Jaunākais izdevums

Rīgā, Kalnciema ielā 2B un Raņķa dambī 14, esošo graustu īpašnieki lūguši Rīgas domei par vairāk nekā gadu pagarināt nama sakārtošanas termiņus.

2018.gadā, naktī uz 25.novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas. 2019. gada janvārī Rīgas dome apstiprināja ēkas sakārtošanas darbu grafiku, kas paredz, ka ēkas konservācijas darbiem pilnībā jābūt pabeigtiem piecu mēnešu laikā - līdz 1.jūlijam. Taču nams joprojām nav sakārtots.

Ēkas Kalnciema ielā īpašnieks kopš pērnā gada 18.septembra pastarpināti caur SIA "NC K2B" un vēl vienu Latvijas firmu ir igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā. Savukārt ēku Raņķa dambī nopirkusi SIA "NC K2A", kas pieder pašai "Novira Capital".

Abas ēkas kopā veido namu ansambli, kurš ,pēc būtības. pieder savstarpēji saistītiem uzņēmumiem.Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvju sakārtošanas pārvaldes priekšnieks Boriss Maizenbergs pastāstīja, ka līdz šim namu īpašnieki nav pildījuši virkni pašvaldības noteikto pienākumu, kā rezultātā saņēmuši aptuveni 70 000 eiro sodus, lai gan katrs domes izrakstītais sods tiekot pārsūdzēts. Patlaban gan ar tiesas piedzinēju starpniecību ir atgūti aptuveni 85% no summas, taču paralēli tiek uzlikti arvien jauni sodi.

Maizenbergs pastāstīja, ka īpašnieki lūguši atjaunot administratīvo procesu, proti, pagarināt darbu izpildes termiņus Kalnciema ielas namam par 15 mēnešiem, bet Raņķa dambja ēkas daļai - par 16 mēnešiem.

Īpašnieki savā iesniegumā norāda, ka administratīvo procesu var uzsākt no jauna, ja ir vismaz viens no šādiem apstākļiem, proti, ir mainījušies lietas faktiskie apstākļi, kuri bija par pamatu lēmuma pieņemšanai vai arī "īpašniekam kļuvuši zināmi vai ir pieejami jauni pierādījumi, kas nebija tā rīcībā līdz sākotnējā administratīvā akta izdošanai un kas varētu būt par pamatu adresātam labvēlīgāka administratīvā akta izdošanai".

Īpašnieku ieskatā, abi šie kritēriji patlaban ir realizējušies vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, pēc domes lēmuma Rīgas pilsētas būvvalde ir noteikusi virkni pasākumu konservācijas darbu paskaidrojuma raksta koriģēšanai, taču par šādiem pieprasījumiem īpašniekiem nekas nebija zināms lēmuma pieņemšanas laikā.

Tāpat pēc domes lēmuma pieņemšanas Kultūras ministrija iekļāvusi ēku pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes kultūras piemineklis un tādēļ darbi ir jāsaskaņo ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, kas, savukārt, maina būvniecības ieceres dokumentācijas saturu.

Tāpat ēku sakārtošanas un konservācijas darbu apjomi izrādījušies lielāki, nekā sākotnēji tika plānots. Šādos apstākļos īpašnieki lūguši darbu veikšanas termiņus pagarināt.

Pašvaldība gan šo lūgumu nav atbalstījusi, jo uzskata, ka tā ir "apzināta laika vilcināšana". Maizenbergs pauda viedokli, ka kopumā īpašnieki namu kompleksu tomēr varētu sakārtot, jo daļu ēkas paredzēts atjaunot, bet daļu - iekonservēt.

Kā ziņots, 2018.gadā, naktī uz 25.novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas. Ēka jau daudzus gadus netiek apsaimniekota un atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi.

Lai novērstu izdegušā nama bīstamību apkārtējai videi, līdz šim īpašnieku pieaicinātie būvnieki, sadarbojoties ar pašvaldības institūcijām, Kalnciema ielas nama daļu demontējuši līdz pirmā stāva līmenim, bet fasāde uz Raņķa dambja pusi palikusi neskarta.

Rīgas dome 2019.gada janvārī apstiprināja Kalnciema ielā 2B esošā grausta sakārtošanas darbu grafiku, kas paredz, ka ēkas konservācijas darbiem pilnībā jābūt pabeigtiem piecu mēnešu laikā - līdz 1.jūlijam.

Sagatavotais lēmumprojekts paredz īpašniekiem viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas jeb līdz 1.martam, izstrādāt un saskaņot nepieciešamo dokumentāciju būves konservācijas darbu veikšanai, un četru mēnešu laikā tos arī īstenot.

Tāpat darbu grafiks paredz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā noslēgt līgumu par ēkas pārbūves vai atjaunošanas darbu būvprojekta izstrādi, kas paredz pret Kalnciema ielu un Raņķa dambi vērsto fasāžu atjaunošanu iepriekšējā izskatā atbilstoši veiktajiem uzmērījumiem, kā arī sešu mēnešu laikā to minimālā sastāvā saskaņot Rīgas pilsētas būvvaldē un 14 mēnešu laikā uzsākt būvatļaujā norādīto projektēšanas nosacījumu izpildi. Tāpat 18, bet ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā, pilnībā jāizprojektē un jāuzsāk nama atjaunošana.

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914.gadā. Kopā ar ēku Raņķa dambī 14 tā veido ēku kompleksu, kura īpašnieki kopš šī gada janvāra ir igauņu uzņēmums "Novira Capital".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sēnītes atjaunošanas sapnis izsapņots - objekts pārdošanā par 580 000 eiro

Zane Atlāce - Bistere, 02.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas padomju laika pērles – restorāna komplekss Sēnīte – reanimēšanas iecere ir atmesta, Db.lv pastāstīja maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA Liepkalni īpašnieks Dagnis Čākurs.

Ar aicinājumu ikvienam interesentam kopīgi iegādāties kādreizējo restorāna kompleksu Inčukalna novadā viņš nāca klajā 2017.gadā. Pērn novembrī pat tika reģistrēta AS Sēne ar domu sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus restorānu kompleksā Sēnīte, to veidojot kā AS, kuras personāls vienlaikus ir arī akciju turētāji.

Taču objektam piešķirtā valsts pieminekļa statusa uzliktie ierobežojumi, kā arī VAS Latvijas valsts ceļi (LVC) atjaunošanas projekts ceļa posmam gar bijušo restorānu, kas paredz nojaukt esošo automašīnu stāvvietas kabatu pret Sēnītes kulinārijas ēkas daļu, tādējādi nogriežot automašīnu un gājēju piekļuvi Sēnītei daudzsološajiem plāniem pielicis punktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VEF rajonā plāno investēt 200 miljonus eiro

Ilze Žaime, 17.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā dibināts uzņēmums «M.M.M. Projektai» iegādājies zemes gabalus VEF rajonā pie tirdzniecības centra Elkor, un nākamo septiņu gadu laikā plāno uzbūvēt biroju un dzīvojamās ēkas.

«Gustava parks projekti» un «Brivibas parks projekti», kas pieder «M.M.M. projektai», kas nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu Centrālajā un Austrumeiropā, iegādājušies no SIA «RE Property» divus nekustamos īpašumus Rīgā, Gustava Zemgala gatvē 73 un Brīvības gatvē 201.

«Zemes gabali 2,32 hektāru un 5,59 hektāru platībā iegādāti ar mērķi attīstīt biroju un dzīvojamo ēku kompleksu. Plānojam attīstīt šo apkaimi līdz 2026. gadam G.Zemgala gatves zemē uzbūvējot biroju ēkas platībā līdz 50 tūkst. m2, kā arī dzīvojamās mājas Brīvības ielā platībā līdz 100 tūkst. m2. Kopējās plānotās investīcijas ir vairāk nekā 200 miljoni eiro septiņu gadu laikā,» norāda «Gustava parks projekti» un «Brivibas parks projekti» valdes locekle Saule Zabulionyte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija lēmusi no vidi degradējošu būvju saraksta izslēgt jūgendstila namu Vīlandes ielā 11 un to īpašniecei atcēla paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

Vēsturiskais nams pirms tam bija klasificēts kā A kategorijas grausts un bija viens no redzamākajiem pilsētas graustiem.

Nekustamā īpašuma, ar kopējo zemes platību 1970 kvadrātmetri īpašniece, kopš 2002. gada ir SIA "Vīlande". Ēkas īpašniece informēja komisiju, ka Rīgas pilsētas Būvvaldē ir saskaņota būvniecības dokumentācija un ir noslēgts būvdarbu līgums par nama pārbūvi.

Šobrīd uz ēkas fasādes ir uzstādītas sastatnes un norit ēkas atjaunošanas darbi. Būvdarbu veikšana ir uzsākta un nama fasādes rekonstrukcijas darbus ir plānots pabeigt līdz 2022. gada maijam.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija 2018. gada 25. janvārī namu klasificēja par A kategorijas graustu un nekustamā īpašuma īpašniecei piemēroja paaugstināto nekustamā īpašumu nodokļa likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru