Nekustamais īpašums

Prana Property nepiekrīt RD piedāvājumam atpirkt īpašuma daļas Zolitūdes traģēdijas vietā

LETA, 06.11.2018

Jaunākais izdevums

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs «Prana Property» patlaban nav gatavs pieņemt Rīgas domes piedāvājumu atpirkt daļas nekustamajam īpašumam Priedaines ielā 20, Zolitūdē, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals «Maxima», otrdien žurnālistiem sacīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

«Piedāvājām izskatīt iespēju mainīt īpašumu - Rīgas pašvaldība ir gatava šo īpašumu atpirkt un vērtēt zemi kā neapbūvētu, vai arī piedāvāt līdzvērtīgu īpašumu. Ja nopirksim - plānojam nojaukt par saviem līdzekļiem gan ēku, gan autostāvvietu. Patlaban Prana Property šo piedāvājumu nepieņem,» sacīja Burovs.

Viņš skaidroja, ka pašvaldības piedāvātā atpirkšanas maksa bija 60 eiro par kvadrātmetru. Tādējādi īpašuma kopējā cena būtu 600 000 eiro, bet pašvaldība maksātu 200 000 eiro.

«To Igaunijas uzņēmums nepieņem. Šodienas sarunā varēja saprast, ka arī līdzvērtīgi īpašumi viņus neinteresē. Šķiet, ka Prana Property nepieciešama arī autostāvvieta, attiecīgi turpmāko par īpašuma sadali var risināt tikai tiesā. 16.novembrī tā dēvētās graustu komitejas sēdē vai nu atzīsim šo ēku par graustu un piemērosim paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli, vai arī tiks pieņemti citi lēmumi,» sacīja Burovs. Citus iespējamos lēmumus līdz 16.novembra sēdei Burovs nekomentēs.

«Uzņēmums atvērts jebkādiem priekšlikumiem un meklē iespējamos kompromisus ar Rīgas domi. Turpināsim strādāt un ceram tomēr vienoties ar pašvaldību. Apzināmies visu fonu, kas saistīts ar šo bēdīgo objektu un apzināmies tur notikušās traģēdijas mērogu, tāpēc cenšamies kopā ar Rīgas domi izstrādāt abpusēji pieņemamu risinājumu,» sacīja «Prana Property» valdes loceklis Rauls Keskūla.

Viņš skaidroja, ka Rīgas dome piedāvāja cenu kā neapbūvētam zemesgabalam, taču tam «Prana Property» nepiekrīt, jo ēku ir iespējams pabeigt un tās vērtība ir augstāka, skaidroja Keskūla. Tomēr Igaunijas uzņēmumu apmierinošu cenu Keskūla nenosauca, lai gan solīja, ka drīzumā sabiedrība par to uzzinās.

Savukārt Burovs pauda šaubas, vai Rīgas dome piekritīs pirkt īpašumu par miljoniem eiro, lai pēc tam to nojauktu. Viņš pieļāva, ka nojaukšanas izmaksas būs ap 600 000 vai 700 000 eiro, tāpēc zemesgabala atpirkšana par 200 000 eiro varētu būt maksimālais piedāvājums.

Tajā pašā laikā Keskūla norādīja, ka ēka ir iegādāta par 3,9 miljoniem eiro un kompānija turpinās strādāt ar Rīgas domi par iespējamiem īpašuma apmaiņas risinājumiem. «Iespējams, ka drīzumā tiks piedāvāti kādi konkrēti objekti, tad arī risināsim sarunas,» sacīja Keskūla.

Vienlaikus Burovs uzsvēra, ka dome jau šodien bija gatava piedāvāt apmaiņai konkrētus objektus, taču, tā kā «Prana Property» apmaiņai nebija piekritusi, šie objekti šodien netika piedāvāti.

Jautāts, kādi ir attīstītāju plāni attiecībā uz ēku un zemesgabalu, Keskila norādīja, ka mērķis ir saglabāt pazemes autostāvvietu, bet virs tās izveidot parku, kas būtu vienotā kompleksā ar Zolitūdes traģēdijas piemiņas memoriālu. Savukārt nepabeigto daudzstāvu ēku plānots pabeigt un pārdot tajā dzīvokļus.

«Nav tā, ka neviens negribēs pirkt dzīvokļus šajā ēkā. Nekustamo īpašumu darījumu mākleri mums ir apliecinājuši, ka visās ap traģēdijas vietu esošajās deviņstāvu ēkās visu laiku notiek darījumi un cilvēki iegādājas dzīvokļus šajā vietā,» sacīja Keskūla. Viņš arī piebilda, ka pagaidām esot pāragri runāt par to, vai ēkas īpašnieks mēģinās savas tiesības aizstāvēt tiesas ceļā.

Savukārt Burovs uzsvēra, ka Rīgas pašvaldībai ir tikai viens mērķis - nojaukt šo nepabeigto ēku kopā ar pazemes autostāvvietu, lai šajā vietā izveidotu piemiņas memoriālu. «Domāju, ka arī rīdzinieki mums piekritīs, ka traģēdijas vietā nav iespējama komercdarbība un dzīvokļu tirdzniecība,» sacīja Burovs.

Patlaban nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. Rīgas pašvaldībai pieder 7340 kvadrātmetru domājamo daļu no visa īpašuma.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka dzīvojamā ēka Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals «Maxima», kā rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, pieder «Prana Property». Tas ir meitasuzņēmums Igaunijas «Coop Pank» (iepriekš «Eesti Krediidipank»).

Pirms tam nams piederēja SIA «Homburg Zolitude», kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka «Eesti Krediidipank», kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

19.oktobrī uzņēmuma pārstāvji Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā prezentēja ideju, kas liecina, ka igauņi nākotnē šajā teritorijā gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem. Taču Rīgas dome un Zolitūdes iedzīvotāju pārstāvji tam kategoriski iebilst. Pašvaldības ieskatā tur būtu jābūt tikai memoriālam, bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

Tā kā 70% īpašuma pieder Rīgas domei, bet atlikusī daļa - «Prana Property», abas puses oktobra izskaņā vienojās par turpmāku sadarbību, lai vienotos par visām iesaistītajām pusēm labvēlīgāko risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā nama īpašniekiem SIA «Prana property» piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, kas nozīmē, ka turpmāk īpašnieks par namu nodokļos ik gadu maksās 22 986 eiro līdzšinējo 11 493 eiro vietā.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija 19.oktobrī notikušajā sēdē uzdeva ēkas līdzīpašniecei, Igaunijas SIA «Prana Property» līdz 16.novembrim novērst uz fasādes izvietotā dekoratīvā pārsega bojājumus, kā arī veikt ēkas tehniskā stāvokļa apsekošanu.

«Prana property» pārstāvis Rauls Keskūla apgalvoja, ka līdz šim uzņēmums ir nodrošinājis, ka jaunais fasādes segums ir nogādāts pie ēkas un tieši patlaban notiekot tā uzstādīšana. Savukārt runājot par ēkas tehnisko ekspertīzi, viņš norādīja, ka tehniskā stāvokļa apsekošana līdz šim nav uzsākta, taču notiekot pārrunās ar vairākiem uzņēmumiem, kas to varētu izdarīt.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs atgādināja, ka pēdējo reizi tehniskā apsekošana veikta 2014.gada novembrī. Jau toreiz konstatēts, ka namam ir 70% nolietojums un tas atzīts par bīstamu un ekspluatācijā neizmantojamu. Vienlaikus namam toreiz netika konstatēti nozīmīgi nesošo konstrukciju defekti, taču nekavējoties bija jāveic ēkas konstrukciju daļēja stiprināšana. Pēdējo reizi jautājums par nama tehnisko ekspertīzi komisijā skatīts 2015.gada jūnijā un jau tobrīd tas klasificēts kā B kategorijas grausts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome un igauņu uzņēmums SIA «Prana property» izbeigs kopīpašuma tiesības īpašumam Zolitūdē, Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals «Maxima», šodien lēma Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja.

Līdz ar komitejas lēmumu, abas puses turpmāk būs atbildīgas par savu īpašuma daļu un turpmākās apbūves ieceres jāsaskaņo nebūs. Nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. Rīgas pašvaldībai piederēs 5782 kvadrātmetri un pazemes autostāvvietas daļa, bet «Prana property» - 4494 kvadrātmetri, kur atrodas dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta.

Pēc īpašuma sadales, «Prana property» savā īpašumā apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt dome par saviem līdzekļiem nodrošinās pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Igaunijas uzņēmēji Zolitūdes traģēdijas vietā vēlas izveidot parku un dzīvojamo namu

LETA, 19.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas banka AS «Coop Pank» Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Priedaines ielā 20, nākotnē gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija šodien skatīja jautājumu par daudzstāvu ēkas Priedaines ielā 20 uzturēšanas trūkumiem. Tas ir nams, kas atrodas vietā, kur 2013.gada novembrī iebruka veikals «Maxima», kā rezultātā bojā gāja 54 cilvēki.

Pirms tam nams piederēja SIA «Homburg Zolitude», kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam - gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka «Eesti Krediidipank», kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs. Patlaban ēka pieder SIA «Prana Property» un «Firmas.lv» pieejamā informācija liecina, ka tas ir meitas uzņēmums Igaunijas bankai AS «Coop Pank».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

RD piedāvā vienoties par Zolitūdes traģēdijas vietā esošā nama atsavināšanu vai maiņu

LETA, 30.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome (RD) uzaicinājusi uz tikšanos uzņēmuma SIA «Prana property» īpašniekus, lai vienotos par Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā īpašuma atsavināšanu vai maiņu, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Pašvaldība grib izbeigt kopīpašuma tiesības un cer, ka otra īpašnieku puse piekritīs īpašumu vai nu atsavināt par labu Rīgas pilsētai, vai arī piekritīs to iemainīt pret kādu citu teritoriju Rīgā.

Kādas būs potenciālās igauņu izvēles iespēja jeb, kurus tieši īpašumus pašvaldība varētu piedāvāt kā maiņas objektus, Īpašuma departamenta pārstāvji aģentūrai LETA neatklāja, norādot, ka par to tiks lemts tad, kad būs skaidrs, kādam sadarbības modelim partneri piekrīt.

Vēstule SIA «Prana Property» nosūtīta šodien un konkrēts tikšanās laiks vēl nav zināms.

Kā vēstīts, patlaban dzīvojamā ēka Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals «Maxima», kā rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, pieder «Prana Property». Tas ir meitas uzņēmums Igaunijas bankai AS «Coop Pank».

Komentāri

Pievienot komentāru