Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metalurģijas uzņēmums Hidrolats ČL iegulda pusmiljonu eiro jaunās iekārtās, nepārtraucot ražošanu, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šī gada aprīlī uzņēmumā nomainīta valde, samazinot administrāciju, būtiski palielināts pamatkapitāls un pieņemts lēmums par fiziski un morāli novecojušu iekārtu nomaiņu, kā arī strādnieku darba apstākļu uzlabošanu. Lēmuma pieņemšanu rosināja nepieciešamība panākt augstāku ražošanas rentabilitāti, taupīt energoresursus un samazināt mazkvalificētu darbavietu skaitu, stāsta mātes uzņēmuma LSEZ SIA Hidrolats pārstāvis Aleksandrs Šemjakins. Kopējais investīciju apjoms tiek lēsts ap 470 tūkstošiem eiro, rekonstrukcijas ilgums – līdz trim mēnešiem. «Vēlākais – nākamā gada janvārī jāsāk darboties jaunai ražošanas līnijai,» lēš A. Šemjakins. Rekonstrukciju finansē mātes uzņēmums, daļēji piesaistot arī kredītresursus.

Atdzims no jauna

Lai arī pieņemts uzskatīt, ka Baltijā vienīgā metalurģijas rūpnīca ir KVV Liepājas metalurgs, kopš 2004. gada metalurģiska ražošana, lai arī daudzkārt mazākā apjomā, notiek arī hidrocilindu ražošanas uzņēmuma Hidrolats meitas uzņēmumā Hidrolats ČL. Uzņēmuma pamatprodukcija ir ceļu būvē izmantojamie lējumi – kanalizācijas aku vāki, gāzes un ūdens kapes, noteku gūlijas, mākslinieciskie čuguna lējumi. Pēc rekonstrukcijas iecerēts ražot arī mašīnbūvē pieprasītas detaļas, piemēram, motoru korpusus. «Tā mums būs iespēja ieiet jaunos tirgos un paaugstināt konkurenci esošajos,» uzskata A. Šemjakins. Līdz šim lielākā daļa saražotā tika realizēta pašu tirgū, ap 30% – eksportēti, galvenokārt uz Igauniju, Lietuvu un Slovākiju, nedaudz arī uz Skandināvijas valstīm. Perspektīvā iecerēts palielināt eksportu Skandināvijā un mēģināt ieiet Vācijas tirgū. Rekonstrukcija tiek veikta pakāpeniski, nepārtraucot ražošanu.

Visu rakstu Pārkausē veco rūpnīcu lasiet 22. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Bumbiermuižas saimnieki plāno atvērt veikalu

Monta Glumane, 09.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Kurš ierīko veikalu ārpus civilizācijas robežām - gandrīz nekurienē? Citā laika joslā! Kārtējais izaicinājums," pauž Bumbiermuižas saimnieki Ilze un Kristaps Čabļi, kuri plāno atvērt veikalu klusā nostūrī, netālu no Ērgļiem.

Doma par savu ražotni un veikalu viņiem radusies jau sen, bet līdz īstenošanai likās tāls ceļš ejams, jo daudz jāpaveic, lai ko tādu iesāktu. Savus produktus viņi ražo jau ilgus gadus. Tie ir visdažādākie - sākot ar dēlīšiem, lādītēm, krēsliem, galdiem un dažnedažādām dizaina lietām no koka un metāla, un beidzot ar filcētiem cimdiem, šūtiem flīsa apģērbiem, kūpināti vītinātām desām, mājas vīnu utt. Tie vienmēr ir bijuši abu radošie hobija līmeņa darbi, ko labprāt kāds arī ir gribējis nopirkt.

Pirms vairāk nekā pusgada Ilze un Kristaps uzsāka ražot augu hidrolātus - sākotnēji savām vajadzībām un tad jau tirgus izpētei. Viņuprāt, sabiedrība vēl nav pietiekami labi informēta par hidrolātu plašajām lietošanas iespējām, to dziedniecisko ietekmi uz cilvēka ķermeni gan fiziskā, gan psihoemocionālā līmenī. Tāpēc pie hidrolātu testēšanas, smaržošanas ir jāvelta īpaša uzmanība stāstam, kas vispār ir hidrolāts.

Komentāri

Pievienot komentāru