Pasaulē

AAA reitingu zaudē arī Eiropas glābšanas fonds

Dienas Bizness, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) samazinājusi Eiropas Finanšu stabilitātes instrumenta (EFSF) kredītreitingu no AAA līdz AA+.

S&P skaidro, ka finanšu instrumenta reitings samazināts tāpēc, ka savus augstos kredītreitingus zaudējušas divas no EFSF galvotājvalstīm – Francija un Austrija, vēsta BusinessWeek.

Pagājušās nedēļas nogalē aģentūra S&P samazināja kredītreitingu deviņām eirozonas valstīm, tostarp tika samazināti Francijas un Austrijas augstie AAA kredītreitingi. Abas šīs valstis ir EFSF galvotājas.

S&P vēl pērn gada nogalē norādīja, ka gadījumā, ja kāds no EFSF galvotājiem, zaudēs AAA reitingu, arī Eiropas Finanšu stabilitātes instruments varētu zaudēt augsto AAA reitingu.

EFSF izveidots ar mērķi finansēt ārkārtas glābšanas programmas Grieķijā, Īrijā un Portugālē. EFSF līdzekļus daļēji gūst no eirozonas dalībvalstu garantētu obligāciju pārdošanas.

Pēc S&P paziņojuma par EFSF reitinga samazināšanu Eiropas Savienība norādīja, ka šāds reitingu aģentūras lēmums nekādā veidā neietekmēšot Eiropas Finanšu stabilitātes instrumenta aizdošanas kapacitāti, kas patlaban ir 440 miljardu eiro apmērā.

EFSF ir pietiekami daudz līdzekļu, lai izpildītu savas saistības saskaņā gan ar pašreizējām un, iespējams, nākotnē īstenojamām ekonomikas pielāgošanās programmām. EFSF turpinās nodrošināt eirozonas dalībvalstu garantijas, norādījis Eiropas Padomes priekšsēdētājs Hermans Van Rompejs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fitch britiem atņem prestižo AAA reitingu

Jānis Rancāns, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Lielbritānijai atņēmusi prestižo AAA kredītreitingu, samazinot to līdz AA+, savu lēmumu skaidrojot ar sliktākām valsts ekonomikas un fiskālajām prognozēm.

Reitingu aģentūra norāda, ka Lielbritānijas valdības parāds 2015. – 2016. gadā sasniegs 101% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) un samazināties sāks tikai 2017. – 2018. gadā. Iepriekš Fitch lēsa, ka laika posmā no 2015. līdz 2016. gadam, Lielbritānijas parāds sasniegs 97% no IKP.

Tāpat aģentūra norādījusi uz augstāku nekā iepriekš prognozēts budžeta deficītu, kas liecina par Lielbritānijas vārgulīgo izaugsmi pēdējo gadu laikā. Tam par iemeslu lielākoties bijusi eirozonas krīzes ietekme.

Fitch skaidro, ka, neskatoties uz Lielbritānijas finanšu elastīgumu, kuru veicinājis fakts, ka valstij ir pašai sava valūta, tomēr «fiskālā telpa», kas nepieciešama, lai amortizētu finanšu satricinājumus, nav savienojama ar AAA reitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch varētu samazināt ASV piešķirto augsto AAA reitingu, kā iemeslu šādai rīcībai minot politisko saspīlējumu, kas izveidojies saistībā ar ASV parādu griestu palielināšanu.

«Lai gan Fitch turpina uzskatīt, ka parādu griesti tiks palielināti, politiskais saspīlējums un samazinājies finansiālais elastīgums var palielināt ASV maksātnespējas risku,» izplatītajā paziņojumā norāda kredītreitingu aģentūra. Fitch noteikusi ASV reitingam negatīvu perspektīvu un lēmumu par AAA kredītreitinga mainīšanu iecerējusi pieņemt līdz nākamā gada pirmā ceturkšņa beigām.

Pirms diviem gadiem – 2011. gada augustā, ASV kredītreitingu līdz AA- samazināja aģentūra Standard & Poor’s (S&P), tādējādi valsts pirmo reizi zaudēja savu augsto reitingu. Par iemeslu šādai S&P rīcībai kalpoja neskaidrība, kas valdīja saistībā ar ASV parādu palielināšanu 2011. vadā. Vienošanos par ASV aizņemšanās limita palielināšanu izdevās panākt pēdējā brīdī. S&P veiktais reitinga samazinājums izraisīja vērienīgu viļņošanos pasaules vērtspapīru tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investor Service samazinājusi kredītreitingus Itālijai, Portugālei un Spānijai, bet Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingiem mainījusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Reitingu aģentūra samazināja arī piešķirtos reitingus mazākām eirozonas valstīm – Slovēnijai, Slovākijai un Maltai. Savu lēmumu Moody’s skaidro ar parādu krīzes izraisītiem izaicinājumiem un reģiona vājo ekonomikas attīstības perspektīvu, kas izraisa spiedienu uz finanšu tirgiem, vēsta Bloomberg.

Itālijas reitings tika samazināts no A2 uz A3, Spānijas – no A1 uz A3, Portugāles – no Ba2 uz Ba3, Slovākijas un Slovēnijas – no A1 uz A2, bet Maltas – no A2 uz A3.

«Visiem šiem reitingiem ir piešķirta arī negatīva nākotnes perspektīva,» norādīja Moody’s. Negatīva nākotnes perspektīva nozīmē, ka Moody’s saskata vismaz 40% iespējamību, ka valsts reitings tuvāko 18 mēnešu laikā varētu tikt samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

11 valstis ar ideālu kredītreitingu

Žanete Hāka, 17.10.2013

1. Austrālija.

Standard&Poor’s/Fitch/Moody’s reitings: AAA/Aaa.

Standard&Poor’s/Fitch/Moody’s reitinga perspektīva: stabila.

IKP pieaugums pērn: 3,7%.

Bezdarba līmenis: 5,8%.

Austrālijas reitings ir balstīts uz stabilu ekonomiku un zemu valdības tēriņu līmeni. Līdz 2012. gadam valsts ekonomika ir augusi vidēji par 3,5% gadā pēdējos 20 gadus. Pērnā gada beigās valdības parāds pret IKP bija 27,9%. Ekonomikas vājā vieta var būt tas, ka liela daļa ekonomikas ir balstīta uz dabisko resursu un enerģētikas eksportu uz strauji augošām valstīm, īpaši Ķīnu.

Foto: SXC

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī ASV politiķi pēdējā brīdī panāca vienošanos par parāda griestu paaugstināšanu un valdības darba atsākšanu, tas pagaidām ir tikai īslaicīgs problēmas risinājums un finansējums valdībai atkal beigsies nākamā gada 15. janvārī, bet parāda griesti tiek paaugstināti tikai līdz 7. februārim.

Gandrīz divas nedēļas ilgās diskusijas ir veicinājušas bažas tirgū par iespējamu ASV kredītreitinga samazinājumu. Otrdien jau Fitch Ratings paziņoja, ka tā var samazināt ASV parāda reitingu, tiesa gan, Fitch Ratings un Moody’s pagaidām ASV ir saglabājušas augstāko kredītreitingu – AAA un Aaa. Savukārt Standard&Poor’s ASV reitingu 2011. gada augustā samazināja līdz AA+.

Kā liecina portāla 24/7 Wall St. apkopotā informācija, pēdējo divu gadu laikā trīs lielo valstu reitingu ir samazinājusi vismaz viena starptautiska kredītreitingu aģentūra – tās ir ASV, Lielbritānija un Francija. Piešķirot valstij reitingu, aģentūras ņem vērā vairākus faktorus, ieskaitot valsts politisko vidi. 24/7 Wall St. apkopojis 11 valstis ar vislabāko kredītreitingu – AAA - visās starptautiskajās reitingu aģentūrās. Lielākajā daļā no šīm valstīm ir stabila politiskā vide, bagātas ekonomikas ar augstu IKP uz iedzīvotāja līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P kļūdas dēļ paziņo par Francijas reitinga samazināšanu

Jānis Rancāns, 11.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&) kļūdas dēļ atsevišķiem saviem klientiem izplatījusi paziņojumu par to, ka samazinājusi Francijas augsto AAA kredītreitingu.

Reitingu aģentūra izmeklējot, kas noticis un apliecināja, ka Francijai joprojām ir AAA reitings, vēsta BBC. «Dažiem S&P Global Credit Portal klientiem, tehniskas kļūdas dēļ, automātiski tika izsūtīts nepareizs paziņojums, kurā bija pausts, ka ir ticis samazināts Francijas kredītreitings,» norāda reitingu aģentūra.

Savukārt Francijas finanšu ministrs Fransuā Baruāns (Francois Baroin) jau ir aicinājis veikt šīs kļūdas Eiropas līmeņa izmeklēšanu. S&P reitinga samazināšana būtu jāizskata Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei, norāda ministrs.

«Fransuā Baruāns ir aicinājis attiecīgos regulatorus – Eiropas Vērtspapīru tirgus iestādi un Finanšu tirgus pārvaldi – veikt izmeklēšanu par iemesliem un iespējamām sekām, kuras var izraisīt šī kļūda,» teikts Francijas Finanšu ministrijas paziņojumā, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK vēlas aizliegt reitingu aģentūrām publiskot savus novērtējumus

Jānis Rancāns, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) apsver aizliegt reitingu aģentūrām publiskot kredītreitingu novērtējumus tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas piedzīvojušas finansiāla rakstura grūtības, atsaucoties uz Vācijas laikrakstu Financial Times Deutschland, vēsta AFP.

ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāra Mišela Barnjē izstrādātais priekšlikums ļaus Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei «uz laiku aizliegt» reitingu aģentūrām publiskot savas analīzes par finanšu nedienās nonākušo valstu maksātnespēju. Minētā laikraksta rīcībā esot nonācis priekšlikuma melnraksts.

M. Barnjē uzskata, ka valstu reitingu publiskošana «nepiemērotā brīdī» valstij, kas aizvada sarunas par starptautiskas palīdzības iegūšanu, var izraisīt «negatīvus efektus tās valsts finanšu stabilitātei, kas tālak destabilizē globālo ekonomiku».

Starptautiskās reitingu aģentūras, kā, piemēram, Moody’s, Standard & Poor’s un Fitch nereti tiek apsūdzētas nepareizā atsevišķu valstu finansiālās situācijas izpratnē, kas finanšu krīzi saasina vēl vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

A, B, C vai kā VID tagad vērtēs nodokļu maksātājus?

Madlena Drozdova, ZAB Ellex Kļaviņš Vecākā nodokļu konsultante, Nils Pužulis, ZAB Ellex Kļaviņš Jaunākais jurists, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra VID ir ieviesta jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Publiski pieejamajam Reitingam ir informatīvs raksturs. Vienlaikus tā mērķis ir veicināt godīgas uzņēmējdarbības stiprināšanu un motivēt uzņēmumu uzlabot savu nodokļu samaksas disciplīnu.

Nedaudz ieskicējot Reitinga vēsturi, to var iedalīt trīs posmos. Pirmais posms ir pilotprojekta laiks no 2018. līdz 2020. gadam, kad Reitings bija ierobežoti pieejams (tikai pašam uzņēmējam) un ar ierobežoto rādītāju skaitu. Reitings bija kā rīks uzņēmumiem ar mērķi paraudzīties uz savu darbību no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) puses. Otrajā posmā no 2020. līdz 2021. gadam norisinājās Reitinga paplašināšana, jo uzņēmumiem radās vairāki jautājumi par to, kā reitings ir izveidots. Tika paplašināts rādītāju skaits, tomēr informācija joprojām palika pieejama tikai uzņēmumam. Savukārt, sākot ar 2024. gadu, iesākās trešais posms – jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Proti, Reitings būs ar publiski pieejamiem elementiem aplūkojams VID publiskojamajā datubāzē no 2024. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropas glābšanas fonds krīt Moody’s nežēlastībā

Jānis Rancāns, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s noteikusi negatīvu Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) kredītreitinga nākotnes perspektīvu. Savu lēmumu aģentūra skaidroja ar iepriekš notikušo Vācijas, Nīderlandes un Luksemburgas reitingu perspektīvu pārskatīšanu.

Nosakot negatīvu reitinga perspektīvu, Moody’s fondam tomēr atstājusi piešķirto augsto AAA kredītreitingu. Aģentūras lēmums nozīmē – pieaugusi iespēja, ka EFSF tuvākā gada vai pusotra laikā var zaudēt savu AAA reitingu.

Jau vēstīts, ka Moody’s otrdien no stabilas uz negatīvu mainīja Vācijai, Nīderlandei un Luksemburgai piešķirto kredītreitingu nākotnes perspektīvas. Savu lēmumu aģentūra skaidroja ar pieaugušu neskaidrību par Eiropas parādu krīzi un risku, ka Grieķija būs spiesta pamest Eiropas monetāro savienību, bet Itālija un Spānija lūgs starptautisko aizdevumu. Tādējādi lielāko krīzes smagumu nāksies pārvarēt valstīm ar visaugstākajiem kredītreitingiem. Pašlaik Vācijai, Nīderlandei un Luksemburgai ir AAA reitings.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s samazinājusi Francijas kredītreitingu, jo uzskata, ka valsts prezidenta Fransuā Holanda īstenotajai politikai neizdosies veicināt izaugsmi un uzlabot valsts finanses, raksta Bloomberg.

Valsts ilgtermiņa ārvalstu un vietējās valūtas reitings pazemināts par vienu pakāpi no AA+ līdz AA, bet reitinga perspektīva noteikta stabila. Augstāko reitingu Francija zaudēja pērnā gada janvārī.

Reitinga pazeminājums norāda uz Eiropas otras lielākās ekonomikas atveseļošanās bremzēšanos finanšu krīzes un recesijas rezultātā.

Francijas prezidents nav spējis mazināt Francijas konkurētspējas kritumu ar izmaiņām darbaspēka likumos un nodokļos, jaunākajā ziņojumā norādījusi arī Eiropas Komisija.

«Reitinga pazeminājums atspoguļo mūsu uzskatu, ka Francijas valdības pašreizējā pieeja budžeta un strukturālajām reformām, kas attiecas uz nodokļiem, pakalpojumu un preču, kā arī darba tirgu, nespēj veicināt Francijas vidēja termiņa izaugsmes perspektīvas,» norādījusi reitingu aģentūra. «Tāpat Francijas fiskālā elastība ir ierobežota un mēs redzam, ka valdība nespēj ievērojami samazināt kopējos tās tēriņus,» norāda aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s atņēmusi Francijai piešķirto augsto AAA reitingu, savu lēmumu skaidrojot ar Eiropas otras lielākās ekonomikas neskaidro fiskālo perspektīvu.

Reitingu aģentūra Francijas reitingam piešķīrusi Aa1 pakāpi un, kā norāda analītiķi, tas ir trieciens valsts prezidentam Fransuā Olandam, kurš cenšas pārliecināt starptautisko sabiedrību par to, ka viņam izdosies labot stāvokli Francijas finansēs. Šā gada janvārī Francijai AAA reitingu atņēma kredītreitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P).

Moody’s arī norāda, ka Franciju sagaidošie izaicinājumi jau esot izraisījuši valsts konkurētspējas mazināšanos. Franciju apdraud elastības trūkums darba un pakalpojumu tirgos, kā arī zemais inovāciju līmenis.

Tikmēr Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisī (Pierre Moscovici) Reuters atzina, ka Moody’s lēmums ir papildus motivācija valsts valdībai apņēmīgi veikt reformas un, ka valdība ir apņēmusies sasniegt savu valsts parāda samazināšanas mērķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s brīdina par izmaiņām Francijas kredītreitingā

Gunta Kursiša, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s brīdinājusi Franciju par tās AAA kredītreitinga maiņu, vēsta BBC.

Moody’s norādījusi, ka tuvāko mēnešu laikā, iespējams, Francijas AAA reitings varētu tikt mainīts no «stabila» uz «negatīvu».

Pēc šādām Moody’s veiktajām izmaiņām Francijas reitingā, ja tādas tiks noteiktas, Francijas kredītreitings par vienu soli tuvāk būs pietuvojies samazinājumam.

Francijas finanšu ministrs norādīja, ka «Francija darīs visu, lai reitinga samazinājums nenotiktu un valsts «nosargātu» trīskāršo A reitingu».

Moody’s norādījis, ka Francijas parādu ir pasliktinājusi pasaules finanšu un ekonomiskā krīze, un šobrīd Francija ir viena no vājākajām valstīm ar AAA kredītreitingu, turklāt Francijas valdībai pašlaik ir «mazāk telpas manevriem». Moody’s brīdinājusi arī par to, ka Francijas budžets varētu tik samazināts, ja palielināsies ieguldījums, kas Francijai būs jāsniedz, lai glābtu citas eirozonas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV likumdevējiem nav izdevies vienoties par budžeta izdevumu samazinājumu 85 miljardu dolāru apmērā automātiskas stāšanās spēkā atcelšanu.

Gadījumā, ja vienošanās tā arī netiks panākta, budžeta izdevumu samazinājums stāsies spēkā pusnaktī no piektdienas uz sestdienu (pēc ASV laika). Ceturtdien ASV prezidents Baraks Obama uzaicināja uz pārrunām gan demokrātu, gan arī republikāņu pārstāvjus. Sarunu laikā prezidents uzsvēra, ka automātisks budžeta izdevumu samazinājums negatīvi ietekmēs ASV ekonomiku. Līdzīgu viedokli iepriekš paudis arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), vēsta BBC.

Iecerētie ASV budžeta deficīta samazināšanas pasākumi sadalīti aptuveni vienādās daļās uz iekšzemes un militārajām programmām. Saskaņā ar aplēsēm, aptuveni 750 tūkstoši amerikāņu varētu zaudēt darbu pēc tam, kad spēkā stāsies minētie valsts izdevumu samazinājumi. Prognozēts, ka līdz septembrim lielākie darba vietu un finansējuma samazinājumi varētu notikt gaisa satiksmes kontroles, gaļas produktu inspekcijas, pretvēža pētījumu un militārās ražošanas jomās, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Komisārs: S&P brīdinājumiem par eirozonas retingiem nav pārāk lielas nozīmes

Jānis Rancāns, 06.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard & Poor’s (S&P) brīdinājums par iespējamu lielākās daļas eirozonas valstu, tostarp arī Vācijas un Francijas, kredītreitingu samazināšani ir bijis «tikai viedoklis, citu viedokļu vidū,» pavēstījis Eiropas Komisijas Iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē.

«Šādiem viedokļiem ir nozīme, bet tā nav pārāk liela,» sacīja komisārs, kurš iepriekš nācis klajā ar plāniem regulēt reitingu aģentūru darbību Eiropas Savienībā (ES).

«Lielāka nozīme jāpievērš tam, lai reitingu aģentūras strādātu stingros, objektīvos, caurspīdīgos ietvaros, kas ir pasargāti no interešu konflikta,» norādīja komisārs.

Komisārs arī uzsvēra, ka S&P vajadzējis pagaidīt ar secinājumiem. «S&P brīdinājums parādījās trīs dienas pirms Eiropas samita, tā vietā, lai novērtētu to, kas tiks pieņemts samitā,» klāstīja komisārs, vēsta AFP.

Db.lv jau vēstīja - S&P paziņojums par reitingu samazināšanu nozīmē, ka tuvāko deviņdesmit dienu laikā pastāv liela iespēja savu augsto AAA reitingu zaudēt sešām eirozonas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) izplatījusi brīdinājumu, ka gadījumā, ja tiks veikts eirozonas valstu reitingu samazinājums, aģentūra varētu ķerties arī pie visas Eiropas Savienības un lielāko eirozonas banku reitingiem.

ES pašlaik ir piešķirts AAA reitings. Kredītreitingu aģentūra uzsver, ka visa bloka reitinga samazinājums neatstās ietekmi uz atsevišķām dalībvalstīm (kuras nav eirozonā). Reitinga samazināšana ietekmēs ES aizņemšanās izmaksas, kas sadārdzinātu finanšu palīdzības programmas grūtībās nonākušajām dalībvalstīm, vēsta Reuters.

Reitingu aģentūra uzsver, ka eirozonas valstis nodrošina 62% no ES kopējiem budžeta ieņēmumiem un tāpēc, ja tiks samazināts eirozonas reitings, ES reitingam tiks atņemta viena pakāpe.

Tāpat S&P brīdinājusi arī eirozonas lielākās bankas, kā, piemēram, BNP Paribas un Deutsche Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas glābējfondi Francijas dēļ zaudē reitingus

Jānis Rancāns, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi eirozonas glābšanas fondu kredītreitingus. Aģentūra līdz Aa1 samazinājusi gan Eiropas stabilitātes mehānismam (ESM), gan Eiropas finanšu stabilitātes mehānismam (EFSF), kurš savu darbu pārtrauks nākamgad, piešķirtos reitingus.

Moody’s arī pieļāvusi, ka abiem fondiem piešķirtie kredītreitingi varētu tikt samazināti vēl vairāk, vēsta Euobserver. Abos fondos Francija, kuras reitingu Moody’s nesen samazināja, ir otrs lielākais maksātājs.

«ESM un EFSF kredītriski ir cieši saistīti ar to tuvākajiem atbalstītājiem,» skaidrojot saistību starp Francijas un eirozonas glābšanas fondu kredītreitingu samazināšanu, norādīja Moody’s.

Tikmēr fondu vadītājs Klauss Rēglings norādījis, ka viņam ir grūti saprast Moody’s lēmumu. «Mēs nepiekrītam reitingu aģentūras pieejai, kas nav ņēmusi vērā ESM spēcīgo institucionālo tīklu, politisko apņēmību un kapitāla struktūru,» sacīja K. Rēglings. Moody’s rīcība arī nekādā veidā neietekmēs eirozonas fondu spējas izsniegt parādzīmes un aizņemties naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Par kredītreitingiem, bankrotiem un nākotnes pareģošanu


Uldis Dzintars,
apdrošināšanas sabiedrības BALTA finanšu direktors, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar banku krīzi Kiprā pavisam nesen starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazināja divu valsts lielāko banku kredītreitingus līdz pat maksātnespējas kategorijai. Bet ko īsti nozīmē kredītreitingi, un kad tie jāņem vērā? Vai tas ir svarīgi tikai politiķiem vai arī citu jomu darbiniekiem?

Biznesa vidē terminus «reitings» un «kredītreitings» visbiežāk lieto politiķi, ekonomisti un baņķieri, bet nozīmīga loma tiem ir arī apdrošināšanā. Uz vienu no jautājumiem varam atbildēt pavisam vienkārši – kredītreitingi ir svarīgi brīžos, kad nepieciešams pieņemt lēmumu par uzticamu sadarbības partneri. Jebkurā jomā ir svarīgi būt pārliecinātam, ka partneris spēs palīdzēt brīžos, kad būs piedzīvota nelaime. Kredītreitings ir kā sava veida barometrs, kas signalizē, cik partneris var būt uzticams ilgtermiņā un cik tas ir maksātspējīgs krīzes situācijās. Gan valstu, gan uzņēmumu līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s Francijai AAA reitingu neatņem

Ritvars Bīders, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s pagaidām saglabājusi Francijai tās augsto AAA kredītreitingu, taču aģentūra arī norādīja, ka veiks Francijas reitinga atkārtotu pārskatīšanu vēl šā gada pirmajā ceturksnī, ziņo BBC.

Jau ziņots, ka pirms trim dienām cita reitingu aģentūra – Standard & Poor’s – samazināja Francijas kredītreitingu no AAA līdz AA+.

Standard & Poor’s lēmums samazināt Francijas reitingu līdz AA+ devis triecienu Parīzes paštēlam un N. Sarkozī perspektīvām atkārtoti tikt ievēlētam par valsts prezidentu.

S&P piektdien pieņēma lēmumu samazināt ne tikai Francijas, bet arī astoņu citu eirozonas valstu kredītreitingus. Reitingi samazināti Francijai, Itālijai, Spānijai, Kiprai, Portugālei, Austrijai, Slovākijai, Slovēnijai un Maltai.

Pēc reitingu samazinājuma Vācijas kanclere Angela Merkele uzsvēra - S&P rīcība kārtējo reizi apliecina, ka Eiropas līderiem nepieciešams dubultot savus pūliņus, lai atrisinātu parādu krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arī Moody’s ķeras pie Spānijas reitinga

Jānis Rancāns, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service samazinājusi Spānijas kredītreitingu. Reitings samazināts no Aa2 līdz A1, un tam noteikta negatīva perspektīva, liecina reitingu aģentūras paziņojums.

Aģentūra savu lēmumu skaidro ar to, ka kopš jūlija, kad tā brīdināja Spāniju par reitinga samazināšanu, parādsaistību krīzei nav atrasts risinājums, tāpat Spāniju ievainojamu padara tās banku lielie ārējie parādi.

Moody’s lēmums seko neilgu laiku pēc tam, kad valsts reitingu samazināja gan Fitch, gan Standard & Poor’s.

Db.lv jau vēstīja, ka oktobra sākumā Fitch pazemināja Spānijas kredītreitingu no AA+ uz AA-, savukārt S&P samazināja valsts reitingu no AA līdz AA-, kā arī noteica tam negatīvu perspektīvu.

Iepriekš S&P un Fitch jau samazinājušas atsevišķu Spānijas lielāko banku reitingus. S&P paziņojusi, ka pazemina reitingus 10 finanšu kompānijām, ieskaitot divas valsts lielākās bankas Santander un BBVA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomisti: Francija zaudēs savu AAA reitingu tuvāko trīs mēnešu laikā

Jānis Rancāns, 08.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz prezidenta Nikolā Sarkozī pūlēm atrisināt eirozonas parādu krīzi, Francija savu augsto AAA reitingu zaudēs jau nākamā gada sākumā, uzskata aģentūras Reuters aptaujātie ekonomisti.

Vienīgais jautājums esot par to, vai Francijas reitings tiks samazināts par vienu pakāpi līdz AA+ vai uzreiz par divām – līdz AA.

«Ja jūs lietojat Standard & Poor’s metodoloģiju, kas balstās kvantitīvajos faktoros, Francijai jau jābūt piešķirtam AA reitingam, tādam pašam reitingam jābūt piešķirtam arī ASV un Lielbritānijai,» sacīja investīciju bankas Natixis ekonomists Žans Kristofs Kafets (Jean-Christophe Caffet).

Liela daļa aģentūras aptaujāto ekonomistu uzskata, ka Eiropas plāni par ciešāku integrāciju nespēs novērst Francijas kredītreitinga samazināšanu. Savukārt reitinga samazinājums ietekmēs valsts aizņemšanās izmaksas un var atsaukties uz starptautiskajiem tirgiem, pārliecināti ekonomisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās reitingu aģentūras Standard & Poor’s (S&P) lēmums samazināt Francijas un astoņu citu Eiropas valstu reitingus liecina par Eiropas Savienības (ES) izvēlētās stratēģijas nespēju apturēt parādu krīzes izplatīšanos, raksta ASV plašsaziņas līdzekļi, vēsta AFP.

«S&P piektdienas lēmumam par deviņu valstu, tostarp Francijas, Itālijas un Spānijas, reitingu samazināšanu jākalpo kā atgādinājumam Eiropas līderiem, ka to izvēlētā ekonomikas stratēģija, kura balstās taupības pasākumos, nedarbojas,» redakcijas slejā raksta The New York Times. «Pēc neskaitāmiem glābšanas plāniem, Eiropa joprojām ir visai tālu no krīzes atrisināšanas,» piebilst laikraksts.

Savukārt izdevums The Wall Street Journal (WSJ) uzsver, ka Francijai draudošais reitingu samazinājums «iespējams, bijis sliktāk glabātais finanšu noslēpums». «Līdzīgi kā tas bija ar ASV reitinga samazināšanu aizvadītajā vasarā, reitingu aģentūras nepasaka pasaulei vai tirgiem kaut ko jaunu,» raksta WSJ, piebilstot, ka S&P rīcība ilustrē, ka Eiropas darbības vienotās valūtas glābšanai nav apturējušas finanšu infekciju – bet gan tikai pastiprinājušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti: eirozonas valstu reitinga samazinājums bija gaidāms, tirgū šoks nav radies

Gunta Kursiša, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmumu pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus aģentūras ir ilgi apsvērušas. Aģentūras vērtē valstu spēju atdot parādus, un pašlaik šī spēja kļūst vājāka, Db.lv pauda DNB bankas makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. «Drīzāk pārsteigumu ir radījis tas, ka pagāja tik ilgs laiks, līdz valstu kredīreitingi tika samazināti,» citējot CMC Markets tirgus analītiķi Maiklu Hevsonu (Michael Hewson), vēsta Associated Press.

Pirmkārt, palielinās šo Eiropas valstu parāds, turklāt aģentūras vērtē arī banku situāciju, un pašlaik, piemēram, Austrijas bankām ir diezgan lieli riski, norādīja P. Strautiņš. Analītiķi un eksperti ir norādījuši, ka reitingu samazinājums ir bijis plaši paredzams, tādējādi Standard&Poor’s paziņojums gan par Francijas trīskāršā A reitinga samazinājumu, gan citu Eiropas valstu kredītreitinga samazinājumu, radīja «pavisam nelielu šoku» obligāciju tirgos, vēsta Associated Press. Labā vēsts ir Vācijas AAA kredītreitinga saglabāšana, turklāt tā nākotnes prognozes paaugstinātas no negatīvām uz stabilām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs sadarbībā ar Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu ir pilnveidojis mobilo lietotni Mana drošība.

Aplikācija nodrošinās operatīvu saziņu ar glābšanas dienestiem arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, piemēram, runas traucējumiem, vai gadījumos, kad nav iespējas ārkārtas situācijās veikt zvanu uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Mobilā lietotne ir tiešsaistes rīks saziņai ar operatīvajiem dienestiem, kā arī ziņošanai par ceļu satiksmes negadījumiem vai pārkāpumiem un noziedzīgiem nodarījumiem interneta vidē.

Izmantojot lietotnes Mana drošība sadaļas Ārkārtas zvans iespēju Nosūtīt manas koordinātas un īsziņu glābšanas dienestam, glābšanas dienestam tiek automātiski nosūtītas personas atrašanās vietas koordinātas, kā arī vienlaikus ir iespēja uzsākt saraksti ar glābšanas dienesta dispečeru, tādējādi gadījumā, ja persona nav spējīga mutiski ziņot par ārkārtas situācijas detaļām, kā arī nav spējīga nosaukt vai nezina savu atrašanās vietu. Tiek nodrošināta iespēja precīzi noteikt personas atrašanās vietu, izmantojot GPS sniegto informāciju. Lai noteiktu precīzu atrašanās vietu viedtālrunī, jābūt aktivizētai GPS funkcijai, ja persona pati to nebūs aktivizējusi, aplikācija par to atgādinās. Saņemot īsziņu, glābšanas dienests nekavējoties sniegs atbildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācija samazina izaugsmes prognozi 2012. gadam

Gunta Kursiša, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija ir pazeminājusi tās izaugsmes prognozes 2012. gadam, kas norāda ka arī Vāciju negatīvi ietekmējusi eirozonas parādu krīze, vēsta BBC.

Eiropas lielākā ekonomika turpinās izaugsmi, tomēr valsts pazeminājusi tās prognozi no 1% līdz 0,7%. Izaugsmi 1% apmērā Vācijas valdība valstij paredzēja pērnā gada oktobrī. Pirms tam Vācijas izaugsme 2012. gadam tika prognozēta 1,8% apmērā.

Lai arī Vācijas izaugsmes prognozes ir samazinātas, valsts ekonomikas ministrs Filips Roslers (Philipp Roesler) uzsvēra, ka «te nevar būt runa par recesiju». Jau vēstīts, ka Vācijas Ekonomiskās izpētes institūts (DIW) šā gada janvāra sākumā pavēstījis, ka šogad Vācija piedzīvos pieaugumu par 0,6% un tad par 2,2% 2013. gadā. Tomēr institūta ekonomisko pētījumu vadītājs Ferdinands Fičtners (Ferdinand Fichtner) brīdinājis: «Tas notiks tikai tad, ja politiķi tuvākajos mēnešos nāks klajā ar pārliecinošu risinājumu eirozonas krīzei.» Vācijas ekonomikas ministrs 2013. gadā paredz ekonomikas izaugsmi par 1,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s iebilst pret plāniem mainīt reitingu aģentūru ierasti ritmu

Jānis Šķupelis, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) plāni ieviest stingrākus noteikumus, lai regulētu starptautisko reitingu aģentūru darbību, ir bīstami, jo tie ietekmēs reitingu noteikšanas kvalitāti un neatkarību, šodien paziņojusi starptautiskās reitingu aģentūras Moody's Investors Services vadība.

Es to redzu kā apsēstību apstrīdēt reitingu noteikšanas procesu kā tādu un vainot aģentūras eirozonas parādu krīzē. ES priekšlikumi nevar atjaunot investoru uzticību un atvieglot sabiedrības un Eiropas valstu piekļuvi kredītu tirgum,» skaidro Moody’s prezidents Maikls Madelains.

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ nākusi klajā ar plāniem noteikt stingrākus starptautisko kredītreitingu aģentūras regulējošos noteikumus. Plānots, ka aģentūru lēmumu pieņemšanas procesam būs jākļūst caurspīdīgākam, un tām nāksies atbildēt par savām kļūdām. Tāpat ES projekta mērķi ir mazināt finanšu iestāžu aklo paļaušanos tikai uz kredītreitingiem ieguldījumu veikšanā, veikt biežāku kredītreitingu izvērtēšanu. Tiek arī paredzēts, ka emitentiem būtu ik pēc trim gadiem jāmaina aģentūras, kas tos novērtē. Turklāt sarežģītiem strukturētiem finanšu instrumentiem būs nepieciešami divi reitingi no divām dažādām kredītreitingu aģentūrām, un vienas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam nebūs ļauts vienlaicīgi būt citas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fitch draud samazināt ASV kredītreitingu

Jānis Rancāns, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch brīdinājusi, ka varētu samazināt ASV piešķirto augsto AAA kredītreitingu, ja laikus netiks paaugstināti ASV parāda griesti.

Vienošanās par parādu griestu paaugstināšanu ASV jāpanāk līdz 1. martam. Ja tas netiks izdarīts, valstī var iestāties maksātnespējas pazīmes. Fitch atzinusi, ka to satrauc iespējama krīze un tās sekas un brīdinājusi, ka nespēja paaugstināt parādu kalpotu par iemeslu, lai ASV kredītreitings tiktu pārskatīts. Fitch jau patlaban ASV kredītreitingam piešķīris negatīvu nākotnes perspektīvu.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama pavēstījis, ka republikāņi nevēlas maksāt ASV rēķinus, kamēr vien viņiem nepiekāpjas pilnībā. «Esmu gatavs kompromisiem un meklēt vienošanās par veidiem kādos samazināt ASV budžeta deficītu. Tomēr Amerika vairs nevar atļauties kārtējās diskusijas ar Kongresu par veidiem kā mēs maksāsim par saviem rēķiniem. Pat pašas idejas – Amerika, kas neapmaksā savus rēķinus – izvirzīšana ir absurda,» sava pirmā termiņa pēdējā preses konferencē sacījis B. Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru