Jaunākais izdevums

DNB grupas Latvijā tīrā peļņa 2014. gada beigās sasniegusi 20 miljonus eiro, tādējādi tā ir gandrīz divkāršojusies salīdzinājumā ar 2013. gadā sasniegto peļņas rādītāju, kas bija 10,6 miljoni eiro, informē bankas pārstāvji.

Paredzams, ka 2015. gadā gan Latvijas un globālās tautsaimniecības attīstības zemā tempa, gan ģeopolitiskās situācijas rezultātā Latvijas banku sektors un arī DNB banka saskarsies ar izaicinājumiem. Tomēr jāuzsver, ka DNB grupa Latvijā turpinās savu līdzšinējo stabilo attīstību, turpinot paaugstināt bankas efektivitāti un veicinot klientu apmierinātību ar DNB bankas sniegtajiem finanšu produktiem un pakalpojumiem, saka DNB bankas prezidents Atle Knai.

DNB grupas Latvijā operacionālie ienākumi 2014. gadā sasniedza 60,2 miljonus eiro. Neskatoties uz ienākumu pieaugumu vairākās bankas darbības pamatjomās, kopējo ienākumu apjomu negatīvi ietekmēja eiro ieviešana. Lai uzlabotu darbības rezultātus, viena no DNB bankas darbības prioritātēm 2014. gadā bija arī efektivitātes veicināšana. Īstenojot dažādus uz efektivitātes palielināšanu vērstus projektus, DNB grupas Latvijā kopējie izdevumi tika samazināti par 11% salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu, sasniedzot 40,2 miljonus eiro.

2014. gadā DNB banka turpināja īstenot sabalansētu kredītpolitiku un uzlabot kredītportfeļa kvalitāti, tādējādi pārskata gadā tika atgūti iepriekš izveidotie uzkrājumi 0,6 miljonu eiro apmērā, kas ir būtiski labāks rezultāts salīdzinājumā ar 2013. gadā papildus izveidotajiem uzkrājumiem 15,6 miljonu eiro apmērā.

2014. gadā veiksmīgu darbību turpināja arī finanšu pakalpojumus sniedzošie DNB bankas meitas uzņēmumi SIA DNB Līzings un IPAS DNB Asset Management.

DNB bankas klientu skaits, kuriem DNB ir pamatbanka, 2014. gada laikā palielinājās par 5,4 tūkstošiem privātpersonu. Norēķinu darījumu skaits 2014. gadā ir pieaudzis par 18%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Precizēta - DNB grupas tīrā peļņa pirmajā pusgadā - 8,1 miljons eiro

Dienas Bizness, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā 2015. gada pirmo pusgadu ir noslēgusi ar tīro peļņu 8,1 miljona eiro apmērā. Šī gada otrā ceturkšņa tīrā peļņa bijusi 4 miljoni eiro - šis rezultāts ir līdzvērtīgs gada pirmajā ceturksnī sasniegtajam peļņas apmēram.

Bankā norāda, ka šādu peļņu bija iespējams sasniegt, pateicoties stabilam procentu ieņēmumu un komisiju ieņēmumu līmenim, kā arī stingrajai izmaksu kontrolei.

Pastāvīgi īstenotās sabalansētās kredītpolitikas rezultātā 2015.gada otrajā ceturksnī DNB bankas izveidotais uzkrājumu līmenis tika noturēts ļoti zemā līmenī, tam sasniedzot 386 tūkstošus eiro.

DNB grupas neto depozītu portfelis 2015.gada otrā ceturkšņa beigās sasniedza 1,2 miljardus eiro, kas ir par 9% vairāk nekā pagājušā gada otrā ceturkšņa beigās. Piesaistīto depozītu un izsniegto kredītu attiecība sasniedza 74%, kas ir par 11 procentu punktiem vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DNB bankas peļņa pieaugusi

Žanete Hāka, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā šā gada pirmo ceturksni ir noslēgusi ar tīro peļņu 4,2 miljonu eiro apmērā, tādējādi šajā periodā sasniedzot par 14% lielāku peļņas apjomu nekā 2014. gada pirmajā ceturksnī, informē bankas pārstāvji.

Pateicoties stingrai izmaksu kontrolei (operacionālās izmaksas 2015. gada pirmajā ceturksnī bija 10,3 miljoni eiro, kas ir par 5% mazāk nekā 2014. gada pirmajā ceturksnī) un augstākam tīro komisiju ieņēmumu apjomam (tas sasniedza 3 miljonus eiro, kas ir par 9% vairāk nekā 2014. gada attiecīgajā periodā), DNB grupa Latvijā spēja kompensēt procentu likmju pazemināšanās radīto negatīvo ietekmi.

Pateicoties pastāvīgi īstenotajai sabalansētajai kredītpolitikai, šā gada pirmajā ceturksnī DNB bankas izveidotais uzkrājumu līmenis tika noturēts ļoti zemā līmenī, tam sasniedzot 277 tūkstošus eiro. Pagājušā gada attiecīgajā periodā tie bija 773 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

DNB bankas neto peļņa deviņos mēnešos – 13,4 miljoni eiro

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB bankas Latvija deviņu mēnešu operacionālā peļņa ir sasniegusi 14,1 miljonu eiro. Pateicoties zemajam - 0,36 miljoni eiro - uzkrājumu līmenim, neto peļņas līmenis ir ļoti tuvs operacionālās peļņas līmenim, sasniedzot 13,4 miljonus eiro, informē bankā.

Šādu peļņu ir izdevies sasniegt, pateicoties pastāvīgi pieaugošajai DNB bankas klientu aktivitātei, izmantojot bankas sniegtos finanšu produktus un pakalpojumus, kā arī bankas nemitīgajam darbam, paaugstinot efektivitāti un samazinot administratīvās izmaksas.

DNB grupas neto depozītu portfelis 2015. gada trešā ceturkšņa beigās sasniedza 1,2 miljardus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgā perioda beigās. Piesaistīto depozītu un izsniegto kredītu attiecība sasniedza 75%, kas ir par 10 procentu punktiem vairāk nekā 2014. gada attiecīgajā periodā.

DNB banka šā gada pirmajos deviņos mēnešos īpašu uzmanību pievērsa finansējuma pieejamības palielināšanai gan privātpersonām, gan lielajiem, vidējiem un mazajiem uzņēmumiem. Šā gada pirmajos trīs ceturkšņos tika izsniegti jauni kredīti 169 miljonu eiro apmērā, un šis rādītājs ir par gandrīz 10% augstāks nekā pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos jaunizsniegto kredītu apjoms. DNB grupas Latvijā neto kredītportfelis 2015. gada septembra beigās sasniedza 1,5 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar DNB bankas valdes locekli, viceprezidenti Anitu Bērziņu

Lelde Petrāne, 05.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Anita Bērziņa, DNB bankas valdes locekle, viceprezidente. DNB ir lielākās Norvēģijas bankas meitas uzņēmums Latvijā. «Esam liela un draudzīga komanda – kopā ap 850 darbiniekiem,» norāda A. Bērziņa.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Banku un finanšu joma ir dinamiska nozare, kas attīstās līdzi digitālajai pasaulei. Līdz ar to ir nemitīgas un aizraujošas pārmaiņas, kas motivē un iedvesmo. Strauji mainās klientu uzvedība, paradumi. Bankas sen vairs nav garlaicīgas, vecmodīgas organizācijas ar smagnējiem ozolkoka galdiem un naudas seifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz globālajiem politiskajiem procesiem, kas ietekmējuši arī finanšu tirgu, un augsto konkurenci nozarē, pagājušais gads DNB grupai Latvijā ir bijis ļoti veiksmīgs, informē bankas pārstāvji.

DNB grupa Latvijā 2016. gadu noslēgusi ar 33,5 miljonu eiro peļņu, tādējādi vairāk nekā divas reizes jeb par 128% pārsniegusi iepriekšējā gada rādītājus. Pērn sasniegti augsti rezultāti hipotekārajā un juridisko personu kreditēšanā, kā arī radīti vairāki jauni produkti un risinājumi.

Pērn DNB grupas Latvijā operacionālā peļņa bijusi 32,5 miljoni eiro, kas ir par 85 % vairāk nekā gadu iepriekš. Papildus pieaugošajiem pamatdarbības rādītājiem 2016. gada peļņu ietekmējusi arī DNB bankai piederošo VISA Europe Limited akciju pārdošana pagājušā gada vasarā.

DNB grupas noguldījumu portfelis pērn veidoja 1,2 miljardus eiro, bet kopējais aizdevumu portfelis - 1,6 miljardus eiro. Kopumā privātpersonām un juridiskajām personām 2016. gadā ir izsniegti kredīti 353,4 miljonu apmērā, kas ir par 69 % augstāks rādītājs nekā 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar šobrīd vērojamo krīzi būvniecības nozarē Latvijā eksporta spēju stiprināšanai tiek pievērsta arvien lielāka nozīme; statistika gan rāda kritumu arī šajā segmentā

«Jau kopš krīzes 2008. gadā būvniecības nozares uzņēmumi ir strādājuši, lai apgūtu ārvalstu tirgus. Tomēr jāsaprot divas lietas. Pirmkārt, 5–6% tiek uzskatīti par labu rādītāju ārvalstu pasūtījumu īpatsvaram. Latvijā šobrīd šis rādītājs ir zem 2%. Kamēr būvnieki mājas tirgū būs spiesti cīnīties ar birokrātijas kalniem un ēnu ekonomiku, ir ļoti grūti investēt ārvalstu tirgu apguvē, jo tas prasa nopietnus administratīvos resursus. Otrs faktors – ir dažādu izmēru un profilu uzņēmumi, līdz ar to vienmēr būs daļa kompāniju, kas strādās tikai un vienīgi mājas tirgum,» DB norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane. Viens no tādiem uzņēmumiem ir AS RERE Grupa. Tās valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš ir pārliecināts, ka Latvijā ir, ko būvēt, rekonstruēt un restaurēt, uzlabot infrastruktūru, līdz ar to tuvāko gadu laikā uzņēmuma plāns ir nostiprināt savas pozīcijas tieši vietējā tirgū. «Šobrīd mums ir aktīvi 26 projekti visā Latvijā gan no valsts un pašvaldībām, gan privātajiem pasūtītājiem. Mūsu mērķis ir būvēt kvalitatīvi ar pirmo reizi, līdz ar to veicam dubultās drošības pārbaudes, kas prasa daudz resursu, kas, iespējams, atmaksāsies tikai ilgtermiņā,» viņš saka un uzskaita virkni objektu, piemēram, muzeja krātuvju kompleksa būvniecību Pulka ielā, stacionāra Gaiļezers Ambulatorās daļas rekonstrukciju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo ēkas būvniecību Apē un daudzus citus. Arī par finanšu situāciju, neņemot vērā sarežģīto situāciju nozarē, uzņēmums šogad nesūdzas – apgrozījums kāpis vairākas reizes. Te gan jāpatur prātā, ka RERE Grupa ir jauns uzņēmums – dibināts vien 2014. gada vasarā –, kurš pārņem aktīvo darbību būvniecībā no SIA Re&Re. Tādējādi tā finanšu rādītāji vēl nav pat tuvu nozares lielākajiem uzņēmumiem, proti, 2015. gadu RERE Grupa beidza ar 772,9 tūkst. eiro lielu apgrozījumu un 716,8 tūkst. eiro zaudējumiem, liecina Lursoft informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DNB grupa Latvijā nopelnījusi 28,9 miljonus eiro

Žanete Hāka, 28.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā 2016. gada pirmos deviņus mēnešus ir noslēgusi ar 28,9 miljonu eiro peļņu.

Tādējādi tīrās peļņas apmērs ir pārsniedzis pagājušā gada attiecīgā perioda rādītājus vairāk nekā 2 reizes jeb par 116%. Kreditēšanas jomā sasniegts būtisks apjomu pieaugums, informē bankas pārstāvji.

Operacionālā peļņa šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir sasniegusi 27,3 miljonus eiro un attiecībā pret pagājušo gadu augusi teju divas reizes jeb par 94%. Lai arī DNB grupas peļņas pieaugumu šogad ir ietekmējusi bankai piederošo VISA Europe Limited akciju pārdošana, ļoti būtiska nozīme peļņas kāpināšanā ir bijusi arī bankas pamatdarbības rezultātu uzlabošanai.

DNB grupas Latvijā neto komisijas maksas ienāefektivitātes uzlabošanas, tostarp arī attālināto pakalpojumu sniegšana, šā gada pirmajos trīs ceturkšņos veicinājis izmaksu samazināšanukumi 2016. gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, auguši par 10%. Sistemātisks darbs pie . Tās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn izdevies samazināt par 3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

DNB Baltijas bankas piešķir 8,4 miljonus eiro studentu mājokļu projektam

Žanete Hāka, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB bankas Baltijas valstīs piešķīrušas vairāk nekā 8 miljonus eiro aizdevumu Igaunijas uzņēmumam 1Home ar mērķi attīstīt studentu mājokļu projektu Rīgā un citās Baltijas valstu lielākajās pilsētās, kā arī Varšavā.

1Home piedāvā tikko remontētus dzīvokļus gan pilna laika, gan apmaiņas programmas ārvalstu studentiem, kam nepieciešama ekonomiska un augstas kvalitātes dzīvesvieta studiju laikā.

1Home ir pirmie, kas piedāvā šāda veida pakalpojumu konceptu - dzīvokļu un kopmītņu tipa mājokļus ārvalstu studentiem. Šis risinājums studentiem ļauj izvēlēties ekonomisku dzīvesvietu, kurā ir nodrošinātas mēbeles, iknedēļas uzkopšanas pakalpojumi koplietojamās telpās, ātra apkalpošana tehnisku bojājumu gadījumā un citas nozīmīgas ērtības. Istabu iekārtojums un tehniskais stāvoklis ir līdzvērtīgs visos mājokļos, un to cenas svārstās atkarībā no mājokļa izmēra un atrašanās vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā gada pirmo ceturksni ir noslēgusi ar tīro peļņu 6,6 miljonu eiro apmērā, kas ir par 59% augstāks rezultāts salīdzinājumā ar 2015. gada pirmajā ceturksnī sasniegto, informē bankas pārstāvji.

Tikmēr operacionālā peļņa, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā, augusi par 14% un veido 5,3 miljonus eiro. Pozitīvie rezultāti tika sasniegti, fokusējoties uz biznesa apjoma palielināšanu, vienlaikus turpinot darbu pie efektivitātes paaugstināšanas un izmaksu samazināšanas.

Salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, šā gada pirmajos trīs mēnešos kopumā no jauna izsniegto kredītu apjoms pieaudzis par 71%. 19% pieaugums vērojams piešķirto privātpersonu patēriņa un karšu kredītu apjomos. Par 47% pieaudzis izsniegtā līzinga finansējuma apjoms, bet kredīti uzņēmējdarbības finansēšanai izsniegti par 55% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

DNB grupa Latvijā pirmajā pusgadā strādāja ar 22,8 miljonu eiro peļņu

Zane Atlāce - Bistere, 13.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā 2016. gada pirmo pusgadu ir noslēgusi ar peļņu 22,8 miljonu eiro apmērā, tādējādi peļņas apmērs pārsniedz pagājušā gada attiecīgā perioda peļņas rādītāju 2,8 reizes, informē bankā.

Operacionālā peļņa šā gada pirmajos sešos mēnešos ir sasniegusi 21,3 miljonus eiro, kas ir par 136% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā. Šādu peļņas pieaugumu ir izdevies sasniegt, pateicoties arvien labākiem bankas pamatdarbības rezultātiem, kā arī bankai piederošo VISA Europe Limited akciju pārdošanas darījuma noslēgumam.

DNB grupas Latvijā neto komisijas maksas un pārējie ienākumi 2016.gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada pieauga par 15%, sasniedzot 8,6 miljonus eiro, savukārt procentu ienākumi samazinājās par 6%, sasniedzot 19,6 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

FOTO: DB viesojas DNB Bank ASA Latvijas filiāles birojā

Linda Zalāne, Latvijas Radio, speciāli DB, 30.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB Bank ASA Latvijas filiāles dizaina un funkcionalitātes risinājumu idejas nākušas no darbinieku pulka; dizaineri salikuši punktus uz «i», lai viss īstenotos, kā iecerēts

DNB Bank ASA ir lielākā finanšu institūcija Norvēģijā, un Latvijā tai izveidots servisa centrs, kas nodrošina augstākā līmeņa servisu bankas klientiem Norvēģijā un citās valstīs. Līdz šim tā birojs atradās Skanstes ielā, Rīgā, taču pērn 300 darbinieku kuplā komanda pārcēlās uz biroja ēku Teodors Jaunajā Teikā, kur apdzīvo četrus stāvus. «Izvēlējāmies šo biroja centru arī praktisku apsvērumu dēļ, proti, aptaujā noskaidrojām, ka aptuveni 80% no mūsu darbiniekiem tā atrašanās vieta ir ērta. Līdz ar pārcelšanos esam ieguvuši arī plašāku biroju. Vecajās telpās bija vairāk darbinieku nekā darba vietu, līdz ar to bija strikti jāstrādā maiņās. Tagad ir otrādi. Tolaik bijām 260 un šobrīd 300,» stāsta DNB Bank ASA Latvijas filiāles vadītājs Intars Sloka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Cilvēki ar zemiem ienākumiem neienteresējas par 2.pensiju līmeņa rezultātiem

Žanete Hāka, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislielāko interesi par sava pensijas 2. līmeņa uzkrājumu izrāda cilvēki, kuru ienākumu līmenis pārsniedz 800 eiro mēnesī. Tikmēr cilvēki ar zemākiem ienākumiem sava pensijas kapitāla uzkrāšanu biežāk atstāj novārtā, necenšoties ietekmēt tā pieaugumu, liecina pēc DNB bankas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Viena no iespējām, kas ļauj ikvienam sekot līdzi pensiju 2. līmeņa darbības rezultātiem, ir vietne manapensija.lv. Vaicājot, cik bieži šī iespēja izmantota, atklājies, ka visbiežāk (vienu reizi gadā vai biežāk) to dara iedzīvotāji ar ienākumiem virs 800 eiro mēnesī (31 %), kamēr no tiem, kam ienākumi ir līdz 600 eiro mēnesī, – 18 %. Atbildi, ka pensiju 2. līmeņa darbības rezultātiem nav sekojuši ne reizi vai vienu reizi pirms vairāk nekā pieciem gadiem, visbiežāk minēja iedzīvotāji grupā ar zemākajiem ienākumiem (67 %).

Ikviens Latvijas iedzīvotājs savu individuālo pensiju 2. līmeņa uzkrājumu var noskaidrot arī ar vietnes Latvija.lv palīdzību. Tomēr aptaujas dati atklāj, ka arī šo bezmaksas iespēju savā labā izmanto mazāk nekā puse aptaujas dalībnieku (39 %), kamēr 59 % atzinuši, ka to nedara nekad. Visbiežāk – vienu vai vairākas reizes gadā – savu individuālo pensijas 2. līmeņa uzkrājumu pārbauda vislabāk pelnošie aptaujas dalībnieki (800 un vairāk eiro mēnesī). Šajā grupā tā atbildējis katrs ceturtais respondents. Tikmēr atbildi „nekad” visbiežāk sniedza tie, kuri pelna līdz 600 eiro mēnesī (65 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gandrīz katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs izmantojis kredītu Ziemassvētku dāvanu iegādei

Dienas Bizness, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju katrs desmitais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs vismaz reizi Ziemassvētku dāvanu iegādei ir izmantojis kredītu, liecina pēc DNB bankas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Kā atzinusi lielākā daļa vai 78% respondentu, iegādājoties Ziemassvētku dāvanas saviem tuviniekiem, visbiežāk viņiem ir noteikts aptuvenais budžets dāvanu iegādei, un šīs summas ietvaros viņi arī izvēlas un iegādājas preces vai pakalpojums. 9,1% aptaujāto budžetu dāvanām plāno, jau ļoti savlaicīgi atliekot naudu - pat, ja gadās iegādāties kādu dārgāku dāvanu, decembra ģimenes budžets no tā necieš. Taču gandrīz katrs desmitais vai 9,3% no Latvijas iedzīvotājiem atzīst, ka ne vienmēr izdodas iekļauties pieejamajā budžetā un vismaz reizi ir nācies izmantot aizdevumu, lai iegādātos kārotās svētku dāvanas saviem tuviniekiem.

«42,4% aptaujas dalībnieku atklāja, ka ļausies Ziemassvētku iepirkšanās drudzim un dāvanas iegādāsies pēdējā brīdī. Nereti šis ir stresa pilns process - dāvanas nepieciešamas, neskatoties ne uz ko, tostarp uz cenu, jo nākamajā dienā jau ir Ziemassvētki, taču vairs nav palicis laika meklēt dažādas dāvanu alternatīvas. Tādēļ esam novērojuši, ka decembrī cilvēki biežāk izmanto arī karšu overdraftu sniegtās iespējas,» stāsta DNB bankas Privātpersonu un MVU kreditēšanas vadītājs Kaspars Anckalniņš. Viņš gan piebilst, ka nav svarīgi - tiek aizņemta maza vai lielāka summa, tas jādara atbildīgi, katram pašam kritiski izvērtējot, kādas būs iespējas aizdevumu atdot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik liela problēma ir jauniešu bezdarbs?

Ieva Strode, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sociālo un politisko projektu direktore, 07.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī bezdarba līmenis jauniešu vidū Latvijā ir zemāks nekā Eiropas Savienībā (ES) kopumā, tomēr DNB Latvijas barometra jaunākā pētījuma dati sasaucas ar satraukumu par jauniešu bezdarbu Eiropā. Iedzīvotāji ir kritiski novērtējuši Latvijas jauniešu iespējas atrast darbu: 61% norādīja, ka to izdarīt ir grūtāk nekā vidēji ES, 26% - ka tikpat grūti kā vidēji ES, bet tikai 5% aptaujāto uzskata, ka darbu atrast ir vieglāk.

Detalizētāk analizējot datus, jāpiebilst, ka vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem vērtējums ir bijis mazāk kritisks: situāciju Latvijā par labāku gan atzinuši tikai 6%, bet biežāk norādīts, ka tā ir aptuveni tāda pati (34%), un par sliktāku to uzskata 57%. Jāpiebilst, ka, saskaņā ar DNB Latvijas barometra šī mēneša datiem, gados jaunāki respondenti iespējas atrast labu darbu vērtē augstāk nekā gados vecāki cilvēki. Vecumā no 18 līdz 24 gadiem šīs iespējas par labām atzina 14% respondenti, vecumā no 25 līdz 34 gadiem 11% respondentu, bet no gados vecākiem respondentiem vien 4%. Taču, analizējot pēdējos CSP statistikas datus par 2015.gada II ceturksni, jāsecina, ka, ja kopējais bezdarba līmenis 2015.gada II ceturksnī bijis 9.9% (iedzīvotājiem vecuma grupā 15-64g.v.), tad vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem šis rādītājs bija 15.2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par agru norakstīt tradicionālos informācijas kanālus un pakalpojumus

Ieva Strode, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” sociālo un politisko projektu direktore, 02.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērojot pēdējā laika plašsaziņas līdzekļos izplatītās ziņas, nākas secināt, ka, no vienas puses, iedzīvotāji visādā veidā tiek mudināti izmantot e-pakalpojumus – gan solot papildu ērtības un ietaupītu laiku, gan samazinot iespējas nokārtot lietas citādāk (piemēram, paaugstinot samaksu par darījumiem skaidrā naudā). Un te nu jācitē nesen publiskotā DNB Latvijas barometra pētījuma dati, kuri liecina, ka 23% aptaujāto vispār nelieto internetu. Jāpiebilst, ka vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem internetu nelietojot 22% aptaujāto, bet vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem – vairāk nekā puse aptaujāto jeb 55%.

Tas, ka tik liela un aktīva sabiedrības grupa nelieto internetu, nozīmē to, ka ir pāragri atteikties no tradicionālajiem informācijas kanāliem un arī pakalpojumiem. Turklāt, arī analizējot citus šī pētījuma rādītājus, jāsecina, ka gados vecākā iedzīvotāju grupa darbā ar internetu jūtas samērā nedroši. Piemēram, no tiem, kuri ir vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem un izmanto internetu, 48% aptaujāto atzina, ka jūtas vāji informēti par krāpšanas veidiem internetā. Tiesa, minētās vecuma grupas pārstāvji biežāk nekā citu vecuma grupu aptaujātie norādīja, ka nav kļuvuši par krāpšanas upuri internetā. Te gan jāpiebilst, ka arī tie, kuri šajā grupā izmanto internetu, dara to mazāk intensīvi nekā gados jaunāki respondenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aile Grupai reģistrēta pirmā komercķīla 7,115 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Aile Grupa reģistrējusi savu pirmo komercķīlu, liecina Lursoft dati.

Pieejamajā komercķīlas izziņā norādīts, ka 7,115 miljonu eiro vērtībā par labu ķīlas ņēmājai AS DNB banka ieķīlāti 28 AS UPB ķermeniskie pamatlīdzekļi.

Aile Grupa ir 2005. gada janvārī dibināts uzņēmums, kas nodarbojas ar plastmasas, alumīnija un koka - alumīnija stikloto konstrukciju ražošanu, tirdzniecību un montāžu.

Lursoft rīcībā esošā informācija norāda, ka pērn Aile Grupa turpināja racionalizēt efektīvu resursu pārvaldi un, papildus ieguldot jaunās ražošanas tehnoloģijās, uzņēmums nodrošināja stabilu saimnieciskās darbības jaudas palielinājumu. Uzņēmuma neto apgrozījums pērn sasniedza 13,101 miljonu eiro, salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu, apgrozījumā vērojams 22% pieaugums. Jānorāda, ka arī uzņēmuma peļņa pērn bija 37,867 tūkstoši pēc nodokļu nomaksas, kas ir 15 reižu lielāka . Aizvadītajā gadā Aile Grupa spēja nodrošināt darbavietas146 darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB banka un Deloitte Latvija skaidro, kādu ietekmi uzņēmumu ikdienā atstās jaunā nodokļu reforma.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis un sociālās iemaksas

Iedzīvotāju ienākuma nodoklī būtiskākā būs likmes maiņa kapitāla ienākumiem. Patlaban ir vairākas likmes - 10 un 15 %. 10 % banka ietur no depozīta procentiem, arī uz dividenžu izmaksu fiziskām personām. 15 % jāmaksā, piemēram, atsavinot nekustamo īpašumu, ja tas pieder fiziskai personai. Abas šīs likmes, domājams, tiks paceltas līdz 20 % vai pat tiks piemērota tā pati diferencētā likme, kas algas ienākumam. Savukārt algota darba ienākumiem piemērojamās likmes šobrīd tiek aktīvi apspriestas. Sākotnējais piedāvājums paredzēja ieviest 20% likmi visiem ienākumiem, bet šobrīd jau tiek runāts par diferencētām likmēm: 20% piemērojot tikai pirmajiem 20 tūkstošiem EUR gada ienākuma, pēc tam - 23% likme līdz 55 tūkstošiem EUR gadā un 31% likme ienākumam, kas pārsniedz 55 tūkstošus gadā. Pirms brīža NTSP jau izskanēja versija, ka augšējā likme varētu būt pat 33.5% apmērā, tā daļēji saglabājot vai asimilējot solidaritātes nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Baltijas M&A un privātā kapitāla balva tiek piešķirta Luminor, Food Union un Laumai

Dienas Bizness, 05.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma ietvaros, 4. oktobrī tika izziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvas ieguvēji. Visnozīmīgākie šā gada darījumi saņēma apbalvojumus trijās kategorijās.

Baltijas M&A gada darījums 2017 – Nordea un DNB darījums, kurā tika apvienoti uzņēmumi Baltijā

DNB, vadoša norvēģu finanšu pakalpojumu sabiedrība, un Nordea, lielākā finanšu pakalpojumu grupa Ziemeļeiropā, ir apvienojušas to darbības Baltijas reģionā, radot vadošu banku Baltijā ar spēcīgām saknēm Ziemeļvalstīs.

Šis ir lielākais darījums Baltijas valstu vēsturē – apvienoto aktīvu vērtība ir EUR 13 miljardi. Darījuma būtiskākais aspekts bija pārvarēt grūtības saistībā ar regulējumu: apvienošanai vajadzēja atļauju no ES Komisijas un Eiropas Centrālās bankas.

Baltijas privātā un riska kapitāla gada darījums 2017 – PAG Capital un Meridian Capital Management investīcijas sabiedrībā Food Union

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra pirmajās dienās Finanšu un kapitāla tirgus komisija Latvijā un Igaunijas finanšu regulators (Finantsinspektsioon) par jauno bankas Citadele Igaunijas filiāles vadītāju ir apstiprinājušas Jānu Lītmei.

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis saka: «2018. gadā plānojam strauju Citadeles Igaunijas filiāles darbības paplašināšanu – jaunu pakalpojumu ieviešanu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem. Jāna Lītmees pieredze banku sektorā un prasmes produktu virzīšanā tirgū būs būtiskas, lai sasniegtu plānotos mērķus. Priecājamies, ka Jāns nolēma turpināt savu karjeru Citadeles grupā.»

Jāns Lītmee ir ar 20 gadu pieredzi finanšu sektorā vadošos amatos Swedbank un DNB bankā. Pēdējos deviņus gadus DNB bankā kā valdes loceklis vadījis Igaunijas korporatīvo klientu un privātpersonu apkalpošanu, un pēdējos sešus gadus viņš bija atbildīgs arī par līzinga segmenta vadīšanu. Viņš ir ieguvis maģistra grādu banku biznesā un korporatīvajās finansēs Tartu Universitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Māris Kučinskis ir izveidojis darba grupu Latvijas «finanšu sektora pārveidei», kurā ietilpst trīs skandināvu banku un vienas amerikāņu īpašumā esošas bankas pārstāvji, bet nav neviena vietējās bankas pārstāvja. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola jau pirms tam ir publiski pieļāvusi desmit vietējo banku likvidāciju. Savukārt bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis intervijā Dienas Biznesam atzīst, ka šāds premjera darba grupas sastāvs, iespējams, ir «mājiens» par nākamo notikumu attīstības virzienu un pievienojas laikraksta bažām par iespējamu skandināvu banku karteļa veidošanos Latvijas teritorijā.

Latvijas četrās lielākajās bankās – Swedbank, Luminor Bank, SEB bank un Citadele banka – jaut tagad tiek apkalpoti 90% klientu. Noguldījumu apjoms rezidentu un nerezidentu bankās līdz šim gan dalījās aptuveni 60% pret 40%, bet vietējā kapitāla īpašumā esošās bankas darbojās pārsvarā nerezidentu sektorā. Taču ārvalstu noguldītāju izspiešana no Latvijas, ko iezīmē gan ABLV Bank darba apturēšana, gan bēdīgi slavenā Danas Reiznieces-Ozolas tēze par tikai 5% nerezidentu noguldījumu, kam ir jāpaliek mūsu bankās, visai drīz var novest pie situācijas, ka Latvijas tirgū pilnībā dominēs tikai četras premjera darba grupā pārstāvētās ārvalstu bankas, no kurām trīs turklāt ir viena reģiona – Skandināvijas bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik «tuvi» mēs jūtamies Eiropas Savienībai?

Arnis Kaktiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors, 01.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma dati, kas veltīti Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, vēsta, ka, lai gan Latvija jau 11 gadus ir Eiropas Savienības sastāvā, tomēr gandrīz katrs trešais iedzīvotājs vēl aizvien nemaz nejūtas kā pilntiesīgs Eiropas Savienības pilsonis (32%). Manuprāt, tas ir diezgan daudz un liecina par lielas iedzīvotāju daļas atsvešinātību no Eiropas Savienības.

Taču vienlaikus citu pētījumu centra SKDS veikto aptauju dati liecina, ka kopumā Latvijā kopš pagājušā gada rudens Eiro optimisms/Eiro entuziasms ir sasniedzis vēsturiski visaugstāko līmeni. Šī gada martā, atbildot uz jautājumu, vai Latvijas dalība Eiropas Savienība ir laba vai slikta lieta, kopumā 42% aptaujāto atbildēja, ka tā ir laba, un tikai 14% aptaujāto uzskatīja to par sliktu. Raksturīgi, ka laikā, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā un kad šajā sakarā pie mums notika pat referendums (kurš beidzās ar pārliecinošu «par»), sabiedrības attieksme pret Eiropas Savienību bija krietni rezervētāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī brīža potenciālais mājokļa pircējs ir vīrietis ar augstāko izglītību un ienākumiem virs 600 eiro mēnesī, liecina DNB bankas pasūtītais pētījums, kas veikts ar mērķi uzzināt Latvijas iedzīvotāju tuvākā gada plānus saistībā ar jauna mājokļa iegādi.

