Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) lēmumu neiekļaut Latviju tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā" finanšu nozarē riski ir mazināti, tomēr pie sasniegtā nevar apstāties, atzina banku vadītāji.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis uzsvēra, ka Latvija viennozīmīgi ir pelnījusi nebūt "pelēkajā sarakstā", jo izdarīts ir ļoti daudz.

"Banku sistēmā risks, lai arī pilnībā nav izzudis, un tā arī nevar būt, bet ir būtiski samazināts, tai pat laikā neradot būtiskus satricinājumus. Jāizdara pareizie secinājumi par visu notikušo, bet arī jānovērtē, vai šur tur neesam pārcentušies un pārspīlējuši. Visiem ir skaidrs, ka Latvijas banku sistēma vairs nekad nebūs tāda, kā pirms trim gadiem," sacīja "Citadeles" vadītājs.

Viņš piebilda, ka lielās bankas ir spēcīgas un stabilas, turklāt pēc FATF lēmuma bankas attīstīs savu darbību Latvijā un ekonomikai pienesumu dos arī pamazām pieaugošās tiešās ārvalstu investīcijas.

Arī "Swedbank Latvia" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis Latvijas neiekļaušanu "pelēkajā sarakstā" vērtēja kā "milzīgi pozitīvu notikumu Latvijai un visiem tās iedzīvotājiem".

"Šis ir ļoti nozīmīgs pagrieziena punkts Latvijai. Ar šo simboliski noslēdzam ēru, kurā daļai pasaules saistījāmies ar necaurspīdīgiem finanšu darījumiem. Kaut nepatīkams un ārēja spiediena virzīts, tomēr pēdējo trīs gadu laikā, visaptverošais darbs pie Latvijas spējas novērst un apkarot finanšu noziegumus, ir bijis apbrīnojams," teica Rubenis.

Viņš piebilda, ka beidzot ir izveidojusies izpratne, ka šāda tipa problēmas nesākas un nebeidzas finanšu sistēmā, tāpēc liela uzmanība pievērsta arī juridisko un grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem, nekustamo īpašumu starpniekiem un citiem, kuriem ir iespēja savlaicīgi identificēt noziegumu.

"Varam būt gandarīti, ka milzīgo progresu īsā laika posmā ir novērtējušas arī citas pasaules valstis, tāpēc mums ir pienākums ne vien turpināt būt ļoti neiecietīgiem pret mēģinājumiem Latviju izmantot netīriem darījumiem, bet arī dalīties ar savu pieredzi un risinājumiem ar citām valstīm. Šis ir simbolisks moments, lai iedrošinātu investorus un arī starptautiskos partnerus, atgādinot, ka Latvija ir vieta, kur ir vērts ieguldīt un veidot godīgu, ilgtspējīgu biznesu," teica "Swedbank" vadītājs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pie panāktā nedrīkst apstāties un ir jāturpina iesāktais darbs, lai veltītās pūles netiktu izmantotas tikai daļēji. Rubeņa ieskatā, nepieciešams turpināt stiprināt tiesībsargājošo iestāžu kapacitāti un jāsekmē izmeklējošais darbs, lai par finanšu noziegumiem sekotu arī notiesājoši un adekvāti tiesas spriedumi.

Bankas "Luminor" vadītāja Latvijā Kerli Gabrilovica pauda, ka cīņa pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanu ir bijusi visu tirgus dalībnieku prioritāte Latvijā. "Esam priecīgi, ka šos centienus ir atzinusi arī FATF. Šis lēmums pozitīvi ietekmēs Latvijas reputāciju starptautiskā vidē, un pierāda, ka ir paveikts liels darbs gan finanšu nozarē, gan no valsts institūciju puses," atzina "Luminor" pārstāve.

Vienlaikus viņa piebilda, ka šīm pūlēm arī turpmāk ir jābūt nepārtrauktām, ietverot precīzu un rūpīgu darbu, nepārtrauktu profesionālo attīstību, izpratnes veidošanu un spēju neatpalikt no tendencēm, kā arī jauniem iespējamiem riskiem finanšu noziegumu jomā.

Finanšu institūcijas "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš pievienojās kolēģu paustajam, ka ir sperts ļoti būtisks solis, lai sakārtotu finanšu sfēru atbilstoši visiem naudas atmazgāšanas novēršanas standartiem, un Latvija ir izvairījusies no tā, ka iestātos tautsaimniecībai negatīvas sekas.

"Ja būtu lēmums Latviju iekļaut tā saucamajā "pelēkajā sarakstā", tad noteikti mūs nesagaidītu Armagedons, bet tas, ka tautsaimniecība izjustu negatīvas sekas, ir fakts. To mēs varam redzēt kaut vai no tā, cik daudz tautsaimniecībai ir prasījušas izmaiņas, kuras notikušas pēdējos divos gados pēc 2018.gada februāra, marta. Virziens ir pareizs un ir jābūt nulles tolerancei pret jebkādiem naudas atmazgāšanas gadījumiem. Tajā pašā laikā šīs pārmaiņas prasa zināmu resursu tautsaimniecībā. Iekļaušana "pelēkajā sarakstā" būtu bijis milzīgs apgrūtinājums. It īpaši tas attiecas uz finanšu instrumentiem, kreditēšanu," teica Bērziņš.

Kā atzina "SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere, līdzšinējie riski par "pelēko sarakstu" daudz kur ierobežoja darbību un radīja riskus arī ekonomikai. Līdz ar FATF lēmumu, kas uzskatāms kā apliecinājums tam, ka Latvija var mobilizēties un veikt apņēmīgus soļus finanšu sektora turpmākā sakārtošanā, starptautiskā sadarbība noteikti tikai uzlabosies. "Šobrīd būtiski šo skaidrot ikvienam, kam izvērtēšanas procesā radās bažas par Latvijas attieksmi šajā jautājumā. Tajā pat laikā jāsaprot, ka šie jautājumi turpinās būt aktuāli ne tikai finanšu sektoram, bet visiem ekonomiski aktīvajiem uzņēmējiem," uzsver Tetere.

Viņa atgādināja, ka kopš brīža, kad "Moneyval" uzsāka Latvijas izvērtēšanu, paužot bažas par atbilstību augstākajiem standartiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanas jomā, virkne starptautisko sadarbības partneru jau bija ņēmuši vērā negatīvo pieskaņu par Latvijas iespējamo lēndarbību šajā jomā. Dažkārt starptautiskās finanšu institūcijas pat ierobežoja sadarbību ar Latvijas finanšu sektoru vai tā atsevišķiem dalībniekiem. "Šis noteikti ir ļoti svarīgs lēmums Latvijai," secināja "SEB bankas" vadītāja.

"Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons norādīja, ka Latvija pēdējo pāris gadu laikā sava finanšu sektora sakārtošanai izdarījusi ļoti daudz. "Iespējams tik daudz, tik īsā laika periodā, nav izdarījusi neviena cita Eiropas valsts. Tāpēc esam patiesi gandarīti par pozitīvo "Moneyval" vērtējumu. Nevar noliegt, ka valdība, Finanšu ministrija, Finanšu izlūkošanas dienests un FKTK ir ieguldījuši nozīmīgu darbu finanšu sektora sakārtošanā, kas redzami ir vainagojies ar panākumiem," atzina Idelsons.

Viņš pauda pārliecību, ka visu iesaistīto pušu apņēmība turpināt iesākto progresu cīņā pret finanšu noziegumiem un veidot stabilu un caurspīdīgu finanšu sektoru, turpinās gūt panākumus, tādejādi Latvijas finanšu sektors beidzot varēs sākt atgūt starptautisko reputāciju, kas ir vitāli svarīga jebkurai Latvijā strādājošai bankai. "Rezultātā ieguvēji būs arī Latvijas uzņēmēji - bankas Latvijas klientiem varēs piedāvāt vēl saistošākus pakalpojumus un kreditēšanas piedāvājumus," secināja Idelsons, piebilstot, ka "Signet Bank" šogad plāno Latvijas uzņēmumiem un privātpersonām izsniegt aizdevumus vismaz 50 miljonu eiro apmērā.

Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre uzsvēra, ka Latvija ir nozīmīgi pilnveidojusi finanšu noziegumu un naudas atmazgāšanas novēršanas sistēmu.

"Paveiktais darbs ir novērtēts starptautiski un Latvija netiks iekļauta to valstu vidū, kam ir būtiski stratēģiski trūkumi finanšu noziegumu apkarošanā. Veiktās pārmaiņas finanšu sektorā ir fundamentālas un ilgtspējīgas. Taču sistēmas attīstība ir jāturpina. Šodien saņemtais novērtējums liecina par mūsu valsts kopējo veikumu," uzsvēra Bajāre.

Jau ziņots, ka FATF lēmusi nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā". Šonedēļ Parīzē notika FATF plenārsesija, kuras laikā tika lemts par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

FATF secinājusi, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs. Turpmāku Latvijas progresa uzraudzību saskaņā ar esošajām procedūrām veiks FATF reģionālā institūcija "Moneyval".

Komentāri

Pievienot komentāru