Citas ziņas

Atklāj Latvijas vēsturē vērienīgāko marihuānas audzētavu

Žanete Hāka, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Piektdien, 19.martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde Kurzemes reģionā atklājusi Latvijas vēsturē lielāko marihuānas audzētavu, informēja VID pārstāvji.

Kopumā atrasti 3,5 tūkstoši marihuānas stādi dažādās augšanas stadijās un virs deviņiem kilogramiem izžāvētas marihuānas. Šobrīd divām aizdomās turamām personām ir piemērots apcietinājums. Aizdomās turamās personas ir 1977. un 1972.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi.

2008.gada oktobrī VID Muitas kriminālpārvalde uzsāka kriminālprocesu par narkotisko vielu kontrabandas organizēšanu par trīs kilogramiem marihuānas, ko bija plānots vest uz Igauniju. Veicot kriminālprocesa izmeklēšanu un izlūkošanas darbības, tai skaitā sadarbībā ar Igaunijas tiesībsargājošajām iestādēm, VID darbiniekiem radās aizdomas, ka kaut kur Latvijā varētu būt izveidota marihuānas audzētava.

Piektdien VID darbinieki, pēc intensīva pusotra gada izmeklēšanas darba, veicot izmeklēšanas un operatīvo meklēšanas pasākumu kompleksu minētā kriminālprocesa ietvaros, Saldus rajonā kādā ēku kompleksā atklāja marihuānas audzētavu. Iespaidīgais trīs ēku komplekss atradās nomaļus, meža ielokā. Marihuānas audzētava tika rūpīgi apsargāta - bija uzstādīti kustību sensori, un apkārtne tika nepārtraukti novērota, tādēļ iekļūt ēkā varēja vien ar strauju uzbrukumu.

Atklātā marihuānas audzētava atgādināja rūpnīcu un bija spējīga ražot marihuānu lielos apmēros. Ēku komplekss sastāvēja no kūts, kur divos stāvos bija izveidota marihuānas audzētava, kaltes, kurā atradās trīs jaudīgi un moderni dīzeļdegvielas ģeneratori, kā arī dzīvojamās ēkas, kur dzīvoja narkotiku ražotnes strādnieki un notika augu piķēšana, un, visticamāk, arī narkotiku fasēšana. Par nelegālās ražotnes apmēriem liecina arī tas, ka teritorijā atradās aptuveni sešas tonnas nezināmas izcelsmes dīzeļdegvielas.

Marihuānas audzētāji, lai noslēptu specifisko un spēcīgo augu smaku, audzēja mājlopus – cūkas un mājputnus.

VID Muitas kriminālpārvaldes eksperti uzskata, ka marihuāna tika ražota ar nolūku to realizēt Baltijas valstīs un Skandināvijā. Tāpat ir pamats uzskatīt, ka audzētava eksistē trīs gadus, bet aktīva marihuānas ražošana notiek divus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes apgabaltiesa trim vīriešiem par marihuānas audzēšanu Talsu novada Laucienes pagastā piesprieda reālus cietumsodus ar mantas konfiskāciju.

Marihuānas audzētājam Ingvaram Neretniekam piespriests 12 gadu ilgs cietumsods, savukārt audzētavas strādniekiem Aigaram Ozolam un Andrim Melnalksnim piespriesti astoņi gadi cietumā. Visiem konfiscēta arī manta un piemērota policijas uzraudzība.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu tiesā neatzina.

Vīrieši apsūdzēti par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu organizētā grupā vai lielos apmēros, kā arī par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu lielās platībās.

2008. gada novembrī bijušā Talsu rajona Laucienes pagastā kādā lauku viensētā policija atklājusi aptuveni 100 kvadrātmetru plašu marihuānas audzētavu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki, sadarbojoties ar citām policijas struktūrvienībām, aizturējuši astoņu personu grupu, kas ražojuši marihuānu, informē Valsts policija.

Noziedznieku grupā bija stingri sadalītas lomas - bija organizatori, investors, personas, kas atbildēja par audzētavu uzraudzīšanu un klientu piesaisti, kā arī dīleri un viens vīrietis, kurš pētīja marihuānas stādu uzvedību dažādās vidēs, lai optimizētu ražošanas procesu.

Divas audzētavas tika konstatētas Latgales reģionā, netālu no Latvijas robežas ar Baltkrieviju. Viena no šīm audzētavām bija ierīkota kādā privātmājā, kura nebija cilvēku apdzīvota, bet otra kādā saimniecības ēkā netālu no privātmājas.

Savukārt trešā audzētava bija ierīkota kādā garāžā Rīgā. Šajā audzētavā izņemtie stādi un aprīkojums liecina, ka šī audzētava kalpojusi kā laboratorija, kurā pētītas marihuānas stādu augšanas īpašības. Šajā audzētavā atrastas web-kameras, ar kurām tiešsaistē bijis iespējams novērot stādus, dažādu šķirņu stādi, mikroskopi, kā arī dažādas vielas augšanas veicināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija likvidējusi labi aprīkotu marihuānas audzētavu un aizturējusi trīs personas aizdomās par marihuānas audzēšanu lielos apmēros.

Nelegālajā audzētavā izņemts liels daudzums marihuānas par kopējo tirgus vērtību virs 77 tūkstošiem latu. Rīgas kriminālpolicijas darbinieki aizturēšanas operāciju veikuši 14.novembrī.

Par marihuānas audzēšanu draud brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apturēta šogad jau trešās marihuānas audzētavas darbība

Lelde Petrāne, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija sadarbībā ar VID Muitas kriminālpārvaldi aprīlī Salaspils novadā atklāja un apturēja marihuānas audzētavas darbību.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) un VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki Salaspils novadā konstatēja marihuānas audzētavu un aizturēja četras personas. Speciāli ierīkotās telpās 1993., 1996., kā arī divi 1994. gadā dzimuši vīrieši veica marihuānas audzēšanu, vēlāk to realizējot.

Kopumā izņemti 610 grami izžāvētas marihuānas, kā arī vairāk nekā kilograms nežāvētas marihuānas. Ierosināts kriminālprocess par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, glabāšanu un realizēšanu organizētā grupā lielā apmērā, kā arī par narkotisko vielu saturošu augu sēšanu un audzēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kratīšanas laikā marihuānas audzētavā atrod arī halucinogēnās sēnes

Žanete Hāka, 25.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki šogad Latvijas teritorijā atklājuši četras marihuānas audzētavas, informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kratīšanu laikā kopumā atsavināti aptuveni 7,5 kilogrami marihuānas. Vienā no kratīšanām atrastas un izņemtas arī halucinogēnās sēnes lielos apjomos. Aktīvu darbu narkotiku apkarošanas jomā veikušas arī citas Valsts policijas struktūrvienības.

Kopumā šogad ONAP Narkotisko un psihotropo vielu izplatības apkarošanas nodaļas darbinieki 15 veiktajās kratīšanās izņēmuši 6,5 kilogramus jeb 92 stādus nežāvētas marihuānas, kā arī kilogramu izžāvētas marihuānas. Uzsākto kriminālprocesu ietvaros par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenes novadā 17. maijā atklāta nelegāla narkotisko vielu audzētava, kurā tika veikta neatļauta narkotisko vielu izgatavošana.

Audzētava bija ierīkota mājā un saimniecības ēkā. Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Raimonds Kronbergs informē, ka narkotiskā viela- marihuāna- audzēta īpaši aprīkotās telpās, apkurei un nepieciešamajam apgaismojumam izmantots jaudīgs ģenerators. Sankcionētas kratīšanas laikā nogriezti un izņemti vairāk nekā 2 500 marihuānas stādi dažādās augšanas stadijās, kuru kopējais svars ir vairāk nekā 300 kilogrami, izņemti vairāki kilogrami izžāvētas zaļas augu masas.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253. panta 2. daļas Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Krimināllikumā par šo noziedzīgo nodarījumu paredzēts sods- brīvības atņemšana uz laiku no 5 līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Aizdomās par narkotisko vielu izgatavošanu, audzēšanu un realizēšanu aizturētas deviņas personas, četrām tiesa piemērojusi drošības līdzekli- apcietinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Kurzemes reģiona pārvaldi un Lietuvas tiesībsargājošām iestādēm septembra nogalē, veicot meklēšanas pasākumus, Saldus novadā aizturējuši četru cilvēku organizētās noziedzības grupu, kas nodarbojās ar marihuānas audzēšanu kādas fermas teritorijā.

450m² lielajā platībā bija izaudzēti aptuveni 720 kilogrami marihuānas.

Policijai informācija par šāda veida audzētavas esamību Latvijas teritorijā parādījusies jau šā gada sākumā. Ilgstošu izmeklēšanas darbību rezultātā apzinātas konkrētas personas un atrašanās vieta. Tagad audzētava likvidēta.

Starp aizturētajiem ir 1972. gadā dzimis Latvijas pilsonis un trīs Lietuvas pilsoņi, kas dzimuši 1959., 1971. un 1989. gadā.

Fermā, kurā tika audzēta marihuāna, dzīvoja arī paši aizturētie, legāli tā bija noformēta kā lauksaimniecības ferma. Audzētava bija aprīkota ar marihuānas audzēšanai nepieciešamajām iekārtām, kas nodrošināja pilnīgu šī narkotiskā auga audzēšanas un ražošanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija, aizturot personas par laupīšanu, atklāj marihuānas audzētavu

Monta Glumane, 22.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 12.janvārī Talsu novadā, Balgales pagastā, kādās mājās, ieradās divas personas maskās un nodarīja miesas bojājumus vīrietim, šīs mājas iedzīvotājam, kā arī nolaupīja marihuānu un pneimatisko šaujamieroci. Valsts policija (VP) veicot notikuma vietas apskati, atklāja, ka viena telpa minētajā mājā ir ierīkota kā marihuānas audzētava, informē VP.

Policijas darbinieki no šīs telpas izņēma marihuānas audzēšanas ierīces un 16 marihuānas augiem līdzīgus stādiņus, kā arī augu sēklas. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess par marihuānas audzēšanu. Turpinot veikt neatliekamās izmeklēšanas darbības, noskaidrots, ka viena no personām, kas veica laupīšanu, uzturas Ventspilī, kādā privātmājā. Policijai šai vietā veicot kratīšanu, izņemti 43 izžāvēti marihuānai līdzīgi augi, sasmalcināta marihuānai līdzīga viela, kā arī nolaupītie priekšmeti un lietiskie pierādījumi par laupīšanas fakta veikšanu. Kopumā izņemti 510 g marihuānas.

Saistībā ar šo notikumu policijā ir uzsākti kopumā 3 kriminālprocesi - par laupīšanu, par marihuānas audzēšanu, kā arī par narkotisko vielu glabāšanu. Tika aizturētas trīs personas – 1979. gadā dzimis vīrietis, kurš jau iepriekš ir ticis sodīts, viņam piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, ka arī 1996. un 2000. gadā dzimuši vīrieši, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VID aizturējis bruņotu marihuānas audzētāju grupējumu, konfiscējot 23 kilogramus marihuānas

LETA, 30.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde uzgājusi un aizturējusi bruņotu marihuānas audzētāju grupējumu, konfiscēti 23 kilogrami marihuānas, trešdien žurnālistiem sacīja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Marihuānas audzētavās tika izņemti 23 kilogrami marihuānas, kā arī vairāk nekā 9000 eiro skaidras naudas.

Podiņš sacīja, ka šīs audzētavas ir darbojušās aptuveni gadu, noziedznieki varētu būt nopelnījuši aptuveni vienu miljonu eiro.

Operatīvie darbinieki aizturēja visu grupējumu kopumā - ne tikai audzētājus, bet bija pierādījumi arī pret kurjeriem un realizētājiem.

«Piecas personas atzītas par aizdomās turētajiem, divas personas ir apcietinātas. Viens no grupējuma vadītājiem iepriekš bija sodīts par bruņotu laupīšanu,» sacīja Podiņš.

Operatīvajiem darbiniekiem izdevās izvairīties no nopietnas sadursmes, jo noziedznieki bija bruņoti – tika izņemtas vairākas Makarova un TT tipa pistoles ar klusinātājiem, Kalašņikova tipa automāts, munīcija - vairāk nekā 400 patronas un sprāgstvielas ar detonatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jelgavas novada marihuānas audzētavai atrod jaunu «filiāli»

Elīna Pankovska, 09.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas darbinieki ieguvuši ziņas par vēl vienu marihuānas audzētavu Jelgavas novadā, kas pieder iepriekš atklātās marihuānas ražotnē aizturētajiem vīriešiem.

Arī šī audzētava atrodoties kādās lauku mājās, DB informēja policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

DB jau rakstīja, ka decembra sākumā policija kādā lauku mājā Jelgavas novadā.

Atrada un atsavināja marihuāna gan izžāvētā, gan neizžāvētā veidā. Tāpat tika atsavināts marihuānas audzēšanai speciāli pielāgotais aprīkojums. Audzētava bija ierīkota vecā kūtī un ārēji nekas neliecināja par to, ka šajā ēkā tiek audzēti narkotiskās vielas saturošie augi.

Kopumā kriminālprocesā aizturēti seši vīrieši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa policisti saņēma informāciju, ka Jūrmalā, Kauguru mikrorajonā notiek nelikumīga alkohola tirdzniecība. Likumsargi uzsāka izmeklēšanu, kuras laikā aizturēja trīs personas. Tāpat tika atklāta nelikumīga alkohola ražotne, kopumā atsavināti 1823 litri nelegāli izgatavota alkohola, kā arī atklāta marihuānas audzētava ar trīs marihuānas stādiem, informē policijā.

Pirms kāda laika Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa Kriminālpolicija saņēma informāciju par iespējamu nelegāli izgatavotu alkoholisko dzērienu realizāciju Jūrmalā, Kauguru mikrorajonā. Policijā tika uzsākts kriminālprocess un izmeklēšana. Pārbaudot operatīvo informāciju, likumsargiem izdevās noskaidrot, ka ar šo nelegālo rūpalu nodarbojas organizēta grupa trīs cilvēku sastāvā.

Otrdien, 26.jūlijā tika aizturēts grupas organizētājs - 1967.gadā dzimis vīrietis. Pārbaudot vīrieša automašīnu, tajā tika atrasti un atsavināti 240 litri nelegāli izgatavota alkohola. Pēcāk aizturēts arī nelegālā alkohola tirgotājs,1983.gadā dzimis vīrietis, pie kura atrasti un atsavināti 14 litri nelegālā alkohola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID Muitas kriminālpārvaldes rekordu gads

Līva Melbārzde, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde 2010.gadā ir uzsākusi un kriminālvajāšanai nosūtījusi rekordlielu kriminālprocesu skaitu.

2010.gada laikā VID Muitas kriminālpārvaldei ir izdevies izņemt vairāk nekā 60 miljonus kontrabandas cigarešu un 18 tonnas tabakas, kā arī 30 tonnas spirta un citas vielas un priekšmetus, tādā veidā novēršot zaudējumus valsts budžetam aptuveni desmit miljonu latu apmērā. 2010.gadā nests trieciens organizētajai noziedzībai, nodarot organizētajiem grupējumiem zaudējumus 15,1 miljonus latu, uzsver VID. Pērnais gads ir atzīmējams arī ar vairākām spilgtām krimināllietām un atklājumiem, tā, piemēram, 2010.gadā Saldus rajonā tika atklāta Latvijas vēsturē lielākā marihuānas audzētava, bet Rēzeknē- cigarešu ražošanai paredzētas iekārtas, tabaka un citas izejvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru