Nekustamais īpašums

LU nekustamos īpašumus apsaimniekos uzņēmums

, 15.11.2006

Jaunākais izdevums

Lai efektīvāk apsaimniekotu Latvijas Universitātes (LU) lietošanā nodotos vērtīgos nekustamos īpašumus, SIA Latvijas Universitātes Nekustamā īpašuma aģentūra izveidojusi sabiedrību SIA LU Studentu viesnīcas.

Galvenie uzņēmuma darbības virzieni būs LU studentu viesnīcu apsaimniekošana, nekustamā īpašuma izīrēšana un iznomāšana, efektīvas uzņēmējdarbības koordinēšana un veicināšana, Db.lv informēja Latvijas Universitātes sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska.

Pārstāvot LU un tās studentu intereses, SIA LU Studentu viesnīcas no 2006. gada 10. novembra no uzņēmuma SIA Vertekss pārņem studentu dienesta viesnīcas ēkas, kas atrodas Rīgā, Rēznas ielā 10/1, apsaimniekošanas tiesības. Tas tiek darīts, jo uzņēmējsabiedrība SIA Vertekss, kas līdz šim pildīja LU konsultanta pienākumus ar ēkas renovāciju un studentu dienesta viesnīcas izveidošanu saistītajos jautājumos, līgumā noteiktajā laikā neizmantoja iespēju noslēgt viesnīcas operatora līgumu, kas ēkas īpašnieka vārdā apsaimniekotājam dotu tiesības izrakstīt rēķinus par dzīvojamo un nedzīvojamo telpu nomu.

Pēc pašreizējā attīstības plāna SIA LU studentu viesnīcas būs 10 darbinieki, kas veiks administratīvā un tehniskā personāla funkcijas. Pārņemot studentu dienesta viesnīcas ēkas apsaimniekošanas tiesības, jaundibinātā sabiedrība SIA LU Studentu viesnīcas jau sākusi pārslēgt SIA Vertekss iepriekš noslēgtos dzīvojamo telpu īres līgumus ar studentiem. Uzņēmējsabiedrība LU Studentu viesnīcas turpmāk būs atbildīga arī par viesnīcas nedzīvojamo telpu apsaimniekošanu, kā arī nesīs atbildību par viesnīcas inženierkomunikāciju sistēmu darbību, un veiks citus ar viesnīcas apsaimniekošanu saistītus darbus.

Jau tuvākajā laikā starp SIA Latvijas Universitātes Nekustamā īpašuma aģentūra un SIA LU studentu viesnīcas tiks noslēgts operatora līgums, nodrošinot ēkas apsaimniekotājam tiesības tās īpašnieka vārdā izrakstīt rēķinus par dzīvojamo un nedzīvojamo telpu nomu. Ņemot vērā, ka LU studentu dienesta viesnīcu cenas nosaka Latvijas Universitātes senāts, viesnīcas ēkas apsaimniekotāja maiņa studentu ikmēneša īres maksu par dzīvojamo telpu nomu neietekmēs. Savukārt, kā būtisks viesnīcas studentu ieguvums minams tas, ka turpmāk ēku apsaimniekos LU dibināta uzņēmējsabiedrība, kuras mērķis ir efektīvi apsaimniekot tās ekspluatācijā nodotos nekustamos īpašumus, radot labvēlīgus apstākļus LU studentiem.

Studentu dienesta viesnīca Metro, kas atrodas Rēznas ielā 10/1, Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā reģistrēta kā Latvijas Valsts īpašums Latvijas Universitātes personā. Minētā ēka tika izbūvēta 1987. gadā un sākotnēji kalpoja Rīgas Aviācijas universitātes vajadzībām kā viesstudentu dienesta viesnīca. Vēlāk ēka tika nodota Latvijas Universitātes valdījumā un kopš 2000. gada tā netika apdzīvota, kā rezultātā tās tehniskais stāvoklis strauji pasliktinājs. Latvijas Universitātei pieņemot lēmumu meklēt pamatotu ēkas rekonstrukcijas risinājumu un apzinoties nepieciešamību pēc papildu studentu viesnīcām, tika piesaistīts nepieciešamais finansējums kā komercbanku aizdevums nekustamā īpašuma lietderīgai sakārtošanai. Pašlaik studentu dienesta viesnīcā Metro ir 188 numuri un vietas 406 studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada decembrī noslēgto pirkuma līguma skaits, salīdzinājumā ar novembri, ir palielinājies par 34 %. Savukārt dzīvokļu reģistrācijas skaits decembrī, salīdzinājumā ar novembri, bija palielinājies gandrīz par divām reizēm, — informē Arco Real Estate.

Aktivitātes iemesls – cilvēku vēlme nokārtot nepabeigtos darbus tieši gada beigās un fakts, ka janvārī tiek palielināta vairākas nodokļa likmes, tostarp arī PVN likme pakalpojumu nozarē, — spriež kompānijas speciālisti.

Gada nogalē steidz reģistrēt īpašumusApkopojot šā gada janvāra tirgus datus, Arco Real Estate konstatē, ka 2009. gada janvārī sērijveida dzīvokļu cenu samazinājuma tempi turpināja pieaugt. Salīdzinot ar pagājušā gada decembri, janvārī tās samazinājās par 8.2 % līdz 858 eiro/m².

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv, aptaujājot nekustamo īpašumu speciālistus, secināja, ka Latvijā šobrīd par labu cenu ir iespējams pārdot ikvienu nekustamo īpašumu, neraugoties uz to, vai šis īpašums atrodas kapu, cūku fermas, šosejas vai citu dzīvošanai un darījumiem ne visai patīkamu vietu tuvumā.

Uz jautājumiem atbild kompāniju Balsts, Arco Real Estate un Colliers International nekustamo īpašumu speciālisti.

- Kuras ir tās vietas, kurās ir praktiski neiespējami pārdot nekustamos īpašumus (novietojuma dēļ)?

Balsts: "Nav tādu īpašumu, kurus būtu neiespējami pārdot. Ir tāds teiciens: "katram podiņam savs vāciņš". Ir tādi objekti, kuriem ir ilgāks pārdošanas termiņš. Visbiežāk šādiem objektiem ir nepareizi noteikta cena, kā arī nav ņemti vērā visi īpašuma vērtību ietekmējošie faktori.

Vietās, kur sarežģītāk pārdot, pārdošanas laiks var būt ilgāks, un vieta var būtiski ietekmēt nekustamā īpašuma cenu:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) pavasarī nekustamo īpašumu tirgū piedāvās īpašumus 20 milj. Ls vērtībā.

80 % no iegūtajiem līdzekļiem nonāks ASV Misūri Sinodes apsaimniekošanā, bet 20 % - Latvijas finanšu uzņēmumos. Tas tiek darīts, lai izveidotu tā saucamo mācītāju atalgojuma fondu 30 milj. Ls apmērā. LELB Virsvaldes rokās tiks koncentrēti 30 % luterāņu draudžu īpašumu Latvijā. Tādējādi plānots, ka 20 milj. Ls tiks iegūti, īpašumus pakāpeniski pārdodot, bet īpašumi 10 milj. Ls vērtībā tiks apsaimniekoti, tos iznomājot vai izīrējot. Šīs aktivitātes notiek pēc 2007. gada vasarā notikušās LELB Sinodes lēmuma. Latvijas baznīcas ieguldīto naudu apsaimniekos partnerbaznīca ASV - Misūri Sinodes Luterāņu baznīca.

Nesaimnieko efektīvi

Kopumā Latvijas luterāņu draudzēm pieder īpašumi aptuveni 100 milj. Ls vērtībā, bet liela daļa no tiem netiek efektīvi apsaimniekoti, atzīst LELB sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Ivars Kupcis. Tajā pašā laikā garīdzniekiem algas tiek maksātas atkarībā no draudžu iespējām, un lielākā daļa mācītāju saņem 100 - 150 Ls mēnesī. Tikai apkalpojot vairākas draudzes un strādājot papildu darbus, mācītāji var nodrošināt savu eksistenci. Ļoti maz studentu ir Lutera akadēmijā, kas gatavo jaunos mācītājus, un viens no iemesliem ir pieticīgais atalgojums. Katra draudze ir juridiska persona, bet tikai dažas nodarbojas ar īpašumu apsaimniekošanu efektīvi. LELB ir arī rīkojusi kursus draudžu pārstāvjiem, bet situācija joprojām ir neapmierinoša. Pērn pieņemtais lēmums paredz, ka katra draudze nodod 30 % savu nekustamo īpašumu kopsummā aptuveni 30 milj. Ls vērtībā LELB Virsvaldes rīcībā. Daļa draudžu labprāt atdotu pat vairāk, lai nebūtu jānodarbojas ar saimniecisko darbību. «Informācija tiek apkopota, un pavasarī baznīca piedāvās tirgū konkrētus nekustamos īpašumus 20 milj. Ls vērtībā. Aptuveni 10 milj. Ls vērtus īpašumus neizpārdos, bet iznomās vai izīrēs. Daļai īpašumu jau šobrīd ir noteikta tirgus vērtība, bet visus īpašumus vērtēs LELB speciālisti. Tiks meklēti investori, bet iespējams, ka daži īpašumi tiks izsolīti,» tā I. Kupcis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos 6 mēnešos Attīstības finanšu institūcijas Altum pārvaldītais Zemes fonds iegādājies 68 jaunus īpašumus 1096 hektāru platībā, to iegādē ieguldot aptuveni 3 miljonus eiro. Salīdzinot ar līdzīgu periodu pērn, darījumu skaits ir pieaudzis par 70%, savukārt iegādāto platību apjoms – par 26%, informē Altum.

Zemes fonds strādā kopš 2015. gada 1. jūlija. Fonda īpašumā uz šī gada jūnija beigām ir vairāk nekā 3000 hektāru zemes (179 īpašumi), kas iegādāti ar mērķi tos saglabāt un atgriezt lauksaimnieciskajā ražošanā. Īpašumu iegādē kopš fonda darbības sākuma ieguldīti 7,8 miljoni eiro. Šobrīd fonds mēnesī saņem vidēji 40 jaunus zemes pārdošanas pieteikumus.

«Redzam pozitīvu tendenci, ka samazinās gadījumi, kad Zemes fonds atsaka īpašuma iegādi, jo tas neatbilst zemes iegādes kritērijiem. Ja sākotnēji no desmit piedāvātiem īpašumiem fonds kā lietderīgus varēja nopirkt vidēji divus īpašumus, tad šobrīd jau katrs otrais piedāvātais īpašums ir atbilstošs fonda darbības mērķim, un attiecīgi fondam ir lietderīgi to iegādāties. Darījumu skaita pieaugumu ir ietekmējusi arī 15% kapitāla pieauguma nodokļa atcelšana darījumiem, kuros lauksaimniecības zeme tiek pārdota Zemes fondam,» stāsta Altum valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 10.februārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai", kas nosaka desmit gadu laikā ebreju kopienai izmaksāt 40 miljonu eiro kompensāciju par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem.

Atlīdzinājumu ebreju kopienai vēsturiskā netaisnīguma mazināšanai īstenos no 2023.gada līdz 2032.gadam - katru gadu izmaksājot četrus miljonus eiro, secināms no likuma anotācijā norādītā.

Līdzekļus cita starpā varēs izlietot Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanai un saglabāšanai, kopienas organizāciju atbalstam, īpašumu apsaimniekošanai, ar reliģiju, kultūru, izglītību, zinātni, veselības aprūpi, vēsturi, sportu, labdarību saistītu pasākumu finansēšanai un Latvijas sabiedrības saliedētības, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanai.

Tāpat līdzekļus varēs izmantot holokausta upuru memoriālu (Biķernieku mežā, Dreiliņu mežā, Rumbulā, Mežaparkā, Šķēdes kāpās, Daugavpilī un citās vietās) uzturēšanai un labiekārtošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Zemes fonds lauksaimniekiem iznomājis īpašumus par kopumā 50,32 miljoniem eiro

LETA, 10.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") pārvaldītais Latvijas Zemes fonds piecos tā darbības gados gados lauksaimniekiem iznomājis īpašumus par kopējo summu 50,32 miljoni eiro, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Ministrijā norādīja, ka līdz 2020.gada 30.jūnijam Latvijas Zemes fonds ir izskatījis 2868 pieteikumus un iegādājies 824 nekustamos īpašumus 16 664 hektāru platībā par kopējo summu 50,32 miljoni eiro, ieskaitot reversās nomas darījumos iegūtos īpašumus, kā arī iznomājis 798 īpašumus 16 126 hektāru platībā, bet lauksaimnieciskajā ražošanā atgriezis 470 hektārus.

Latvijas Zemes fonda stratēģijā paredzēts līdz 2021.gada beigām uzkrāt lauksaimniecībā izmantojamās zemes aptuveni 18 000 hektāru apmērā, to iznomājot lauksaimnieciskās darbības veicējiem, tostarp 7000 hektārus ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām īpašumu pārdevējiem.

Vienlaikus ministrijā norādīja, ka, pēc "Altum" aplēsēm, pie pašreizējās darījumu aktivitātes minētais mērķis varētu tikt sasniegts agrāk - līdz 2020.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Baltijas McDonald’s īpašnieks iegādājas biznesa centru Bukarestē

Zane Atlāce-Bistere, 08.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hili Properties, Maltā bāzētā McDonald’s pārvaldītāja Premier Restaurants Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Rumānijā meitasuzņēmums, ir pabeidzis liela biznesa centra iegādi Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, veicot investīcijas vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā.

Tas ir jaunākais īpašums Hili Properties starptautisko nekustamo īpašumu portfelī, kas ietver arī nekustamos īpašumus Baltijas reģionā. Uzņēmums 2015. gadā iegādājās deviņus mazumtirdzniecības kompleksus Latvijā. Hili Properties un Premier Restaurants Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Rumānijā ir daļa no Hili Ventures, kas ir daudznozaru uzņēmumu grupa, kuras galvenā mītne atrodas Maltā.

Iegādātais deviņstāvu ART Biznesa centrs atrodas prestižajā Nordului rajonā Bukarestē un piedāvā 18 600 kvadrātmetrus plašas telpas nomai. Kopumā ēka aizņem 3 400 kvadrātmetrus. Trīs pazemes stāvos izvietotas 407 auto stāvvietas.

Pašlaik biznesa centrs ir pilnībā iznomāts, un tā galvenais nomnieks ir Ponderas Academic slimnīca, kuru nesen pārņēma Rumānijas lielākais privātais veselības aprūpes tīkls Maria Private Healthcare Network.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas Pasts publiskās izsolēs piedāvā īpašumus, sākot no 970 eiro

Lelde Petrāne, 15.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts publiskās izsolēs ar augšupejošu soli piedāvā 29 savā saimnieciskajā darbībā neizmantotus vai biznesa mērķiem nevajadzīgus nekustamos īpašumus visā Latvijā. Zemākā sākuma cena ir īpašumam, zemei un ēkas domājamām daļām, Riebiņu novadā – 970 eiro, bet augstākā – 187 000 eiro – zemei un ēkām Rīgā, Lubānas ielā.

Patlaban publiskās izsolēs iespējams iegādāties 29 Latvijas Pastam piederošus nekustamos īpašumus – zemi, ēkas vai to daļas: Rīgā tiek piedāvāti divi īpašumi, Kurzemē – kopumā seši īpašumi Aizputes, Engures, Kuldīgas, Priekules, Skrundas un Ventspils novadā; Latgalē – deviņi īpašumi, kas atrodas Daugavpilī un Kārsavas, Līvānu, Rēzeknes, Riebiņu un Varakļānu novadā; Vidzemē – septiņi īpašumi Alūksnes, Gulbenes, Madonas, Pļaviņu, Raunas un Rūjienas novadā; Zemgalē – pieci īpašumi Dobeles, Tukuma un Vecumnieku novadā.

Gan īpašumu atrašanās vietas, gan to potenciālais izmantojums, gan cenas ir ļoti atšķirīgas. Piemēram, zemākā noteiktā sākuma cena ir īpašumam Latgalē, bet augstākā – Rīgā. Pieteikšanās izsolēm ir iespējama līdz 2017.gada 8.decembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas Pasts atkal izsola nekustamos īpašumus; zemākā cena - 650 eiro

Laura Mazbērziņa, 01.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkal ir iespējams pieteikties 34 Latvijas Pasta saimnieciskajā darbībā neizmantotu un biznesa mērķu sasniegšanai nevajadzīgu nekustamo īpašumu iegādei publiskās izsolēs. Īpašumu izsoles plānotas decembrī, kopējai to sākumcenai pārsniedzot 465 tūkstošus eiro, informē VAS Latvijas Pasts.

No šodienas, 1. novembra līdz 30. novembrim piesakoties dalībai izsolēs, iespējams pretendēt uz zemes, ēku vai to daļu iegādi publiskās izsolēs, kas notiks 5., 6. un 7.decembrī. 16 īpašumi tiek piedāvāti Latgalē, 8 Vidzemē, 4 Zemgalē, 3 Kurzemē, 2 Rīgas reģionā un 1 Rīgā.

Augstākā izsoles sākumcena ir zemei un ēkai Rīgā, Lubānas ielā 54, kas sasniedz 174 450 eiro. Otra augstākā sākumcena ir 100 200 eiro par īpašumu Krāslavā, Sv. Ludviga laukumā 1 un 3, ko pārdod kā apvienoti.

Savukārt zemākā sākumcena ir zemei un ēkai Balvu novada Krišjāņu pagasta Mežupē – 650 eiro.

25 nekustamie īpašumi iegādei izsolēs tiek piedāvāti kopā ar zemi, viens ir zemes gabals, viens dzīvokļa īpašums, bet septiņu īpašumu sastāvu veido tikai ēkas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts kontrole apšauba Rīgas pašvaldības komercdarbību

, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes rīcība, iesaistoties komercdarbībā, neatbilst likumam un rada brīvā tirgus izkropļojuma risku.

To revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK). Pašvaldība pieļāvusi, ka tās iestāde – pašvaldības aģentūra Rīgas dārzi un parki veic nereģistrētu komercdarbību, sniedzot privātpersonām komercpakalpojumus teritorijas labiekārtošanā – veidojot apstādījumus un nodrošinot to uzturēšanu, ziņo VK.

Pašvaldība arī dibinājusi un pārreģistrējusi Komercreģistrā kapitālsabiedrības, lai deleģētu tām uzdevumus, kas izriet no Pašvaldības funkcijām, neizvērtējot, vai kapitālsabiedrības šos uzdevumus var veikt efektīvāk vai vismaz tikpat efektīvi kā Pašvaldības iestādes. Piemēram, pašvaldība nodibinājusi SIA Transporta infrastruktūras attīstība un SIA Lucavsalas attīstība un ieguldījusi to pamatkapitālā par 6.438 milj. Ls un Ls 500 tūkstošiem Ls, uzdodot tām veikt Rīgas domes Satiksmes departamenta un Pilsētas attīstības departamenta uzdevumos ietilpstošas darbības, nemaz neplānojot, ka šīs sabiedrības nodarbosies ar komercdarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stagnācijas dēļ nekustamā īpašuma tirgū izsolēs nepārdotos īpašumus bankas patur sev līdz labākiem laikiem.

Aptaujātās bankas atzīst, ka 2008. gadā pieauga kavēto mājokļu kredītu apjoms, kas ir likumsakarīga parādība ekonomikas lejupslīdes ap­stākļos. Tomēr līdz ar prognozētā bezdarba palielināšanos šādu slikto kredītu apjoms šogad varētu vēl palielināties. Pēdējā laikā pieaudzis arī to kredītņēmēju skaits, ar kuriem neizdodas vienoties par kredīta atmaksu, un īpašumi nonāk līdz izsolei. Tomēr aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū ir ļoti zema, tādējādi izsolē šos īpašumus bankām neizdodas pārdot. Tāpēc bankas tos patur sev un apsaimnieko, tostarp izīrē līdz brīdim, kad situācija uzlabosies. Dažas bankas atzina, ka šos īpašumus turēs savās bilancēs, dažas veidos atsevišķus uzņēmumus vai bankas struktūrvienības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē atkārtoti piedāvās iegādāties maksātnespējīgā piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Elpa" ražošanas iekārtas un nekustamos īpašumus, teikts paziņojumā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Izsolē, kas sāksies ceturtdien, 4.aprīlī, plkst.13 un noslēgsies 2023.gada 4.maijā plkst.13, "Elpas" maksātnespējas procesa administratore Daina Zaķe kā lietu kopību piedāvās iegādāties ieķīlāto kustamo mantu: piena pārstrādes un siera ražošanas iekārtas un nekustamos īpašumus.

Lietu kopības novērtējums un izsoles sākumcena ir 382 160 eiro. Izsoles cena nav apliekama ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Izsoles solis ir 4000 eiro.

Kopumā izsolē tiks piedāvātas 154 iekārtu pozīcijas un īpašumi Kazdangā un Kazdangas pagastā.

Tostarp Kazdangā piedāvās iegādāties - kantori-ēdnīcu Bērzu gatvē 4A, kā arī īpašumus Darba gatvē 5B, Bērzu gatvē 4 un Bērzu gatvē 9A.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īpašumu bums Latvijā ļāvis Lidl labi nopelnīt

Lato Lapsa kopā ar Kristīni Jančevsku, Vēsma Lēvalde un Ingrīdu Drazdovsku, 31.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pats uzņēmums neatklāj faktiski nekādus savas saimnieciskās darbības rādītājus ārpus likuma noteiktajiem datiem, no nekustamā īpašuma kompāniju datu bāzēm izdevies sastādīt diezgan pilnu Lidl Latvija nu jau bijušo īpašumu sarakstu.

Pirka veikaliem

Pārsvarā tie ir zemesgabali, ko vācu veikalu tīkla uzņēmuma Latvijas meitaskompānija 2003. - 2006. gadā iegādājās, gatavojoties sākt darbību Latvijā, taču pēc stratēģiskā lēmuma par nepievēršanos mūsu valsts tirgum sāka izpārdot. Pagaidām Lidl Latvija vēl nav izdevies pārdot visus iegādātos zemesgabalus (vēl palikuši vismaz trīs), taču no tiem jau pārdotajiem, par kuriem izdevies apkopot ziņas, tikai no diviem Lidl ir šķīries ar zaudējumiem, bet vēl par trim darījumiem dati nav pieejami. Savukārt 17 nekustamo īpašumu pārdošanā, salīdzinot to uzrādīto pārdošanas un iepriekšējās iegādes summu, SIA Lidl Latvija kopā guvusi 7,47 miljonu latu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānija Homburg Invest iegādājusies 54 nekustamos īpašumus Latvijā, Igaunijā un Lietuvā par 268,3 miljoniem USD (185 miljoni EUR).

Homburg Invest šos īpašumus iegādājās no SEB grupas. Tika plānots, ka SEB grupa pārdos 63 tai piederošos nekustamos īpašumus.

"Homburg grupa jau vairākus gadus bija ļoti aktīva Baltijas tirgū. Tagad mūsu mērķis ir kļūt par vienu no galvenajiem spēlētājiem Baltijas nekustamā īpašuma tirgū," norāda Homburg Invest valdes priekšsēdētājs Ričards Homburgs.

No visiem pārdotajiem īpašumiem SEB grupa varēs turpināt īrēt ilgtermiņā 39 īpašumus, bet 15 īpašumi tiek izīrēti SEB grupai vai citiem īrniekiem īstermiņā. No 54 nekustamajiem īpašumiem, kas ir pārdoti - 22 atrodas Latvijā.

Komentē SEB Unibankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcijas "ALTUM" pārvaldītais Zemes fonds piecu gadu pastāvēšanas laikā lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanā ieguldījis 50 miljonus eiro.

Kopš fonda izveidošanas ir iegādāti 824 īpašumi ar kopējo platību 17 tūkstoši hektāru.

Latvijas zemes fonds iegādājas lauksaimniecības zemi ar mērķi sekmēt lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanu un izmantošanu lauksaimnieciskajā apritē. Īpašumi tiek iegādāti no īpašniekiem, kas nevar vai nevēlas lauksaimniecības zemi apsaimniekot paši.

Piecu gadu darbības laikā nedaudz vairāk nekā 500 zemes īpašumos 10 tūkstošu hektāru platībā Zemes fonds ieguldījis 32 miljonus eiro, bet teju 18 miljoni eiro ieguldīti vairāk nekā 300 reversās nomas darījumos ar kopplatību 6350 hektāru. Reversā noma ir atbalsts lauksaimniekiem, lai iegūtu papildu resursus finanšu plūsmas stabilizēšanai un tālākai attīstībai, vienlaikus paturot garantētas tiesības zemi no fonda pēc laika atpirkt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Tallina Kaubamaja un SIA Lidl Latvija snieguši nekorektas ziņas presē un Tallinas biržā par it kā notikušu nekustamo īpašumu darījumu. A/s Mēs Liepājai iesniegusi Kurzemes apgabaltiesā prasību pret SIA Lidl Latvija par līguma nepildīšanu. To apstiprina ieraksts zemesgrāmatā. Tomēr 2006. gada 13. decembrī Igaunijas a/s Tallina Kaubamaja izplatīja paziņojumu, ka tā meitas uzņēmums Latvijā SIA TKM Latvija un SIA Lidl Latvija noslēdzis līgumu par 22 nekustamo īpašumu iegādi Latvijā.

Desmit dažādās vietās atrodošos zemes gabalu kopējā platība ir 80 609 m2 un darījuma vērtība bez pievienotās vērtības nodokļa - 256 miljoni kronu (aptuveni 11,5 milj. Ls - Db).

"Koncerns Tallina Kaubamaja iegādājās nekustamos īpašumus, lai izvērstu koncerna tirdzniecības darbību arī Latvijā. Nopirktie nekustamie īpašumi atrodas Rīgā, kā arī Cēsīs, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Salaspilī un Tukumā. Nekustamo īpašumu iegādes galvenais mērķis ir Selver veikalu ķēdes paplašināšana," teikts paziņojumā. ·āds pats paziņojums publicēts Tallinas fondu biržas mājas lapā vēl 8. janvārī. Interesanti, ka, piemēram, Rēzeknes pašvaldība tikai 12. janvārī atteicās no pirmpirkuma tiesībām uz 5 SIA Lidl Latvija piederošiem zemesgabaliem par kopējo summu 925 635,04 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kurzemes jūrmalā māju sev ceļ slavenais basketbolists Kristaps Porziņģis

Monta Glumane, 11.10.2018

Kā liecina neoficiāla informācija, Nīcas novadā, jūras krastā top arī basketbolista Kristapa Porziņģa māja.

Foto: Monta Glumane

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašumus Rucavas novada piekrastes zonā joprojām aktīvi iegādājas Lietuvas pilsoņi, savukārt, Nīcas novadā lietuviešu aktivitāte ir mazinājusies un īpašumus vairāk iegādājas Latvijas iedzīvotāji. Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja kāds informācijas avots, sev māju tur būvē arī slavenais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Veidojot rakstu par piekrastes īpašumiem, db.lv novēroja, ka K. Porziņģa mājas būvdarbus veic uzņēmums «UPTK». Uzņēmuma pārstāvis atzina, ka pasūtītājs ir persona, kura vēlētos uz kādu laiku palikt anonīma, bet tā ir kāda Latvijas slavenība. Būvniecības darbi uzsākti aptuveni septembra sākumā un tos plānots pabeigt nākamā gada maijā.

«Šeit jau iepriekš bija tāds kā komplekss un viss tika projektēts uz vecajiem pamatiem. Te iepriekš notika pionieru nometnes, bija ēdnīcu telpas un daudzas citas ēkas,» skaidroja «UPTK» pārstāvis. Galvenie norādījumi, kas jāievēro šīs būvniecības laikā - īpašums atrodas starplieguma zonā un būvniecības laikā nedrīkst aizskart kāpas, bet teritorijā var notikt brīva būvniecība. «No būvniecības viedokļa nekas te neatšķiras, grunts ir laba. Vienīgais visu laiku jāuzlabo piebraucamā ceļa kvalitāte,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts publiskās izsolēs ar augšupejošu soli piedāvā 12 uzņēmējdarbībā neizmantotus un biznesa mērķiem neatbilstošus nekustamos īpašumus.

Izsolēs, kurās pieteikšanās ir iespējama līdz 24.janvārim, pieejami īpašumi visos Latvijas novados.

Publiskās izsolēs patlaban ir iespējams iegādāties 12 nacionālajam pasta operatoram piederošus īpašumus: zemi, ēkas, biroju vai tirdzniecības telpas. Divi atrodas Kurzemē - Dienvidkurzemes un Tukuma novados, septiņi Latgalē - Augšdaugavas, Krāslavas, Preiļu un Rēzeknes novados, divi Vidzemē - Gulbenes un Valkas novados. Turpretim Zemgalē, Dobeles novadā, ir pieejams viens nekustamais īpašums.

Gan objektu atrašanās vietas un to potenciālais izmantojums, gan cenas krasi atšķiras. Piemēram, zemākā noteiktā sākuma summa ir īpašumam Rēzeknē, toties augstākā - Tukumā. Pieteikšanās izsolēm ir iespējama līdz 2024.gada 24.janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RD: Māju iepirkšanas konkursam ir daudz pieteikumu

, 25.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tika atvērti konkursam Ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu atlase nekustamo īpašumu iegādei Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvojamā fonda attīstībai iesniegtie piedāvājumi.

Konkursa nolikumu bija izņēmuši 33 interesenti, savukārt dokumentus iesniedza 21 pretendents. Kopumā tiek piedāvāts 31 nekustamais īpašums, jo dažas firmas bija sagatavojušas vairākus piedāvājumus.

"Esmu gandarīts, ka par šo konkursu bija tik liela interese. Kopējais konkursam pieteikto dzīvokļu skaits pārsniedz divus tūkstošus, un tas nozīmē, ka pašvaldībai būs izvēles iespējas un varēsim atlasīt vislabākos piedāvājumus," teica Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu un SIA Rīgas pilsētbūvnieks padomes priekšsēdētājs Ivars Gaters, kas arī piedalījās māju iepirkšanas konkursa piedāvājumu atvēršanā.

Tagad konkursa komisija izvērtēs pretendentu iesniegtos dokumentus un atlasīs kandidātus otrajai konkursa kārtai, pieprasot arī papildus informāciju un novērtējot konkrētos nekustamos īpašumus. Pēc ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu noteikšanas Rīgas dome lems par šo nekustamo īpašumu pirkšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tirdzniecības grupa Kesko pārdevusi Lietuvas nekustamo īpašumu investīciju kompānijai Baltic Retail Properties septiņus īpašumus Latvijā un Igaunijā, kurus izmanto Kesko grupā ietilpstošās kompānijas Kesko Senukai pārvaldītais būvniecības, remonta un sadzīves preču tirdzniecības tīkls K Senukai, Kesko informējusi Helsinku biržu.

Šā darījuma ietvaros Kesko arī iegādājusies 10% Baltic Retail Properties akciju.

Darījuma vērtība ir apmēram 174 miljoni eiro. Turpmāk Kesko Senukai šos nekustamos īpašumus no Baltic Retail Properties nomās.

Baltic Retail Properties lielākais īpašnieks ar 70% akciju ir Nīderlandes nekustamo īpašumu investīciju fonds CPA:17 - Global, kuru pārvalda ASV nekustamo īpašumu investīciju kompānija W.P.Carey.

Kesko Senukai no Baltic Retail Properties nomā arī nekustamos īpašumus veikaliem Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

RTU par velti tiek pie vairākiem valsts nekustamajiem īpašumiem

LETA, 04.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atbalstīja rīkojumu, kas paredz bez atlīdzības Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) īpašumā nodot vairākus valsts nekustamos īpašumus, kas ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda RTU personā.

Lai nodrošinātu stratēģisko attīstību, efektīvu īpašumu apsaimniekošanu, veicinātu resursu koncentrāciju, vienotas studentu pilsētiņas izveidi, dalību Eiropas struktūrfondu un citos universitātei pieejamos projektos, universitātes Senāts šā gada 26.jūnija sēdē pieņēma lēmumu lūgt Ministru kabinetu nodot universitātes īpašumā bez atlīdzības divdesmit trīs valsts nekustamos īpašumus.

Izvērtējot universitātes Senāta lēmumu, ministrija nolēma nodot universitātes īpašumā bez atlīdzības vienpadsmit valsts nekustamos īpašumus. Lai lemtu par pārējo universitātes Senāta lēmumā minēto valsts nekustamo īpašumu nodošanu bez atlīdzības universitātes īpašumā, ministrija ierosina izveidot komisiju, tajā pieaicinot arī Finanšu ministrijas pārstāvjus. Vienlaikus ar rīkojuma projektu tika atbakstīta šādas komisijas izveidošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Pārdoti seši valstij nevajadzīgi īpašumi

Monta Glumane, 04.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pirmajā izsolē ar lejupejošu soli pārdevusi sešus degradētus valsts īpašumus, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Izsoles tika rīkotas, lai optimizētu valsts īpašumu portfeļa pārvaldību un ilgstoši neuzturētu īpašumus, kuri nav nepieciešami valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai nākotnē un nav efektīvi no valsts līdzekļu izlietojuma viedokļa.

VNĪ pirmajā izsolē ar lejupejošu soli tika pārdoti seši īpašumi reģionos. Lielākie no tiem - Jāņa muiža, divi īpašumi Priekuļu novada Jāņmuižā, Ozolu gatvē 3 un 5, kas atrodas uz privātas zemes. Par 5000 eiro pārdota bijusī skolas ēka, savukārt par 3700 eiro atsavināta blakus esošā bijusī kopmītnes ēka. Šo īpašumu uzturēšana Jāņmuižā valstij gadā izmaksā aptuveni 7000 eiro. Tāpat ar lejupejošās izsoles metodi par kopējo summu 1690 eiro atsavināti četri īpašumi - divi zemes gabali Rūjienas novadā (602 kvadrātmetru platībā Jaunā ielā 1 un 1571 kvadrātmetru platībā zeme Dzirnavu ielā 21A), garāžu boksi Jāņmuižā, Lauku ielā 10, kā arī 1/5 domājamā daļa no veikala Gaujienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ir interese par īpašumu reģionos, tad ir pēdējais laiks rīkoties, jo kāpj cenas un samazinās piedāvājums. Par kvalitatīvu īpašumu gan Rīgā, gan reģionos pircēji šobrīd ir gatavi arī pārmaksāt, secina nekustamo īpašumu eksperti.

Nekustamo īpašumu tirgus mājokļu segmentā bija apstājies vien dažus mēnešus - sākoties pandēmijai. 2020. gada decembrī bija rekordliels darījumu skaits. Savukārt 2021. gadā viss ir ritējis savu gaitu - gada pirmie mēneši bija klusāki, pēc tam tirgus atkal atdzīvojās, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio veiktais 2021.gada 1.pusgada pārskats.

“Mūsu novērojumi liecina, ka daļai iedzīvotāju ir gana lieli uzkrājumi, kurus viņi ir gatavi tērēt, iegādājoties nekustamo īpašumu. Vēl pirms kāda laika iedzīvotāji uzkrājumus tērēja nelabprāt. Tagad daļa iekrājumu turētāju acīmredzot ir sapratuši, ka ir pēdējais brīdis pirkt, un to arī dara. Ja salīdzina šo gadu ar gadu pirms pandēmijas jeb 2019. gada pirmo pusgadu, tad tie abi darījumu skaita ziņā ir līdzvērtīgi,” saka Latio Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Falck Baltics dibinātājs, igauņu uzņēmējs Urmass Sorumā iegūs AS Rīgas sporta pils īpašumus, iegādājoties ekspremjera Andra Šķēles meitām piederošo kompāniju Centra attīstības uzņēmums.

Darījums varētu noslēgties nākamās nedēļas laikā. SIA Centra attīstības uzņēmums pārdots igauņu kompānijai Rotermann Grupp, to Db apstiprināja jauno īpašnieku pārstāvis Jāns Totss (Jaan Toots), kas arī iecelts par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju. J. Totss atzina, ka uzņēmuma iegāde notiek tam piederošo īpašumu dēļ, kas šajā gadījumā esot sporta komplekss Rīgas centrā, starp Brīvības un K. Barona ielu. Visticamāk, šajā gadījumā ir runa par AS Rīgas sporta pils (RSP) un tā meitas uzņēmuma Arēna Plus (zināma kā daudzstāvu autostāvvieta) nekustamiem īpašumiem, kuru jaunie īpašnieki tad arī varētu veikt iepriekš plānoto un jau saskaņoto Sporta pils kvartāla 2.5 ha platībā rekonstrukciju. Iepriekš RSP akcionārs Jānis Leimanis minēja, ka projekta kopējās investīcijas paredzētas 100 milj. EUR apjomā. Šie skaitļi saskan ar J. Totsa minēto plānoto investīciju apjomu, kas ir teju 100 milj. EUR (ap 70 milj. Ls). Turklāt Lursoft dati liecina, ka Arēnai Plus, kuras pamatkapitāls ir miljons latu, kopš marta beigām ir uzsākts likvidācijas process. Ar J. Leimani Db sazināties neizdevās, bet Centra attīstības uzņēmums plašākus komentārus Db sola šodien. Par iespējamo darījuma summu pagaidām informācijas nav, tāpēc nekustamā īpašuma firmas Arco Reale Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits atzina: "Nezinot visas nianses par topošo projektu, šobrīd par šī nekustamā īpašuma kvadrātmetru varētu maksāt, maksimums 1000 EUR." Tādējādi, iespējams, nekustamā īpašuma kopējā pārdošanas cena nevarētu pārsniegt 25 milj. EUR. Savukārt ieraksti Zemesgrāmatā liecina, ka Centra attīstības uzņēmums iegādājies uzņēmuma Arēna Plus īpašumus par 250 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pludmales uzturēšana un sakārtošana pašvaldībai šogad izmaksās 277 410 latus. Pludmali apsaimniekos vairākas firmas. Vairāk nekā 100 000 LVL pašvaldība izlietos pludmales un izeju uz jūru tīrīšanai, kā arī solu un konteineru izvietošanai. Šos darbus veiks SIA Jūrmalas ATU.

"Smiltis tīrām kopš 15. maija katru dienu no diviem naktī līdz astoņiem no rīta sākot no Lielupes līdz pat Jaunķemeriem," stāsta SIA Jūrmalas ATU direktors Juris Visockis. Šogad uzņēmums plāno izvietot 200 atkritumu konteinerus un 38 mazās atkritumu urnas izejās uz jūru, kā arī uzstādīt 265 pludmales solus. Līdz kārklu joslai no jūras puses izejas uz jūru un atkritumu saimniecību uzturēs SIA Jūrmalas ATU, bet tālāk uz pilsētas pusi – SIA Nelsen. Savukārt SIA Vides remonti vāks pludmales atkritumus ar rokām tajās stundās, kad tur ir atpūtnieki. Pārvietojamās tualetes uzstādīs pie Dubultu, Mellužu un Jaunķemeru glābšanas stacijām.

Komentāri

Pievienot komentāru