Reklāmraksti

Daļu riska uzņēmējs var atdot valstij

, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Par to, kādos veidos Attīstības finanšu institūcija Altum palīdz Latvijas uzņēmējiem stiprināt un attīstīt savu biznesu, intervijā stāsta Altum kredītu garantiju vadītājs Māris Vasiļjevs un korporatīvo darījumu eksperts Emīls Raiks. Šoreiz konkrētāk par kredītu garantijām.

Kādiem nolūkiem uzņēmumiem parasti nepieciešamas kredītu garantijas?

Māris Vasiļjevs: Tas var būt jebkurš pakalpojums bankā, kur banka var pieprasīt nodrošinājumu – ilgtermiņa kredīti, apgrozāmo līdzekļu kredīti, kredītlīnijas, overdrafti, faktoringa līnijas, finanšu līzingi, banku garantiju produkti, to skaitā kredītvēstules utt.

Uzņēmuma ieguvumi ir ļoti racionāli. Pirmkārt, uzņēmums var saņemt aizdevumu, kas bez garantijas nebūtu iespējams. Otrkārt, to var saņemt vajadzīgajā apmērā. Straujāk attīstoties, ne vienmēr ir racionāli brīvos līdzekļus investēt, ir jādomā arī par papildu apgrozāmiem līdzekļiem. Treškārt, saņemot šādu garantiju, banku risks būtiski samazinās, tāpēc uzņēmums var saņemt aizdevumu uz labākiem nosacījumiem. Risks ir zemāks, un cena ir zemāka.

Emīls Raiks: Tikko esam ieviesuši jaunu atbalsta instrumentu, InnovFin garantijas, izmantojot tā dēvētā Junkera plāna finansējuma priekšrocības. Tas ļauj mums inovatīviem uzņēmumiem garantijas izsniegt ar vēl labākiem nosacījumiem.

Tomēr ne visi uzņēmēji zina par valsts atbalsta finanšu instrumentiem. Tādēļ mūsu komanda aktīvi tiekas ar uzņēmējiem, cieši sadarbojamies ar bankām un citiem partneriem, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Kādos gadījumos banka prasa kredītu garantiju? Kurš ir tas brīdis, kad bankai pietrūkst pārliecības?

M. V. Bankas, pieņemot lēmumu par aizdevumu, vērtē biznesa dzīvotspēju, vienlaikus ļoti svarīgs ir nodrošinājums. Tāpēc kredītu garantijas ir mērķētas uz to momentu, kad uzņēmumiem nav pietiekama nodrošinājuma, jo ne vienmēr uzņēmējiem ir iespēja ieķīlāt aktīvus pietiekamā apjomā, lai saņemtu aizdevumu. Īpaši raksturīgi tas ir jauniem uzņēmumiem vai tādiem uzņēmumiem, kas strauji attīstās.

E. R. Uzņēmums var būt finansiāli spēcīgs, ar labu naudas plūsmu, bet aktīvu bāze var būt nepietiekama. Raksturīgs piemērs ir vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas darbojas nomātās telpās, rentabilitāte parasti tiem ir samērā zema, un uzņēmumi nevar atļauties iegādāties ilgtermiņa aktīvus. Šādiem uzņēmumiem var rasties nepieciešamība pēc kredītlīnijas, piemēram, krājumu iegādei. Krājumu kā finansējuma nodrošinājuma vērtība ir būtiski zemāka nekā, piemēram, nekustamajam īpašumam. Tādēļ, lai nodrošinātu bankai nepieciešamo komforta sajūtu un saņemtu nepieciešamo finansējumu, ir jāpiesaista garantijas.

M. V. Arī ražotāji pērk iekārtas, kas ir dārgas, specifiskas, bet to vērtība pēc iebūvēšanas rūpnīcā strauji krītas. Investīcijas ir naudas ietilpīgas, bankas uz šādu nodrošinājumu var raudzīties piesardzīgi. Mēs sniedzam garantijas līdz 80% apmērā no aizdevuma summas, tādējādi daļu riska uzņemas arī bankas.

Vai kredīta garantijas var kombinēt ar citiem Altum produktiem?

M. V. Jā, noteikti. Lielākoties projektus var sadalīt vairākās pozīcijās, piemēram, uzņēmums būvē rūpnīcu un iegādājas iekārtas. Būvniecībai var izmantot bankas finansējumu un Altum paralēlo jeb mezanīna aizdevumu, savukārt iekārtām – bankas aizdevumu ar mūsu kredīta garantiju.

E. R. Līdzīgi var rīkoties situācijā, kad uzņēmumam jābūvē rūpnīca un ir vajadzīgi apgrozāmie līdzekļi. Būvniecībai izmanto bankas finansējumu un Altum paralēlo aizdevumu, bet apgrozāmo līdzekļu finansēšanai – bankas kredītlīniju kombinē ar mūsu garantiju.

Ir arī citi publiskā finansējuma avoti, piemēram, Lauku atbalsta dienesta projekti, kurus arī var kombinēt ar Altum produktiem. Tomēr šādos gadījumos jāņem vērā arī konkrētā publiskā finansējuma noteikumi, kuri atsevišķos gadījumos var neļaut izmantot vairākus valsts atbalsta instrumentus.

Uz kādiem uzņēmumiem, nozarēm Altum fokusējas, izsniedzot kredītu garantijas?

E. R. Altum nefokusējas uz kādu konkrētu uzņēmumu segmentu, un visiem uzņēmumiem, kuriem esam snieguši garantijas, ir bijusi kopīga pazīme – nepietiekams nodrošinājums, lai saņemtu aizņēmumu komercbankā.

M. V. Kredītu garantijas izmanto gan lieli un ilgi strādājoši uzņēmumi, gan arī pavisam jauni un mazi uzņēmumi. Nozaru griezumā mūsu portfelī ir visvairāk ražošanas uzņēmumu – tie pārstāv pārtikas rūpniecību, kokapstrādi, metālapstrādi u. c. Plaši atbalstām arī būvniekus, lai viņiem nevajadzētu iesaldēt līdzekļus bankās, piemēram, nodrošinājuma veidā, jo būvniekiem ļoti bieži ir nepieciešamas darbu izpildes garantijas, avansa garantijas, konkursa garantijas u. c. Garantijas izsniedzam arī pakalpojumu sniedzējiem un tirgotājiem.

Nedaudz citāda situācija ir lauksaimniekiem. Viņiem par aizņēmuma nodrošinājumu kalpo zeme, meži un otrreizējā tirgū likvīda tehnika, kas ir pietiekams nodrošinājums finansējuma saņemšanai komercbankās. Taču, piemēram, ja ir zemas piena cenas, bizness nav ienesīgs, arī kūtij nebūs vairs tik lielas vērtības.

E. R. Tradicionāli lauksaimnieki mūsu garantijas izmanto Lauku atbalsta dienesta projektos, ceļot graudu kaltes, fermas, kūtis. Kamēr netiek saņemts LAD līdzfinansējums, bankai nodrošinājums var būt nepietiekams, šajā brīdī labi noder mūsu garantija.

Cik liels ir Altum portfelis garantijām? Vai visiem gribētājiem pietiks?

M. V. Finanšu resursu ir pietiekami, mēs pat gribētu redzēt lielāku uzņēmēju aktivitāti, izmantojot gan aizdevumus, gan garantijas.

E. R. Kopējais garantijām pieejamais finansējums ir vairāk nekā 150 miljoni eiro.

Vai nākotnē plānojat paplašināt kredītu garantiju atbalstu?

M. V. Regulāri sekojam, kā veicas konkrētām nozarēm, lai mūsu produktus piemērotu uzņēmēju vajadzībām. Šobrīd jaunums ir garantijas summas palielināšana līdz 3 miljoniem eiro līdzšinējo 1,5 miljonu vietā, kas lielajiem uzņēmumiem bija par mazu.

Lai aizsniegtu vairāk mazo uzņēmumu, gatavojam portfeļa garantijas. Tas nozīmē, ka darījumu, kas atbilst konkrētām pazīmēm (nozarei, apmēram, uzņēmuma lielumam, attīstības stadijai utt.), garantētu automātiski ar noteiktiem parametriem. Strādājam arī tā, lai garantiju izsniegšanas procesu padarītu vēl ērtāku bankām un klientiem. Šobrīd garantiju izvērtēšanas termiņu esam samazinājuši no desmit līdz piecām darba dienām, šis process tiek veikts elektroniski. Portfeļa garantijas ietvaros šo termiņu varēsim samazināt no piecām līdz būtībā nulle dienām.

Kuras ir tās nozares, kas varbūt neapzinās Altum produktu iespējas?

M. V. Šāda nozare ir tirdzniecība, kas ir samērā nesen apstiprināta kā atbalstāma. Šajā nozarē kredītlīnijas ir vitāli nepieciešamas krājumu iegādei, tāpēc Altum garantijas būtu tiešām noderīgas.

Kā ir ar mazajiem uzņēmumiem, cik ļoti liels šķērslis to attīstībai ir nodrošinājuma trūkums?

M. V. Taisnība, mazajiem uzņēmumiem nodrošinājums bieži vien ir problēma. Sniedzam garantiju arī tad, ja uzņēmums vēl nav nostrādājis gadu un nav iesniegts pirmais gada pārskats. Mums ir arī citi instrumenti, gluži jauniem uzņēmumiem tā ir Starta programma, kuras ietvaros finansējam, konsultējam, palīdzam izveidot biznesa plānu utt. Kad uzņēmums sāk attīstīties un ir nostiprinājis pozīcijas, var pārfinansēt savas saistības bankā un kombinēt ar Altum produktiem, piemēram, garantijām.

Kas veic uzņēmumu novērtējumu, lai piešķirtu garantiju summu un prēmiju likmes?

M. V. To darām paši, mums ir pieredzējusi komanda, katru projektu izvērtējam individuāli, nosakām uzņēmuma reitingu, no kura būs atkarīga prēmijas likme un nedaudz arī nodrošinājuma apmērs. Protams, lielāka riska darījumiem likme būs lielāka.

Jauniem uzņēmumiem ir vislielākais risks, taču mums ir noteikts, ka šādiem uzņēmumiem garantiju prēmiju likme nevar pārsniegt 0,75%, kas citādi varētu sasniegt pat 1,9%. Savukārt veselīgs, strādājošs uzņēmums bez finanšu problēmām var rēķināties ar likmi 0,5-0,7% apmērā. Ļoti veiksmīgi strādājošiem uzņēmumiem likmes sasniedz pat 0,2-0,3%. Ja uzņēmumam ir īslaicīgas finanšu problēmas, bet banka to finansē, tad likmes var būt lielākas.

Bieži vien figurē arī tāds jēdziens kā uzņēmēja personīgā garantija. Vai to var kombinēt ar Altum garantiju?

E. R. Aizdevēji pieprasa personīgos galvojumus, to mērķis ir panākt klienta emocionālo iesaisti projektā. Daudzos pētījumos ir pierādīts – ja klients pats piedalās projektā ar savu finansējumu vai personīgo galvojumu, ir lielāka iespējamība, ka uzņēmējs ar pilnu atdevi iesaistīsies problēmsituācijas risināšanā un biznesa turpmākajā attīstībā. Iespējams, klientam atsevišķos gadījumos ir iespēja diskutēt ar banku par personīgā galvojuma nosacījumiem, ja tiek sniegta Altum kredīta garantija.

Vai mezanīna aizdevums savā ziņā nav līdzīgs kredīta garantijai?

E. R. Līdzīgi kā garantijas, arī paralēlais jeb mezanīna aizdevums uzlabo bankas nodrošinājuma līmeni, jo Altum kā nodrošinājumu saņem tos pašus aktīvus, kurus banka, taču ar nākamo nodrošinājuma ķīlas kārtu aiz bankas aizdevuma. Paralēlo aizdevumu var izmantot arī, lai samazinātu paša uzņēmuma līdzdalības apmēru projektā. Piemēram, ja banka prasa klienta līdzdalību 30% apmērā, bet klientam nav šādu resursu, ar paralēlo aizdevumu var daļēji vai pilnībā aizstāt klienta līdzdalības daļu.

M. V. Ar mezanīna aizdevumu esam elastīgāki atmaksas ziņā. Kad jāsāk maksāt bankai, mēs savu aizdevuma atmaksas uzsākšanas termiņu varam pagarināt vēl par gadu, lai uzņēmums varētu nostabilizēt savu darbību. Līdz ar to uzņēmumam nav tik liela spiediena uz naudas plūsmu attīstības sākotnējā fāzē. Turklāt mezanīna aizdevums nav dārgāks kā bankas kredīts.

Vai uzņēmējs var vienkārši nākt uz Altum un jautāt pēc padoma?

M. V. Jā, protams, uzņēmēji ir aicināti nākt pie mums un konsultēties par iespējām.

E. R. Redzam pozitīvu tendenci, ka arvien biežāk pie mums vēršas banku darbinieki kopīgi ar saviem klientiem, lai pārrunātu attiecīgo projektu un atrastu katrai pusei pieņemamāko darījuma struktūru.

Skaties video par uzņēmēju pieredzi atbalsta izmantošanā.

Uzzini vairāk par kredīta garantijām un citiem Altum atbalsta veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu augusi arī uzņēmēju interese par energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām, nozares pārstāvji prognozē, ka šāda tendence saglabāsies arī turpmāk.

Energoefektivitātes likuma prasības šobrīd izpildījuši gandrīz visi lielie uzņēmumi un aptuveni 500 lielie elektroenerģijas patērētāji, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sniegtā informācija. Kopumā energoauditoru līdz šim ieteiktie pasākumi uzņēmējiem ļaus ietaupīt 162,4 GWh enerģijas jeb aptuveni 12 miljonus eiro. Rezultāts galvenokārt tiks sasniegts, pārejot uz efektīvākām ražošanas tehnoloģijām un procesiem. Lai samazinātu energoresursu izmaksas, EM aicinājusi komersantus noslēgt arī brīvprātīgas vienošanās par energoefektivitātes uzlabošanu.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ildza ezera krastā Skaistas pagastā, Krāslavas novadā tapušas trīs vasaras mājas, kas viesiem ļaus piedzīvot īstu Latgali.

"Pazust Latgalē" piedāvā iespēju padzīvot kādā no trim vasaras mājām ezera krastā - īstā un autentiskā sādžā. Katra māja ir aptuveni 35 kvadrātmetrus liela, terases platība - 10 kvadrātmetri.

"Mēs vēlamies, lai cilvēks ierauga īstu Latgali, tādu, kāda tā ir Skaistas pagastā. Lai mūsu klientam ir iespēja satikt tādu brīnumu kā auto veikals un pastaigāties pa ciemu, pa vietējiem mežiem un pļavām. Mēs radījām modernu māju, bet visu pārējo centīsimies saglabāt tādu, kāds tas bija manā bērnībā. Savā ziņā tā būs iespēja atgriezties bērnībā arī mūsu klientiem vai kādā astoņdesmito gadu filmā," biznesa portālam db.lv stāsta "Pazust Latgalē" izveidotāja Inga Gavrovska.

Komentāri

Pievienot komentāru