 3 gadiem dibināju kopā ar Kasparu Škerbu un šajā laikā esam piesaistījuši arī investorus. Mums pašlaik ir 3 aktīvi projekti – 1) 99ledballoons, kas tirgo LED balonus un LED balonu sistēmas dažādos izmēros gan mājas ballītēm, gan lieliem pasākumiem; 2) Luxafor gaismiņas, kuras var izmantot darbinieki, kuri strādā atvērtā tipa ofisos, lai ar zaļu/sarkanu gaismu parādītu vai konkrētā brīdī esi pieejams un pie Tevis var nākt runāties, vai arī esi aizņemts. Kā arī - ar gaismu palīdzību var uzzināt par ienākošajiem epastiem utt; 3) Bindio velosipēdu novietnes ar iebūvētu ķēdi un elektronisko slēdzeni, kas saslēdzama/atslēdzama ar telefonu. Tas ļauj lietotājam atteikties no savas ķēdes vadāšanas līdzi. Visiem mūsu projektiem ir opcijas, kuras mēs piedāvājam vienīgie pasaulē, tas arī padara mūs unikālus. Pašlaik komandā esam 5 cilvēki,» stāsta K. Līcis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Pārauguši studentu uzņēmumu

Anda Asere, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inženiertehnisko risinājumu izstrādātāja SIA Greynut darbu sāka Latvijas Universitātes studentu biznesa inkubatorā, bet jau vairāk nekā gadu strādā draugiem.lv grupas paspārnē

SIA Greynut vadītāja Kristiāna Līča biznesa partneris Kaspars Škerba iepriekš bija strādājis draugiem.lv grupā un pastāstīja par saviem projektiem kompānijas dibinātājam Laurim Libertam. «Viņš piedāvāja pievienoties grupai, viņi tagad ir iesaistījušies mūsu startup,» saka Kristiāns. SIA Greynut līdzīpašnieks ir viens no draugiem.lv grupas uzņēmumiem – a/s Idea Bits.

Nereti uzņēmumi baidās atdot kaut dažus procentus no savām kapitāldaļām, tomēr Kristiāns norāda, ka bijis skaidrs – Greynut vajadzēs piesaistīt kapitālu un piedāvājums no draugiem.lv grupas bija labākais, kas līdz šim bija saņemts. Salīdzinot darbības posmu LU studentu biznesa inkubatorā un draugiem.lv grupā, Kristiāns teic, ka inkubators labi noder sākuma fāzē, kad nepieciešamas konsultācijas par uzņēmējdarbības sākšanu, par pirmajiem soļiem. Savukārt draugiem.lv grupā ir pieejams konkrētu savas jomas profesionāļu – programmētāju, dizaineru, mārketinga speciālistu, grāmatvežu – atbalsts, kas saīsina produkta izstrādes ciklu. «Man liekas, ka jebkuram uzņēmumam vislielākais izaicinājums ir ražošana. Kad vienā partijā ir tūkstoš ierīču, ir savas presformas, ir cita līmeņa izaicinājums – vajadzīga precizitāte ražošanā, veikla piegāde, laba klientu apkalpošana. Mums aiz muguras ir grupas uzņēmumi, kam tas jau ir izdevies – Mapon, Vendon, Istabai. Domāju, ka kopā tiksim galā,» nosaka Kristiāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interjera gaismu zīmols Moodberries uzsāk pūļa finansēšanas kampaņu vietnē Indiegogo ar mērķi iegūt finansējumu 26 tūkstošu dolāru apmērā

«Lai gan liela daļa šķiet noguruši no šādām kampaņām, tās aizvien ir labs veids, kā pārbaudīt globālo tirgu, iegūt lojālus klientus un gūt publicitāti. Moodberries tipa produkti nav biežs viesis pūļa finansēšanā, tāpēc ceram pārsteigt publiku ar ko interesantu,» saka Kristiāns Līcis, SIA GreyNut vadītājs. Vaicāts par šī projekta ambīcijām, viņš teic, ka tās esot lielas – veiksmīga Indiegogo pūļa finansēšanas kampaņa (https://www.indiegogo.com/projects/moodberries-lights-with-personality#/) un produkta masveida ražošana. K. Līcis uzskata, ka Moodberries ir potenciāls būt lielam spēlētājam interjera dizaina pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bindio esot droša un inovatīva velonovietne, ko veido metāla rāmis, elektroniskā slēdzene un rūdītā tērauda ķēde, kurā iebūvēti sensori. Tie fiksē ķēdes pārkniebšanas vai zāģēšanas mēģinājumus un acumirklī ziņo par to velosipēda īpašniekam. Kā novietnes atslēga kalpo velosipēda īpašnieka viedtālrunis – pieslēdzot riteni, sistēma fiksē lietotāja tālruņa numuru, padarot to par unikālu atslēgu. Atslēgt slēdzeni var tikai no tā numura, kas izmantots pieslēdzot, liecina medijiem sniegtā informācija.

Pirmo Bindio velonovietni iegādājies EuroPark. Tā atradīsies Rīgā, EuroPark pazemes stāvvietā Jēkaba Arkāde (Z. Annas Meierovica bulvārī 8). Velonovietne būs bez maksas visiem interesentiem.

Projekta līdzautors Kristiāns Līcis, uzņēmuma Greynut valdes loceklis stāsta: «Bindio ir universāla, pilsētvidē viegli izvietojama velosipēdu novietne ar elektronisko slēdzeni, pie kuras var pieslēgt divus velosipēdus. Sākotnēji Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā tapa prototips velosipēdu signalizācijai Velosargs. Divu gadu laikā šī iecere tika attīstīta, izstrādājot inovatīvāku un drošāku velosipēdu novietni.» Draugiem.lv grupa palīdzējusi ar tehnisko risinājumu izstrādi un programmēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LU studentu Biznesa inkubatorā pie naudas tiek četras biznesa idejas

Zane Atlāce - Bistere, 09.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides simulācijas kamera, daudzfunkcionāls grāmatu plaukts, galda spēle un platforma privātstundu meklēšanai – šīs studentu idejas trešdien atbalstīja LU Biznesa ideju fonds.

Idejas tapušas trijos mēnešos, studentiem piedaloties uzlabotajā LU Ekonomikas un vadības fakultātes studiju kursā Uzņēmējdarbības ekonomika, kura dalībnieki saņem ne vien teorētisku, bet arī praktisku atbalstu sava biznesa uzsākšanai.

Trešdien, 8. jūnijā, notika kursa kulminācija – grantu konkurss, kura rezultātā četras studentu uzņēmēju komandas saņēma kopumā 11 063 eiro finansējumu no LU Biznesa ideju fonda mecenātiem biznesa idejas realizēšanai.

Žūrijas locekļi – LU Biznesa ideju fonda mecenāti - bija vienisprātis par 1600 eiro finansējuma piešķiršanu projektam Simustac. LU Fizikas un matemātikas fakultātes students Kalvis Lauberts izveidoja Vides simulācijas kameru (inkubatoru), kas ir lētāka un vairāk piemērota dabaszinātņu nodarbībām skolās. Idejas autors plāno grantu izmantot eksperimentālu iekārtu partijas ražošanai. Kā vienu no savas idejas būtiskākajiem sasniegumiem Kalvis min ieguldījumu izglītībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pats galvenais veiksmīgai pūļa finansējuma kampaņai ir laba sagatavošanās – stratēģijas izstrāde un potenciālo interesentu «uzsildīšana»

Tā uzskata pūļa finansējuma platformas Indiegogo evaņģēlists Paskāls Kondamins (Pascal Condamine).

Sporta aizsargtērpu ražošanas uzņēmums Blindsave ir īstenojis pūļa finansējuma kampaņu. Tajā gan tam neizdevās sasniegt izvirzīto finansiālo mērķi, bet kopumā ar kampaņu Blindsave vadītājs Andis Blinds bija apmierināts, jo kampaņas uzdevums bija ne tikai piesaistīt finansējumu, bet tā bija arī daļa no mārketinga pasākumiem, kuru mērķis bija pievērst klientu un potenciālo sadarbības partneru uzmanību. «Viens no lielākajiem izaicinājumiem, kas faktiski arī nosaka to, cik veiksmīga būs kampaņa, ir panākt to, ka potenciālie pircēji apmeklē produkta sadaļu konkrētajā platformā. Proti, ir jāpanāk cilvēku plūsma uz šo sadaļu. Ja tās nebūs, tad arī par produktu neviens neuzzinās un to nepirks. Tieši tādēļ ļoti svarīgs ir mārketinga atbalsts, kas nozīmē arī finanšu investīcijas. Daudziem ir ilūzija, ka pietiks tikai izveidot glītu produkta sadaļu platformā un viss notiksies. Diemžēl tā tas nav, ir jāiegulda visai lieli līdzekļi mārketingā, ko daudzas startup kompānijas nevar atļauties,» saka A. Blinds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Viedtālruņu mini rezerves baterijas CoalBit izstrādātāji startē KickStarter kampaņā

Anda Asere, 18.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu mini rezerves baterijas CoalBit izstrādātāji pūļa finansējuma vietnē Kickstarter vēlas piesaistīt 84 tūkstošus dolāru

Ideja par šādu produktu radās, jo saskārāmies ar dažādām ikdienas problēmām – uz dienas beigām viedtālruņu baterijas bija iztukšojušās, nereti nevarējām atrast, kur esam novietojuši mūsu telefonus vai, piemēram, atslēgas, vai vienkārši vēlējāmies, kaut dažādās situācijās pa rokai būtu kabatas lukturītis. Šīs mazās, bet kaitinošās problēmas, ar kurām dienu dienā saskaras cilvēki visā pasaulē, mēs vēlējāmies atrisināt viena kompakta produkta ietvaros. Tā ar mēs nonācām pie CoalBit – pēc iespējas mazāka ierīce, kas atrisinātu pēc iespējas vairāk problēmu,» stāsta Matīss Stepiņš, CoalBit projekta vadītājs. CoalBit jaudas banku izstrādājis uzņēmums GreyNut, kas ietilpst Draugiem.lv grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

FOTO: Draugiem Group uzņēmuma Mapon jaunais birojs Barselonā

Zane Atlāce - Bistere, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Izaugsmes tempi bija tik strauji, ka vajadzēja pāriet no kopstrādes vietas Barselonas ostā uz savu biroju.

Draugiem Group autoparku kontroles sistēmas uzņēmums Mapon pārcēlies uz jaunām biroja telpām Barselonā, Spānijā, informē Draugiem Group runasvīrs Jānis Palkavnieks.

«Barselonā mums jau kādu laiku darbojas Mapon un izaugsmes tempi bija tik strauji, ka vajadzēja pāriet no kopstrādes vietas Barselonas ostā uz savu biroju. Pagaidām tur strādā 5 cilvēki (tai skaitā vadītājs Kristaps Veidmanis no Latvijas) un esam atvēruši vairākas vakances,» atklāj J.Palkavnieks.

Viņš piebilst, ka atverot birojus ārvalstīs, uzņēmums paredz iespēju, ka tās ir attīstīabas «vēstniecības» visiem Draugiem group uzņēmumiem. Jaunā biroja telpas tiek īrētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Atklājies, ka spāņu vilcienu ražotāja CAF skiču neatļauta izmantošana Pasažieru vilcienam (PV) var draudēt ar dārgu tiesvedību un kompensāciju maksāšanu. Tas izriet no Dienas Biznesa aptaujāto juristu komentāriem par vizuālo materiālu iespējami neatļautu izmantošanu PV iepirkumā.

Pazīmes liecina, ka Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības SIA Rīgas ūdens dibinātā meitasuzņēmuma Aqua Riga projekts varētu nogrimt, pat vēl nesācis reāli darboties. Kā raksta laikraksts Diena, Ekonomikas ministrija izstrādā Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumu. Gaidāmais likums varētu «noraut stopkrānu» minētajam projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināts - Draugiem grupa Kickstarter vāc atbalstītājus «luksofora» attīstībai

Lelde Petrāne, 13.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem grupa kolektīvās atbalstīšanas vietnē Kickstarter sākusi kampaņu, vācot atbalstītājus jaunam produktam Luxafor, ko dēvē par produktivitātes ierīci.

Tas ir indikators, kas parāda kolēģiem produkta lietotāja pieejamību un paziņo par svarīgu ienākošo informāciju.

Šī ierīce noderēšot, piemēram, «situācijā, kad cenšaties strādāt, bet visi pārējie birojā uzskata, ka viņiem ir jums kaut kas jāpajautā». Problēma īpaši aktuāla esot atvērtā tipa birojā. Tas esot ļoti traucējoši, jo pēc sarunas paiet laiks, kamēr atkal var atgriezties pie darba. Tādēļ Draugiem grupa radījusi «luksoforu», kas risinās šo sāpīgo problēmu.

Pirms «luksofora» izgudrošanas Draugiem grupa izmantojusi, piemēram, sarkanos karodziņus uz darbinieku galdiem vai uzrakstus uz kartona: «Netraucēt.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group 2016. gada apgrozījums sasniedzis 35,7 miljonus eiro; gadu iepriekš apgrozījums bija 22,8 miljoni eiro

Grupas peļņa pērn bija 3,5 miljoni eiro. «Visiem grupas uzņēmumiem iet labāk, nekā iepriekšējā gadā,» saka Jānis Palkavnieks, Draugiem Group runasvīrs.

Draugiem Group ietilpst uzņēmumi Printful, Draugiem, Vendon, Mapon, Text2reach, Idea Bits, Greynut, Istabai. Visiem ir pieauguši pārdošanas rādītāji, lielākoties – drukas ārpakalpojumu uzņēmumam Printful, kas ir grupas lielākā kompānija. DB jau rakstīja, ka uzņēmumam ir divas ražotnes ASV un nesen atvērta Printful ražotne Latvijā, kuras izveidē kopumā tiks investēts vairāk nekā viens miljons eiro. Pagaidām Latvijas ražotnē strādā desmit darbinieku, bet plānots, ka ilgtermiņā tiks nodrošinātas darbavietas 150 cilvēkiem, lai apkalpotu galvenokārt klientus Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Negūst pietiekamu pūļa finansējumu vieda portatīvā lādētāja projektam

LETA, 19.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar savāktiem 15 853 ASV dolāriem (14 021 eiro) nesekmīgi noslēgusies uzņēmuma Draugiem grupa pūļa finansējuma vietnē Kickstarter uzsāktā kampaņa, kuras mērķis bija savākt 84 000 ASV dolāru (74 263 eiro) vieda portatīvā lādētāja CoalBit attīstībai, aģentūra LETA uzzināja vietnē Kickstarter.

Kā redzams projekta mājaslapā kickstarter.com/projects/914874115/coalbit-the-smart-mini-powerbank, projektu kopumā atbalstījuši 366 atbalstītāji.

Sarunā ar aģentūru LETA CoalBit projekta vadītājs Kristiāns Līcis sacīja, ka projekts nav saņēmis tik lielu atbalstu, kā cerēts, tomēr interese bijusi pietiekoši liela, lai domātu par tālāko attīstību. Pagaidām projekts ir zem jautājuma zīmes, piebilda Līcis.

Kā ziņots, CoalBit ir piecus centimetrus augsts un 3,5 centimetrus plats oglītes formas portatīvais lādētājs jeb power bank', kurā iebūvēta 560 miliampērstundu (mAh) liela baterija, kas, pēc izgatavotāju vārdiem, ir gana, lai nodrošinātu mobilās sarunas trīs stundu garumā, sērfošanu internetā divu stundu garumā vai mūzikas klausīšanos 10 stundu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad strauji mainās darba vide un samazinās rūpnīcu skaits, kurās lielāko daļu darba dara cilvēki, kļūst aktuāls jautājums, kā sevi realizēt nākotnē

Lai sāktu meklēt atbildes uz šo jautājumu Latvijā savu darbību uzsāk uzņēmums SIA Positive Company, kas ir apņēmies palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem ērtāk mainīties ar aktuālām un vērtīgām zināšanām tiešsaistes mācību platformā Meistarklases.com. Tā piedāvās Latvijas iedzīvotājiem mācīties no vietējiem nišu speciālistiem video lekciju, vebināru un klātienes nodarbību veidā. Portāls ir radies no domubiedru sāpes par to, ka Latvijā ir daudz izcili gudru cilvēku, kuriem nav veida, kā nodot savas zināšanas tālāk, un tajā pašā laikā ir daudz cilvēku, kuri nespēj šos speciālistus sasniegt vai atļauties klātienes nodarbības pie viņiem.

«Šāda informācijas apmaiņa ļaus jebkuram padziļinātāk mācīties un izzināt sevis interesējošās tēmas, lai, ļoti iespējams, tās drīz kļūtu par hobiju vai naudas pelnīšanas iespēju,» saka Kristiāns Līcis, Meistarklases.com (SIA Positive Company) vadītājs. Otrs Meistarklases.com virziens ir zināšanas un dzīves prasmes, kuras skolā neiemāca. Piemēram, pabeidzot skolu cilvēks māk matemātiku un mazliet fiziku, bet viņam nav iemācīts, kā pārvaldīt finanses, veidot attiecības vai gaumīgi ģērbties. «Šī būs iespēja aizpildīt zināšanu robus un, iespējams, atklāt jaunas intereses un dzīves aicinājumus,» viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) jaunie plāni, kā klasificēt investīcijas enerģētikā, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisiju, izraisījuši asas diskusijas Vācijas jaunajā valdībā.

EK priekšlikums klasificēt dažus kodolenerģijas un gāzes enerģijas ražošanas veidus kā klimatam draudzīgus, kad runa ir par investīcijām, bija ilgi gaidīts un izpelnījies pretrunīgus vērtējumus. Ierosinājums jau izprovocējis tiesas prāvas draudus no Austrijas valdības puses.

Jautājums izraisījis arī asas debates Vācijā, kuras jaunajā valdībā ietilpst arī zaļie.

Vācijas vides ministre Štefija Lemke, kas pārstāv zaļos, laikrakstam "Rheinische Post" izteikusies, ka valdība ātri izskatīs ES priekšlikumu.

"Eiropas Komisija riskē bloķēt un sabojāt patiesi ilgtspējīgas investīcijas par labu bīstamai kodolenerģijai," norādījusi Lemke.

"Es arī domāju, ka dabasgāzes iekļaušana [klimatam draudzīgos enerģijas avotos] ir apšaubāma," viņa piebildusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Velonovietne uzņēmumā Grey Nut

Žanete Hāka, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv šoreiz ielūkojas jauna produkta - velonovietnes tapšanas procesā uzņēmumā Grey Nut!

Velonovietne darbojas sekojoši - riteņbraucējs sākotnēji sistēmā ir izveidojis kontu, padarot telefona numuru par atslēgu. Tad viņš piebrauc pie velonovietnes. Tad viņš izvēlas kartē, kurā vietā atrodas velonovietne, izvelk ķēdi cauri velosipēda priekšējam ratam un rāmim un saslēdz. Ķēdei iekšpusē ir vads un sensori, kas jūt vibrāciju vai zāģēšanu, un padod ziņu operatoram, darbības principu skaidro uzņēmuma vadītājs Kristiāns Līcis.

Jaunākajai versijai tiek iebūvēta arī kamera. Patlaban uzņēmumam norisinās sarunas arī ar apdrošinātājiem par potenciālo sadarbību un to, ka visi velosipēdi, kas tiek novietoti velonovietnē, nākotnē varētu tikt apdrošināti.

Komentāri

Pievienot komentāru