Pētījums ļāvis atpazīt arī galvenās dzimuma, vecuma, dzīvesvietas un citas iezīmes, kas visraksturīgākās šā brīža potenciālajiem mājokļu pircējiem.

Vērtējot pēc tautības, aptuveni puse no tiem respondentiem, kuri tuvākā gada laikā gatavojas iegādāsies mājokli, ir latvieši, puse – cittautieši. Tāda pat situācija ir arī to respondentu vidū, kuriem šī iecere ir tikai vēlamo plānu līmenī. Potenciālie mājokļa pircēji lielākoties ir respondenti ar augstāko bakalaura izglītību. Savukārt tie, kas tikai vēl apsver šo iespēju, – respondenti ar augstāko bakalaura vai augstāko maģistra izglītību teju vienādā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea un DNB apvienotās bankas padomes priekšsēdētājs būs Nils Melngailis

Lelde Petrāne, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea un DNB bankas apstiprinājušas plānotās apvienotās bankas Izpilddirektora un Padomes priekšsēdētāja amatus.

Par jaunās bankas Izpilddirektoru iecelts Erkki Raasuke, bet Padomes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīs Nils Melngailis.

Darījumu plānots slēgt 2017. gada 2. ceturksnī, tikmēr sasniedzot nākamos būtiskos posmus jaunās bankas izveidē - valdes apstiprināšanu un jauna zīmola izveidi. Mērķis ir radīt vadošu, uz klientiem orientētu banku Baltijas valstīs, vēsta abas kredītiestādes.

«Uzskatu, ka šī nav tikai divu banku apvienošana, bet ir spēcīgs sākuma punkts vēl fokusētākai pieejai un straujāk augošai bankai. Ar nepacietību gaidu tikšanos ar visiem abu banku darbiniekiem, lai uzsāktu darbu pie jaunās bankas izveides,» komentē Erkki Raasuke, plānotās apvienotās bankas Izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB grupa Latvijā 2017. gada pirmo ceturksni noslēgusi ar 5,6 miljonu eiro tīro peļņu, savukārt operacionālā peļņa šajā periodā veidojusi 4,9 miljonus eiro, informē bankas pārstāvji.

Klientu noguldījumu apjoms uz pirmā ceturkšņa beigām sasniedzis 1,2 miljardus eiro, bet kopējais aizdevumu portfelis - 1,5 miljardus eiro.

1.ceturkšņa pamatdarbības rezultāti uzrāda zināmu stabilitāti. Tīrie procentu ienākumi veidoja 9,6 miljonus eiro, neto komisiju apmērs 3,3 miljonus eiro, tādējādi tīro procentu ienākumu apjoms ir samazinājies par 2 %, tīro komisijas ienākumu apjoms pieaudzis par 1 % salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

Kopējās izmaksas šī gada pirmajā ceturksnī bija 9,1 miljons eiro, kas ir par 7 % mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, savukārt administratīvās izmaksas samazinājušās par 2 %. Šāds ietaupījums ir panākts, pateicoties efektīvākam filiāļu tīklam, bankai esot pieejamai vietās, kur klientiem tas visvairāk nepieciešams. Tāpat būtisku ietekmi veidojis arī darbs pie pārņemto aktīvu portfeļa - tam samazinoties, attiecīgi tiek veicināts arī uzturēšanas un administrēšanas izmaksu samazinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad turpināsies aktivitāte apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū

Žanete Hāka, 17.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no 2015.gada, kad Latvijas apvienošanās un pārņemšanas (M&A) darījumu tirgū vērā ņemama aktivitāte sākās tikai pavasarī, pērn tā visa gada garumā bija salīdzinoši vienmērīga, jaunākajā Murinus Advisers apskatā norāda uzņēmuma eksperti.

Kopumā publiski izziņoti tika aptuveni 50 darījumi - aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš. Augstākā darījumu aktivitāte gada garumā acīmredzami koncentrējās trīs nozarēs. Veselības aprūpes sektorā biržā kotētais farmācijas uzņēmums Olainfarm AS kļuva par gada darbīgāko pircēju, iegādājoties četrus uzņēmumus, tostarp organiskās kosmētikas un medicīnas piederumu ražotājus, kā arī privātu medicīnas klīniku.

Pēdējais no tiem - Klīnika DiaMed SIA - vienlaikus bija arī viena no gada ievērojamākajām privātā kapitāla ieguldījumu realizācijām; 74,98% uzņēmuma kapitāla daļu Olainfarm AS iegādājās no Eko Investors pārvaldītā Otrā Eko Fonda.

Papildus šiem darījumiem, vairāki briļļu, lēcu un optometrijas instrumentu tirgotāja Optometrijas Centrs SIA vadības komandas dalībnieki iegādājās uzņēmuma kontrolpaketi darījumā, ko finansēt palīdzēja mezanīna kapitāla fonds BPM Capital, kas iegulda Baltijas valstīs un Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru