Pasaulē

Aizdomīgajā Heinz akciju pirkšanas lietā iesaistās arī FIB

Jānis Šķupelis, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Lietu par aizdomīgo Heinz akciju pirkšanu, kas notika pirms tika paziņots par kompānijas pirkšanu, izmeklēs arī ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), ziņo BBC.

DB.lv jau ziņojis, ka ASV akciju tirgus regulators iesaldējis vairākus kontus Šveices bankās, kas saistīti ar akciju tirdzniecību, kas notikusi pirms pagājušonedēļ izziņotā pārtikas milža Heinz pārpirkšanas darījuma. Tiek ziņots, ka vēl nenoskaidrota persona vienu dienu pirms Heinz pirkšanas darījuma, izvēloties pozīciju akciju tirgū (tirgotie instrumenti bija opcijas, kas paredzēja akcijas pirkt noteiktā laikā pa noteiktu cenu), nopelnījusi aptuveni 1,7 miljonus ASV dolāru. ASV akciju tirgus regulators ziņo, ka pastāv aizdomas, ka vairākas personas zinājušas un savā labā izmantoja informāciju par Heinz pirkšanas darījumu. Tāpat tiek ziņots, ka aizdomīgajā darījumā iesaistīti arī ietekmīgās investīciju bankas Goldman Sachs konti. Goldman Sachs pārstāvji norāda, ka sadarbojas ar izmeklētājiem

Par Heinz pirkšanu šī mēneša pirmajā pusē paziņoja slavenā ASV miljardiera Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway un privātā kapitāla uzņēmums 3G piekrituši pārņemt pārtikas kompāniju, kas ir slavena ar tās ražoto kečupu un pupiņām. Heinz pārstāvji darījumu jau nodēvējuši par vēsturisku un lielāko, kāds līdz šim noticis pārtikas rūpniecībā (darījuma vērtība - 28 miljardi ASV dolāru). Rezultātā būtiski kāpa Heinz akciju cena (par gandrīz 20%).

Pagaidām nekas gan neliecinot, ka aizdomīgus darījumus būtu veikuši Heinz vadība vai jaunie kompānijas īpašnieki, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Heinz nonāks Bafeta īpašumā; tiks īstenots lielākais darījums pārtikas rūpniecībā

Lelde Petrāne, 15.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris Vorens Bafets gatavojas iegādāties pārtikas milzi Heinz, darījuma vērtība - 28 miljardi ASV dolāru, ziņo BBC.

Bafeta kompānija Berkshire Hathaway un privātā kapitāla uzņēmums 3G piekrituši pārņemt pārtikas kompāniju, kas ir slavena ar tās ražoto kečupu un pupiņām.

Savā paziņojumā Heinz darījumu jau nodēvējis par vēsturisku un lielāko, kāds līdz šim noticis pārtikas rūpniecībā. Rezultātā būtiski kāpusi Heinz akciju cena.

Pārņemšanas darījumu apstiprinājusi uzņēmuma vadība, bet par to vēl jābalso akcionāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārtikas gigants «Kraft Heinz Company» paziņojis par apņemšanos līdz 2025.gadam pilnībā atteikties no sprostos dētu olu izmantošanas savos produktos visā pasaulē.

Kompānija norāda, ka šī politika attieksies uz visām valstīm, kurās ir uzņēmuma filiāles, ieskaitot tās, kurās līdz šim nav bijusi ieviesta progresīva dzīvnieku labturības politika.

«Kraft Heinz» jaunā globālā politika palīdzēs reformēt dažas no viscietsirdīgākajām industriālās lopkopības praksēm. Lielākā daļa dējējvistu ir iesprostotas A4 izmēra lapas būra platībā, kur pavada gandrīz visu savu mūžu. Šīs vistas nevar pat izplest savus spārnus un cieš no ievainojumiem un izkropļojumiem, kas rodas no būtiskajiem dzīves telpas ierobežojumiem sprostu sistēmās, uzsver uzņēmums.

«Apņemoties izskaust sprostus no saviem olu piegādes tīkliem, «Kraft Heinz» pievienojas aizvien augošam uzņēmumu pulkam, kas publiski iestājas pret šo cietsirdīgo praksi,» norāda koalīcijas dējējvistu atbrīvošanas no sprostiem «Open Wing Alliance» dalīborganizācijas «Dzīvnieku brīvība» vadītājs Aivars Andersons. «Kraft Heinz» lēmums iezīmē būtisku soli sprostu ēras norietā, aicinot citus pārtikas uzņēmumus, restorānus un mazumtirgotājus veikt līdzīgas apņemšanās.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus regulators iesaldējis vairākus kontus Šveices bankās, kas saistīti ar akciju tirdzniecību, kas notikusi pirms pagājušonedēļ izziņotā pārtikas milža Heinz pārpirkšanas darījuma, ziņo thelocal.ch.

DB.lv jau rakstīja, ka slavenā ASV miljardiera Vorena Bafeta kompānija Berkshire Hathaway un privātā kapitāla uzņēmums 3G piekrituši pārņemt pārtikas kompāniju, kas ir slavena ar tās ražoto kečupu un pupiņām. Heinz pārstāvji darījumu jau nodēvējis par vēsturisku un lielāko, kāds līdz šim noticis pārtikas rūpniecībā (darījuma vērtība - 28 miljardi ASV dolāru). Rezultātā būtiski kāpa Heinz akciju cena (par gandrīz 20%). 3G Capital pieder arī ātrās ēdināšanas ķēde Burger King.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FKTK piemērojusi AS Valmieras stikla šķiedra akcionāriem 131 250 eiro sodu

Dienas Bizness, 16.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) AS «Valmieras stikla šķiedra» akcionāriem Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler piemērojusi soda naudu 131 250 eiro apmērā par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem, informē FKTK.

Nosakot akcionāriem piemērojamo soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā to finanšu stāvokli, kā arī to, ka akcionāri ir atzinuši pārbaudes rezultātā atklātos pārkāpumus.

Administratīvās lietas ietvaros FKTK, konstatēja, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler likumā paredzētajā termiņā nebija izpildījuši FITL 66. pantā noteikto pienākumu izteikt pārējiem AS «Valmieras stikla šķiedra» akcionāriem obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Tika konstatēts, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler kopš 2005. gada, ir rīkojušies saskaņoti, tieši un netieši iegūstot vairāk nekā 50% AS «Valmieras stikla šķiedra» lielu balsstiesību īpatsvaru. FITL 66. pants (redakcija, kas bija spēkā 13.07.2006.) paredz, ka personām, kuras rīkojas saskaņoti un kuras tieši vai netieši iegūst no akcijām izrietošās balsstiesības tādā daudzumā, ka šo personu balsstiesības sasniedz vai pārsniedz 50 procentus no akciju sabiedrības balsstiesīgo akciju kopskaita, ir pienākums izteikt citiem akcionāriem adresētu akciju atpirkšanas piedāvājumu. Pārbaudes gaitā FKTK konstatēja arī pārkāpumus informācijas par veiktajiem darījumiem ar akcijām atklāšanas jomā (informācija, kas bija jāsniedz saskaņā ar FITL 86.1 pantu) no Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Pēc Heinz pārpirkšanas darījuma McDonald's atsakās no tā kečupa

Lelde Petrāne, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrais ēdinātājs McDonald's paziņojis, ka pēc 40 gadus ilgas sadarbības pārtrauks pasniegt Heinz kečupu, ziņo BBC.

(Papildināts ar McDonald's komentāru par Latvijas tirgu.)

Pasaulē lielākā ātrās ēdināšanas ķēde atteiksies no šī kečupa, jo Bernardo Hīss (Bernardo Hees), bijušais konkurenta Burger King vadītājs, stājies pie Heinz vadības stūres.

«Mēs esam nolēmuši laika gaitā pārorientēt savu biznesu uz citiem piegādātājiem,» norādījis McDonald's.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Heinz un Kraft Foods paziņo par apvienošanos

LETA, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārtikas giganti Heinz un Kraft Foods Inc. trešdien paziņoja par apvienošanos, tādējādi izveidojot Ziemeļamerikas trešo lielāko pārtikas produktu un dzērienu ražotāju.

Panāktā vienošanās paredz, ka Heinz pašreizējie akcionāri saglabās 51% akciju jaunajā uzņēmumā Kraft Heinz Company, bet Heinz kontrolējošās akciju daļas īpašnieki - ASV investīciju kompānija Berkshire Hathaway un ASV-Brazīlijas investīciju uzņēmums 3G Capital - jaunajā grupā investēs desmit miljardus dolāru (9,13 miljardus eiro).

3G Capital un Berkshire Hathaway jau 2013.gadā satricināja pārtikas produktu ražošanas nozari, kad par 23 miljardiem dolāru tika pārņemts ASV kečupa ražotājs Heinz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vienā no lietām atceļ KP lēmumu par naudas soda piemērošanu Volkswagen tirgotāju kartelim

LETA, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā apgabaltiesa 7.aprīlī vienā no izdalītajām lietām atcēla Konkurences padomes (KP) lēmumu daļā par soda piemērošanu automašīnu Volkswagen oficiālo dīleru un importētāju strīdā saistībā ar aizliegtu vienošanos.

Konkrētā lieta tika izdalīta un ierosināta, pamatojoties uz "Harald A.Moller AS", "Moller Auto Baltic AS" un "Heinz Wilke Autohandel GmbH" pieteikumu par KP 2014.gada 15.decembra lēmuma atcelšanu daļā.Minētajā lietā ar Administratīvās apgabaltiesas 7.aprīļa spriedumu apmierināts "Harald A.Moller AS" pieteikums un atcelts ar tā pieņemšanas dienu KP lēmums daļā, ar kuru pieteicējam uzlikts naudas sods 2 079 813 eiro solidāri ar SE "Moller Baltic Import".Tāpat apmierināts "Moller Auto Baltic AS" pieteikums un atcelts ar tā pieņemšanas dienu KP lēmums daļā, ar kuru uzņēmumam uzlikts naudas sods 4825,99 eiro apmērā solidāri ar SIA "Moller Auto Krasta", 1025 eiro solidāri ar SIA "Moller Auto Ventspils" un 1 216 738 eiro solidāri ar SIA "Moller Auto Latvia".Tāpat tiesā apmierināts "Heinz Wilke Autohandel GmbH" pieteikums un atcelts ar tā pieņemšanas dienu KP lēmums daļā, ar kuru "Heinz Wilke Autohandel GmbH" uzlikts naudas sods 960 371 eiro apmērā solidāri ar "Moller Auto Krasta" un 204 078 eiro apmērā solidāri ar "Moller Auto Ventspils".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets neapmierināts ar Berkshire Hathaway pagājušā gada rezultātiem

Lelde Petrāne, 04.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets ikgadējā vēstulē akcionāriem norādījis, ka pagājušā gada veikums ir zem standartiem, vēsta BBC.

Šādus komentārus V. Bafets izteicis, neraugoties uz to, ka Berkshire Hathaway investīciju biznesa peļņa kāpusi par 45%.

Bafets akcentējis, ka 2012. bijis vien devītais gads pēdējo 48 gadu laikā, kad viņam nav izdevies pārspēt S&P 500 indeksu.

Berkshire Hathaway pagājušā gada peļņa bijusi 14,8 miljardi ASV dolāru. Iepriekšējā gadā kompānija nopelnīja 10,3 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu investors Vorens Bafets (Warren Buffett) nosūtījis savu pirmo tvītu no sava jaunā tviterkonta @WarrenBuffett. Tajā lasāms: «Vorens ir mājā.»

Bafets tvītu nosūtījis video intervijas ar žurnālu Fortune laikā. Intervētāja Patija Sellersa (Pattie Sellers) jautājusi, vai viņš ir gatavs izmēģināt Twitter. Investors atbildējis: «Diezgan drosmīgi, bet es mēģināšu.» Pēc tam V. Bafets vēl pajokojis: «Vai tas kož?»

Pēc tvīta nosūtīšanas, viņš jautājis: «Kurš teicis, ka vecam sunim nevar iemācīt jaunu triku?»

Tikai dažas minūtes pēc pirmā tvīta V. Bafeta tviterkontam jau bijuši gandrīz 10 tūkstoši sekotāju un skaits strauji aug. Šobrīd sekotāju skaits jau pārsniedzis 271 tūkstoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: Grieķijas izstāšanās no eirozonas varētu nebūt slikts faktors

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona varētu izturēt Grieķijas izstāšanos no vienotās valūtas reģiona, uzskata miljardieris un investīciju guru Vorens Bafets.

«Ja tomēr izrādīsies, ka Grieķija eirozonu pamet, tas nemaz nenāktu sliktu par eiro,» V. Bafets sacījis CNBC. «Ja ikviens iemācīsies, ka noteikumi tomēr kaut ko nozīmē, un ja viņi vienosies par fiskālo politiku starp dalībvalstīm, tā būtu laba lieta,» uzsvēris investīciju guru.

Viņš uzskata, ka laika gaitā valstīm eirozonā ir labāk jākoordinē darba tirgus likumi, fiskālie deficīti un kopējās vienošanās, kas attiecas uz ekonomiku. «Nevar turpināties situācija, kad cilvēki iet pilnīgi pretējos virzienos,» sacījis V. Bafets. Tāpat viņš piebildis, ka vācieši mūžīgi nefinansēs grieķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brutāns atkāpjas no Valmieras stikla šķiedras valdes priekšsēdētāja amata

Dienas Bizness, 29.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Valmieras stikla šķiedra paziņo, ka ar 2015.gada 29.maiju Andris Oskars Brutāns, sakarā ar viņa izvirzīšanu ievēlēšanai uzņēmuma padomē, brīvprātīgi atkāpies no AS Valmieras stikla šķiedra valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amata un ievēlēts par padomes locekli, informē Valmieras stikla šķiedra pārstāve Marika Nīmante.

Ar mērķi ievēlēt visus AS Valmieras stikla šķiedra valdes locekļus ar vienādu termiņa sākuma datumu, AS Valmieras stikla šķiedra 2015.gada 29.maija kārtējā padomes sēdē ir atsaukta un ievēlēta jauna uzņēmuma valde. Valdes locekļa amatā atkārtoti ir ievēlēti: Andre Heinz Schwiontek, Stefan Jugel, Dainis Šēnbergs un Hans-Joachim Häusler. No jauna akciju sabiedrības valdē ievēlēta Doloresa Volkopa, dzimusi 1977.gadā, kura kopš 2011.gada februāra strādā AS Valmieras stikla šķiedra personāla vadītājas amatā un ir atbildīga par personālvadības un efektivitātes procesiem. Iepriekš, 2003.gadā strādājusi AS Valmieras stikla šķiedra pārdošanas komandā un no 2004.gada veikusi viceprezidenta asistenta pienākumus. Klāt nākušajai valdes loceklei Doloresai Volkopai uz šo brīdi AS Valmieras stikla šķiedra akcijas nepieder.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Unilever panāk vienošanos par margarīnu ražošanas biznesa pārdošanu

LETA, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas plaša patēriņa preču ražošanas uzņēmums «Unilever» panācis vienošanos, lai par 6,8 miljardiem eiro pārdotu margarīnu ražošanas biznesu ASV privāto investīciju gigantam KKR.

«Unilever» jau aprīlī paziņoja, ka pārdos margarīnu ražošanas biznesu, šādu lēmumu pieņemot vien dažas nedēļas pēc tam, kad tika noraidīts ASV pārtikas giganta «Kraft Heinz Company» izteikts pārņemšanas piedāvājums.

Paredzams, ka margarīnu ražošanas biznesa pārdošanas darījums tiks pabeigts līdz 2018.gada vidum.

Starp uzņēmuma margarīnu zīmoliem ir tādi produkti kā «Flora», «Blue Band» un «Rama».

«Unilever» lēmums pārdot šo struktūrvienību tiek skaidrots ar ieceri padarīt kompāniju pievilcīgāku investoriem un novērst turpmākas negaidītas tuvošanās no konkurentiem.

Kā ziņots, «Unilever» februārī noraidīja «Kraft Heinz» izteiktu pārņemšanas piedāvājumu, uzskatot, ka tas nepietiekami novērtējis uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par patērētāju maldināšanu Kraft Heinz Austrālijā piemērots 1,4 miljonu eiro naudassods

LETA, 24.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārtikas gigantam «Kraft Heinz Company» Austrālijā piemērots 2,25 miljonu Austrālijas dolāru (1,4 miljonu eiro) naudassods par patērētāju maldināšanu, piektdien paziņoja Austrālijas Konkurences un patērētāju komisija (ACCC).

Austrālijas Federālā tiesa martā konstatēja, ka «Kraft Heinz» pārkāpis valsts patērētāju aizsardzības likumus, apgalvojot, ka «Little Kids Shredz» produkti uzlabo 1-3 gadu vecu bērnu veselību, taču patiesībā tas tā nav.

ACCC, kas tiesā bija iesniegusi šo prasību, vēlējās, lai uzņēmumam tiek piemērots desmit miljonu dolāru naudassods, lai tādējādi atturētu citas kompānijas no līdzīgas rīcības pārtikas nozarē.

Tiesa piektdien gan nolēma, ka 2,25 miljonu dolāru naudassods ir pietiekami liels.

«Little Kids Shredz» produkti bija no augļu un dārzeņu sastāvdaļām veidoti našķi, kas nesaturēja konservantus un mākslīgās krāsvielas, taču tiem bija augsts cukura saturs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārtikas gigantam Kraft Heinz Company, kura valdes priekšsēdētājs ir Bernards Hīzs, Austrālijā piemērots 2,25 miljonu Austrālijas dolāru (1,4 miljonu eiro) naudassods par patērētāju maldināšanu. Austrālijas Federālā tiesa martā konstatēja, ka Kraft Heinz pārkāpis valsts patērētāju aizsardzības likumus, apgalvojot, ka Little Kids Shredz produkti uzlabo 1-3 gadu vecu bērnu veselību, taču patiesībā tas tā nav.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot pārdošanas apjomus gada laikā, Latvijā tiek noteiktas populārākās un patērētāju iecienītākās preces, ko pircēji iegādājas ikdienā. Mūsu valstī šo produktu izcelšanai ir reģistrēta Eiropas preču zīme Gada prece (PRODUCT OF THE YEAR), un to kopš 2003.gada piešķir Latvijas Tirgotāju asociācija.

Šo gadu gaitā nosaukumu Gada prece ieguvuši aptuveni 500 dažādi pirktākie produkti un preces. Atbilstību Gada preces nosaukumam nosaka dažādās preču kategorijās aptaujājot nozīmīgākos tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem.

Līdzīgi kā katru gadu, vērojams, ka izvirzās jauni tirgus līderi un līdztekus tiem Gada preces statusu saglabā arī vairāki iepriekšējos gados pirktākie produkti. Šogad nosaukumu Gada prece 2015 ieguvuši 29 vairāk pārdotie produkti dažādās preču kategorijās. Lielākā daļa pircēju iecienīto preču ir vietējā ražojuma, savukārt, piemēram, HEINZ Tomātu kečups pēc pārdošanas apjomiem ir slavenākais arī pasaulē. Diviem vairumtirgotājiem piešķirts nosaukums Gada izplatītājs 2015 (DISTRIBUTOR OF THE YEAR • РАСПРОСТРАНИТЕЛЬ ГОДА).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmieras stikla šķiedra: Ņemot vērā pēdējo gadu attīstību, sabiedrības vērtība augs

Dienas Bizness, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Valmieras stikla šķiedra Nasdaq Riga publicējusi valdes viedoklipar sabiedrības obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu un tā ietekmi uz sabiedrības interesēm.

2018. gada 20.februārī Finanšu un kapitāla tirgus komisija nolēma atļaut AS Valmieras stikla šķiedra akcionāriem Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu (turpmāk tekstā – Piedāvājums), apstiprinot vienas akcijas atpirkšanas cenu - 3,52 eiro.

Sabiedrības valde ir izvērtējusi piedāvājumu un secinājusi, ka tas atbilst normatīvo aktu prasībām.

Sabiedrības valde pozitīvi vērtē to, ka piedāvātāji nav paredzējuši veikt izmaiņas sabiedrības valdes un padomes sastāvā. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler izteiktais piedāvājums neietekmēs sabiedrības nodarbinātības politiku – sabiedrības darbinieki saglabā darbavietas saskaņā ar noslēgtajiem darba līgumiem. Tāpat piedāvājums neietekmēs sabiedrības darbības stratēģijas, kā arī nākotnes plānu realizāciju, kā arī nav paredzēts mainīt esošo darbības profilu vai atrašanās vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 24.janvārī komercreģistrā ierakstītas izmaiņas, saskaņā ar kurām amatu atstājis stikla šķiedras ražotāja AS «Valmieras stikla šķiedra» padomes priekšsēdētāja vietnieks Peters Hans Kordts, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Peter Hans Kordts AS «Valmieras stikla šķiedra» padomē darbojies kā padomes loceklis un kā padomes priekšsēdētāja vietnieks kopš 2002.gada. Viņa vietā jauns padomes loceklis nav apstiprināts. Padome darbosies nepilnā sastāvā līdz kārtējai akcionāru sapulcei 2019.gada maijā, sacīts uzņēmuma paziņojumā Rīgas fondu biržai.

AS «Valmieras stikla šķiedra» padomē turpina darboties padomes priekšsēdētājs Heinz-Jurgens Preiss-Daimlers un padomes locekļi Andris Oskars Brutāns, Joran Pfu un Heinz-Jurgen Preiss-Daimler.

AS «Valmieras stikla šķiedra» reģistrēta 1991.gadā. Uzņēmums ir viens no vadošajiem stikla šķiedras ražotājiem Eiropā; tas darbojas Latvijā, Lielbritānijā un ASV. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 33 464 487 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atklāta Valmiera Glass USA Corp. ražotne Amerikas Savienotajās Valstīs

Lelde Petrāne, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dublinā, Džordžijas štatā ASV svinīgi atklāta AS Valmieras stikla šķiedra meitas kompānijas Valmiera Glass USA Corp. ražotne, liecina medijiem sniegtā informācija.

7,4 tūkstošu kvadrātmetru lielajās ražošanas platībās piecu gadu laikā kopējās investīcijas uzņēmumā plānotas 20 miljonu ASV dolāru apmērā, 5 gadu laikā nodrošinot 150 darba vietas Laurensa apgabalā.

Ražotnes atklāšanas lenti pārgrieza AS Valmieras stikla šķiedra Uzraudzības padomes priekšsēdētājs, lielākais uzņēmuma akcionārs Jürgen Heinz Preiss-Daimler kopā ar Latvijas vēstnieku ASV Andri Razānu un globālās komercijas komisāra vietnieku Džordžijas Ekonomikas attīstības departamentā Tomu Kroto (Tom Croteau).

«Pārdošanas apjomi uz ASV un Kanādu pieaug ik gadu par 14% no kopējā apgrozījuma,» uzsvēra AS Valmieras stikla šķiedra viceprezidents un Valmiera Glass USA Corp. prezidents Andre Heinz Schwiontek. «Tagad mums būs iespēja sasniegt klientus efektīvāk, vienlaikus palielinot klientu loku. Šī ražotne nodrošinās jaunas iespējas un stiprinās Valmiera Glass Grupas pozīcijas pasaules tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Bafets uzticas saprātam

Didzis Meļķis, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors uzticas, ka ASV un Ķīnas attiecībās uzvarēs saprāts; pati kompānija ziņo par zaudējumiem.

Gadskārtējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē Vorens Bafets izteicis šaubas, ka ASV un Ķīna varētu saķerties frontālā tirdzniecības karā un neatturēsies izdarīt kaut ko «sevišķi muļķīgu», citē Reuters.

Ekonomiski un citādā ziņā Savienotās Valstis un Ķīna būs divas pasaules lielvaras «ļoti, ļoti, ļoti ilgu laiku, nedēļas beigās Omahā notikušajā Berkshire Hathaway sapulcē, kas tradicionāli ir ar viņa personīgā šova elementiem, sacīja V. Bafets.

«Tās ir pārāk lielas un redzamas patiesības, ka ieguvums no tā ir pārāk liels un ka pasaules progress ļoti lielā mērā ir no tā atkarīgs, lai divas saprātīgas valstis neizdarītu kaut ko sevišķi muļķīgu,» sacīja V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kad runā Bafets, finanšu tirgus dalībnieki apklust un klausās

Jānis Šķupelis, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad februāra beigās tirgus dalībnieku uzmanība pievērsta tam, ko par aktuālo situāciju ekonomikā un finanšu pasaulē saka slavenākais pasaules ieguldītājs – Vorens Bafets.

Holdinga kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs nācis klajā ar savu ikgadējo vēstījumu uzņēmuma akcionāriem, kas tradicionāli ietver dažādas viņa pārdomas par šā brīža situāciju. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. DB jau rakstījis, ka ikgadējā V. Bafeta vēstule kļuvusi par lasāmvielu, kura lielākā vai mazākā mērā būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, Bafeta tekstus palīdz lasīt arī tas, ka viņš mēdz izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Leģendārais investors šogad atkārtojis savu pēdējo gadu laikā pausto pārliecību, ka ASV investīcijām joprojām ir lieliska vieta. V. Bafets uzsvēra, ka ASV ekonomikas nākotni pēdējā laika politiskie notikumi satracinājuši tomēr nav un piebilda, ka par «ASV lieliskumu» lielā mērā atbildīgi ir bijuši talantīgi un ambiciozi imigranti. «Tev nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, cik labi mūsu sistēma tomēr ir strādājusi. Vienkārši paskatieties apkārt. Skatieties uz 75 milj. māju, kas pieder pašiem to īpašniekiem, bagātīgo lauksaimniecības zemi, 260 milj. transportlīdzekļu, hiperproduktīvajām rūpnīcām, lieliskajiem medicīnas centriem, talantu pilnajām universitātēm. Viss tas reprezentē neto peļņu amerikāņiem, salīdzinot ar neauglīgo zemi, primitīvajām struktūrām un mazajām jaudām 1776. gadā. Sākot no nulles ASV ir uzkrājusi bagātību 90 triljonu dolāru apmērā,» V. Bafets, runājot par ASV, saglabā optimismu. «Jā, būs īslaicīgi bagātības uzkaršanas pārtrūkuma brīži. Tās audzēšana gan nestāsies. Es atkārtoju to, ko esmu jau teicis un turpināšu teikt nākotnē: mazuļi, kas šobrīd dzimst ASV būs laimīgākā «to raža» vēsturē», pārliecināts ir V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir tādi fondi, kas mēģina ieguldīt turpat, kur tirgus līderi

Lai gan, investējot kādos finanšu instrumentos, faktiski vienmēr būtu ieteicams domāt ar savu galvu, to klāsts ir tik interesants un plašs, ka pieejami, piemēram, tādi biržās tirgotie fondi, kas seko līdzi atskaitēm par pasaules slavenāko investoru ieguldījumiem un investē līdzīgi. Līdz ar to tiek dota iespēja ieguldīt turpat, kur, piemēram, savas kompānijas naudu liek Berkshire Hathaway vadītājs pasaulslavenais investors Vorens Bafets.

Var kopēt

Būtībā tas, ka kāda biržā tirgotā fonda ieguldīšanas stratēģija balstīta uz kādu tirgus līderu performanci, nekāds jaunums nav. Bieži vien jau tā ir, ka pašam kaut ko jaunu un revolucionāru izdomāt ir grūtāk, nekā to noskatīties no gudrāka kaimiņa (kā rezultātā arī nopelnītā atzīme mēdz sakrist).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardieris un pasaulslavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis, ka viņš varētu nopirkt nelielu uzņēmumu Rietumeiropā, informē ziņu aģentūra Reuters.

«Mēs vēlamies iegādāties vairāk uzņēmumu visā pasaulē,» sacīja V. Bafets, konglomerāta Berkshire Hathaway vadītājs, intervijā kanālam Fox Business Network.

Pēdējo 50 gadu laikā Berkshire Hathaway iegādājusies daudzus dažādus uzņēmumus, piemēram, apdrošināšanas jomā un dzelzceļa sektorā.

V. Bafeta pirkumi galvenokārt notikuši ASV. Piemēram, savā vēstulē akcionāriem pagājušajā gadā viņš rakstīja, ka «iespēju izcelsmes vieta ir Amerika».

Tomēr pēdējos gados V. Bafets arī norādījis uz grūtībām atrast tā saucamos ziloņus - īstenot pietiekami lielus iegādes darījumus, kas radītu redzamas pārmaiņas Berkshire Hathaway.

Komentāri

Pievienot komentāru