Fin-tech

Sun Finance grupa trīs gados uzsāk darbu trīs kontinentos

Jānis Goldbergs, 16.11.2020

Jaunākais izdevums

"Sun Finance” ir finanšu tehnoloģiju (fintech) uzņēmums, kas nodarbojas ar kreditēšanu tiešsaistē. Grupa ir dibināta 2017. gadā un jau trešajā darbības gadā pārsniedza 100 miljonu eiro apgrozījuma robežu.

“Sun Finance” strādā 3 kontinentos un 7 valstīs, tostarp, Meksikā un Vjetnamā, bet šis gads, neraugoties uz Covid-19, kļūs par grupas rekorda izaugsmes gadu.

Par “Sun Finance” izaugsmi DB.lv stāsta grupas dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Kas ir finanšu tehnoloģijas vai tiešsaistes kreditēšana?

Ja cilvēkam ir nepieciešams aizdevums, tad viņš var izvēlēties, kur to saņemt – bankā, patērējot tam nepieciešamo laiku, vai arī tiešsaistē mūsu uzņēmuma mājaslapā vai aplikācijā, tam patērējot aptuveni desmit minūtes.

Kā radās ideja par paša uzņēmumu?

Finanšu tehnoloģiju uzņēmumi visā pasaulē pēdējo desmit gadu laikā ir radušies daudz. “Sun Finance” vadošās komandas darba pieredze konkrētajā jomā ir pietiekami liela. Cilvēki ir strādājuši šajā jomā desmit un vairāk gadus. Arī pats esmu strādājis citā uzņēmumā kā vadošs darbinieks. Pienāca laiks, pirms “Sun Finance” dibināšanas, kad sapratu, ka pietiek sēdēt tikai pie vadības galda, gribu būt arī pie akcionāru galda. Toreiz sazinājos ar savu labāko draugu Emīlu Latkovski, kurš nu ir arī mans biznesa partneris, un šobrīd sēžam vienā kabinetā. Toreiz viņu aicināju līdzi dibināt start-up uzņēmumu finanšu tehnoloģiju jomā. Sākām mēs ar biznesu tepat Latvijā. Šo tirgu toreiz arī vislabāk pārzinājām. Mazu brīdi vēlāk uzsākām darbību Dānijā. Faktiski uzreiz pēc tam sekoja Polija, tad Kazahstāna un tālāk jau sekoja eksotiskākas valstis kā Meksika un Vjetnama. “Visjaunākā” valsts grupas portfelī, kurā esam uzsākuši darbu, ir Zviedrija.

Cik cilvēku strādā “Sun Finance” grupā?

Visā pasaulē mēs nodarbinām 750 cilvēkus, Latvijā no tiem strādā aptuveni 150 kolēģi, kuri pamatā darbojas grupas līmenī. Tie ir cilvēki, kuru fokuss ir kopējā grupas izaugsme un attīstība visās 7 valstīs. No Rīgas mēs palīdzam valstīm ar datu zinātnes un risku risinājumiem, IT sistēmu izstrādi, finanšu un likviditātes jautājumiem, kā arī, protams, vispārējiem biznesa procesiem un lēmumiem.

Kāda ir konkurence šajā jomā?

Kad iegājām Eiropas tirgū 2017. gadā – Latvijā, Dānijā un Polijā, konkurence bija ļoti sadrumstalota. Toreiz bija arī daudz mazu tirgus spēlētāju visās šajās valstīs, bet pakāpeniski šo gaidu laikā regulācijas izmaiņu un konkurences saasināšanās dēļ tirgus ir konsolidējies un ir palikuši pārsvarā tikai lielie uzņēmumi. Pieļauju, ka tas ir noticis arī daļēji mūsu dēļ, jo Eiropā kreditēšanas tirgus nav augošs, tas nozīmē, ka, ienākot jauniem spēlētājiem, kādam daļa no saviem klientiem jāzaudē. Mums kā grupai, protams, nācās cīnīties par savu vietu zem saules un konkurentiem atņemt tirgus daļu. Varu teikt, ka esam izcīnījuši savu vietu zem saules.

Kāda ir tieši jūsu uzņēmuma panākumu atslēga? Tie ir kādi īpaši produkti?

Panākumu atslēga nav specifiskos vai īpašos produktos. Visiem kreditētājiem produkti ir līdzīgi. Mūsu produkts ir dažāda veida aizdevumi tiešsaistē. Panākumu atslēga nav vārdā aizdevumi, bet gan vārdā tiešsaiste. Proti, no klienta viedokļa tas nozīmē – cik saprotams, viegls un pārskatāms ir pakalpojums, cik vienkāršs ir reģistrācijas process, cik ātri strādā IT sistēmas, cik ilgi jāgaida, lai saņemtu atbildi. Tātad klienta pieredzei ir jābūt pietiekami vienkāršai un maksimāli ātrai.

Vēl svarīgāka daļa ir tas, kas notiek aiz priekškara. Pirmais jautājums, cik attīstītas ir uzņēmuma IT tehnoloģijas? Tieši šī iemesla dēļ mums 40 IT darbinieki ir galvenajā ofisā un 25 atrodas pārējās darbības valstīs. Tie ir arhitekti, programmētāji, “devopsi” utt, kas strādā pie sistēmu attīstības. Otrs jautājums – kā kreditēšanas uzņēmums spēj novērtēt risku klientiem? Mums ir jāparedz, vai klients būs spējīgs atdot aizdevumu vai nē. Veiksmīgs kreditēšanas uzņēmums, kāds ir “Sun Finance”, spēj labi atšķirt maksātājus no nemaksātājiem. Bizness pēc būtības ir balstīts uz to, lai strādātu ar labiem klientiem, kuri ir spējīgi atdot aizdevumu. “Sun Finance” risku vadības departamentā ir 30 cilvēki, kas ik dienu strādā pie risku parakstīšanas. Mums ir 12 datu zinātnieki, kuri būvē datu apstrādes modeļus, lai pēc iespējas precīzāk spējam parakstīt risku. Strādājot ar klientiem, tiek izvērtēti ļoti daudz dažādu datu punktu no dažādiem avotiem. Tā var būt gan informācija no kredītbirojiem, gan banku izdrukas, var būt nestandarta informācijas avoti. To visu saliekot – viena klienta gadījumā var tikt izmantoti līdz pat 10 tūkstošiem datu punktu riska parakstīšanai.

Dānija, Zviedrija ir pārtikušās valstis ar labiem atalgojuma rādītājiem. Arī tur cilvēki aizņemas?

Patiesībā, tas ir maldīgs stereotips, ka turīgākā sabiedrībā naudu neaizņemas, neizmanto bankas vai finanšu tehnoloģiju pakalpojumus, vai arī, ka trūcīgā sabiedrībā to viena dara kā aizņemas. Nepieciešamība aizņemties un iespēja aizdot konkrētajā ekonomikā atbilstošu summu nekādi nav saistīta valstu turības rādītājiem. Skaidrs, ka, ja mēs Dānijas pilsonim varam aizdot 3000 eiro, tad Kazahstanā riska robeža būs 300, bet pašu iespēju aizdot un vajadzību aizņemties valsts ekonomiskais reitings pasaules tabulā neietekmē. Bankas taču strādā visā pasaulē! Tāpat arī fintech strādā visā pasaulē. Vēl vairāk, tieši Zviedrijā un Dānijā ir vairāk cilvēku, kuri ikdienā izmanto viedtālruni un reāli var izmantot fintech sniegtos pakalpojumus. Vēlreiz uzsvēršu, ka “Sun Finance” pakalpojums ir ērts, kuru var saņemt īsā laika posmā tiešsaistē, attālināti. Tātad mums ir arī būtiski, ka klienti konkrētajā valstī prot strādāt tiešsaistē, viņiem ir pietiekami ātrs internets un viņiem ir atbilstošas ierīces pakalpojuma lietošanai.

Uzsākot starptautisku biznesu, likumdošanas atšķirības finanšu jomā ir būtiskas? Proti, cik sarežģīti ir pielāgoties katras valsts prasībām?

Visā pasaulē fintech uzņēmumi ir stingri regulēti – ar licencēm, kuras izsniedz Centrālā banka, Finanšu un kapitāla tirgus komisija vai līdzīgs tās valsts regulators. Latvijā mums licenci izsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Noteikumi ir līdzīgi gan Latvijā, gan Kazahstanā, gan citās valstīs. Katrā valstī ir savas nianses, bet galvenās vadlīnijas ir tās pašas. Ir jāievēro datu regulas, ir jāveic AML risku novērtējums katra klienta gadījumā. Protams, jo lielākas summas, jo sarežģītāk jāskatās, jo mazāks aizdevums, jo pārbaude var būt vienkāršāka, tomēr tā ir katrā gadījumā. Protams, ka AML prasības attiecas arī uz “Sun Finance”. Kas te jāpiebilst, ka AML pārbaudes var veikt gan manuāli, gan uzticēt to AML kontroles datorsistēmām, kuras var integrēt savā darbā.

Kādas ir risku vērtēšanas nianses un kredītu atdošanas paradumi dažādās valstīs?

Katra valsts ir jāvērtē individuāli. Atšķirtības patiešām ir gan raugoties pēc platuma grādiem pasaules kartē, gan pēc kultūras, gan citām lokālām īpatnībām. Tādēļ katrā valstī ir birojs, kurā strādā cilvēki, kuri pārzina vietējo mentalitāti. Katra klienta risks ir jāizvērtē – vai tas ir Vjetnamā vai Dānijā, un jānonāk pie līdzīgiem naudas atdošanas rādītājiem. Ja runā par valstu īpatnībām, tad, piemēram, Meksikā tas, ka cilvēkam ir automašīna, tiek vērtēts kā risks, ka naudas atdošana drīzāk kavēsies, savukārt Vjetnamā, ja klientam ir automašīna, tad tas ir teju sinonīms labam klientam. Šādu datu punktu var būt līdz 10 tūkstošiem un daudzos no tiem parametri tiek pielāgoti konkrētai vietai. Nav unificētas pieejas.

Kā uzsākat darbību jaunā valstī? Pieredzes nav, datu ir maz!

Pirmie trīs, četri mēneši ir datu vākšanas periods, kad aizdevumi tiek izsniegti uz vienkāršotiem risku novērtēšanas nosacījumiem. Līdz ko ir statistika un naudas atdošanas rādītāji, veidojas pamats riska modeļu izveidei un klientu segmentācijai atbilstoši iegūtajiem datiem. Jo vairāk datu, jo precīzāks novērtējums. Pēc pusgada uzņēmums stabili strādā ar saviem datu modeļiem.

Kā zināms banku sektorā aizdevumiem ir ķīlas un ir ļoti skaidri piedziņas jautājumi. Kā ir tiešsaistes kreditēšanā, ķīlas taču netiek prasītas. Nav arī noslēpums, ka tiešsaistes kreditēšana nereti tiek pretnostatīta banku kreditēšanai kā kaut kas pavisam citāds, ļoti atšķirīgs. Kāds ir jūsu skatījums?

Pirmkārt, vēlos uzsvērt, ka “Sun Finance” bankas neuztver kā konkurentus, bet gan kā sadarbības partnerus tirgū. Mēs taču izmantojam banku kontus, mēs caur tām piesaistām naudu biznesam, maksājam rēķinus un darām daudzas citas darbības.. Bankām ir sava niša kredītu tirgū, tiešsaistes kreditēšanai sava. Mūsu būtiskākā atšķirība ir tā, ka bankas piesaista iedzīvotāju noguldījumus, bet mēs strādājam tikai ar savu un investoru naudu. Otrkārt, arī bankām liela daļa aizdevumu ir bez ķīlas, vien izvērtējot risku. Ir patēriņa kredīti, kredītkartes un citi kredīti, kas ir aizdevumi bez ķīlas, tieši tāpat kā tiešsaistes aizdevumi. Līdz ar to šo kredītu atprasīšana no klienta, kuram radušās grūtības atmaksāt, ir līdzīga. Mūsu klientu apkalpošanas daļas speciālisti zvana cilvēkiem, mēģina vienoties par naudas atmaksas termiņiem un grafikiem, cenšoties rast risinājumu katrai konkrētai situācijai, ja klients ir nonācis grūtībās un nespēj laikā segt uzņemtās saistības. Mums ir svarīgi mūsu klienti, jo vēlamies ar viņiem strādāt ilgtermiņā.

Kāda ir šobrīd ir Latvijas artava jūsu uzņēmumā?

Mēs esam Latvijā liels fintech uzņēmums, pieņemu, ka esam TOP 5, tomēr Latviju neuzskatām par savu fokusa tirgu. Latvija ir lieliska vieta, no kuras vadīt pasaules mēroga biznesu. Latvijā ir ļoti daudz zinošu cilvēku, kurus pieņemam darbā, kuri var strādāt grupas līmenī, lai varam turpināt attīstības ceļu. Latvijas daļa biznesā ir svarīga, jo šeit mēs arī turpmāk redzam sava uzņēmuma galveno biroju, šī ir vieta no kurienes zināšanas un pieredze tiek eksportēta uz pārējām pasaules valstīm. Gribu uzsvērt, ka mēs neesam vienīgais nozares uzņēmums, kurš pakalpojumu eksportē uz citām pasaules valstīm. Latvijā šādas grupas ir vairākas, vienkārši mēs esam ļoti strauji auguši pēdējos gados. Tieši šie augstas pievienotās vērtības pakalpojumi ir viena no eksporta vērtībām un fintech nozare ir viena no eksportspējīgākām valstī.

Cik cilvēku tiek nodarbināti fintech nozarē?

Aptuveni 3000 cilvēku, kas ir labi atalgoti un pēc būtības strādā ar nākotnes tehnoloģijām. Tās ir datu zinātnes, informācijas tehnoloģijas, programmēšana, finanses. Nozare Latvijā ir labi attīstīta un šīs nozares eksportspēja ir ļoti augsta. No šiem 3000 cilvēkiem liela daļa sēž šeit Rīgā, bet domā par biznesu visā pasaulē.

Visiem jautājums tiek uzdots un prasīšu arī Jums, kā nozares darbību ietekmēja Covid-19 pandēmija un kādas ir no tā izrietošās sekas?

Jāatzīst, ka no kopējā skatu punkta mēs esam tajā biznesa segmentā, kurš spēj darboties izolācijas laikā. Tiešsaistes kreditēšana to arī nozīmē, ka esam noderīgi attālināti. Tajā pašā laikā tieši kreditēšanā ir daudz risku, kas ir saistīti ar šādu krīzi – portfeļa kvalitātes potenciāla pasliktināšanās un likviditātes problēmas kā divi galvenie riski. Jāsaka, ka mēs visai ātri sapratām, ka būs krīze, kā rezultātā jau marta vidū pieņēmām daudzus smagus lēmumus. Tai skaitā mēs strauji samazinājām kreditēšanu, lai fokusētos uz riska modeļu pārstrādi “jaunajai Covid-19 realitātei”, jo zinājām, ka klientu maksātspēja būs ietekmēta daudzu ierobežojumu un ekonomikas atsilšanas dēļ. Arī investori Covid-19 ierobežojumu laikā kļuva piesardzīgi. Tajā pašā laikā – tā kā izdevās operatīvi reaģēt uz krīzi, mēs ļoti labi atsākām darbu. Jūnija vidū mēs bijām pielāgojušies jaunajai pandēmijas realitātei un pagaidām vērojam stabilu grupas izaugsmi, un visticamāk jau šā gada beigās varēsim runāt par rekorda rādītājiem “Sun Finance” grupai. Būs lielāks apgrozījums, lielāks kredītportfelis, kā arī lielāka peļņa nekā iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tiešsaistes aizdevumu kompānija "Sun Finance Group" gatavojas aiziešanai no Vjetnamas tirgus, komentējot "Sun Finance Group" pārstāvja Aigara Plivča aizturēšanu Vjetnamā, sacīja "Sun Finance Group" investoru attiecību vadītāja Zanda Apine.

Viņa skaidroja, ka "Sun Finance Group" vienmēr ir darbojusies vietējās likumdošanas ietvaros, tajā skaitā Vjetnamā. Vjetnamas medija "Saigon News" izplatītā informācija par "Sun Finance Group" Vjetnamā piemērotajām gada procentu likmēm neatbilst patiesībai, uzsvēra Apine.

Viņa norādīja, ka "Sun Finance Group" darbības pamatā vienmēr ir bijis atbildīgs un godīgs darbs vietējās likumdošanas ietvaros. Uzņēmumam nav informācijas, ka Plivčs būtu rīkojies pretēji šiem uzņēmuma darbības pamatprincipiem.

Apine atzīmēja, ka "Sun Finance Group" Vjetnamā ir licencēts pakalpojuma sniedzējs.

Līdz 2022.gada izskaņai uzņēmumam un nozarei kopumā bijusi konstruktīva sadarbība ar vietējām uzraugošajām institūcijām. Tās bija iepazinušās ar visiem "Sun Finance Group" procesiem, produkta parametriem un uzņēmējdarbības modeli, kas to ieskatā bija pilnībā atbilstošs likumdošanai, norādīja Apine.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Sun Finance" kopējā aizdevumos izsniegtā summa kopš darbības sākuma sasniegusi divus miljardus eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmumam izdevies šādu apjomu sasniegt sešu gadu laikā.

"Sun Finance" pirms pusotra gada sasniedza savu pirmo aizdevumos izsniegto miljardu. Uzņēmumā informē, ka pirmais aizdevumos izsniegtais miljards sasniegts 53 mēnešos kopš "Sun Finance" darbības sākuma, savukārt otrais miljards sasniegts vien 19 mēnešos.

"Sun Finance" dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs informē, ka tagad ik mēnesi aizdevumos izsniegtās summas kopējais apmērs ir vairāk nekā divas reizes lielāks nekā "Sun Finance" pirmajā darbības gadā kopumā. Turklāt izaugsme noris visos tirgos.

Kopš 2017.gada, kad tika palaists pirmais "Sun Finance" produkts, uzņēmumam ir izdevies ik gadu kāpināt aizdevumos izsniegtās summas apmēru salīdzinājumā pret iepriekšējo gadu. Pirmajā darbības gadā "Sun Finance" aizdevumos izsniedza 35 miljonus eiro. 2020.gadā "Sun Finance" kopējais izsniegto aizdevumu apjoms bija 300 miljoni eiro. Savukārt 2021.gads tika noslēgts ar izsniegtiem vairāk nekā 400 miljoniem eiro, bet pērn kopumā izsniegti 700 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Sun Finance emitē obligācijas 50 miljonu eiro apmērā

Db.lv, 21.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance" uzsācis līdz šim lielāko obligāciju emisiju 50 miljonu eiro vērtībā. Piesaistītie līdzekļi tiks investēti uzņēmuma attīstībā, kā arī novirzīti "Sun Finance" otrās obligāciju emisijas refinansēšanai.

Jaunās obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 50 miljoni eiro, gada kupona likme 11% + 3M EURIBOR un termiņš 3 gadi. Obligācijas investoriem tiek piedāvātas slēgta piedāvājuma veidā ar minimālo ieguldījuma summu 100,000 eiro, un esošajiem investoriem, kuru īpašumā ir obligācijas ar dzēšanas termiņu 30. septembrī, tika piedāvāta iespēja apmainīt savas esošās obligācijas pret jaunajām, tādējādi turpinot savu sadarbību ar „Sun Finance“. Līdzīgi kā iepriekšējās divas emisijas, arī šo obligāciju emisiju uzņēmums plāno iekļaut Nasdaq First North alternatīvajā tirgū.

“Šī ir jau ceturtā reize, kad emitējām obligācijas, lai finansētu “Sun Finance” straujo izaugsmi, turklāt ar katru reizi mums izdodas ievērojami palielināt emitējamo obligāciju apmēru. Investori atzinīgi novērtē un uzticas mūsu izvēlētajai biznesa attīstības stratēģijai. Novērojam, ka ar katru reizi investoru pulks arvien palielinās. Arī šoreiz iegūto finansējumu pamatā novirzīsim produktu klāsta paplašināšanai un jaunu tirgu apgūšanai,” stāsta “Sun Finance” dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Sun Finance kopējais aizdevumu apjoms sasniedz miljardu eiro

Db.lv, 28.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā finanšu tehnoloģiju uzņēmuma “Sun Finance” kopējais aizdevumu apjoms kopš darbības sākuma sasniedzis miljardu eiro.

Starptautiskajai aizdevumu platformai izdevies sasniegt šo atzīmi, uzsākot darbību vien pirms četriem gadiem.

Kopš “Sun Finance” dibināšanas 2017. gada janvārī uzņēmums katru gadu ievērojami kāpinājis savu izsniegto aizdevumu apjomu. 2017. gads tika noslēgts ar izsniegtiem 35 miljoniem eiro, bet 2018. gadā apjoms tika pat trīskāršots - līdz 130 miljoniem eiro.

Izaugsme turpinājās arī 2019. gadā, kad iepriekšējā gada rezultāts tika pārspēts vairāk kā divas reizes, sasniedzot 290 miljonus eiro, un 2020. gadā, kad par spīti Covid-19 pandēmijas radītājiem izaicinājumiem “Sun Finance” kopējo aizdevumu apjoms bija jau 300 miljoni eiro.

Šogad “Sun Finance” turpina savu aktīvo izaugsmi, gada pirmajos sešos mēnešos izsniedzot 220 miljonus eiro, kas bija pietiekami, lai jūlijā sasniegtu arī kopējo miljarda eiro atzīmi kopš uzņēmuma nodibināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sun Finance emitējis obligācijas par 20 miljoniem eiro

Db.lv, 21.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance" veicis 20 miljonu eiro vērtu obligāciju emisiju, kuras rezultātā iegūtie līdzekļi novirzīti "Sun Finance" pirmās obligāciju emisijas refinansēšanai un investēti uzņēmuma attīstībā, informē uzņēmumā.

Obligāciju emisijas rezultātā refinansēta pirmā, 2019. gada augustā organizētā 10 miljonu eiro obligāciju emisija. Jaunās obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 20 miljoni eiro, gada kupona likme 11% un termiņš 3 gadi.

Obligācijas tika piedāvātas investoriem slēgta piedāvājuma veidā, un esošajiem obligacionāriem bija iespēja apmainīt savas esošās obligācijas pret jaunajām. Uzņēmums plāno šo obligāciju emisiju iekļaut Nasdaq First North alternatīvajā tirgū.

“Līdz ar katru obligāciju emisiju sekmīgi turpinām uzsākto kursu, ko novērtē arī investori. Mēs izmantosim piesaistīto kapitālu, lai dažādotu finansēšanas avotus un koncentrētos uz agresīvu izaugsmi. Patlaban strādājam pie kreditēšanas produktu klāsta paplašināšanas esošajos tirgos, ko plānots veikt tuvākajā laikā. Vienlaikus atrašanās uz investoru darba galdiem pierāda ne vien mūsu starptautisko konkurētspēju, bet arī veiksmīgi izvēlēto biznesa modeli, kas palīdzēs iekarot jaunus tirgus un virsotnes,” akcentē uzņēmuma “Sun Finance” vadītājs un dibinātājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas uzņēmums ierindots Financial Times reitinga augšgalā

Db.lv, 02.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance" ierindots otrajā pozīcijā prestižā Lielbritānijas biznesa medija "Financial Times" reitingā, kur apkopotas 1000 visstraujāk augošās Eiropas kompānijas.

Uzņēmumam no Latvijas izdevies sasniegt saraksta pirmo piecdesmitnieku pirmo reizi vēsturē.

"Financial Times" ikgadēji publicētajā reitingā iekļauti 1000 visstraujāk augošie uzņēmumi Eiropā, kas pēdējo četru gadu laikā spējuši organiski uzrādīt vislielāko kopējo ieņēmumu pieaugumu. Attiecīgajā periodā "Sun Finance" ieņēmumu rādītājs pieaudzis aptuveni 619 reizes.

"Kopš uzņēmuma pirmsākumiem vienmēr esam domājuši globālā kontekstā, ko apliecina straujā izaugsme no trim darbiniekiem līdz 750 cilvēku komandai septiņās valstīs un sasniegtais apgrozījums virs 100 miljoniem eiro ceturtajā darbības gadā. Fakts, ka esam pamanīti starptautiskajā biznesa arēnā, ir ārkārtīgi apjomīga komandas darba un izvēlētās stratēģijas rezultāts," norāda "Sun Finance" vadītājs un dibinātājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance" sācis darbu Filipīnās, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma "Sun Finance" tiešsaistes finansēšanas pakalpojumi patlaban pieejami kopumā deviņās valstīs trijos kontinentos.

Uzņēmumā atklāj, ka paralēli pozīciju stiprināšanai esošajos tirgos 2023.gadā paredzēts turpināt ģeogrāfisko ekspansiju un produktu klāsta paplašināšanu. Filipīnas ir pirmais solis šajā virzienā. Filipīnas ar 111 miljoniem iedzīvotāju kļuvušas par "Sun Finance" otro lielāko tirgu, pirmo vietu saglabājot Meksikai ar 128 miljoniem iedzīvotāju.

"Sun Finance" dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs informē, ka digitālie maksājumi un citi digitālie finanšu pakalpojumi Filipīnās attīstās ātri, tāpēc šī valsts ir pievilcīga dažādiem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem. Filipīnas ir viena no visapdzīvotākajām vietām pasaulē, kur liela daļa sabiedrības runā angļu valodā, kā arī ļoti plaši izmanto viedierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju uzņēmums “Sun Finance” pērn strādāja ar 101,5 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā 2018. gadā, kad grupas apgrozījums bija 36,5 miljoni eiro.

Tā liecina 2019. gada auditētie finanšu rezultāti. Savukārt grupas peļņa pērn bija 7,1 miljons eiro pēc nodokļu nomaksas.

“Aizvadītājā gadā mēs nopietni strādājām pie pozīciju nostiprināšanas esošajos tirgos, kā arī uz grupas tālāko ģeogrāfisko attīstību. Kā rezultātā mēs mērķtiecīgi audzējām izsniegto kredītu apjomu esošajās valstīs - Polijā, Latvijā, Dānijā, Kazahstānā un Meksikā. Vienlaikus, atsevišķa attīstības komanda fokusējās uz mūsu jauno valstu palaišanu, kas ļāva pērnā gada vidū sekmīgi uzsākt darbu Zviedrijā un Vjetnamā,” norāda “Sun Finance” grupas dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Pašreiz uzņēmums strādā pie jauniem kreditēšanas produktiem, kas būs pieejami jau šī gada nogalē. Vērtējot 2020. gada attīstību, T.Jurjevs uzsver: “Par spīti COVID-19 izplatībai visā pasaulē, mēs esam turpinājuši strādāt pie grupas attīstības gan produktu klāsta palielināšanā, gan tālākā ģeogrāfiskā ekspansijā. Arī finansiāli šis būs ļoti spēcīgs gads “Sun Finance” grupai.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sun Finance saglabā vietu Financial Times reitinga augšgalā

Db.lv, 29.03.2022

Finanšu tehnoloģiju uzņēmuma “Sun Finance” vadītājs un dibinātājs Toms Jurjevs.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums “Sun Finance” ir atzīts par trešo visstraujāk augošo FinTech kompāniju Eiropā, kļūstot par vienīgo uzņēmumu no Latvijas, kas šogad ir iekļauts prestižā biznesa medija “Financial Times” (FT) reitingā.

Lielbritānijas biznesa laikraksts “Financial Times” publicējis sesto ikgadējo reitingu “FT 1000”, kas tapis sadarbībā ar neatkarīgu tirgus izpētes kompāniju “Statista”.

Tajā tiek iekļauti 1000 Eiropas uzņēmumi, kas pēdējo četru gadu laikā sasnieguši vislielāko kopējo ieņēmumu organisku pieaugumu. Šajā periodā “Sun Finance” attiecīgais finanšu rādītājs pieauga par 28 reizēm jeb 2,899.26%, kompānijai kļūstot par trešo visstraujāk augošo FinTech uzņēmumu Eiropā.

“Mums ir izdevies atkārtot vēsturisku sasniegumu, jo otro reizi ielaužamies Eiropas visstraujāk augošo kompāniju virsotnē. Pērn kļuvām par Eiropas visstraujāk augošo FinTech uzņēmumu, šogad saņemam trešā perspektīvākā nozares spēlētāja titulu. Reitinga augšgalos ierasti ir jaunpienācēji, bet mēs laužam šos standartus. Šāds panākums nav nejaušs un vēlreiz apliecina mūsu veiksmīgi realizēto stratēģiju, investīcijas datu zinātnē un vadošās pozīcijas pārstāvētajos tirgos. Vēlos personīgi pateikties katram mūsu enerģiskajā komandā par ieguldīto darbu, lai uzņēmums starptautiski kļūtu atpazīstamāks un spēcīgāks,” uzsver finanšu tehnoloģiju uzņēmuma “Sun Finance” vadītājs un dibinātājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju uzņēmums "Sun Finance” saņēmis Pasaules dabas fonda (PDF) piešķirto programmas “Zaļais birojs” sertifikātu, informē uzņēmumā.

Iegūtais apliecinājums norāda, ka uzņēmums biznesa darbībā samazina ekoloģiskās pēdas nospiedumu un ietekmi uz vidi.

“Zaļais birojs” ir PDF programma, kas izveidota ar mērķi pielāgot klimatam neitrālākus darba apstākļus, tādējādi mazinot dabas resursu izšķērdību. Šāda vides pārvaldības sistēma motivē uzņēmumus īstenot “zaļu dzīvesveidu”, ko nosaka vairākas praktiskas iniciatīvas darba vietā, tajā skaitā ilgtspējīgu un energoefektīvu risinājumu ieviešana.

“Eiropas, tostarp arī Latvijas, mērķis līdz 2050. gadam ir panākt klimatneitralitāti, kas nozīmē samazināt emisijas, atjaunot dabu un atbalstīt pilnīgāku aprites ekonomiku. Izdevumi klimata pasākumiem tuvākajā laikā noteiks gan investoru, gan sabiedrības viedokli par mūsdienīgu biznesa pieeju. Apzinoties atbildību kopējā ekosistēmā, ieviestie soļi ļauj mums kļūt par pirmo finanšu nozares spēlētāju, kas veido ilgtspējīgu biznesa centru Skanstes apkārtnē,” uzsver “Sun Finance” vadītājs un dibinātājs Toms Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Portrets - Sun Finance Group dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs

Armanda Vilciņa, 30.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai radītu pelnošu biznesu, nereti nepietiek tikai ar atbilstošām zināšanām, pieredzi un gatavību smagi strādāt - lielu lomu spēlē arī veiksme, uzskata Toms Jurjevs, AS Sun Finance Group dibinātājs un vadītājs.

Veiksme palīdz būt tev īstajā laikā un vietā jeb - tikt iekšā pa durvīm, zināšanas un pieredze - saprast, kā šo veiksmes faktoru izmatot, savukārt smags darbs - ļauj panākumus saglabāt arī ilgtermiņā, norāda T.Jurjevs. Tāpat liela nozīmē biznesa veiksmes stāstā ir arī profesionālai komandai, spriež Sun Finance Group dibinātājs. Vadītājam nekad nevajadzētu baidīties, ka viņa darbinieki kādās konkrētās jomas ir gudrāki par viņu pašu, gluži pretēji - ar to ir jālepojas, jo tieši zinoša komanda ir tā, kas uzņēmumu vedīs pretim panākumiem, domā T.Jurjevs.

Attīsta uzņēmēja gēnu

Bērnībā es sapņoju kļūt par miljonāru, atminas T.Jurjevs. “Man nebija nekādas konkrētas sapņu profesijas, bet zināju, ka nākotnē gribu būt pats sava laika noteicējs un laimes kalējs - vēlos radīt kaut ko savu un būt pelnošs uzņēmējs. Savā ziņā varētu teikt, ka šo sapni sāku īstenot jau sešu gadu vecumā, kad mājās atvēru savu restorānu. Kamēr vecāki bija darbā, es pagatavoju vairāku kārtu vakariņas, ko pēc tam piedāvāju mammai un tētim. Atceros, ka mans restorāns nebija no tiem lētākajiem, jo cenas bija krietni virs tā laika vidējā restorānu līmeņa, taču citu opciju vecākiem nebija - bija jāatbalsta mans mazais bizness,” smej T.Jurjevs, kurš, pēc vidusskolas absolvēšanas, izvēlējās studēt tieši uzņēmējdarbību.“Tolaik lieliskas iespējas jaunajiem uzņēmējiem sniedza Rīgas Ekonomikas augstskola (REA), ko joprojām uzskatu par labāko augstskolu Latvijā. Toreiz mācības šajā universitātē bija bezmaksas, tāpēc konkurss bija milzīgs - vismaz padsmit cilvēki uz vienu vietu, taču es sevi pierādīju un tiku uzņemts. Kopumā jāsaka, ka tā man bija lieliska iespēja ne tikai gūt jaunas zināšanas un iepazīties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem, bet arī iemēģināt savu roku reālā uzņēmējdarbībā. Pēdējos kursos studiju ietvaros izveidoju vairākus mazos biznesus, kas mārketinga ziņā bija diezgan veiksmīgi, kā rezultātā saņēmu arī pirmo nopietno darba piedāvājumu,” stāsta T.Jurjevs, kurš 2009. gadā pievienojās AS 4 Finance komandai un jau kopš pirmās dienas kļuva par šī uzņēmuma biznesa vadītāju Latvijā. “Man bija 22 gadi - biju pavisam jauns bez jebkādas vadības pieredzes, taču arī cilvēki, kas mani pieņēma darbā bija jauni, augt griboši un biznesu attīstīt spējīgi. Viņi saredzēja mani potenciālu un domāja, ka kopā varam sasniegt nospraustos mērķus, un tā izrādījās taisnība,” atzīmē T.Jurjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas uzņēmumi sāk 5 miljonu ziedojumu vākšanas kampaņu Ukrainas atbalstam

Db.lv, 28.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas agresiju un faktiski sargāt visas Eiropas mieru, tehnoloģiju uzņēmēji iniciējuši apvienoties kustībā “Uzņēmēji mieram” un uzsāk īpašu ziedošanas kampaņu ar mērķi dažās dienās savākt 5 miljonu eiro atbalstu Ukrainai.

Atbalsts nepieciešams tūlīt un tieši privātais sektors spēj ātri apvienot spēkus, lai atbalstītu Latvijas vērtības – brīvību, demokrātiju un iespēju droši plānot nākotni ilgtermiņā.

“Pirms dažām dienām Latvijas tauta aizsāka ziedošanu Ukrainas tautai. Tagad katram Latvijas uzņēmumam ir pienākums pievienoties un palīdzēt Ukrainas karadarbībā cietušajiem, kā arī palīdzēt armijai saglabāt brīvu valsti. Privātā sektora sākotnējais mērķis ir saziedot finansiālu atbalstu vismaz 5 miljonu eiro apmērā. Aicinām uzņēmējus runāt ar saviem darbiniekiem un samazināt visas šobrīd ne tik nozīmīgās izmaksas, lai finansiāli atbalstītu ukraiņus cīņā par mieru. Ukraiņi šobrīd ar savām dzīvībām sargā mieru visā Eiropā – apstākļus, kuros mēs kā uzņēmumi spējam pastāvēt. Tas ir mūsu pienākums – palīdzēt,” aicina uzņēmēju kustības “Uzņēmēji mieram” pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dana Kocāne, IT un digitālo tehnoloģiju personāla atlases eksperte, Tech Recruitment personāla atlases konsultāciju un vadītāju atlases uzņēmuma dibinātāja un vadītāja.

Danai Kocānei ir 13 gadu starptautiska pieredze HR jomā un 5 gadu pieredze biznesa attīstībā. Pirmo nopietno darba pieredzi viņa ieguva kā personāla atlases speciāliste aģentūrā. Vēlāk nāca piedāvājums būvēt Zviedrijas rekrūtinga aģentūru Latvijā, kur D.Kocāne attīstīja līgumdarbu biznesu IT jomā (IT contractors) un palīdzēja organizācijām atrast nepieciešamos IT speciālistus. Pēc tam strādājusi starptautiskās FinTech kompānijās kā HR vadītāja - 4finance un Sun Finance.

Savukārt pēdējos četrus gadus D.Kocāne vada savu personāla atlases uzņēmumu Tech Recruitment. Uzņēmums palīdz jaunuzņēmumiem un vidēja lieluma uzņēmumiem visā pasaulē atrast speciālistus un augsta līmeņa vadītājus tehnoloģiju jomā (IT, digitālā mārketinga, dizaina un FinTech jomā). “Mūsu vīzija ir radīt pasauli, kurā uzņēmējiem ir vieglāk un ātrāk panākt sava biznesa izaugsmi. Izglītojam uzņēmējus par darbinieku pieņemšanu darbā un efektīvas komandas izveidi, jo tas ir ne tikai saistīts ar personālatlasi, bet arī ar cilvēku domāšanas maiņu,” stāsta D.Kocāne. Jau kopš uzņēmējas pirmā brauciena uz ārzemēm, uz Lielbritāniju, viņu aizrauj dažādās kultūras un valstis, tāpēc, kad vien ir iespēja, viņa ceļo. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc D.Kocānes vadītais uzņēmums saviem sadarbības partneriem piedāvā atrast talantus jebkurā pasaules malā. Viņasprāt, talantu piesaiste tikai vienā tirgū ir novecojusi pieeja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājs "Lidl Latvija" gada sākumā Dreiliņos atklāja savu loģistikas centru, kura celtniecībā investēti vairāk nekā 55 miljoni eiro. Daļa no šī centra ir uzņēmuma jaunā biroja telpas, kuras novērtējis arī Pasaules Dabas fonds, piešķirot "Zaļā biroja" sertifikātu.

Uzņēmuma birojā strādā vairāk nekā 200 darbinieku. Lai gan šobrīd daudziem darbs noris attālināti un esošās koptelpas skāruši distances ietekmēti pārkārtojumi, uzņēmumā cer, ka epidemioloģiskā situācija iespējami drīz ļaus atgriezties birojā telpās pilnā sastāvā. Esošais plānojums birojā ļauj ievērot nepieciešamo 2 metru distanci.

"Koncepta izstrādes posmā telpu dizainus veidojām, salāgojot dažādu departamentu vēlmes un funkcijas. Lai gan process bija izaicinošs, tomēr no bezpersoniskām biroja telpām spējām sasniegt veiksmīgu rezultātu – modernu un energoefektīvu darba vidi, kur dominē zaļās iniciatīvas un vienota dizaina filozofija," komentē "Lidl Latvija" biroja iekārtošanas projekta vadītāja Baiba Kauliņa – Pakalna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nasdaq" Baltijas biržās apbalvoti "Nasdaq Baltic Awards 2023" uzvarētāji, teikts biržas paziņojumā.

Balvas tiek pasniegtas par "Nasdaq Baltic" biržās kotēto uzņēmumu izciliem sasniegumiem investoru attiecību jomā, kā arī tiek izcelti kapitāla tirgus dalībnieki un notikumi, kas ir devuši vislielāko ieguldījumu Baltijas un vietējā kapitāla tirgus attīstībā.

Lai saņemtu balvas, "Nasdaq Baltic" biržās kotētie uzņēmumi tika vērtēti, pamatojoties uz to sasniegumiem caurskatāmības, investoru attiecību un labas korporatīvās pārvaldības prakses jomā. Papildus tika izvērtēta uzņēmumu tirdzniecības aktivitāte, ņemts vērā tirgus analītiķu un investoru vērtējums.

Nominācijā par labākajām investoru attiecībām pirmo vietu ieguva Igaunijas finanšu grupa "LHV Group", bet otro un trešo vietu dalīja Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis grupė" un Lietuvas banka "Šiaulių bankas"

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #26

DB, 27.06.2023

Dalies ar šo rakstu

Būtiskākajam uzsvaram nodokļu sistēmas reformēšanā gan Latvijā, gan Igaunijā, gan arī Lietuvā jābūt vērstam uz ekonomikas palielināšanu — nodokļu bāzes palielināšanu, kam pamatā būtu investīciju piesaiste un eksportā strādājošo konkurētspēja.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta ZAB Sorainen partneris nodokļu un muitas jautājumos Jānis Taukačs.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 27.jūnija numurā lasi:

Statistika

Konkurences lietās aug izskatīšanas laiks

Tēma

Latvija ir pasaules līdere mirstībā un mirstības pieaugumā

Finansējums

Edgars Pīgoznis: “No kapitāla piesaistes nav jābaidās!”

Spēles noteikumi

Akciju sabiedrībām sāksies jauna ēra

Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmējdarbība Vecrīgā jāvērtē plašāk

Reitingi

Eiropa draud konkurēt kaut kur maliņā

Komentāri

Pievienot komentāru