Latvijā ēdināšanas pakalpojumu apgrozījums mēreni pieaug, sacīja Latvijas Restorānu biedrības (LRB) vadītājs Jānis Jenzis.
Viņš skaidroja, ka mērenu izaugsmi ēdināšanas nozarē galvenokārt veicina inflācija.
Vienlaikus Jenzis arī atzīmēja, ka uzņēmēji cenšas inflācijas radīto izejvielu cenu kāpumu kompensēt citos veidos, ne tikai ceļot pakalpojuma cenu.
Tāpat viņš norādīja, ka šogad vasaras pirmā puse bija lietaina, kas negatīvi ietekmēja atsevišķu ēdinātāju apgrozījumu, tomēr jūlija un augusta rezultāti bija labi.
Jenzis, atsaucoties uz pētījumu centra SKDS pētījumu, akcentēja, ka Latvijā iedzīvotājs pusdienām sabiedriskās ēdināšanas iestādēs šā gada sākumā vienā reizē tērēja 10,21 eiro, kas ir par 1,27 eiro jeb 14,2% vairāk nekā 2024.gada sākumā. "Vienlaikus ir samazinājies pastāvīgo un biežo ēdāju skaits, iespējams, paaugstināto cenu dēļ. Pirms Covid-19 pandēmijas tie bija aptuveni 25-26% no visiem iedzīvotājiem, patlaban - 19%," sacīja Jenzis, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem.
Viņš arī minēja, ka ārvalstu viesi Latvijā tērē arvien vairāk naudas, tomēr tēriņus būtiski ietekmē inflācija.
"Salīdzinot ar pirms Covid-19 pandēmijas laiku, ir uzlabojusies viesu plūsma no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, ASV, Spānijas. Tomēr joprojām nav atguvies nakšņojumu skaits no agrāk nozīmīgiem virzieniem - Zviedrijas un Vācijas," uzsvēra Jenzis.
Tāpat viņš norādīja, ka ēdināšanas nozares nodokļu parādi, kas uzkāpa Covid-19 pandēmijas laikā, samazinās lēni, un tā ir kļuvusi par ilgtermiņa problēmu. Pašreizējais ēdināšanas nodokļu parāds veido 37 miljonus eiro. "Pandēmija un Krievijas sāktais karš Ukrainā ir ietekmējis uzņēmēju maksātspēju un dažādas nodokļu saistības, tāpēc ir nepieciešams ieviest pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi, kas pozitīvi ietekmētu gala cenas patērētājiem un mazinātu ēnu ekonomiku," piebilda Jenzis.
LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.