Finanses

Tatjanu Karginu vaino zaudējumos un krāpšanā

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db., 14.11.2007

Jaunākais izdevums

Bijušajai Parex bankas prezidenta dzīvesbiedrei Tatjanai Karginai un viņas mātei par nenotikušu nekustamā īpašuma darījumu izstādīta pretenzija par gandrīz 33 tūkstošiem latu.

Strīds par kapitāldaļām

T. Karginas, viņas mātes un bijušā kompanjona Andreja Kalēja cīniņa objekts ir SIA Imperius – uzņēmums, kura nozīmīgākais un vērtīgākais īpašums ir apmēram pusotrs desmits hektāru zemes Carnikavā.

Šo nekustamo īpašumu SIA Imperius pagājušajā gadā pēc ilgstoša pārrunu procesa, kā rāda darījuma dokumenti, iegādājās par 950 tūkstošiem latu, bet gada beigās pēc sadalīšanas apbūves gabalos atrada pircēju, kas par to bija gatavs maksāt 3,01 miljonu latu.

Sarunas par zemes gabala iegādi ar tā īpašnieka pārstāvi Aldi Kunšteinu jau 2004. gada nogalē uzsācis A. Kalējs, savukārt SIA Imperius – kompānija, kuras dibinātāji vienādās daļās bija T. Karginas māte Elvīra Iņušova un uzņēmējs A. Kalējs, - šī īpašuma iegādei tika nodibināta 2005. gadā.

A. Kunšteins tagad Db apliecināja, ka viņu savulaik esot sameklējis A. Kalējs, bet pēc tam, kad atrunātas darījuma detaļas, ar viņu kontaktējusies «gan Karginas kundze, gan viņas māte, protams, jaunā cilvēka klātbūtnē, tā ka nevar teikt, ka darījumu nostūrēja tikai viena persona».

Taču īsi pirms zemesgabala tālākpārdošanas darījuma noslēgšanas 2006. gada rudenī A. Kalējs, kurš bija SIA Imperius valdes priekšsēdētājs, no finansētājbankas – SEB Unibankas pārstāvja ar izbrīnu uzzinājis, ka, pašam nezinot, ir atcelts no amata.

Vēl nepatīkamāks bijis A. Kalēja atklājums, ka viņa līdzdalība SIA Imperius un tātad gaidāmajā aptuveni divu miljonu latu peļņā no 50% samazinājusies līdz 5%, savukārt jau 95% kapitāldaļu pieder E. Iņušovai, bet par jauno kompānijas valdes priekšsēdētāju kļuvusi T. Kargina.

Tikpat nepatīkami pārsteigti bijuši arī īpašuma pircējas – SIA SPT pārstāvji: kompānija bija finansējusi faktiski visu darījumu un tālākās darbības ar Carnikavas īpašumu – veikusi izpētes darbus, pasūtījusi vērtējumu un apbūves priekšlikumus, utml.

Kargina kriminālu neredz

T. Kargina sākotnēji no komentāriem atteicās, bet, parādoties ziņām par saistībā ar šiem notikumiem ierosinātu kriminālprocesu, presei apgalvoja, ka nekā pretlikumīga notikušajā neesot. Vispār jau SIA Imperius sākotnēji vispār esot bijusi viņas mātes firma, un, lai to vadītu, «mēs piesaistījām Kalēju – 24 gadus vecu studentu–juristu, kuru es zināju caur saviem dēliem».

Saskaņā ar bijušās baņķiera dzīvesbiedres versiju «Kalējs ar savu biznesa attīstīšanas uzdevumu galā netika – pēc gada kompānijas vadītāja postenī visi tās rādītāji izrādījās ar mīnusa zīmi». Savukārt no pasūtītā audita rezultātiem viņa «bijusi šausmās».

Tāpēc beigu beigās A. Kalējam esot izteikts piedāvājums sakarā ar uzņēmuma attīstību un pamatkapitāla palielināšanu ieguldīt 50% «savas dalības daļas saglabāšanai»: «Viņš to neizdarīja. (..) Tad mēs sarīkojām dibinātāju sapulci un palielinājām kapitālu, kā rezultātā Kalēja līdzdalība samazinājās līdz 5%.»

Arī T. Karginas pārstāvis – jurists Juris Bricis, sniedzot atbildi uz dažiem no Db uzdotajiem jautājumiem, paliek pie šīs versijas: A. Kalējs neesot vēlējies ieguldīt 9000 latu uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanā un tāpēc likumsakarīgi palicis bez savas daļas no 2 miljonu latu peļņas. Turklāt arī J. Bricis atzīst, ka šāda A. Kalēja rīcība no racionāla redzes viedokļa esot ārkārtīgi grūti izskaidrojama.

Kompanjons norāda uz krāpšanu

Tikmēr pats A. Kalējs šajās darbībās saskata acīmredzamu krāpšanas mēģinājumu: «Elvīra Iņušova un Tatjana Kargina nolūkā samazināt manu līdzdalību uzņēmumā un atņemt man tiesības pārstāvēt sabiedrību, t.sk. tiesības lemt par sabiedrības īpašuma atsavināšanu, kas rezultātā dod iespēju Elvīrai Iņušovai iegūt faktiski visu peļņu no īpašuma atsavināšanas, ļaunprātīgi viltoja minēto SIA Imperius dalībnieku sapulču protokolus un prettiesīgi veica izmaiņas sabiedrības dalībnieku reģistrā un valdes sastāvā.»

Ar šāda satura prasības pieteikumiem bijušais E. Iņušovas un T. Karginas kompanjons vērsies administratīvajā un Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, bet pēc viņa iesnieguma Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa sākšanu, ko uzdots virzīt Rīgas Kriminālpolicijas Ekonomikas policijas biroja 1. nodaļai.

Savos iesniegumos A. Kalējs norāda uz virkni neatbilstību un dīvainību dokumentos par SIA Imperius dalībnieku sapulcēm, kas notikušas bez viņa klātbūtnes. Pagājušā gada 31. oktobrī notikušajā dalībnieku sapulcē, kurā tāpat kā citās no īpašniekiem piedalījusies viena pati E. Iņušova, ja ticēt dokumentiem, ticis pieņemts lēmums atkārtotu sapulci rīkot... desmit dienas iepriekš, 21. oktobrī.

12. decembrī it kā notikušas dalībnieku sapulces protokolā norādīts, ka šī sapulce ir atkārtota un paziņojums par tās sasaukšanu uzņēmuma īpašniekiem esot nosūtīts 16. oktobrī – kaut pēc šī datuma it kā notikušas vēl divas dalībnieku sapulces. Vēl cits pašas T. Karginas apliecināts izraksts no 21. novembra sapulces protokola neatbilst pašam protokolam – kā savos iesniegumos norāda A. Kalējs, «norādīts cits sapulces darba sākums, cits paziņojuma nosūtīšanas laiks, cits pamatkapitāla apjoms».

Tikpat īpatns A. Kalējam šķiet arī fakts, ka gan 31. oktobrī, gan 21. novembrī, gan 12. decembrī viņš atradies kompānijas birojā, ko varot apliecināt arī uzņēmuma darbinieki, - bet nekādas šajā laikā un vietā notiekošas dalībnieku sapulces gan neesot pamanījis.

Karginas izteikumus neapstiprina

J. Bricis visas šīs nesakritības skaidro ar vienkāršu pārrakstīšanos un cilvēciskām kļūdām. Turklāt viņa rīcībā ir vismaz divi Latvijas pasta dokumenti, kas rāda, ka A. Kalējs kādas ierakstītas vēstules ir saņēmis, - savukārt A. Kalējs uzrāda pašas vēstules, kurās norādīts, ka turpmāk SIA Imperius ārkārtas dalībnieku sapulces tiks rīkotas regulāri, taču nekas nav minēts par pamatkapitāla palielināšanas plāniem vai kādiem citiem dienaskārtības jautājumiem. A. Kalējs arī piebilst, ka darījuma sagatavošanas laikā viņš gandrīz katru dienu kontaktējies ar T. Karginu, taču par dalībnieku sapulcēm viņa neesot pat ieminējusies.

Tikmēr uz vairākiem būtiskiem jautājumiem T. Karginas pārstāvis atbildes Db nesniedza. Publikācijā laikrakstā Čas (29.08.2007) T. Kargina bija izteikusi apgalvojumu, ka SIA Imperius sākotnēji bijis viņas mātes uzņēmums, taču Uzņēmumu reģistrā šādu faktu apliecinoši dokumenti nav atrodami, un arī J. Bricis nesniedza atbildi uz jautājumu, vai būtu iespējams iepazīties ar kādiem dokumentiem, kas to apliecina: viņš par šādu publisku apgalvojumu neesot lietas kursā.

Abu uzņēmuma dalībnieku ieguldījums kompānijā tiek traktēts ārkārtīgi dažādi, taču gan no J. Briča, gan no A. Kalēja uzrādītajiem dokumentiem izriet, ka dažādus maksājumus par bankas kredītu utml. veikuši gan T. Kargina, gan E. Iņušova, gan A. Kalējs. Turklāt A. Kalējs, pamatojoties uz kompānijas grāmatvedības dokumentiem, apgalvo, ka viņa ieguldījums uzņēmumā ir par 15 tūkstošiem latu lielāks. J. Bricis gan Db deva mājienus, ka A. Kalējam naudu T. Kargina esot vienkārši izsniegusi, taču nekādu dokumentālu apliecinājumu tam laikam neesot.

J. Bricis arī nevarēja uzrādīt nekādus dokumentus, kas apliecinātu T. Karginas publisko apgalvojumu, ka A. Kalējam esot izteikts piedāvājums sakarā ar SIA Imperius pamatkapitāla palielināšanu ieguldīt 50% no tā palielinājuma, taču viņš to neesot izdarījis.

Savukārt pats A. Kalējs sarunā ar Db kategoriski noliedza, ka šāds piedāvājums viņam būtu izteikts, un norādīja – kaut arī uzņēmuma pamatkapitāla palielināšana nemaz nav bijusi vajadzīga, jo kompānijas parādi 2006. gada beigās caurmērā bijuši pāris simtu latu apmērā, vai tiešām kāds cilvēks pasaulē nebūtu šo naudu ieguldījis, tā atsakoties no gaidāmās peļņas.

Pretrunas par auditu

J. Bricis gan uzrādīja dokumentus, no kuriem izriet, ka Rīgas Kriminālpolicijas Ekonomikas policijas biroja 1. nodaļā uzsākts vēl viens kriminālprocess: pēc T. Karginas iesnieguma par iespējami nelikumīgām darbībām, ko veicis A. Kalējs, kā arī divu SIA Imperius bijušo grāmatvedības kompāniju amatpersonas – SIA Novācijas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Uspenskis un SIA MPA Rīga izpilddirektors Iļja Uspenskis-Gelvers.

Jurists nesniedza atbildi uz jautājumu, kādi fakti minēti iesniegumā un par ko vispār ir šis iesniegums, - šīs ziņas, kas vēl tiekot precizētas un papildinātas, netikšot publiskotas saskaņā ar Imperius advokāta norādījumiem. Taču J. Bricis nodeva Db tieši A. Uspenska un I. Uspenska-Gelvera 2006. gadā SIA Imperius veikta audita rezultātus, kuros norādīts uz virkni nepilnību un trūkumu kompānijā, kā arī ieteikts «ierobežot Andreja Kalēja tiesības veikt darījumus SIA Imperius vārdā».

T. Kargina tagad apgalvo, ka audita rezultāti viņai „radījuši šausmas”, savukārt A. Kalējs stāsta: A. Uspenskis viņam skaidrojis – sākotnēji, kad T. Kargina viņu uzaicinājusi strādāt ar Imperius, viņa A. Uspenski maldinājusi, stāstot, ka A. Kalējs uzņēmumā nekā nedarot un, pamatojoties uz to, uzdevusi A. Uspenskim «atrast iespēju izspiest Kalēju no SIA Imperius, atstājot viņam 10% no kompānijas», bet grāmatvedis «jau sākotnēji skaidroja, ka likumiskā ceļā tas nav iespējams».

Pretenzija par zaudējumiem

Līdz visu tiesas darbu beigām pašam īpašumam ir uzlikts arests un, izsakoties J. Briča vārdiem, firma stāv. Taču, kamēr T. Kargina, E. Iņušova un A. Kalējs turpina cīniņu par miljoniem vērtās zemes likteni, ar pieteikumu par zaudējumu atlīdzību pie SIA Imperius īpašniekiem vērsusies SIA SPT – kompānija, kas gandrīz jau iegādājās vērtīgo Carnikavas zemi.

Uzņēmuma valdes loceklis Laimonis Klaperis norāda, ka 2006. gada oktobrī SPT bija panākusi vienošanos par Carnikavas nekustamā īpašuma pirkšanu, iegādājoties SIA Imperius, kā arī cenu – 4,3 miljoniem eiro, un uz šīs vienošanās pamata SPT veikusi veselu virkni darbību un ieguldījusi savus finanšu līdzekļus.

Taču pēdējā mirklī SIA Imperius darījumu atcēlusi, turklāt tas, kā norādīts SPT pretenzijā, nav noticis īpaši korekti. «Lai turpinātu sarunas par pirkuma līguma noslēgšanu, sabiedrības SPT dalībnieks Aleksandrs Iļčenko 2007. gada janvārī satikās ar sabiedrības Imperius dalībnieces Elvīras Iņušovas pārstāvi Tatjanu Karginu. Elvīras Iņušovas pārstāvis paziņoja par Elvīras Iņušovas atteikumu pārdot sev piederošās sabiedrības Imperius daļas. Taču Tatjana Kargina apliecināja sabiedrības Imperius nolūku noslēgt ar sabiedrību SPT nekustamā īpašuma pirkuma līgumu.

Bet 2007. gada janvāra beigās sabiedrībai SPT tika atteikts gan nekustamā īpašuma, gan sabiedrības Imperius daļu pārdošanas darījums. Atteikums netika pamatots, netika arī noteikti nekādi jauni blakusnoteikumi,» teikts SPT pretenzijā, saskaņā ar kuru pieprasītie 39 tūkstoši latu vēl nav samaksāti.

"Šis ir bezprecedenta gadījums. Bija reklāma, ka pārdod zemi, arī plakāts ceļa malā. Tur bija norādīts telefons, pa kuru arī sākām interesēties par zemes iegādi. Pretenzija ir par 48 000 eiro, bet to mēs piestādījām jau maijā, tagad tur vēl būs soda procenti. Ja nemaksās, tad sniegsim tiesā. Kas mums cits atliek. Tādu gadījumu vēl nav bijis, ka mēs visu izdarām, vienojamies ar banku, sakārtojam visas lietas, iemaksājam rokasnaudu, bet tajā dienā, kad jāparaksta līgums, izrādās, ka parakstītājam vairs nav paraksta tiesību," Db skaidroja L. Klaperis.

T. Karginas pārstāvis J. Bricis pagaidām nevar pateikt, vai bijusī baņķiera kundze gatavojas apmaksāt SIA SPT radušos zaudējumus, - viņš to nevarot noskaidrot, jo T. Karginas mobilais telefons esot izslēgts.

Skandāli jau iepriekš

Šī nav pirmā reize, kad T. Kargina iesaistīta tiesu darbos un skandālos, kuru pamatā ir īpašumu strīdi un kompanjonu iebildumi.

Pirms diviem gadiem T.Kargina figurēja kā starpniece darījumos, kuru rezultātā Kologrejevu ģimene gandrīz zaudēja vairāk nekā divus miljonus latu vērtu zemesgabalu Jūrmalā, Bulduru prospektā 146.

Taču toreiz līdz kriminālatbildībai baņķiera bijusī dzīvesbiedre netika, publiski paziņojot, ka esot bijusi tikai starpniece un ar darījumiem esot nodarbojies viņas pārinieks.

Tāpat aktīvā kundze jau bija paspējusi tikt pie tiesu darbiem arī ar ekskompanjonu Genādiju Doļu, kuram tiesa nule piespriedusi samaksāt lielāko daļu T. Karginas prasītās summas.

Viedokļi

Andrejs Kalējs, Tatjanas Karginas kompanjons: "No 2006. gada rudens tika izmantoti visi līdzekļi, lai izspiestu mani no uzņēmuma un nevajadzētu dalīties peļņā. Kad nekas cits nelīdzēja, beigās ļaunprātīgi viltoja kompānijas dalībnieku sapulču protokolus."

Juris Bricis, Tatjanas Karginas pārstāvis: "Ir ļoti grūti racionāli izskaidrot, kāpēc Karginas kundzes kompanjons neieguldīja pamatkapitālā deviņus tūkstošus latu, lai gūtu miljonu peļņu."

Nils Treijs, bijušais Kalnozola grupas līdzīpašnieks: "Gadījums ir līdzīgs tam, kas notika ar mums – Kalnozols celtniecības mazākuma akcionāriem. Tas nebija tā, ka akcionāri sastrīdējās, tās ir biznesa intereses. Viens akcionārs izdomāja, ka var pārējos apčakarēt. Vācijā tas nebūtu iespējams. Bet pie mums reģistrs nemaz neskatās pēc būtības, var iesniegt jebkādu prasību, un tas tiks reģistrēts, bet pēc tam var tikai tiesāties. Tas nav normāli. Man nav receptes, ko tur darīt, bet šāda situācija nav normāla. Ja paskatās dokumentus, tad taču ir redzams, ka tur nav loģikas. Mēs neierodamies uz sapulci, kur tiek lemts tik būtisks jautājums. Tā teikt – paši sev iekožam kājā, rīkojamies paši sev par sliktu. Bet reģistru tas neinteresē. Viņi saka – var tiesāties. Ko – tiesāties?! Gadiem? Tikai tad, kad viņš [Valdis Kalnozols] nolēma pārdot kompāniju, viņam nekas cits neatlika kā vienoties, jo neviens negribēja pirkt kompāniju ar tiesvedību. Tad Kalnozols atpirka no mums kapitāldaļas par tādu cenu, kas mūs apmierināja."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db rīcībā nonākušas telefona sarunas ieraksts vedina domāt: lai izbeigtu pret Tatjanu Karginu kriminālprocesu par krāpšanu jeb tā saukto Imperius lietu, a/s Parex banka prezidenta šķirtajai sievai ir prasīts kukulis.

Prasīts kukulis par Karginas kriminālprocesa izbeigšanuKarginai prasīts kukulis par kriminālprocesa izbeigšanu

Prasītā kukuļa summa varētu būt bijusi 30 līdz 40 tūkst. Ls.

Pēc Db informācijas, Rīgas tiesas apgabala prokuratūra attiecībā uz T. Karginu un E. Iņušovu vai nu vakar pieņēmusi, vai šodien varētu pieņemt kādu no trijiem iespējamiem lēmumiem: uzsākt kriminālvajāšanu, neuzsākt kriminālvajāšanu vai nosūtīt kriminālprocesu atpakaļ papildus izmeklēšanai, konkrētajā gadījumā – Valsts policijai. Jāpiebilst, šādu, uz izmeklēšanas darbībām attiecināmu faktu prokuratūra neapstiprināja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien apmierināja AS Reverta prasību pret kādreizējiem Parex bankas īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, no abiem piedzenot vairākus miljonus eiro par bankai neatmaksātajiem kredītiem.

No Kargina tika piedzīta pamata parāda summa vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, kā arī nokavējuma procenti vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Savukārt no Krasovicka par labu Reverta tika piedzīta pamata parāda summa teju 600 000 eiro apmērā.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, kopējā piedzītā summa no Kargina ir 2 466 479 eiro, savukārt no Krasovicka - 709 447 eiro.

Kargina un Krasovicka pretprasība tika noraidīta. Atbildētāju pārstāvis Uģis Grūbe norādīja, ka ir jāiepazīstas ar motivētu spriedumu, un tad tiks lemts par pārsūdzību. Revertas pārstāvis uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kargins un Krasovickis: prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas

BNS, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas, aģentūrai BNS bijušo Parex bankas vairākuma akcionāru – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – viedokli pauda viņu preses pārstāvis Sergejs Bardovskis.

Komentējot Parex bankas un Privatizācijas aģentūras (PA) lēmumu vērsties tiesā pret Karginu un Krasovicki, Bardovskis klāstīja, ka prasība iesniegta par to, ka 2008.gada novembrī bijušie akcionāri garantēja, ka finanšu pārskati sagatavoti atbilstoši starptautiskiem standartiem un patiesi atspoguļo bankas stāvokli.

«Pašlaik tiek apgalvots, ka jau tobrīd uzkrājumiem nedrošajiem kredītiem bija jābūt lielākiem. Šāds viedoklis radies, uz lietām skatoties ar mūsdienu zināšanām, neņemot vērā, ka 2008.gada novembrī neviens nedz Latvijā, nedz pasaulē nevarēja paredzēt, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies tik dramatiski un nekustamo īpašumu tirgus sastings uz vairākiem gadiem,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reverta un Kargins ar Krasovicki mēģinās izlīgt strīdā par 3,7 miljonu latu piedziņu no eksbaņķieriem

LETA, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien līdz 14.novembrim atlika lietas izskatīšanu AS Reverta prasībā pret kādreizējiem Parex bankas īpašniekiem un valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki saistībā ar aptuveni 3,7 miljonu latu parāda piedziņu par bankai neatmaksātajiem kredītiem, jo atbildētāji piedāvā vest mierizlīguma sarunas.

Tiesas sēdes sākumā Reverta pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns iesniedza prasības grozījumus, kas samazināja piedziņas summu. Tiesa prasības grozījumus pieņēma. Savukārt atbildētāju pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe tiesai lūdza apturēt tiesvedību šajā lietā, kamēr spēkā nebūs stājies spriedums Reverta pamatprasībā par vairāk nekā 60 miljonu latu piedziņu.

Grūbe arī papildināja, ka atbildētajiem nav iespējams veikt maksājumus par kredītiem, jo abu baņķieru naudas līdzekļi un manta kopš 2010.gada esot apķīlāti. Nodrošinājums sniedzoties gandrīz līdz 40 miljoniem latu.

Bitāns izteicās, kā šāds lūgums ir nepamatots un ir noraidāms, ko ņēma vērā arī tiesa, lūgumu noraidot. Pēc tam atbildētāju pārstāvji lūdza dot iespēju veikt sarunas par mierizlīgumu šajā lietā, ar ko gan vēl nebija iepazinusies Reverta. Prasītājas pārstāvjiem sazinoties ar klientu, tiesai tika paskaidrots, ka Reverta vēlas zināt «konkrētu ciparu» mierizlīgumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: Karginu ģimene atbrīvojas no dārgiem īpašumiem

Dienas Bizness, 14.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātībā nonākot ziņām par prokuratūras, iespējams, gatavotām apsūdzībām bijušajiem Parex bankas saimniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim, Karginu ģimene atbrīvojusies no pāris dārgiem tās īpašumā oficiāli vēl bijušiem nekustamajiem īpašumiem, vēsta portāls Pietiek.com.

Jau ziņots, ka šovasar prokuratūra cer pabeigt izmeklēšanu kriminālprocesā par Parex bankas subordinētā kapitāla izcelsmi un Kargina un Krasovicka darbībām.

Šī kriminālprocesa pamatā ir banku uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas iesniegums, kurā bija norādīts uz aizdomīgiem darījumiem, kurus saistībā ar Parex kapitālu īstenojuši abi bijušie valsts glābtās bankas īpašnieki vai viņu radinieki. Pagaidām Karginam un Krasovickim procesā piemērots liecinieku statuss, atgādina Pietiek.com.

Tikmēr Karginu ģimene sākusi atbrīvoties no tās pārstāvjiem Latvijā oficiāli piederošajiem īpašumiem. Kā rāda Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata, šā gada 10. februārī nepazīstamā SIA Bulduru 17 no tikpat mazpazīstamās SIA Pluralis par 1,7 miljoniem latu iegādājusies 3 847 kvadrātmetru lielu zemesgabalu ar vairākām ēkām Jūrmalā, Bulduru prospektā 17. Savukārt 3 895 kvadrātmetru lielu zemesgabalu turpat blakus, Bulduru prospektā 19, SIA ar šādu pašu nosaukumu – Bulduru 19 – no SIA Adlera šajā pašā datumā iegādājusies par nedaudz lielāku summu – 1,94 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tiesa attaisno visus otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos

LETA, 31.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko lietu tiesa (ETL) šodien attaisnoja visus tā dēvētajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētos.

ETL tiesnesis Kaspars Vecozols žurnālistiem pēc sprieduma nolasīšanas skaidroja, ka visas personas tika apsūdzētas par krāpšanu lielā apmērā personu grupā, un, lai konstatētu šādas noziedzīgas darbības, ir jābūt cietušajam un zaudējumiem, kas nodarīti ar viltu vai maldu. No lietas materiāliem izrietējis, ka iespējamais cietušais ir SIA "Tet" (tolaik "Lattelecom"), bet pats uzņēmums šo cietušā statusu neatzinis, savukārt bijušās un esošās amatpersonas, kas tika pratinātas, norādījušas, ka nav nedz maldinātas, nedz arī līgumu noslēgšana panākta ar viltu, kā arī nekādi zaudējumi sabiedrībai neesot nodarīti.

"Pastāvot šādiem apstākļiem, tiesai nebija nekāda pamata atzīt [apsūdzētos] par vainīgiem krāpšanā," skaidroja tiesnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tatjanu Karginu tomēr atzīst par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā

Elīna Pankovska, 23.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesa (AT) atzinusi bijušā a/s Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirto sievu Tatjanu Karginu par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un piesprieda viņai sodu 80 minimālo mēnešalgu jeb 16 tūkst. Ls, konfiscējot arestētos, viņai piederošos naudas līdzekļus Parex bankas norēķinu kontā.

Arī viņas māti Elvīru Iņušovu tiesa atzina par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un piemēroja viņai sodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 8 tūkst. Ls apmērā un mantas konfiskāciju. Kaitējuma kompensāciju cietušajam Andrejam Kalējam tiesa nenoteica. Pilns AT Krimināllietu tiesu palātas spriedums būs pieejams 6.jūnijā, tad to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

DB jau rakstīja, ka pagājušā gada janvārī Rīgas apgabaltiesa attaisnoja gan T. Karginu un viņas māti. Prokurors Eduards Bartkevičs lūdza Rīgas apgabaltiesu T. Karginai piemērot piecu gadu un sešu mēnešu reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu par labu A. Kalējam. Savukārt viņas mātei Elvīrai Iņušovai piecu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu. Jāatgādina, ka prokurors T. Karginai grozīja sākotnējo apsūdzību un atbrīvoja viņu no apsūdzības par dokumentu viltošanu. Aizstāvības advokāti lūdza tiesu attaisnot apsūdzētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma no Parex bankas bijušajiem īpašniekiem un valdes locekļiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka piedzīt vairāk nekā 3,5 miljonus latu, tādējādi daļēji apmierinot AS Revertas, kādreizējās Parex bankas, prasību.

Kā aģentūru LETA informēja Revertas pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Agris Bitāns, pārējā daļā prasība tika noraidīta. Kopējā prasījuma summa bija 62 miljoni latu.

Jautāts, vai spriedums tiks pārsūdzēts, Bitāns apstiprināja, ka tas tiks darīts, sagaidot pilnu tiesas spriedumu, kas varētu būs pieejams 4.janvārī, jo viņam nav skaidrs, kāpēc netika piedzīta visa prasījuma summa.

Šī ir viena no lietām, kas apgabaltiesā 11.jūnijā tika atdalīta no Revertas prasības pret Karginu un Krasovicki. Kā ziņots, no pamata procesa - par 62 miljonu latu piedziņu - toreiz atsevišķā tiesvedībā tika izdalīta viena lieta par zaudējumu atlīdzināšanu atbilstoši ieguldījuma līgumam, kas savulaik tika slēgts starp akcionāriem un valsti par akciju atsavināšanu, un otra lieta - par parāda piedziņu, kas izveidojies saistībā ar neatmaksātiem kredītiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka un Privatizācijas aģentūra ir vērsušās tiesā pret bijušajiem Parex bankas akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt Privatizācijas aģentūrai nodarītos zaudējumus vairāk nekā 12 milj. Ls apmērā un piedzīt par labu Parex bankai kompensāciju vairāk nekā 82,7 milj. Ls un līgumsodu 4,5 milj. Ls apmērā.

Kopējā prasības summa sasniedz gandrīz simts miljonus latu – 99,5 milj. Ls, norādīts Parex bankas un Privatizācijas aģentūras paziņojumā. Izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatēts, ka vairāki V.Kargina un V.Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas nav bijušas precīzas un patiesas.

Celtās prasības ietvaros abas prasītājas vēršas pret V.Karginu un V.Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu saistībā ar noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto V.Kargina un V.Krasovicka atbildību par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī. Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē uz 2008.gada 31.oktobri, bija vismaz par 82 milj. Ls lielāki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kargins un Krasovickis: Prasības sagatavošana tiesai Parex bankai izmaksājusi apmēram pusmiljonu latu

Nozare.lv, 06.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pēkšņo vēršanos tiesā tieši pašlaik varam izskaidrot tikai un vienīgi ar pašreizējiem politiskajiem procesiem valstī un priekšvēlēšanu populismu, biznesa portālam Nozare.lv norādīja bankas bijušie vairākuma akcionāri un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis.

Parex bankas, viņuprāt, nepamatotās prasības sagatavošanai, visticamāk, esot iztērēts apmēram pusmiljons latu. «Tā ir nauda, kas ir ieguldīta tukšā konfrontācijā, nevis ienākumu veicināšanā. Ja paskaitītu tos finanšu resursus, kas tiek izsaimniekoti dažādiem konsultantiem, pētījumiem, advokātiem, auditiem u.c., kam nav nekādas saistības ar biznesu, uzreiz varētu secināt, ka šādi saimniekot var tikai valsts uzņēmums, nevis privāts investors, kuram ir biznesa mērķi,» ar sava preses pārstāvja Sergeja Bardovska starpniecību savu vērtējumu sniedza Kargins un Krasovickis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais AS Parex banka akcionārs Viktors Krasovickis Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniedzis AS "Reverta" maksātnespējas pieteikumu, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 11.novembrī. Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 11.novembrī. Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, maksātnespējas procesa lietu 26.novembrī plkst.14 vērtēs tiesnesis Didzis Melbārdis.

Revertas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa aģentūrai LETA norādīja, ka Reverta līdz šim ir pildījusi un pilda visas savas līgumiskās un likumiskās saistības, tādēļ šāda pieteikuma iesniegšana ir absurda un nepamatota, un Revertas valde jau pašreiz veic visas nepieciešamās darbības, lai to pierādītu. Jāuzsver, ka saskaņā ar Krimināllikuma 214.pantu par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu draud kriminālatbildība, rezumēja Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No avotiem Starptautiskajā valūtas fondā Nekā personīga uzzināja, ka pastāv prasība V. Karginam un V. Krasovickim atņemt amatus bankā. Pēc fonda amatpersonu domām, viņiem abiem ir jāatbild par situāciju bankā.

Savukārt kā atbildes soli Parex esot veicinājuši baumas par to, ka Valūtas fonds Latvijas valstij pieprasa devalvēt latu, cenšoties starptautisko organizāciju diskreditēt. Tomēr vislielākās problēmas valūtas fondam sagādājot zemais Finanšu ministrijas amatpersonu kompetences līmenis. Lai lauksaimniekam mehanizatoram Atim Slakterim un juristam Mārtiņam Bičevskim izskaidrotu ekonomikas pamatus, esot nepieciešams pārāk ilgs laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs gadus ilgušas intensīvas izpētes starptautiska pētnieku komanda izveidojusi pasaulē pirmo "kibernoziedzības indeksu", kurā norādīti pasaules galvenie kibernoziedzības centri, sarindojot nozīmīgākos kibernoziedzības avotus valstu līmenī, un sarakstā iekļauta arī Latvija.

Akadēmiskajā žurnālā "PLOS ONE" publicētais indekss rāda, ka salīdzinoši neliels skaits valstu rada vislielākos kibernoziedzības draudus. Saraksta augšgalā ir Krievija, tai seko Ukraina, Ķīna, ASV, Nigērija, Rumānija, Ziemeļkoreja, Lielbritānija, Brazīlija un Indija. Otrajā desmitniekā ir Irāna, Baltkrievija, Gana, Dienvidāfrika, Moldova, Izraēla, Polija, Vācija un Nīderlande un saraksta pēdējā - 20.vietā - ir Latvija.

Dati, kas ir indeksa pamatā, tika iegūti, aptaujājot 92 vadošos kibernoziedzības ekspertus no visas pasaules, kuri nodarbojas ar kibernoziedzības izlūkdatu vākšanu un izmeklēšanu. Aptaujā ekspertiem tika lūgts apsvērt piecas galvenās kibernoziedzības kategorijas, norādīt valstis, kuras, viņuprāt, ir nozīmīgākie avoti katram šim kibernoziedzības veidam, un pēc tam sarindot katru valsti pēc tās kibernoziedznieku ietekmes, profesionalitātes un tehniskās kvalifikācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc diviem Krimināllikuma pantiem - krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc šiem pantiem apsūdzības uzrādītas Šķēlem.

Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apmērā.

Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kamēr Grieķijas bankrota rēgs klīst pa Eiropu, grieķi savās problēmās vaino «ļaunos spēkus»

Jānis Rancāns, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas iedzīvotāji valsts finanšu nedienās vaino ārpasauli, nevis pieņem to, ka ar viņu valsti kaut kas nav kārtībā un ir nepieciešamas «rūgtas zāles» tās ārstēšanai, raksta Reuters.

«Vienkāršie cilvēki nesaprot situācijas nopietnību, ne tikai Grieķijā, bet arī visā pasaulē,» norāda HIS Global Insight analītiķi. Vardarbīgi protesti pret valdības taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai valsts saņemtu starptautisko finanšu palīdzību, tiek apvienoti ar politiskiem cīniņiem, kas spēcīgi baida starptautiskos tirgus.

Grieķijas sabiedrība pilnībā neatver situācijas dramatismu, kas liek investoriem bažīties par to, ka politiskās ķildas un opozīcija taupības pasākumiem var likt valstij bankrotēt. Kamēr tādas valstis kā Latvija, kas pieņēma «Starptautiskā Valūtas fonda zāles», īsu brīdi mocijās, bet tagad jau sāk atgūties, Grieķija aizvien vairāk sāk atgādināt Argentīnu, kas bankrotēja 2001. gadā un joprojām ir «izmesta» no finanšu tirgiem, secina aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čarlijs un Oksana Ksenija Šmiti — Tatjanas Karginas advokāti, sagatavojuši pieteikumu policijā un prasību tiesā pret Tatjanu Karginu, šodien 2.jūnijā raksta Saldā Dzīve.

Saldā Dzīve norāda, ka „Ir palikuši sarunu ieraksti, ko Čarlijs izdarījis, paklausot kolēģiem. Kā noprotams, Kargina palikusi parādā vēl daudziem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Neizlemj par valsts nodevu AS Swedbank strīdā ar Karginu

LETA, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa (AT) šodien vēl neizlēma par to, vai AS Swedbank būs jāmaksā 2585 latu valsts nodeva par apelācijas sūdzības iesniegšanu strīdā ar bijušā AS Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirto sievu Tatjanu Karginu par vairākiem līgumiem.

Kargina tiesā bija apstrīdējusi divus ar Swedbank noslēgtās vienošanās punktus par viņas mātei Elvīrai Iņušovai savulaik piederējušajam patlaban maksātnespējīgajam uzņēmumam SIA Imperius izsniegtā galvojuma atmaksas kārtību. Rīgas apgabaltiesa 30.janvārī apmierināja Karginas prasību par vienošanās un galvojuma līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem, bet izbeidza tiesvedību prasības daļā, kas attiecas uz savulaik slēgtā galvojuma līguma atsevišķiem punktiem.

Swedbank par šo spriedumu iesniedza apelācijas sūdzību, taču Rīgas apgabaltiesa 6.martā to atstāja bez virzības līdz 12.aprīlim, lai banka iesniegtu apliecinājumu 2585 latu valsts nodevas samaksai. Šo apgabaltiesas lēmumu banka apstrīdēja AT, kas rakstveida procesā sūdzību bija paredzējusi skatīt šodien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tiesa liek Swedbank maksāt 2500 latu nodevu strīdā ar Karginu

LETA, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Swedbank būs jāmaksā 2585 latu valsts nodeva par apelācijas sūdzības iesniegšanu strīdā ar bijušā AS Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirto sievu Tatjanu Karginu par vairākiem līgumiem. To paredz Augstākās tiesas (AT) lēmums, kurā banka apstrīdēja Rīgas apgabaltiesas uzdevumu šo nodevu samaksāt.

Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT atstājusi spēkā Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru 6.martā bez virzības atstāta Swedbank apelācijas sūdzība, lai banka iesniegtu apliecinājumu 2585 latu valsts nodevas samaksai. AT lēmums nav pārsūdzams.

T. Kargina tiesā bija apstrīdējusi divus ar Swedbank noslēgtās vienošanās punktus par viņas mātei Elvīrai Iņušovai savulaik piederējušajam patlaban maksātnespējīgajam uzņēmumam SIA Imperius izsniegtā galvojuma atmaksas kārtību. Rīgas apgabaltiesa 30. janvārī apmierināja T. Karginas prasību par vienošanās un galvojuma līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem, bet izbeidza tiesvedību prasības daļā, kas attiecas uz savulaik slēgtā galvojuma līguma atsevišķiem punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu no Latvijas bagātākajām sievietēm - Parex bankas prezidenta Valērija Kargina bijušo sievu - Tatjanu Karginu un viņas māti Elvīru Iņušovu. Tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam 100. pants apstiprināja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Db.lv jau ziņoja, ka saistībā ar maksātnespējīgās SIA Imperius dalībnieču T. Karginas un E. Iņušovas veiktajām darbībām tika ierosināts kriminālprocess, kurā abas minētās sievietes bija aizdomās turamo statusā. Kriminālprocess ierosināts pēc cita Imperius dalībnieka – Andreja Kalēja, kurš procesā atzīts par cietušo, iesnieguma.

T. Kargina nekādus komentārus par situāciju sniegt nevēlējās.

Rīgas tiesu apgabala prokuratūra saņēmusi policijas ierosinājumu un lems par kriminālvajāšanas uzsākšanu, Db uzzināja no Ģenerālprokuratūras preses sekretāra Andreja Vaska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa attaisno Tatjanu Karginu

Elīna Pankovska, 30.01.2012

Bijušā AS Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirtā sieva Tatjana Kargina un viņas māte Elvīra Iņušova.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa attaisnojusi bijušo a/s Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirto sievu Tatjanu Karginu un viņas māti Elvīru Iņušovu.

Jāatgādina, ka prokurors Eduards Bartkevičs lūdza Rīgas apgabaltiesu T. Karginai piemērot piecu gadu un sešu mēnešu reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu par labu A. Kalējam. Savukārt viņas mātei Elvīrai Iņušovai piecu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu. Jāatgādina, ka prokurors T. Karginai grozīja sākotnējo apsūdzību un atbrīvoja viņu no apsūdzības par dokumentu viltošanu. Aizstāvības advokāti lūdza tiesu attaisnot apsūdzētās.

Krimināllietas pamatā ir abām uzņēmējām uzrādītā apsūdzība par iespējamu SIA Imperius pamatkapitāla nelikumīgu palielināšanu ar nolūku iegūt kontrolpaketi vairākus miljonus latu vērtajā SIA Imperius, izspiežot no tā Andreju Kalēju, kuram piederēja 50 uzņēmuma kapitāldaļas. Viņš šajā lietā atzīts par cietušo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatot Aerodium līdzīpašnieka Ivara Beitāna un Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora Andra Ozola strīda sekas, ir pamats satraukumam par uzņēmējdarbības vidi kopumā.

Šobrīd no sešus gadus ilgās tiesāšanās pāri ir palikusi tikai krimināllieta pret Ivaru Beitānu, un tā var kļūt par precedentu, ka uzņēmējs tiek krimināli sodīts par uzņēmējdarbību.

Īsumā – 2008. gadā ar Aerodium saistītais uzņēmums Gaisa Sporta sertifikācijas centrs (GSSC) saņem LIAA sniegto ES un valsts atbalstu Jelgavas gaisa tuneļa būvniecībai – aptuveni divus miljonus eiro. 2011. gadā LIAA pieprasa naudu atpakaļ, jo finanšu sasniegumi ir tālu no prognozēm, kas izdarītas pirms krīzes. Augstākajā tiesā pierāda, ka maksātnespējīga uzņēmuma dalībniekiem divi miljoni nav jāatmaksā.

Tas nav mainījis Ozola nostāju, ka Beitānam jāpiedzīvo sods par paveikto, – par to, ka valsts nav saņēmusi atpakaļ naudu, ko piešķīra kā atbalstu GSSC. Varēja taču pagaidīt ar biznesa rezultātiem, bet negaidīja. Tuneli pārdeva izsolē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnā tiesā lielākos bankas krāpniekus, ziņo Financial Times.

Prokurors tiesas zālē norādīja, ka bijušais Canton Properties priekšsēdētājs Vangs Šengs (Wang Sheng) ieguvis 702 miljonus USD nelegālu aizdevumu no Valsts kontrolētās bankas Bank of Communications.

Viņš arī norādīja, ka V. Šengs kopā ar kompānijas BoComm prezidentu Lī Čangmingu (Liu Changming) bija galvenie aizdevuma organizētāji, bet nauda tā arī līdz Canton Properties kompānijas «maciņam» nav nonākusi. Pie kam prokurors uzsvēra, ka aizdevums tika organizēts nepaziņojot kompānijas akcionāriem.

Jāatzīmē, ka no abiem diviem censoņiem tiesas zālē pagaidām ir tikai V. Šengs, jo brīdi, kad varas iestādes sāka izmeklēšanu 2007. gadā L. Čangmings pameta valsti un vēl šobrīd ir izsludināts Interpola meklēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex Vācijā tiesvedība par krāpšanu

, 23.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret nu jau bijušo Parex bankas Vācijas pārvaldnieci Signi Kalniņu un viņas vietnieci Gunitu Šķēli Vācijā ir sākts kriminālprocess par krāpšanu, vēsta raidījums Latvijas Televīzijas raidījumu De facto. Šai informācijai gūts apstiprinājums Berlīnes prokuratūrā.

Raidījums šovakar vēstīja, ka krāpšana, visticamāk, saistīta ar maldinošu ziņu iesniegšanu tiesai, lai varētu panākt trīs darbinieku atlaišanu no bankas Minhenes filiāles.

Lai pamatotu darbinieku atlaišanu, kas Vācijas likumdošanas dēļ ir darba devējam sarežģīts process, Parex banka rakstiskā izziņā tiesai norādījusi, ka Minhenes filiāle klientiem ir slēgta, lai gan tā esot bijusi atvērta un tajā pieņemti darbā jauni darbinieki atlaisto vietā - tā raidījumam norāda bijušais Parex bankas Minhenes filiāles vadītājs Roberts Putnis.

Parex bankas prezidents Nils Melngailis intervijā raidījumam De facto noliedz, ka būtu notikusi kāda krāpšana vai dokumentu viltošana. Vaicāts, vai bankā veikta iekšējā izmeklēšana, Melngailis atbild noliedzoši. Gadījumu esot izvērtējuši valdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijai jākļūst par bezskaidras naudas valsti

Jeļena Buraja, AS Rietumu Banka valdes priekšsēdētāja, 19.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) faktiskajās cenās 2022. gadā bija 39.08 miljardi eiro. Tas raksturo Latvijas ekonomikas lielumu. Savukārt Latvijas ēnu ekonomikas lielums, saskaņā ar Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā (SSE Riga) Ēnu ekonomikas indeksa pētījumu, pērn bija 26.5% no IKP. Pie tam, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā turpina augt – 2016. gadā tas bija 20.7%.

Kā viens no biežāk minētiem ēnu ekonomikas cēloņiem Latvijā tiek minēts nedeklarētie skaidras naudas darījumi. Pie ēnu ekonomikas īpatsvara 26.5% apmērā, tas monetārā izteiksmē ir 10.36 miljardi eiro. Šī ir naudas masa, kas paliek ārpus Latvijas nodokļu sistēmas administrācijas uzraudzības. Tā rezultātā nesaņemtie nodokļu ieņēmumi valsts budžetā pie efektīvas nodokļu likmes 20% (IIN, UIN, kapitāla pieauguma nodoklis ir 20%, bet PVN – 21%) ik gadu sastāda vismaz ap diviem miljardiem eiro. Šī summa būtu svarīgs pienesums Latvijas kopbudžetam, lai varētu samazināt budžeta deficītu, Latvijas ārējo parādu un papildus iegūtu līdzekļus aizsardzības, veselības, izglītības un citu nozaru stiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru