Jaunākais izdevums

Salīdzinot ar gada sākumu, pašlaik būtiski samazinājies to klientu skaits, kas atsakās no pasūtītajām precēm muitošanas procesa dēļ, turklāt jaunā papildu muitošana nav samazinājusi pasūtījumu skaitu no trešajām valstīm, norād kurjerpasta kompāniju pārstāvji.

DHL pārdošanas daļas vadītāja eksprespārvadājumu grupā Ilze Vītiņa aģentūrai BNS skaidro, ka kopumā situācija muitojamo sūtījumu ziņā ir normalizējusies. «Saņēmēji ir samierinājušies ar jaunajiem noteikumiem un veic atmuitošanu vai arī pilnvaro kurjerpasta kompāniju veikt deklarāciju,» viņa sacīja.

I. Vītiņa arī informē, ka patlaban no visiem muitojamiem sūtījumiem muitošanas procedūras dēļ tiek atteikti 1,84% sūtījumu, kas ir daudz mazāk nekā gada pirmajās nedēļās, kad tika atteikti 30–40% sūtījumu. «Acīmredzot cena par pirkumu ir tik saistoša, ka, arī maksājot nodokļus un ievedmuitu, kas stājušies spēkā no 2011.gada, tie joprojām ir izdevīgi,» lēš DHL pārstāve.

TNT Sūtījumu apstrādes daļas vadītāja Ieva Ilstere pavēstīja, ka kopējais atmuitojamo sūtījumu skaits, salīdzinot šā gada janvāri ar pērnā gada janvāri, kompānijai pieaudzis par 84%.

Ilstere paskaidroja, ka šā gada janvārī no visiem mazās vērtības sūtījumiem trešā daļa bija privātpersonu sūtījumi. «No tiem aptuveni 33% klientu izvēlējās TNT izveidoto pakalpojumu - pilnvaroja uzņēmuma speciālistu iziet visas nepieciešamās formalitātes viņu vietā,» Ilstere klāstīja un piebilda, ka pārējie sūtījumu saņēmēji paši kārtoja dokumentus muitā - ne no viena sūtījuma ne juridiska, ne privātā persona neatteicās.

Arī Ilstere atzina, ka situācija ir stabilizējusies un privātpersonas ir vairāk informētas un saprotošas. Tomēr, lai gan atpakaļ atdotu sūtījumu likuma izmaiņu dēļ nav, viņa uzsvēra, ka joprojām situācija ir nevajadzīgi sarežģīta. «Jau janvāra vidū iesniedzām Muitas pārvaldē savus priekšlikumus procesa tālākai vienkāršošanai. Būtisks mūsu novērojums ir tas, ka ne juridiskām, ne privātpersonām nerodas pretestība pret nodokļu nomaksu,» viņa sacīja un norādīja, ka būtiski šajā situācijā ir atvieglot atmuitošanas procesu, kas prasa zināmas priekšzināšanas, laiku un reizēm rada papildu izmaksas.

Pēc Ilsteres teiktā, zemās vērtības sūtījumi, kas ir papildus jāmuito, veido 40% no kopējā sūtījumu daudzuma.

UPS pārstāvja Latvijā EKS/LS izpilddirektors Valērijs Lappo informēja, ka uzņēmums ir atrisinājis problēmas, kas iepriekš skāra šo sūtījumu jomu, taču norādīja, ka pirmā februāra nedēļa parāda, ka, salīdzinot ar pagājušo mēnesi, sūtījumu skaits ir jūtami samazinājies.

Lappo paskaidroja, ka tas ir noticis tieši privātpersonu sūtījumu ziņā. «Tiem, kas mēdza saņemt sūtījumus no citām valstīm, patlaban šie sūtījumi pienāk krietni mazāk,» viņš minēja.

Jau ziņots, ka no šā gada janvāra mainīta pievienotā vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas kārtība komerciāliem sūtījumiem no trešajām valstīm. Iepriekš gan no PVN, gan no muitas nodokļa atbrīvoja preču sūtījumu, kas no trešās valsts par atlīdzību tika sūtītas saņēmējam Latvijā, ja sūtījuma vērtība nepārsniedza 150 eiro (105 latus). Savukārt no 1.janvāra nelielas vērtības preču sūtījumam piemēro atbrīvojumu no muitas nodokļa - ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 150 eiro, bet no PVN - ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 10 eiro (7 latus).

Gada pirmajās dienās jaunā kārtība radīja pamatīgu haosu kurjerpasta kompānijās, jo cilvēki nebija gatavi maksāt PVN un muitas nodokli par saviem sūtījumiem. Daudzi pircēji atteicās no precēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kurjerpasta sūtījumus turpmāk varēs noformēt arī attālināti

Lelde Petrāne, 06.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atvieglotu un paātrinātu muitošanas procesu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka turpmāk fiziskām personām ir iespēja noformēt saņemtos kurjerpasta sūtījumus ne tikai līdzšinējā kārtībā, bet arī attālināti, organizējot dokumentu apriti elektroniski un neapmeklējot VID Lidostas muitas kontroles punktu klātienē. Jaunā iespēja attiecas gan uz komerciāliem, gan nekomerciāliem kurjerpasta sūtījumiem.

Lai persona, saņemot uzaicinājumu no kurjerpasta pakalpojumu sniedzēja par pasta sūtījuma saņemšanu, ar to saistītās muitas formalitātes varētu nokārtot attālināti, tai ir jānosūta VID Lidosta muitas kontroles punktam uz e-pasta adresi [email protected]šādi dokumenti (skenēti vai fotografēti): kurjerpasta pakalpojumu sniedzēja aicinājums un tam pievienotie dokumenti muitas formalitāšu kārtošanai; preču iegādi apliecinošs dokuments (preču rēķins/invoice, internetveikala pirkuma orderis), kurā ir norādīts pasūtītājs, informācija par preci, daudzums, preces vērtība, transporta un apdrošināšanas izmaksas; maksājuma izdruka (internetbankas pārskaitījums, PAYPAL, WESTERN UNION izdruka vai tml.); pases vai ID kartes kopija ar apliecinājuma tekstu uz kopijas vai e-pastā: «Piekrītu, ka mani personas dati tiek izmantoti pasta sūtījumu deklarēšanai», norādot datumu, vārdu, uzvārdu (1). E-pasta temata laukā jānorāda kurjerpasta pakalpojumu sniedzēja nosaukums un gaisa transporta pavadzīmes (AWB) numurs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijā pieaug darījumi ārpus EEZ, īpaši ar Brazīliju, Dominiku un Nigēriju

Līva Melbārzde, 19.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā būtiski pieaudzis kurjerpasta sūtījumu skaits ārpus Eiropas Ekonomikas zonas valstu robežām, kas nozīmē, ka mūsu valsts uzņēmējiem pieauguši darījumi ar valstīm ārpus Eiropas.

Tā secinājuši DHL Express eksperti, vadoties pēc kurjerpasta sūtījumiem, kas visā pasaulē tiek izmantots kā viens no indikatoriem uzņēmējdarbības aktivitātes noteikšanā.

Populārākie kurjerpasta sūtījumu galamērķi ārpus ES robežām ir Krievija, Ukraina, ASV un Ķīna. Interesanti, ka pēdējā laikā kurjerpasta sūtījumi pieauguši uz tādām attālam valstīm kā Brazīliju, Dominiku un Nigēriju, kas liecina par eksporta attīstīšanu uz šiem reģioniem.

«Pēc kurjerpasta sūtījumiem var secināt par zināmiem procesiem uzņēmējdarbībā un ekonomikā kopumā gan Latvijas, gan globālā mērogā. Piemēram, līdz ar ekonomikas lejupslīdi palielinājās kurjerpasta sūtījumi uz jaunām valstīm, kas norādīja, ka mūsu uzņēmēji meklē jaunus sadarbības partnerus un apgūst jaunus eksporta tirgus. Pēdējo divu gadu laikā pieaudzis sūtījumu skaits uz valstīm ārpus Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, kas nozīmē, ka uzņēmējdarbībā pieaug interese par eksporta tirgiem ārpus Eiropas Savienības,» tā DHL Express pārstāve Ilze Vītiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kurjerpasti izveido pakalpojumu, ļaujot izvairīties no birokrātijas sūtījumu saņemšanā

Ritvars Bīders, 07.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk sūtījumus privātpersonām no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES) klienta vārdā varēs atmuitot arī kurjerpasts, piemēram, pa faksu aizsūtot pilnvaru kurjerpastam, kas tad tālāks veic nepieciešamo procedūru sūtījuma atmuitošanai klienta vietā, Db.lv paskaidroja DHL Latvia Pārdošanas daļas vadītāja Ilze Vītiņa.

Šāda iespēja gan patlaban pieejama par maksu. DHL Latvia par šo pakalpojumu prasa 20 latus, taču, kā norāda I. Vītiņa, pakalpojuma maksa varētu mainīties, iespējams, samazināties, jo sistēma ir tikko ieviesta. Kurjerpasta kompānija TNT ir nolēmusi, ka par šo pakalpojumu no klienta prasīs samaksu 10 latus, savukārt Fedex Express pagaidām šādu pakalpojumu vēl nesniedz.

I. Vītiņa arī skaidro, ka šis ir pagaidu risinājums, kas būs spēkā līdz brīdim, kad pilnībā tiks izstrādāta sistēma, kas atvieglos privātpersonu sūtījumu saņemšanu no valstīm ārpus ES.

Lai izmantotu pagaidu pakalpojumu, sūtījuma saņēmējam pa faksu vai kādā citā veidā jānosūta pases kopija ar lappusēm, kur redzami personas dati un pilnvarojuma raksts, ka persona, nosaucot vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīves vietu, pilnvaro kurjerpasta kompāniju veikt nepieciešamās muitas procedūras ar attiecīgo sūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

DHL Express Latvijā atzīst par veiksmīgāko DHL struktūrvienību

Egons Mudulis, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta un loģistikas pakalpojumu grupas uzņēmuma Deutsche Post DHL kurjerpasta struktūrvienība SIA DHL Latvia par 2011. gadā sasniegtajiem rezultātiem un augsto klientu servisa kvalitāti saņēmusi apbalvojumu Country of the Year 2011 Eiropas vidējo un mazo valstu vidū.

Pērn DHL Express Latvijas struktūrvienība sasniegusi līdz šim lielāko sūtījumu apjomu pieaugumu un nodrošinājusi piegādes rekordlielam sūtījumu skaitam, pārvadājot par 34% vairāk sūtījumu nekā 2010. gadā. Tikmēr starptautisko sūtījumu svars ir pieaudzis par 66%. Country of the Year 2011 ir augstākais novērtējums kurjerpasta pakalpojumu jomā grupas ietvaros. Galvenie faktori, kas tiek ņemti vērā minētā titula piešķiršanai, ir sasniegtie darbības un izaugsmes rādītāji un servisa kvalitātes standarti.

«Ar titulu Country of the Year 2011 noteikti varam lepoties ne tikai Baltijas līmenī. Mūsu panākumu atslēga ir pērn būtiski palielinātais starptautiskā kurjerpasta apjoms, kas bija lielāks nekā periodā pirms ekonomiskās recesijas, kā arī teicama servisa kvalitāte,» saka DHL Express pārdošanas vadītāja Latvijā Ilze Vītiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Iedzīvotāji kurjerpastā vairāk novērtē ērtumu, mazāk - drošību

Gunta Kursiša, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajai daļai (58%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kā labāko kurjerpasta īpašību uzskata tā ērtumu, savukārt piektā daļa (20%) iedzīvotāju norāda uz šāda pakalpojuma augsto cenu, liecina TNT Latvija un Snapshots veiktais pētījums.

58% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka kurjerpasta izmantošana ir ērta, jo pašam nav jādodas uz pastu, savukārt nedaudz vairāk par piektdaļu aptaujāto (23%) akcentējuši kurjerpasta drošumu.

Pārliecība par kurjera pakalpojumu dārdzību visbiežāk uzsvēruši jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem (46%). Tajā pašā laikā jaunieši bijuši arī vispārliecinātākie par šī pakalpojuma ērtumu.

Sievietēm vidēji biežāk (64%) nekā vīriešiem (53%) svarīgas ir ērtības, kādas sniedz kurjerpasta izmantošana. Tikmēr vīriešiem nedaudz biežāk (25%) nekā sievietēm (21%) ir raksturīgi akcentēt pakalpojuma drošību, liecina Snapshots un TNT Latvija aptaujas dati,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uz ārvalstīm ar kurjerpastu visbiežāk sūta dokumentus un produktu paraugus

Elīna Pankovska, 18.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā, pieaugot starptautisko sūtījumu apjomam, Latvijas uzņēmēji kurjerpasta pakalpojumus ir izmantojuši arvien biežāk.

Latvijas uzņēmēji saviem sadarbības partneriem ārvalstīs visbiežāk sūta dokumentus un produktu paraugus, liecina DHL Express kurjerpasta dati. Savukārt šo sūtījumu populārākie galamērķi ir Vācija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste, bet ārpus ES robežām Krievija un Ukraina.

Pērn no visiem DHL Express starptautiskajiem kurjerpasta sūtījumiem apmēram 60% bijuši dokumenti vai to saturošās paciņas. Savukārt nosūtītie produktu paraugi un gatavā eksporta produkcija kopā veidoja attiecīgi 40%.

Visbiežāk dokumentus saviem klientiem ārpus Latvijas robežām nosūta banku sektors, savukārt sīkpaciņas un produktu paraugus ar DHL Express kurjerpasta starpniecību visvairāk nosūta Latvijas elektropreču un pārtikas produktu importētāji, kā arī apģērbu ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS) eksporta deklarāciju apstrāde izlaišanai procedūrā notiks automātiski. Tas uzņēmējiem nodrošinās ātrāku eksporta deklarāciju apstrādi, paātrinot izvedamo kravu noformēšanas procesu, informē Valsts ieņēmumu dienests.

No 2018.gada 4.jūnija automātiski eksporta procedūrā tiks izlaistas deklarācijas, kas atbilst šādiem kritērijiem: deklarācijā nav norādītas atzīmes par «vietējo muitošanu», «par plombēšanu», noformējot deklarāciju, netiek saņemti Integrētās tarifa vadības sistēmas (ITVS) brīdinājumi un/vai paziņojumi un riska novērtēšanas rezultātā deklarācija nav novirzīta kontroles pasākumiem.

Ja eksporta deklarācija atbilst minētajiem kritērijiem, pēc veiksmīgas deklarācijas datu pārbaudes statuss «Pieņemts» 5 minūšu laikā no iesniegšanas brīža nomainīsies uz statusu «Preces izlaistas eksportam». Datu labojumus, ja tādi būs nepieciešami, varēs veikt, izmantojot «Pēcmuitošanas» funkcionalitāti. Gadījumā, ja eksporta deklarācija neatbilst kādam no minētajiem kritērijiem, tās automātiskā apstrāde atceļas un tālāku apstrādi veic muitas amatpersona līdzšinējā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DHL Express starptautisko sūtījumu skaits audzis par 17%

Žanete Hāka, 29.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurjerpasta pakalpojumu sniedzēja DHL Express datiem, salīdzinot ar 2013. gada pirmo pusgadu, šogad par 17% pieaudzis Latvijas uzņēmēju starptautisko sūtījumu skaits, bet sūtījumu svars - par 67%, kas ir augstākais sūtījumu svara pieauguma rādītājs Baltijas valstu starpā.

DHL Express dati liecina, ka kopš 2012. gada nemainīga tendence ir sūtījumu svara straujš pieaugums. No 2012. gada janvāra līdz 2014. gada jūnijam vidējais DHL Express starptautisko sūtījumu svars ir palielinājies par 85%.

DHL Express pārstāve Ilze Vītiņa norāda, ka kurjerpasta pakalpojumus visvairāk izmanto finanšu sektors – tas veido aptuveni 12% no kopējā apgrozījuma, tāpat arī izdevniecības un poligrāfijas kompānijas, būvniecības nozares un vairumtirdzniecības uzņēmumi. Šogad starptautisko sūtījumu skaita un svara ziņā visstraujākais kāpums ir tieši vairumtirdzniecības uzņēmumiem, kuri savu sūtījumu apjomus ir gandrīz divkāršojuši kopš 2013. gada pirmās puses. Sūtījumu svara pieaugumu var skaidrot ar vairumtirgotāju aktivitāti un restrukturizāciju – tiek paātrināta preču plūsma un samazināts noliktavās uzglabāto preču apjoms. Šo sūtījumu piegādēm sauszemes transporta vietā tiek izmantots DHL Express aviotransports.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada sākuma būtiski mainījusies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas kārtība, radot haosu sūtījumu piegādē.

No 2011. gada 1. janvāra ir stājušies spēkā grozījumi likumā «Par pievienotās vērtības nodokli», kas paredz pa pastu importēto preču aplikšanu ar PVN. Izmaiņas paredz no PVN atbrīvot preces, kas importētas pa pastu kā nelielas vērtības preču sūtījumi un kuru kopējā vērtība nepārsniedz 10 eiro vai ekvivalentu summu latos. No muitas nodokļa atbrīvotas pa pastu importētas preces līdz 150 eiro vai tā ekvivalentu summu latos. Šie atbrīvojumi gan neattiecas uz tabaku, tabakas un alkohola izstrādājumiem, kā arī uz smaržām un tualetes ūdeņiem.

Līdz šā gada sākumam no PVN bija atbrīvotas preces, kuru vērtība nepārsniedza 150 eiro vai ekvivalentu summu latos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusotrā gadā kopš SIA API Sūti.lv darbības sākuma tā spējusi uzaudzēt apgrozījumu līdz 300 tūkst. eiro; līdz 2020. gadam ambīcijas ir sasniegt 1,2 milj. eiro slieksni.

SIA API Sūti.lv ir pilna servisa noliktava, kur zem viena jumta nodrošina sūtījuma iepakošanu, uzglabāšanu un izsūtīšanu. «Mūsu priekšrocība iepretim lielajiem kurjerpasta uzņēmumiem ir tā, ka esam mazi, efektīvi un IT jomā attīstīti, jo noliktavas sistēma ir salāgota ar klientu interneta veikaliem, līdz ar to esam noderīgi ne tikai preces izsūtīšanā, bet arī uzskaites veidošanā un vajadzības gadījumā arī dažādu papildu produktu piepakošanā, ko bieži vien lielās kurjeru kompānijas dara nelabprāt. Tā ir mūsu pievienotā vērtība, kas ļauj cerēt, ka mums ir potenciāls Latvijā kļūt par sava veida Amazon. Kad sasniegsim viena milj. apgrozījuma slieksni, tad, visticamāk, būsim interesanti arī kādam lielākam tirgus dalībniekam, kurš varētu iegādāties mūsu portfeli,» spriež SIA API Sūti.lv komercdirektors Edgars Rēboks. Tā tas noticis, piemēram, TNT Express NV gadījumā, kad to nopirka ASV loģistikas un kurjerpasta kompānija FedEx. Šis darījums notika 2015. gadā, un tā vērtība bija 4,4 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 6 no 10 (63 %) konfiscētajiem viltojumiem ir atklāti mazajos sūtījumos – izmantojot pasta vai kurjerpasta pakalpojumus, atklāj ES Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākā pētījuma dati.

EUIPO un OECD pētījumā tiek analizēta mazo pasta sūtījumu ļaunprātīga izmantošana viltotu un pirātisku preču tirdzniecībā, aplūkojot kurjerpasta un pasta pakalpojumu darbības tiesiskos un ekonomiskos aspektus.

Aizturētajos pasta sūtījumos tiek atklātas tādas preču kategorijas, kā, piemēram, apavi (84 %), optiskie līdzekļi (77 %), informācijas un sakaru tehnoloģiju (IKT) ierīces (66 %) un aksesuāri (63 %) – tai skaitā viltoti rokaspulksteņi un juvelierizstrādājumi, ādas izstrādājumi un rokassomas.

Viltotu preču sūtījumi nāk galvenokārt no Ķīnas (Honkongas), Indijas, Singapūras, Taizemes un Turcijas. Ķīna, Indija un Taizeme ir atzītas par potenciālām viltotu un pirātisku preču ražotājvalstīm, savukārt Honkonga un Singapūra ir galvenie tranzīta punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Sproģis tomēr nekandidēs Saeimas vēlēšanās un nebūs Saskaņas prezidenta kandidāts

LETA, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis sociālajos tīklos paziņojis, ka atsauc dalību 13.Saeimas vēlēšanās, kā arī nebūs «Saskaņas» izvirzītais Valsts prezidenta kandidāts.

«Pateicoties par man izrādīto cieņu, es nolieku savu Valsts prezidenta kandidāta nomināciju un atsaucu savu piedalīšanos vēlēšanās,» savā paziņojumā sociālajā vietnē «Facebook» norāda Sproģis.

Ar Sproģi aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties. «Saskaņas» priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA pauda pārsteigumu par šādu paziņojumu un skaidroja, ka par to nebija iepriekš informēts.

«Saskaņas» priekšsēdētājs Nils Ušakovs pašlaik esot atvaļinājumā un uz aģentūras LETA jautājumiem vēl nav atbildējis. Tikmēr sociālajos tīklos viņš pauda: «Tas, ko pēdējo 10 dienu laikā centās izdarīt ar Sproģi, ir skaidrs signāls katram, kas vēlas pārmaiņas savā valstī. Tas ir signāls katram no esošās varas elites – nelien! Mēs tevi salauzīsim!». Ušakovs norāda, ka Sproģis šajā situācijā izvēlējās ģimeni, un «Saskaņa» viņu atbalstot šajā lēmumā. «Mūsu komanda turpinās nest tālāk viņa manifesta idejas. Tajā viss pateikts pareizi,» piebilda Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā muitošanas regulējuma, kas spēkā stāsies 1.jūlijā, ietekme būs jūtama lielam sūtījumu apmēram, intervijā pauda AS "Latvijas pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Viņš skaidroja, ka uzņēmumam tie varētu būt pat 25 000 līdz 30 000 sūtījumu dienā, kas papildu varētu tikt pakļauti jaunajam muitošanas regulējumam.

"Zviedrijas piemērs, kur šo normu ieviesa agrāk, liecina, ka sūtījumu apmērs samazinājās ļoti strauji, bet vēlāk atkal pakāpeniski atjaunojās. Domāju, ka arī mūs sagaida sūtījumu skaita kritums. Īpaši mazvērtīgākiem sūtījumiem cilvēki negribēs papildu sarežģījumus un veltīt laiku sūtījumu atmuitošanai," sacīja Vilcāns.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka "Latvijas pasts" no savas puses arī cilvēkiem piedāvās risinājumu, kā šo procedūru izdarīt un veikt to ar kompānijas palīdzību.

Vienlaikus viņš pauda, ka klientiem, kuri sūtījumus saņem bieži un ir pazīstami ar atmuitošanas procedūrām, visticamāk, nekādas grūtības neradīsies, prognozējot, ka "Latvijas pastam" un muitai darba apjoms būtiski palielināsies. "Es gan arī vēl gribētu uzsvērt, ka šī atmuitošanas ideja nav ne mūsu, ne Valsts ieņēmumu dienesta, ne Latvijas valsts prasība, bet gan Eiropas Savienības (ES) regula, kas attieksies uz visām dalībvalstīm. Tas būs liels "kūlenis" visā e-komercijas sūtījumu pasaulē," prasību no 1.jūlija atmuitot visus sūtījumus no trešajām valstīm skaidroja Vilcāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien ērtāka, ātrāka un lētāka iepirkšanās internetā ir devusi iespēju ne tikai iedzīvotājiem un dažādu nozaru kompānijām tikt pie iekārotajām precēm un izdevīgākiem darījumiem, bet arī paku sūtījumu apkalpojošām kompānijām paplašināt savu biznesu un nopelnīt.

Pērn salīdzinājumā ar 2015. gadu Latvijā tika apkalpots apmēram par piekto daļu vairāk paku, un kurjerpasta kompāniju teiktais liecina, ka e-komercijas bums tuvākajā laikā nemitēsies. Vai Latvijas kompānijas šādai iepirkšanās paradumu maiņai ir gatavas?

Ja ir runa par globālo spēlētāju meitas kapitālsabiedrībām, tad droši vien var teikt, ka jā, jo savu saimnieku uzdevumā tās dara visu, lai efektivizētu darbību un aizņemtu pēc iespējas lielāku paku sūtījumu tirgus daļu gan šeit, gan citviet pasaulē. Nav gan gluži tā, ka pašiem komersantiem nekas nebūtu jādara un nauda tecētu kā pa reni. Nozares uzņēmumiem izaicinājumu netrūkst. Tā kā paku skaits aug griezdamies, kompānijām jādomā par piemērotas infrastruktūras izveidi. Tām ir attīstības plāni, bet ne visām viss projektu virzībā iet uz priekšu tik raiti, kā gribētos, citu iesaitīto pušu dēļ. Piemēram, izrādās, ka nav nemaz tik vienkārši tikt pie vajadzīgā zemes gabala loģistikas centra izveidei vispiemērotākajā vietā. Kurjerpasta uzņēmumiem nākas saskarties arī ar citu nozaru kompānijām raksturīgajiem šī brīža izaicinājumiem. Tā kā konkurence liela un klienti prasa zemas cenas, piesaistīt darbiniekus kļūst arvien grūtāk. Līdz ar to ir kompānijas, kas sliecas nākotnē dot priekšroku automatizācijai un robotizācijai. Lai neatpaliktu no konkurentiem, iedzīvotāju iepirkšanās paradumu maiņa liek nozares spēlētājiem investēt arī paku saņemšanas un nosūtīšanas automātu izveidē un ik pa reizei pavilkt uz zoba citus paku apkalpotājus par neloģiskas vietas izvēli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Jukas ar ārpus ES sūtījumu atmuitošanu mazinājušās

BNS, 17.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu atmuitošanas procedūra, kas jāveic saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaiņām pasta sūtījumiem no valstīm ārpus Eiropas Savienības, vairs neizraisa tik lielas problēmas kā mēneša sākumā, un situācija ir stabilizējusiesi. Turklāt kompānijas meklē arvien jaunus risinājums, lai sūtījumu saņemšanu vēl vairāk atvieglotu.

TNT Sūtījumu apstrādes nodaļas vadītāja Ieva Ilstere norāda, ka situācija pašlaik ir stabilizējusies. «Nav tā, ka cilvēki daudz atsauc pasūtījumus. Mēs saviem klientiem izskaidrojam situāciju, kā viņi var veikt atmuitošanas procesu, vai arī piedāvājam uzticēt šo procesu TNT ,» viņa klāstīja un paskaidroja, ka sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitošanas procesu ieviests viens atvieglojums - klients drīkst pilnvarot kompāniju veikt muitošanas procesu savā vietā.

Viņa norādīja, ka patlaban vēl pagājis samērā īss laika posms, lai spriestu, cik sarežģīta kopumā ir situācija. «Cilvēki Latvijā tagad vēl nav gatavi īsti pasūtīt. Pēc svētku perioda, visticamāk, pēc februāra, atgriezīsies cilvēku interese par pasūtījumiem, un tad varēs daudz labāk spriest, cik kopumā situācija ir sarežģīta,» viņa sacīja un piebilda, ka par problēmām pasūtījumu ziņā no trešajām valstīm varēs spriest tad, kad arī Krievijā un Ķīnā būs pagājis noteikts pēcsvētku periods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

City Express sūtījumu laicīgai piegādei piesaistījis papildu kurjerus un transportu

Žanete Hāka, 25.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deglava tilta slēgšana ietekmē kurjerpasta pakalpojumu kompānijas City Express darbību, jo uzņēmums piedāvā kurjerpasta pasūtījumu piegādi jau tajā pašā dienā, stāsta kompānijas Korporatīvo klientu darījumu vadītājs Gints Grīnvalds.

Ātru piegādi šobrīd aizkavē piespiedu citu maršrutu izmantošana, ir traucēta klientu apkalpošana tieši tilta rajonā un ir izveidojušies jūtami sastrēgumi. Līdz ar to uzņēmums jau šobrīd ir piesaistījis papildu kurjerus un transporta vienības, lai varētu nodrošināt pasūtījumu piegādi iepriekšējā līmenī, kas, protams, rada papildus izmaksas, stāsta City Express pārstāvis.

«Par izmaksu pieauguma apjomu šobrīd grūti spriest, ņemot vērā, ka tilts tika slēgts tikai no šodienas, bet noteikti tāds būs. Papildus izmaksas noteikti neprasīsim segt mūsu klientiem, bet gan izmantosim iekšējos finanšu uzkrājumus neparedzētām situācijām, cerot, ka problēma tiks steidzami atrisināta. Kaut arī pasūtījumu piegāžu izpildīšanā ir jūtama ietekme, mēs jau esam izstrādājuši jaunu loģistikas plānu,» skaidro G. Grīnvalds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DPD Latvija vidēji gadā piegādā ap miljons sūtījumu; to apjoma kāpumu pēdējos četros gados stimulē e-komercijas attīstība Latvijā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

DPD Latvija apgrozījums no 6,39 milj. eiro 2010. gadā ir pieaudzis līdz 9,83 milj. eiro 2013. gadā. Tā kā uzņēmums pieder Francijas grupas La Poste meitas uzņēmumam Geopost, kura rezultāti vēl nav publiskoti, arī Latvijas kompānijas dati netiek atklāti. Šogad uzņēmuma apgrozījums varētu pieaugt par 10%, prognozē DPD Latvija valdes priekšsēdētājs Ainārs Gilis. Izaugsmes temps vairs nav tik straujš kā iepriekš, un tas ir saistīts nevis ar pieaugošo konkurenci, bet ar ekonomikas attīstību valstī kopumā. Uzņēmumam ir 16 gadu pieredze kurjerpasta biznesā Latvijā, kurš balstās uz sūtījumu piegādi «no durvīm līdz durvīm». Savulaik uzņēmuma izaugsmi sekmējusi Latvijas iestāšanās ES, vēl viens nozīmīgs grūdiens ir e-komercijas attīstība. Apgrozījuma kāpums pēdējos gados ir nodrošinājis uzņēmumam vietu DB un Lursoft veidotajā Gazeļu sarakstā. Šogad DPD Latvija veicis zīmola maiņu; turpmāk tas uzņēmumu grupas DPD group ietvaros darbosies ar vienotu zīmolu DPD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1. aprīļa kases aparāti būs jāizmanto visiem, kas tirgo nevis pašu ražotas, bet gan iepirktas preces, taču vienlaikus šogad ir būtiski vienkāršoti nosacījumi kases aparātu lietotājiem un apkalpojošajiem dienestiem, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Turpmāk kases aparāta lietotājs varēs reģistrēt kases aparātu izbraukuma tirdzniecībai (uz laiku līdz 5 dienām) elektroniski, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), vairs neiesaistot tajā apkalpojošo dienestu. Tāpat kases aparāta lietotājs VID EDS varēs arī paziņot par kases aparāta lietošanas pārtraukšanu vismaz uz 30 dienām.

Ņemot vērā arvien pieaugošo distances tirdzniecību jeb tirdzniecību internetā, atbrīvojums no kases aparātiem noteikts arī kurjerpasta sūtījumu piegādātājiem. Turpmāk gadījumos, ja pircējs par preci norēķinās elektroniski (ar bankas karti vai izmantojot mobilo lietotni), kurjerpasta piegādātājs var izsniegt elektroniski sagatavotu VID reģistrētu kvīti, neizmantojot līdz šim obligāto kases aparātu. Kases aparāts pasta komersantiem turpmāk ir obligāti jālieto tikai tajos gadījumos, ja pircējs par preci norēķinās skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Omniva izveido kopuzņēmumu ar Ķīnas lielāko kurjerpasta kompāniju

LETA, 24.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valstij piederošais pasta un loģistikas uzņēmums Omniva un Ķīnas kurjerpasta kompānija S.F.Express izveidojuši kopuzņēmumu Post11, kas Igaunijas iedzīvotājiem nodrošinās iespēju ātrāk saņemt sūtījumus no Ķīnas, vēsta laikraksts Maaleht.

Kopuzņēmums preces no Ķīnas piegādās ar S.F.Express un partneruzņēmumu lidmašīnām, bet piegāžu laiks Igaunijas iedzīvotājiem tiks samazināts līdz dažām dienām.

Maaleht norāda, ka aptuveni puse no visām precēm, kuras igauņi pasūta ārvalstīs, nāk no Ķīnas.

Omniva valdes priekšsēdētājs Āvo Kermass skaidro, ka, tā kā līdz šim preces no Ķīnas uz Igauniju ceļoja līdz pat divu mēnešu ilgumā, Ķīnas tirgotāji vēlējušies iegūt ātrākus piegādes laikus gala patērētājiem.

S.F.Express ir Ķīnas lielākais kurjerpasta uzņēmums, kas pārvalda 39 transporta lidmašīnas, 19 000 automašīnu un 12 260 apkalpes punktus visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijā grasās ienākt vēl viens kurjerpakalpojumu sniedzējs

Ance Andersone, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv iespēja, ka turpmāk Latvijā varētu būt jauns kurjerpasta uzņēmums. Par darbības paplašināšanu Latvijas un Lietuvas tirgos runas uzsācis Igaunijas kurjerpasta uzņēmums Cargobus, vēsta laikraksts Bizness un Baltija.

Uzņēmuma filiāles Latvijā un Lietuvā tiktu reģistrētas kā atsevišķas vienības, stāsta uzņēmuma vadītāja Kadrija Johansone.

Jau šobrīd uzņēmuma mājaslapā ir redzama informācija, ka Cargobus galvenais darbības veids ir sūtījumu piegādes ne tikai Igaunijā, bet arī Somijā, Krievijā, Latvijā, Lietuvā un citās Eiropas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Starptautisko sūtījumu apjoms decembrī audzis par 15%

Gunta Kursiša, 23.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada decembrī, salīdzinot ar vidējo sūtījumu skaitu dienā iepriekšējos rudens mēnešos, starptautisko kurjerpasta sūtījumu skaits pieaudzis par 15%, liecina DHL Express dati.

Biznesa sektora klienti visbiežāk no Latvijas savus sūtījumus adresējuši uz Krieviju, Vāciju un Lielbritāniju, savukārt privātpersonu sūtījumu galamērķis lielākoties ir Latvija un tie ienāk no Ķīnas, Vācijas un arī Lielbritānijas.

Visbiežāk vēstules un dokumentus saviem klientiem ārpus Latvijas robežām nosūta finanšu un transporta jomā strādājošie, savukārt lielākus sūtījumus ar kurjerpasta starpniecību visvairāk nosūta ražotāji un izplatītāji, apkopojis DHL Express.

«Īpaši liela klientu aktivitāte ir vērojama tieši decembra otrajā un trešajā nedēļā, šajā laikā ievērojami pieaug privātpersonu sūtījumu skaits, kas pārsvarā,» norāda uzņēmuma pārstāve Ilze Vītiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS “Latvijas Pasts” meitasuzņēmums SIA “Mailmaster” sācis ieviest Latvijā vēl neierastu pasta sūtījumu piegādes servisu - mājas pakomātus.

Jaunais pakalpojums nodrošinās iespēju klientiem saņemt jebkādu pasta un kurjerpasta sūtījuma vai internetveikala pirkuma piegādi speciālā mājas pakomātā, kas uzstādīts pie klienta mājas. Šāda veida serviss ir jauns risinājums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

Strauji pieaugot kurjerpasta sūtījumu apmēram, nepieciešams domāt par to, kā sūtījumus piegādāt klientam maksimāli ērtākā veidā, un mājas pakomāti ir viens no šādiem risinājumiem, saka SIA “Mailmaster” valdes loceklis Gatis Ģērmanis, paskaidrojot, ka šobrīd ir uzsākta rezervācija mājas pakomātu uzstādīšanai, bet reāli piegādes ar mājas pakomāta starpniecību tiks uzsāktas augustā.

G.Ģērmanis piebilst, ka īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuri regulāri izmanto internetveikalu pakalpojumus, bieži saņem, piemēram, mājas piegādes pārtikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas kases aparāti būs jāizmanto visiem, kas tirgos, ielu tirdzniecības vietās vai izbraukuma tirdzniecībā tirgo nevis pašu ražotas, bet gan iepirktas preces, taču vienlaikus šogad ir būtiski vienkāršoti nosacījumi kases aparātu lietotājiem un apkalpojošajiem dienestiem, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

No šodienas tirgotājiem, kuri tirgos, ielu tirdzniecības vietās vai izbraukuma tirdzniecībā vēlēsies tirgot iepirktu preci, būs obligāti jāizmanto elektroniskais kases aparāts.

VID norāda, ka tas sekmēs vienlīdzīgas konkurences nosacījumus tirgotājiem, kas tirgo iepirktas preces, jo līdz šīm tirgotāji, kas nebija reģistrēti VID Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, taču tirgoja iepirku preci, varēja kases aparātus tirgos nelietot. Atvieglojumi no kases aparātu lietošanas arī turpmāk ir saglabāti zemnieku saimniecībām, mājražotājiem un amatniekiem, kas tirgo pašu ražotu preci.

Turpmāk kases aparāta lietotājs varēs reģistrēt kases aparātu izbraukuma tirdzniecībai uz laiku līdz piecām dienām elektroniski, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), vairs neiesaistot tajā apkalpojošo dienestu. Tāpat kases aparāta lietotājs VID EDS varēs paziņot par kases aparāta lietošanas pārtraukšanu vismaz uz 30 dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pasta komersanti apstrādājuši un piegādājuši 61 milj. pasta sūtījumu, ko veidoja tradicionālie, eksprespasta un kurjerpasta, kā arī abonētās preses piegādes pakalpojumi.

Kopējais skaits gan iekšzemes, gan pārrobežu sūtījumiem samazinājies par 6%, kur lielākais jeb 16% sūtījumu samazinājums bijis abonētās preses piegādei, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati.

“Pasta tirgus turpina piedzīvot pārmaiņas līdz ar lietotāju paradumu maiņu. Joprojām, novērojama tendence, ka lietotāji arvien vairāk izmanto iespēju pasūtīt preces no ārvalstīm, kā rezultātā paku sūtījumi, kas saņemti no ārvalstīm, pērn bijuši par 16% vairāk, salīdzinot ar 2022. gadu. Redzam arī, ka pērn bijis pēdējo piecu gadu laikā mazākais pasta komersantu skaits. Lai arī ir komersanti, kas pērn darbību beiguši, vienlaikus tirgum pievienojušies arī jauni dalībnieki,” norāda SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Tauniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru