Investors

Investīcijām naftas kompānijās ar roku atmet arī Bafets

Jānis Šķupelis, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Uz zemākas naftas cenas fona daudzas pasaules lielākās kompānijas vairs nesola tik lielu peļņas palielināšanos. Šādos apstākļos vairāki ļoti ietekmīgi investori lēmuši izdarīt likmes pret minētā sektora kompāniju vērtspapīriem, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pieejamā informācija liecina, ka uz pagājušā gada beigām gan pasaulslavenais investors Vorens Bafets (pareizāk sakot, kompānija Berkshire Hathaway), gan arī Džordžs Soross (jeb Soros Fund Management) izpārdevuši visas savu stūrēto uzņēmumu īpašumā esošās enerģijas nozares milža Exxon Mobil akcijas.

Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway pagājušā gada ceturtajā ceturksnī līdz ar naftas cenas samazināšanos pārdevusi 41 miljonu Exxon akciju gandrīz četru miljardu ASV dolāru vērtībā. Agrāk šāds akciju skaits Berkshire Hathaway padarīja par vienu no lielākajiem minētās enerģijas kompānijas akcionāriem. Tāpat pagājušā gada izskaņā Bafeta vadītā kompānija lēmusi pārdot daļu savu ConocoPhillips un National Oilwell Varco akciju. Tiesa gan, leģendārais investors enerģijas nozarē saskatījis arī atsevišķas iespējas un iegādājies Phillips 66 un Kanādas naftas smilšu uzņēmuma Suncor Energy vērtspapīrus. Interesanti, ka Bafets palielinājis savus ieguldījumus IBM, Deere & Co un 21st Century Fox.

Visu rakstu «Nomet» naftu lasiet 19. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets uzpircis finanšu tirgus Amazon.com un ASV banku akcijas.

Reizi ceturksnī rodas iespēja ieskatīties pasaules slavenāko investoru un ietekmīgāko hedžfondu portfeļos. ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām.

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko ar naudu darījis, šķiet, pats slavenākais pasaules investors – Vorens Bafets. Pieejamā informācija liecina, ka viņš iepriekšējā ceturkšņa laikā uzpircis Amazon.com akcijas. Proti, otrajā ceturksnī Bafeta stūrētajai Berkshire Hathaway piederējis par 11% vairāk Amazon.com akciju nekā iepriekš (kopumā vairāk nekā miljarda ASV dolāru vērtībā). Līdz ar to redzams, ka turpina mainīties V. Bafeta skatījums uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: Grieķijas izstāšanās no eirozonas varētu nebūt slikts faktors

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona varētu izturēt Grieķijas izstāšanos no vienotās valūtas reģiona, uzskata miljardieris un investīciju guru Vorens Bafets.

«Ja tomēr izrādīsies, ka Grieķija eirozonu pamet, tas nemaz nenāktu sliktu par eiro,» V. Bafets sacījis CNBC. «Ja ikviens iemācīsies, ka noteikumi tomēr kaut ko nozīmē, un ja viņi vienosies par fiskālo politiku starp dalībvalstīm, tā būtu laba lieta,» uzsvēris investīciju guru.

Viņš uzskata, ka laika gaitā valstīm eirozonā ir labāk jākoordinē darba tirgus likumi, fiskālie deficīti un kopējās vienošanās, kas attiecas uz ekonomiku. «Nevar turpināties situācija, kad cilvēki iet pilnīgi pretējos virzienos,» sacījis V. Bafets. Tāpat viņš piebildis, ka vācieši mūžīgi nefinansēs grieķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kad runā Bafets, finanšu tirgus dalībnieki apklust un klausās

Jānis Šķupelis, 28.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad februāra beigās tirgus dalībnieku uzmanība pievērsta tam, ko par aktuālo situāciju ekonomikā un finanšu pasaulē saka slavenākais pasaules ieguldītājs – Vorens Bafets.

Holdinga kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs nācis klajā ar savu ikgadējo vēstījumu uzņēmuma akcionāriem, kas tradicionāli ietver dažādas viņa pārdomas par šā brīža situāciju. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. DB jau rakstījis, ka ikgadējā V. Bafeta vēstule kļuvusi par lasāmvielu, kura lielākā vai mazākā mērā būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, Bafeta tekstus palīdz lasīt arī tas, ka viņš mēdz izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Leģendārais investors šogad atkārtojis savu pēdējo gadu laikā pausto pārliecību, ka ASV investīcijām joprojām ir lieliska vieta. V. Bafets uzsvēra, ka ASV ekonomikas nākotni pēdējā laika politiskie notikumi satracinājuši tomēr nav un piebilda, ka par «ASV lieliskumu» lielā mērā atbildīgi ir bijuši talantīgi un ambiciozi imigranti. «Tev nav jābūt ekonomistam, lai saprastu, cik labi mūsu sistēma tomēr ir strādājusi. Vienkārši paskatieties apkārt. Skatieties uz 75 milj. māju, kas pieder pašiem to īpašniekiem, bagātīgo lauksaimniecības zemi, 260 milj. transportlīdzekļu, hiperproduktīvajām rūpnīcām, lieliskajiem medicīnas centriem, talantu pilnajām universitātēm. Viss tas reprezentē neto peļņu amerikāņiem, salīdzinot ar neauglīgo zemi, primitīvajām struktūrām un mazajām jaudām 1776. gadā. Sākot no nulles ASV ir uzkrājusi bagātību 90 triljonu dolāru apmērā,» V. Bafets, runājot par ASV, saglabā optimismu. «Jā, būs īslaicīgi bagātības uzkaršanas pārtrūkuma brīži. Tās audzēšana gan nestāsies. Es atkārtoju to, ko esmu jau teicis un turpināšu teikt nākotnē: mazuļi, kas šobrīd dzimst ASV būs laimīgākā «to raža» vēsturē», pārliecināts ir V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Bafets uzticas saprātam

Didzis Meļķis, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors uzticas, ka ASV un Ķīnas attiecībās uzvarēs saprāts; pati kompānija ziņo par zaudējumiem.

Gadskārtējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē Vorens Bafets izteicis šaubas, ka ASV un Ķīna varētu saķerties frontālā tirdzniecības karā un neatturēsies izdarīt kaut ko «sevišķi muļķīgu», citē Reuters.

Ekonomiski un citādā ziņā Savienotās Valstis un Ķīna būs divas pasaules lielvaras «ļoti, ļoti, ļoti ilgu laiku, nedēļas beigās Omahā notikušajā Berkshire Hathaway sapulcē, kas tradicionāli ir ar viņa personīgā šova elementiem, sacīja V. Bafets.

«Tās ir pārāk lielas un redzamas patiesības, ka ieguvums no tā ir pārāk liels un ka pasaules progress ļoti lielā mērā ir no tā atkarīgs, lai divas saprātīgas valstis neizdarītu kaut ko sevišķi muļķīgu,» sacīja V. Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja investoru guru Vorens Bafets pārdos māju par tādu cenu, kādu viņš to patlaban izlicis pārdošanā, tad viņš no tās iegūs pamatīgu atdevi, raksta Business Insider.

Miljardierim šis īpašums pieder kopš 1971.gada, kad viņš to iegādājās par 150 tūkstošiem ASV dolāru. Saskaņā ar Wall Street Journal informāciju, nupat V. Bafets izlicis pārdošanā īpašumu par 11 miljoniem dolāru.

Mājai ir sešas guļamistaba un tās platība ir vairāk nekā 325 kvadrātmetri. V. Bafets ar ģimeni sākotnēji šajā īpašumā atpūtās, taču zinātāji saka, ka kopš viņa sievas nāves 2004.gadā investors to vairs īsti neizmanto.

Galerijā augstāk iespējams ielūkoties V. Bafeta īpašumā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Arī Bafets noraizējies par «īstermiņismu»

Jānis Šķupelis, 11.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijām vajadzētu ierobežot ierastos peļņas solījumus

Mūsdienu finanšu pasaulē ierasts, ka lielākā daļa publiski kotēto uzņēmumu katru ceturksni ziņo par to, kā tiem finansiālā ziņā klājies iepriekšējo trīs mēnešu laikā. Šie dati attiecīgi nonāk tirgus dalībnieku uzmanības centrā un bieži nosaka to, vai kāds konkrētais vērtspapīrs tiks pastiprināti pirkts vai pārdots. Tāpat kompānijas šajā pašā laikā sniedz savus peļņas paredzējumus, kas arī ietekmē investoru omu.

Pietiekami daudzi finanšu nozares smagsvari gan izvirza domu, ka šāda situācija stimulē īstermiņa domāšanu, kur kompānijas milzu pūles pieliek tam, lai uzspodrinātu savu kārtējo finanšu atskaiti.

Pagājušonedēļ gandrīz 200 globālu kompāniju vadītāji nāca klajā ar kopēju paziņojumu, ka vajadzētu pārtraukt praksi, kas paredz, ka paši uzņēmumi regulāri mēģina paredzēt ceturkšņa peļņu. Lielu svaru šim viedoklim piedeva tas, ka šo vadītāju vidū ir arī leģendārais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets un arī, piemēram, J.P. Morgan Chase & Co vadītājs Džeimijs Dimons. Katrā ziņā – ja Bafeta kungs kaut ko saka, tad finanšu tirgus dalībnieki mēģina klausīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgū izvēlēties tādus ieguldījumus, kuriem vērtības pieauguma ziņā vajadzētu klāties labāk, ne vienmēr ir tas pats pateicīgākais darbs.

Turklāt bieži vien tiek ironizēts, ka profesionāļu darbu šajā ziņā vismaz īsākos termiņos var salīdzināt ar šautriņu mešanu, ko tikpat labi var darīt arī kāds mērkaķis. Proti, ja tam tiek iedotas šautriņas, kuras tiek attiecīgi mestas uz akciju saraksta pusi (ieguldījumu portfelis tad tiek izvēlēts no tām kompāniju akcijām, kuru vārdam ir trāpīts), tad šī portfeļa guvums var nebūt sliktāks par to, ko klientiem nodrošinās tirgus profesionālis, kad tas, ņemot vērā visas savas zināšanas uz konkrēto brīdi, izvēlēsies konkrētas akcijas, kurām investoru tad it kā vajadzētu aplaimot ar lielākiem guvumiem.

Jau ziņots, ka šajos gadījumos tiek citēts Prinstonas Universitātes pasniedzēja Bērtona Malkiela darbs "A Random Walk Down Wall Street", kurā viņš izvirzīja hipotēzi, ka nejauši izvēlētu akciju portfelis var būt tikpat veiksmīgs/neveiksmīgs kā labi apmaksātu tirgus profesionāļu darbs. Šis darbs iemantojis lielu popularitāti, jo tam pamatā bija visai interesants pētījums un galu galā nebūt nevar apgalvot, ka šī hipotēze būtu pilnīgi greiza. Rezultātā arī šobrīd puspajokam tiek veikti līdzīgi eksperimenti, kas bieži atklāj, ka "mērkaķošanās" rezultātā, piemēram, ar tām pašām šautriņām patiešām var izveidot visai cienīgu ieguldījumu portfeli, kas pārspēj dažādu tirgus "guru" veikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris un investors Vorens Bafets iegādājies akcijas viena miljarda dolāru apmērā ASV informācijas tehnoloģiju gigantā Apple Inc., kura akciju vērtība piedzīvojusi ilgstošu kritumu.

Šo darījumu Bafeta kompānija Berkshire Hathaway īstenojusi pēc tam, kad Apple akciju cena pagājušajā nedēļā nokritās līdz pēdējos divos gados zemākajam līmenim.

Berkshire Hathaway paziņojumā ASV Vērtspapīru un fondu tirgus komisijai (SEC) nav atklāts, kad Bafets šīs akcijas iegādājies vai kāds bijis iemesls, taču Bafets ir zināms kā «vērtības» investors, kurš iegādājas akciju daļas uzņēmumos, kuru akciju cena nokritusies zem vērtības, kuru viņš uzskata par godīgu.

SEC iesniegtajā paziņojumā norādīts, ka Berkshire Hathaway ieguvis 9,8 miljonus Apple akciju aptuveni 1,07 miljardu dolāru (944,8 miljonu eiro) vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardieris un pasaulslavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis, ka viņš varētu nopirkt nelielu uzņēmumu Rietumeiropā, informē ziņu aģentūra Reuters.

«Mēs vēlamies iegādāties vairāk uzņēmumu visā pasaulē,» sacīja V. Bafets, konglomerāta Berkshire Hathaway vadītājs, intervijā kanālam Fox Business Network.

Pēdējo 50 gadu laikā Berkshire Hathaway iegādājusies daudzus dažādus uzņēmumus, piemēram, apdrošināšanas jomā un dzelzceļa sektorā.

V. Bafeta pirkumi galvenokārt notikuši ASV. Piemēram, savā vēstulē akcionāriem pagājušajā gadā viņš rakstīja, ka «iespēju izcelsmes vieta ir Amerika».

Tomēr pēdējos gados V. Bafets arī norādījis uz grūtībām atrast tā saucamos ziloņus - īstenot pietiekami lielus iegādes darījumus, kas radītu redzamas pārmaiņas Berkshire Hathaway.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets iesaka zemu izmaksu fondus, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēdējo dienu laikā tirgus dalībnieki aktīvi mēģina interpretēt Berkshire Hathaway leģendārā vadītāja Vorena Bafeta izteikumus pēc ikgadējās viņa stūrētās kompānijas akcionāru sanāksmes. Tās laikā ietekmīgais investors nekautrējās kritizēt Volstrītu un fondus, kuri par aktīvu pārvaldīšanu prasa lielāku samaksu. Viņš arī norādīja, ka priekšroku dod zemu izmaksu biržās tirgotajiem fondiem (ETF).

Jāpiebilst, ka Vorens Bafets jau pirms pāris gadiem Berkshire kuplo akcionāru pulku informēja, ka vēlas, lai viņa personīgā bagātība tiktu investēta visai vienkāršā veidā. V. Bafets teica, ka 10% vajagot ieguldīt īstermiņa ASV obligācijās, un pārējos 90% vajagot atlicināt ieguldījumiem ļoti zemu izmaksu fondā, kurš seko līdzi ASV Standard & Poor’s 500 indeksa izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investors Vorens Bafets pēc ASV prezidenta vēlēšanām uzpircis akcijas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV akciju pirkšanas bumā pēc Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās iesaistījies arī leģendārais investors V. Bafets. Viņš norādījis, ka viņa stūrētā Berkshire Hathaway pēc šī notikuma esot iegādājusies uzņēmumu akcijas 12 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Slavenais investors gan neatklāj to, kuru konkrētu uzņēmumu akcijas viņš iegādājies. To varēs uzzināt pēc tam, kad V. Bafets ASV varas iestādēm būs iesniedzis pārskatu par savu portfeļu stāvokli iepriekšējā ceturksnī (tas būs zināms šā mēneša vidū).

Pagājušā gada pirmajos trīs ceturkšņos Berkshire Hathaway iegādājās akcijas vien 5,4 miljardu ASV dolāru vērtībā, kur priekšroka tika dota vairāku ASV aviokompāniju vērtspapīriem (piemēram, American Airlines, Delta Air Lines un United Continental Holdings akcijām).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzticība Vorenam Bafetam atmaksājusies, bet kas būs pēc viņa?

Šķiet, katru reizi, kad pasaulslavenais investors un Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets tiek pamanīts, kādā ātrās ēstuves restorānā notiesājot hamburgeru, daļai šīs kompānijas investoru notrīc sirsniņa. V. Bafeta ne īpaši veselīgās ēšanas paradumi jau ieguvuši gandrīz leģendāru statusu, un daļa investoru uztraucas par minētās finanšu pasaules zvaigznes veselību. Proti, V. Bafetam ir jau 84 gadi, un daudzi pauž pārliecību, ka bez viņa vadības Berkshire Hathaway vairs nebūs tā pati vecā kompānija.

Uzticība atmaksājusies

V. Bafets ir slavens ar savu spēju atrast pievilcīgus un īsti nenovērtētus uzņēmumus, kuros tad attiecīgi šī investora stūrētā Berkshire Hathaway iegulda vai nopērk. Katrā ziņā arī šogad «uzticēties Bafetam» stratēģija ir atmaksājusies un Berkshire Hathaway B klases akciju vērtība Ņujorkas biržā ir palielinājusies jau gandrīz par 18% – līdz 139,5 ASV dolāru atzīmei. Šajā pašā laika posmā plašā ASV akciju tirgus indikatora vērtība ir augusi krietni lēnāk – par 6%. Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway akciju vērtība faktiski bez kādiem īpašiem pārtraukumiem palielinās jau kopš 2011. gada augusta – kopš tā brīža minētā uzņēmuma akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams kopēt miljardieru taktiku. Tiesa gan, novēloti.

ASV vērtspapīru tirdzniecības noteikumi ik pa laikam sniedz iespēju ielūkoties pasaules ietekmīgāko investoru ieguldījumu portfeļos. Proti, ASV likumi paredz, ka 45 dienas pēc tam, kad beidzies kāds ceturksnis, tiem šīs valsts investoriem, kuri pārvalda līdzekļus vismaz 100 milj. ASV dolāru apmērā, obligāti jāiesniedz informācija par to ieguldījumu stāvokli uz ceturkšņa beigām. Tad nu visi pārējie ar lielu interesi pēta to, ko pirkuši vai pārdevuši šīs pasaules finanšu jomas guru.

Par saviem ieguldījumiem tādējādi jāinformē arī ietekmīgākajiem hedžfondiem, kuri tradicionāli šo informāciju mēģina turēt slepenībā. Šādai informācijai mēdz būt ietekme uz kompāniju akciju vērtību, jo redzot, ka kādam uzņēmumam uzticas investēšanas pasaules zvaigznes, arī pārējie investori pludina līdzekļus to vērtspapīru virzienā. Cerības ir, ka šie investori zina ko vairāk un saož iespēju nopelnīt, kas straumei līdzi var paraut arī citus. Var notikt tieši otrādi – ja tiek pamanīts, ka lielie investori kādas kompānijas akcijas pamet, tas ir papildu impulss šos vērtspapīrus pārdot arī citiem. Protams, būtu jāsaprot, ka pasaules lielāko investoru ieguldījumu aina tiek publicēta vien par iepriekšējā ceturkšņa beigām (tātad – šobrīd uz decembra beigām) un tādējādi pilnībā neataino to, kāds ir šo investoru akciju portfelis šajā brīdī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorens Bafets atklāti par iepirkšanos Vācijā

Pasaulslavenā investora Vorena Bafeta acs pavērsta uz Vācijas kompāniju iegādi, ziņo Reuters. Jāpiebilst, ka vēl tikai pirms dažām dienām V. Bafeta vadītā Berkshire Hathaway atklāja, ka iegādāsies šīs valsts motociklu aksesuāru ražotāju Detlev Louis Motorradvertrieb. Šobrīd pieaugušas spekulācijas, ka Berkshire Hathaway domā arī par citu šīs valsts mazumtirdzniecības uzņēmumu pirkšanu, ko apstiprinājis arī leģendārais investors.

V. Bafets vācu biznesa laikrakstam Handelsblatt atzinies, ka viņam patīkot šīs valsts kompānijas un tas, ka biznesa regulēšanas un investoru aizsardzības jomas Vācijā esot sakārtotas un pat maziem biznesiem esot tendence uz «globālu virzību».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta pirmsvēlēšanu cikla laikā viens no lielākajiem Donalda Trampa kritiķiem bija investīciju pasaules leģenda Vorens Bafets. Tiesa gan, tieši viņš pēdējās nedēļās ir bijis nozīmīgs ieguvējs no pēcvēlēšanu akciju cenu pieauguma, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Viņa stūrētā uzņēmuma Berkshire Hathaway akcijām novembris bija veiksmīgākais mēnesis sešu gadu laikā. Kopš pagājušā mēneša sākuma Berkshire B klases akcijas vērtība Ņujorkas biržā ir pieaugusi par 11% (līdzīgs cenas kāpums bijis arī A klases akcijai). Rezultātā minētās kompānijas kapitalizācija pietuvojusies 400 miljardu ASV dolāru līmenim (ASV vēl lielākas ir tikai trīs kompānijas - Apple, Alphabet un Microsoft). Jau ziņots, ka Berkshire Hathaway ir holdinga kompānija, kurai pieder dažādu biznesu – apdrošinātāju, banku, komunālo pakalpojumu sniedzēju, ražotāju, pārtikas uzņēmumu, transporta kompāniju utt. – akcijas. Pēdējā laikā straujāk pieaug tieši finanšu uzņēmumu akcijas, kuras bagātīgi pārstāvētas Berkshire akciju portfelī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži pēdējie gadi pasaulē iezīmējuši tā saucamo influenceru uznācienu. Tas faktiski nozīmē, ka ietekmīgākie no šādiem influenceriem ar sociālo mediju palīdzību var ietekmēt veselu biznesu un preču zīmju veikumu.

Visbiežāk šāda komunikācijas un informācijas patēriņa forma pieņemama ir gados jauniem patērētājiem, kuru siržu iekarošu daudzi biznesi mēdz likt savu mārketinga stratēģiju centrā.

Jāteic, ka no influenceru uznāciena nekādā ziņā nav izbēgusi arī finanšu pasaule. Arī šajā jomā realitāte arvien lielākā mērā sāk kļūt tāda, ka jaunieši kādu finanšu padomu atrod tieši šajā vidē no kāda sev pieņemamākā šāda censoņa. Turklāt dažiem ietekmīgākajiem šādiem personāžiem sekotāju loks mēdz būt ļoti plašs un pat fanātisks. Rezultātā to izteikumiem ir pa spēkam koriģēt kādu atsevišķu aktīvu – sevišķi, piemēram, ne pārāk lielu uzņēmumu akciju, cenu.

Vēl viena nesošā kolonna

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bils Geitss joprojām ir bagātākais cilvēks ASV, kura bagātība sasniegusi 81 miljardu dolāru, kas ir par deviņiem miljardiem vairāk nekā pērn, raksta biznesa žurnāls Forbes.

Geitss žurnāla veidotajā ASV bagātāko cilvēku sarakstā pirmo vietu ieņem jau 21.gadu pēc kārtas.

Datortehnoloģiju uzņēmuma Microsoft dibinātājam seko investors Vorens Bafets ar 67 miljardiem dolāru un biznesa programmatūras ražotāja Oracle līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 50 miljardiem dolāru.

Bafets savu bagātību gada laikā palielinājis par 8,5 miljardiem dolāru, bet Elisons - par deviņiem miljardiem dolāru.

Savukārt bijušais ASV informācijas tehnoloģiju giganta Microsoft izpilddirektors Stīvs Balmers, kura bagātība veido 22,5 miljardus dolāru, atgriezies turīgāko amerikāņu divdesmitniekā, no kura pērn bija izkritis. Balmers šobrīd ieņem Forbes veidotā saraksta 18.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pērc brīnišķīgu biznesu par jauku cenu

Jānis Šķupelis, 06.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieciešams pēc iespējas labāk saprast, kā uzņēmums strādā

Izvērtējot kādas akcijas iegādi, uzmanība nebūtu jāpievērš tikai uzņēmuma finanšu rādītājiem vai tehniskajiem konkrētā vērtspapīra pirkšanas vai pārdošanas līmeņiem – sevišķi, ja padomā ilgāks ieguldījumu termiņš.

Protams, dažkārt vilkme iegādāties kāda populāra sektora kompānijas akciju ir ļoti liela. Šajā pašā laikā daudzi slaveni investori norāda, ka tieši stabili pakāpeniska un ilgtermiņa ieguldīšana nes lielāko labumu, un ikdienas tirgošanās ar vērtspapīriem piemērota vien retajam.

Ļoti svarīgs faktors laba ieguldījuma veikšanā mēdz būt izvērtējums, vai konkrētajam uzņēmumam ir piemērota biznesa stratēģija. Arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets ļoti bieži runā par kompāniju biznesu un reizēm pat mazākā mērā par kādiem finanšu rādītājiem. Viņš ir teicis – ja biznesam iet labi, tad kompānijas akcija tam kādā brīdī sekos, un investoriem iesaka pirkt tikai tādu uzņēmumu vērtspapīrus, kurus tie būtu laimīgi turēt arī tad, ja birža pēkšņi uz 10 gadiem tiktu slēgta. V. Bafets norāda, ka brīnišķīgai kompānijai laiks ir draugs, bet vidējai – ienaidnieks. Slavenais investors arī mēdz izcelt sava kolēģa Čarlija Mungera ieteikumu viņam – aizmirsti par jauka biznesa pirkšanu par brīnišķīgu cenu; tā vietā pērc brīnišķīgu biznesu par jauku cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pasaules bagātākie šogad kļuvuši par 237 miljardiem dolāru turīgāki

Žanete Hāka, 30.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā pasaules turīgākie cilvēki savas bagātības apmēru audzējuši par 237 miljardiem ASV dolāru, raksta Bloomberg.

Tādējādi gada beigās viņu bagātības apmērs sasniedzis 4,4 triljonus dolāru.

Visvairāk nopelnījis Vorens Bafets – 11,8 miljardus dolāru, jo viņam piederošās investīciju kompānija Berkshire Hathaway ieguldījumi aviokompāniju un banku akcijās pēc Donalda Trampa uzvaras ASV Prezidenta vēlēšanās palielinājās. Tādējādi V. Bafets atguva otrās bagātākās personas pasaulē vietu, viņa bagātībai palielinoties par 19% līdz 74,1 miljardam ASV dolāru.

Vislielākais pieaugums bija amerikāņu bagātībai, un četri no straujākajiem Bloomberg miljardieru indeksa kāpumiem bija tieši šīs valsts pārstāvjiem, tostarp, Bilam Geitsam, viņa bagātībai sasniedzot 91,5 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Septiņām «naftas māsām» paredz labus laikus

Jānis Šķupelis, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pieaugums un šī resursa ieguves izmaksu apcirpšana var vilināt investorus uz lielo šī resursa ieguves kompāniju akciju iegādi

Naftas cena pēc divu mēnešu pauzes atkal sākusi flirtēt ar 70 ASV dolāru par barelu atzīmi. Piemēram, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent nākamā mēneša piegāžu kontrakta cena kopš februāra vidus ir pieaugusi jau par 11,5%.

Naftai kļūstot dārgākai, var uzlaboties tirgus dalībnieku skatījums uz pasaules lielākajiem naftas uzņēmumiem. Piemēram, ietekmīgā ASV investīciju banka Goldman Sachs šonedēļ paudusi prognozi, ka Rietumvalstu naftas nozares milži ir pārdzīvojuši eksistenciālu krīzi un pašlaik tie esot zemā starta gatavībā smelt labumus. Šogad gan lielo naftas kompāniju akcijas investoriem pārsvarā nesušas sarūgtinājumu – to vērtība ir sarukusi aptuveni par 10%. Arī trīs gadu skatījumā ASV Enerģijas sektora vērtspapīru indekss ir vienīgais no kādu nozari raksturojošajiem indikatoriem, kura vērtība šajā termiņā ir sarukusi. Cerības gan pastāv, ka pēc sliktiem laikiem nāks šo akciju renesanse.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien publicējam padomu, kuru devis Vorens Bafets, multimiljardieris, filantrops, investors, Berkshire Hathaway vadītājs. Lai Jums veiksmīga diena!

«Netaupi to, kas paliek pāri pēc tērēšanas, bet tērē to, kas paliek pāri pēc taupīšanas.»

Komentāri

Pievienot komentāru