Jaunākais izdevums

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikas īstenotās zaļo tehnoloģiju akcelerācijas programmas «Climate-KIC Accelerator Latvia» otrā uzsaukuma finālā triumfē jaunuzņēmums «InLable», informē RTU.

Līdz 13. janvārim iespējams pieteikties dalībai nākamajā akceleratora uzsaukumā un iegūt iespēju prezentēt savu biznesa ideju ES un finansējumu līdz pat 25 tūkst. eiro.

«Climate-KIC Accelerator Latvia» otrā uzsaukuma finālā septiņas komandas prezentēja savus uzņēmumus investoriem un interesentiem starptautiskajā tehnoloģiju un dzīvesstila festivālā «Digital Freedom Festival». Par uzvarētāju atzītais «InLable» izstrādājis risinājumu, kas nodrošina zīmolu īpašniekus un ražotājus ar neviltojamu preču marķējumu, to vienkāršu izsekošanu un uzticamu autentifikāciju. To var izmantot gan efektīvākai iekšējo ražošanas procesu, gan piegādes ķēžu kontrolei.

«Pateicoties «Climate-KIC Accelerator Latvia» «InLable» varēja izstrādāt pirmo laboratorijas prototipu marķējuma nolasīšanas sistēmai (iekļaujot marķējuma dizaina paraugus) un to veiksmīgi prezentēt potenciālajiem klientiem no industrijas. Rezultātā esam ieguvuši interesi par tehnoloģiju no trim lieliem Vācijas mašīnbūves industrijas ražotājiem un šobrīd tiek apspriests kopēja projekta plāns ar katru no tiem. Projektu realizāciju plānots sākt jau 2019. gada janvārī. Mūsu tālākie mērķi ir veiksmīga iesākto projektu realizācija, industriālā prototipa izveide un šī tirgus segmenta iekarošana Vācijā,» norāda «InLable» vadītājs Raivis Ņikitins.

Iepriekšējā «Climate-KIC Accelerator Latvia»uzsaukumā tika uzņemti astoņi uzņēmumi, kuru izstrādātie risinājumi palīdz monitorēt meža ugunsgrēkus, izmantot datus un mākslīgo intelektu lauksaimniecībā, optimizēt saules enerģijas ieguves tehnoloģijas utt. Piecos mēnešos komandas biznesa attīstībai piesaistījušas ap 400 tūkst. eiro.

Līdz 2019. gada 13. janvārim RTU Dizaina fabrika aicina zaļo tehnoloģiju jaunuzņēmumus, kas jau ir identificējuši savu biznesa modeli un sasnieguši pirmo klientu, pieteikties nākamajam «Climate-KIC Accelerator Latvia» uzsaukumam, lai saņemtu individuālo mentoringu, ekspertu vadītas apmācības, piekļuvi «Climate-KIC Accelerator»partneru tīklam, iespēju prezentēt savu jaunuzņēmuma ideju ES un finansējumu līdz pat 25 tūkst. eiro.

«Climate-KIC Accelerator Latvia» ir viena no Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūta un klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» iniciatīvām. Tās mērķis ir atbalstīt iniciatīvas klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanai un tīro tehnoloģiju komercializāciju. RTU kopš 2016. gada ir «Climate-KIC» partneris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Divos gados 31 zinātņietilpīgs jaunuzņēmums

Anda Asere, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platformas "Commercialization Reactor" akselerācijas programmā kopš 2018. gada ir piedalījusies 31 komanda.

22 komandas ir pabeigušas programmu, bet deviņas vēl ir attīstības procesā. Kopumā piecās akselerācijas programmās saņemti 208 pieteikumi, informē Nikolajs Adamovičs, "Commercialization Reactor" dibinātājs.

Latvijā darbojas trīs akselerācijas fondi – "Buildit", "Commercialization Reactor" un "Overkill Ventures". Katrs no tiem vairāku desmitu uzņēmumu atbalstam no finanšu institūcijas "Altum" saņēmis piecus miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma. Akselerācijas fondu pārvaldītāji veic ieguldījumus inovatīvos un agrīnas attīstības stadijas startup jeb jaunuzņēmumos ar lielu izaugsmes potenciālu. Finansējums tiek sniegts divos posmos – pirmssēklas un sēklas naudas ieguldījumu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Digital Freedom Festival startup konkursos uzvaras laurus plūc Asya un CostPocket

Lelde Petrāne, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digital Freedom Festival ietvaros notikušā pasaules vadošā akceleratora 500 Startups konkursa galvenie uzvarētāji ir Latvijas jaunuzņēmums Asya, savukārt Nīderlandes akceleratora Rockstart konkursā uzvaras laurus plūca CostPocket no Igaunijas.

500 Startups konkursa uzvarētājs saņems iespēju kvalificēties 4 mēnešu intensīvam sēklas stadijas uzņēmumu apmācību kursam un iegūt 150 000 ASV dolāru investīciju.

Latvijas jaunuzņēmums Asya ir izstrādājis komunikācijas rīkus, kas palīdz padarīt sarunas ar līdzcilvēkiem apzinātākas, jēgpilnākas un iejūtīgākas, uzlabojot mūsu mijiedarbību vienam ar otru.

Savukārt, starptautiskās uzņēmēju, investoru un mentoru apvienības Rockstart startup konkursa uzvarētājs ir uzņēmums CostPocket. Tas piedāvā rēķinu reģistrēšanas sistēmu uzņēmumiem - mobilo lietotni ar integrētu mākoņbāzētu grāmatvedības programmatūru, kas palīdz ietaupīt laiku rēķinu savākšanā, digitalizēšanā un atskaišu veidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Latvijas startup tiksies ar starptautiskiem investoriem

Anda Asere, 22.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konferences “Slush” ietvaros notiekošo Latvijas jaunuzņēmumu un investoru brokastu mērķis ir veicināt Latvijas jaunuzņēmumiem iespēju satikt savai jomai saistošos investorus

Šo pasākumu rīko “Techchill” sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. “20 Latvijas jaunuzņēmumi tiksies ar 40 starptautiskiem investoriem, kurus mūsu komanda ir ielūgusi, balstoties uz jaunuzņēmumu darbības jomām. “Slush” ir pasaulē vadošā jaunuzņēmumu konference, līdz ar to Latvijas jaunuzņēmumiem šī ir unikāla iespēja piekļūt tik ļoti plašam investoru lokam,” teic Madara Ermansone, “TechChill” vadītāja.

Pasākumā piedalīsies divdesmit Latvijas jaunuzņēmumi un tehnoloģiju uzņēmumi, to skaitā “Entangle”, “Marine Digital”, “Vigo”, “Robotic Solutions”, “Roboeatz”, “LightSpace Technologies”, “FIXtender”, “TrustSearch”, “Mappost”, “Overly”, “Snapio”, “PVStream”, “Scada”, “Sizz App”, “Catalyco”, “Telemedicine”, “InLable”. Kopumā ar Latvijas jaunuzņēmumiem tiksies četrdesmit investoru pārstāvji no tādiem akseleratoriem, uzņēmumiem un riska kapitāla kompānijām kā “Superhero Capital”, “Startup Wise Guys”, “Karma Ventures”, “Inventure”, “Next Media Accelerator”, “Microsoft”, “Brightly Ventures”, “Baltic Sandbox”, “VIGO Ventures”, “Vertical”, “Practica Capital”, “Albion VC”, “Nordic Ninja VC”, “Seedrs” un citām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platforma "Komercializācijas reaktors" un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) nule ir parakstījuši sadarbības memorandu par Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Biznesa inkubācijas centra izveidi Rīgā, informēja "Komercializācijas reaktora" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

N.Adamovičs pauda gandarījumu par izveidoto sinerģiju ar Baltijā vērienīgāko inženierzinātņu centru – RTU. "Šādi radīsim platformu, kurā apvienota "Komercializācijas reaktora" pieredze zinātnisko atklājumu komercializācijā un RTU zinātniskā un tehnoloģiskā bāze. Tā mēs veicināsim kosmosa tehnoloģiju nozares izaugsmi un uzņēmumu attīstību, lai no tā iespējami vairāk iegūtu Latvijas un starptautiskā sabiedrība," uzsvēra N.Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, inkubators ir priekšnosacījums ātrākai zināšanu apmaiņai, jaunu inovāciju radīšanai un pārnesei, komercializācijai, kā arī papildu finansējuma piesaistei jaunuzņēmumu attīstībai, tai skaitā arī no EKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā Latvijas uzņēmumiem pieejamas izaugsmes kapitāla investīcijas aptuveni 850 miljonu eiro apjomā no Latvijā reģistrētajiem privātā un riska kapitāla fondiem un citviet bāzētiem fondiem ar interesi Baltijas uzņēmumos, informē Latvijas Privātā un Riska un kapitāla asociācija (LVCA).

“Izaugsmes kapitāla investīcijas šobrīd pieejamas patiešām lielā apjomā, fondi šobrīd ļoti aktīvi lūkojas pēc uzņēmumiem ar ambiciozu nākotnes izaugsmes potenciālu,” informē LVCA valdes priekšsēdētāja, “Livonia Partners” partnere Kristīne Bērziņa.

“Ja ir labi attīstīta un ilgtspējīga biznesa ideja, Latvijas uzņēmēji droši var lūkoties arī ārvalstu privātā un riska kapitāla fondu virzienā, kuri par savu investīciju mērķa ir noteikuši arī Baltijas uzņēmumus. Izaugsmes investīcijas ir liels tautsaimniecības virzītājspēks, veicinot inovācijas, radot jaunas darba vietas un palīdzot attīstīties uzņēmējdarbībai.”

Šā gada septembrī darbību sācis fonds “KS Livonia Partners Fund II”. Tas tuvākajos gados plāno piedāvāt kapitālu 147 miljonu eiro apjomā, īpašu uzmanību pievēršot biznesa idejām, kas vērstas uz klimata pārmaiņu novēršanu un vides ilgtspēju. Fonds piedāvās investīcijas gan uzņēmumu izaugsmes, gan arī izpirkšanas (buyout) stadijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Ambiciozi plāni Latvijā izaudzināt “vienradžu” ganāmpulku

Db.lv, 15.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātņietilpīgās jaunuzņēmējdarbības attīstības platformā “Commercialization Reactor” izauguši vairāki Eiropā un pasaulē atzīti jaunuzņēmumi, kuriem ir visas iespējas nākotnē kļūt par Latvijas “vienradzi”, pauž “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

Lai radītu “vienradžus” nepieciešama labvēlīga vide un atbalsts, tostarp arī no valsts puses. Ieguldījums “dziļās tehnoloģijas” neatmaksājas uzreiz, lai jaunuzņēmums uzplauktu nepieciešami vismaz pieci seši gadi, taču tas atmaksājas ilgtermiņā, jo tiek attīstītas jaunas jomas un tiek radītas jaunas darba vietas.

“Latvijai ir visas iespējas kļūt par Baltijas tehnoloģiju un inovāciju centru, jo mums ir daudz talantīgu zinātnieku un arī Eiropā labākā “deep tech” programma, kurā viņi satiekas gan ar sadarbības partneriem, gan ar mentoriem un potenciālajiem investoriem. Mums nav plāna izaudzināt Latvijas nākamo “vienradzi”, mēs redzam, ka ir iespējas izaudzināt veselo šādu “vienradžu” ganāmpulku,” prognozē Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru