Finanses

Krievijas akcijas cenas un rubļa vērtība sarūk

Žanete Hāka, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Piektdien samazinājās Krievijas biržu indeksi un rubļa vērtība vājinājās, reaģējot uz Standard&Poor’s lēmumu samazināt Krievijas kredītreitingu.

Micex indekss samazinājās par 1,5%, bet rubļa vērtība pret dolāru pavājinājās par 0,6% līdz 35,977 rubļiem. Savukārt Krievijas obligāciju ar dzēšanas termiņu 2023.gadā ienesīgums pakāpās par vairāk nekā pusprocentpunktu līdz 5,62%.

Nesenajā pārskatā Maskavas klientiem Citigroup norādīja, ka saskata iespēju, ka rubļa vērtība turpinās samazināties līdz nesen sasniegtajiem zemajiem līmeņiem, jo daudzi cilvēki iepriekš pārāk optimistiski novērtēja Ukrainas situāciju, cerot uz jauku un mierīgu atrisinājumu pēc Ženēvas vienošanās. Tādēļ bankas eksperti uzsver, ka ir grūti atrast kādu iemeslu, lai uzturētu pozitīvu skatu attuecībā uz šīs valūtas perspektīvām.

Db.lv jau rakstīja, ka piektdien Krievijas Centrālā banka negaidīti paaugstināja bāzes procentu likmi, lēmumu pamatojot ar pieaugošo inflācijas risku un Ukrainas spriedzi, kā arī sankciju draudiem, kas var bremzēt ekonomikas attīstību un vājināt rubli, raksta Bloomberg.

Likme palielināta no 7% līdz 7,5%.

Šajā gadā rubļa vērtība pret dolāru ir samazinājusies jau par 8,4%, kas ir otrs sliktākais rezultāts starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, atpaliekot vien no Argentīnas peso.

Piektdien starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s samazināja Krievijas kredītreitingu līdz zemākajam investīciju līmenim – BBB-.

Martā Krievijas gada inflācija pieauga līdz 6,9%, salīdzinot ar 6,2% februārī. Kā paredz centrālās bankas pārstāvji, šajā gadā inflācija varētu būt 5-6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Labāki rezultāti fondiem, kas iegulda rubļos vai dolāros

Žanete Hāka, 08.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums ieguldījumu fondu iepriekšējā gadā darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, un to sniegumu lielā mērā ietekmēja fondu ieguldījumu valūta, proti, labāku sniegumu eiro izteiksmē uzrādīja tie fondi, kuru ieguldījumu valūta ir Krievijas rublis vai ASV dolārs, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Decembra beigās obligāciju fondu gada ienesīgums bija robežās no 0,4% līdz +38,6%. Šo fondu aktīvi gada laikā pieauga par 3.8%, gada beigās sasniedzot 180.4 milj. eiro. Obligāciju fondi pārsvarā fokusējas uz korporatīvajiem parāda vērtspapīriem augsta ienesīguma/ augsta riska (high yield) segmentā.

Jaukto fondu gada ienesīgums bija robežās no -0,5% līdz 7,2%. Šo fondu aktīvi gada laikā pieauga par 3.9%, decembra beigās sasniedzot 13,2 milj. eiro. Jauktie fondi galvenokārt bija ieguldījuši ieguldījumu fondu apliecībās un parāda vērtspapīros, kas gada beigās veidoja attiecīgi 57% un 43% no šo fondu kopējā vērtspapīru portfeļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lapiņš: 10 miljoni dīkas naudas Olainfarm kontā bez iemesla ir katastrofa!

Jānis Goldbergs, 10.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm vebinārā, kas 3. septembrī norisinājās biržas Nasdaq Baltic interneta vietnē, uz Dienas Biznesa jautājumiem atbildes bija izvairīgas, ne pēc būtības vai nesniedza skaidrību

Jau 4. septembrī sekoja Olainfarm lielākā akcionāra Olmafarm valdes priekšsēdētāja Pētera Rubeņa paziņojums ar aicinājumu glābt Olainfarm, kurā visi Dienas Biznesa uzdotie jautājumi ir skarti. Skaidrot šos jautājumus, nevēlēšanos atbildēt, pašu vebināra norisi un tajā pateikto Dienas Bizness aicināja bijušo Olainfarm valdes locekli un akcionāru Salvi Lapiņu.

Mēs jau pirmajā jautājumā aicinājām Olainfarm valdes priekšsēdētāju Lauri Macijevski skaidrot šā gada pirmā ceturkšņa uzņēmuma darbības rezultātus salīdzinājumā ar otro ceturksni, tomēr viņš palika pie iepriekšējās taktikas – sniedzot informāciju par pusgadu nedalīti. Runa ir gan par peļņas, gan ieņēmumu, gan likviditātes sadaļām. Kādēļ, jūsuprāt, šāda taktika?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru