Citas ziņas

Koļegova: Mana deklarācija noteikti nebija īstais šķērslis kļūšanai par VID vadītāju

LETA, 23.09.2016

Jaunākais izdevums

Iespējamās nepilnības valsts amatpersonas deklarācijā, kas saistītas ar brāļa biznesu, noteikti nebija īstais iemesls pretestībai, ar kuru nācās saskarties, kandidējot uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu, intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze sacījusi pašreizējā Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova.

Saistībā ar ierosināto lietu par nepareizu deklarācijas aizpildīšanu Koļegova paudusi gatavību sadarboties ar izmeklēšanas iestādēm, sniedzot tām visu viņas rīcībā esošo informāciju, taču līdz šim amatpersonai izmeklētāji neko neesot jautājuši. «Esmu pārliecināta, ka tiks noskaidroti visi lietā būtiskie apstākļi un pieņemts atbilstošs lēmums,» laikrakstam norādījusi Koļegova.

Jautāta, vai tas nozīmē, ka neuzskata šo iemeslu par svarīgāko, kāpēc saskārusies ar pretestību, kandidējot uz VID ģenerāldirektora amatu, Koļegova atbildējusi, ka «pilnīgi noteikti tie bija citi iemesli». «Pēc Ministru kabineta sēdes, apdomājot situāciju, redzēju, ka politiskā atbalsta nopietnām pārmaiņām VID nebūs vai arī tas būs ļoti fragmentārs. Tas nozīmē, ka tehniski es varētu iegūt šo krēslu, bet ne iespēju kaut ko nopietnu darīt. Tāda situācija man nebija pieņemama.»

Jautāta, vai peripetijas ap viņas virzīšanu uz VID vadītāja amatu nevarētu ietekmēt arī tālāko karjeru VVD, Koļegova atbildējusi, ka nekas, ko dzīvē dara, nepaliek bez pēdām. «Līdz ar to arī šis notikums manā dzīvē var atstāt pēdas,» uzskata VVD ģenerāldirektore. Intervijā laikrakstam viņa arī norādījusi, ka noteikti negrasās iesaistīties politikā.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šovasar Koļegovu aicināja kandidēt uz VID ģenerāldirektora amatu un Koļegova tam piekrita. Tomēr drīz pēc tam pret viņas virzīšanu uz minēto amatu iebildumus pauda partijas Vienotība politiķi, līdz vēlāk pati Koļegova savu kandidatūru atsauca.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 24.maijā bijušo Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektori Ingu Koļegovu atzina par vainīgu nepatiesu ziņu norādīšanā valsts amatpersonas deklarācijā un piesprieda viņai naudas sodu septiņu minimālo mēnešalgu jeb 3010 eiro apmērā.

Tiesa atzina Koļegovu par vainīgu divās viņai inkriminētajās epizodēs, bet vēl vienā bija iestājies noilgums, tādēļ šajā daļā tiesvedība tika izbeigta.

Pēc tiesas sēdes gan Koļegovas aizstāvis Aigars Purmalis, gan lietas prokurors Kristaps Bresis aģentūrai LETA norādīja, ka pieprasīs pilno spriedumu. Bresis piebilda, ka nav apmierināts ar Koļegovai piemērotā soda apmēru, taču atzina, ka ir nepieciešams iepazīties ar pilno spriedumu.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam, pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas lietā iesaistītajām pusēm ir tiesības pieprasīt pilno spriedumu, kuru pēc tam var pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Koļegova pēc tiesas sēdes atteicās sniegt komentārus žurnālistiem un devās prom. Pēdējā vārdā Koļegova bija apgalvojusi, ka neizprot lietas būtību un lūdza tiesu nepiemērot viņai naudas sodu, norādot, ka viņai neesot finanšu līdzekļu, lai šādu sodu nomaksātu. Koļegovas pēdējā deklarācija par 2018.gadu pagaidām nav pieejama, bet 2017.gadā viņa bija norādījusi ap 48 000 eiro algu, uzkrājumu viņai nav bijis, bet bija ap 150 000 eiro parādsaistības, lai arī līdzīga summu viņa bija aizdevusi arī pati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova piekritusi kandidēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir gatava virzīt viņu apstiprināšanai valdībā.

Tā pēc abu amatpersonu tikšanās informēja finanšu ministre.

Galīgo lēmumu Reizniece-Ozola pieņemšot pēc tam, kad Koļegova būs tikusies ar valdības koalīcijas partijām, kā arī uzņēmēju organizācijām. Tāpat pirms galīgā lēmuma Reizniece-Ozola plāno tikties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), kurš patlaban devies atvaļinājumā. Premjers uz vienu dienu atgriezīsies no atvaļinājuma nākamnedēļ, 2.augustā.

Reizniece-Ozola cer, ka Koļegova ar partiju un uzņēmēju organizāciju pārstāvjiem tiksies jau šonedēļ.

«Man un Koļegovai sakrīt redzējums par VID nākotni. Koļegova ir sevi pierādījusi kā spēcīga vadītāja, par kuru nav šaubu arī sabiedrībā. VID ir jābūt uzņēmējiem draudzīgai iestādei, un Koļegova to izprot. Ceru, ka šonedēļ Koļegovas kandidatūra saņems uzņēmēju organizāciju atbalstu,» sacīja finanšu ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova, kura oficiāli izvirzīta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatam, brālim atdos sev piederošās koka palešu ražošanas uzņēmuma Pallogs kapitāldaļas.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Koļegova sacīja, ka šāds lēmums pieņemts pirms kāda laika, taču līdz šim nav bijis laika to fiziski izdarīt. Viņa piebilda, ka tas tiks darīts, lai dzēstu jebkādas šaubas par viņas līdzdalību uzņēmumā.

Savukārt skaidrojot savā deklarācijā norādīto dividenžu saņemšanu no Pallogs un vairāku simtu tūkstošu eiro atdāvināšanu brālim Mārim Zudānam, Koļegova norādīja, ka tas ir ne tikai likumīgi, bet arī taisnīgi, ka viņa atdod brāļa nopelnīto naudu atpakaļ.

«Neesmu darījusi neko tādu, par ko būtu jākaunas,» teica Koļegova.

Viņa arī piebilda, ka Pallogs ir veiksmīgs uzņēmums, kas Kokneses novadā dod darba vietas 200 cilvēkiem un nodrošina to ģimenēm iztiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Koļegovu apsūdz par 300 000 eiro vērtu darījumu nenorādīšanu amatpersonas deklarācijā

LETA, 09.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova savā valsts amatpersonas deklarācijā nebija norādījusi noslēgtos darījumus, kuru kopēja vērtība pārsniedz 300 000 eiro, liecina prokuratūras uzrādītā apsūdzība.

Prokuratūra Koļegovas krimināllietu nodevusi Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai, kura tiesas sēdi nozīmējusi 27.septembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Neminot personas vārdu, prokuratūras paziņojumā presei teikts, ka persona apsūdzēta par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā mantiska rakstura deklarācijā par mantu un citiem ienākumiem lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētā valsts amatpersona, iesniedzot valsts amatpersonu deklarācijas 2013., 2014. un 2015.gadā nenorādīja ziņas par lietošanā esošo nekustamo īpašumu, par attiecīgā pārskata periodā veiktiem darījumiem, kuru summa pārsniedz 20 minimālo mēnešalgu apmēru, kā arī informāciju par citiem faktiem, kas attiecas uz personas mantisko stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) un Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova vienojušies par darba attiecību pārtraukšanu, informēja ministra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Koļegova amatu atstās no šodienas, un tuvākajā laikā viņas vietā tiks iecelts pienākumu izpildītājs.

Pēc stāšanās ministra amatā, Pūce medijos pauda, ka «viņam ir jautājumi Koļegovai» par to, kā viņa iedomājas turpināt savus amata pienākumus situācijā, kad pret viņu tiek izskatīts kriminālprocess.

Valsts ieņēmumu dienests 2016.gada 7.septembrī saistībā ar nepilnībām Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās un, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem uzsāka resorisko pārbaudi. Vēlāk viņa tika apsūdzēta par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā mantiska rakstura deklarācijā par mantu un citiem ienākumiem lielā apmērā.

Kopumā Koļegova deklarācijā nebija norādījusi noslēgtos darījumus, kuru kopēja vērtība pārsniedz 300 000 eiro, liecina prokuratūras uzrādītā apsūdzība. Prokuratūra Koļegovas krimināllietu nodeva Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai, kas ir sākusi, bet vēl nav pabeigusi lietas izskatīšanu. Koļegova viņai izvirzītās apsūdzības noliedz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova nolēmusi atsaukt savu kandidatūru Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Iesniegumā finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), Koļegova norāda, ka viņa atsauc savu piekrišanu pārcelšanai uz VID vadītājas amatu un šī viņai neesot viegla izvēle.

«Pēdējo divu nedēļu laikā mani tuvinieki ir piedzīvojuši nopietnu emocionālu spiedienu, lai gan nav veikuši nekādas ar likumu nosodāmas darbības. Man tas nav pieņemams,» iesniegumā skaidro VVD vadītāja.

Koļegova norāda, ka viņas kandidatūras apspriešana ir vairojusi pretrunas valdošās koalīcijas partiju starpā.

«Liekas, ka diskusiju patiesie iemesli ir saistīti ar politiķu redzamajām, bet biežāk, neredzamajām interesēm un tām nav nekāda sakara ar manu profesionālo spēju vērtēšanu. Arī tas man nav pieņemams,» uzsver nu jau bijusi VID vadītāja amata pretendente.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Prokuratūrai lūdz apsūdzēt Koļegovu par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonas deklarācijā

LETA, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šodien prokuratūrai kriminālvajāšanai nosūtījusi krimināllietu pret Valsts vides dienesta (VVD) vadītāju Ingu Koļegovu par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, aģentūru LETA informēja VID pārstāve Aļona Zandere.

Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, šodien nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apstiprināja, ka kriminālprocess šodien saņemts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā. Drīzumā prokuratūra izlems, vai ir pamats uzrādīt apsūdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Latvija varētu lūgt Zviedrijai segt izdevumus degušās atkritumu izgāztuves teritorijas attīrīšanai

LETA, 03.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija varētu lūgt Zviedrijai aizvākt atkritumus no nelegālās atkritumu glabātavas Jūrmalā, kā arī segt izdevumus ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai, pirmdien žurnālistiem pēc Krīzes vadības padomes sēdes pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) priekšniece Inga Koļegova.

Viņa informēja, ka VVD darīs visu, lai noskaidrotu atkritumu apsaimniekošanas vājās vietas. Jūrmalas gadījums šobrīd ir pirmais un vienīgais Latvijā, un VVD darīs visu, lai šādi gadījumi neatkārtotos.

Koļegova skaidroja, ka sadzīves atkritumu kustība ES notiek saskaņā ar regulas prasībām, un šie atkritumi tiek pārvietoti tikpat brīvi, kā preces.

«Tajos gadījumos, kad ir runa par nelietīgām darbībām šo atkritumu pārvadāšanā, atbilstoši regulai nosaka arī nosūtošās valsts pienākumu, vai nu uzņemt šos atkritumus atpakaļ vai arī segt izdevumus,» norādīja Koļegova.

Ja nebūtu izcēlies ugunsgrēks, atkritumi būtu aizvest atpakaļ uz Zviedriju, teica VVD vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Inčukalna gudronu dīķu sanācijas projekta turpinātājiem paredzēs sankcijas darbu nepildīšanas gadījumā

LETA, 12.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slēdzot līgumu par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas otrā posma īstenošanu, plānots paredzēt sankcijas darbu nepildīšanas vai aizkavēšanās gadījumā, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa skaidroja, ka abu sarunu procedūras dalībnieku - pilnsabiedrības «Inčukalns Eko» un AS «A.C.B.» - iesniegtie projekti ir sadalīti posmos. Šāds iedalījums ļāvis noteikt arī iespējamās sankcijas darba nepildīšanās vai aizkavēšanās gadījumā, teica Koļegova.

Uz komisijas deputātu jautājumiem par šīm sankcijām Koļegova gan nebija gatava sniegt detalizētas atbildes, bet deputāti pauda vēlmi ar tām iepazīties pirms līguma noslēgšanas nākamā gada janvārī, neraugoties uz tā ierobežotās pieejamības statusu.

Koļegova norādīja, ka ar abu pretendentu projektiem iepazinušies arī Rīgas Tehniskās Universitātes eksperti, kuri tos novērtējuši kā izpildāmus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID Koļegovas deklarācijā saskata noziedzīga nodarījuma pazīmes; lietas materiālus nodod KNAB

LETA, 01.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izvērtējis Valsts vides dienesta ģenerāldirektores Ingas Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus, secinot, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā, sacīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 275.panta otrajā daļā noteikto, 12.augustā pieņemts lēmums par lietvedības izbeigšanu un materiāli nodoti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

LAPK 275.panta otrā daļa nosaka, ka lēmums par lietvedības izbeigšanu tiek pieņemts, «ja konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Šādā gadījumā materiālus nodod izmeklēšanas iestādei, kas ir tiesīga uzsākt kriminālprocesu».

Firmas dati liecina, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā Pallogs un dividendēs no uzņēmuma viņa pērn saņēmusi 320 000 eiro. Kā skaidro pati Koļegova, viņa šīs dividendes pērn dāvinājusi savam brālim. Tāpat Koļegova pērn izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Kādam jāsēžas sakarsētajā krēslā

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 10.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot nodokļu jomas pārzināšanu un pagātnes kristāldzidruma pakāpi, uz Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas amatu virzītā Inga Koļegova varētu šķist nepiemērota, bet viņas pārākums pār citiem kandidātiem slēpjas jāvārdā smagās VID vadības nastas stiepšanai

Ierēdne, kas iepriekš izraisījusi darba devēju neapmierinātību, kā Valsts Vides dienesta vadītāja izpelnoties disciplinārsodu par amata pienākumu nepildīšanu saistībā ar Sarkandaugavas sanācijas projektu un papildus arī rājienu par Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekta neīstenošanu noteiktajā termiņā, tagad ir gatava pārkāpt citas institūcijas vadības kurpēs.

Tomēr viņas pēdas var izrādīties šīm kurpēm nepiemērotas, jo viņas reputācijas antitopā ir arī topošajai nodokļu administrācijas vadītājai un bezēnu ekonomikas propagandistei nepiemērotas kustības ģimenes koka palešu biznesā.

Krāsu sabiezināšana par un ap VID vadītāja amatu, iestādes bīstamu robežu sasniegušais iekšējais spiediens un politiķu piekoptās spēlītes ar spiediena ventili, kam sekoja iepriekšējās VID galvas Ināras Pētersones atlūgums un publiskās nedaudz sievišķīgās žēlabas par amata grūtumu, kas pietiekami jūtami caurvija sarunas ar presi. Šie notikumi VID vadītāja krēslu sakarsēja tiktāl, ka it neviens nebija gatavs uz tā sēsties un, kas zina, pamatīgi apsvilināties. Labāk turēties pa gabalu. Lielu gabalu. Tā izgāzās Valsts kancelejas izsludinātais konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu, kad pelēkās ekonomikas vēju sašūpotajā nodokļu jūrā iestūrēja finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas ātrlaiva ar Koļegovas kandidatūru uz klāja. Pa valsts pārvaldes institūciju svarīgākajiem krēsliem rotēt gatavā Koļegova savu jāvārdu arī ilgi nemarinēja, bet lika galdā gluži svaigu. Tā Koļegova kā skrūve pa labi ieeļļotu vītni tuvojās jaunajam amatam, līdz otrdien valdības sēdē asi atdūrās pret pašauro Vienotības paplāksni. Neskatoties uz finanšu ministres personīgo apņēmību virzīt kandidāti, kas nav kompetenta nodokļu jomā un ir ar reputācijas plankumiem par nesmukumiem deklarācijā. Pati Koļegova gan atgaiņājās, ka pārrakstījusies, nevis shēmojusi vai optimizējusi nodokļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kučinskis: Aizturēta VID vadītāja amata pretendentes Koļegovas brāļa automašīna

LETA, 10.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Latvijas robežas aizturēta Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora (VID) amata pretendentes Ingas Koļegovas brāļa automašīna, šodien preses konferencē paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Detalizētāku informāciju par notikušo premjers nesniedza. Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars pēc preses konferences informēja, ka automašīnas aizturēšanu veikusi kāda no VID struktūrvienībām. Koļegovas brālis neesot aizturēts.

Premjers to uzskata kā pierādījumu, kas apliecina viņa rīcībā esošo informāciju par VID «shēmām un struktūrām», kuras nevēlas vadītāju, kas mainītu iestādi.

Tāpat esot cilvēki arī partijā Vienotība, kuri nevēlas VID reformas.

Kučinskis uzsvēra, ka, neskatoties uz Vienotības ministru lēmumu šodien neiecelt Koļegovu VID ģenerāldirektores amatā, lēmums par viņas iecelšanu tiks pieņemts nākamnedēļ.

«Spēki, kas ir ieinteresēti vājā VID, ir pietiekoši dzīvi. Vienotības ministriem vēlos uzsvērt, ka es neesmu ar mieru piedalīties šādās spēlēs. Vai nu veidojam tiesisku vidi, kurā nav vietas personām, kas domā par labuma gūšanu, vai arī jābūt citai valdībai,» uzsvēra Ministru prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Politologs: Koļegova paglābusi valdību no krišanas

LETA, 12.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsaucot savu kandidatūru uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu, Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova paglābusi valdību no krišanas, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Koļegovas skaidrojums par kandidatūras atsaukšanu saistībā ar pretrunām valdošajā koalīcijā ir saistāms ar to, ka viņa novērsusi valdības krišanu. Skudra sarunā ar aģentūru LETA pauda, ka viņam grūti iedomāties, ka nākamnedēļ valdības sēdē "Vienotība" atbalstītu Koļegovas kandidatūru. Līdz ar to, ja Vienotības ministri nobalsotu pret, bet Koļegovu tik un tā apstiprinātu amatā, tas novestu pie valdības demisijas.

Tāpat eksperts uzskata, ka pirms paziņojuma par kandidatūras atsaukšanu Koļegova ir konsultējusies gan ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), gan Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vienlaikus tā esot arī piekāpšanās "Vienotībai", kas stingri iestājās pret viņas kandidatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Dzelzs lēdija bez saudzējošā režīma

Aļona Zandere, 08.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošā VID ģenerāldirektore jau iepriekš parādījusi savu dumpiniecisko raksturu; esošie un bijušie kolēģi velta arī skarbus vārdus, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Mērķtiecīga un ļoti gudra sieviete, kura bez sirdsapziņas pārmetumiem «iet pāri līķiem» – tās ir trīs galvenās īpašības, kas izkristalizējas sarunās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amatam izvirzītās Ingas Koļegovas bijušajiem un esošajiem kolēģiem, kā arī cilvēkiem, ar ko viņa līdz šim sadarbojusies. Valdība jau plāno lemt par viņas apstiprināšanu amatā. Par spīti neprecīzi aizpildītajām valsts amatpersonas deklarācijām vairāku gadu garumā un atsevišķu žurnālistu bažām, vai gadījumā viņai daļēji piederošajā koka palešu ražošanas uzņēmumā Pallogs netiek maksātas aplokšņu algas, I. Koļegova, visticamāk, saņems zaļo gaismu. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka aizdomas par nelikumībām I. Koļegovas uzņēmumā nav apstiprinājušās, īsi pēc tam pašlaik vēl Valsts vides dienestu (VVD) vadošā I. Koļegova paziņoja, ka viņa atdos visas sev piederošās Pallogs kapitāldaļas brālim. Doma par to bijusi jau sen, tomēr līdz šim neesot bijis laika to fiziski izdarīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Jūrmalas atkritumu glabātājs pieļāvis pārkāpumu, nesargājot teritoriju

LETA, 20.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas atkritumu glabātājs, kura apsaimniekotajā teritorijā nedēļas nogalē izcēlās ļoti plašs ugunsgrēks, pieļāvis pārkāpumu, nesargājot teritoriju, otrdien Latvijas Radio stāstīja Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova.

Laukumam vajadzēja būt norobežotam, taču tā nebija, sacīja VVD vadītāja, uzņēmējs laikam paļāvās, ka tur nav ko zagt, tāpēc arī nav vērts sargāt.

VVD par nelegālo atkritumu uzglabāšanas vietu uzzinājis šā gada martā. Dienests secinājis, ka tā nav atkritumu izgāztuve, jo tur glabājušies šķiroti atkritumi bez bioloģiskajiem piemaisījumiem, kas nerada būtisku ietekmi uz vidi, tāpēc nolemts, ka nav nepieciešama zibenīga rīcība un vispirms nolemts skaidrot atkritumu izcelsmi.

Dienestam bijušas aizdomas, ka Jūrmalā esošie atkritumi nelikumīgi ievesti no ārzemēm, kas nozīmētu, ka tie arī jāizved ārā uz ārzemēm. Noprotams, ka VVD vēl nav noskaidrojis atkritumu izcelsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo dienu nesaskaņas nav mazinājušas Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas vēlmi vadīt Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Lūgta komentēt pēdējo dienu laikā izskanējušo informāciju, Koļegova sacīja, ka no politiskajām cīņām neko nesaprot, jo ir ierēdne, kas dara savu darbu.

Savukārt taujāta, vai joprojām gatava uzņemties VID vadīšanu, viņa sacīja - «kamēr neesmu teikusi neko citu, spēkā ir tas, ko esmu jau iepriekš sacījusi». Viņa arī apliecināja, ka gatava strādāt, savukārt, ja kaut kas mainīsies, viņa ir gatava to arī paziņot.

«Bet nav pamata neko mainīt,» sacīja Koļegova, kura gan atzina, ka ir nogurusi no taisnošanās.

Kā ziņots, Vienotības iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Neskatoties uz domstarpībām koalīcijā, valdības sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Koļegovas iecelšanu VID vadītāja amatā

LETA, 12.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz domstarpībām koalīcijā, valdības sēdes darba kārtībā nākamnedēļ iekļauts jautājums par Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Ingas Koļegovas iecelšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amatā.

Nākamnedēļ, 16.augustā, gaidāmās Ministru kabineta sēdes dienaskārtībā ietverts jautājums par Koļegovas pārcelšanu no VVD uz VID. Sagatavotais rīkojuma projekts paredz, ka Koļegova VID vadītājas amatu sāktu uzņemties ar 16.augustu.

Jau ziņots, ka partijas Vienotība iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Vienotība iepriekš pauda, ka tikšanās laikā ar Koļegovu atklājās «būtiskas pretrunas» starp kandidātes skaidrojumiem un publiskajos reģistros pieejamo informāciju par SIA Pallogs dividenžu izmaksām, jo publiski pieejamie Pallogs dalībnieku sapulču lēmumi paredz peļņu nesadalīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

VVD lauzīs līgumus ar Nordic Recycling un Latvijas Zaļais elektrons, piemērojot tiem vairākus miljonus eiro lielus sodus

LETA, 04.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) līdz ar 31.decembri lauzīs atkritumu apsaimniekošanas līgumus ar SIA «Nordic Recycling» un «Latvijas Zaļais elektrons», tiem piemērojot attiecīgi 8,3 miljonu un 13,7 miljonu eiro sodu par nenomaksāto dabas resursa nodokli, preses brīfingā sacīja VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Dienests skaidroja, ka «Nordic Recycling» nav nodrošinājis solīto atkritumu reģenerācijas jeb pārstrādes apjomu - uzņēmums nav pārstrādājis 62,5% no iepirktajiem stikla iepakojumiem, 29% no koka iepakojumiem atkritumiem, kā arī 2,5% no papīra iepakojumiem. Pēc VVD aprēķiniem, par šo nepārstrādāto atkritumu daudzumu, desmitkārtīgs nenomaksātais dabas resursa nodoklis ir aprēķināts 8,3 miljonu eiro apmērā.

Savukārt «Latvijas Zaļajam elektronam» par nepārstrādātajiem sadzīves atkritumiem piemērots 12,5 miljonu eiro sods. Uzņēmums nav pārstrādājis 29% no kopējā ievāktā iepakojumu apjoma. No tiem, 8,5% sastāda papīra un kartona iepakojumi, 64% - stikla iepakojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Koļegova paceļ cepuri

Aļona Zandere, 15.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nespējot izturēt spiedienu, pretrunīgi vērtētā VID ģenerāldirektora amata pretendente atceļ savu kandidatūru

Vēl piektdien no rīta nekas neliecināja, ka I. Koļegova savu kandidatūru atcels. Par spīti neskaidrībām ap viņas amatpersonas deklarācijām, kā arī savdabīgo līdzdalību uzņēmumā Pallogs, valdība savā rītdienas sēdes darba kārtībā bija iekļāvusi rīkojumprojektu par viņas iecelšanu amatā. Pozitīva balsojuma gadījumā viņa no VVD uz VID tiktu pārcelta jau tajā pašā dienā – 16. augustā, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Tomēr spriedze ap šo jautājumu pagājušās nedēļas laikā tik ļoti samilza, ka šūpoja ne tikai tukšo VID vadītāja krēslu, bet arī pašu valdību. Dažu dienu laikā tika piedzīvots ne mazums notikumu, kas ne tikai nevairoja uzticību kandidātei, bet arī lika uzdot dažādus jautājumus, piemēram, kāpēc finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tik ļoti ieciklējusies uz konkrēto kandidatūru. Sarunā ar DB savu neizpratni par notiekošo pauž arī bijusī VID vadītāja Ināra Pētersone. «VID jezga aizsākās tieši ar atsevišķu darbinieku amatpersonu deklarācijām. Šī iemesla dēļ tika sniegti priekšlikumi VID likuma grozījumos, kā vienkāršāk atbrīvoties no personām ar rupjiem pārkāpumiem amatpersonu deklarācijās. Finanšu ministrija pati tos virzīja un aizstāvēja, lai varētu atbrīvoties no šādiem cilvēkiem, bet tagad no otras puses tiek stūrēta iekšā ģenerāldirektore. Patlaban ir uzsākta administratīvā lietvedība, un ir divi ceļi, kā tā varētu beigties – vai nu ar administratīvo sodu, vai arī kriminālprocesu. Pēc to nesakritību apjomiem, kas redzami viņas deklarācijās, manuprāt, tas velk uz kriminālprocesu. Ja viņu tagad apstiprinās par ģenerāldirektori un pēc pāris mēnešiem tiks pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu par nepatiesu datu sniegšanu, tas ir nonsenss,» pirms I. Koļegova nāca klajā ar savu lēmumu, teica I. Pētersone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sāktās pārbaudes par Valsts vides dienesta (VVD) vadītājas Ingas Koļegovas deklarācijām tiks pabeigtas, Latvijas Radio teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš informēja, ka pašlaik vēl Finanšu ministrijā nav saņemts gala izvērtējums. Taču pārbaudes tiek veiktas un esot jātiek skaidrībā, vai viņa ir veikusi kādus pārkāpumus. Premjerministrs ir pārliecināts, ka nekādu kriminālprocesu par Koļegovas deklarāciju nebūs.

Kučinskim esot žēl, ka Koļegova neizturēja pret viņu vērsto spiedienu. Viņaprāt, Koļegova būtu tāda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja, kura rīkotos, nevis tikai sēdētu savā amatā un gaidītu rīkojumus augšas.

Jau ziņots, ka Koļegova nolēma atsaukt savu kandidatūru VID ģenerāldirektora amatam, informēja Finanšu ministrijā.

Uz vakanto VID ģenerāldirektora amatu tiks rīkots jauns konkurss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plašais paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks Jūrmalā izcēlies nelegālā atkritumu uzglabāšanas vietā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa zināja teikt, ka atkritumus konkrētajā teritorijā glabājusi SIA Prima M, taču uzņēmums neesot saņēmis nekādas nepieciešamās atļaujas. Ņemot vērā minēto, VVD bija ierosinājusi administratīvo lietvedību un uzdevusi līdz 24.jūlijam atbrīvot teritoriju no atkritumiem. Attiecīgais administratīvais akts gan ticis apstrīdēts, taču tiesa to atstājusi negrozītu.

Spriežot pēc administratīvās lietas materiāliem, konkrētajā teritorijā atkritumi parādījušies pagājušā gada oktobrī. Pēc Koļegovas teiktā, tā bija «vieta, kur cilvēki saveduši atkritumus bez jebkādām atļaujām, bez jebkādas izvērtēšanas». Tagad VVD lemšot par sankcijām, kādas uzņēmumam piemērot, kā arī izvērtēšot nepieciešamību vērsties tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu sākt kriminālprocesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektores amatā apstiprināja konkursā uzvarējušo Elitu Baklāni-Ansbergu.

Baklānes-Ansbergas kandidatūru pēc uzvaras vakantā amata konkursā atbalstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Baklāne-Ansberga pateicās ministriem par viņai sniegto iespēju vadīt VVD. Viņa uzsvēra, ka VVD vadītājas amatā izaicinājums būs sabalansēt sabiedrības, uzņēmējdarbības un tautsaimniecības intereses. Tāpat VVD vadītāja pauda gatavību ne tikai ievērot patlaban spēkā esošos normatīvos aktus, bet arī līdzdarboties jaunu normatīvo aktu izstrādē, lai vides joma Latvijā sekotu pasaules tendencēm un tiktu ieviestas inovācijas.

Pēc atlases komisijas paustā, viņa vislabāk atbilda VVD ģenerāldirektora amata aprakstā izvirzītajām prasībām, ieguva visaugstāko vērtējumu pretendentu vērtēšanas mutvārdu intervijā un vadības kompetenču novērtēšanā, kā arī par viņu ir sniegtas pozitīvas atsauksmes no iepriekšējiem sadarbības partneriem, kolēģiem un vadītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz vakanto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu tiks rīkots jauns konkurss, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Premjers ir saņēmis informāciju no Finanšu ministrijas par līdzšinējās kandidātes Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas lēmumu atteikties kandidēt uz šo amatu. Tāpēc, ņemot vērā radušos situāciju, nolemts rīkot jaunu konkursu uz šo amatu.

Kučinskis uzsver, ka jauno konkursu nepiemeklēs tāds pats liktenis, kā iepriekšējo, jo šoreiz tiks piesaistīta kāda no profesionālām personāla atlases kompānijām. Tas nozīmē, ka kandidātus izraudzīsies un uzrunās tieši personāla atlases speciālisti, skaidroja Vaivars.

Kā ziņots, Vienotības iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Sarežģīti pēc definīcijas

Raivis Bahšteins - DB galvenās redaktores vietnieks, 14.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskā vēsts par Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas zaudējumu liek uzdot daudz jautājumu par nodokļu administrēšanas turpmāko darbu. Lai gan I. Cīurules vadībā bija iegūts zināms līdzsvara punkts iestādes darbā, līdz ar viņas aiziešanu atveras vecās brūces, jo nonākam ļoti līdzīgā situācijā, kāda bija 2016. gada vasarā, kad no atbildīgā posteņa atteicās ilggadējā un līdz tam it kā stabilā ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Vakances aizpildīšana bija vairāk nekā izaicinoša, to pavadīja skandāli, norādes uz interešu konfliktiem, pašu kandidātu atteikšanās un citas nebūšanas. Kādu brīdi reālākā amata kandidāte bija Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova, kuru nodokļu administrācijā ar lielu aizrautību centās ievest finanšu minstre Dana Reizniece-Ozola, taču I. Koļegova negaidīti atsauca savu kandidatūru. Un ne velti, jo paralēli atsaukumam atklājās būtiski trūkumi viņas deklarācijas iesniegšanas tikumos, kas tagad ir sasummējušies tiktāl, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā viņai uzrādījusi apsūdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pelēkā joprojām apsver pretendēšanu uz VID vadītāja amatu

LETA, 12.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī patlaban vēl nav uzrunāta, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja pienākumus pildošā ģenerāldirektora vietniece Dace Pelēkā joprojām apsver pretendēšanu uz VID vadītāja amatu, aģentūrai LETA apstiprina Pelēkā.

Viņa norāda, ka pretendēs uz šo amatu arī tad, ja tiešas uzaicināšanas vietā tiks rīkots konkurss.

Lēmumu par dalību konkursā Pelēkā pieņemšot, kad būs zināmi tā nosacījumi.

Kā vēstīts, Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova nolēmusi atsaukt savu kandidatūru VID ģenerāldirektora amatam, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Uz vakanto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu tiks rīkots jauns konkurss.

Kā ziņots, Vienotības iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā. Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Komentāri

Pievienot komentāru