Finanses

Mainīta Citadele Asset Management padome

Žanete Hāka, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Veiktas izmaiņas IPAS Citadele Asset Management sastāvā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Sabiedrības padomē ievēlēts padomes priekšsēdētājs Juris Jākobsons, padomes priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Ivanovs un padomes loceklis Aldis Paegle. Juris Jākobsons un Vladimirs Ivanovs jau iepriekš ir strādājuši padomes sastāvā, savukārt Aldis Paegle ir ievēlēts pirmo reizi.

Aldim Paeglem ir 12 gadu darba pieredze finanšu nozarē, no tiem pēdējos 7 gadus viņš strādājis AS Parex banka un vēlāk AS Citadele banka. Kopš 2010.gada vadījis AS Citadele banka Finanšu daļu un Finanšu un resursu direkciju, kā arī bijis Aktīvu un pasīvu pārvaldīšanas komitejas priekšsēdētājs. šobrīd Aldis Paegle ieņem AS Citadele banka valdes locekļa amatu. Aldim Paeglem ir augstākā izglītība – iegūts profesionālais grāds Biznesa vadībā Vidzemes Augstskolā.

Valdes sēdē tika apstiprināti un stājās spēkā grozījumi sabiedrības pārvaldībā esošo ieguldījumu fondu prospektos un nolikumos, kas saistīti ar sabiedrības padomes sastāva izmaiņām, kā arī veikti atsevišķi redakcionāli labojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele Asset Management un Citadele Life maina nosaukumus

BNS, 23.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele grupas ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Citadele Asset Management plāno paplašināt darbību ārvalstu tirgos un tādējādi ir mainījusi nosaukumu pret CBL Asset Management, tāpat nosaukumu mainījis ieguldījumu pārvaldes sabiedrības meitasuzņēmums Citadele Life, kas pārtapis par CBL Life, un Citadele atklātais pensiju fonds, kas turpmāk sauksies CBL atklātais pensiju fonds, pavēstīja bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Viņa norādīja, ka ieguldījumu pārvaldes sabiedrība mainījusi nosaukumu, lai tas būtu starptautisks un vieglāk uztverams jebkurai kultūrai.

«Nosaukums Citadele ir līdzīgs citu ārvalstu uzņēmumu piedāvāto produktu nosaukumiem. Līdz ar to tas zināmā mērā ierobežo kompānijas attīstību. Jaunais nosaukums CBL Asset Management saglabā saikni ar banku Citadele, jo veidots kā saīsinājums no Citadele Bank Latvia. Plānojam ar šo nosaukumu nostiprināt reputāciju starptautiskajā vidē. Viens no galvenajiem darbības virzieniem nākamgad mums būs paplašināšanās Eiropas tirgū,» sacīja CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Citadele Asset Management pārņēmusi GE Money Asset Management pensiju 2. līmeņa plānus

Žanete Hāka, 07.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies IPS GE Money Asset Management pārvaldīto pensiju 2. līmeņa plānu Blūzs un Džezs nodošanas process bankas Citadele meitassabiedrībai IPAS Citadele Asset Management, kas turpina to pārvaldīšanu, informē Citadele bankas pārstāvji.

Līdz ar šo plānu pārņemšanu, GE Money pensiju plāns Blūzs un Džezs ir kļuvis par Citadele pensiju plānu Blūzs un Citadele pensiju plānu Džezs. Saistībā ar pāreju klientiem nekādas speciālas darbības nav jāveic, kā arī no jauna šiem pensiju plāniem nav jāpiesakās. Minēto pensiju plānu turētājbanka jau kopš pagājušā gada oktobra ir banka Citadele.

Pārņemot sadarbību ar pensiju plānu Blūzs un Džezs klientiem, Citadele Asset Management turpinās īstenot šo plānu līdzšinējo ieguldījumu politiku, saka Citadele Asset Management valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nesenajiem notikumiem saistībā ar ABLV Bank rodas jautājums, kas notiks ar bankas meitasuzņēmumiem, kuri māteskompānijai līdz šim pelnīja diezgan ievērojamas naudas summas, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

ABLV Asset Management un ABLV Capital Markets valdes priekšsēdētājs Leonīds Kiļs stāsta, ka patlaban plāns ir nodot ABLV klientu aktīvus AS Baltic International Bank, veikt rebrendingu un atrast kompānijai investoru. «Tam ir jābūt investoram, kurš teiks: puiši, jums ir lielisks bizness, un mani tas interesē,» viņš saka, piebilstot, ka «12 gadu laikā ABLV Asset Management ir nopelnījis 20 miljonus eiro (pēc nodokļu nomaksas). Šī peļņa ir salīdzināma ar daudzu vidēja izmēra Latvijas banku peļņu. Tas tiešām ir labs bizness.»

Fragments no intervijas

Vai ABLV pašlikvidācijas procesā tiks izpārdotas arī visas bankas meitaskompānijas, tajā skaitā ABLV Asset Management?

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PNB bankas otrā pensiju līmeņa plānus pārvaldīs bankas Citadele meitas uzņēmums

Db.lv, 04.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk "PNB Asset Management" pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānus "Daugava", "Gauja" un "Venta" pārvaldīs banka "Citadele" meitas uzņēmums "CBL Asset Management".

Pārņemot savā pārvaldībā "PNB Asset Management" pensiju plānu dalībnieku uzkrājumus un piedāvājot zemāku komisijas maksu kā līdz šim, "CBL Asset Management" kopumā pārvalda pensijas 18,4 % dalībniekiem no kopējā pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaita.

"PNB Asset Management" ieguldījumu plānos uz 29. oktobri bija 63 603 dalībnieku, savukārt "CBL Asset Management" - 174 180 dalībnieki. Kopā "CBL Asset Management" pārvalda 237 783 dalībnieku pensijas uzkrājumus - 716 miljonu eiro apmērā.

"CBL Asset Management" pārņem savā pārvaldībā "PNB Asset Management" trīs pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānus saistībā ar "PNB Asset Management" darbības pārtraukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele pagājušo gadu ir noslēgusi ar 15,2 miljonu eiro peļņu, kas salīdzinājumā ar 2012. gadu ir teju dubultojusies, informē bankas pārstāvji.

Savukārt Citadeles grupa 2013. gadu noslēgusi ar 13,7 miljonu eiro peļņu, kas arī ir nedaudz pieaugusi salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Citadeles grupas pamatdarbības ieņēmumi palielinājās par 10,2%, sasniedzot 107,6 miljonus eiro. Bankas pamatdarbības ieņēmumi palielinājās par 20,7%, sasniedzot 88,4 miljonus eiro.

Pagājušā gada laikā Citadeles grupas kredītportfelis pieauga par 36,6 miljoniem eiro un sasniedza 1,05 miljardus eiro, bet bankas kredītportfelis pieauga par 30,2 miljoniem eiro jeb 4,3% un sasniedza 924,9 miljonus eiro.

Kā skaidro bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, pērn galvenā uzmanība tika pievērsta jaunu darbības virzienu, produktu attīstībai un stingrai risku pārvaldībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā ceturksnī Citadeles grupas peļņa pieauga par 30%, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturkšņa peļņas rādītājiem, un sasniedza 7,6 miljonus eiro. Citadeles grupa ar jaunajiem akcionāriem turpina attīstību, veiksmīgi strādājot pie pakalpojumu kvalitātes un darbības rādītāju paaugstināšanas, informē bankas Citadele ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Viena no bankas Citadele prioritātēm esot mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana. Šī gada pirmā ceturkšņa laikā skaita ziņā visvairāk jauno kredītu līgumu bankā Citadele parakstīti ar lauksaimniecības un tirdzniecības nozares uzņēmumiem - 64 %.

B. Ābelniece informē, ka liels pieprasījums bijis valsts atbalsta programmai mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem - konsultācijām bankā Citadele par iespēju saņemt hipotekāro kredītu pirmo piecu dienu laikā pieteicās vairāk nekā 800 ģimenes. Valsts atbalsta programmas mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem ietvaros Citadele līdz ceturkšņa beigām piešķīra 64 hipotekāros kredītus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļu investīciju banka un banka "Citadele" piešķīrušas katra 25 miljonu eiro aizdevumu biroju ēkas celtniecībai Preses nama kvartāla attīstītājam AS "PN Project", ko pārvalda "Lords LB Asset Management", informē bankas pārstāvji.

Ar aizdevumu, kas piešķirts uz sešiem gadiem, tiks finansēta ilgtspējīgas biroju ēkas 26 500 kvadrātmetru platībā izbūve Ķīpsalā. Šis projekts ir daļa no Preses nama kvartāla nekustamā īpašuma attīstības projekta, kas tiek īstenots vairākās kārtās.

Jaunajai A klases biroju ēkai plānots iegūt BREEAM ilgtspējīgas būvniecības standarta "Excellent" līmeņa sertifikātu.

FOTO: Startē topošā biznesa kvartāla pirmās kārtas būvniecība Pārdaugavā 

Ar nākotnes kapsulas iemūrēšanu atklāta topošā centrālā biznesa kvartāla "Preses Nama Kvartāls"...

Ziemeļu investīciju bankas valdes priekšsēdētājs Andre Kīsveks norāda, ka šī būs pirmā bankas finansētā BREEAM standarta "Excellent" līmeņa ēka Baltijā.

Jau ziņots, ka aprīļa vidū būvniecības uzņēmums "UPB" sāka pirmās kārtas būvniecības darbus Preses nama kvartālā. Projekta attīstītājs par pirmās kārtas būvniecību noslēdzis līgumu ar "UPB" par 76,8 miljoniem eiro.

Projekta pirmajā kārtā 25 000 kvadrātmetru paredzēti A klases birojiem un 40 000 kvadrātmetru - multifunkcionālu telpu izveidei - komerctelpu, 1000 virszemes autostāvvietu un dažādu atpūtas zonu ierīkošanai.

Preses nama kvartāla projektu izstrādājusi starptautiska arhitektu komanda - "Arhis arhitekti" no Latvijas, "KSP Jürgen Engel Architekten" no Vācijas, kā arī "Arrow Architects" no Dānijas.

Preses nama kvartāla projektā vairākos posmos paredzēts ieguldīt vairāk nekā 200 miljonus eiro.

Preses Nama kvartāla otrajā kārtā taps skola un biroju ēka 

Nekustamo īpašumu attīstītājs “Lords LB Special Fund V” šī gada jūnijā uzsāka...

Projekta attīstītāju "PN Project" pārvalda Lietuvas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldības sabiedrība "Lords LB Asset Management", kas kopš 2008.gada sniedz pakalpojumus gan institucionālajiem, gan privātajiem investoriem. Kopumā uzņēmums pārvalda 15 fondus - 12 nekustamā īpašuma fondus, divus privātā kapitāla fondus un vienu enerģētikas un infrastruktūras fondu. "Lords LB Asset Management" kopējo pārvaldīto aktīvu vērtība 2020.gada beigās bija 660,2 miljoni eiro.

Ziemeļu investīciju banka ir starptautiska finanšu iestāde, kas pieder astoņām dalībvalstīm - Dānijai, Igaunijai, Somijai, Islandei, Latvijai, Lietuvai, Norvēģijai un Zviedrijai. Banka finansē privātos un publiskos projektus dalībvalstīs un ārpus tām.

Bankas "Citadele" koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 32,588 miljonu eiro peļņu pretstatā zaudējumiem pērn pirmajā pusgadā. Savukārt bankas "Citadele" koncerna aktīvi 2021.gada jūnija beigās bija 4,806 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" ir otra lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Bankas akcionāri ir ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" un starptautisku investoru grupa (75% plus viena akcija) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (25% mīnus viena akcija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reģistrē jaunu fondu - BaltCap Latvia Venture Capital Fund

Žanete Hāka, 13.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šodien reģistrēja SIA BaltCap AIFP alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka darbībai, informē FKTK. Tāpat tika reģistrēts jauns alternatīvo ieguldījumu fonds KS BaltCap Latvia Venture Capital Fund.

Izskatot iesniegtos dokumentus, FKTK konstatēja, ka nav šķēršļu uzņēmumu reģistrācijai, tāpēc ir nolemts atļaut SIA BaltCap AIFP sniegt alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldes pakalpojumus un šodien reģistrētā alternatīvo ieguldījumu fonda KS BaltCap Latvia Venture Capital Fund pārvaldīšanu.

Tāpat FKTK padome nolēma reģistrēt jauno Citadele Asset Management IPAS nodibināto ieguldījumu fondu Citadele Eastern European Small and Mid Cap Fund, kas turpmāk pārņems divu ieguldījumu fondu - Citadele Ukrainian Equity Fund un Citadele Caspian Sea Equity Fund – aktīvus un saistības.

FKTK deva atļauju fondu aktīvu un saistību apvienošanai un to nodošanai jaundibinātajam fondam, jo, izskatot iesniegtos dokumentus, FKTK konstatēja, ka fonda pamatdokumenti ir sagatavoti ievērojot normatīvos aktos noteiktās prasības, kā arī fonda ieguldījumu pārvaldīšanā iesaistītām amatpersonām ir nepieciešamā pieredze un kvalifikācija, lai tiktu nodrošināta kvalificēta pienākumu izpilde. Tāpat secināts, ka fondu apvienošana neietekmēs ieguldītāju likumīgās intereses - fondu ieguldītājiem būs iespēja apmainīt savas ieguldījumu apliecības uz jaundibinātā ieguldījumu fonda Citadele Eastern European Small and Mid Cap Fund apliecībām vai atpārdot tās Citadele Asset Management IPAS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investē ne tikai neliela daļa turīgāko iedzīvotāju

Db.lv, 17.01.2022

Kārlis Purgailis, Citadeles meitas uzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas laikā uzkrātā investēšanai arvien vairāk pievērsušies arī tie, kas līdz šim to nedarīja – paplašinājies mazo investoru loks, liecina bankas Citadele meitas sabiedrības CBL Asset Management dati par 2021. gadu.

Proti, ieguldīt finanšu aktīvos sākusi arvien plašāka sabiedrības daļa pretēji līdz šim novērotajam, kad uzkrājumi un investīcijas koncentrējās galvenokārt nelielas daļas turīgāko iedzīvotāju rokās.

Privātpersonu iekrājumu tendencei pozitīvi attīstoties jau vairāk nekā desmit gadus, arī 2021. gads nav bijis izņēmums – Citadeles klientu uzkrājumos arī pērn fiksēts pieaugums 15 % apmērā, un vidējie uzkrājumi pārsniedz 4000 eiro, taču arvien plašāka sabiedrības daļa lielākus uzkrājumus sākuši veidot ieguldījumos, kas saistīti ar finanšu tirgiem.

2021. gada pirmajos 11 mēnešos par 14 % pieaudzis kopējais iekrājumu apjoms tādos finanšu tirgus instrumentos kā pensiju 3. līmenī, uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, kā arī ieguldījumos akcijās, obligācijās un ieguldījumu fondos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele izsniegusi finansējumu 4,25 miljonu eiro apmērā ieguldījumu pārvaldes sabiedrības “I Asset Management” pārvaldītajam “Baltic Green Fund” meža zemes iegādei Lietuvā un Latvijā.

“Mežu attīstība ir būtiska daļa no zaļās ekonomikas un klimata pārmaiņu vadības. Tagad, kad ilgtspējīgām investīcijām, ieskaitot mežsaimniecības attīstību, tiek vairāk pievērsta uzmanība biznesā, mēs esam gatavi piedāvāt nepieciešamos finanšu risinājumus un iesaistīties šāda veida projektu īstenošanā,” saka Vaidas Žagūnis, Citadeles korporatīvās pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis.

“I Asset Management” uzsāka investīcijas mežu zemēs Baltijas valstīs 2019. gada sākumā, kad tika izveidots “Baltic Green Fund”. “Mēs esam veiksmīgi pabeiguši pirmo posmu fonda attīstībā – meža zemes iegāde Lietuvā nostiprinās fonda pozīciju ilgtspējīgajā mežsaimniecības tirgū Baltijas valstīs. Šajā procesā palīdzēja veiksmīgā un operatīvā sadarbība ar Citadele banku - fonda finansiālo partneri. Mēs esam pateicīgi, ka Citadele ne vien sniedz finansējumu Lietuvas mežu zemes iegādē, bet arī būs daļa no fonda ieplānotās attīstības Latvijā. Esam izveidojuši stabilu pamatu fonda attīstības otrajam posmam, kuru plānojam īstenot 2021. gadā,” komentē Simonas Jurgionis, “I Asset Management” valdes loceklis, “Baltic Green Fund” investīciju direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

IPAS CBL Asset Management valdē ievēlēts Andris Kotāns un Lolita Sičeva

Žanete Hāka, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnveidojot AS Citadele banka meitas uzņēmuma IPAS CBL Asset Management darbību, paplašināts tā valdes sastāvs, informē uzņēmuma pārstāvji.

Līdz šim IPAS CBL Asset Management valdes sastāvā bija valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks un valdes loceklis Zigurds Vaikulis, savukārt šobrīd valdē ievēlēti vēl divi valdes locekļi – ilggadēji uzņēmuma darbinieki Andris Kotāns un Lolita Sičeva. Attiecīgi sabiedrības valdes sastāvs paplašināts no 2 uz 4 valdes locekļiem.

Zigurds Vaikulis valdes līmenī bija atbildīgs par ieguldījumu fondu un klientu portfeļu, kā arī pensiju 2. un 3.l īmeņa pārvaldīšanas procesu. Pēc izmaiņām valdes sastāvā ieguldījumu fondu pārvaldīšana valdes līmenī turpmāk būs Andra Kotāna pārziņā. Lolita Sičeva valdes līmenī būs atbildīga par risku pārvaldības, atbilstības un juridisko jautājumu jomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Asset Management valsts fondēto pensiju plāna līdzekļu turētājbanka būs Citadele

Lelde Petrāne, 01.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensiju 2. līmeņa līdzekļu pārvaldītājs ABLV Asset Management, IPAS parakstījis vienošanos ar ABLV Bank par turētājbankas līguma laušanu un noslēdzis līgumu ar Citadele banku, kas turpmāk būs ABLV Aktīvā ieguldījumu plāna turētājbanka, liecina šodien sniegtā informācija.

Dažu dienu laikā tiks iesniegts rīkojums par visu plāna aktīvu, tai skaitā naudas līdzekļu, pārvešanu uz banku Citadele.

ABLV Asset Management, IPAS turpina pārvaldīt pensiju plānu kā līdzekļu pārvaldītājs, savukārt Citadele banka pildīs turētājbankas funkciju, kā arī veiks citus pienākumus saskaņā ar Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumu.

Pensiju 2. līmeņa aktīvi (līdzekļi) tiek turēti atsevišķi no bankas aktīviem. Bankas veic tikai turētājbankas funkciju, kā arī papildus pārbauda, vai līdzekļi tiek ieguldīti atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam.

Tiem, kuri uzkrājumu pensiju 2. līmenī uzticējuši ABLV Asset Management, IPAS, nekādas papildu darbības nav jāveic, jo turētājbankas nomaiņa notiks automātiski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele piešķīrusi 11,3 miljonu eiro aizdevumu Lietuvas ieguldījumu fondu pārvaldītājam “I Asset Management”, kas Rīgā un Viļņā cels dzīvojamo ēku kompleksu studentu izmitināšanai.

Projektu attīstīs “I Asset Management” pārvaldītais “European Student Housing Fund”, kas piešķirtos līdzekļus ieguldīs, būvējot 240 istabu dzīvojamo kompleksu Torņakalnā un 200 istabu kopmītnes Viļņā.

Paredzams, ka fonds ieguldījumus veiks piecu gadu garumā.

Privātas studentu viesnīcas izveidē Torņakalnā investēs 12 miljonus eiro 

Lietuvas aktīvu pārvaldīšanas kompānija I Asset Management sākusi Torņakalnā būvēt modernu...

Plānots, ka kopmītņu apdzīvošana Viļņā un Rīgā varētu tikt uzsākta pirms gaidāmā mācību gada sākuma 2022. gada rudenī. Vairums dzīvojamās platības būs aprīkotas kā vienistabas studio tipa dzīvokļi, bet visi kompleksi būvēti un aprīkoti tā, lai tie atbilstu A++ enerģijas līmeņa prasībām. Rezidentiem kompleksā būs pieejami dažādi pakalpojumi, tostarp trenažieru zāle, atpūtas telpas, pašapkalpošanās veļas mazgātava un citas ērtības.

“Šie projekti dos iespēju studentiem dzīvot moderni aprīkotos un drošos studentu dzīvokļos. Mūsu mērķis ir radīt vidi, kurā var attīstīties jauna un dinamiska sabiedrības daļa. Projektos īpaši padomāts par ilgtspējas principu ievērošanu – pašreizējais universitāšu dzīvojamais fonds ir novecojis un zemas kvalitātes, tāpēc esam priecīgi, ka mums būs iespēja sekmēt šīs sociāli svarīgās infrastruktūras atjaunošanu gan Rīgā, gan Viļņā,” atklāj “European Student Housing Fund” pārstāvis Matas Mockeliūnas.

“Kopā ar “I Asset Management” esam realizējuši jau vairākus sadarbības projektus gan Latvijā, gan Lietuvā. Ņemot vērā ārvalstu studentu klātbūtni Baltijas valstu lielpilsētās, ir liels pieprasījums pēc Eiropas standartiem atbilstošām augsta līmeņa studentu kopmītnēm, un šis finansējums ir solis uz priekšu, attīstot jaunu nekustamā īpašuma segmentu,” teic Vaidas Žagūnis, Citadeles korporatīvo klientu pārvaldības vadītājs Baltijā, valdes loceklis.

"I Asset Management" projektu attīsta kopā ar līdzinvestoriem SIA "MBC Capital" un SIA "Bonum Management", kas iegādājās zemes īpašumu un atbild par projekta dizainu un atļaujām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašu uzkrājēju ziņā ir tas, ko nozīmē viņu pensiju plāns - dinamiku, stabilitāti vai rezignētu vienaldzību

Swedbank, Citadeles un SEB bankas veiktie pētījumi šā gada sākumā rāda vienādu ainu – iedzīvotāji neseko līdzi un nezina, cik efektīvi darbojas viņu izvēlētā pensijas otrā līmeņa pārvalde un kāds ir viņu pensijas plāna ienesīgums.

Izpratne par pensijas lielumu un tās veidošanos Latvijā ir vismazākā starp Baltijas valstīm, un tikai pavisam neliels skaits strādājošo aktīvi rīkojas, lai nodrošinātu lielākus ienākumus vecumdienās. Viens iemesls ir neuzticēšanās pensiju sistēmas ilgtspējai, otrs – zemie ienākumi, kas neļauj novirzīt pensijai papildu līdzekļus.

Tomēr tas nekādi neattaisno zemo informētības līmeni un vispārējo pasivitāti, jo pensijas otrā līmeņa kapitāla uzkrājumu būtiski var palielināt, sekojot plānu ienesīgumam un izšķirīgajā brīdī mainot ieguldījumu plānu vai tā pārvaldītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilna gada laikā pēc "PNB bankas" maksātnespējas lēmuma pieņemšanas, ir uzsākts intensīvs "PNB bankas" aktīvu pārdošanas process.

Ir notikusi valsts fondēto pensiju 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plānu pārvaldīšanas tiesību pārdošana "Citadele" bankas meitas uzņēmumam "CBL Asset Management", kā arī sākta sadarbība ar nekustamo īpašumu darījumu kompāniju "Latio" un Konsultatīvo sabiedrību "Conventus", lai panāktu, ka "PNB bankai" piederošie īpašumi tiktu pārdoti par iespējami augstāko cenu, lai atgūtu pēc iespējas vairāk līdzekļu kreditoru prasījumu segšanai.

"Viens no bankas sociāli jūtīgākajiem un līdz ar to būtiskākajiem aktīviem bija valsts fondēto pensiju 2. pensiju līmeņa ieguldījumu plāni, tāpēc esmu gandarīts, ka mums ir izdevies vairāksolīšanas rezultātā atrast labāko cenas piedāvājumu un nodot to pārvaldīšanā "Citadeles" bankas meitas uzņēmumam "CBL Asset Management". Šī darījuma rezultātā banka ne tikai iegūs līdzekļus savu saistību izpildei maksātnespējas procesā, bet arī samazinās esošo aktīvu pārvaldīšanas izmaksas, tādējādi rodot iespēju vēl vairāk līdzekļu novirzīt kreditoru prasību segšanai," stāsta "PNB bankas" maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprinot savas pozīcijas Baltijas tirgū, "I Asset Management" pārvaldītais ilgtspējīgas mežsaimniecības fonds "Baltic Green Fund" saņēmis 18 miljonu eiro aizdevumu no bankas Citadele, kas ir izmantots, lai paplašinātu savu meža portfeli Latvijas teritorijā.

"Baltic Green Fund" mežsaimniecības nozarē strādā kopš 2019.gada un, nodarbojoties ar ilgtspējīgu mežu audzēšanu un stādīšanu, spējis piesaistīt institucionālo investoru uzticību. Pateicoties piesaistītajam finansējumam, pārvaldāmo īpašumu apjoms pieaugs līdz 15 000 hektāru plašas mežsaimniecības Baltijas valstīs, no kurām vairāk kā 13 000 hektāru platībā tiek audzētas tieši Latvijā.

Fonda galvenais mērķis ir stiprināt savu portfeli ar mežiem, kuriem ir liels bioloģiskās izaugsmes potenciāls un kuri atbilst FCS starptautiskajiem ilgtspējīgas mežsaimniecības standartiem, kas nozīmē, ka mežu īpašniekiem jāievēro īpaši noteikumi attiecībā uz komercdarbības ierobežošanu, koku izciršanas apjomiem un citiem parametriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Citadele piešķir 2,5 miljonus Dreiliņu loģistikas centra iegādes refinansēšanai

Db.lv, 28.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele noslēgusi vienošanos ar “Capitalica Green Logistics Fund” piederošo SIA “Dreilini hub” par saistību refinansēšanu 2,5 miljonu eiro apmērā.

Darījums ļaus uzņēmumam noslēgt loģistikas centra iegādi Dreiliņos, Ulbrokas ielā.

“Capitalica Green Logistics Fund” ir Lietuvas “SBA Group” investīciju pārvaldnieka “Capitalica Asset Management” fonds, kas iegulda ilgtspējīgos komercīpašumos Baltijas valstīs, fokusējoties uz loģistikas un noliktavu segmentu. SIA “Dreilini hub” ir fonda uzņēmums, kas izveidots, lai noslēgtu īpašuma iegādi Ulbrokas ielā.

Ēkas kopējā nomājamā platība ir 5 647 m2, un tās galvenais īrnieks ir viens no vadošajiem DIY jeb “Dari pats” produktu vairumtirdzniecības uzņēmumiem Baltijas valstīs SIA “LIC Gotus”. Loģistikas centrā pieejamas trīs veidu telpas – noliktavas, biroji un klientu apkalpošanas zāles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Palielinājušies Citadele Russian Equity Fund ieguldījumu riski

Žanete Hāka, 28.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IPAS Citadele Asset Management ir saņēmusi AS Citadele banka paziņojumu par papildu ierobežojumiem darījumiem ar noteiktiem Krievijas aizsardzības, finanšu un enerģētikas jomas uzņēmumiem, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Tāpat turētājbanka norāda, ka jaunas šāda veida sankcijas Krievijai sakarā ar situāciju Ukrainā ir iespējamas arī no Eiropas Savienības puses.

Sabiedrība brīdina, ka sakarā ar ASV noteiktajām sankcijām pret Krievijas aizsardzības, finanšu un enerģētikas jomas uzņēmumiem un potenciālajām Eiropas Savienības sankcijām varētu tikt būtiski skartas un ietekmētas sabiedrības iespējas rīkoties ar ieguldījumu fonda Citadele Russian Equity Fund Krievijā turēto un izvietoto mantu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī esošo situāciju, sabiedrība brīdina, ka ir palielinājušies ieguldījumu fonda Citadele Russian Equity Fund ieguldījumu riski, tajā skaitā, bet ne tikai fonda prospektā norādītais likviditātes risks, darījumu partneru risks, tirgus koncentrācijas risks, politiskais risks, ekonomiskais risks, vērtspapīru uzglabāšanas risks un citi īpašie riski, kas veidojas pie ieguldījumiem Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Purgailis: Pensiju plāni Latvijā atkal pelna

Db.lv, 03.07.2023

"Citadele" meitasuzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnīgi visi Latvijas pensiju otrā līmeņa plāni pēdējo sešu mēnešu laikā strādājuši ar pozitīvu ienesīgumu un lielākā daļa pārvaldīto aktīvu vērtību palielinājuši arī viena gada periodā, informē bankas "Citadele" meitasuzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis, atsaucoties uz "manapensija.lv" datiem.

Lielākie ieguvēji šobrīd ir tie iedzīvotāji, kas, neskatoties uz piedzīvoto tirgus korekciju 2022.gadā, turpinājuši veikt regulāras iemaksas pensijas otrajā un trešajā līmenī, norāda Purgailis.

Viņš skaidro, ka iedzīvotāji, kuri ir turpinājuši veikt iemaksas pensijas otrajā vai trešajā līmenī, akciju tirgus kāpuma rezultātā ir izlīdzinājuši 2022.gada tirgus korekcijas rezultātā piedzīvotos īslaicīgos zaudējumus, un viņu pensiju uzkrājumi atkal pieaug. Veiktās iemaksas ir ļāvušas pensiju pārvaldniekiem iegādāties salīdzinoši lētus aktīvus, kuru vērtība šobrīd ir krietni pieaugusi.

Purgailis informē, ka visizdevīgākajā pozīcijā atrodas tie iedzīvotāji, kuri izmanto aktīvos pensiju plānus, kur dažādu uzņēmumu akciju vai indeksu īpatsvars veido līdz pat 100% no to apjoma - šo plānu vidējais ienesīgums pēdējā pusgada laikā ir aptuveni 9,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Prognoze: Gada nogalē inflācija pietuvosies 2% apgabalam

Žanete Hāka, 06.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenu kāpums jūnijā varētu būt palēninājies līdz 0,1% mēneša griezumā, salīdzinājumā ar vidēji 0,6-0,7% pieaugumiem iepriekšējo trīs mēnešu laikā, prognozē CBL Asset Management (iepriekš Citadele Asset Management) eksperti.

Arī gada inflācija jūnijā varētu būt palēninājusies līdz 1% pēc straujā paātrinājuma līdz 1,2% apgabalam maijā.

Zināmo ietekmi uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā atstāja sezonālie faktori, skaidro CBL Asset Management Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

«Acīmredzot, atbilstoši sezonai jūnijā sāka parādīties pirmās atlaides vasaras apģērbu un apavu kolekcijām, kas spieda patēriņa cenas uz leju. Tajā pašā laikā jaunās kartupeļu ražas nonākšana veikalos, acīmredzot pavilka mēneša inflāciju uz augšu. Līdz ar vasaras sezonas sākumu cenas, visticam āk, pieauga arī ar atpūtu un tūrismu saistītajās jomās,» uzsver eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Capitalica Green Logistics Fund, ko pārvalda SBA Group investīciju pārvaldes uzņēmums Capitalica Asset Management, iegādājies loģistikas centru netālu no Starptautiskās lidostas Rīga.

Šīs ir jau trešās investīcijas, kuras pēdējā gadā veicis Capitalica Green Logistics Fund. Tādējādi fonds turpina izvērst savu klātbūtni Baltijas loģistikas tirgū un turpmākajos gados plāno akumulēt vairāk nekā 100 miljonus eiro.

Nomniekus meklē jauna koncepta biznesa centrs Marupe Smart Park 

Tapis jauna koncepta biznesa centrs «Marupe Smart Park», kas sniegs iespēju uzņēmējiem...

“Šis ir pirmais fonda iegādes darījums Latvijas tirgū. Komplekss Rīgas Mārupes novadā nevainojami iederas mūsu plānā radīt Baltiju aptverošu augstvērtīgu noliktavu centru tīklu. Tas ļauj palielināt fonda ienākumus un tādējādi pievienot vērtību mūsu investoriem,” norāda VERDE attīstītājs, Capitalica Asset Management vadītājs Andrius Barštis (Andrius Barštys).

2019. gadā celtā ēka atrodas pie Rīgas pilsētas robežas, tikai dažu minūšu attālumā no starptautiskās lidostas Rīga un ar ērtu piekļuvi valsts galvenajiem autoceļiem, kas ved uz Viļņu, Tallinu un Ventspils ostu. Mārupes novads pakāpeniski tiek attīstīts par loģistikas centru, un arvien vairāk uzņēmumu to izvēlas savām ražotnēm un noliktavām. Rail Baltica attīstības plānā ir iekļauts kravu dzelzceļa atzara pieslēgums starptautiskajai lidostai Rīga, tādējādi palielinot īpašuma vērtību nākotnē.

Ēka ir izcilā tehniskā stāvoklī ar kopējo iznomājamo platību 6 200 kvadrātmetri. Ēka, kas celta “stock office” formātā ar 3 veidu telpām – noliktava, birojs un mazumtirdzniecības telpa – paredzēta vietējiem maziem un vidējiem e-komercijas un vieglās ražošanas uzņēmumiem. Noliktavas īpašuma noslogojums ir 100 %.

“Lielais pieprasījums pēc “stock office” tipa telpām un daudzveidīgs īrnieku sastāvs īpašumā nodrošināja lieliskus apstākļus pandēmijas laikā un stabilu naudas plūsmu. Mēs varam piedāvāt elastīgus noteikumus ar telpu nomu sākot no 150 kvadrātmetriem, ko ir grūti atrast rajonā ap lidostu. Tas dod mums konkurences priekšrocības, jo parasti minimālais telpas vai bloka izmērs citos loģistikas centros šajā rajonā ir 1 000 kvadrātmetru,” komentē A. Barštis.

Walless sniedza konsultācijas saistībā ar darījuma juridiskajiem un nodokļu aspektiem, savukārt uzņēmums UAB “Statybos procesų valdymas” sniedza konsultācijas vides un tehniskajos aspektos. Colliers ir veicis komerciālo padziļināto izpēti un veiks ēkas uzturēšanas pārvaldību pēc darījuma.

Darījumu finansēja Citadele Latvijā. Pirkuma cena netiek izpausta.

Biroju kompleksa Verde pirmā ēka nodota ekspluatācijā  

Noslēgusies Rīgas zaļākā biroju kompleksa “Verde” pirmās jeb A ēkas būvniecība un...

Db.lv jau vēstīja, ka noslēgusies Rīgas zaļākā biroju kompleksa “Verde” pirmās jeb A ēkas būvniecība un tā nodota ekspluatācijā, tādējādi kompleksa attīstītājs “Capitalica Asset Management” ir īstenojis pirmo daļu no sava pirmā investīciju projekta Latvijas galvaspilsētā, kura kopējā vērtība sasniegs vairāk nekā 65 miljonus eiro.

Jaunā ēka ir kļuvusi par pirmo un pagaidām vienīgo A-klases biroju, kas Latvijā pabeigts 2022. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Baltic Green Fund iegādājies 2500 hektāru meža zemes

Db.lv, 14.04.2021

I Asset Management valdes loceklis un Baltic Green Fund ieguldījumu direktors Simonas Jurgionis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgtspējīgas mežsaimniecības fonds Baltic Green Fund, kuru pārvalda I Asset Management fonds, ir iegādājies 2,5 tūkstošus hektāru meža zemes Latgales reģionā.

Kopumā Baltic Green Fund Baltijas valstīs pieder vairāk nekā 6,5 tūkstoši hektāru meža zemes - vairāk nekā 5 tūkstoši ha Latvijā un 1,5 tūkstoši ha Lietuvā.

Baltic Green Fund šajā darījumā pārstāvēja advokātu biroji Diligentia un AAA Law. Viss sarunu process darījuma pabeigšanai prasīja trīs mēnešus. Arī turpmāk plānots attīstīties Latvijā un Igaunijā. Darījuma summa netiek izpausta konfidencialitātes dēļ.

Citadele aizdod 4,25 miljonus eiro meža zemes iegādei Lietuvā un Latvijā 

Banka Citadele izsniegusi finansējumu 4,25 miljonu eiro apmērā ieguldījumu pārvaldes sabiedrības...

"Darījums Latvijā ir nozīmīgs stratēģisks solis fondam, lai turpinātu attīstīt un konsolidēt ieguldījumus ilgtspējīgā mežsaimniecībā. Attiecībā uz neseno meža portfeļa iegādi - mēs esam izvēlējušies mežu, kura vecums nodrošina vislielāko bioloģiskās izaugsmes potenciālu. Latvijā mēs apsaimniekojam jau vairāk nekā piecus tūkstošus ha meža zemes un pastāvīgi izzinām jaunas iegādes iespējas Latvijā un Igaunijā,“ saka Dzintars Salavs.

Līdz 2022. gadam fonds plāno konsolidēt līdz 9 tūkstošiem ha meža zemes Baltijā, bet ilgtermiņa mērķis ir 20 tūkstoši ha apsaimniekoto mežu platība. Plānots, ka ieguldījumu perioda beigās fonds sasniegs 60-70 miljonus eiro.

"Visa jau iegūtā un iegādājamā meža zeme tiek un tiks uzturēta un sertificēta saskaņā ar starptautiskajiem ilgtspējīgas mežsaimniecības standartiem FSC (Forest Stewardship Council). Lai saglabātu šo sertifikātu, jāveic obligāta ikgadēja mežsaimniecības darbību revīzija," saka D. Salavs.

I Asset Management valdes loceklis un Baltic Green Fund ieguldījumu direktors Simonas Jurgionis piebilst, ka fonda stratēģija tika izstrādāta, ņemot vērā visaugstākos ilgtspējības standartus un vides prasības. Fonda stratēģijas būtība ir mežu audzēšana un stādīšana, kā arī bioloģiskās izaugsmes potenciāla izmantošana.

"Mūsu stratēģija ir labs piemērs tam, ka ilgtspējīga un atbildīga darbība var arī nodrošināt stabilu un pievilcīgu ieguldījumu atdevi. Arvien vairāk pieaug to investoru skaits, kuri vērtē ne tikai stabilu investīciju atdevi, bet arī ietekmi uz vidi, ko rada investīcijas mežsaimniecībā. Lielākajai daļai fonda ieguldītāju ilgtspējīga stratēģija bija galvenais kritērijs, lemjot par ieguldījumiem tieši šajā aktīvu klasē, jo mežs ar visaugstāko bioloģisko potenciālu augšanas laikā absorbē arī lielāko oglekļa dioksīda daudzumu. Tādā veidā mēs varam ne tikai radīt pievienoto vērtību mūsu investoriem, bet arī sniegt nozīmīgu ieguldījumu vides uzlabošanas mērķu sasniegšanā un veicināt ilgtspējīgu mežsaimniecību Baltijas valstīs," saka S. Jurgionis.

"Mēs jau esam ieguvuši institucionālo investoru uzticību un piesaistījuši ievērojamu kapitāla daudzumu. Tas ļauj mums sasniegt savus stratēģiskos mērķus daudz ātrāk nekā fonda darbības sākumā. Mēs investējam piesaistīto kapitālu, iegādājoties atsevišķus mazos zemes gabalus (20-100 ha) un jau konsolidētos portfeļus, ja tie atbilst fonda stratēģijai un, pats galvenais, sagaidāmajai gada atdevei ir vismaz 8-9% potenciāls," piebilst S. Jurgionis.

Fonds plāno septiņu gadu laikā konsolidēt iespējami lielāku mežu portfeli visās trīs Baltijas valstīs un tad pārdot to finanšu vai industriālajam investoram, lai pēc fonda slēgšanas tiktu turpināta ilgtspējīga mežsaimniecība. Fonda darbības laiks ir astoņi gadi ar iespēju to pagarināt vēl uz diviem gadiem. Baltic Green Fund darbojas no 2019. gada.

Lai panāktu ieguldījumu mērķi, fonds izvēlējies konservatīvu aizņēmumu stratēģiju. Aizņemtais kapitāls nedrīkst pārsniegt 50% pārvaldāmo aktīvu kopējās vērtības. Šāda pieeja pat krīzes laikā neprasa veikt fonda stratēģijas maiņu. Fonda izvēlētais finanšu partneris Lietuvā un Latvijā ir banka Citadele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas investoriem bija iespēja tikt pie trīsciparu ienesīguma

2015. gads bija notikumiem visai bagāts Baltijas biržu jaunumu ziņā – investori sagaidīja lēmumus par uzņēmumu akciju atpirkšanu, kas daudziem pavēra iespēju nopelnīt. Tāpat lielas cerības bija liktas uz to, ka biržā savas akcijas sāks piedāvāt banka Citadele, kas galu galā šogad vēl neattaisnojās.

«Notikumu topa līderis viennozīmīgi ir Ventspils naftas (VN) akciju atpirkšanas piedāvājums, kas ļāva nopelnīt līdz pat 300%. Šis gadījums kārtējo reizi pierādīja faktu, ka tie investori un treideri, kas saglabā Baltijas un Rīgas biržu savā «watch list» (lietu saraksts, kuram tiek pievērsta pastiprināta uzmanība) un ilgstoši seko līdzi gan vietējam likumdošanas regulējumam, gan tā pielietošanas praksei, regulāri tiek apbalvoti ar galvu reibinošām trīsciparu ienesīguma likmēm. Nedaudz gan sarūgtina tas fakts, ka emitents ir pieņēmis lēmumu pamest biržas sarakstu, taču jāpateicas Vitol, kas ir izpildījis savu mazākuma akcionāru pienākumu, biržai, kas nav apturējusi tirdzniecību ar VN akcijām un ļāvusi treideriem izbaudīt tirgošanos un attiecīgās emocijas arī vietējā tirgū, un arī regulatoram, kas, neskatoties uz potenciālo tiesvedību, bija konsekvents un nelokāms,» norāda INVL Asset Management valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ieceres par itāliešu Stockmann nerealizē

Zanda Zablovska, 14.10.2014

Nespējot piesaistīt vēlamo operatoru, potenciālajiem pircējiem tiek piedāvāts nams Rīgā, Kr. Barona ielā 2, kura vērtība noteikta 4,9 milj. eiro apmērā.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāni ierīkot universālveikalu kādreizējā Palazzo Italia ēkā Rīgā ir izplēnējuši; pašlaik tai tiek meklēts pircējs, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms aptuveni četriem gadiem ēkā Kr. Barona ielā 2, kur savulaik atradās itāļu modes veikals Palazzo Italia, tika solīts izveidot universālveikalu. Šī iecere nav īstenojusies, un ēkas īpašnieks – slēgtais ieguldījumu fonds – tiek likvidēts.

Nekustamais īpašums pieder Citadele Asset Management IPAS (CAM) pārvaldītam fondam Baltijas nekustamā īpašuma fonds II, kas tika izveidots 2006. gada aprīlī un veica investīcijas galvenokārt nekustamā īpašuma objektos Baltijā.

Fonda darbības termiņš iepriekš tika pagarināts, bet pašlaik ir likvidācijas stadijā. «Tā kā fonda likvidācijas termiņš ir noteikts 2016. gada februāris, fonds neveiks investīcijas īpašumā tā tālākai attīstībai,» DB stāsta Citadele Asset Management valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks. CAM kā fonda likvidators pašlaik īpašumu Kr. Barona ielā pārdod.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Ekonomikas izaugsme sagaidāma nedaudz straujāka nekā iepriekšējā ceturksnī

Žanete Hāka, 29.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šā gada sākuma Latvijas ekonomikas izaugsme ir kļuvusi mērenāka, un saskaņā ar Citadele Asset Management aplēsēm, šā gada 3. ceturksnī iekšzemes kopprodukts varētu būt audzis par 2,7% gada griezumā. Kopumā ekonomikas izaugsme sagaidāma nedaudz straujāka nekā iepriekšējā ceturksnī, norāda Citadele Asset Management Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

Šoreiz oficiālie IKP dati tiks publicēti ātrāk nekā ierasts, tādēļ ekspertu rīcībā ir mazāk liecību par to, kā ekonomikai ir klājies 3. ceturksnī. Patlaban pieejamie augstākas frekvences dati norāda, ka, neskatoties uz augsmes tempu palēninājumu pēdējo ceturkšņu laikā, ekonomikas attīstību arī trešajā ceturksnī, visticamāk, turpināja uzturēt uz iekšējo pieprasījumu orientēt ās nozares. Acīmredzot, iekšzemes kopprodukta izaugsmei 3. ceturksnī palīdzēja arī iekasēto produktu nodokļu pieaugums valsts budžetā un uzlabojumi enerģētikas sektorā.

Uz ārējo pieprasījumu orientētajām nozarēm jau kopš 2013. gada sākuma nav klājies viegli, un pārmaiņu tempi ik pa laikam rādījās negatīvajā zonā. Arī šā gada trešajā ceturksnī apstrādes rūpniecības sektora pienesums IKP izaugsmei, visticamāk, ir bijis ar mīnuss zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru