Būve

Rīgas pašvaldība lemj par iespējamu zaudējumu piedzīšanu no LNMM arhitektiem

LETA, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji lemj par pretenziju izteikšanu arhitektu birojam ProcessOffice saistībā ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) darbu dīkstāvi pērn. Pašvaldība arī apsver iespēju zaudējumus no arhitektu biroja piedzīt tiesas ceļā, atklāja Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Viņš sacīja, ka pašlaik nav vēl aprēķināta konkrēta summa, kādu pašvaldība varētu pieprasīt Lietuvas arhitektu birojam ProcessOffice. Notiekot konsultācijas ar advokātiem, lai izvērtētu, cik ilga varētu būt tiesāšanās, kādas varētu būt tiesas izmaksas un cik liela varētu būt summa, kas paliktu pāri pēc visiem izdevumiem.

«Varu vien teikt, ka summa, kuru izdotos piedzīt, nebūs liela, salīdzinot ar pārējām rekonstrukcijas izmaksām,» pauda Burovs.

Remontdarbu gaitā pērn un 2013.gada beigās LNMM pazemes apjoma būvdarbus apgrūtinājis iepriekš neparedzēts gruntsūdeņu daudzums un spiediens, tādēļ bijuši nepieciešami jauni tehnoloģiskie risinājumi, kas prasījuši papildu līdzekļus. Papildu izmaksas radušās arī tehnikas dīkstāves dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurētā ēka šodien oficiāli nodota ekspluatācijā.

Kā apliecināja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte, parakstīts restaurētās ēkas ekspluatācijā nodošanas-pieņemšanas akts.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, būvprojekta autors ir Lietuvas arhitektu birojs Processoffice, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veica būvfirma Re&Re. Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA Re&Re tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī.

LNMM ēkā tika veikta rekonstrukcija un restaurācija, kuras gaitā līdzās muzejam izbūvēts divstāvu pazemes apjoms ar restaurācijas darbnīcām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzejā varēs aplūkot pirmās ekspozīcijas, informē muzeja pārstāvji.

Atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10, Rīgā, svinīga atklāšana notiks trešdien, 4. maijā plkst.10.00.

Pēc uzrunām notiks svinīgās lentas pārgriešana, un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

4. maijā ieeja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā būs brīva.

Muzejā apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā), kā arī divas atklāšanas izstādes, veltītas Latvijas māksliniekiem: Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē) un Boriss Bērziņš (1930–2002). Sudrabs / zelts (vēsturiskās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

2016. gada Latvijas Arhitektūras gada balvu saņēmēji

Uldis Andersons, 20.05.2016

Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2016

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (autori Processoffice, Andrius Skiezgelas Architecture un Arhitektoniskās izpētes grupa)

Foto avots: Latvijas Arhitektu savienība

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu 2016 ieguvis Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas un restaurācijas projekta autori ir Lietuvas arhitektu biroji Processoffice un Andrius Skiezgelas Architecture, kā arī Latvijas arhitektu birojs Arhitektoniskās izpētes grupa.

Latvijas Arhitektūras gada balva šogad tika pasniegta 21. reizi. Kopumā līdz pusfinālam šogad bija nonākuši 16 pretendenti. Kā DB atzīst konkursa nacionālās žūrijas pārstāvis, grafikas dizainers Edgars Zvirgzdiņš, tas vien, ka projekts jau ir iekļuvis Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursa pusfinālā, liecina par augstu līmeni un ir liels pagodinājums. Ja tiek saņemta Arhitektūras Lielā gada balva un Gada balva, tā jau ir izcilība, viņš uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

LNMM rekonstrukcijas izmaksas «sīkumi» sadārdzina vēl par piektdaļmiljonu eiro

Dienas Bizness, 04.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu izcilo mākslinieku darbus Rīgā vēl ilgāk nekā gadu varēs aplūkot vienīgi reprodukcijās, kas uzdrukātas uz žoga ap Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM). Kamēr oriģināldarbi ceļo pa izstādēm citos muzejos Latvijā un Eiropā, to mājvietas Kr. Valdemāra ielā remonts arvien sadārdzinās – vispirms par miljonu, bet pirms dažām dienām par vēl 208 tūkstošiem eiro bez PVN. Muzeja tā dēvētajām gadsimta pārvērtībām atvēlēti nu jau 36,2 miljoni eiro, taču arī šī summa neesot galējā, trešdien raksta laikraksts Diena.

Kad Rīgas domes (RD) Īpašumu departamenta (ĪD) pārstāvji parakstīja līgumu ar būvniekiem – SIA RE&RE – par muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un divstāvu pazemes jaunbūves celtniecību, tika apgalvots, ka izmaksu griesti esot 34 miljoni eiro. Nu izrādās, ka griesti ir staipīgi un, lai gan uz kopējā fona 1,2 miljoni var nešķist dramatiski daudz, LNMM rekonstrukcijā iezagusies lieliem projektiem raksturīgā tendence iepriekš it kā neparedzētu papildu darbu veidolā, kas vairo būvnieku ieņēmumus. Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka par papildu naudu tiks veikta «galvenās ieejas ārējo kāpņu augšējā laukuma demontēšana un jaunas pārseguma konstrukcijas izbūve», tāpat vēsturiskajā ēkā konstrukciju balstu vietās esot nepieciešams jauns sienas mūrējums, papildus jānostiprina iekārtie griesti, kuru attīrīšanas laikā atklājušies defekti.

Komentāri

Pievienot komentāru