Būve

Cemex: Ir kārdinājums aiziet no Latvijas

Didzis Meļķis, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Lielākais industriālais investors biznesam neatsaucīgās vides dēļ ražošanu Latvijā varētu samazināt.

Kombinācijā ar ģeopolitisko risku pieaugumu arī ilgtermiņa investoriem vietējais lēnīgums investīciju vides sakārtošanā var kļūt pārāk smaga nasta, brīdina Cemex valdes priekšsēdētājs un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) valdes jaunais priekšsēdētājs Enrike Garsija.

Nākamnedēļ sanāksmē ar valsts amatpersonām ĀIPL iesniegs gadskārtējās rekomendācijas.

Man interesē, kā klājas Cemex, un, domājams, šo ainu varēs vispārināt arī uz ĀIPL biedriem un pašreizējo Latvijas investīciju klimatu vispār. Sāksim ar infrastruktūru. Vai jautājums par slēgto ceļu no karjera Saldus novadā ir atrisināts?

Kad Cemex apsprieda ražošanas jaudu palielināšanu un pilnīgi jauna projekta sākšanu tukšā vietā, pašvaldība no savas puses solīja investēt infrastruktūrā, tostarp ceļos no karjeriem uz rūpnīcu. Šie ceļi bija sliktā stāvoklī un saprotams, ka ar ražošanas jaudu palielināšanu labāki nekļuva, un pašvaldība bija solījusi, ka par tiem parūpēsies.

Un tas izpaudās kā braukt aizlieguma zīmes uzlikšana.

Diemžēl. Aizvien notiek sarunas ar pašvaldību. Ir saprotams, ka tai trūkst līdzekļu, bet neder arguments, ka šie ceļi nav nozīmīgi vietējiem iedzīvotājiem. Tie ir gan nozīmīgi, jo tie tādi ir vietējai ekonomiskajai aktivitātei.

Mēs neieņemam kategorisku prasītāju pozu. Cemex šo ceļu dēļ apsver iespēju Latvijā ieviest jaunu ceļu būves tehnoloģiju – cementa segumu. Tā būtu mūsu pretimnākšana – mēs ieguldām savu tehnoloģiju. Sarunas ar Latvijas valsts ceļiem, Satiksmes ministriju un iepriekšējo premjeru vienmēr ir bijušas proaktīvas – mēs ne vien prasām, bet arī piedāvājam.

Tomēr lielākajam industriālajam investoram ceļu sataisīt nevar?

Tas var šķist vienkārši, bet pašvaldībai un valsts struktūrām ir jāskatās, lai viņu darbības atbilstu esošajai likumdošanai, ieskaitot resursu veltīšanu šim konkrētajam ceļam, kam formāli nav augsta nozīme. Tomēr vajadzētu ņemt vērā arī mūsu pretimnākšanu.

Kad jebkurš investors apsver ieguldījumu, viņš skatās uz tirgu, pieejamajām izejvielām un efektivitāti. Kad ienācām Latvijā, mēs šeit redzējām resursus un darbaspēku ar zināšanām.

Vietējais tirgus ir piecas reizes mazāks par Cemex jaudu, tāpēc mēs to dibinājām kā eksporta uzņēmumu. Kā tādam tam ir svarīga konkurētspēja citos tirgos, un tas jau ir jautājums par ražošanas izmaksām, sevišķi par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Tā kopš 2008. gada ir pieaugusi laikam par kādiem 211%, un tas nopietni apgrūtina mūsu konkurētspēju, piemēram, ar Krievijas ražotājiem.

Cik liels ir Cemex kārdinājums pārcelt ražošanu, teiksim, uz Lietuvu?

Ja jūsu jautājums ir, vai mēs varētu pārdomāt savas aktivitātes šai valstī, tad atbilde ir – tāda iespēja pastāv. Kā tas notiek? Sākot ar vienkāršām lietām. Mēs katru gadu investējam, lai nodrošinātu esošo jaudu, un tā varētu tikt pamazām samazināta. Vietējo izejvielu vietā mēs varētu apsvērt importu no Lietuvas, Polijas vai Vācijas, un ražot cementu tikai vietējam tirgum. Un tad – aizmirstiet par eksportu! Tas, ka zaudējam konkurētspēju, nozīmē, ka mēs zaudējam biznesu. Tā kā tas pilnīgi noteikti var notikt.

Mēs gan to neplānojam – mēs strādājam ar pilnu jaudu un efektīvi, kā esam darījuši arī krīzes gados. Mūsu tirgi aizvien paliek Krievijas ziemeļrietumi, Baltijas valstis un arī Skandināvija. Kopā ar industrijā vadošās lomas statusu tā Latvijas kompānijai ir ļoti laba pozīcija.

Un tomēr – kurš varētu būt pēdējais salmiņš, kas salauztu pacietību ražošanu paturēt šeit un šādā apmērā?

Tas neattiecas tikai uz Cemex, bet ģeopolitiskā nedrošība Krievijas un Ukrainas konflikta dēļ nenāk par labu. Mēs ciešam rubļa devalvācijas dēļ un zaudējam tirgu arī tādu iemeslu dēļ, kas ir ārpus Latvijas spējas tos ietekmēt. Jā, esam ilgtermiņa investori, un mūsu stratēģijā ir pārdzīvot dažādus biznesa ciklus, tomēr arī tas ir iespējams līdz zināmam brīdim.

Tāpēc kā eksportētājs es nevaru pieņemt OIK pieaugumu, un nevaru arī pieņemt tarifus, par kādiem man nākas eksportēt savas preces. Mums ir bijušas sarunas ar Latvijas dzelzceļu par shēmu Latvijas eksporta atbalstam, bet bez rezultātiem. Lietuvā ir shēma, kurā eksportētājiem ir zemāki tarifi. Kāpēc gan ne Latvijā? Bet šeit tarifu atlaides ir saistītas ar pārvadāto apjomu un to var panākt arī mākslīgi.

Vai «Kāpēc gan ne Latvijā?» ir retorisks jautājums, vai arī esat to uzdevis valdībai?

Esmu uzdevis – gan iepriekšējai, gan šai. Labā ziņa ir tāda, ka viņiem mūsu bažas ir saprotamas. Tomēr nekas jau nestāv uz vietas, un risinājumiem ir jānāk ātrāk.

Pērn ĀIPL savās rekomendācijās piemināja, ka Latvija ir izkļuvusi no krīzes ātrāk, nekā varēja domāt, un ka šo priekšrocību vajag izmantot, ceļot valsts konkurētspēju. Kopš tā laika daudz ir ticis apspriests, bet tā aizvien ir retorika, rīcības ir ļoti maz.

Celt konkurētspēju – tas nav nekas maģisks, tas ir jādara. Investors nāk ar zināšanām un naudu, bet pretī ir jādod infrastruktūra. Mēs neesam vēl runājuši par cilvēkresursiem, bet arī izglītots darbaspēks interesē investoru. Cemex paveicās, jo Latvijā bija cementa ražošanas speciālisti, un arī tas mūs pārliecināja šeit investēt.

Vai izjūtat darbaspēka trūkumu? Cik zinu, jūs darbiniekus apmācāt paši.

Darām to pastāvīgi. Mūsu darbinieki novērtē attiecības ar savu kompāniju. Krīzes laikā mēs štatus nesamazinājām un pat pieņēmām vēl darbiniekus, daļēji tieši veikto investīciju dēļ. Jā, algas tika iesaldētas, bet ne samazinātas. Mēs ļoti daudz uzmanības veltām biznesa ētikai, un cilvēki to novērtē.

Tomēr jāatzīst, ka grūti ir atrast specializētus kadrus – elektriķus, mehānikas inženierus. Arī administratīvajos darbos. Grāmatvežiem ir tendence viegli mainīt darba vietas. Ja esam cilvēkā ieguldījuši laiku un naudu apmācībai, tas ir liels zaudējums. Cemex ir kapitāla intensīvā nozarē, ne cilvēkresursu intensīvā, un mums tas nav lielākais izaicinājums, bet citi ĀIPL biedri par to runā pastāvīgi.

Salīdzinot ar rekomendācijām pirms gada, vai kaut kas ir virzījies uz priekšu?

Pērn īpaši runājām par elektroenerģijas tirgu. Valdība to ir ņēmusi vērā, un daži uzlabojumi ir notikuši, lai noturētu OIK pašreizējā līmenī uz nākamajiem diviem gadiem. Nevar zināt, kas būs vēlāk, bet pagaidām tas ir pozitīvs fakts. Bet vai pēc mūsu rekomendācijām ir darīts gana? – Nē, nav. Un tie ir tie paši jautājumi par infrastruktūru un konkurētspējas celšanu.

Kā ar nodokļu politiku?

Runājam par investīciju vides nedrošību, tur piederas arī nodokļu iekasēšanas un vienlīdzīgu spēles noteikumu problēma. Ēnu ekonomika ir īstais lauks, kurā valsts nodokļu politikai izvērsties. Bet Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums liecina, ka ēnu ekonomika Latvijā ir pat pieaugusi – tuvu pie 24% .

Celtniecībā šis samērs ir jau 45%. Mans Dievs – par ko mēs vispār runājam!? Ēnu ekonomika izkropļo tirgu, un lielākā daļa no tā nozīmē izvairīšanos no nodokļiem. Šī ekonomika vienkārši mudina cilvēkus izvairīties no nodokļiem. Patērētāji grib izvairīties no lielākām cenām, neefektīvi uzņēmēji – no godīgas konkurences. Man tas raisa vislielākās bažas, jo tas ir kā vēzis sabiedrībā.

Ja runājam par celtniecību, tad šī nodokļu nemaksāšana ir jautājums arī par publiskā sektora atbildīgumu vispār. Jo celtniecībā ir posmi, kuros kontroles vienkārši nav, nekas tur netiek darīts, un nekas cits neatliek kā domāt par korupciju, kas motivē šādu neieinteresētību.

Un tas nenozīmē tikai izkropļotu konkurenci un mazākus nodokļus valstij, bet arī sabiedrības drošību, jo mēs nezinām, cik daudz nākotnes traģēdiju sliktu celtniecības standartu dēļ mūs vēl sagaida. Mani kā industrijas pārstāvi tas satrauc, un tam būtu jāsatrauc arī amatpersonas. Mēs šo jautājumu neatlaidīgi virzām un runājamies ar VID, viņi mūs uzklausa, un mēs skatāmies, kā varam sastrādāties savā sektorā.

Un kā varat sastrādāties?

Vienkāršs piemērs. Mūsu biznesā cements nav gala produkts – tas tiek lietots dažādu veidu betonam un citiem produktiem. Mēs esam lieli ražotāji, bet šos produktus taisa arī citi, kas cementu pērk vai nu no mums, vai mūsu konkurentiem. Cementa piegāde tiek dokumentēta, un ir ļoti labi redzams, kam kurš un cik daudz cementa celtniecības sektorā un konkrētā izplatīšanas kanālā ir pārdevis. Tāpēc ir ļoti vienkārši lietot formulas, lai izrēķinātu, cik daudz cementa ir ticis izmantots sektorā redzamo betona kubikmetru ražošanā. Tas parādās arī kompāniju pavadzīmēs, un, salīdzinot reālos datus ar uzrādītajiem, ir ļoti vienkārši atklāt nesakritības.

Tāpēc var tikt ieviesta labas pārvaldības prakse, lai novērstu šo ēnu ekonomikas daļu. Politiskā griba ir, un es ceru, ka sekos arī rīcība. Tas nav tikai īstermiņa jautājums par nodokļiem, bet arī ilgtermiņa – par konkurētspēju un investīciju vidi.

Nekad jau nebūs ideālas vides, jo pārmaiņas notiek pastāvīgi, tāpēc uzņēmējam ir jāprot šīs pārmaiņas pārvaldīt. Tomēr visam ir kaut kādas robežas, un tas nav iespējams, ja regulējumi mainās nemitīgi. Tieši būvniecības sektorā mēs ĀIP aizvien esam iestājušies par paredzamību teritoriālajā plānošanā. Būvniecība ir ilgtermiņa ieguldījumi, un cilvēks savu naudu ir tur ielicis, bet pēkšņi mainās zonējums un paredzamās saimnieciskās aktivitātes, kas tur var notikt. Un nav saprotams, kāpēc šīs izmaiņas.

Korupcija?

Jā, kādas no iesaistīto pušu interesēm.

Es gan vēlreiz gribu uzsvērt, ka valdība ir daudz izdarījusi mak- roekonomikas laukā, un Latvija ir veiksmīgi atguvusi uzticamību lielos vilcienos, bet tas ir tikai sākums. Aizvien neatrisināta ir iepirkumu problēma, kad publisko iepirkumu iznākumi tiek apstrīdēti, un tas var vilkties gadiem. Tas ir viens no iemesliem arī ES fondu naudas nepilnvērtīgai investēšanai. Cēlonis ir arī ļoti necaurskatāmās intereses aiz publiskajiem iepirkumiem.

Tas ir arī jautājums par iepirkumu kritērijiem, kur aizvien galvenais ir cena. Bet tā negarantē neko, jo kompānijas mēdz piedalīties konkursos jau ar aprēķinu, ka saviem apakšuzņēmējiem beigās nesamaksās. Iznākumā šie apakšuzņēmēji bankrotē, un tas notiek par valsts vai ES naudu. Tāpēc publisko iepirkumu piedāvājumu izvērtējumam ir pirmām kārtām jābūt reālistiskam, un zema cena nav galvenais kritērijs. Tā nav nekāda raķešu zinātne – vairumā gadījumu ir acīmredzami skaidrs, cik tā piedāvātā cena ir vai nav ticama.

Šādu piemēru par praktiskām nepilnībām ir bez gala. Mēs stundām ilgi varētu runāt arī par atkritumu pārstrādi un izmantošanu. Tas ir būtisks jautājums Cemex, jo mūsu stratēģija ir maksimāli aizvietot fosilo kurināmo ar alternatīvajiem resursiem, un apstrādāti atkritumi ir viens šāds avots. Brocēnos mēs jau 70% no savas siltuma jaudas nodrošinām ar alternatīvajiem kurināmajiem – tieši atkritumiem, kas ir sašķiroti un pārstrādāti, un tā vietā, lai tiktu aprakti zemē, tiek izmantoti ražošanā nepieciešamās siltumenerģijas iegūšanai. Tajā tiek izmantots plašs klāsts no vecām riepām un koka skaidām līdz gudronam no Inčukalna dīķiem.

Kad pirms četriem gadiem ierados Latvijā, viena no manām prioritātēm bija kontrakta slēgšana ar kādu no vietējiem atkritumu pārstrādātājiem mūsu vajadzībām. Konkursā uzvarēja Ekodoktrīna, mēs parakstījām līgumu uz desmit gadiem, ar ko tā varēja iet uz bankām pēc papildu finansējuma utt. Konkursa iznākums tika apstrīdēts, kompānija zaudēja tiesības uz projektu, un galu galā es atradu britu kompāniju, kas par labu cenu tagad mūsu vajadzībām eksportē uz Latviju pārstrādātos britu atkritumus.

Tas nav visefektīvākais piegājiens, bet tas ir veids, kā mēs varējām īstenot savu stratēģiju par resursu dažādošanu un izmešu mazināšanu. Tagad esam sākuši ņemt nelielus daudzumus pārstrādātu atkritumu arī no vietējiem piegādātājiem Brocēnos un Jelgavā, kas cenās spēj konkurēt ar importēto materiālu. Tie pagaidām ir nelieli apjomi, bet ir, un tā ir augoša industrija.

Bet ko mēs dzirdam no Saeimas puses? – Aizliegsim pārstrādāto atkritumu vispār, lai atbalstītu vietējos pārstrādātājus! Tas galīgi nemaz neatbilst manām kā ražotāja interesēm, jo sākumā mana doma tiešām bija, ka man būs uzticamas vietējās piegādes, un imports vajadzības gadījumā būs tikai papildu elements, tomēr iznāca pretēji, un ne jau importa vainas dēļ. Vienkārši vietējām piegādēm ir jābūt uzticamām un ar konkurētspējīgu cenu. Tāpēc, ja pārstrādāto atkritumu imports tiks slēgts, es no vietējiem tos tik un tā nepirkšu, jo man tas nav izdevīgi, un es šeit neesmu tādēļ, lai risinātu Latvijas atkritumu saimniecības dilemmas. Es esmu cementa ražotājs, nevis atkritumu dedzinātājs, un varu izmantot dažādas degvielas. Tā kā – lūdzu, atkritumu apsaimniekošana ir vēl viena joma, kurā ekonomikas apsvērumi nav ņemti vērā un kur vajadzētu labāku likumdošanu, lai Latviju padarītu konkurētspējīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par būvmateriālu ražotāja SIA Cemex valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais valdes loceklis Jegors Golubevs, liecina Firmas.lv informācija. Golubevs Cemex valdē strādāja kopš 2013.gada novembra.

Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Greiems Rasels, kurš šajā amatā strādāja kopš 2014.gada septembra, darbu uzņēmuma valdē neturpinās.

Cemex valdē darbu turpina valdes locekļi Māris Gruzniņš, Linda Šedlere, Evita Goša un Jaroslavs Kšištofs Saveckis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Cemex apgrozījums Latvijā 2017.gadā bija 78,067 miljoni eiro un tas ir par 34,6% lielāks nekā 2016.gadā, savukārt Cemex zaudējumi bija 4,007 miljoni eiro un tie ir samazinājušies par 71,4% salīdzinājumā ar 2016.gadu.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn Cemex pārdeva 970 000 tonnas cementa, eksporta īpatsvaram pieaugot līdz 70%.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu RMC Group o.l.c. 2005.gada martā, Cemex kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gada Cemex uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kas ir Eiropā modernākā cementa rūpnīca. Tās izveidē Cemex ir investējis 300 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Cemex uzbūvējis pirmo betona ceļu Latvijā un vēlas sadarboties ar ceļu būvniekiem

LETA, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cementa ražotāja SIA Cemex realizējusi pilotprojektu, kaļķakmens karjerā Kūmas uzbūvējot 500 metrus garu ceļa posmu no valčbetona, un ir gatava sadarboties ar ceļu būves uzņēmumiem un VAS Latvijas Valsts ceļi šādu ceļu būvniecībā Latvijā.

Cemex valdes loceklis Ēriks Maikls Trusevics stāstīja, ka betona ceļu izmaksas ir par aptuveni 20% lētākas nekā asfalta ceļu izmaksas, piemēram, šī eksperimentālā ceļa izmaksas bija 45 eiro par kvadrātmetru.

«Betona ceļiem ir arī daudz mazākas uzturēšanas izmaksas. Piemēram, ja asfalta ceļam remonts ir jāveic septiņus līdz desmit gadus pēc uzbūvēšanas, betona ceļš bez remonta var nokalpot līdz pat 20 gadiem. Tāpat betona ceļam var izmantot vietējās Latvijas izejvielas, un nav jāimportē bitumens un granīts. Betona ceļa būvniecībai nav nepieciešama speciāla tehnika, to var veikt ar esošo ceļu būves tehniku,» sacīja Trusevics.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts paziņojums SIA «Cemex» un SIA «Cemex materiāli» kreditoriem par uzņēmumu reorganizāciju, informē Klientu portfelis.

Paziņojumā teikts, ka 2018.gada 31.oktobrī uzņēmuma valde pieņēmusi lēmumu par uzņēmumu reorganizāciju, apvienošanas ceļā pie SIA «Cemex» pievienojot SIA «Cemex materiāli». Pievienošanas rezultātā SIA «Cemex materiāli» tiesības un saistības pāries SIA «Cemex», un SIA «Cemex materiāli» beigs pastāvēt bez likvidācijas procesa. Visas iespējamās kreditoru prasības tiek lūgts iesniegt viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas, nosūtot tās uz uzņēmuma juridisko adresi Lielirbes ielā 17a-28, Rīgā.

SIA «Cemex materiāli» reģistrēts 1995.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pēdējos divos gados samazinājies - ja 2015.gadā tas bija 5,08 milj.EUR, tad 2016.gadā - 747,13 tūkst.EUR, bet pērn - vien 41,30 tūkst.EUR. Aizvadīto gadu uzņēmums pēc ilgstošiem zaudējumiem noslēdza ar 187,61 tūkst.EUR peļņu. Iesniegtajā vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmuma apgrozījuma samazinājums saistīts ar saimnieciskās darbības pārstrukturizēšanu un integrāciju Cemex grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu ražotājs «CEMEX, S.A.B. de C.V.» («Cemex») klajā laidis digitālu platformu komunikācijai ar klientiem - «CEMEX Go.», informē «CEMEX Latvija» Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Antra Savleviča.

Šī gada novembrī platformu sāks izmantot «Cemex» klienti ASV un Meksikā, 2018.gada laikā aptverot citas «Cemex» valstis. Platformas izveidē «Cemex» sadarbojies ar saviem ilgtermiņa partneriem IBM un «NEORIS».

«CEMEX Go» ietvers pilnu pakalpojumu klāstu, kas klientu sadarbību ar «Cemex» padarīs mazāk birokrātisku, samazinās to administratīvo slogu un sniegs iespēju sekot informācijai vienmēr un visur. Platformā klienti varēs pārskatīt darījumu vēsturi, izsekot piegādēm, izmantojot GPS, saņemt ziņojumus par pasūtījumu izpildi, veikt tajos izmaiņas un pārraudzīt visu ar sadarbību saistīto informāciju.

«Cemex» ir starptautisks būvmateriālu ražošanas uzņēmums, kas darbojas vairāk nekā 50 pasaules valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Cemex Latvija noslēdz SIA Rudus iegādes darījumu

Žanete Hāka, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ SIA Cemex ir pabeigusi darījumu par SIA Rudus daļu iegādi no Somijas uzņēmuma Rudus East Oy, informē Cemex pārstāvji.

Līdz ar to Cemex Latvijā ir ieguvis savā īpašumā vienu karjera saimniecību ar smilts-grants depozītu Talsu novadā un vienu karjera saimniecību ar izstrādes tiesībām četrās smilts-grants atradnēs Tukuma novadā.

Šis darījums ļauj mums pārnest uz Latviju Cemexglobālo ekspertīzi minerālmateriālu jomā un sniedz jaunas iespējas atbalstīt mūsu vietējos klientus, uzsver Greiems Rasels (Graham Russell), Cemex izpilddirektors Baltijas valstīs, Somijā un Krievijā.

«Mēs esam gandarīti pievienot SIA Rudus aktīvus mūsu esošajam biznesa portfelim, lai nodrošinātu kvalitatīvus minerālmateriālus mūsu pašu un mūsu klientu vajadzībām, kā arī, lai papildinātu Cemex profesionāļu komandu,» saka Jegors Golubevs, Cemex Latvija Betona un minerālmateriālu biznesa direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ražots Latvijā – elektronikas un būvmateriālu ražotāju sasniegumi

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 25.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savulaik kolēģis Igors Kasjanovs uzrakstīja lasītāju iemīļotu rakstu «Latvijā rūpniecība IR!» par to, ka rūpniecība Latvijā ir dzīva. Tā ir dzīva joprojām, lai gan pārmaiņu vēji dažu augstāko priedi ir lauzuši un dažam jaunam asnam ļāvuši augt spēcīgākam un zaļākam.

Tomēr šoreiz nerunāsim par visām nozarēm, aplūkosim, kā pēdējos gados mirdzējušas uz eksportu orientētās elektronikas un elektrotehnikas nozares zvaigznes, kuru ražotā produkcija ir pieprasīta visā pasaulē, un kā pašu mājās un eksporta tirgos attīstījušies būvmateriālu ražotāji. Komentārs izmantots arī «Dienas Biznesa» (DB) izdevuma «TOP500» gatavošanā, kur interesenti var atrast arī citu nozaru apskatus.

Augsto tehnoloģiju ražotāji – eksporta zvaigznes

Elektronika un elektrotehnika ierasti tiek skatītas kopā kā radniecīgas augsto tehnoloģiju nozares, kas galvenokārt orientējas uz eksportu – eksports veido vairāk nekā 90% no kopējā realizācijas apjoma. Tomēr šo nozaru attīstības tendences ir samērā atšķirīgas un ir vērts tās aplūkot atsevišķi. Eksporta novērtējumam un tālākai analīzei tiks izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, ja nav norādīts cits avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Noslēdzies viens no apjomīgākajiem un sarežģītākajiem betona piegādes projektiem, kāds īstenots Latvijā

Lelde Petrāne, 14.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtniecības materiālu ražotājs Cemex šonedēļ noslēdza betona piegādi starptautiskās lidostas Rīga infrastruktūras attīstītības projektam, finansētam no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda. Kopējais piegādātā transportbetona apjoms sasniedz vairāk nekā 75 000 kubikmetru, un tas ir viens no lielākajiem infrastruktūras projektiem Latvijā pēdējo gadu laikā, kurā izmantots īpašām prasībām atbilstošs transportbetons, informē uzņēmums.

Būvdarbi infrastruktūras atjaunošanai Rīgas lidostā sākti 2013. gada maijā, un to ietvaros tika veikti plaša apjoma infrastruktūras uzlabošanas darbi, tostarp tika demontēts esošais betona segums un tā vietā izbūvēts jauns. Cemex veica transportbetona piegādes lidostas 2. un 3. perona rekonstrukcijai, kas iekļāva arī lidmašīnu pretapledošanas apstrādes laukumu būvniecību.

Kopējais uzņēmuma piegādātā transportbetona apjoms pārsniedz 75 000 kubikmetru, kura ražošanai izmantots Cemex Brocēnu rūpnīcā ražotais cements. Izmantojot Cemex piegādāto transportbetonu, betonēšanas darbi paveikti 200 000 kvadrātmetru lielā platībā – kas atbilst 28 futbola laukumu teritorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - CEMEX strādā pie betona ceļu tehnoloģijas adaptēšanas Latvijas laikapstākļiem un īpatnībām

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 2014. gada 2.septembri, par CEMEX Latvija valdes priekšsēdētāju kļuvis Greiems Rasels (Graham Russell), aizstājot līdzšinējo vadītāju Enriki Garsiju (Enrique Garcia), informēja uzņēmuma pārstāve Linda Ozola.

Greiemam Raselam ir desmit gadu pieredze CEMEX grupā. Iepriekš viņš ir vadījis CEMEX biznesa vienību Apvienotajos Arābu Emirātos un Persijas līča valstīs, kā arī ieņēmis vadošus pārdošanas un stratēģiskās plānošanas amatus CEMEX Lielbritānijā. Viņam ir maģistra grāds Biznesa administrācijā, kas iegūts Varvikas Biznesa skolā, Austrumanglijas universitātes maģistra grāds starptautiskajās attiecībās, kā arī bakalaura grāds ekonomikā.

«Mūsu mērķis ir veicināt Latvijas infrastruktūras attīstību, piedāvājot tādus risinājumus kā betona ceļi, kas jau ir novērtēti citās Eiropas valstīs un ļaus Latvijā īstenot ambiciozus infrastruktūras projektus ar ierobežotu budžetu,» saka jaunais valdes priekšsēdētājs Greiems Rasels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ekspresintervija: Latvijas biznesa vide ārvalstu investoram ir sarežģīta

Didzis Meļķis, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai vadības maiņa Cemex, par valdes priekšsēdētāju Enrikes Garsijas vietā ieceļot Greiemu Raselu, nozīmē līdzšinējā vadītāja intervijā DB pausto iespēju, ka izmaksu un biznesa risku dēļ Cemex ražošanu Latvijā varētu samazināt?

Nē, jo uzņēmuma pieredzējušo vadītāju rotācija pa biznesa vienībām pasaulē gan Cemex, gan citos lielos starptautiskos uzņēmumos ir vispār pieņemta prakse, kas ļauj dalīties ar labākajām zināšanām un efektīvi īstenot uzņēmuma biznesa stratēģiju. Tomēr jāatzīmē, ka tādiem uz eksportu orientētiem uzņēmumiem kāds ir Cemex Latvija, uzņēmumu konkurētspēju veicinoša valsts politika ir ļoti nozīmīga. Mēs šobrīd ražojam ar tādu pašu jaudu kā līdz šim un turpinām konstruktīvu dialogu ar valdību par iespējām mazināt Latvijā pastāvošos biznesa riskus. Ja dažādu vietējo un arī ārējo biznesa šķēršļu kombinācija mums būs īpaši nelabvēlīga, tad, protams, var tikt izskatīta iespēja samazināt mūsu ražošanas jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

CEMEX neto peļņa 2013. gadā bijusi 4,9 miljoni eiro

Lelde Petrāne, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtniecības materiālu ražotājs CEMEX pērn par 2 % kāpinājis apgrozījumu Latvijā, sasniedzot 87,1 miljonu eiro lielu neto apgrozījumu. SIA CEMEX bruto peļņa 2013. gadā sasniedza 26,2 miljonus eiro, savukārt gūtā neto peļņa 2013. gadā ir 4,9 miljoni eiro, informēja uzņēmumā.

Salīdzinoši labos 2013. gada darbības rezultātus esot nodrošinājis vairāku faktoru kopums — spēja samazināt produkcijas ražošanas izmaksas, pateicoties ražošanas procesa efektivitātes uzlabojumiem un plašam alternatīvā kurināmā pielietojumam, efektīva ražošana un tirdzniecības rādītāji, kas saglabājās 2012. gada līmenī.

2013. gadā uzņēmums turpināja darboties ar pilnu jaudu, saražojot vairāk nekā vienu miljonu tonnu cementa. Eksporta īpatsvars bija aptuveni 70 % no kopējā pārdošanas apjoma. Pieauga arī transportbetona pārdošanas apjoms. Uzņēmums pagājušajā gadā veica liela apjoma betona piegādes lidostas Rīga infrastruktūras attīstībai. Minerālmateriālu pārdošanas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājās zemākas aktivitātes dēļ infrastruktūras projektos reģionā ap uzņēmuma karjeru. CEMEX turpināja investēt savā darbībā, veicot kapitāla ieguldījumus 4,2 miljonu eiro apmērā ietekmes uz vidi, drošības un efektivitātes uzlabojumu ieviešanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018.gads Latvijas makroekonomikā bija straujākās izaugsmes gads pēdējo 7 gadu laikā, īpaši attīstoties būvniecības tirgum, tāpēc būtiski uzlabojušies SIA Cemex finanšu rādītāji, liecina Lursoft dati.

SIA Cemex apgrozījums 2018.gadā sasniedzis 86,92 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par 11,34%. Uzņēmuma vadība norāda, ka apgrozījuma rādītāji auguši visos pamatbiznesa segmentos. Pārskata gadā uzņēmums pārdeva vairāk nekā miljons tonnu cementu, no tā eksportējot vairāk nekā 70%, galvenokārt uz Somiju, Zviedriju un Igauniju.

Pēc četru gadu zaudējumiem, pērn SIA Cemex atkal strādājis ar peļņu, tai pēc nodokļu nomaksas sasniedzot 5,95 miljonus eiro. Salīdzinot ar iepriekšējiem pārskata gadiem, pērn būtiski uzlabojušies ne tikai pārdošanas rādītāji, bet, samazinoties aizdevuma apjomam, būtiski samazinājušās arī procentu izmaksas. Būtisks atbalsts uzņēmuma saimnieciskajā darbībā bija obligātās iepirkuma komponentes kompensācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KP atļauj CEMEX iegādāties Rudus

Dienas Bizness, 23.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 10. septembrī pieņēma lēmumu atļaut SIA CEMEX iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA Rudus. KP lēmumā secina, ka apvienošanās rezultātā konkurence ietekmētajos tirgos netiks samazināta, kā arī neradīs vai nenostiprinās SIA CEMEX dominējošo stāvokli, teikts paziņojumā medijiem.

Pašlaik SIA CEMEX pieder smilts-grants atradne Kļaviņi, kā arī izstrādes tiesības atradnē Krūziņi. Pēc darījuma īstenošanas uzņēmums iegūs izšķirošu ietekmi pār diviem SIA Rudus piederošajiem karjeriem Talsu apkārtnē – Karpati un Kurzeme, kas ir lielākā smilts-grants atradne Latvijā –, kā arī iegūs izstrādes tiesības četros karjeros.

Izvērtējot apvienošanās darījumu, KP nesaskata būtisku ietekmi uz konkurenci smilts-grants iegūšanas tirgū, jo to atradņu tuvumā, kuras iegūs SIA CEMEX, atrodas vairākas citas smilts-grants atradnes ar lieliem krājumiem. Tāpat arī transportbetona tirgū konkurentiem saglabāsies alternatīvas iespējas smilts-grants iegādei. Vienlaikus KP secina, ka cementa ražošanas un izplatīšanas tirgū un granīta izplatīšanas tirgū konkurencei kaitējums netiks nodarīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Norvik banka un MTG pievienojas Ārvalstu investoru padomei

Dienas Bizness, 19.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) biedri ārkārtas biedru sapulces laikā ievēlēja divus jaunus valdes locekļus un uzņēma organizācijā divus jaunus uzņēmumus - jau esošajiem 39 ĀIPL biedriem (27 korporatīvie un 12 asociētie) pievienojās Norvik banka un starptautiskais izklaides raidorganizācijas koncerns MTG, informē ĀIPL direktore Linda Austere.

«Mēs saprotam un dalām Norvik bankas bažas par maksātnespējas likuma piemērošanu un tiesiskuma līmeni Latvijā kopumā. ĀIPL ir piedalījusies attiecīgā likuma izstrādē un ieteikusi, mūsuprāt, labākos risinājumus, no kuriem daļa tika iekļauta likumprojektā, taču ar bažām raugāmies uz likumu piemērošanu un ievērošanu Latvijā,» norāda ĀIPL valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Savukārt par ĀIPL valdes locekļiem ievēlēti SEB bankas par kreditēšanu un riskiem atbildīgais valdes loceklis Johans Askboms (Johan Askbom), Cemex Latvija valdes priekšsēdētājs Greiems Rasels (Graham Russell). Viņi nomaina SEB bankas kreditēšanas un risku jomu iepriekšējo vadītāju Gunāru Karlsonu (Gunnar Carlsson) un Cemex Latvija bijušo valdes priekšsēdētāju Enriki Garsiju (Enrique Garcia).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cementa ražotāja SIA «Cemex» valdē veiktas izmaiņas - to atstājis valdes loceklis Uve Kristians Lubjūns un iecelti divi jauni valdes locekļi, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Turpmāk SIA «Cemex» valdē darbosies Evita Goša un Jaroslas Krištofs Savecki.

Jaunie valdes locekļi pievienosies esošajam valdes priekšsēdētājam Graham Nicolas George Russell un valdes locekļiem Lindai Šedlerei, Jegoram Golubecam, Renāram Griškevičam un Mārim Gruzniņam.

Līdz ar izmaiņām amatpersonās reģistrētas izmaiņas arī SIA «Cemex» dalībniekos. Par tā vienīgo īpašnieku kļuvusi Spānijā reģistrētā kompānija «Cemex Espana SA». Līdz šim uzņēmuma vienīgais dalībnieks bija Nīderlandē reģistrētā kompānija «Rugby Holding B.V.».

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 29. jūnijā.

SIA «Cemex» dibināts 1998.gadā, un tas ir viens no pasaules līderiem celtniecības materiālu ražošanā. 2016.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 57,986 miljoni eiro, taču tas darbojās ar zaudējumiem - tie bija 14,031 miljons eiro. Uzņēmums nodarbināja 352 darbiniekus un nodokļos valsts budžetā samaksāja 2,616 miljonus eiro. Uzņēmuma 2017.gada finanšu rādītāji vēl nav pieejami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cemex piederošajā kaļķakmens karjerā Kūmas ekspluatācijā nodots 500 metrus garš betona ceļa posms, informē uzņēmums.

Tas ir Latvijā pirmais smagas noslodzes ceļš, kura izbūvē izmantota jauna tehnoloģija – valčbetons.

Šī gada maijā, klātesot VAS Latvijas valsts ceļi, SIA Saldus ceļinieks un mediju pārstāvjiem, Cemex atklāja renovēto karjera pievedceļu. Pēcāk ceļā vēl papildus tika iebūvēta instrumentācija, kas turpmāk ļaus ceļu un tā dažādos slāņus novērot pie temperatūru svārstībām, lai demonstrētu šis tehnoloģijas atbilstību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

Šis ir pirmais betona ceļš Latvijā, kuru mēs būvējām kā eksperimentālo ceļu. Mēs to testējam ekstremālos apstākļos, jo karjera pievedceļš atrodas vidē ar augstu gruntsūdeni un ik dienu tiek pakļauts smagām slodzēm – smagajam autotransportam, kas no karjera izved ap 1,6 miljoniem tonnu kaļķakmens gadā, stāsta Cemex Latvija Stratēģiskās plānošanas direktors Ēriks Maikls Trusevics (Eric Michael Trusiwicz).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu ražotājs CEMEX Latvijā ieviesis jaunu tehnoloģiju, kas no cementa ražošanas blakusprodukta iegūs sāli. Veicot 1,7 miljonus eiro investīcijas, Brocēnu cementa rūpnīcas teritorijā izveidota neliela eksperimentālā ražotne ar mazgāšanas un filtrācijas līniju, kā arī kristalizācijas iekārtu, kas atdalīs hlorīdus un citus vērtīgus sāļus no blakusprodukta, ko iegūst cementa ražošanas procesā, informē uzņēmumā.

Šis projekts uzskatāms par nozares inovāciju un īstenots ciešā sadarbībā ar Šveicē bāzēto CEMEX pētniecības centru CEMEX Research Group AG.

Ražotne gadā spēs saražot līdz 500 tonnām dažāda tipa tehnisko sāli, kā piemēram, sāļu maisījumu ceļu kaisīšanai pret apledojumu un potenciāli arī sāli, kuru izmanto minerālmēslu ražošanā.

Izveidojot sāls ražotni, CEMEX palīdzēs uzņēmumiem, kuri meklē veidus kā aizstāt esošos augstu izmaksu sāls produktus tehniskajām vajadzībām ar izdevīgākām alternatīvām.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 963 125,50 eiro, no kurām 436 082,50 eiro ir Eiropas Reģionālā Attīstības Fonda un valsts budžeta līdzfinansējums un 527 043 eiro SIA CEMEX finansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investori: Latvijas konkurētspēju ierobežo stabilitātes trūkums un ēnu ekonomika

LETA, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu investori kā Latvijas ekonomikas konkurētspējas ierobežojumus biežāk min stabilitātes trūkumu un ēnu ekonomiku, šodien diskusijā par Latvijas konkurētspēju un investīciju vidi sacīja EY partneris un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) kapitāla tirgus un konkurētspējas darba grupu vadītājs Guntars Krols.

Viņš stāstīja, ka ĀIPL veikusi uzņēmumu aptauju par Latvijas ekonomikas vidi, kurā tika secināts, ka Latvijā ārvalstu investorus visvairāk satrauc stabilitātes trūkums, caurredzamība un ēnu ekonomika.

Turpretī kā pozitīvus Latvijas ekonomikas konkurētspējas aspektus ārvalstu investori minējuši zemās darbaspēka izmaksas.

«Kopumā Latvijas ekonomikai ir potenciāls, jo vairāki ārvalstu investori atzinuši, ka viņi būtu gatavi atkārtoti investēt Latvijā. Tiesa, daži investori atzina, ka viņi būtu gatavi investēt vēl vairāk līdzekļu, taču patlaban to nedara kvalificēta darbaspēka trūkuma, kā arī politisko risku dēļ,» informēja Krols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms sarucis par 56,14 miljoniem eiro

Zane Atlāce - Bistere, 26.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Lielākie klupšanas akmeņi ir nemainīgi – tiesas, maksātnespējas administrēšana, ēnu ekonomika un korupcija.

Pēc tam, kad 2015.gadā ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums sasniedza savu visu laiku augstāko punktu, pēdējie divi gadi iezīmējušies ar lejupejošu tendenci, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā uzkrātais ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos samazinājies par 56,14 milj.eiro, sarūkot līdz 7,23 miljardiem eiro.

Statistikas dati liecina, ka laika posmā kopš 2008.gada ārvalstu tiešo investīciju uzkrātais apjoms pieaudzis par 86,56% jeb vidēji par 4,01% gadā, 2008. un 2009. gadā sasniedzot pat 16,26% un 27,13% kāpumu. Savukārt 2016.gadā akumulēto investīciju apjoms saruka par 3,19%, bet pērn – vēl par 0,82%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: DB iepazīstas ar Cemex pieredzi, izmantojot alternatīvo kurināmo ražošanas procesā

Elīna Pankovska, 04.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cemex cementa rūpnīca Brocēnos ir vienīgā vieta Latvijā, kur ražošanas procesā tiek izmantots alternatīvais kurināmais jeb pārstrādāti un sagatavoti sadzīves atkritumi, smalcinātas riepas un neitralizēta piesārņota augsne. Kopumā rūpnīcā aptuveni 80% no izmantotā kurināmā ir alternatīvais kurināmais, bet tiek izmnatots arī fosilais kurināmais - dabasgāze un ogles.

Cemex Latvija valdes loceklis un Brocēnu cementa rūpnīcas direktors Uve Lubjūns norāda, ka pelni, kas rodas pārstrādes procesā, tālāk tiek izmantoti klinkera ražošanā. Līdz ar to cementa rūpnīca ir piemērota alternatīvo kurināmo izmantošanai. Šobrīd aptuveni 25% no izmantotajiem materiāliem nāk no Latvijas, bet šo apjomu plānots kāpināt.

Rūpnīca ekspluatācijā nodota 2010. gadā un jau tika būvēta tā, lai būtu piemērota alternatīvā kurināmā izmantošanai. Kopumā gada laikā Cemex rūpnīcā tiek pārstrādāti aptuveni septiņi tūkstoši smalcinātu riepu, 100 tūkst. tonnu SRF (no atkritumiem iegūts kurināmais), kā arī pirmajā Inčukalna gudrona dīķa sanācijā 2012-2016, Cemex izmantoja 37 tūkst. NPS jeb neitralizētas piesārņotas augsnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cemex: zaudējam konkurētspēju elektroenerģijas izmaksu dēļ

Kārlis Vasulis, speciāli DB, 14.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu ražotājas SIA Cemex komercdirektors Baltijas valstīs Māris Gruzniņš, komentējot ražošanas izmaksu pieaugumu Latvijā, norāda, ka uzņēmums zaudē konkurētspēju augsto elektroenerģijas izmaksu dēļ.

«Mūsu gadījumā mēs augsto elektroenerģijas izmaksu dēļ zaudējam savu konkurētspēju vietējā un eksporta tirgos,» viņš uzsver.

SIA Cemex komercdirektors piebilst, ka valdība šobrīd strādā pareizajā virzienā, tomēr obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atlaides, kuras valdība ir apstiprinājusi, pagaidām nav stājušās spēkā, jo tam nepieciešams Eiropas Komisijas (EK) saskaņojums.

«Diemžēl šis saskaņošanas process ir ieildzis, tāpēc valdībai savās diskusijās ar EK vajadzētu būt aktīvākai,» pauž M. Gruzniņš.

Taujāts, vai biznesa vidē ir jaušama tendence par plāniem pārvietot ražotnes uz citām valstīm, kurās ražot produkciju būtu salīdzinoši lētāk, M. Gruzniņš norāda, ka katrs uzņēmums vērtē savas ražošanas izmaksas, un daži uzņēmumi šobrīd jau ir atvēruši savas ražotnes ārpus Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Cemex rūpnīcā sadedzinātas pirmās kravas Inčukalna sērskābā gudrona materiāla

Db.lv, 18.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekta «Vēsturiski piesārņoto vietu »Inčukalna sērskābā gudrona dīķi« sanācija, II posms» ietvaros šā gada jūnijā SIA «Cemex» rūpnīcā tika sadedzinātas pirmās kravas apstrādātā sērskābā gudrona materiāla no Inčukalna sērskābā gudrona dīķiem, informē Valsts vides dienests.

Ciešas savstarpējas sadarbības rezultātā starp SIA «Cemex» un sanācijas darbu veicēju ir sagatavota atbilstoša receptūra gudrona pārstrādei kurināmajā.

SIA «Cemex» pārstāvji apliecina, ka pirmās alternatīvā kurināmā NPS* kravas ir sadedzinātas cementa rūpnīcā Brocēnos.

Visā projekta īstenošanas laikā tiks turpināta neitralizētā materiāla pielāgošana SIA «Cemex» tehnoloģiskajiem un kvalitātes parametriem. Lai nodrošinātu turpmāku sagatavotā materiāla atbilstību kvalitātes rādītājiem, pilnsabiedrība «Inčukalns Eko» sērskābā gudrona Dienvidu dīķa teritorijā ir ierīkojusi laboratoriju sagatavotā gudrona testēšanai un pārbaudei, pirms kurināmais tiek izvests ārpus teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Cemex strādājis ar zaudējumiem

Žanete Hāka, 03.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtniecības materiālu ražošanas uzņēmums Cemex saglabājis savus ieņēmumus Latvijā tuvu iepriekšējā gada līmenim — ap 86,9 miljoniem eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Tas tika sasniegts, pateicoties jauna eksporta tirgus atvēršanai uz Zviedriju, tādējādi eksports pieauga virs 70% no kopējā pārdošanas apjoma, kompensējot vietējā pieprasījuma samazināšanos. Cemex bruto peļņa pieauga līdz 26,7 miljoniem eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2013. gadā, un tas ir saistīts ar pastāvīgu efektivitātes uzlabošanu cementa biznesā. Uzņēmuma pārdoto minerālmateriālu apjomi palielinājās par 12%, jo atbilstoši Cemex prognozei palielinājās vietējais pieprasījums reģionā ap karjeru Madonā.

2014. gadā uzņēmums turpināja investēt savā darbībā, veicot vairāk nekā četrus miljonus eiro kapitālieguldījumu jaunu produktu attīstīšanā, kā arī ietekmes uz vidi, drošības un efektivitātes uzlabojumu ieviešanā. Uzņēmums turpināja produktu attīstības programmu, lai sadarbībā ar Cemex globālo pētniecības laboratoriju (CRG), kas atrodas Šveicē, pielāgotu valčebetona ceļu būves tehnoloģiju Baltijas klimatam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 6.janvāra darbu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdē sāks jaunais valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs, informē VNĪ.

Par viņa iecelšanu šajā amatā VNĪ padome lēma pagājušā gada 11.oktobrī.

R.Griškevičam ir pieredze operatīvās darbības, finanšu un investīciju uzraudzībā, stratēģiskajā plānošanā un iepirkumu pārraudzībā, kā arī lielu uzņēmumu vadībā Latvijā, Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Vairāk nekā desmit gadu strādājis dažādās būvmateriālu ražotāja "Cemex" (tagad "Schwenk Latvija") struktūrvienībās, tostarp bijis "Cemex Baltic’s & Finland" valdes loceklis, "Cemex Baltic Cement Russia" un "Cemex Hungary" vadītājs.

VNĪ valdē R.Griškevičs būs atbildīgs arī par finanšu vadību, investīciju finansēšanu un uzraudzību.

DB jau vēstīja, ka pagājušā gada nogalē darbu VNĪ valdē valdē atstājusi valdes locekle Sigita Janvāre. Viņas vietā uz laiku valdē iecelts kompānijas Juridiskās pārvaldes direktors Ojārs Valkers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vēl trūkst pieredzes betona ceļu izbūvē un ekspluatācijā, taču interese par šo risinājumu vērojama gan no potenciālo pasūtītāju, gan no būvnieku puses, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pagaidām pēc SIA Cemex piedāvātas valčbetona (RCC jeb Roller Compacted Concrete) tehnoloģijas Cemex kaļķakmens karjerā Kūmas Saldus novadā ir realizēts pilotprojekts – 500 metru garš ceļa posms divos virzienos –, kurš tiek testēts kopš 2014. gada novembra, bet plašāk tika prezentēts jūnijā. Vēl atsevišķi projekti ir realizēti arī citur – viens mazāks Salaspilī un viens lielāks Dobelē, stāsta SIA Cemex betona ceļu koordinators Miķelis Edvards Bulmanis.

Cemex sava piedāvājuma izdevīgumu argumentē, atsaucoties uz citu valstu – Kanādas, ASV, arī Vācijas, Austrijas un Polijas – pozitīvo pieredzi, savukārt Latvijā uz betona ceļiem speciālisti pagaidām raugās gan ar interesi, gan reizē ar piesardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Schwenk Latvija Brocēnu cementa rūpnīcā plāno investēt 34 miljonus eiro

LETA, 03.02.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cementa ražotājs "Schwenk Latvija" šogad plāno investēt 34 miljonus eiro Brocēnu cementa rūpnīcā cementa dzirnavu un daudzkambaru silosa būvniecībā, aģentūru LETA informēja "Schwenk Latvija" pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka tas ir lielākais investīciju projekts kopš jaunās Brocēnu cementa rūpnīcas atklāšanas un paredz būtisku efektivitātes pieaugumu un ietekmes uz vidi samazināšanu.

Plānots, ka šā gada nogalē Brocēnu cementa rūpnīcā darbu sāks vēl vienas cementa dzirnavas un daudzkambaru siloss cementa uzglabāšanai. Tas ļaus efektīvāk izmantot cementa rūpnīcas esošo kapacitāti, paplašināt Latvijā ražotā cementa klāstu ar videi draudzīgākiem produkta veidiem un raudzīties jaunu eksporta tirgu virzienā.

Cementa dzirnavas ir viens no būtiskākajiem ražošanas objektiem rūpnīcā, pavēstīja "Schwenk Latvija" pārstāvji. Topošo dzirnavu jauda būs līdz 170 tonnām cementa stundā atkarībā no cementa tipa. Tās sniegs iespēju pievienot Brocēnu cementa sortimentam vēl divas jaunas markas un daļēji aizstās vecākās paaudzes un energointensīvāko dzirnavu izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru