Ražošana

Krievijas krīzes dēļ izgāžas Valmieras gaļas kombināta atjaunošanas projekts; daļu teritorijas pārdod

LETA, 27.08.2014

Jaunākais izdevums

Lai gan Krievijas uzņēmums GazEnergoStroi, kurš pērn iegādājās Valmieras gaļas kombinātu, uzņēmuma teritorijas sakārtošanā jau bija ieguldījis pārdesmit tūkstošus eiro, projekts ir pārtraukts, kas skaidrojams gan ar neskaidro situāciju gaļas eksporta biznesā Krievijas embargo dēļ, gan arī projekta neatbalstīšanu Latvijas investīciju un attīstības aģentūrā.

Kā biznesa portālam Nozare.lv atzina Valmieras pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Baiks, Krievijas investors jau bija veicis teritorijas un ēku sakopšanas darbus, ieguldot vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Tomēr, ņemot vērā pašreizējo ārpolitisko situāciju un Krievijas noteikto pārtikas preču embargo, jautājums par gaļas kombināta attīstību ir zaudējis aktualitāti, kā arī radījis maksimālu piesardzību pret visu projektu kopumā. Pieļauju, ka investors var izvēlēties pārdot bijušā kombināta teritoriju vai arī ieturēt ilgstošu nogaidīšanas periodu, izvērtējot Eiropas Savienības un Krievijas tālākās ekonomiskās attiecības, sacīja Baiks.

Viņš arī norādīja, ka korporācijas GazEnergoStroi iesniegtais projekts bijušās Valmieras gaļas kombināta teritorijas attīstībai nav guvis atbalstu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), ES fondu programmā "Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu izveidei vai rekonstrukcijai". Investors bija plānojis ieguldīt ievērojamus savus finanšu līdzekļus, kā arī gūt LIAA atbalstu projektam, aptuveni 1,4 miljonu eiro apmērā.

Kopējā ēku platība, kas atrodas uzņēmuma teritorijā, ir vairāk nekā 100 000 kvadrātmetru, un uzņēmuma īpašumā ir aptuveni 14 hektāri zemes.

Patlaban daļa teritorijas tiek piedāvāta pārdošanā, sacīja Baiks.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Valmieras gaļas kombinātu iegādājās Krievijas uzņēmums GazEnergoStroi. Uzņēmuma prezidents Sergejs Čerņins toreiz informēja, ka kombināta darbība tiks atjaunota jau 2014.gada nogalē, savukārt uzņēmuma teritorijā tiks iekārtots augsto tehnoloģiju parks, dodot darbu 400 cilvēkiem.

Korporācija GazEnergoStroi Valmieras gaļas kombināta iegādes darījumu pabeidza pērn aprīlī, iegūstot teritoriju aptuveni 20 hektāru platībā, no kuriem 16 hektāri pārgāja kompānijas īpašumā, bet pārējie četri hektāri tika iznomāti.

GazEnergoStroi vairāk nekā 13 gadus veic pilna cikla kompleksu darbu izpildi, būvējot kooģenerācijas stacijas ar jaudām: mazās - no viena līdz 30 megavatiem (MW), vidējās - no 30 līdz 150 MW un lielās elektrostacijas ar jaudu no 150 līdz 1000 MW. Savas darbības laikā enerģētikas tirgū korporācija ir strādājusi elektrostaciju būvniecībā gan kā pasūtītājs, gan kā koordinators un darbuzņēmējs, īstenojot projektus ar kopējo elektroenerģijas jaudu vairāk nekā 4000 MW un 10 000 gigakaloriju siltumenerģijas.

Kā ziņots, Valmieras gaļas kombinātā ilgu laiku darbojās SIA "Triāls", kas par maksātnespējīgu tika pasludināta no 2009.gada 30.aprīļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmierā reģistrē 2 uzņēmumus, pamatkapitālā ieguldot GazEnergoStroy izdotus vekseļus

Sandra Dieziņa, 26.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1940.gadā dzimis Igaunijas pilsonis Natan Mekler pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrējis divus uzņēmumus, katra uzņēmuma pamatkapitālu nosakot 7 000 000 eiro apmērā, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Viens no šiem uzņēmumiem ir SIA Baltic Utilization Group, otrs - SIA Granulated Glass Group. Ne uzņēmumu statūtos, ne dibināšanas lēmumos nav norādīts, ar ko tie nodarbosies. Uzņēmumi ierakstīti komercreģistrā 21.martā. Abu uzņēmumu pamatkapitāls apmaksāts ar mantisko ieguldījumu - Krievijas kompānijas GazEnergoStroy - Ekologicheskiye tekhnologii prasījuma tiesībām, kas izriet no diviem vekseļiem.

Lursoft pieejamie eksperta atzinumi par mantiskā ieguldījuma vērtību liecina, ka Igaunijas pilsonim Natan Mekler šī gada 15.martā izdoti divi vekseļi, katrs par summu deviņi miljoni eiro. Tos izdevusi kompānija GazEnergoStroy - Ekologicheskiye tekhnologii. Tirgus situācijas analīzes un aprēķinu rezultātā eksperts izdarījis slēdzienu, ka katra vekseļa vērtība ir septiņi miljoni eiro, un atzinis, ka tie var tikt izmantoti pamatkapitāla apmaksai kā mantiskais ieguldījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vadošais alternatīvo investīciju uzņēmums “PAG Private Equity” panācis vienošanos par vairākuma akciju daļu iegādāšanos uzņēmumā “Food Union Europe”, kas ir vadošais svaigu piena produktu, saldējuma un citu saldētu produktu piegādātājs patērētājiem sešās Eiropas valstīs, kā arī Latvijā bāzēto uzņēmumu “Rīgas piena kombināts”, “Valmieras piens” un “Premia FFL” holdingkompānija.

Darījums, kam vēl jāsaņem galīgais regulatīvo iestāžu apstiprinājums, tika veikts, iegādājoties akcijas no uzņēmuma dibinātāja un citiem privātajiem akcionāriem. Darījuma finanšu detaļas netiek izpaustas.

“”PAG Private Equity” uzņēmumā Food Union Europe investējis kopš 2017. gada februāra. Mēs esam pārliecināti par šīs uzņēmumu grupas nepārspējamo tirgus pozīciju tā galvenajos tirgos Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Lietuvā, Dānijā, Norvēģijā un Rumānijā.

Ar nepacietību gaidām sadarbību ar esošo grupas vadību, lai atbalstītu Food Union turpmāku izaugsmi un paplašināšanos. Latvijā, kur Food Union ir tirgus līderis svaigu piena un saldējuma produktu kategorijās, mēs redzam īpašu atbildību turpināt vēsturiski nozīmīgās piensaimniecības tradīcijas ar augstas pievienotās vērtības produktu piedāvājumu,” norāda PAG partneris un līdzvadītājs Linkolns Pans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Food Union atver internetveikalu ar produktu piegādi uz mājām

Lelde Petrāne, 24.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz patērētāju strauji pieaugušo pieprasījumu pēc pārtikas produktiem, neapmeklējot veikalu, piena pārstrādes uzņēmumu grupa "Food Union" izveidojusi internetveikalu "Pienaveikals.lv" un uzsāk produktu piegādi uz mājām.

"Pienaveikals.lv" piegādes pagaidām pieejamas Rīgas rajona robežās un Jūrmalā.

"Pakāpeniski plānojam papildināt produktu sortimentu un arī piegādes teritoriju līdz visai Latvijai. Taču sākotnējā posmā vēlamies novērtēt patērētāju vēlmes un vajadzības, kā arī noslīpēt loģistikas un klientu apkalpošanas nianses, kas mums kā ražotājam ir kas jauns," stāsta Normunds Staņēvičs, "Food Union" vadītājs Eiropā.

"Pienaveikals.lv" pieejami populārākie "Food Union" piena produkti un saldējums, kā arī citu Latvijā iecienītu ražotāju produkti gaļas, olu, maizes un citās kategorijās pa tiešo no ražotāja.

Stockmann atklāj interneta veikalu  

Universālveikals "Stockmann" atklājis interneta veikalu, kur varēs iegādāties modes un mājas preces,...

"Food Union" plāno regulāri produktu sortimentu papildināt ar sezonai un pircēju interesēm atbilstošiem produktiem.

"Pienaveikals.lv" pašlaik nodrošina bezmaksas piegādes Rīgā, Rīgas rajonā un Jūrmalā jau nākamajā dienā, ja pasūtījums veikts līdz plkst. 12:00, kā arī garantē piegādāto produktu kvalitāti, uzņemoties atbildību par pilnu produkta ciklu – no izejvielu iegādes un ražošanas līdz glabāšanai un piegādei līdz pircēju namdurvīm.

Preču piegādi no "Pienaveikals.lv" veiks tikai "Food Union" kurjeri 7 dienas nedēļā no plkst. 9:00 līdz 18:00, pasūtījumu atvedot uz klientu norādīto adresi. Iespējama arī bezkontakta piegāde, kurjeram preces atstājot pie klienta namdurvīm.

""Food Union" grupas uzņēmumu Norvēģijā un Dānijā ilggadējā pieredze produktu piegādē uz mājām jau bija iezīmējusi mūsu plānus izmēģināt spēkus e-komercijā arī Baltijā. Pandēmijas ietekmes rezultātā pasteidzāmies ar ieviešanu un šajā mēnesī atveram internetveikalus arī Lietuvā un Rumānijā. Esam priecīgi par iespēju izmēģināt spēkus šajā jomā, taču tas, cik nozīmīgs biznesa virziens šis būs, parādīs laiks un patērētāju paradumu maiņa pēckrīzes periodā," papildina N. Staņēvičs.

"Pienaveikals.lv" ir iespēja izvēlēties pārtikas produktus no 12 dažādām produktu kategorijām – piens un kefīrs, biezpiens un sviests, krējums, jogurts, saldējums, biezpiena sieriņi, deserti, krēmsiers, kausēts siers, pelmeņi, gaļa, olas un maize.

"Pienaveikals.lv" sortimentā atrodami tādu zīmolu produkti kā "Limbažu piens", "Kārums", "Valmiera", "Lakto", "Dzintars", "Mājas", "Tio", "Karlsons", "Pols", "Ekselence", "Marienbāde", "Balticovo", "Latvijas maiznieks".

Par pasūtītajām precēm iespējams norēķināties tikai ar bezskaidras naudas darījumiem, veicot norēķinus pasūtījuma veikšanas brīdī.

E-veikals apmeklējams, klikšķinot šeit: https://pienaveikals.lv.

"Food Union" grupa apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā – "Rīgas piena kombināts", "Valmieras piens" un "Rīgas piensaimnieks" (pievienots "Rīgas piena kombināts" 2020.gada februārī), lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā "Premia" un "Premia" Lietuvā, lielāko saldējuma ražotāju Dānijā "Premier Is" un saldējuma piegādes servisa uzņēmumu "Hjem Is", saldējuma ražotāju Norvēģijā "Isbjørn Is" un saldējuma piegādes servisa uzņēmumu "Den Norske Isbilen", saldējuma ražotāju Rumānijā "Alpin57Lux", saldējuma ražotāju Baltkrievijā "Ingman Ice Cream" un Krievijā "Hladokombinat No.1".

2018.gadā "Food Union" atvēra divas piena produktu un bērnu pārtikas ražotnes Ķīnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Piena un pārtikas ražošanā būtu jādomā par risku vadības institūciju

LETA, 22.02.2023

"Food Union" grupas uzņēmumu "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena un pārtikas ražošanā būtu jādomā par risku vadības institūciju, lai nozare varētu izdzīvot krīzes situācijās, intervijā sacīja "Food Union" grupas uzņēmumu "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.

Viņš norādīja, ka pašreizējais piena iepirkumu cenu samazinājums ir saistīts ar pagājušā gada piena produktu augsto cenu eskalāciju. "Tie ir globāli procesi, kurus regulāri ietekmē gan klimatiskie apstākļi, gan ekonomiskie, gan politiskie notikumi," teica Panke.

Viņš arī atzīmēja, ka šajā gadījumā tie bija vairāki notikumi kopumā, tostarp Austrālijā pagājušajā gadā saražoja par 7% mazāk piena, bet Jaunzēlandē piena ražošanas apmēri saruka par 3,8%, tāpat bija resursu un loģistikas problēmas. Šie notikumi ļoti ietekmēja Dienvidaustrumāzijas reģionus, kur pienu pašpatēriņam ražo nepietiekami un patēriņu nodrošina imports.

"Saistībā ar deficītu sākās tirgus sacensība par tā dzēšanu, kurā iesaistījās gan pārstrādātāji, gan uzpircēji un biržas starpnieki. Cena sāka augt. Industriālo produktu tirgū bija situācija, kad pircēji pirka šodien, jo rīt jau būs viss dārgāk. Šodien jāpērk dubultā, jo rīt un parīt būs dārgāk. Sākās pirkšanas virpulis, kas inerces pēc sasniedza jau tādu cenu un apjoma līmeni, kuru vairs neakceptēja Dienvidaustrumāzijas gala patērētājs. Viņiem pirktspēja ir apmēram tāda pati kā Latvijā. Augstās cenas šis pircējs neakceptēja ar savu patēriņu, un sāka rasties uzkrājumi, virpulis apstājās, cenas sāka kristies," teica Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru