Jaunākais izdevums

Jaunuzņēmumu komercializācijas platforma “Commercialization Reactor” parakstīja sadarbības līgumu ar Latvijas Universitāti (LU), lai veicinātu Latvijas zinātnieku izgudrojumu komercializāciju, atbalstītu konkurētspējīgu inovatīvu zināšanu radīšanu un to izmantošanu privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs, informē “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

“Commercialization Reactor” ir starptautiska platforma, kas attīsta jaunuzņēmumus, izmantojot savu oriģinālu godalgotu metodi, kas savieno pētniekus un ārējas uzņēmēju komandas. Tā nodrošina pārraudzību un atbalstu, tostarp inkubāciju, paātrināšanu un palīdzību, ar mērķi radīt jaunus, veiksmīgus, uz augstām tehnoloģijām/zinātnes balstītus jaunuzņēmumus un veicināt to attīstību.

“Sadarbības mērķis ir veicināt inovāciju, Latvijas Universitātes radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi komercializācijai, kā arī dot iespēju un sniegt praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU nodarbinātajiem pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru,” stāsta Adamovičs.

“Commercialization Reactor” tiešās sadarbības universitāšu tīklā ir vairāk nekā desmit universitātes un pētniecības institūti, tostarp Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Ļubļanas un Mariboras universitātes, Spānijas Salamankas Universitāte, Armēnijas Nacionālā Universitāte, Poltavas Universitāte Ukrainā un Hadersfīldas Universitāte Lielbritānijā, kā arī citi. “Commercialization Reactor” ir pieeja vairāk nekā 30 universitātēm un pētniecības institūtiem arī caur partneru un konsorciju tīkliem.

LU un “Commercialization Reactor” jau bija veiksmīgas sadarbības pieredze zinātnes komercializācijā. Proti, no LU radītām tehnoloģijām “Commercialization Reactor” platformā “Ignition Event” pasākumā ir tapuši un aktīvi attīstās divi jaunuzņēmumi - Eyedoo un BDetect. Eyedoo izstrādā redzes treniņu ierīci, ko var nēsāt uz galvas un izmantot mājās, palīdzot uzlabot redzi. Savukārt Bdetect izstrādā neinvazīvu melanomas noteikšanas ierīci, kas izmanto multispektrus datus apvienojumā ar mākslīgo intelektu (AI), lai uzlabotu ādas vēža noteikšanas procesu un glābtu dzīvības.

"LU mērķis ir veicināt inovatīvo pētniecību, LU radīto zināšanu un tehnoloģiju pārnesi. Tam nolūkam līgums paredz iespēju un praktisku, prognozējamu un mērķētu atbalstu LU pētniekiem viņu radīto zināšanu un tehnoloģisko objektu valorizācijā un to attīstības turpināšanā, nepārtraucot pētnieku akadēmisko karjeru, abām līgumslēdzējām pusēm savstarpēji sadarbojoties un izmantojot “Commercialization Reactor” metodiku. Uzņēmējiem kļūstot par uzņēmumu vadītājiem, pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību, radot jaunus, pieprasītus, uz augstām tehnoloģijām un zināšanām balstītus produktus un pakalpojumus to izmantošanai privātajā un publiskajā sektorā Latvijā un ārvalstīs,” stāsta LU Zināšanu un tehnoloģiju pārneses centra direktors Edvīns Karnītis.

"Vienlaikus “Commercialization Reactor” tiecas stiprināt dažādu partneru loku, piemēram, kopš 2021. gada ir izveidota sadarbība ar Eiropas Savienībā vadošo organizāciju inovāciju veicināšanā – Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūtu jeb EIT. 2023. gadā “Commercialization Reactor” saņēma EIT DTTI atzinību talantu transformācijas jomā, saņemot balvu un 1. vietu kā labākās programmas Deep Tech talantiem nodrošinātājs Eiropā. 2024. gadā, 1. martā, “Commercialization Reactor” oficiāli uzsāka “EIT Community RIS Hub Latvia” plašu projekta ieviešanu, stiprinot innovācijas kopienu Latvijā” stāsta Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Ambiciozi plāni Latvijā izaudzināt “vienradžu” ganāmpulku

Db.lv, 15.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātņietilpīgās jaunuzņēmējdarbības attīstības platformā “Commercialization Reactor” izauguši vairāki Eiropā un pasaulē atzīti jaunuzņēmumi, kuriem ir visas iespējas nākotnē kļūt par Latvijas “vienradzi”, pauž “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

Lai radītu “vienradžus” nepieciešama labvēlīga vide un atbalsts, tostarp arī no valsts puses. Ieguldījums “dziļās tehnoloģijas” neatmaksājas uzreiz, lai jaunuzņēmums uzplauktu nepieciešami vismaz pieci seši gadi, taču tas atmaksājas ilgtermiņā, jo tiek attīstītas jaunas jomas un tiek radītas jaunas darba vietas.

“Latvijai ir visas iespējas kļūt par Baltijas tehnoloģiju un inovāciju centru, jo mums ir daudz talantīgu zinātnieku un arī Eiropā labākā “deep tech” programma, kurā viņi satiekas gan ar sadarbības partneriem, gan ar mentoriem un potenciālajiem investoriem. Mums nav plāna izaudzināt Latvijas nākamo “vienradzi”, mēs redzam, ka ir iespējas izaudzināt veselo šādu “vienradžu” ganāmpulku,” prognozē Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa "Ideju kauss 2023" 12 laureātiem kopumā piešķirti 40 000 eiro ideju attīstībai.

Par konkursa inovatīvāko biznesa ideju atzīts papildinātās realitātes mobilais risinājums "Fungo".

“Fungo” autoriem Keitai Augstkalnei un Klāvam Balamovskim-Kalniņam piešķirta pirmā vieta un 10 000 eiro atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai. Idejas autori izstrādājuši papildinātās realitātes mobilo spēli, kas motivē pusaugu onkoloģijas pacientus kustēties, tādējādi atbalstot un veicinot viņu rehabilitācijas procesu.

"Darbam ir jāturpinās un šis apbalvojums ir jāliek lietā! Mums ir daudz plānu, kā attīstīties, lai šo pārvērstu par kaut ko lielu un noderīgu," apbalvošanas ceremonijā sacīja “Fungo” idejas autors Klāvs Balamovskis-Kalniņš.

Otrā vieta un 7 000 eiro naudas balva piešķirta komandas “SUBmerge” inovatīvajam zemūdens dronam “Līdaka”. “SUBmerge” izstrādā video uzlabošanas programmatūru un tehnisko bāzi, lai palielinātu zemūdens redzamību un samazinātu zemūdens drona pašizmaksu vismaz trīs reizes, kā arī palielinātu vērtību klientam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Latvijas uzņēmums EMPYRIO veiksmīgi pabeidz inovatīvu projektu saistībā ar notekūdeņu lieko dūņu pārstrādi

Sadarbības materiāls, 26.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Empyrio SIA, Latvijas tehnoloģiju uzņēmums, izmantojot saņemto Norvēģijas finansējumu, ir noslēdzis iespaidīgu projektu notekūdeņu lieko dūņu pārstrādes jomā. Projekts noslēdzās ar veiksmīgiem Jūrmalas notekūdeņu attīrīšanas stacijā uzstādītās pilotiekārtas testiem. Projekts nodemonstrēja revolucionārās tehnoloģijas efektivitāti notekūdeņu attīrīšanas procesa blakusprodukta – lieko dūņu - pārstrādē uz vietas. ŠĪ tehnoloģija ir īpaši piemērota maziem un vidējiem objektiem.

No globālas problēmas līdz risinājumam

Empyrio izstrādātā tehnoloģija ir potenciāli spējīga revolucionizēt notekūdeņu dūņu apsaimniekošanu visā pasaulē. Pašlaik mazām un vidējām attīrīšanas stacijām, kuras apkalpo apdzīvotas teritorijas ar no 20 000 līdz 200 000 cilvēkiem, notekūdeņu lieko, mehāniski atūdeņoto dūņu izvešana rada būtisku izaicinājumu. Tehnoloģijas, kuras parasti var atļauties šāda lieluma pašvaldības, ir videi kaitīgas, bet pilnvērtīgākas tehnoloģijas ir pārāk dārgas. Šī segmenta attīrīšanas stacijas kopumā attīra būtisku daļu no visiem pasaules notekūdeņiem, un tām nākas risināt nopietnu jautājumu, ar kuru saskaras daudzas kopienas visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru