Drošai pārtikas ražošanai svarīga ir ne tikai kvalitatīva izejvielu izvēle un precīzi pārvaldīts ražošanas process, bet arī pasākumi darbinieku darba apģērbu higiēnas nodrošināšanai. Fakts, ka darba apģērbs ir izmazgāts, vēl nenozīmē, ka tas ir higiēniski tīrs. Turklāt, mazgājot darba apģērbu mājas apstākļos, būtiski pieaug piesārņojuma pārnešanas risks, jo apģērbs var nonākt saskarē ar sadzīves baktērijām, alergēniem vai citiem svešķermeņiem, kas nedrīkst nonākt pārtikā. Par to, kādi faktori tekstila apritē ir īpaši svarīgi pārtikas industrijā, skaidro tekstila nomas uzņēmuma Lindstrom eksperti.
Pētījums atklāj higiēnas riskus darba apģērbu lietošanā pārtikas industrijā
Kamēr apģērba higiēna ir neatņemama pārtikas drošības sastāvdaļa un standarti šajā jomā ir skaidri definēti, praksē darbinieku pieejā joprojām vērojamas atšķirības. Tekstila nomas uzņēmuma Lindstrom un pētījumu kompānijas Norstat veiktajā starptautiskajā pētījumā, kurā piedalījušies 940 pārtikas nozarē strādājošie no 11 valstīm, tostarp Latvijas, tika analizēti darba apģērbu lietošanas un kopšanas paradumi. Lai gan lielākā daļa pārtikas industrijas darbinieku ikdienā ievēro starptautiskos un nacionālos standartus tekstila izmantošanā un ikdienas kopšanā, pastāv arī izņēmumi. Proti, pētījuma dati liecina, ka 73 % respondentu darba apģērbu ir mazgājuši mājās, savukārt 64 % no tiem to darījuši temperatūrā zem 70 °C, kas ir pārāk zema, lai efektīvi iznīcinātu kaitīgās baktērijas.
Raksturojot iemeslus, kāpēc darba apģērbs tiek mazgāts mājas apstākļos, 18 % atzinuši, ka tādā veidā ir iespējams nodrošināt labāku rezultātu nekā profesionālā servisā. Tikmēr 20 % norādījuši uz organizatoriskiem šķēršļiem - ne vienmēr darba apģērbs ir pieejams pietiekamā daudzumā.
Lindstrom ikdienas praksē pārliecināmies, ka Latvijas pārtikas uzņēmumi higiēnas standartiem pieiet ar augstāko atbildību. Tomēr pētījums ne tikai mūsu tirgū, bet arī starptautiskā mērogā signalizē par izņēmuma gadījumiem, kas tiek pieļauti darba apģērbu mazgāšanā. Jāuzsver, ka darba apģērbs un viss ar pārtikas ražošanu saistītais tekstils nav atdalāms no pārtikas kvalitātes nodrošināšanas un uzraudzības ķēdes. Fakts, ka darba apģērbs ir izmazgāts, vēl nenozīmē, ka tas ir higiēniski tīrs,” uzsver Ivars Šmits, Lindstrom vadītājs Latvijā.
Lindstrom - eksperts tekstila aprites pārvaldībā pārtikas nozarē
Lindstrom nodrošina pilna cikla darba apģērbu apriti, sākot no maketu dizaina izstrādes, kas pielāgota konkrētās nozares vajadzībām un darba vides specifikai, līdz pat apģērba tālākai uzturēšanai - savākšanai, mazgāšanai, kopšanai, labošanai, atkārtotai piegādei klientam un utilizācijai brīdī, kad tas nolietots. Viss process tiek pārvaldīts, ievērojot augstākos kvalitātes un higiēnas standartus.
Uzzini vairāk par Lindstrom servisu pārtikas ražošanai un sadarbības iespējām ŠEIT.
Apģērbu aprite sākas ar netīrā apģērba savākšanu no klienta slēgtiem skapjiem, izmantojot speciāli paredzētus transporta maisus. Tālāk apģērbs tiek droši transportēts Lindstrom slēgtajos konteineros uz servisa centru, kur tas tiek pārbaudīts un rūpīgi šķirots pēc materiāla un netīrības pakāpes. Tekstila mazgāšana tiek veikta, izmantojot pārtikas industrijai atbilstošas, sertificētas mazgāšanas programmas un līdzekļus. Visa procesa laikā tiek nepārtraukti uzraudzīta ūdens un procesu kvalitāte, tiek veikti regulāri ūdens higiēnas testi. Apģērbs tiek žāvēts augstā temperatūrā, veikta tā kvalitātes pārbaude, iepakots speciālos maisos, aprīkots ar precīzām piegādes norādēm un novietots tīro apģērbu terminālī. Ciklu noslēdz apģērbu piegāde atpakaļ klientam - tie tiek ievietoti slēgtos skapjos, nodrošinot efektīvu un higiēniski drošu apriti.
Toms Muižnieks, Lindstrom pārtikas industrijas eksperts un lielo klientu tirdzniecības projektu vadītājs: "Pārtikas ražotājiem ir jāievēro visstingrākās kvalitātes prasības, un tās neaprobežojas ar PVD prasībām, bet ražotājus regulē starptautiski standarti. (Piemēram BRCGS, FSSC). Kur apģērbam ir jābūt higiēniski tīram, bez ārējām detaļām, elementiem un tā kopšanas, transportēšanas, glabāšanas procesā nedrīkst pieļaut jebkāda piesārņojuma nonākšanu uz apģērba. Īpaši svarīgi tas ir zonās ar augstu piesārņojuma risku - piemēram, vietās, kur darbs notiek ar vaļēju produkciju - saldējumu, pienu, konditorejas produktiem u.tml. Šajās zonās darba apģērbu maiņu visbiežāk veic katru dienu. Kabatu izvietojums, metālisko detaļu neesamība un pareiza kopšana nav tikai vizuālas vai praktiskas nianses - tās ir būtiskas pārtikas drošības prasības.”
”Lai nodrošinātu pilnīgu atbilstību šiem standartiem, Lindstrom visā darbības procesā veic regulārus iekšējos kvalitātes un higiēnas auditus. Vienlaikus Lindstrom klienti, kas piegādā produkciju lielajiem tirdzniecības tīkliem kā Latvijā, tā ārpus tās, ievēro BRCGS vai citu sertifikāciju prasības, kas paredz sadarbības partneru pārbaudi vismaz reizi gadā. Lindstrom klienti var paļauties uz pilnīgu procesa caurspīdīgumu, jo uzņēmums nodrošina piekļuvi visai nepieciešamajai dokumentācijai un kvalitātes kontroles datiem, lai nodrošinātu saviem klientiem iespēju apliecināt procesu atbilstību noteiktajām prasībām.
Kvalitāte bez kompromisiem - SIA “Lat Eko Food” un “Rīgas piena kombināts” pieredze
Viens no ilggadējiem Lindstrom klientiem, bioloģiskās pārtikas ražotājs SIA “Lat Eko Food“, kas tirgū pazīstams ar zīmolu Rūdolfs, sadarbību ar uzņēmumu uzsāka līdz ar uzņēmuma dibināšanu, 2014. gadā. “Lat eko Food“ Ražošanas vadītāja Egija Preise uzsver, ka pārtikas nozarē kritiski svarīgi ir nodrošināt tīru un higiēnas prasībām atbilstošu darba apģērba apriti.
Kā uzņēmums ar BRC kvalitātes sertifikāciju,“Lat Eko Food“ regulāri pārbauda arī sadarbības partneru atbilstību higiēnas prasībām, veicot auditus.
“Mums ir ļoti svarīgi, lai katru dienu visiem darbiniekiem būtu pieejams tīrs, drošs un standartiem atbilstošs darba apģērbs - īpaši tāpēc, ka ražojam produktus, kuri satur alergēnus. Tādēļ reizi gadā apmeklējam Lindstrom mazgātavu, lai pārliecinātos, ka visi procesi atbilst prasībām. Līdz šim esam pārliecinājušies, ka Lindstrom serviss vienmēr bijis uzticams un atbildis augstākajām kvalitātes prasībām,” norāda Preise.
Viņa uzsver arī praktiskos ieguvumus sadarbībai ar Linstrom: “Pirmkārt - mums nav jātērē savi resursi darba apģērbu mazgāšanai un kontrolei. Lindstrom vienmēr nodrošina tīru apģērbu laikā, pareizajā skaitā un atbilstošā kvalitātē. Turklāt piedāvātā darba apģērbu kolekcija ir izstrādāta tieši pārtikas industrijai un pilnībā atbilst mūsu vajadzībām. Tas būtiski atvieglo ikdienu un ļauj mums fokusēties uz kvalitatīvu pārtikas ražošanu.
”Sadarbību ar Linstrom kā būtisku atbalstu pārtikas ražošanā novērtē arī “Rīgas piena kombināts“. Turpina uzņēmuma kvalitātes speciālists Artemijs Talamajevs: “Profesionāli nodrošināts tekstila serviss ļauj mums izpildīt atbilstību BRC sertifikācijas standartiem, tādējādi nodrošinot maksimālu higiēnas līmeni, kas pārtikas ražošanā ir īpaši svarīgi.
”Darba apģērbu aprite atbilstoši nozares standartiem ir ikviena - gan liela, gan maza -, pārtikas ražotāja atbildība un neatņemama pārtikas drošības sastāvdaļa. Tieši tādēļ būtiski izvēlēties uzticamu un profesionālu sadarbības partneri, uz kuru paļauties!