Citas ziņas

Segliņš, Zalāns, Rozentāle un Riekstiņš iesniedz demisijas rakstus

Dace Preisa, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Visi četri Tautas partijas ministri – tieslietu ministrs Mareks Segliņš, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, veselības ministre Baiba Rozentāle un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pirmdien no rīta ieradās pie premjera, lai iesniegtu demisijas rakstus, ziņo Delfi.

Savukārt LPP/LC valdes priekšsēdētājs Ainars Šlesers pauž, ka grib redzēt konkrētu rīcības plānu sešiem mēnešiem līdz Saeimas vēlēšanām, pirms lemt par iešanu koalīcijā, viņš sacīja šorīt intervijā Latvijas Radio.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Šīs valdības pastāvēšanu pagarina aizņēmumu pieejamība!

Jānis Goldbergs, 14.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Kāpēc Reira demisija, šeit ir jāprasa premjera demisija! Reirs viens pats nepieņem šādus lēmumus, un mēs redzējām Saeimā... Opozīcijas deputāti mēģināja vest pie prāta, labot kļūdu, pateikt, ka pieņēmām nepareizu lēmumu. Koalīcija nodemonstrēja pilnīgu ignoranci šajā jautājumā. Vienu uztaisīt par grēkāzi – es nepiekrītu!"

Tā pēc nodokļu reformas stāšanās spēkā TV24 tiešraidē raidījumā Dienas personība ar Veltu Puriņu sacīja Grāmatvežu asociācijas locekle un ZZS biedre Lienīte Caune.

Pēc būtības šī ir viena no pirmajām skaidrajām norādēm par premjera demisijas nepieciešamību, kas balstīta finanšu apsvērumos, nevis strīdos par vakcinācijas kārtību, masku valkāšanu vai citiem valsts ne saimnieciskas darbības jautājumiem, kas nereti tiek izcelti kā primārie, lai arī nekādi neietekmē Latvijas finanšu stāvokli un stabilitāti.

Tādēļ Dienas Bizness lūdza skaidrojumus par pašreizējo situāciju un dziļāku pamatojumu, kādēļ kardināli jāmaina valdības vadības stils kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv teiciens, labi zināms mākslas kritiķu rindās - konteksts ir karalis. Lietas pašas par sevi ir vienkārši lietas. Viss pārējais ir kontekstā jeb, kā māca katrs glancēts žurnāls - mūsu galvās.

Piemēram, okupācija ir vienkāršs tehnisks termins. Tā mums liekas slikta Padomju Savienības kontekstā, bet diez vai kāds latvietis naktīs neguļ aiz tā, ka mēs jau kuro gadu paši veidojam okupācijas karaspēku kaut kur tālu austrumos. Tātad ir arī laba okupācija. Tāpat politiķa demisija - vienkārši runājot, tā ir aiziešana no darba pēc paša vēlēšanās. Pretēji masu medijos un publikas atpziņā atstātajam nospiedumam, demisija pati par sevi nav ne vainas, ne atbildības cēla uzņemšanās. Tā nav kāds īpašs apliecinājums, kuru paveikt var tikai īsts valstsvīrs, un nekad ne parasts politiķis. Tā var tāda būt - noteiktā kontekstā. Bet var arī nebūt. Dombrovska gadījumā šāda cēla konteksta, protams, nav.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas premjerministra Valda Dombrovska pēkšņā demisija Eiropā ir uztverta ar neviltotu neizpratni. Latvijas valdības krišana, kas notikusi mēnesi pirms eiro ieviešanas, nav nākusi par labu arī Latvijas tēlam, kārtējo reizi aktualizējot jautājumu par mūsu valsts prognozējamību.

Tā rezonansi, ko V. Dombrovska demisija ir radījusi Briselē, laikrakstam Neatkarīgā aizkulišu sarunās raksturojuši vairāki Eiropas Parlamenta politiķi.

Viena no trim figūrām, kas nosaukta kā potenciālais valdības vadītājs, ir Eiropas Parlamenta deputāts, Vienotības politiķis Krišjānis Kariņš. Viņa kandidatūra – līdztekus Artim Pabrikam un Intam Dālderim – tiek apspriesta starppartiju pārrunās, atgādina laikraksts.

K. Kariņš sarunā ar Neatkarīgo apliecinājis, ka būtu gatavs atteikties no daudziem tik tīkamā eiroparlamentārieša mandāta, lai uzņemtos valdības veidošanu nebūt ne vieglajos politiskajos apstākļos. K. Kariņš arī neesot slēpis, ka V. Dombrovska atkāpšanās no amata Eiropas Parlamentā ir raisījusi ļoti daudz neatbildētu jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

The Economist redaktors: nepieciešama plaša tīrīšana Rīgas administrācijā

Dienas Bizness, 11.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas bija iespaidīgi, ka [Latvijas premjers Valdis Dombrovskis] Dombrovskis atkāpās. Neesmu pārliecināts, vai demisija bija nepieciešama, bet tas noteikti ir nostādījis Rīgas mēru Nilu Ušakovu starmešu gaismā,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījis britu laikraksta The Economist Starptautiskās nodaļas redaktors Edvards Lūkass.

«Nav noslēpums, ka korupcija Rīgas pašvaldībā ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki celtniecībā taupa uz kvalitātes rēķina. Neapsūdzu Ušakova kungu pārkāpumos, bet domāju, ka nepieciešama plaša tīrīšana Rīgas administrācijā,» viņš norādījis.

Lūkass par Baltijas jautājumiem interesējas kopš 1990. gada un savulaik ir dzīvojis Tallinā.

Jautāts, kādu redz nākamo Latvijas valdību – vai tajā varētu ietilpt ZZS un Saskaņas centrs, Lūkass Latvijas Avīzei teicis: «Par to jāspriež Latvijas iedzīvotājiem. Kā ārzemju draugs domāju, ka partijai, kura regulāri vēlēšanās un sabiedriskās domas aptaujās iegūst vairāk nekā 30 procentu atbalstu, jābūt iespējai būt pārstāvētai valdībā. Ilgtermiņa stratēģiskā prioritāte Latvijai ir rūpēties, lai Latvijas krievi justos integrēti politiskajā sistēmā, un tas nozīmētu arī padarīt viņus atbildīgus. Ja SC tur ārpus valdības kā mūžīgo opozīciju, tas rada risku vietējiem krieviem justies, ka viņi ir opozīcijā valstij.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis nosauc pirmo darāmo darbu šogad

LETA, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti gribētos cerēt, ka tuvāko divu trīs nedēļu laikā jaunā valdība varēs sākt darbu, un jaunās valdības vadītāja kandidāta izraudzīšanās ir viens no pirmajiem šogad darāmajiem darbiem, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Esot pilnīgi skaidrs, ka premjera amata kandidāts tiks nominēts līdz Valsts prezidenta nosauktajam termiņam - 7.janvārim.

Dombrosvkis intervijā Latvijas Radio atteicās atklāt, kurš no līdz šim izskanējušajiem premjera amata kandidātiem viņam šķiet visreālākais. «Es pašreiz nesaukšu konkrētus uzvārdus. Tieši tāpēc mums ir jāpanāk šī vienošanās, jāsakoordinē arī ar Reformu partiju (RP). Kad šis jautājums būs faktiski izlemts, tad to arī publiski komentēsim.»

Premjers uzsvēra, ka kandidāts būs Vienotības un RP kopīgi izraudzīts. «Protams, mēs strādājam [arī] pie tā, lai mūsu virzītajam kandidātam būtu gan Saeimas vairākuma, gan arī Valsts prezidenta atbalsts,» sacīja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūtos droši, ka turpināšu darbu iekšlietu ministra amatā, dažas stundas pirms balsojuma Saeimā intervijā LNT 900 sekundēm sacīja Linda Mūrniece.

Parlamentā šodien notiks balsojums par neuzticības izteikšanu L. Mūrniecei saistībā ar policijas veikto kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas mājās Neo lietas ietvaros, raksta Diena.lv.

«Demisija ir Tautas partijas histērisks mēģinājums atriebties par to, ko esmu darījusi Veselības ministrijā un pēc būtības Tautas partiju neinteresē motivācija manām darbībām. (…) TP atriebjas un vienlaikus mēģina ieriebt valdībai,» uzsver L. Mūrniece.

Cik viņai zināms, Saeimā vakar nav notikušas sarunas starp Jauno laiku un citiem partiju deputātiem. L. Mūrnieces izredzes amatā tiek vērtētas kā 50/50, norādīja LNT. Uz to ministre atbildēja, ka neskaita balsis un tās nemeklē, jo «esmu izdarījusi visu, kas man darāms, jo atlaist ministri par to, ka policija labi dara savu darbu ir diezgan absudri.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sprūdžs izstājas no Reformu partijas

LETA, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nolēmis izstāties no Reformu partijas.

Sprūdžs jau iesniedzis attiecīgu iesniegumu partijas valdei.

Pagaidām gan nav zināms, vai ministrs plāno pievienoties kādam citam politiskajam spēkam, aģentūrai LETA sacīja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Iesniegumā Sprūdžs raksta, ka Latvija patlaban piedzīvo traģisku periodu un vēsturiski tādos brīžos latvieši ir parādījuši izlēmību un spēju nostāties taisnības pusē arī nozīmīga pārspēka priekšā. Tieši šo brīdi Sprūdžs uzskata par piemērotu, lai norobežotos no Reformu partijas vadības īstenotās politikas. «Uzskatu, ka tas neatbilst tām idejām, ar kurām 2011.gadā kopīgi izveidojām partiju un ieguvām labu rezultātu Saeimas vēlēšanās. Nenesot tieši toreiz pieteikto reformu karogu un salūstot zem nelabvēļu spiediena, partija nodod tai dāvāto vēlētāju uzticību,» pauž ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Zvejnieki prasa Vējoņa demisiju

Sandra Dieziņa, 03.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zivsaimnieku asociācija (LZA) valdības vadītājam Valdim Dombrovskim nosūtījusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa demisijas pieprasījumu.

LZA prezidents Inārijs Voits pastāstīja, ka ministra demisija tiek prasīta saistībā ar viņa priekšlikumu aizliegt izkraut zivis nakts stundās. I. Voits norāda, ka, ieviešot šādu normu zaudēs zvejnieki, jo ir svarīgi pēc nozvejas zivis ātri izkraut un atvēsināt.

«Zvejas kuģis nav atpūtas kuģis, kuram pēc nozvejas būtu jāgaida, kad Vējonim labpatiksies atļaut izkraut zivis,» sašutis zivsaimnieku boss. Viņš šo priekšlikumu salīdzina ar atgriešanos sociālisma laikos un komandanta stundas ieviešanu, kas var traucēt zvejnieku biznesu. Jau šobrīd zvejniekiem ir daudz stingrāki zvejas noteikumi un liegumi nekā Baltijas jūrā pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tāpēc citi ierobežojumi biznesu bremzēšot. I. Voits arī atgādina, ka pēdējo desmit gadu laikā zvejas kuģu skaits aiz piekrastes joslas būtiski samazinājies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mubaraks atkāpies no amata

Dienas Bizness, 11.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku nedēļu ilgušiem nemieriem Ēģiptē, vēlā pēcpusdienā par atkāpšanos no amata paziņojis Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks, ziņo BBC.

Par šo soli nelielā TV uzrunā paziņojis viceprezidents Omārs Seleimans.

Protestētāji šo soli sveica ar sajūsmas saucieniem, vicinot karogus un signalizējot ar auto taurēm. «Tauta ir gāzusi režīmu,» skandēja ļaudis.

O. Seleimans un H. Mubaraks nodevuši varu Bruņoto spēku augstākajai padomei. «Lai Dievs ir žēlīgs un līdzjūtīgs pilsoņiem šajā sarežģītajā laikā, kādu piedzīvo Ēģipte. Prezidents H. Mubaraks ir nolēmis atkāpties un nolēmis vadības grožus nodot bruņoto spēku vadībai,” viceprezidents teica uzrunā: «Lai Dievs palīdz visiem.»

Medijs Al Jazeera ziņo, ka protestētāju prieks nav aprakstāms - simti tūkstošu līksmo visās Ēģiptes pilsētās. Cilvēku lielākās cerības ir piepildījušās: Miljoniem ēģiptiešu tagad tic, ka lielvalsts atdzims no jauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban uzņemties ministru prezidenta amata pienākumus būtu neprāts, eirokomisārs Andris Piebalgs pauda LTV Rīta Panorāmā.

A. Piebalgs skaidroja – šobrīd viņš nedarbojas Latvijas politikā, tāpat viņam nav arī tautas dota mandāta vēlēšanās. Savukārt jaunajam ministru prezidentam būtu jābūt no Saeimas deputātu vidus.

Jāatgādina, ka pēc neoficiālām ziņām Valsts prezidenta Andris Bērziņš uzrunāja A. Piebalgu kā iespējamo nākamo ministru prezidentu. Pirmdienas Rīta Panorāmā A. Piebalgs atzina, ka prezidents ar viņu sazinājies, tomēr, nevis uzrunājot viņu kā iespējamo premjera amata pienākumu pildītāju, bet gan drīzāk «zondējot situāciju».

Tāpat A. Piebalgs arī norādīja, ka viņam jāpabeidz iesāktais savā amatā.

Eirokomisārs Andris Piebalgs pieļauj, ka līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis varētu turpināt darbu Eiropas Komisijā. «V. Dombrovskim ir milzīga autoritāte Eiropā. Viņš ir atstājis ļoti nopietnu iespaidu Eiropā kā ļoti labs kolēģis,» situāciju raksturoja A. Piebalgs, piebilstot, ka V. Dombrovska demisija nebūs mazinājusi viņa labo reputāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brigmanis: Zatlera runā bija daudz taisnības

Madara Fridrihsone, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdošajā koalīcijā ietilpstošās ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc tam, kad Saeima Valsts prezidenta amatā apstiprināja vairāku ZZS deputātu virzīto Andri Bērziņu, žurnālistiem atzina, ka pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera runā par Saeimas atlaišanu bijis «daudz patiesu vārdu».

Viņaprāt, esošajai Saeimai vēl atlikušajos darba mēnešos daudz aktīvāk jāstrādā ar jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskumu. Valdības demisija, pēc A. Brigmaņa teiktā, nebūtu saprātīgs risinājums.

Vaicāts par to, vai izjūt gandarījumu par ZZS deputāta ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā, A. Brigmanis sacīja: «Bērziņš tagad atrodas tādā pašā situācijā kā Zatlers pirms četriem gadiem.»

Pats A. Brigmanis esot izpildījis iepriekš solīto un abās Valsts prezidenta vēlēšanu kārtās balsojis par V. Zatleru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja valsts savas akcijas airBaltic pārdotu, būtu iespējams iegūt finanšu līdzekļus un nodrošināt kvalitatīvus aviopārvadājumus. Turpretī, paturot daļas aviokompānijā, jārēķinās ar vismaz 90 miljoniem latu lieliem ieguldījumiem, lai uzņēmums varētu pastāvēt,» tā raksta satiksmes ministrs Uldis Augulis savā ziņojumā valdībai par situāciju airBaltic, kas nonācis raidījuma Nekā personīga rīcībā.

Viņam piebalso Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. «Ja viss menedžments atrodas mazākuma rokās, tad, ja tās lietas nav pietiekami atrunātas, kas nodrošina vairākuma kaut kādu ietekmi, tādā gadījumā tur ir jāsit gaisā un miers,» saka Ventspils domes priekšsēdētājs, kura īpašumā Puzē KNAB izmeklētāji atrada valdībā iesniegto ziņojumu par situāciju airBaltic.

Situācijas glābšanai Fliks ierosinājis pārdot airBaltic piederošu kravu termināli. Cena - 800 000, lai arī termināļa vertība ir vismaz trīs reizes lielāka. Satiksmes ministrs Uldis Augulis termināļa pārdošanu noraidījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus strauji reaģē uz Monti stāšanos Itālijas priekšgalā.

Lai gan kopš 1994. gada Itālijas politikā dominējošā Silvio Berluskoni aiziešanai politikas otrajā plānā daudzi netic, līdzšinējā premjera demisija un politiski neitrālā Mario Monti stāšanās viņa vietā tūdaļ ir izraidījusi finanšu tirgus pozitīvu reakciju. Līdz ar divkāršā ES komisāra M. Monti nominēšanu par valdības vadītāju Itālijas parādzīmju ienesīgums no katastrofāli augstā 7,4% ienesīguma pagājušajā nedēļā pirmdien bija nokritis līdz 6,37%, kas ir krietni zem kritiskā 7% sliekšņa, virs kura pēc vispārēja pieņēmuma valstij savu parādu apsaimniekot ir neiespējami.

Monti, kas ir bijis ES konkurences un iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs un baudījis ekonomikas izglītību Itālijas un ASV prestižās augstskolās, tiek raksturot kā diena pret nakti, salīdzinot ar Berluskoni, momentā saņemot arī lielu uzticības kredītu. Tā likšana lietā gan būs smaga, jo Itālija ir aizņēmusies gandrīz ceturtdaļu no eirozonas valstu kopējā parāda, un nākamgad valstij būs jāpārfinansē 15% savu obligāciju. Monti ir ķēries pie vairākuma atbalsta nodrošināšanas parlamentā savai jaunajai valdībai, kuras pamatā būs viņam līdzīgi tehnokrāti, jo visa spektra politiķi gaidāmo nepopulāro taupības pasākumu priekšā valdībā iet atteicās.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Gads, kas pagājis «stundu stāvu domādama» zīmē

Dienas Bizness, 20.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada beigas parasti tiek uzskatītas par sava veida atskaites punktu, kad izvērtēt, kas ir noticis noteiktā laika periodā, kas labs ir paveikts, bet kas – nav paveikts.

Runājot ekonomiskās kategorijās, aizvadīto droši vien var nosaukt par mērenas izaugsmes gadu, savukārt, vērtējot situāciju valstī kopumā, vairāk prātā nāk tādi termini kā «mīņāšanās», «muļļāšanās», «tundu stāvu domādama» un tamlīdzīgi.

Vajadzētu pārāk ilgu laiku un par daudz sleju vienā avīzē, lai uzskaitītu visus notikumus, kas ļauj izvēlēties tieši minētos apzīmējumus, taču ļoti labi notikušo valstī kopumā var raksturot caur bēdīgi slavenās a/s Liepājas metalurgs (LM) prizmu. Vēl gada sākumā bija dzirdami teju vai bravūrīgi paziņojumi par vienu no Latvijas ekonomikas flagmaņiem, trešās lielākās pašvaldības būtiskāko kompāniju utt., savukārt viss pārējais ļoti uzskatāmi liecināja, ka pāris izmanīgu vīru mūsu valstī var darīt, ko vien grib, tostarp liekot valstij samaksāt viņu parādus daudzu miljonu eiro apmērā, bet valsts viņiem nevar izdarīt vispār neko. Tas gan nav nekas jaunas – tieši tāds pats scenārijs pirms dažiem gadiem bija ar nu jau nebūtībā aizgājušo Parex banku un abiem tās dibinātājiem. Faktiski var teikt, ka šis gads ir bijis vērsts nevis uz attīstību vai ko tamlīdzīgu, bet gan gatavošanos nākamajām Saeimas vēlēšanām. Protams, tā tas ir bijis pirms katrām vēlēšanām, taču šoreiz reklāmas pauze ir sākusies pamatīgi par agru. Redz, gatavošanās tām sākās jau šā gada pirmajā pusē, bet kārtējās vēlēšanas ir nākamā gada rudenī. Neskaidrības ir gan ar jau minēto LM, gan joprojām ar aviokompānijas airBaltic turpmāko likteni, gan pasažieru vilcienu iepirkumu vai nomu. Vienīgais, par ko tiešām ir skaidrība – nākamo gado sāksim ar jaunu valūtu, taču arī to nevar nodēvēt par šā gada sasniegumu. Ritenis, lai Latvija šogad saņemtu uzaicinājumu iestājai eirozonā, realitātē bija iegriezts jau iepriekšējos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Francijas prezidenta vēlēšanas Eiropas nākotnes kontekstā

Peter Leonidou, Alpari Financial Services pārdošanas vadītājs, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā varējām novērot EUR/USD kursa kāpumu līdz pat 1.3225, kas bija labākais nedēļas rādītājs kopš februāra, un nedēļa tika noslēgta ar spēcīgu pieauguma impulsu. Tomēr nedēļas nogales notikumi nebija tik labvēlīgi eiro, to atkal pietuvinot bīstamajai robežai – pirmdien tas samazinājās līdz 1.3126.

Tam bija daudz objektīvu apstākļu, piemēram, nedienas Nīderlandē. Premjerministra Marka Rutes valdība nebija spējīga vienoties par budžetu, un viņa demisija parāda, cik tālu eiro zonas krīze ir izpletusies. Rutes nespēja noturēties valdības priekšgalā un tikt galā ar taupības pasākumiem tagad apdraud Nīderlandes AAA kredītreitingu, un, visticamāk, tas tiks samazināts – līdzīgi kā Francijai un Austrijai.

Runājot par Francijas prezidenta vēlēšanām, Fransuā Olanda panākumi nemierīgo situāciju Eiropā tikai pastiprinājuši jo viņš atbalsta Eiropas centrālās bankas aktivitātes. Līdz ar to Vācija var zaudēt nozīmīgu sabiedroto Nikolā Sarkozī personā, kas līdz šim lieliski sapratās ar Angelu Merkeli. Nozīmīgs faktors eiro zonai šobrīd ir sarežģījumi Spānijas banku sektorā, jo premjerministrs Mariano Rahojs joprojām atsakās pieņemt starptautisko palīdzību un joprojām bez panākumiem cenšas ieskaidrot investoriem, ka Spānija var izdzīvot bez citu palīdzības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā arī vērienīgā vilcienu iepirkuma konkursa problēmām ir jāvērtē AS Pasažieru vilciens (PV) iepriekšējās valdes atbildība, kas apzināti gājusi uz tādu līgumu, kas neatbilst ne valdības dotajam uzdevumam, ne Eiropas Komisijas viedoklim šajā jautājumā, raidījumā Labrīt, Latvija! sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Savukārt uz jautājumu, vai būtu jāvērtē satiksmes ministra Aivja Roņa atbildība un iespējamā demisija, ja līgums tiks pārtraukts, premjers atbildēja izvairīgi, norādot, ka ministrs nebija rēķinājies, ka PV iepriekšējā valde, noslēdzot līgumu, iešot uz atklātu pārkāpumu.

Kā uzsvēra Dombrovskis, pastāv divi iespējamie tālākās attīstības scenāriji - jāvienojas ar Spānijas kompāniju Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) par līguma nosacījumu maiņu, lai vienošanās atbilstu iepirkuma nosacījumiem, vai arī līgums ir jālauž.

Pēc Dombrovska teiktā, Satiksmes ministrija (SM) atzinusi, ka PV līgumu var pārtraukt bez soda naudas sankcijām no CAF puses. Turpretī, ja līgumu turpinātu pašreizējā redakcijā, draudētu Eiropas Savienības fondu finanšu korekcijas daudzu miljonu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Brokas demisija: biznesa intereses vai politika?


Māris Ķirsons,
 DB žurnālists, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intriga - gaidīšanas svētki ir beigušies, tieslietu ministre Baiba Broka iesniegusi demisijas lūgumu valdības vadītājai, tomēr jautājumi ir palikuši.

Šādai demisijai divus mēnešus pirms vēlēšanām, visticamāk, ir savs politiskais piesitiens, un šo minorīgo noti var mēģināt izmantot vēlētāju balsu zvejošanā. Citādi uz to var lūkoties politiskie konkurenti – iespējams, par vienu lokomotīvi mazāk. Otrs, kas pašreizējos apstākļos arī ir pietiekami būtisks, ir ekonomiskais aspekts, kur bez attiecīgās pielaides īpašumu pārdošanā Nacionālajai apvienībai spēciņi valdības līmenī varbūt ir pārāk švaki.

Demisijas iemesls – B. Brokai nav augstākās kategorijas pielaides valsts noslēpumiem. Tieslietu ministrs bez augstākās kategorijas pielaides valsts noslēpumam! Neiespējami, nē – vismaz Latvijā! Un kāda tad informācija Latvijā ir valsts noslēpums?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban jauno vilcienu iegādes konkursa norisē nav jārīko raganu medības, bet gan jāiet uz priekšu un jārisina lietas, jo gadījumā, ja nenopirksim vilcienus šajā plānošanas periodā, vienīgais veids, kā tos varēs nopirkt, ir par budžeta līdzekļiem.

LNT raidījumā 900 sekundes norāda bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Runājot par vilcienu konkursa klupšanas akmeņiem, Augulis uzsvēra, ka, pēc viņa domām, uz šo procesu jāskatās globālāk, proti, lielie vilcienu ražotāji nemaz nav tik daudz, tāpēc to starpā notiek sīva konkurence – nevis par Latvijas konkrēto konkursu, bet par NVS valstu tirgu.

Jau ziņots, ka saistībā arī vērienīgā vilcienu iepirkuma konkursa problēmām ir jāvērtē AS Pasažieru vilciens (PV) iepriekšējās valdes atbildība, kas apzināti gājusi uz tādu līgumu, kas neatbilst ne valdības dotajam uzdevumam, ne Eiropas Komisijas viedoklim šajā jautājumā. Tā iepriekš izteicās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intriga - gaidīšanas svētki ir beigušies, tieslietu ministre Baiba Broka iesniegusi demisijas lūgumu valdības vadītājai, tomēr jautājumi ir palikuši.

DB viedokli var lasīt, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Bērziņš: šī ir tieslietu ministra atkāpšanās, Nacionālā apvienība paliek valdībā

LETA, 21.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) turpina darbu valdībā, un demisija ir tikai tieslietu ministra atkāpšanās, uzsvēra demisionējušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Pēc Bērziņa vārdiem, vienīgais iemesls demisijas raksta iesniegšanai esot atšķirīgas izpratnes par ebreju restitūciju jautājumu. Taujāts, kāpēc reakcija ir tik asa, politiķis LNT pauda viedokli, ka kopumā situācija jau esot izveidojusies tāda, ka tā sāk traucēt tieslietu sistēmas darbam, gan precīzi neatbildot, kā tieši šis gadījums traucē tieslietu sistēmai.

Bērziņš noliedza, ka viņa solis būtu mēģinājums apzināti «šūpot» valdību - VL-TB/LNNK darba kārtībā neesot ne jautājums par citu partiju ministru nomaiņu, ne jautājums par politisko spēku izmaiņām valdošajā koalīcijā.

Vaicāts, vai viņš varētu pārdomāt, Bērziņš tieši neatbildēja, stāstot, ka šodien uzklausīs premjeru Valdi Dombrovski (V), pēc tam informēšot par sarunu savas partijas valdi un tālāk kopīgi tiks lemts par tālākiem soļiem. Bērziņš arī neatbildēja uz jautājumu, vai VL-TB/LNNK virzīs citu kandidātu tieslietu ministra amatam, jo tas esot diskusiju jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Valdībai ir jāspēj pieņemt arī grūtus lēmumus un atbildēt par tiem. Vakardienas valdības lēmums par airBaltic investora piesaisti bija solidārs un pieņemts vienbalsīgi, tai skaitā šo lēmumu atbalstīja pati premjere. Tālākais uzdevums bija un joprojām ir - minimizēt riskus, kuri pastāv. Demisija nekādā gadījumā nav atbildīga rīcība šādā situācijā,» šodien īpaši sasauktā preses konferencē žurnālistiem norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss, piebilzdams, ka «šī rīta notikumi bija ļoti negaidīti».

«Satiksmes ministram šobrīd ir ļoti pamatīgs darāmo darbu saraksts. Ir jāizvēlas VAS Latvijas dzelzceļš vadītājs, un šis varētu būt vēl «karstāks» jautājums par nacionālās aviokompānijas investora piesaisti. Tāpat dienas kārtībā būs kravu apgrozījuma jautājums, jaunu vilcienu iepirkums un, protams, airBaltic investora piesaiste un pastāvošo risku valstij minimizēšana. Es teiktu, ka no sirds vēlu veiksmi savam pēctecim. Nākot šajā darbā, man bija zināms, ka viegli nebūs un izaicinājumu daudz. Nākamajam ministram jābūt priekšstatam par to».

«Manas prioritātes un viedoklis nav mainījies nevienā no nosauktajām jomām, Saeimā kā deputāts turpināšu censties maksimāli realizēt vēlētājiem dotos solījumu,» uzsvēra A.Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Īpašumu restitūcija sašūpo koalīcijas liellaivu

Māris Ķirsons, Madara Līcīte (LTV), speciāli DB, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministra Gaida Bērziņa demisija sašūpo valdošās koalīcijas laivu, taču pagaidām Nacionālās apvienības vadības pozīcijas liecina, ka valdības «laiva» netiks apgāzta.

Tādas atklāsmes vakar skanēja gan no pašreizējā premjera Valda Dombrovska, gan no Nacionālās apvienības (NA) politiskajiem līderiem. Pēc Gaida Bērziņa demisijas pieņemšanas V. Dombrovskis par tieslietu ministra amata izpildītāju nozīmējis NA pēdējo mohikāni valdībā - kultūras ministri Žaneti Jaunzemi-Grendi. Viņa tieslietu ministra amata pienākumus pildīšot, līdz tikšot izraudzīts jauns ministrs. Lai arī šobrīd netiek minēta persona, kura šo amatu varētu ieņemt, tomēr kuluāros jau tiek runāts, ka NA varētu piekrist līdzšinējā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Bordāna nominēšanai par tieslietu ministru. Jāatgādina, ka J. Bordāns, jau veidojot pašreizējo valdību, tika minēts kā tieslietu ministra amata kandidāts. Interesanti, ka pēdējās ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanās J. Bordāns kandidēja no NA Latgales vēlēšanu saraksta, savukārt 2010. gada 10. Saeimas vēlēšanās no konkurentu - Vienotības - listes. 2010. gadā J. Bordāns bija Ministru prezidenta Valda Dombrovska padomnieks tieslietu jautājumos un pat Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs. Vēl agrāk - 1993. - 1994. gadā viņš bija Saeimas deputāts no Latvijas ceļa. Tiesa gan, šobrīd vēl esot pāragri J. Bordānu iecelt ministra krēslā, jo vēl jau sarunas esot priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Demisija neesot Straujumas dienaskārtībā

LETA, 05.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisija neesot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) dienaskārtības jautājums, aģentūrai LETA teica Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

«Es frakcijā teicu, ka varu demisionēt, ja tas kaut ko mainītu,» vēlāk žurnālistiem skaidroja Straujuma. Tomēr tālāk nekāda diskusija neesot notikusi, jo tagad neesot īstais brīdis, kad demisionēt.

«Notiek nepārtraukts darbs. Tas būtu neprāts demisionēt, kad ir budžets un daži citi pasākumi. Ir daudz lietu, kas ir darāmas,» uzsvēra premjerministre.

Jau ziņots, ka Straujuma šodien Vienotības frakcijas sēdē esot apliecinājusi, ka ir gatava demisionēt saistībā ar valdības lēmumu par airBaltic investora piesaisti, tomēr partija neuzskata demisiju par iespējumu valsts budžeta pieņemšanas laikā.

Taujāta par iespējamu rīcību, ja neizdoties pārliecināt deputātus un Vienotību par nepieciešamo 80 miljonu aizdevumu, Vienotības līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem atbildēja, ka valdības vadītāja šodien frakcijas sēdē apliecināja, ka ir gatava demisionēt, bet neviens frakcijā neuzskatīja par iespējamu demisionēt budžeta pieņemšanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Āboltiņa: Vienotība nevirzīs savas partijas pārstāvi par satiksmes ministra kandidātu

LETA, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diskutējot par nākamo satiksmes ministra kandidātu, visticamāk, tiks meklēts līdzīgs risinājums, kāds tas ir patlaban, proti, šim amatam varētu virzīt kādu jomas profesionāli, aģentūrai LETA sacīja Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

«Vienotība nevirzīs ne Dzintaru Zaķi, ne kādu citu savas partijas pārstāvi par ministra kandidātu,» sacīja Āboltiņa, piebilstot, ka pēc iepriekšējām sarunām ar neatkarīgo deputātu līderi Klāvu Olšteinu, visticamāk, meklēs līdzīgu risinājumu, kāds ir patlaban.

Āboltiņa uzsvēra, ka satiksmes ministra Aivja Roņa demisija vēl nav nedz iesniegta, nedz pieņemta, bet nav arī pamata to apšaubīt, ja ministrs pats to publiski paudis. Runājot par nākamā ministra izvirzīšanu, atbilde esot meklējama koalīcijas līgumā, kur sadalītas atbildības sfēras un noteikts, ka par Satiksmes ministriju atbildību uzņemas Vienotība un neatkarīgie deputāti, skaidroja Āboltiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Naftas produkti uzrāda lejupslīdi

Egons Mudulis, 12.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobrī sarukuši ir ne tikai pa dzelzceļu pārvadāto un ostās pārkrauto ogļu apjomi, samazinājums vērojams arī citos kravu veidos, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Vēl septembrī, salīdzinot šā un pērnā gada rādītājus mēnešu griezumā, uz pusi vairāk pārvadāto naftas produktu dēļ kravu apjomi kopumā pieauga par 8,1% – līdz 4,08 milj. t, bet oktobrī līdztekus akmeņogļu kravu kritumam par 6,8%, līdz 1,31 milj. t pazeminās arī pārvadāto naftas produktu apjomi par 2,8% līdz 1,49 milj. t, liecina Latvijas dzelzceļa dati. Tas apliecina atsevišķu termināļu iepriekš pausto DB, ka oktobra rezultāti ir sliktāki par septembra rādītājiem.

Jau vēstīts, ka Latvijas tranzīta nozares spēlētāji norāda uz septembrī un oktobrī piedzīvoto, ka Krievijas dzelzceļš «spēlējas» ar t.s. kravu pārvadājumu apjomu papildplāniem, te tos apstiprinot, te noraidot. Tā rezultātā ostu termināļi saņem līdz pat 50% mazāk kravu, nekā iecerēts, oglēm un naftas produktiem dažādu iemeslu dēļ (tostarp kopējā kaimiņvalsts transporta stratēģija, brīvas dzelzceļa un ostu jaudas, norēķini rubļos par naftas produktu pārkraušanu ostu termināļos) tiekot novirzītiem uz Krievijas ostām. Gan atsevišķi komersanti, gan nozaru asociāciju pārstāvji norādījuši, ka problēmas sarunās ar Krievijas dzelzceļu rada arī pirmās personas trūkums Latvijas dzelzceļā. Turklāt situāciju vēl tikai pasliktina satiksmes ministra demisija.

Komentāri

Pievienot komentāru