Bankas

Aizdevumu ar nolikto atslēgu principu izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Pusgada laikā, kopš Latvijā ir spēkā kārtība, ka hipotekārā kredīta ņēmējs var izvēlēties slēgt aizdevuma līgumu ar t.s. «nolikto atslēgu» principu, to piecās bankās izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji, kas uz kopējā hipotekāro kredītņēmēju skaita nieks vien ir, secinājusi Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Banku pārstāvji uzsver: tieši nepietiekama pirmā iemaksa, kā arī valstī pastāvošā ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt savus ieņēmumus, ir šķēršļi, kas ierobežo mājsaimniecību iespējas saņemt hipotekāro kredītu. Tāpēc eksperti aicina domāt par risinājumiem, kā mazināt šīs barjeras. Par to liecina banku pārstāvju teiktais LANĪDA.

Jāatgādina, ka Saeima pērn, septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām, nobalsoja par nolikto atslēgu principu, kas nozīmēja, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas nebūtu nekādu saistību pret kreditoru. Vēl toreiz eksperti norādīja, ka nolikto atslēgu princips nebūs pa kabatai lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai, jo pirmā iemaksa tādiem kredītiem ir uz pusi lielāka, nekā kredītiem, par kuriem kredītņēmējs nes pilnu atbildību.

LANĪDA valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns uzskata, ka nolikto atslēgu principa noteikšana par kredītņēmēja izvēles iespēju bija pozitīvs solis hipotekārās kreditēšanas aktivitātes atjaunošanā, kas 2015.gada sākumā bija gandrīz apstājusies. Kopš otrā ceturkšņa sākuma ir novērojama mājokļu tirgus stabilizācija un aktivitātes pieaugums no vietējo pircēju puses. Pircēju nelielā interese pašiem izvēlēties hipotekāro kredītu ar nolikto atslēgu principu liecina, ka vietējiem pircējiem nav iespējas atvēlēt tik daudz finansējuma pirmās iemaksas veikšanai. Līdz ar to, likumdevēju labie nodomi izrādījās līdz galam nepārdomāti. Tāpat redzams, ka valdība ar saviem lēmumiem tomēr var stimulēt nekustamā īpašuma tirgu un palīdzēt pircējiem šo problēmu risināt, lielisks piemērs ir valsts atbalsta programma Altum jaunajām ģimenēm ar bērniem, uzsver E. Šīns.

Kredīta ar ieķīlātā īpašuma nodošanas tiesībām priekšrocības bankā Citadele kopš šī gada sākuma ir izmantojuši 106 kredītņēmēji, no šī gada 1. marta – 45 kredītņēmēji, savukārt Swedbank šādu iespēju ir izvēlējušies tikai 5 klienti, kas proporcionāli ir tuvu nullei no kopumā izsniegtajiem jaunajiem mājokļu kredītiem.

DNB bankā pašlaik ir noformēti tikai 3 šādi kredīti. Nordea banka šogad kopā izsniegusi vairāk nekā 560 kredītus mājsaimniecībām un no tiem 1 reģistrēts ar nolikto atslēgu principu.

Savukārt SEB bankā līdz šim neviens klients nav izvēlējies hipotekāro aizdevumu ar nolikto atslēgu iespēju. Iemesls ir vienkāršs – vēl joprojām lielākais šķērslis Latvijas mājsaimniecībām, lai saņemtu hipotekāro kredītu, ir nepietiekams uzkrājumu apjoms pirmajai iemaksai. Tādēļ klienti izvēlas aizdevumus ar mazāku pirmās iemaksas apjomu: vai nu klasisko hipotekāro kredītu ar pirmo iemaksu 15-20% apmērā no īpašuma vērtības, vai arī aizdevumu ar valsts garantiju, kas pieejama ALTUM īstenotās atbalsta programmas ģimenēm ietvaros, skaidro bankas pārstāvis Mārtiņš Panke.

ABLV Bank atturējās no savu komentāru sniegšanas.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati liecina, ka mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei ir kļuvuši pieejamāki un šā gada sešos mēnešos ir turpinājuši mēreni pieaugt: 2015. gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībām mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam izsniegti kredīti 127 milj. eiro apmērā, kas ir par 2.4% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas prezidente un valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere rosina vērtēt iespējas paplašināt valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei, kas pašlaik paredzēta ģimenēm ar bērniem.

Bankas vadītāja aicina apspriest iespēju paplašināt programmu, piemēram, noteiktu profesiju jaunajiem speciālistiem, kuri ieguvuši izglītību un sākuši karjeru. Īpaši tas būtu svarīgi, ja jaunie speciālisti vēlas iegādāties īpašumu un ir gatavi strādāt attālāk no Rīgas, kur banka nav tik elastīga aizdot ar mazāku iemaksu, jo īpašums ir mazāk likvīds, intervijā aģentūrai LETA sacīja bankas vadītāja.

Viņa atzina, ka līdzšinējā valsts atbalsta programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem ir īstenojusies labi, tā ir atradusi pareizo nišu. «Klienti ir apmierināti, ļoti daudzi klienti izskata šo iespēju,» sacīja Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei ģimeņu aizdevumu nekustamā īpašuma iegādes programmā ar valsts garantiju nākas atteikt; kreditēšanas kopējie apjomi pagaidām vēl rūk , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šā gada sākums hipotekāro kredītu tirgū iezīmējies ar atslābumu, jo pagājušā gada nogalē mājsaimniecības steidza pieteikties aizdevumiem, baidoties no pirmās iemaksas apmēra palielināšanas t.s. nolikto atslēgu principa ieviešanas dēļ, taču darījumu nenoformēja, jo bankas savu brīdinājumu realizēja. Taču, tā kā šis princips kopš šā gada marta ieviests kā izvēles iespēja, tās prasības ir mīkstinājušas, un pieprasījums pēc kredītiem lēnām pieaug. Savukārt par vēl vienu jaunievedumu – ģimeņu mājokļu iegādes programmu ar valsts garantiju – interese ir liela.

Gada laikā mājokļu kredītu tirgus piedzīvojis kritumu – par 5,5%, līdz 4,66 miljardiem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Šā gada pirmajā ceturksnī no jauna izsniegti mājokļu kredīti 45 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 4% mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija dzīvojamo platību tirgū patlaban nav pati spožākā un to ir ietekmējuši daudzi aspekti, sacīja ABLV grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma Pillar izpilddirektore Ieva Valtere.

«Pirmais ceturksnis vispār bija tāds diezgan stīvs, jo bija lielas neskaidrības par termiņuzturēšanās atļauju programmu, kreditēšanu, par Maksātnespējas likumu, tāpat arī sarežģītā ģeopolitiskā situācija pasaulē. Faktiski bija apstājies gan vietējais tirgus, gan nerezidentu tirgus,» stāstīja Valtere.

Viņa sacīja, ka patlaban situācija vietējā tirgū normalizējas, darījumu ir vairāk, jo «nolikto atslēgu» princips definēts kā izvēles iespēja, līdz ar to bankas atgriezušās pie saprātīgām kreditēšanas programmām ar pircējiem saprotamiem un adekvātiem nosacījumiem.

«Ja runājam par sērijveida dzīvokļu tirgu, cenas nekrītas, tās ir stabilas ar minimālu paaugstināšanās tendenci. Pillar patlaban jau ir iztirgojis gandrīz visu pārņemto dzīvojamo segmentu, arī katrā no Pillar attīstītajiem jaunajiem projektiem nepārdoti palikuši tikai daži dzīvokļi. Tā ir absolūti normāla situācija visiem attīstītājiem, ka katrā no projektiem ir divi trīs nepārdoti dzīvokļi,» skaidroja Valtere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Maldīgi teikt, ka visi latvieši ir vienpatņi

Lāsma Vaivare, Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 25.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopībā ir spēks – to novērtē arvien vairāk uzņēmēju, apvienojoties dažādās asociācijās, biedrībās, klubos, turklāt ne vienmēr viņus vada tikai racionāli apsvērumi, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Mūsu jauno biedru skaita dinamika ir ļoti strauja. Uzņēmēji arvien vairāk saprot, ka kopīgiem spēkiem var vairāk izdarīt. Lai gan latviešiem viensētu princips ir diezgan dziļi iespiedies mentalitātē, ir vērojamas izmaiņas,» DB pauž Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Pozitīvu efektu devusi ekonomiskā krīze – lai novērstu problēmas, nekas cits neatlika kā kopīgi meklēt risinājumu.

«Nevar teikt, ka visi latvieši ir vienpatņi, kuri labprātāk dzīvo, strādā un cīnās vieni paši, nekā apvieno spēkus ar citiem,» saka arī psiholoģijas profesors Ivars Austers.

Komentāri

Pievienot komentāru