Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riska kapitāla fonds "Firstpick" šogad ieguldījis 1,73 miljonus eiro 14 jaunuzņēmumos, informē fonda pārstāvji.

"Firstpick" fonda vadošā partnere Jone Vaitulevičūte informē, ka fonds līdz šim organizējis divas 16 nedēļu akselerācijas programmas un divas septiņu nedēļu pirmsakselerācijas programmas.

Kopā 22 jaunuzņēmumu komandas ar 63 dalībniekiem piedalījās programmās, lai īstenotu iecerētās idejas, uzlabotu produktus, attīstītu pārdošanas prasmes un komandas sadarbību.

Fonds ir ieguldījis trijos tehnoloģiju jaunuzņēmumos - "Amlyze", "Softloans", "Finfra", divos e-komercijas jaunuzņēmumis - "Furnisystems" un "Doohoo", kā arī uz biotehnoloģijām un veselību ("Psylink" un "Samphire Neuroscience"), izglītību ("Three Cubes") un citām nozarēm vērstiem jaunuzņēmumiem - "Ama care", "Beesure", "Stackflows", "Tractorparts", "MBito" un "Swotzy".

"Firstpick" akselerācijas programmas dalībnieku vidū ir arī jaunuzņēmums no Latvijas - SIA "Swotzy", kura mērķis ir uzlabot piegādes procesu efektivitāti.

Rudenī sāksies "Firstpick" trešā akselerācijas un pirmsakselerācijas programmu sērija Baltijas valstu jaunuzņēmumiem. Fonds šogad plāno veikt vēl 20 investīciju.

"Firstpick" ir 2022.gadā dibināts riska kapitāla fonds, kas atbalsta tehnoloģiju jaunuzņēmumu dibinātājus Baltijas valstīs. "Firstpick" organizē akselerācijas programmas jaunizveidotiem uzņēmumiem, lai palīdzētu tiem realizēt iecerētās idejas un sasniegtu izaugsmi.

"Firstpick" kapitālu veido privātie komandas un investoru līdzekļi, kā arī ieguldījumi no Lietuvas "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) fonda, kas ir daļa no "Accelerator 2" programmas, ko finansē Inovāciju veicināšanas fonds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uz izaugsmi ar privātā kapitāla finansējumu

Kristīne Bērziņa, Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētāja, “Livonia Partners” partnere, 17.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar “Deloitte” 2022. gada pētījumu* Baltijas valstu iespējkapitāla un privātā kapitāla fondos pieejamais finansējums strauji augošiem uzņēmumiem ir gandrīz miljards eiro.

Varam lepoties ar pirmo Latvijas vienradzi jeb miljardu dolāru vērto uzņēmumu “Printful” un esam iemācījušies, ka jaunuzņēmums un jauns uzņēmums nav sinonīmi. Tomēr Latvijā joprojām strauji augošiem uzņēmumiem, iespējams, piemērotākais finansējuma veids – iespējkapitāls un privātais kapitāls (Venture Capital and Private Equity) – ir mazāk zināms un arī retāk izmantots nekā citi finansējuma veidi.

Kas tad tas ir? Vienkāršojot – tas ir ieguldījums uzņēmuma kapitālā apvienojumā ar investora aktīvu atbalstu uzņēmuma vadības komandai, kura mērķis ir palīdzēt uzņēmumam ambiciozi un pat ļoti ambiciozi izaugt. Tas ir viens no ceļiem, kā no jaunuzņēmuma vai vietējā tirgus uzņēmuma kļūt par pasaules klases uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru