Jaunākais izdevums

Spītējot ievērojamam ceļotāju skaita kritumam un cerot uz pozitīvām pārmaiņām 2021. gadā, “ATU Duty Free” lidostā “Rīga” izveidojis divas jaunas tirdzniecības vietas un paplašina Latvijā ražoto preču un produktu pārstāvniecību, informēja uzņēmuma pārstāvji.

2020. gadā “ATU Duty Free” Latvijā guva 32% no 2019. gada ienākumu apjoma. Savukārt 2021. gada pirmā ceturkšņa ienākumi pielīdzināmi 13% no 2019. gada sākuma rezultātiem. Tomēr, pakāpeniski pielāgojoties jaunajiem apstākļiem un sadarbojoties ar lidostu “Rīga”, aviokompāniju “airBaltic” un citām aviācijas organizācijām, tirdzniecības uzņēmums turpina attīstību Latvijā. Nupat divu jaunu tirdzniecības vietu izveidošanai Rīgas lidostā ieguldīti 97 000 eiro.

2020. gadā lidostu “Rīga” apmeklēja par 74,2% mazāk pasažieru, nekā iepriekšējā gadā. Samazinājies arī apkalpoto lidojumu skaits. Šie rādītāji ievērojami ietekmēja ne vien aviokompānijas, bet arī lidostā “Rīga” esošo tirdzniecības uzņēmumu “ATU Duty Free”.

Lai stabilizētu darbību 2020. gadā, “ATU Duty Free” Latvijā teju par trešdaļu samazināja kopējās darbības izmaksas. Turklāt, būdams Valsts ieņēmumu dienesta Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieks, uzņēmums izmantoja valsts palīdzību, tostarp dīkstāves pabalstus un atbalstu algu subsīdijai darbiniekiem. “Lai arī tas nesedza visus zaudējumus, šis atbalsts mums palīdzēja kontrolēt finanšu plūsmu šajos sarežģītajos apstākļos,” atzina “ATU Duty Free” ģenerāldirektors Ersans Ardžans (Ersan Arcan).

Trešdien, 5. maijā, lidostā atklāta jauna tirdzniecības vieta “Roots of Latvia”, renovētās telpās durvis vēra “Fashion & Accessories”, bet darbību atjaunoja “Victoria’s Secret”.

Jau pirms pandēmijas uzņēmums lidostā “Rīga” uzsāka vairāku veikalu renovāciju, taču situācija pasaulē šo procesu apturēja. “Kā starptautiskam uzņēmumam, mums ir globālā darbības politika un procedūras, kurām sekojam. Turklāt “ATU Duty Free” ciena arī lokālās tirdzniecības vietas, kuras vadām. Mēs ticam, ka divu jaunu veikalu atvēršana radīs Rīgas lidostā svaigu atmosfēru un būs kā cerības dzirkstele pozitīvai attīstībai nākotnē,” norādīja Ardžans.

Kopumā “ATU Duty Free” lidostā “Rīga” tirdzniecības vietās strādā 119 darbinieki. Minētajās tirdzniecības vietās no esošās komandas piesaistīs 16 cilvēkus.

Zīmīgi, ka veikalā “Roots of Latvia” pircējiem pieejams vēl plašāks piedāvājums, kopumā vairāk nekā 860 produktu no 30 Latvijas ražotājiem, tostarp “Rāmkalni”, “Ievas Siers”, “Brīvais Vilnis”, “Lāči”, “Riga Gold”, “Skrīveri”, “Aldaris”, “Abava”, “Valmiermuižas alus”, “Pure Chocolate”, “Madara Cosmetics” un citiem. 2021. gadā preču klāstam pievienojušies arī divi jauni uzņēmumi – “Sudrablīns” un “Alteas”.

Rūpējoties par tirdzniecības vietu darbinieku un pircēju drošību, “ATU Duty Free” rīkojas atbilstoši visām Latvijas valdības noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām un ierobežojumiem. “Izmantojot standarta uzkopšanas pakalpojumus, esam lūguši veikt papildu dezinfekcijas un tīrīšanas darbus gan veikalos, gan biroja telpās. Tāpat nodrošinām regulāru HVAC ventilācijas sistēmu apkopi, roku dezinfekcijas līdzekļu pieejamību un informatīvās grīdas uzlīmes par divu metru distances ievērošanu,” teica Ardžans.

Vērtējot aviācijas industrijas atkopšanās iespējas, Ardžans uzsver, ka šī ir globāla krīze un pēc viņa ieskatiem atgūšanās visā pasaulē būs krietni ilgāka un lēnāka nekā pēc jebkuras citas iepriekšējās krīzes.

“Aviācija un tūrisms ir sevišķi trauslā pozīcijā. Lai nozare atkal sāktu augt, līdztekus lidojumu un pasažieru skaita atjaunošanai ir svarīgi arī citi elementi. Pirmkārt, iekšējā tirgus un ekonomikas stabilitāte, jo tas ļauj aviosabiedrībām saglabāt flotes. Otrkārt, gaisa pārvadājumu pieprasījuma atjaunošanās. Tas ir atkarīgs ne tikai no valstu ierobežojumiem, bet arī vēlmes ceļot. Pašlaik redzam, ka spēcīgāks ir īso aviācijas pārvadājumu segments, jo cilvēki tā jūtas drošāk,” skaidroja Ardžans.

Pēc Ardžana teiktā, ATU gadījumā izaugsmi ietekmē arī diasporas ceļošanas iespējas, piemēram, Turcijā, Maķedonijā, Gruzijā un Tunisijā. Pašlaik Gruzijas un Tunisijas valdības vēl saglabā stingrus ceļošanas ierobežojumus. “Esmu pārliecināts, ka līdzko šie ierobežojumi tiks atcelti, tā pasažieru apgrozījums Izmirā un Ankarā, kur ATU arī nodrošina pakalpojumus, atjaunosies strauji,” piebilda Ardžans.

Treškārt, būtisks faktors aviācijas un tūrisma nozares atdzimšanai ir vakcinācijas līmenis. “Manuprāt, vakcinācijas līmenim sasniedzot 70-80% sabiedrības, atjaunošanās kļūs straujāka,” sacīja uzņēmuma vadītājs.

Starptautiskais aviācijas jomas eksperts arī uzsvēra, ka nozares atjaunošanās nebūs visā pasaulē vienāda, taču viņš ir pārliecināts, ka lidosta “Rīga” būs viena no tām lidostām, kas atjaunos darbību pilnībā salīdzinoši ātri. Viņš brīdināja, ka vēl būs jārēķinās ar gana ilgu pārejas periodu, jo pasažieri noteikti būs piesardzīgāki lidostu termināļos un visticamāk saglabāsies augsts stresa līmenis vēl kādu brīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no šā gada oktobra, ikvienam, kurš iepirksies lidostas “Rīga” izlidošanas zonas “ATU Duty Free” veikalos, būs pieejams inovatīvs pakalpojums - nosūtīt pirkumu uz jebkuru sevis izvēlēto “Omniva” pakomātu kādā no Baltijas valstīm, informēja tirdzniecības uzņēmuma vadītājs Latvijā Tamers Džigeroglu (Mr. Tamer Cigeroglu).

Pakalpojums būs pieejams tiem ceļotājiem, kas dodas uz kādu no galamērķiem Eiropas Savienībā (ES).

Džigeroglu uzsvēra, ka par labu šādam pakalpojumam lemts, analizējot jaunos iepirkšanās paradumus, ko ietekmēja gan pandēmija, gan arī paaudžu atšķirīgās pieejas.

“Mūsdienās iepirkšanās neattiecas tikai uz preci, kuru iegūstam. Jaunajā laikmetā klienti pērk iepirkšanās pieredzi, un personalizēti pakalpojumi izceļas ar savu kvalitāti. Šajā jomā mēs piedāvājam saviem klientiem priviliģētu pakalpojumu ar daļējas piegādes iespēju, kas ietilpst mūsu pakalpojumā “Shop & Collect” jeb “Iepirkties & saņemt”. Pēc iepirkšanās mūsu beznodokļu veikalos viņu iegādātie produkti tiek nosūtīti uz saņemšanas punktiem, kas atrodas vistuvāk viņu dzīvesvietai, lai ceļojuma laikā viņiem nebūtu jānēsā produkti līdzi,” saka Džigeroglu.

Komentāri

Pievienot komentāru