Jaunākais izdevums

Līdz ar jūras flotes tehnoloģiju attīstību Latvijas Jūras akadēmijā pieaug studiju procesā izmantoto tehnoloģiju parks, kurā esošās iekārtas kā simulatori aizvien vairāk tiek izmantotas inženierzinātņu un kuģu vadības jūras virsnieku apmācībā, informē akadēmijas pārstāvji.

Jaunākais apmācību procesā iekļautais simulators ir Augstsprieguma simulators, kas studentiem ļaus apgūt iemaņas kuģa augstsprieguma iekārtu apkalpošanā. Simulators iegādāts par aptuveni 9000 eiro.

«Pēdējos gados uz kuģiem – gan pasažieru, gan kravas kuģiem strauji aug dažādu moderno tehnoloģiju izmantošana. Tāpēc zināšanas darbā ar jaunajām tehnoloģijām tiek prasītas arī no jaunajiem jūrniecības speciālistiem. Šobrīd pasaulē trūkst ap 30 000 kuģu virsnieku, tas ir, stūrmaņu, mehāniķu un elektromehāniķu. Taču darba tirgū jauno speciālistu konkurētspēja ir cieši saistīta ar praksi, savukārt kvalitatīva prakse – ar jau krastā iegūtām reālām zināšanām par kuģu darbību un vadību,» stāsta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) rektors Jānis Bērziņš.

LJA studiju procesā aizvien vairāk tiek izmantoti dažādi tehnoloģisko procesu simulatori ar kuru palīdzību mācību procesā iespējams simulēt dažādus tehniskos un drošības procesus uz kuģa.

Jaunākais LJA apmācību procesā iekļautais simulators ir Augstsprieguma simulators, kas studentiem ļaus apgūt iemaņas kuģa augstsprieguma iekārtu apkalpošanā. Tā iegādi finansiāli atbalstīja AS Latvijas Kuģniecība, bet SIA ABB Latvija – ar izdevīgu piedāvājumu.

«Augstsprieguma simulators ir loģisks attīstības solis, ņemot vērā, ka aizvien vairāk kuģu, tostarp gan pasažieru, gan kravas kuģu, sāk izmantot dažādas augstsprieguma iekārtas, un šīs zināšanas tiek prasītas arī no jaunajiem jūrniekiem,» skaidro Jānis Bērziņš.

Līdz šim LJA topošie jūrnieki praktiskās iemaņas darbam uz kuģa, kas ļauj sagatavoties arī praksei uz kuģa, varēja apgūt jau ar piecu esošo dažāda veida simulatoru palīdzību.

Kuģa dzinēja un enerģētiskā aprīkojuma simulators ne tikai ļauj 3D formātā iepazīt visas iekārtas, bet arī tās vadīt, simulēt to bojājumus, vadīt jaudas u.c. Kuģa tiltiņa simulators ir būtiska iekārta kuģu stūrmaņu apmācībā, jo tiltiņa simulators nodrošina 240 grādu redzamību un ļauj trenēties darbam ar kuģa redzamības iekārtām realitātei pietuvinātos apstākļos. Tiltiņa simulatora samazinātais variants ar 12 darba vietām arī nodrošina kuģa vadības pults, radara un elektroniskās kartes apgūšanu. Sakaru simulators ļauj praktiski apgūt dažādus uz kuģa nepieciešamos saziņas veidus, tas ir, gan saziņai uz kuģa, gan saziņā kuģis – kuģis un kuģis – krasts. Drošības simulators ir būtiska iekārta, kas ļauj izspēlēt dažādas kuģa avārijas un apgūt iemaņas darbam kuģa avārijas situācijās. Savukārt Dzīvības drošības simulators ir tehnoloģiju kopums, kas iekļauj gan praktiskus treniņus, piemēram, reālu lēkšanu ūdenī no 4,5 metru augstuma un iekāpšanu glābšanas plostiņā, gan cilvēku glābšanu piedūmotās telpās ugunsgrēka apstākļos u.tml. Visi LJA esošie simulatori, kā arī to pasniedzēji ir atbilstoši sertificēti.

Simulatori LJA tiek izmantoti apmācību procesā pēc teorētisko zināšanu apguves un pirms prakses uz kuģa, kas kopumā ilgst vienu gadu. Prakse ir būtiska nepieciešamība jauno jūrniecības speciālistu darba tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas 28. jūlija valdes sēdē Rīgas brīvostas valde Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā apstiprināja Ansi Zeltiņu.

Jau 28. jūnijā Rīgas brīvostas valde vienbalsīgi atbalstīja A.Zeltiņa kandidatūru pārvaldnieka amatam, bet vēl bija jāsaņem arī satiksmes ministra Ulda Auguļa saskaņojums, kas tika saņemts. Darbu pārvaldnieka amatā A.Zeltiņš sāks no 1. augusta.

«Ansis Zeltiņš ir dzimis 1975. gadā, ieguvis profesionālo bakaulaura/maģistra grādu jūras transportā Latvijas Jūras akadēmijā, kā arī maģistra grādu biznesa vadībā Salfordas Universitātē, Apvienotajā Karalistē. A.Zeltiņa profesionālā pieredze saistīta gan ar kuģniecības nozari (kapteiņa palīgs uz Aframax tipa kravas kuģiem), gan vadošos amatos privātajā un publiskajā sektorā transporta un loģistikas jomā. Pašlaik A.Zeltiņš ieņem VAS Latvijas dzelzceļš padomes priekšsēdētāja amatu, ir SIA Rīgas brīvostas flote direktors un valdes loceklis, kā arī VAS Latvijas Jūras administrācija valdes priekšsēdētāja padomnieks. Pirms tam bijis transporta nozares atašejs Eiropas Savienībā, vadījis VAS Latvijas Jūras administrācija, kā arī strādājis vadošos amatos vairākās privātos ar transporta un loģistikas nozari saistītos uzņēmumos,» informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatam izvirza LDz padomes priekšsēdētāju Zeltiņu

LETA, 14.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostas pārvaldnieka amata pretendentu atlases komisija par labāko kandidātu atzinusi AS Latvijas dzelzceļš (LDz) padomes priekšsēdētāju Ansi Zeltiņu.

Komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Jūras administrācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Krastiņš aģentūrai LETA nedēļas sākumā pastāstīja, ka no sākotnējiem 24 kandidātiem potenciālo Rīgas brīvostas pārvaldnieku liste tika sašaurināta līdz trim cilvēkiem.

Savukārt šodien Krastiņš informēja, ka pēc intervijām konkursa komisija vienprātīgi izraudzījusies vienu kandidātu, kurš atbilstoši izstrādātajam nolikumam guvis pārliecinoši lielāku punktu skaitu nekā pārējie pretendenti. Par izraudzīto kandidātu paziņots Rīgas brīvostas valdei.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis aģentūrai LETA apstiprināja, ka osta šo informāciju saņēmusi un piedāvātais kandidāts ir Zeltiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amatā apstiprināts Edmunds Valantis

Lelde Petrāne, 02.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta sēdē š.g. 2. jūnijā Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra amatā apstiprināts Edmunds Valantis, kurš kopš 2016. gada jūnija pildījis EM valsts sekretāra vietnieka būvniecības un mājokļu jautājumos amata pienākumus.

Ministrija informē, ka lēmums par pārcelšanu pieņemts, ievērojot EM valsts sekretāra vietnieka E. Valanta pieredzi darbā valsts pārvaldē, zināšanas un profesionālos sasniegumus ministrijas darbības jomās - Eiropas Savienības fondu programmu izstrādē un ieviešanā, finanšu instrumentu izstrādē, investīciju piesaistē, kā arī būvniecības un mājokļu nozarē, kurā pēdējos gados īstenotas būtiskas pozitīvas pārmaiņas – ieviesta elektroniskā darba laika uzskaite, digitalizēts būvniecības process, noslēgta ģenerālvienošanās par darba samaksu nozarē.

Kopš 2019.g. novembra E. Valantis pilda arī VAS "Latvenergo" padomes priekšsēdētāja pienākumus un kopš 2013.g. jūnija - Baldones novada domes deputāta pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Augulis atbalsta Zeltiņa kandidatūru Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā

Dienas Bizness, 14.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzklausot Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatam virzītā Anša Zeltiņa redzējumu par Rīgas ostas turpmāko attīstību, kā arī ņemot vērā pretendentu atlases un izvērtēšanas komisijas un Rīgas brīvostas valdes vienbalsīgu atbalstu Zeltiņa virzīšanai amatā, satiksmes minsitrs Uldis Augulis pieņēma pozitīvu lēmumu attiecībā uz Zeltiņa virzīšanu apstiprināšanai minētajā amatā, informē ministra padomniece komunikācijas jautājumos Liene Užule.

Pēc Auguļa saskaņojuma mēneša beigās tiks sasaukta Rīgas brīvostas valdes sēde, kurā jāpieņem gala lēmums un Zeltiņš jāapstiprina amatā.

Piektdien, 14.jūlijā, Zeltiņš satiksmes ministram prezentēja savu redzējumu par Rīgas ostas turpmāko attīstību, tai skaitā izaicinājumiem un veicamajiem galvenajiem uzdevumiem. Ministrs uzsver, ka Rīgas brīvosta ir būtiski attīstījusies, kļuvusi par vienu no vadošajām ostām Baltijas valstīs. Nākamajam Rīgas brīvostas pārvaldniekam būs jāspēj līdzsvarot valsts un pašvaldību intereses, nodrošinot efektīvu ostas pārvaldības procesu.

Kā Rīgas ostas pārvaldnieka galvenos uzdevumus Augulis akcentē nepieciešamību nodrošināt brīvostas pārvaldības caurskatāmību, tai skaitā Valsts kontroles ieteikumu striktu ieviešanu un profesionālu personāla, finanšu vadību. Tāpat ir sekmīgi jārealizē Krievu salas projekta īstenošana, kā arī jāveicina uzņēmējdarbības izaugsme, sekmējot kravu plūsmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegādes ar kuģi vai autotransportu nākotnē arī kaimiņvalstu klientiem, piemēram, ostām (par ko DB jau rakstīja 15.06.2017.) nebūt nav vienīgās Lietuvas komersantu ieceres SDG izmantošanai. Pēc Klaipēdas termināļa izveides Lietuvas ekonomikas ministrija aicinājusi ieinteresētās puses atrast veidus, kā labumu no SDG varētu gūt arī vietējā rūpniecība, sarunā ar Latvijas žurnālistiem norādīja Lietuvas SDG klastera koordinators Andrjus Sutņiks.

Tagad klasterī, kas darbojas jau vairāk nekā gadu, tiek īstenoti projekti, kuros rezultāts dienasgaismu ieraudzīs šogad un nākamajā gadā. Klastera biedru vidū ir mācību un zinātniskās iestādes, globālās tehnoloģiju kompānijas, kā arī vietējie uzņēmumi. Viena no iecerēm ir izveidot SDG termināļa procesu simulatoru un apmācību infrastruktūru. Klaipēdas Universitātē un Lietuvas Jūras akadēmijā jau ir mācību programmas, kas saistītas ar SDG pielietošanu. Mūsu dienvidu kaimiņi arī cer, ka klasterī jaunas tehnoloģijas ne tikai tiks radītas, bet izdosies arī izveidot tirdzniecības kanālus, lai tās izplatītu.

Sadarbojoties Klaipedos nafta, stividorkompānijai BEGA, Lietuvas dzelzceļam un mācību iestādēm, klastera ietvaros tiek projektēta ar SDG darbināma manevru lokomotīve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju ievēlēts Viesturs Zeps

Lelde Petrāne, 20.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā Rīgas brīvostas valdes sēdē par valdes priekšsēdētāju ievēlēts Viesturs Zeps, savukārt par priekšsēdētāja vietnieku - Pāvels Rebenoks.

V. Zeps ir ieguvis maģistra grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes Eiropas studijās. Pašreiz studē biznesa vadību Banku augstskolas doktorantūrā, kā arī pasniedz lekcijas Inovācijas finansēšanā un Inovācijas vadīšanā Rīgas Tehniskajā universitātē, Banku Augstskolā un Ventspils Augstskolā.

Pašreiz ir Rīgas domes deputāts un deputātu frakcijas "Latvijas attīstībai" vadītājs. Bijis ES iniciatīvas (investīciju fonda) "InnoEnergy" vadītājs Latvijā. Ir izstrādājis un vadījis virkni projektu, kas saistīti ar inovācijas ieviešanu, riska kapitāla investīciju piesaisti, tehnoloģisko izstrādņu piemērošanu tirgum un komercializāciju, kā arī jaunu tehnoloģisku start-up uzņēmumu veidošanu. V.Zeps ir vadījis vairākus elektronikas un IT uzņēmumus, kā arī strādājis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, piedaloties nacionālās inovācijas sistēmas izveidē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklē būvprojekta izstrādātāju kādreizējās Jūras akadēmijas ēkas Kronvalda bulvārī pārveidei Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vajadzībām, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Izsludināts konkurss par būvprojekta izstrādi nama pārbūvei un pielāgošanai ministrijas vajadzībām un būvprojekta autoruzraudzības veikšanu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā. Pretendenti va/s Valsts nekustamie īpašumi piedāvājumus var iesniegt līdz marta beigām.

Līdz ar šo konkursu par soli tuvāk atdzimšanai ir 1900. gadā celtais lepnais nams Kronvalda bulvārī, kas šobrīd iekļauts Rīgas vidi degradējošo būvju sarakstā kā B kategorijas grausts, kas nozīmē, ka tā ir cilvēku drošību apdraudoša būve potenciāli bīstamā tehniskā stāvoklī. Par kapitālā remonta nepieciešamību tika runāts jau divtūkstošo gadu sākumā, kad tur vēl mita Jūras akadēmija. Pēc akadēmijas pārcelšanās uz Daugavgrīvu, ēka gadiem stāvējusi tukša un neizmantota, kas tās jau tā neapmierinošo tehnisko stāvokli tikai pasliktinājis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.novembra krastmalā notika Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Parādē piedalījās vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēja Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kā arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja 1.kājnieku bataljona karavīri ar Latvijas armijas karogu, bet aiz tā triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes – Baltijas aizsardzības koledžas - karogu nesa tās klausītāju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru