Mazais bizness

Sākam biznesu: Svešvaloda jau bērnudārzā

Anda Asere, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Ar spēlēm un rotaļām Lilija Jansone māca svešvalodas pašiem mazākajiem, kas pavisam nesen sākuši runāt dzimtajā valodā

«Meitas dēļ uzdrošinājos sākt savu biznesiņu. Vēlos, lai mana meita lepotos ar to, ko mamma dara,» saka Lilija Jansone, ABC valodu skola vadītāja. Auklējot mazo meitiņu, viņai radās pārliecība, ka nepieciešams pievērsties uzņēmējdarbībai. «Man likās, ka jāsāk kaut ko darīt un vislabāk – to, ko es protu vislabāk. Man ļoti gribējās sākt ko savu, vienmēr ir bijis svarīgi būt neatkarīgai. Protams, esmu strādājusi un varu strādāt kopā ar citiem, bet arī tagad es varu veidot savu komandu,» saka Lilija. Viņa ir absolvējusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu kā izglītības darba vadītāja un angļu valodas skolotāja. «Tieši ar to es nodarbojos,» teic Lilija.

Viņa jau iepriekš ir strādājusi līdzīgā uzņēmumā, kur bērniem māca valodas, vēlāk – arī apdrošināšanas uzņēmumā. «Mana pēdējā darbavieta pirms meitiņas piedzimšanas bija apdrošināšanas kompānija. Tas bija biroja darbs no rīta līdz vakaram, un es sapratu, ka man šāds darbs nav piemērots. Es priecājos, ka tagad varu strādāt mājās un iet uz nodarbībām bērnudārzā. Viss mans laiks ir pakārtots darbam, bet man nav jāsēž birojā,» teic Lilija. Šobrīd viņa ir saimnieciskās darbības veicēja un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja. Viņa pieļauj, ka nākamgad varētu nodibināt savu uzņēmumu. Nesen Lilija pieteicās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izsludinātajā bezmaksas Mentoringa programmā, kur viņai tika piešķirts mentors, kas palīdzētu uzņēmējdarbības attīstīšanā.

Māca valodas

Lilijas izveidotā ABC valodu skola piedāvā angļu un krievu valodas nodarbības bērnudārzu audzēkņiem. Viņai ir izstrādāta mācību programma, kas iesniegta Izglītības kvalitātes valsts dienestā, kur viņai piešķirts pedagoga privātprakses sertifikāts. «Pamatā pašu metodi izstrādāju es pati. Galvenokārt tā ietver spēles, pasakas, teātri, lomu spēles, dziesmas un dzejoļus. Piemēram, dzejoļus es saceru pati. Bērni tos viegli iemācās, ja ir labs ritms. Vecāki ir pārsteigti, ka bērns atnāk mājās un noskaita dzejoli angļu valodā. Ja bērniņš mēnesī iemācās vienu dziesmu vai dzejoli, tas ir labs rezultāts,» uzskata Lilija.

Kad viņa bija izveidojusi mācību programmu, apzvanīja pirmsskolas izglītības iestādes un sūtīja viņiem informāciju par savu piedāvājumu, kā arī izveidoja mājaslapu, kur pieejama visa informācija. Gada sākumā atsaucās pirmais bērnudārzs un Lilija tā bērniem sāka mācīt angļu valodu. Šobrīd viņa strādā jau ar vairākiem bērnudārziem.

No septembra Lilija vienā no bērnudārziem piedāvā arī krievu valodas teatrālo pulciņu. «Mazi bērni no trīs līdz septiņu gadu vecumam spēlē teātri, dažādas spēles. Viņi ir tam gatavi. Agrāk bija uzskats, ka tik maziņš bērniņš vēl nevar mācīties, bet mana pieredze rāda, ka var gan,» saka Lilija.

Pagaidām privātajos

Lilija apzvanīja gan privātos, gan publiskos dārziņus, bet līdz šim viņai ir izveidojusies sadarbība tikai ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. «Ceru, ka ar laiku būs arī valsts bērnudārzi,» viņa saka. Bērnudārzi piedāvā iespēju bērnu vecākiem, un atkarībā no viņu lēmuma nodarbību klāstu papildina svešvaloda.

Runājot par to, kāda ir maksāšanas kārtība, Lilija stāsta, ka ir daži bērnudārzi, kas paši maksā par nodarbībām un vecākiem atsevišķi par tām nav jāmaksā. Taču ir arī tādi, kur katrs vecāks par nodarbībām maksā atsevišķi, un Lilijai ir līgums ar katru no vecākiem. Viņa uzskata, ka pareizāk būtu, ja valodas nodarbības piedāvātu un apmaksātu bērnudārzs. «Taču es cenšos sadarboties ar visiem,» saka Lilija.

Viņa uzskata, ka lielākā skolotāja māksla ir būt gan mīļam, gan stingram. «Ir ļoti grūti noturēt šo līdzsvaru. Kad tas izdodas, viss lieliski veicas. Mums ar bērniem ir savi noteikumi un, ja kaut kas izvirzās no ritma, es viņiem tos atgādinu. Bērni to saprot,» teic Lilija.

Jau bērnudārzā

Lilija uzskata, ka svešvalodas var un vajag mācīt jau bērnudārzā. «Valoda attīstās ļoti agri. Mums liekas, ka bērniņi ir pavisam mazi un saprot tikai dzimto valodu, bet ir svarīgi jau pašā sākumā mācīt svešvalodu. Protams, nevajag bērnus pārpūlēt, bet, ja viņi jauno informāciju ņem pretī un ir pozitīvi noskaņoti, domāju, ka mācības var turpināt,» viņa stāsta. Lilija ir pārliecināta, ka svešvaloda trīs gadu veciem bērniem jāmāca ļoti lēnītēm, mācot viņiem nosaukt krāsas, ciparus. Pavisam citādi ir ar piecgadniekiem – viņi jau prot angliski pateikt «es protu», «man patīk». To viņa sauc par vieglo gramatiku, kas ļauj bērniem mācīties izteikties pareizi. «Paskatoties, ko esmu bērniem mācījusi pirms pusgada un tagad, rezultāti ir ļoti labi,» saka Lilija.

Vaicāta, kāpēc viņa nav izvēlējusies pasniegt privātstundas mājās, viņa teic, ka viņai labāk patīk vadīt nodarbības bērnudārzos, turklāt tā ir ērtāk arī vecākiem – skolotājs atnāk uz bērnudārzu, vada nodarbību un vecākiem nav jādomā, kā aizvest bērnu uz un no nodarbības.

Pirmais darbinieks

Līdz ar septembra pienākšanu Lilija viena pati vairs nevarēja vadīt visas nodarbības, tāpēc viņa pieņēma darbā pirmo darbinieku. Viņa atzīst, ka tas nebija viegli – bija nepieciešams atrast kompetentu speciālistu ar izglītību, pieredzi un spēju strādāt ar pavisam maziem bērniem. Nebija arī viegli izrēķināt, vai viņa vispār var atļauties algot darbinieku, cik lielu algu var piedāvāt utt. Lilija teic, ka pagaidām ir diezgan grūti uzticēties citiem cilvēkiem un pieņemt, ka cits skolotājs nodarbības spēs vadīt tikpat labi kā viņa pati. Domājot par nākotni, Lilija pieļauj, ka neparasta situācija būs tad, kad nāksies pieņemt darbā kādu par sevi vecāku pedagogu. «Jāskatās, kā veidosies mūsu attiecības tādā gadījumā. Domāju, viss būs labi, droši vien būs jāiemācās stingrība attiecībās ar darbiniekiem. Tāpat kā ar bērniem jāspēj būt gan stingrai, gan mīļai, ar darbiniekiem ir tāpat,» viņa pieļauj. Lai arī kā uzņēmums attīstītos, Lilija vēlētos turpināt vadīt nodarbības, nodarboties ar to plānošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli svešvalodu apmācībām bērnudārzos SIA ABC Valodu skola īpašniece Lilija Jansone sākusi nodarboties ar sajūtu un emociju kartiņu izgatavošanu

Lilija ir paplašinājusi savu uzņēmējdarbību un šobrīd ražo arī apsveikumu kartītes ar zīmolu Kortit. Tām ir Lilijas pašas veidots dizains; tās ir ar kaķiem, zaķiem, bruņurupučiem, žirafēm un citiem dzīvnieciņiem. Kortit sortimentā ir gan apsveikumu kartītes ar cipariem, kas apzīmē gaviļnieka gadu skaitu, gan pateicības kartītes u.tml. «Tās ir sajūtu un emociju kartiņas,» saka Lilija. Sākumā viņa tās piedāvājusi pastkartes formātā, bet tagad – kā atklātnītes. Pirmās kartītes bija mandalu stilā un ar dažādiem cilvēkiem svarīgiem atslēgvārdiem, bet laika gaitā sortiments papildināts ar bērnišķīgākām kartītēm. Šobrīd kartiņas nopērkamas tikai vienā veikalā – Sajūtu aleja. «Vēl jāpiestrādā pie mārketinga,» saka Lilija. Nākotnē viņa vēlas attīstīt to tirdzniecību Latvijā un ārvalstīs, kā arī interneta vietnē Etsy, kur uzņēmums tās piedāvās iegādāties arī citās valodās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada palielinātā mikrouzņēmuma nodokļa likme nevienu neielīksmo, jo tas var ietekmēt produktu un pakalpojumu pašizmaksu; turklāt šāds lēmums parādot valsts attieksmi pret mazajiem uzņēmējiem, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Viens no būtiskākajiem un karstas diskusijas izraisījušiem grozījumiem normatīvos, kas šogad ietekmēs mazos uzņēmumus, ir mikrouzņēmuma nodokļa likmes pieaugums. Proti, ir paredzēta pakāpeniska mikrouzņēmuma nodokļu likmes palielināšana līdz 2017. gadam, kad tā sasniegts 15%. Savukārt no 2015. gada mikrouzņēmuma likme tiks palielināta līdz 11%. Jāatgādina, ka mikrouzņēmuma nodokli var izvēlēties maksāt uzņēmumi, kuru kalendārā gada apgrozījums nepārsniedz 100 tūkst. eiro; visi dalībnieki ir fiziskas personas, darbinieku skaits nepārsniedz piecus, valdes locekļi ir darbinieki. «Pret grozījumiem ir iebilduši mazie uzņēmēji, pamatoti norādot, ka likmes paaugstināšana kavēs attīstību. Ir samērā kritiski vērtējams, ka līdzšinējā likme 9% apmērā tiek saglabāta tiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kuru gada apgrozījums nepārsniedz 7000 eiro. Šī norma faktiski nav piemērojama, jo tādu mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, kuru apgrozījums nepārsniedz šo summu (apmēram 584 eiro mēnesī) ir mazākums. Saprātīgs risinājums būtu bijis šī limita palielināšana, tad mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšana nebūtu skārusi tik daudzus. Šāda nodokļu likmju nepārtraukta grozīšana rada arī resursu patēriņu tieši mazajiem uzņēmējiem un arī tirgus nestabilitāti kopumā, jo nav iespējams prognozēt tālākās perspektīvas un uzņēmuma attīstību,» saka zvērināta advokāte Irina Kostina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ sākusies 28. Rīgas modes nedēļa, kas līdz 23. martam Rīgā pulcēs starptautisko modes sabiedrību.

Nedēļas laikā gaidāmas ne tikai Latvijas un ārvalstu dizaineru modes skates, bet arī vairāki citi pasākumi – gan profesionāli, gan radoši un arī izglītojoši, kas tiek organizēti, lai šo nedēļu pavadītu godinot modi un tās jaunākās tendences.

Šajā pavasarī Rīgas modes nedēļa iesākusies ar ikgadējo Latvijas Modes un stila gada balvas pasniegšanas ceremoniju.

Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju Baltijas modes federācija organizēja bezmaksas lekciju par jaunāko tehnoloģiju izmantošanu modes biznesā «Fashion Coin un Blockchain kā jauna modes sistēma», kura bija paredzēta modes dizaineriem un blogeriem, kā arī citiem interesentiem. Lekciju vadīja blockchain un modes industrijas speciālisti no Ukrainas un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīta Baltijas modes federācijas organizētā 24. Rīgas modes nedēļa.

Riga Fashion Week atklāšanas pasākuma laikā notika Sanktpēterburgas modes dizainera Stasa Lopatkina skate un tika pasniegtas Latvijas modes balvas par 2015. gadu. Kopā šogad Modes balvas tika pasniegtas sešās profesionālajās nominācijās. Par gada debiju modes jomā tika atzīts zīmols Deeply Personal, kura dizainere Elīna Vanaga saņēma speciālo balvu no Itālijas dizaina institūta Instituto Europeo di Design – apmācību augstskolas vasaras kursos.

Par gada kreatīvāko modes skati starp M-Couture un INCH2 žūrija izvēlējās zīmola M-Couture skati RFW 2015. gada rudenī Rīgas Biržā. Oriģinālākais pagājušajā gadā izdotā dzīves stila un modes žurnāla vāks ir žurnāla Pastaiga septembra numura vāks, bet veikals ar interesantāko koncepciju, kurš tika atvērts 2015. gadā, – zīmola Amoralle veikals Brīvības ielā 33 (izcīnot uzvaru konkurencē pret zīmola One Wolf veikalu-studiju Lāčplēša ielā 10).

Komentāri

Pievienot komentāru