Būvniecība un īpašums

Dzirkalis: Sertifikāta apturēšana spilgti atklāj būvniecības regulējuma nepilnības

Zane Atlāce - Bistere, 27.02.2020

Jaunākais izdevums

Daudzfunkcionālā kompleksa "Z Towers" ekspertīzes veicējs Artis Dzirkalis lēmumu uz laiku apturēt viņa sertifikātu uzskata par nepamatotu un grasās to pārsūdzēt.

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pieņemtais lēmums ir pilnībā nepamatots un tikai spilgti atklāj Latvijas būvniecības regulējuma nepilnības, uzskata inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētājs A.Dzirkalis.

"Latvijā šobrīd normatīvajos aktos nav precīzi noteikts, kādā apjomā un detalizācijā veicama būves ekspertīze. Attiecīgi, iebildumi par ekspertīzes dokumentēšanu un metodiku nav pamatoti; turklāt ekspertīze tika veikta, lai izvērtētu mehānisko stiprību, stabilitāti un būvkonstrukciju drošumu," norāda A.Dzirkalis.

Vienlaikus viņš uzsver, ka būvju kompleksa "Z Towers" ekspertīze veikta ļoti rūpīgi, turpat gada garumā, cieši sadarbojoties ar ēkas projektētājiem, būvinženieriem, būvuzraugiem un citiem speciālistiem, izmantojot vairāk nekā 10 gadu laikā izstrādātu, uz pieredzi un kompetenci balstītu būves ekspertīzes veikšanas metodoloģiju. Turklāt ekspertīžu mērķis bija gūt papildus pārbaudes un apstiprinājumu tam, ka ēka patiešām ir droša un uzbūvēta saskaņā ar projektētāja paredzētajiem būvkonstrukciju risinājumiem, kas ievērojami pārsniedz ne tikai Latvijas būvnormatīvu prasības, bet arī Eirokodeksa prasības.

A.Dzirkalis un viņa vadītais inženieru birojs "CMB" pēdējo četru gadu laikā veicis vairāk nekā 70 ēku un publisku būvju pārbaudes visā Latvijā, kas līdz šim nav raisījušas iebildumus vai jautājumus no uzraugošo institūciju puses.

Viņš arī piebilst, ka BVKB pieņemtais lēmums neapstrīd būvspeciālista ekspertīzes atzinumu par "Z Towers" nesošo būvkonstrukciju drošumu un atbilstību projektam, bet tikai ekspertīzes veikšanā izvēlēto metodiku un tās dokumentēšanu.

Jāpiebilst, ka A.Dzirkalis ir arī Latvijas Būvniecības padomes vadītājas vietnieks un Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis.

Db.lv jau rakstīja, ka BVKB Būvspeciālistu sertificēšanas nodaļas pieņemtais lēmums ir stājies spēkā šā gada 24. februārī un tas ir apstrīdams BVKB direktoram viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Tāpat vēstīts, ka vairāk nekā 200 miljonus eiro vērtais daudzfunkcionālā komplekss "Z Towers" ir viens no lielākajiem privātā sektora projektiem Latvijā, ko jau ilgāk nekā desmit gadus virza "AS Tower Construction Management". Projekta pabeigšanas termiņš vairākkārt ir pārcelts, mainīta tā koncepcija un to ilgstoši neizdevās nodot ekspluatācijā.

Objektā izveidotas dzīvojamās un biroju telpas, kā arī moderna infrastruktūra, tai skaitā restorāni, fitnesa centrs ar peldbaseinu, pazemes autostāvvieta 700 automašīnām, kā arī elektrisko automašīnu uzlādes punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvspeciālists Artis Dzirkalis iesniedzis Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) iesniegumu par lēmuma apstrīdēšanu saistībā ar viņam piešķirtā būvprakses sertifikāta apturēšanu.

A.Dzirkalis iesniegumā norāda, ka lēmums ir nepamatots, prettiesisks un tas tiek apstrīdēts pilnībā. "Latvijā šobrīd normatīvajos aktos nav precīzi noteikts, kādā apjomā un detalizācijā veicama būves ekspertīze. Attiecīgi, iebildumi par ekspertīzes dokumentēšanu un metodiku nav pamatoti; turklāt ekspertīze tika veikta, lai izvērtētu mehānisko stiprību, stabilitāti un būvkonstrukciju drošumu," jau iepriekš pamatoja A.Dzirkalis.

Par lēmuma nepamatotību liecina virkne faktu uz ko A.Dzirkalis norāda iesniegumā BVKB. To skaitā lietas attiecināšana uz atšķirīgu apstākļu tiesu praksi, lēmuma pamatošanu ar subjektīviem ieskatiem, nevis objektīvi pastāvošu normatīvo regulējumu, nepamatotu rīcību, kas ir pretrunā Sūdzību komisijas lēmumam u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons ievēlēts par Latvijas Būvniecības padomes priekšsēdētāju.

Turpmākos trīs gadus Latvijas Būvniecības padomi vadīs G. Miķelsons, bet par vietnieku ievēlēts Artis Dzirkalis, kurš pārstāv Latvijas Ilgtspējīgas Būvniecības padomi.

G.Miķelsons padomes darbu vadīja arī iepriekš – kopš 2020. gada 26. marta. "Darbs pie būvniecības nozarei aktuāliem attīstības jautājumiem turpinās un izaicinājumu netrūkst. Jaunie sociāli ekonomiskie apstākļi un straujā pārmaiņu dinamika rāda, cik liela nozīme ir vidējā termiņā plānotiem un sakārtotiem nozares jautājumiem, kas Padomes un nozares ministrijas veicamo darbu sarakstā ir noteikti kā prioritārie. Jāraugās, kā abpusējā dialogā starp būvniecības nozares organizācijām un ministrijām, turpmāk būs iespējams panākt arī labākus, efektīvākus, ātrākus un jēgpilnākus īstermiņa risinājumus," norāda G.Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru