Jaunākais izdevums

Eiropas Investīciju banka noslēgusi darījumu par finansējuma piešķiršanu ūdensaimniecības nozares attīstībai, Latvijā, parakstot aizdevuma līgumu par 60 miljoniem eiro ar SIA “Rīgas ūdens”.

EIB piešķirtā summa 60 miljonu eiro apmērā atbilst 50% kopējo projekta izmaksu, kas ir 120 miljoni eiro.

Starptautiskas finanšu institūcijas tiešais aizdevums ļaus SIA “Rīgas ūdens” dažādot finansējuma avotus atlikušajai projekta izmaksu daļai, izmantojot gan pašu līdzekļus, gan ES struktūrfondu līdzekļus, gan komercbanku kredītus.

Šobrīd SIA “Rīgas ūdens” apgādā ar ūdeni 98% iedzīvotāju Rīgā, kā arī rūpējas par kanalizācijas ūdeņu savākšanu un attīrīšanu šajā teritorijā. Ūdens patēriņš Rīgā ir aptuveni 33,7 milj.m3 gadā, bet ikgadējā kanalizācijas ūdeņu plūsma pa centralizētajiem tīkliem ir aptuveni 50 miljoni m3.

EIB finansētais ūdenssaimniecības projekts Latvijā sniegs iespēju vairāk mājsaimniecību pieslēgt pilsētas ūdensapgādes sistēmai un savāks centralizētajā sistēmā vairāk attīrāmo notekūdeņu, kas tiks apstrādāti renovētās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, nodrošinot šo funkciju pastāvīgi augstā kvalitātē. Tādējādi projekts dos būtisku ieguldījumu vides aizsardzībā, kā arī nodrošinās ES klimata pārmaiņu novēršanas jomas pasākumus Rīgas reģionā.

Galvenais šī EIB investīciju projekta nolūks ir nodrošināt rentablu, nepārtrauktu un drošu ūdens attīrīšanu, ūdens piegādi, kanalizācijas ūdeņu savākšanu un attīrīšanu saskaņā ar EIB kā Eiropas Savienības klimata bankas politiku, kā arī vides un normatīvajām prasībām.

"Es lepojos ar EIB atbalstu šim nozīmīgajam ūdenssaimniecības projektam Latvijā. Šis projekts sniedz ieguldījumu vides aizsardzībā saskaņā ar EIB kā ES klimata bankas mērķi. Mēs palielinām savu finansējumu tādiem klimata neitralitātes pasākumu projektiem kā šis, un šis vides un sabiedrības veselības projekts atbalsta ES ekonomiskās, sociālās un teritoriālās kohēzijas stiprināšanu prioritārā reģionā, attīstot ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu pakalpojumu kvalitāti Rīgas un visas Latvijas attīstības labā," komentē EIB viceprezidents Tomass Ūstros.

“Šis finansējums sniegs mums iespēju īstenot gan Rīgas ūdenssaimniecības infrastruktūras regulāru atjaunošanu, gan tās modernizāciju atbilstoši mūsu stratēģiskajiem mērķiem. Rīgā ir ļoti svarīgi mājsaimniecībām palielināt pilsētas centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu pieejamību, veicinot kvalitatīvāku, drošāku dzīves vidi un mazinot vides piesārņojumu. Tāpēc plānojam arī veikt atjaunošanas darbus notekūdeņu bioloģiskās attīrīšanas stacijā “Daugavgrīva”, nodrošinot pastāvīgi augstu notekūdeņu attīrīšanas kvalitāti. Mums ir gandarījums arī par to, ka EIB, piešķirot šo finansējumu ir novērtējusi SIA “Rīgas ūdens” pārvaldību un finanšu stāvokli kā atbilstošu bankas finansēšanas politikai. Šis līgums ar EIB sniedz mums labvēlīgus nosacījumus, piemēram, atmaksas periodu - līdz 17 gadiem, samazinot SIA “Rīgas ūdens” finansējuma piesaistes izmaksas un nodrošinot stabilitāti mūsu mērķu sasniegšanā ilgtermiņā,” saka SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā projektā par 73 miljoniem eiro uzbūvēti jauni ūdens un kanalizācijas tīkli, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Jūrmalas ūdens".

Projekta pēdējās kārtas būvniecība tika sākta 2017.gadā, kad tika sākti ūdensapgādes un sadzīves kanalizācijas novadīšanas tīklu izbūves darbi ar tiem sekojošu ceļa seguma atjaunošanu. Dažādos pilsētas rajonos kopumā uzbūvēti vairāk nekā 88 kilometri ūdensvada un vairāk nekā 89 kilometri kanalizācijas tīklu ar pieslēguma atzariem līdz privātīpašuma robežai vai sētai.

Pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, līdz ar šīs projekta kārtas pabeigšanu centralizētie ūdenssaimniecības pakalpojumi Jūrmalā pieejami ap 98% jūrmalnieku.

Projekts īstenots ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, kas veidoja aptuveni 24 miljonus eiro. Būvniecību veica uzņēmumi SIA "Rere vide", "Ostas celtnieks", PS "MMG" (sastāv no SIA "MON 1" PT un SIA "Monum"), SIA "AMS Būvserviss", SIA "Binders", SIA "Akva Būve", SIA "Laterna" un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā atklāts Kauguru parks, kas ir jauna pilsētas atpūtas, sporta un pastaigu vieta 3,8 hektāru platībā. Pabeigta arī parka teritorijā esošo ēku – jauniešu mājas un sabiedrisko pakalpojumu ēkas – izbūve.

Projekts īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu - tā kopējās izmaksas ir 8 953 949,09 eiro, no tiem ERAF finansējums ir 1 440 865,05 eiro, valsts budžeta dotācija – 140 565,73 eiro, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējums – 7 372 518,31 eiro, tai skaitā attiecināmās izmaksas ir 1 117 484,83 eiro un neattiecināmās izmaksas – 6 255 033,48 eiro.

Parkā ierīkotas sporta un aktīvās atpūtas zonas, āra trenažieru laukums 570 kvadrātmetru platībā, basketbola laukums un laukums slidotavai. Jauniešu sportiskajām aktivitātēm izbūvēts skeitparks 915 kvadrātmetru platībā ar 350 kvadrātmetru plašu nojumi. Mazākajiem parka apmeklētājiem pieejami rotaļu laukumi kopumā 1240 kvadrātmetru platībā. Zaļās zonas parkā veido 61% no kopējās parka teritorijas, ierīkots dekoratīvs rododendru dārzs ar dīķi, iekārtota arī pikniku zona gandrīz 500 kvadrātmetru platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru