Jaunākais izdevums

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ceturtdien, 25. novembrī, piketēs pie Ministru kabineta, lai protestētu pret 2011. gada budžeta pieņemšanu.

LBAS, iepazīstoties ar nākamā gada budžeta projektu, uzskata, ka tā konsolidācijas pasākumi pazemina Latvijas iedzīvotāju, it sevišķi ģimeņu ar bērniem, maksātspēju, tādēļ iebilst pret šāda budžeta pieņemšanu.

LBAS izvirza sešas prasības:

- saglabāt samazināto (10%) PVN likmi medikamentiem;

- saglabāt samazināto (10%) PVN likmi elektroenerģijai;

- saglabāt samazināto (10%) PVN likmi siltumenerģijai;

- Paaugstinot Nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), piemērot neapliekamo minimumu par katru ģimenes locekli;

- krīzes laikā saglabāt ģimenes valsts pabalstu katrā ģimenē;

- LBAS kategoriski ir arī pret darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes paaugstināšanu par 2% bez saskaņošanas ar sociālajiem partneriem.

Pretēji tam, ka valdība pirms vēlēšanām valsts izdevumu mazināšanu uzskatīja par prioritāti un solīja izveidot progresīvu nodokļu sistēmu, pārliekot smagumu no darbaspēka nodokļiem uz citām sfērām, taču realitātē darbiniekiem ieplānoti jauni izdevumi - 2011. gada budžeta konsolidācijai paredzēts par 70% palielināt nodokļu ieņēmumu daļu un tikai par 30% samazināt izdevumus. «Skaidri redzams, ka šobrīd valdība ir atteikusies veikt strukturālās reformas un nesamazina valsts pārvaldes izdevumus,» skaidro LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Visvairāk izmaiņas skars tieši pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanu. Arodbiedrības kategoriski iebilst pret PVN likmes celšanu elektroenerģijai no 10% uz 22% - tas ir necilvēcīgi bargs un nepārdomāts priekšlikums.

LBAS nepiekrīt PVN likmes paaugstināšanai siltumenerģijai, jo uz šā gada 1. oktobri parāds par siltumenerģiju pašvaldībās bija vairāk nekā 15 miljoni latu, kas liecina, ka Latvijas iedzīvotāji jau šobrīd nespēj samaksāt esošos rēķinus par siltumenerģiju. Attiecīgi arī pārējo samazināto PVN likmju celšana, piemēram, dabasgāzei, grāmatām, laikrakstiem un medikamentiem krasi samazinās iedzīvotāju labklājības līmeni. Arī iedzīvotāju NĪN parādi pašvaldībām jau pārsniedz 30 miljonus latu, tāpēc šā nodokļa paaugstināšana dzīvojamajām platībām, nepiemērojot neapliekamo minimumu, palielinās iedzīvotāju parādsaistības pašvaldībām.

Viņš arī norāda, ka paralēli PVN likmes celšanai medikamentiem, valdība nekautrējas samazināt finansējumu kompensējamiem medikamentiem un medicīnas pakalpojumiem. Valdības plānos ietilpst valsts finansēto budžeta vietu studentiem samazināšana, no 2011./2012. mācību gada nefinansējot sociālo zinātņu studiju vietas, un šādi lēmumi tiek pieņemti bez nozaru vajadzību un šādas rīcības seku izvērtēšanas.

«Nodokļu izmaiņas darbiniekiem - iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) nelielais samazinājums, neapliekamā minimuma un minimālās darba algas palielināšana - nespēs segt iepriekšminēto PVN likmju celšanas radītos izdevumus, un tādējādi šādas nodokļu politikas izmaiņas neapšaubāmi būs jūtams robs katras ģimenes budžetā. Tāpat sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes paaugstināšana par 2% (no 9% uz 11%) tieši uz darba ņēmēja rēķina - nekad nav bijusi valdības un sociālo partneru dienaskārtībā. Līdzīgs pavērsiens ir lēmums par ģimenes valsts pabalsta noņemšanu par katru bērnu. Šādi lēmumi skaidri parāda, ka 2011. gadā lielākais slogs tiek uzlikts uz jau tā maksātnespējīgās Latvijas sabiedrības pleciem,» skaidro LBAS priekšsēdētājs.

Par samazināto PVN likmju saglabāšanu dažas nedēļas pirms 2011. gada valsts budžeta izstrādes LBAS ar valdībā esošajām politisko partiju apvienībām parakstīja Saprašanās memorandus, kuros tika pausts atbalsts samazināto PVN likmju saglabāšanai 10. Saeimas laikā. Taču parakstītās vienošanās tiek ignorētas. Šāda valdībā esošo politisko partiju rīcība liecina vai nu par partiju nespēju veikt pareizus aprēķinus attiecībā par valsts ekonomisko situāciju, vai arī par partiju ieceri vienošanās nemaz nepildīt.

Neskatoties uz to, ka ir izstrādāts plašs ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, - no tā nākamajā gadā valdība plāno iegūt tikai 15 miljonus latu, tajā pat laikā no PVN likmes celšanas elektroenerģijai plānots iegūt 14 miljonus latu. LBAS uzskata, ka ēnu ekonomikas apkarošanai valsts budžetā ir jāsniedz krietni lielāks ieguvums.

Arodbiedrība arī norāda, ka šīs nodokļu izmaiņas un citi konsolidācijas pasākumi neveicinās legālās ekonomikas izaugsmi, bet arvien vairāk stimulēs ēnu ekonomikas pieaugumu un iedzīvotāju emigrāciju.

LBAS uzsver, ka valdība 2011. gada budžeta sastādīšanā pieļauj vēl vienu kļūdu - tā neveic vidējā termiņa (trīs gadu) valsts budžeta plānošanu, kas, pēc sociālo partneru domām, nodrošinātu vienmērīgāku nodokļu politiku un veicinātu straujāku tautsaimniecības un nodarbinātības izaugsmi.

Olafs Švanks, kuram ir liela starptautiska pieredze uzņēmumu finansējumu piesaistes jomā, sācis darbu valdes priekšsēdētāja vietnieka amatā, lai uzņēmumam sniegtu palīdzību jaunu finansējuma avotu nodrošināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Vairāk nekā 1000 pedagogi un zinātnieki pie Saeimas izsvilpj valsts budžeta projektu

LETA, 24.10.2013

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis ieradies Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotā piketā pie Saeimas ēkas, kur protestē, lai pievērstu lēmējvaras un sabiedrības uzmanību pedagogu un zinātnes darbinieku prasībām par nozarei nepieciešamo papildu finansējumu.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plkst.10 izglītības darbinieku pikets pie Saeimas ēkas noslēdzās un pedagogi izklīda. Uz to bija ieradušies aptuveni 2000 pedagogu un zinātnieku no visas Latvijas, izsvilpjot valsts budžeta projektu un prasot cienīgu darba samaksu, novēroja aģentūra LETA.

Piketētāji nepārtraukti svilpa un turēja rokās plakātus. Uz kāda no tiem bija rakstīts «Krīze beigusies, atdodiet algas!», uz citiem minēts «Ļaujiet skolotājiem dzīvot, nevis eksistēt!», «Prasām palielināt pedagogu darba samaksu!», «Cienīgam darbam - cienīgu algu!».

Bija ieradušies arī zinātnieki, kuri prasīja «Zinātniekiem sociālās garantijas», «Valdība, nenovērsies no augstākās izglītības un zinātnes!», «Izbeigt genocīdu pret zinātniekiem». Vēl kāds cits piketētāju plakāts pauda to, ka «Ar darba mīlestību rēķinus nesamaksāsim».

Kā novēroja LETA, pedagogi bija ieradušies no Alūksnes, Dobeles, Krāslavas novada, kā arī no Rīgas, Jūrmalas un Liepājas un citiem Latvijas reģioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noskaidrota valstī ietekmīgākā arodbiedrība

Db.lv, 10.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ir veicis Latvijas lielāko arodbiedrību ietekmes pētījumu, lai noskaidrotu sabiedrības vērtējumu par arodbiedrību lomu un spējām aizstāvēt savu biedru intereses, kā arī lai noteiktu ietekmīgākās Latvijas arodbiedrības un tās vadītājus.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka Latvijā visietekmīgākā arodbiedrība, kas visveiksmīgāk aizstāv savu biedru intereses, ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), bet atpazīstamākā arodbiedrību vadītāja ir LIZDA līdere Inga Vanaga.

Pētījuma dati liecina: vairāk kā puse (59%) aptaujāto uzskata, ka arodbiedrības biedri kopumā ir labāk aizsargāti nekā cilvēki, kuri nav arodbiedrībā (45% — drīzāk ir labāk aizsargāti, 14% — noteikti ir labāk aizsargāti), savukārt ceturtā daļa aptaujāto (24%) norāda, ka arodbiedrības biedri kopumā nav labāk aizsargāti. 17% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

“Pētījuma rezultāti nepārsteidz, tie drīzāk apstiprina tēzi, ka arodbiedrību loma, nozīme un ietekme Latvijā joprojām ir būtiska un visdrīzāk arodbiedrības kā savu biedru interešu aizstāvības institūcijas tuvākajā laikā nepazudīs no “sabiedrisko organizāciju kartes”. Turklāt ir vairāki spilgti arodbiedrību piemēri, kuru centienus un darbību sabiedrība pamana un novērtē un kuras, paceļot balsi, spēj sapurināt politiķus, radīt stresu ierēdņos un beigu beigās panākt saviem biedriem un visai nozarei vēlamu rezultātu,” pauž SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LIZDA neparakstīs sadarbības memorandu par pedagogu algām un rīkos piketu pie Saeimas

LETA, 14.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome šodien vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu, un arodbiedrība rīkos piketu pie Saeimas ēkas 24.oktobrī, norāda LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

Lai pievērstu lēmējvaras un sabiedrības uzmanību pedagogu un zinātnes darbinieku prasībām par nozarei nepieciešamo papildu finansējumu 2014.gadā un divos turpmākajos budžeta gados, LIZDA rīkos pedagogu, augstskolu akadēmiskā un vispārējā personāla un zinātnes darbinieku piketu pie Saeimas no plkst.8.30 līdz 10. Plānots, ka tajā varētu piedalīties 2000 cilvēku.

Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķilda KNAB: Strīķes pagājušā gada darbu novērtē ar zemu līmeni

LETA, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks savas vietnieces Jutas Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, lai gan tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Visas trīs amatpersonas, kuras jau ilgstoši strādā KNAB, pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.

Streļčenoks veicis novērtējumu Strīķei un Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei, bet Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāju Diānu Kurpnieci vērtēja Streļčenoka kādreizējā priekšniece un pašreizējā KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, kuru pagājušā gada vasarā amatā iecēla Streļčenoks vienpersoniski.

Strīķe un Kurpniece novērtētas ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Savukārt Draveniece novērtēta ar E līmeni, kas nozīmē, ka viņas darba izpilde nesaskan ar prasībām attiecīgajā nozarē, visās jomās nepieciešami būtiski un tūlītēji uzlabojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mans darbinieks - arodbiedrības biedrs!

Mārtiņš Mežinskis, zvērināts advokāts LAWIN Kļaviņš & Slaidiņš, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negodīgi darbinieki ir vienmēr bijuši. Vēlme uz sava darba devēja rēķina iegūt vieglus papildus līdzekļus ir īpaši izteikta ekonomiskās krīzes laikā. Ko darīt un kā rīkoties, ja esat konstatējuši, ka darbinieks rīkojas prettiesiski? . Esmu pārliecināts, ka vairums apgalvos, ka šādā gadījumā, darba devējam ir tiesības nekavējoties uzteikt darba līgumu un atlaist negodīgo darbinieku. Vairums gadījumu šāds risinājums ir piemērojams. Problēmas rodas tad, ja šis darbinieks ir arodbiedrības biedrs.

Saskaņā ar Darba likuma 110.panta pirmo daļu, darba devējam ir aizliegts arodbiedrības biedram bez arodbiedrības piekrišanas uzteikt darba līgumu. Turklāt, arodbiedrībai atbilde ir jāsniedz 7 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža. Līdz ar to, problēma rodas, kā rīkoties šo 7 dienu laikā un arī gadījumā, ja arodbiedrība nepiekrīt darbinieka atlaišanai, bet nevar pieļaut, ka darbinieks turpina strādāt sev ierastajā veidā.

Saskaņā ar Darba likuma 58.pantu, darba devējs var atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm. Atstādināšanas institūta mērķis ir no vienas puses noteiktā termiņā pārliecināties par to, vai darba devēja aizdomas par darbinieka iespējamu pārkāpumu apstiprinās un, no otras puses, nepieļaut darbinieka, iespējams, prettiesisko darbību turpināšanu un novērst zaudējumus, kas var rasties šo darbību rezultātā. Ja darba devējs ir ieguvis pierādījumus, kas apstiprina darba devēja aizdomas par darbinieka pārkāpumu, darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas likumā noteiktā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 30 pašvaldības SIA Rīgas satiksme darbinieku šodien pulcējās Rātslaukumā pie Rīgas domes, lai iestātos par vienlīdzīgām darbinieku tiesībām un paustu neapmierinātību ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu.

Daļa piketa dalībnieku ir pagriezuši muguru pret Rīgas domi, lai simboliski norādītu, ka Rīgas dome pagriež muguru Rīgas satiksmē notiekošajam.

Piketa dalībniekiem kaklā uzkārti plakāti, kas vēsta Visām arodbiedrībām vienādas tiesības!, Par godīgu darbu prasām taisnīgu samaksu, Vilku likumiem Eiropā nav vietas, Rīgas satiksmes kabatas arodbiedrībām - nē! un Ar Rīgas satiksmi aizbrauc tikai jumts.

Daļa uzņēmumu darbinieku ir neapmierināti ar Rīgas satiksmes arodorganizāciju darbu. «Situācija ir komplicēta, jo vislielākā problēma ir darba devēja pamatarodbiedrība, kas faktiski nekādā veidā pat necenšas aizsargāt darbinieku intereses, tāpēc šie darbinieki ir izveidojuši savu arodorganizāciju, kas iestājušies mūsu arodbiedrībā kā vienā no struktūrvienībām. Jau ilgstoši vairāk nekā gadu mēģinām panākt, lai ar viņiem uzsāk sociālo dialogu, pieaicina sarunās, bet darba devējs spītīgi ignorē un cenšas visus jautājumus risināt no spēka pozīcijām,» aģentūrai LETA skaidroja Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrības vadītāja Dace Kaminska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Plāno piketēt pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu

LETA, 18.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ, 23.novembrī, aktīvistu grupa plāno pie Saeimas piketēt pret mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likvidēšanu.

Sociālajā tīklā Facebook rokdarbnieku un amatnieku interešu grupā Handmade in Latvia izplatīts paziņojums par plānoto piketu. Paziņojumā norādīts, ka piketu organizē fiziskas personas, kas ir MUN maksātāji.

Paziņojumā teikts, ka klajā nākusi ziņa, ka 23.novembrī Saeimas deputāti balsos par MUN likvidēšanu. «Tas apcirps iespējas aptuveni 50 tūkstošiem Latvijas mazo uzņēmēju un pašnodarbināto, kuri vēlas legāli strādāt un nopelnīt iztikai sev un ģimenei,» uzsver piketa ierosinātāji.

Tāpat piketa pieteikumā minēts, ka jāpanāk obligāto sociālo iemaksu atcelšana, jo daudziem nav izdevīgi katru mēnesi valstij maksāt 97 eiro uz savas algas rēķina, pat tajos mēnešos, kad ienākumi netiek gūti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lufthansa stjuarti piektdien uzsāk nedēļu ilgu streiku

LETA, 06.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas lidmašīnu stjuartu arodbiedrība UFO ceturtdienas vakarā noraidīja pēdējo no lidsabiedrības Lufthansa piedāvājumiem pensiju jautājumā un paziņoja, ka piektdien uzsāks nedēļu ilgu streiku.

Arodbiedrība norādīja, ka, rēķinoties ar klientu plāniem, streiks sāksies tikai piektdien pusdienlaikā, vēstīja laikraksts Tagesspiegel.

Arodbiedrība turpmākās septiņas dienas iecerējusi streikot dažādās Vācijas lidostās.

Lufthansa stjuarti piektdien streikos Frankfurtē un Diseldorfā, kur pārtrauks darbu no plkst.14 līdz 23 (no plkst.15 līdz 24 pēc Latvijas laika), teikts UFO paziņojumā. Atkārtoti streiki šajās lidostās notiks arī sestdien.

Minhenes lidostu Lufthansa stjuartu streiks nedēļas nogalē vēl neskars, jo Bavārijas un Bādenes-Virtembergas zemēs joprojām turpinās skolēnu brīvdienas, paziņoja UFO.

Nekādi streiki nenotiks arī svētdien, paziņoja arodbiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nolēmusi pieprasīt izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju, šodien preses konferencē paziņoja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Šuplinska bijusi gatava atbalstīt tikai vienu no 15 LIZDA prasībām, divas prasības tiktu atbalstītas daļēji, kamēr pārējās - pilnībā ignorētas, sacīja Vanaga.

Tāpat viņa norādīja, ka sociālais dialogs ar ministri pēc LIZDA padomes sēdes ir pasliktinājies.

Vanaga uzsvēra, ka izglītības nozares arodbiedrība nevar piekrist, ka ārkārtējās situācijas laikā tiek virzīti grozījumi likumdošanā, kas apliecina neizpratni par pedagoga darba būtību. LIZDA priekšsēdētāja uzskata, ka ministres retorika ir ciniska.

Arodbiedrība pauda neapmierinātību par to, ka ārkārtējās situācijas laikā tiek izvirzītas neadekvātas prasības. Vanaga norādīja, ka patlaban pedagogs jau dara vairāk nekā no viņa tiek prasīts. Jaunajam saturam nav pietiekams daudzums kvalitatīvu mācību līdzekļu, trūkst informācijas tehnoloģiju gan skolēniem, gan skolotājiem un attālinātais darbs notiek paaugstināta stresa apstākļos, kas ietekmēs izglītības kvalitātes rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaļā protesta akcijā pie valdības mājas otrdien vairāki simti cilvēku prasīja samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) apkurei.

Protesta akcija pirms plkst 13.00 noslēdzās, tomēr pie mītiņa dalībniekiem neviens politiķis tā arī neiznāca. Cilvēki sāk izklīst. Nekādi starpgadījumi akcijas laikā netika novēroti, policija nevienu nearestēja.

Saskaņā ar policijas aplēsēm ap plkst.12 protesta akcijā piedalījās 500 līdz 600 cilvēku.

Mītiņa dalībnieki bija skaļi, pūta svilpēs, rokās turēja zaru slotas un vairāk nekā 20 plakātus. Fonā skanēja bungu sitieni.

Cilvēkiem uz sejām bija uzliktas no papīra izgrieztas ministru maskas. Daži no plakātu uzrakstiem vēstīja: «Bērniņ, šodien mēs neēdīsim, šodien maksāsim par apkuri», «Salsti, vecmāmiņ! Tava valdība», «Kurš mani sasildīs?», «Apkuri bez PVN».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima trešdien pirmajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu 2021., 2022. un 2023.gadam, kā arī ar budžetu saistītus grozījumus 28 likumos.

Nākamā gada budžeta projekts trešdien Saeimā izpelnījās daudz apzīmējumu - politiķi to nodēvēja par, piemēram, "konkurētspējas budžetu", "taisnīguma budžetu", "sociālo garantiju budžetu", "ēnu ekonomikas atbalstīšanas budžetu", "pandēmijas laika budžetu", "stimulēšanas budžetu", "cilvēcīgu lēmumu budžetu", "izmisīgu lēmumu budžetu", "izmisuma budžetu" un "solidaritātes budžetu".

Deputāti nedebatēja par katru pavadošo likumprojektu, bet runāja par visu budžeta paketes projektu kopumā. Deputātus sēdes sākumā uzrunāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un vairāki ministri. Ministri stāstīja par savas nozares prioritātēm, neslēpjot arī to, ka nākamā gada budžeta projekts viņu pārstāvētajām nozarēm nav pilnībā apmierinošs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nedrīkst vēlreiz pieļaut «trekno gadu» prakses atsākšanos, uzskata premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), vērtējot vairāku arodbiedrību prasības palielināt atalgojumu savā nozarē, pretējā gadījumā solot streikus.

Premjers atgādina, ka krīzes laikā visās nozarēs izdevumi tika būtiski samazināti - valsts sektorā strādājošo skaits un to atalgojums tika samazināts vidēji par 25%, ministriju skaits samazināts par trešdaļu, bet aģentūru skaits - uz pusi, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

«Pašlaik, kad ir izdevies atjaunot stabilitāti un izaugsmi, pieprasījumus pēc papildu finansējuma saņemam no visām nozarēm, un to apjoms jau krietni pārsniedzis reālās iespējas. Uzskatu par savu atbildību nepieļaut «trekno gadu» prakses atsākšanos,» norādīja Dombrovskis.

Tāpat viņš atgādināja, ka valsts budžetā joprojām ir 2,1% deficīts, kuru jāturpina samazināt līdz 1,4% nākamgad, tādēļ iespējas atbalstīt papildu pieprasījumus ir ierobežotas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Decembra otrajā nedēļā pie Saeimas piketēs ap 2000 pedagogu

LETA, 19.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasot papildu līdzekļus jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde nolēmusi īstenot pirmo no «piespiešanas mehānismiem», vienojoties par pedagogu piketu, kurš pie Saeimas ēkas notiks 11.decembra rītā.

Kā pastāstīja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, pikets paredzēts nākamā gada budžeta projekta pirmā lasījuma laikā. Pedagogi pie Saeimas nama pulcēsies pirms plkst.9. Piketā pedagogi turpinās uzstāt uz papildu līdzekļu piešķiršanu pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai.

LIZDA paredz, ka uz piketu varētu ierasties aptuveni 2000 pedagogu no visiem Latvijas reģioniem.

Par nākamajiem soļiem LIZDA lems, balstoties uz piketa rezultātiem.

Pieprasot algu paaugstinājumu, pedagogi gatavi gan piketēt, gan streikot, pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili žurnālistiem paziņoja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta – Arodbiedrība apsūdz VZD par «atbrīvošanos» no darbiniekiem nelikumīgā ceļā; VZD pārmetumus noraida

Dienas Bizness, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts zemes dienests (VZD) pēdējā laikā cenšas nelikumīgā un negodīgā veidā atbrīvoties no darbiniekiem, tā uzskata Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons, minot, ka tas pamatā notiek, veicot neobjektīvu vērtēšanu. Savukārt VZD pārstāvis Andris Sproģis pauž, ka pēdējā gada laikā VZD nav štata samazināšanas nolūkos vērtējis būvju kadastrālās uzmērīšanas speciālistu, par kuru atbrīvošanu sūdzējusies arodbiedrība, profesionālās spējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Taksometri sastrēgumstundās rīkos «brīdinājuma braucienu» ap Ministru Kabinetu

Lelde Petrāne, 07.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 8.septembrī plkst 08:30 Latvijas taksometru arodbiedrība organizēs taksometru vadītāju “brīdinājuma braucienu” ap Ministru Kabineta ēku, lai «pievērstu valdības uzmanību taksometru nozarē esošajām problēmām, un protestētu pret nepārdomātu likumu un normatīvo aktu pieņemšanu».

8.septembrī Ministru Kabineta ēkā notiks Valsts sekretāru sanāksme. Tuvākajā laikā paredzēts tālāk virzīt izmaiņas likumos, kas būtiski ietekmēs taksometru nozari Latvijā.

Latvijas taksometru arodbiedrības valdes loceklis Genādijs Aksjonovs norāda, ka iepriekš taksometru vadītāji «ar lielu nepacietību un ieinteresētību bija gaidījuši novārtā atstātās taksometru pārvadājumu nozares sakārtošanu, taču, iepazīstoties ar ministriju iniciatīvām, ir skaidrs, ka jaunie priekšlikumi radīs vēl lielāku haosu nozarē, un daudzos gadījumos vēl vairāk sarežģīs situāciju».

«“Ar savu “brīdinājuma braucienu” mēs nevēlamies radīt satiksmes sastrēgumus un problēmas rīdziniekiem, ne arī taksometru klientiem rīta agrumā. Mēs vēlamies, lai mūs sadzird un pamana. Izskatās, ka ierēdņi, lemjot par taksometru nozari, neuzskata par vajadzīgu uzklausīt un ņemt vērā nozarē strādājošo viedokli,»” stāsta Genādijs Aksjonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāku atlīdzību par savu padarīto darbu ir pelnījuši ne tikai 47 Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora arodbiedrības biedri, kas nolēmuši streikot, bet arī visi pārējie operas darbinieki, šodien žurnālistiem sacīja LNO direktors Andrejs Žagars.

«Visi grib, lai algas atgrieztos 2009.gada algu līmenī. Es arī gribu. Tad, kad valsts mums nodrošinās finansējumu 2009.gada līmenī, tad operas administrācija ar lielāko prieku sadalīs to visiem darbiniekiem. Mēs esam atkarīgi no valsts dotācijas. Esmu visu laiku cīnījies par papildu finansējumu un arī turpmāk no prasībām par budžeta palielinājumu neatkāpšos,» pauda Žagars.

Viņš akcentēja, ka lielāku atlīdzību ir pelnījuši visi 567 operas darbinieki, ne tikai 47 operas kora mākslinieki.

LNO direktors skaidroja, ka operas administrācija izmantos visas tiesiskās iespējas, lai nodrošinātu 15.Rīgas operas festivāla norisi. Žagars cer, ka dialogam, kas notiks ar operas kora arodbiedrību, būs labs rezultāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Lufthansa piloti trešdien rīkos streiku

LETA--AFP, Žanete Hāka, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Pievienota lidostas Rīga informācija.)

Vācijas lidsabiedrības Lufthansa piloti trešdien rīkos streiku, kas ietekmēs īso un vidējo distanču lidojumus, pirmdien paziņoja pilotu arodbiedrība Cockpit.

Arodbiedrība aicinājusi pilotus streiku rīkot no trešdienas plkst.1.01 pēc Latvijas laika līdz ceturtdienai plkst.00.59 pēc Latvijas laika. Šis streiks ir jaunākā protesta akcija, aviokompānijai un pilotiem nespējot vienoties par priekšlaicīgas pensionēšanās vecumu.

Cockpit norāda, ka šis streiks ietekmēs lidojumus visā Vācijā.

Iepriekš arodbiedrība vēstīja, ka šis streiks Lufthansa zemo cenu struktūrvienību Germanwings un Eurowings darbību neietekmēs. Taču Lufthansa atsevišķā paziņojumā otrdien norādīja, ka streika dēļ tiks ietekmēti arī Germanwings lidojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Streļčenoks var zaudēt amatu viņam nelabvēlīga tiesas lēmuma gadījumā

LETA, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) gadījumā, ja tiesa lems, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmums no amata atstādināt savu vietnieci Jutu Strīķi ir bijis beztiesisks, virzīs jautājumu par neuzticības izteikšanu pašam Streļčenokam.

Straujuma intervijā LTV raidījumā Rīta Panorāma atkārtoti apliecināja, ka jautājums par strīdu KNAB vadībā viņai ir nepatīkams, pirmkārt, tāpēc ka biroja vadītājs konfliktu nav atrisinājis mierīgā ceļā, otrkārt, ka no amata ir jāatstādina persona, kura sniegusi nenovērtējamu ieguldījumu korupcijas apkarošanā.

Pēc viņas domām, ja starp pusēm pastāv darba tiesiskās attiecības, konflikts būtu jārisina tiesas ceļā, bet gadījumā, ja tiesa lems, ka Streļčenoka lēmums ir bijis beztiesisks, tad viņa noteikti virzīs jautājumu par neuzticības izteikšanu Streļčenokam.

Jau ziņots, ka Straujuma nav atcēlusi KNAB priekšnieka rīkojumu par viņa vietnieces Strīķes atbrīvošanu no amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izgāžas pēdējie centieni panākt kompromisu, lai atturētu pedagogus no streika

LETA, 07.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izlīgšanas komisijai trešdien pēdējā sēdē nav izdevies atrast kompromisu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, līdz ar to Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība (LIZDA) 19.septembrī rīkos pedagogu streiku, informēja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Līdz 12.septembrim LIZDA plāno iesniegt nepieciešamos dokumentus streika pieteikšanai, tomēr Vanaga atgādina, ka politiķiem joprojām ir iespēja novērst streiku. Kā norāda LIZDA vadītāja, streika procedūra tiks pārtraukta tikai tad, ja valdībā tiks pieņemti noteikti lēmumi atbalstīt LIZDA izteiktās prasības.

Papildus LIZDA gaida izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (K) rakstisku apliecinājumu trešdienas sēdē paustajam, ka valdība varētu lemt, ka nākamā gada budžeta projektā ir jāparedz arodbiedrības prasītie risinājumi.

Vanaga atzīmē, ka turpmākās izlīgšanas komisijas sarunas var norisināties tikai ar Ministru prezidentu Krišjāņa Kariņa un Finanšu ministrijas klātbūtni, jo Muižniecei nav lēmumu pieņemšanas mandāta jautājumos ar lielu fiskālo ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arodbiedrības: Izmeklētāji veikuši kratīšanas Renault rūpnīcās

LETA, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas patērētāju lietu un krāpšanas apkarošanas biroja DGCCRF izmeklētāji veikuši kratīšanas vairākās autobūves kompānijas Renault rūpnīcās, iespējams, saistībā ar kaitīgo izmešu pārkāpumiem, ceturtdien paziņoja arodbiedrības.

DGCCRF izmeklētāji pagājušajā ceturtdienā bijuši vairākās Renault" rūpnīcās" norāda arodbiedrība CGT.

Šīs pārbaudes tikušas veiktas rūpnīcu dzinēju kontroles nodaļās, kas liek domāt, ka šīs izmeklēšanas saistītas ar Vācijas autoražotāja Volkswagen izmešu falsificēšanas skandāla sekām, vēsta arodbiedrība.

Viņi paņēma vairāku direktoru personālos datorus, piebilda arodbiedrība.

Tikmēr arodbiedrība CFDT norādīja, ka trešdien tā šajā jautājumā vērsusies pie kompānijas vadības, taču atbildes nav saņemtas.

Neilgi pēc šo ziņu izskanēšanas "Renault" akciju vērtība Parīzes fondu biržā nokritās par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lufthansa piloti pagarina streiku

LETA--AFP, 18.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas lidsabiedrības Lufthansa piloti nolēmuši streikot arī ceturtdien, ietekmējot garo distanču lidojumus, otrdien paziņojusi pilotu arodbiedrība Cockpit.

Pilotu streika dēļ Lufthansa jau atcēlusi vairāk nekā pusi no 1400 trešdien plānotajiem īso un vidējo distanču lidojumiem Vācijā un Eiropā.

Gaidāms, ka šodien streiks ietekmēs aptuveni 80 000 pasažieru.

Streiks «tiks pagarināts, lai palielinātu spiedienu uz Lufthansa vadību,» paziņoja arodbiedrība.

Ceturtdien streiks ietekmēs garo distanču lidojumus un kravu pārvadātāju Lufthansa Cargo, bet Lufthansa zemo cenu struktūrvienību Germanwings un Eurowings darbību neietekmēs, paziņoja arodbiedrība.

Šis streiks ir jaunākā protesta akcija, aviokompānijai un pilotiem nespējot vienoties par priekšlaicīgas pensionēšanās vecumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lufthansa darbinieki ar streiku vēlas pārsteigt lidsabiedrības vadību un pasažierus

Gunta Kursiša, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas lidsabiedrības Lufthansa apkalpe kuru katru dienu uzsāks beztermiņa streiku, tomēr konkrētu streika uzsākšanas datumu apkalpes arodbiedrība neizpauž, raksta thelocal.de.

Lidmašīnas salonu apkalpes arodbiedrības vadītājs pauda, ka streiks sāksies bez iepriekšēja brīdinājuma tuvāko nedēļu laikā.

Līdz brīdim, kamēr nav zināms konkrēts streika sākšanās datums, lidsabiedrība nevar samazināt streika ietekmi uz gaisa kuģu pasažieriem, pauda Lufthansa pārstāvis. Lai apturētu streiku, aviokompānija apsver iespēju veikt «tiesiskas darbības».

Patlaban arodbiedrība un aviokompānija nevar vienoties nodevu un algu jautājumos. Naktī no pirmdienas uz otrdienu norisinājās abu pušu sarunas, kurās risinājums netika atrasts.

Lufthansa norāda, ka arodbiedrības prasības ir pārāk augstas – arodbiedrība pieprasa algu paaugstināšanu piecu procentu apmērā, kā arī to, lai aviosabiedrība pārtrauc pieņemt darbā zemāk apmaksātus pagaidu darbiniekus. Arodbiedrības pārstāvji, savukārt, uzsvēruši, ka Lufthansa grasās «piedāvāt pārāk maz», turklāt aviokompānija nedomā risināt strukturālus jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijas baņķieri pieprasa lielākas algas; draud ar streiku

Ritvars Bīders, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijā lielākā finanšu sektora darbiniekus pārstāvošā arodbiedrība nav panākusi vienošanos ar darbadevēju organizāciju par algas palielināšanas noteikumiem, turklāt darbadevēji arī neesot izrādījuši vēlmi turpināt sarunas par šo tēmu, kā rezultātā arodbiedrība gatavojas streikam, vēsta Swedish Wire.

Kopumā Zviedrijas banku tīrā peļņa 2010. gadā pārsniedza 50 miljardus Zviedrijas kronu (4 miljardus latu). Līdz ar to, uzsverot situācijas uzlabošanos, arodbiedrība Financial Sector Union of Sweden pieprasa par 3% palielināt atalgojumu banku sektorā strādājošajiem.

Tā kā sarunas ar darbadevējiem nav devušas vēlamo rezultātu, arodbiedrība norādījusi uz iespējamu streiku šā gada 5. martā.

Financial Sector Union of Sweden ir aptuveni 30 tūkstoši biedru no 375 dažādām finanšu institūcijām. Tajā pat laikā darbadevēju organizācija Bankernas Arbetsgivareorganisation, ar ko notiek sarunas par algu paaugstināšanu, pārstāv teju visas Zviedrijas bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas pilotu arodbiedrība svētdien paziņojusi, ka lidsabiedrības Lufthansa pilotu streiki notiks arī otrdien un trešdien, jo sarunās ar kompānijas vadību tā arī nav izdevies vienoties algu paaugstināšanas jautājumā.

«Diemžēl šodien notikušajās augsta līmeņa sarunās (..) neizdevās panākt rezultātu,» pavēstīja arodbiedrības Vereinigung Cockpit valdes loceklis Jergs Handvergs.

«Attiecībā uz pilotu algām no Lufthansa joprojām nav saņemts apspriežams piedāvājums, kas nozīmē, ka streiks jāturpina,» viņš piebilda.

Šie streiki otrdien skars tuvos avioreisus, bet trešdien tie ietekmēs gan tuvos, gan arī tālos reisus, informēja arodbiedrība.

Lufthansa paziņoja, ka pirmdien visi reisi notiks atbilstoši grafikam.

Pilotu arodbiedrība piektdien noraidīja Lufthansa piedāvājumu.

Pēdējā savā piektdien izteiktajā piedāvājumā lidsabiedrība solīja paaugstināt šī gada algas par 2,4%, 2017.gadā algas paaugstinājumam sasniedzot 4,4%. Piedāvāta arī vienreizēja papildus izmaksa, kas sasniegtu divu mēnešalgu apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru