Ražošana

Foto: Kā top Troll Smiltene bērnu gultiņas

Jānis Strautiņš, 22.02.2019

Troll Smiltene bērnu gultiņu tapšanas process skatāms tālāk galerijā!

No bērza zāģbaļķiem izgatavotās sagataves ir sazāģētas, ņemot vērā mēbeļu detaļu garumu, lai varētu nodrošināt optimālu izejmateriāla kustību ražošanā.

Foto: Matīss Markovskis

Jaunākais izdevums

Bērnistabas mēbeļu ražošanas uzņēmums Troll Smiltene apvieno spēkus un turpmāk ražošanu koncentrēs vienuviet

SIA Troll Smiltene turpmāk visu ražošanu koncentrēs Smiltenē. Tas nule aizvēris Siguldas struktūrvienību, no kurienes iekārtas kopā ar daļu darbinieku pārceltas uz uzņēmuma pamatražotni Smiltenē.

No krēsliņa līdz skapim

Apvienot ražotnes vienā nolemts, meklējot ceļus, kā samazināt izmaksas un ražot efektīvāk. Iepriekš Smiltenes ražotne specializējās bērnu gultiņu, šūpulīšu un krēsliņu ražošanā, bet Siguldā tapa «lielās mēbeles», kā tās dēvē uzņēmumā, piemēram, skapji un kumodes.

Uzņēmumā top aptuveni 70 dažādu veidu produkti, pamatā Troll Smiltene koncentrējas uz gultiņām. Paralēli tiek ražots tik plašs mēbeļu klāsts, lai vecāki varētu pilnībā nokomplektēt jaundzimušā istabu, – no pārtinamā galdiņa līdz barošanas krēsliņam. No Siguldas uz Smilteni pārcelts arī tekstila iecirknis, līdz ar to baldahīni, paladziņi un cita veida tekstila izstrādājumi top šeit uz vietas. Smiltenē tagad darbojas arī ražotnes interneta veikals. Smiltenē radīto mēbeļu rozīnīte esot dizains, ko veido dizaineru komanda no Latvijas kopdarbā ar kolēģiem no Zviedrijas.

Gultas arī poļiem un ķīniešiem

Uzņēmums Troll Smiltene, kura apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 4,5 miljonus eiro, pamatā darbojas eksportā. 2018. gadā deviņas no desmit gultiņām pārdotas ārpus Latvijas tirgus. Troll Smiltene ražotās bērnu mēbeles nonāk visā Baltijā, kā arī Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Polijā, Beļģijā, Nīderlandē, Francijā, Grieķijā, arī Austrālijā, ASV, Ķīnā, Honkongā, tāpat Lielbritānijā. Nozīmīgākie partneri eksportā ir skandināvi, un tas ir likumsakarīgi, jo Latvijā ražojošais uzņēmums ietilpst zviedru uzņēmumu grupā. Neskatoties uz to, ka darbinieku skaits, pārceļot uz Smilteni Siguldas ražotni, ir nedaudz samazinājies, bērnu mēbeļu ražotne joprojām nodarbina ievērojamu skaitu cilvēku – ap 150 .

Uzņēmums, kas Smiltenē darbojas jau kopš 1994. gada, apsver iespēju nākotnē paplašināt ražotni, būvējot jaunas ražošanas telpas.

Ar bērza karogu

Mēbeļu nozarē pasaulē un arī vietējā tirgū valda sīva konkurence, stāsta uzņēmuma pārstāve Gultiņu trollis – abām kājām Smiltenē Vija Niedre. Troll Smiltene, tāpat kā citi mēbeļu ražotāji, pašlaik analizē tirgus izmaiņas pēc IKEA veikala atvēršanas, taču šī notikuma ietekmes mērogu pagaidām precīzi vēl novērtēt nevarot, norāda V. Niedre, lai gan ir skaidrs, ka tirgus ir ietekmēts.

Smiltenieši sevi tirgū piesaka kā dabīgu koka mēbeļu ražotāju, kura ražošanas cikls sākas no zāģbaļķa un beidzas ar gatavu, iepakotu produktu. Pamatā mēbeles top no bērza, dažkārt tiek izmantots arī alksnis. Koka izmantošana ir priekšrocība tirgū kvalitātes ziņā, taču rada izaicinājumus, ja konkurētspēju vērtē pēc produkcijas cenas. «Mēbeles ir izturīgas, un izmantotā koksne ir to pievienotā vērtība, taču reizē tā ir klupšanas akmens cenas dēļ, sevišķi vietējā tirgū,» atzīmē V. Niedre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smiltenes un Beverīnas novadiem veidos jaunu vizuālo identitāti

Zane Atlāce - Bistere, 04.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu Smiltenes un Beverīnas novadu uzņēmējdarbības un tūrisma attīstību, investīciju piesaisti, kā arī uzlabotu to atpazīstamību Latvijas un starptautiskā mērogā, tiem šogad tiks izstrādāta jauna vizuālā identitāte un zīmolvedības un mārketinga komunikācijas stratēģija.

Tiesības to izstrādāt saskaņā ar iepirkuma rezultātiem ieguvusi reklāmas aģentūra Bounce.

Pašvaldībām ir svarīgi novada unikālās vērtības apzināt, pozicionēt un efektīvi komunicēt atbilstoši mūsdienu tendencēm. «Novadiem jāspēj būt konkurētspējīgiem, palielinot iedzīvotāju lojalitāti, piesaistot viesus un investorus, tāpēc apsveicami, ka pašvaldības izmanto savas iespējas un piesaista līdzfinansējumu, lai strādātu pie sava tēla veidošanas,» uzskata Bounce vadītājs Eduards Dubovickis.

Smiltenes un Beverīnas novadi var lepoties ar tūrisma apskates objektiem, kultūrvēsturisko mantojumu, ainavisko dabu un vietējiem uzņēmumiem – piemēram, vienu no reģionā vadošajiem piena produktu ražotājiem Smiltenes Piens, ceļu un tiltu būves uzņēmumu 8 CBR, mēbeļu ražošanas uzņēmumu Cosybed, Brenguļu alus darītavu, bērnu mēbeļu ražotāju Troll Smiltene, mazumtirdzniecības uzņēmumu Firma Madara 89 u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Gofrētā kartona izstrādājumi SIA Skultes kartons

Žanete Hāka, 21.02.2020

Tālāk galerijā skatāms, kā top gofrētā kartona izstrādājumi SIA "Skultes kartons". Uzņēmums ražo C markas (4 mm biezums) gofrēto kartonu.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Saulkrastu novada uzņēmuma SIA "Skultes kartons" ražotnē, kur top gofrētā kartona izstrādājumi.

SIA "Skultes kartons" dibināts 2009.gada aprīlī, un patlaban savu produkciju realizē gan vietējā tirgū, gan ārvalstīs.

Kompānijas ražotās produkcijas klāstā ietilpst gofrētais kartons un dažādi iepakojumi no šī materiāla, piemēram, kastes mēbeļu ražošanas nozarei, transporta sektoram, pārtikas rūpniecībai un citām jomām, stāsta kompānijas valdes loceklis Aigars Bārda.

Starp kompānijas klientiem ir tādi Latvijā zināmi ražotāji kā "PNB Print", "Troll Smiltene", "Cosybed", kā arī vēl aptuveni 200 mazāki klienti, tāpat uzņēmums sadarbojas arī ar starpniekiem, kas kastes tālāk pārdod citās valstīs, piemēram, Somijas uzņēmumam "Fiskars", latvieša radītajai alus darītavai Rovaniemi un citiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru