Citas ziņas

Ventspils koģenerācijas stacijas projektā vienošanos nepanāk

Vēsma Lēvalde, 31.03.2010

Jaunākais izdevums

SIA Ventspils energo akcionāri sapulcē nav vienojušies par projekta finansēšanas modeli. Ventspils pašvaldība aicina Stadtwerke Flensburg GmbH nekavējoties sākt pildīt savas saistības.

Paziņojumā presei Ventspils pilsētas dome uzsver, ka nav šī projekta īstenotāja – atbilstoši EK 2006.gada 25.augusta Kohēzijas fonda atbalsta lēmumam par Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta īstenošanu atbildīgā iestāde ir SIA Ventspils energo. Ventspils pilsēta esot tikai projekta īstenošanas vieta, tādēļ Ventspils pilsētas domes ieguldījums projektā ir zeme un esošā katlu māja, kā arī Kohēzijas fonda atbalsta lēmums.

Ventspils pilsētas dome jau 2006.gadā nodrošināja Kohēzijas fonda atbalsta lēmumu par 34,6 miljonu eiro dāvinājuma piešķiršanu TEC projektam. Lai kvalitatīvi īstenotu TEC būvniecību, kas ir pietiekami sarežģīts un Latvijā nebijis projekts, tika izsludināts atklāts starptautisks konkurss par stratēģiskā investora piesaisti. Konkursa noteikumi paredzēja to, ka Ventspils pilsētas dome nesniedz galvojumus projekta īstenošanai un projekta stratēģiskajam investoram jābūt pieredzei līdzīgu projektu īstenošanā. Savukārt pašreiz vācu puse prasot pašvaldības finanšu garantijas aizdevumam, ko pašvaldība nevarot sniegt, Db skaidroja Ventspils domē.

Db jau rakstīja, ka konflikts starp akcionāriem kavē projekta realizāciju, un Finanšu ministrija aicināja nekavēt ES naudas apgūšanu. Akcionāru sapulce mēģināja konfliktu risināt 30. martā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz aizdomām par iespējamu atsevišķu komersantu negodprātīgu rīcību ar piešķirtajām atļaujām ražot elektroenerģiju koģenerācijā, Ekonomikas ministrija (EM) veiks gan pieslēguma atļauju izsniegšanas kārtības, gan obligātās iepirkuma komponentes (OIK) saņēmēju auditu, informē ministrijā.

Lai valsts atbalsts elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijā būtu caurspīdīgs un bez krāpniecības iespējām, EM izstrādā grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, kā arī gatavo priekšlikumus iesniegšanai Ministru prezidentam tuvāko desmit dienu laikā.

«Situācija ar elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā, kāda tā ir patlaban, attīstījusies kopš 2009. gada, un to ietekmējuši daudzi faktori un politiskas izšķiršanās. Ja aizdomas par krāpniecības mēģinājumu apstiprināsies, šis būs kliedzošs gadījums, kad uzņēmēji ļaunprātīgi izmanto normatīvo bāzi savtīgās interesēs, pakļauj aizdomām visu nozari, liek apšaubīt valsts atbalsta piešķiršanas godprātību un smagi iedragā sabiedrības uzticību valsts pārvaldes rīcībai. Tāpēc Ekonomikas ministrija uzņemas atbildību un, iesaistot līdzatbildīgās institūcijas, izstrādā tādu risinājumu kompleksu, kas sabiedrības interesēs fundamentāli sakārtos nozari, izslēdzot krāpniecības iespējas un padarot valsts atbalsta saņemšanu caurspīdīgu,» uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils dome apvainojusies par Stadtwerke Flensburg izteikumiem

Vēsma Lēvalde, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils pilsētas dome noraida apgalvojumu, ka tā 30.martā notikušajā SIA Ventspils energo dalībnieku sapulcē būtu bloķējusi lēmuma pieņemšanu par TEC būvniecību.

Tieši pretēji, sapulcē Ventspils pilsētas dome balsoja par SIA Ventspils energo dalībnieku sapulces lēmumu, kas apstiprināja SIA Ventspils energo valdes tiesības izmantot līdz 200 tūkstošiem eiro finansējuma piesaistes izdevumu segšanai ES Kohēzijas fonda projekta Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstība vajadzībām, lai novērstu trūkumus stratēģiskā investora piedāvātajā projekta finansējuma modelī, kas diemžēl nevar nodrošināt nekavējošu projekta īstenošanu, norāda Ventspils dome savā pziņojumā.

SIA Ventspils energo valdes priekšsēdētājam Ginteram Gersam esošo pilnvaru ietvaros neesot liegts turpināt sarunas ar bankām, gluži otrādi – tas ir viņa pienākums turpināt sarunas ar Nordea banku, lai nodrošinātu nepieciešamās korekcijas finansēšanas piedāvājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Futbols» par TEC projektu Ventspilī turpinās

Vēsma Lēvalde, 19.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Eiropas naudas apguve ir apdraudēta, starp SIA Ventspils Energo dalībniekiem - Stadtwerke Flensburg GmbH un Ventspils domi - nav rasta saskaņa.

Ventspils Energo līdzīpašniece Stadtwerke Flensburg GmbH paziņojumā presei izsaka bažas, ka pašvaldība vēlas no projekta izstāties. Savas bažas Vācijas kapitāla uzņēmuma vadība pamato ar 6. maijā Ventspils pašvaldības izsludināto konkursu par konsultanta piesaistīšanu, lai esošās mazuta katlu mājas renovētu un piemērotu videi draudzīgākam kurināmajam.

«Mēs nevaram saprast, kādēļ Ventspils vēlas ieguldīt līdzekļus pilnībā novecojušās iekārtās. Vēlākais, 2013. gada beigās sāks darboties jaunās iekārtas. Ekonomiski un tehniski mēs nevaram izprast jēgu.

Mēs neticam, ka īsi pirms TEC projekta faktiskās realizācijas uzsākšanas Ventspils veiks tik krasu pavērsienu pilsētas siltuma un elektroenerģijas apgādes attīstībā. Taču mēs arī nespējam racionāli izskaidrot šādu rīcību,» pauž Stadtwerke Flensburg GmbH pārstāvis Tomas Bēlers. Savukārt Ventspils pašvaldība ironiski aicina Stadtwerke Flensburg GmbH koncentrēties sekmīgai TEC projekta īstenošanai, nevis izplatīt paziņojumus presei. «Kārtējo reizi nav izpildīts LR Finanšu ministrijas aicinājums līdz šā gada 14.maijam iesniegt pamatotu projekta realizēšanas shēmu,» Stadtwerke Flensburg GmbH paziņojumu komentē Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Decembra sākumā atrasti jau astoņi biogāzes projektu būvnieki

Gunta Kursiša, 07.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra pirmo sešu dienu laikā, no 1. decembra līdz 7. decembra pusdienlaikam, noslēgti astoņi iepirkumu konkursi par biogāzes un koģenerācijas staciju būvi. Visi konkursi par biogāzes staciju būvniecību noslēgti šīs nedēļas divu ar pusi dienu laikā, liecina informācija Iepirkumu uzrausdzības (IUB) mājas lapā.

SIA Bio-Partner par biogāzes un koģenerācijas stacijas izveides darbu veicēju no trijiem pretendentiem noteikusi SIA Ecogen, kas piedāvājusi līgumcenu 2,015 miljonus eiro.

Ventspils novadā reģistrētā SIA Bio-T biogāzes ražotnes un koģenerācijas stacijas būvniecības darbus un tehnoloģisko iekārtu piegādi iepirkumu konkursa rezultātā uzticējusi SIA Host Energo. Host Energo piedāvātā līgumcena ir 2,840 miljonus eiro.

Šā gada novembrī Ķekavas novadā dibinātā SIA Kalna Dambrāni Energo biogāzes koģenerācijas stacijas kompleksu ar 0,5 MW elektroenerģijas jaudu plāno izbūvēt par aptuveni 2,645 miljoniem eiro. Iepikumu konkursā no diviem pretendentiem uzvarējis Vācijas uzņēmums Biogas Nord Anlagenbau.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šodien, 26. oktobrī, pieņēmis lēmumu par projekta Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstība, kas plašāk pazīstams kā Ventspils TEC projekts, pārtraukšanu.

Db.lv jau vairākkārt rakstīja, ka projekts paredzēja izbūvēt ar oglēm un nelielu koksnes šķeldu piejaukumu (līdz 15%) kurināmu koģenerācijas staciju ar siltumenerģijas jaudu 40MW un elektroenerģijas jaudu 20MW Ventas labajā krastā un savienot abu Ventas krastu siltumapgādes sistēmas ar saistvadu zem Ventas upes. 2007.gadā starptautiska konkursa rezultātā projektam tika piesaistīts stratēģiskais partneris – privātais investors Vācijas uzņēmums Stadtwerke Flensburg GmbH, kuram tika nodota SIA Ventspils energo vadība. Jaunajai koģenerācijas stacijai siltuma un elektroenerģijas ražošana bija jāuzsāk šā gada oktobrī. Lai gan SIA Ventspils energo privātā investora piesaistes konkurss paredzēja, ka projekta īstenošanai nepieciešamos kredītus piesaistīs privātais investors, vācu partneris pieprasīja Ventspils domes galvojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ventspils TEC būvētāji aicina neatteikties no projekta

Jana Gavare, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atteikšanās no Kohēzijas fonda līdzekļiem Ventspils TEC celtniecībai būtu zaudējums Latvijai, uzskata SIA Ventspils ENERGO dalībnieks Stadtwerke Flensburg GmbH, kas vērsies Finanšu ministrijā ar aicinājumu uzsākt sarunas ar Eiropas Savienību.

Finanšu ministrija nolēmusi nodot izskatīšanai jautājumu par Kohēzijas fonda līdzekļu 34,6 miljonu eiro atdošanu atpakaļ Eiropas Savienībai. FM jau iepriekš ir paudusi bažas, ka esošais projekta partneris nespēj mobilizēt resursus projekta pabeigšanai, jo līdz šim nav saņemts reālistisks rīcības plāns. Stadtwerke Flensburg GmbH aicina uzsākt sarunas ar ES par iespējamo īstermiņa projekta izpildi ar mērķi saglabāt vismaz projekta daļas finansējumu.

Stadtwerke Flensburg GmbH ir pārliecināta par projekta ekonomisko izdevīgumu un ir aicinājusi Finanšu ministriju sarunās ar ES pārliecināties par to, vai projekta daļa – 1,5 km garu saistvada zem Ventas upes izveide starp siltumtīkliem – varētu būt finansēta no Kohēzijas fonda līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Panāk daļēju vienošanos Ventspils TEC lietā

Vēsma Lēvalde, 21.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ventspils Energo dalībnieku sapulcē vienbalsīgi pieņemts lēmums par nosacījumiem līgumiem ar celtniecības pakalpojumu sniedzējiem plānotajai Ventspils TEC.

Dalībnieki atzinuši, ka, lai sekmētu projekta ieviešanu, ir steidzami nepieciešams uzsākt būvniecību visās projekta Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta daļās ar nosacījumu, ka līgumi ar būvniekiem stājas spēkā tikai pēc tam, kad ir parakstīti līgumi ar finansētājiem par pilnu projektam nepieciešamā finansējuma pieejamību un izpildīti pielīgtie finansējuma izmaksas priekšnoteikumi.

DB jau vairākkārt rakstīja, ka abi SIA Ventspils Energo dalībnieki – Ventspils pilsētas dome un stratēģiskais vācu investors Stadtwerke Flensburg GmbH - ilgstoši nespēj vienoties par galvojumu finansējuma piesaistei no bankas, riskējot pazaudēt piešķirto ES struktūrfondu atbalstu projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sāk vērtēt Durbes vēja parka ietekmi uz vidi

Vēsma Lēvalde, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Durbes novadā notikusi pirmā sabiedriskās apspriešanas sanāksme, uzsākot vērtēt 30 vēja ģeneratoru parka būvniecības ietekmi uz vidi.

Paredzētās darbības ierosinātājs ir SIA Green energo, informē Durbes novada pašvaldība. Ietekmes uz vidi novērtējums nepieciešams, jo parka tuvumā atrodas 47 viensētas, no kurām 10 viensētās sagaidāma trokšņa robežas pārsniegšana naktīs, turklāt vairākas viensētas pakļautas ēnu ietekmei vairāk nekā 50 stundas gadā, norādīts Vides pārraudzības valsts biroja lēmumā. Lēmums atzīmē arī iecerētā vēja parka kumulatīvo ietekmi ar jau esošo Grobiņas vēja parku un iespējamo ornitofaunas pārstāvju klātbūtni parka teritorijā. Parks iecerēts aptuveni divu kilometru attālumā no Grobiņas vēja parka, pie Liepājas - Rīgas un Grobiņas - Ventspils šosejas krustojuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izvirza ultimātu Ventspils siltumapgādes projekta investoram

Vēsma Lēvalde, 31.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija un Vides ministrija dod divas nedēļas laika stratēģiskajam investoram Stadtwerke Flensburg GmbH iesniegt konkrētu rīcības plānu Ventspils siltumapgādes attīstības projekta realizācijai.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji 31.martā ir tikušies ar Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta realizētajiem, SIA Ventspils energo dalībniekiem - Ventspils pilsētas domi un Vācijas uzņēmumu Stadtwerke Flensburg GmbH, īpašā ārkārtas sanāksmē, ko organizēja atbildīgā starpniekinstitūcija Vides ministrija. Tā kā sarunās nekāds progress nav panākts, nav iesniegts arī skaidrs plāns, kā finansēt un praktiski īstenot projektu noteiktos termiņos atbilstoši EK lēmumam, FM un Vides ministrija stratēģiskajam investoram ir devušas divas nedēļas laika, lai iesniegtu ministrijās oficiālu priekšlikumu par projekta finansiālo un tehnisko realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina Lembergu garantēt siltumtarifus ar demisiju

Vēsma Lēvalde, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils siltumenerģijas patērētājiem var nākotnē būtiski palielināties siltumenerģijas izmaksas, kuru segšanai būs nepieciešams palielināt siltumenerģijas tarifus vai zaudējumus nāksies segt no Ventspils pilsēta budžeta, ja turpināsies neskaidrā situācija ar Ventspils TEC projekta realizāciju.

Tā uzskata Ventspils domes opozīcijas deputāti Vladislavs Šafranskis (SC) un Ivars Landmanis (Vienotība), kuri izplatījuši paziņojumu saistībā ar konfliktsituāciju, kas izveidojusies starp SIA Ventspils energo akcionāriem - Ventspils pašvaldību un Stadtwerke Flensburg GmbH. Opozīcijas deputāti uzsver, ka atbildība par situāciju jāuzņemas partijai Latvijai un Ventspilij, jo Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti 2010. gada 15.aprīlī ar vēstules starpniecību vērsušies pie TEC projektā iesaistītām pusēm, tai skaitā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ar prasību sasaukt ārkārtas Ventspils pilsētas domes sēdi, lūdzot iepazīstināt deputātus ar Ventspils TEC projekta īstenošanas gaitu no šī projekta pašiem pirmsākumiem. Tomēr A. Lembergs to nav izdarījis, tāpēc opozīcija aicina viņa pārstāvēto partiju uzņemties atbildību un jau tagad publiski paziņot, ka domstarpības TEC projekta realizēšanā nekādi neiespaidos Ventspils siltumenerģijas tarifus un Ventspils pilsētas domes budžetu tuvākajos gados, garantējot to ar partijas pārstāvju demisiju šīs garantijas neizpildes gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils domes opozīcija pieprasa glābt Eiropas finansējumu siltumapgādei

Vēsma Lēvalde, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils domes opozīcija pieprasījusi sasaukt domes sēdi, lai apspriestu iespējas saglabāt Kohēzijas fonda finansējumu Ventspils koģenerācijas stacijas projektam.

Ventspils pilsētas domes deputāti Vladislavs Šafranskis, Aleksandrs Mirvis, Jeļena Garbuzova (SC) un Ivars Landmanis (Apvienotais saraksts) nosūtījuši Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam, Ventspils pilsētas domes Vispārējai nodaļai iesniegumu Par siltumapgādi Ventspilī.

Deputāti cer, ka Ventspils pilsētas domes sēde tiks sasaukta un ka tajā piedalīsies Vācijas uzņēmuma Stadtwerke Flensburg GmbH, SIA Ventspils Energo, Ministru kabineta, par Kohēzijas fonda finansējuma piesaisti Ventspils TEC projekta atbildīgo ministriju, Reģionālās Attīstības un Pašvaldības lietu ministrijas un Valsts Kontroles pārstāvji. Sēdē, viņuprāt, būtu jāmeklēi risinājumi, kā saglābt strupceļā iestigušo projektu un ko darīt, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu koģenerācijas stacijas projekta realizāciju, vienlaikus neapdraudot Kohēzijas fonda finansējuma piesaisti 34,6 milj. eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Aicina nekavēt TEC būvniecību Ventspilī

Aisma Orupe, 30.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija aicina nekavējoties sākt Ventspils siltumapgādes attīstības projektu, lai nezaudētu Kohēzijas fonda finansējumu.

DB jau rakstīja, ka ogļu TEC būvniecības īstenošana ir iestrēgusi abu projektā iesaistīto pušu konflikta dēļ. Ventspils dome uzskata, ka vācu uzņēmuma Stadwerke Flensburg GmbH projekta finansējuma modelis nevar nodrošināt sekmīgu projekta īstenošanu, bet vācu puse pārmet ventspilniekiem kavēšanu.

Finanšu ministrija mudina visas Ventspils TEC būvniecības projektā iesaistītās puses – Ventspils pilsētas domi un privātos partnerus, esošo un potenciālo – nekavējoties rast saprātīgu kompromisu, lai atsāktu 2004.-2006.gada plānošanas perioda Kohēzijas fonda (KF) projekta īstenošanu un uzsāktu reālus būvniecības darbus jau šajā sezonā. Pretējā gadījumā tiek nopietni apdraudēta iespēja saņemt KF atbalstu 34,6 miljonu eiro apmērā. Ministrija uzskata, ka ir atbalstāms jebkurš praktiski īstenojams risinājums, lai projektu pabeigtu līdz 2011.gada 31.decembrim, un par to ir informēta arī Eiropas Komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izgāžas 90 miljonus vērtais Ventspils TEC projekts

Vēsma Lēvalde, 27.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija atzīst, ka Ventspils TEC projektam paredzēto Kohēzijas fonda finansējumu - 34,6 miljonus eiro, nav iespējams apgūt laikā un gatavojas rosināt pārtraukt projekta realizāciju.

Ventspils dome saņēmusi ministrijas sūtītu vēstuli, kurā ministrija brīdina par to, ka plāno informēt Ministru kabinetu ar priekšlikumu pārtraukt Projekta realizāciju. Ventspils pilsētas dome uzskata, ka šāds Finanšu ministrijas secinājums ir likumsakarīgs rezultāts vācu partnera Stadtwerke Flensburg GmbH (SWF) nespējai nodrošināt projektam nepieciešamo finansējumu. Db.lv jau vairākkārt rakstīja, ka vācu puse, vēlāk arī Finanšu ministrija un Valsts kase prasīja Ventspils domes galvojumu bankas aizņēmumam, savukārt dome atteicās galvojumu izsniegt.

Ventspils pilsētas dome pauž bažas, «/../ vai tik apjomīga valsts nozīmes projekta bremzēšana no valsts institūciju puses nav jāvērtē kā diskriminējoša, salīdzinot ar citiem gadījumiem, piemēram, a/s Liepājas metalurgs, kam galvojumu ir sniegusi valsts». Projekta investīciju apjomi tika lēsti 90 miljonu eiro apmērā, no kuriem 34 miljonus eiro bija plānots saņemt kā ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Projekta īstenotājs ir kopuzņēmums SIA Ventspils ENERGO, kurā 51% kapitāla daļu pieder Ventspils pilsētas domei, bet 49% kapitāla daļu pieder Stadtwerke Flensburg GmbH.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atjaunīgo energoresursu ražotājiem nosaka iekšējās peļņas normu 9% apmērā

LETA, 05.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu noteikt iekšējās peļņas normu 9% apmērā tiem komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunīgajiem energoresursiem (AER) vai augstas efektivitātes koģenerācijā, lai novērstu līdz šim īstenoto komersantu pārsubsidāciju jeb nesamērīgi lielu atbalstu.

EM skaidro - ja konkrētās elektrostacijas iekšējās peļņas norma būs virs 9%, tad ministrija, izmantojot cenas korekcijas koeficientu, samazinās attiecīgajai elektrostacijai izmaksājamo obligātā iepirkuma summu.

Valdība šodien atbalstīja noteikumus par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, un noteikumus par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot AER, un cenu noteikšanas kārtību. Abos noteikumos paredzētas izmaiņas esošajos atbalsta nosacījumos komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no AER un augstas efektivitātes koģenerācijā.

EM ieskatā, iekšējās peļņas normas ieviešana sniegs iespēju salīdzināt atdevi no dažādiem elektrostaciju projektiem visā atbalsta periodā. Papildus tam šī metode ļaus veikt izvērtējumu par dažādu vienas tehnoloģijas elektrostaciju ražošanas izmaksām un modelēt nākotnes projekcijas attiecībā uz šādu elektrostaciju attīstības iespējām pēc atbalsta perioda beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmei neatbilst regulējums, kas obligātā iepirkumā biogāzes elektrostacijām nosaka konkrētas prasības enerģijas ražošanas lietderībai un lietderīgai siltumenerģijas izmantošanai, ceturtdien nolēmusi Satversmes tiesa (ST).

Sūdzību tiesā iesniedza AS "Ziedi JP", SIA "AD Biogāzes stacija", SIA "Bio Future", SIA "Gas Stream", SIA "Conatus BIOenergy", AS "International Investments", SIA "Agro Iecava", SIA "RZS Energo", kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (iepriekš - Latvijas Lauksaimniecības universitāte) pētījumu saimniecība "Vecauce".

Pieteikuma iesniedzēji ražo elektroenerģiju koģenerācijas procesā, izmantojot biogāzi. To tiesības piedalīties obligātajā iepirkumā ir saistītas ar "Noteikumiem par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, kā arī par cenu noteikšanas kārtību un uzraudzību" prasību ievērošanu.

Komersanti iebilduši pret konkrētām ar lietderīgās siltumenerģijas nodrošināšanu saistītām prasībām, kā arī pret lietderīgās siltumenerģijas sasaisti ar obligātā iepirkuma apjoma noteikšanu, aprēķinot enerģijas ražošanas lietderības koeficientu. Pēc pieteikuma iesniedzēju ieskata, minētās prasības nav izpildāmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes biznesa forums pulcē uzņēmējus un nozaru ekspertus, lai rastu atbildes uz to, kā būt konkurētspējīgiem, kā strādāt inovatīvi un kā veidot un attīstīt biznesu mūsdienu mainīgajos apstākļos.

Visas dienas garumā apmeklētajiem būs iespēja uzklausīt dažādu nozaru ekspertus, uzdot tiem jautājumus un mijiedarboties ar biznesa līderiem.

Forums norisinās klātienē, Ventspilī, koncertzālē “Latvija” un tiešraidē. Plašāka informācija par pasākumu: www.kurzemesbiznesaforums.lv

PROGRAMMA

11:00 -11:25 Atklāšana.

Pašvaldība un uzņēmējdarbības sadarbība un attīstība

Jānis Vītoliņš, Ventspils valstpilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs

1. DAĻA|SEMINĀRS| 11:00 – 13:20

11:25 – 11:45 UZŅĒMĒJU DUELIS. Inovatīvas ražošanas metodes

Diskusijas moderators – Salvis Roga, Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera valdes priekšsēdētājs

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Likvīdāko vidū daudz finanšu starpnieku

Māris Ķirsons, 13.11.2009

Tieši globālā un lokālā ekonomiskā krīze lika maksimāli ātri un efektīvi izvērtēt uzņēmuma turpmākās attīstības scenārijus, atzīst a/s Ventspils nafta prezidente/valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visaugstāko likviditāti pērn uzrāda uzņēmumi ar samērā nelielu apgrozījumu un nelieliem īstermiņa parādiem. To liecina SIA Lursoft pētījums pēc Uzņēmumu reģistrā pieejamajiem 2008. gada pārskatiem.

Tieši globālā un lokālā ekonomiskā krīze lika maksimāli ātri un efektīvi izvērtēt uzņēmuma turpmākās attīstības scenārijus, atzīst a/s Ventspils nafta prezidente/valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db)Tieši globala un lokala ekonomiska krize lika maksimali atri un efektivi izvertet uznemuma turpmakas attistibas scenarijus, atzist a/s Ventspils nafta prezidente/valdes priekšsedetaja Olga Petersone. (Foto: Vitalijs Stipnieks, Db)«Uzņēmumu likviditāte rāda uzņēmuma spējas segt savas īstermiņa saistības un ideālā gadījumā šim koeficientam būtu jābūt tuvu ciparam 1,» skaidro SIA Lursoft pārstāvis Ainars Brūvelis. Viņš atzīst, ka pašreizējās ekonomiskās lejupslīdes apstākļos likviditāte var strauji sarukt. Tomēr, pēc A. Brūveļa teiktā, pārmērīgi augsta likviditāte rāda to, ka uzņēmuma rīcībā esošie apgrozāmie līdzekļi un krājumi (gatavās produkcijas + izejvielu) ir ļoti lieli un būtiski pārsniedz īstermiņa parādu segšanai nepieciešamo apmēru. Pārmērīgi augsts likviditātes rādītājs vedina domāt par līdzekļu racionālu izmantošanu vai arī par to, ka uzņēmums pārtrauc darbu, atgūst agrāk nesaņemto samaksu no pircējiem un pēc tam lems par tās izlietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Rīgas enerģija policijai lūdz pārbaudīt iespējamu pretlikumīgu vēršanos pret uzņēmumu OIK atļauju skandālā

LETA, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Rīgas enerģija» vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā un Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt pēdējās nedēļās, pēc uzņēmuma pārstāvju domām, nelikumīgo un melīgo vēršanos pret «Rīgas enerģiju» saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļauju skandālu, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

(Pievienots «Nekā personīga» producentes komentārs 8. un 9.rindkopā.)

«Vēršamies pie jums saistībā ar publiski izskanējušām ziņām par »Rīgas enerģijas« it kā pieļautajiem likuma pārkāpumiem. Uzskatām, ka šobrīd notiek aktīva pretlikumīga vēršanās pret uzņēmumu ar mērķi samazināt kompānijas vērtību un trešajām personām pārņemt kontroli pār uzņēmumu. Esam saņēmuši signālus, kas liek tā domāt,» iesniegumu Ģenerālprokuratūrā komentēja «Rīgas enerģijas» valdes priekšsēdētājs Valdis Šaplaks.

Uzņēmuma valde apgalvo, ka guvusi pierādījumus, ka 15.oktobrī TV3 raidījumā «Nekā personīga» demonstrēti video kadri, kuros minētais filmēšanas datums neatbilstot patiesībai, ir sagrozīti, lai apzināti maldinātu sabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ventspils TEC projekts var izkūpēt

Māris Ķirsons, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēta siltuma un pašražotas elektrības vietā Ventspils var dabūt ilgu, dārgu tiesvedību – ja atlikušajās marta dienās uzņēmumu Stadtwerke Flensburg GmbH neizdosies nomainīt pret citu partneri, termoelektrocentrāles būvniecības iecere būs jāaptur, raksta Neatkarīgā.

Flensburgas uzņēmumam pieder 49% daļu speciāli TEC būvniecībai nodibinātajā kopuzņēmumā SIA Ventspils Energo. Galvenais iemesls, kādēļ pašvaldībai nepieciešams partneris, ir finansējuma piesaiste. Kopumā TEC būvniecībai nepieciešami apmēram 114 miljoni eiro, norāda Neatkarīgā.

Tā vietā, lai ar godu izstātos no projekta, savas daļas pārdodot spējīgākam projekta virzītājam – spēcīgai somu kompānijai, ko uzrunājusi Ventspils, vācieši cenšas uzsist savas aiziešanas cenu. Tā varētu svārstīties ap 4,5 miljoniem eiro jeb summu, kas no viņu puses ieguldīta kopuzņēmuma kapitālā. Pēc Neatkarīgās datiem somu un vāciešu sarunas notiek šajās dienās, un to iznākumu ar nepacietību gaida arī valsts institūcijas, kas iesaistītas ES Kohēzijas fonda finansējuma apsaimniekošanā (šim projektam atvēlēts 34,6 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Dinamo otrā sezona bijusi veiksmīga gan apmeklētības un skatītāju attieksmes, gan arī finansiālā ziņā.

Tā intervijā DB apgalvo sezonu veiksmīgi noslēgušā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas Dinamo ģenerāldirektors un valdes loceklis Zigmārs Priede. Viņš arī norāda, ka veiksmīga bijusi arī Dinamo zīmola izmantošana dažādām precēm un jau šovasar sola arī Dinamo alu.

Lieldienu svinībām plāno tērēt līdz 40 latiem

Tirgotāji Lieldienās jau tradicionāli gaida lielākus realizācijas apjomus, tiesa šogad svētki būšot pieticīgāki

Latvija var pazaudēt miljonus

Latvija var zaudēt ap 35 miljoniem eiro Eiropas fondu naudas, jo Ventspils TEC projekta īstenotājas SIA Ventspils energo dalībnieki nav vienojušies par projekta finansēšanas modeli. Finanšu ministrija strīdniekiem dod divas nedēļas laika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Inteliģento inženierrisinājumu kompānija Fima piedāvās «tīrās» telpas

Egons Mudulis, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērķē uz medicīnas un tehnoloģiju jomām; tomēr dzelzceļa projekti arvien veido lielāko daļu kompānijas pasūtījumu

«Esam sākuši piedāvāt tirgū specifiski veidotas telpas, kur speciāli tiek kontrolēts mikroklimats (gaisa tīrība, siltums, mitrums un spiediens), nodrošinot putekļu neesamību un sterilitāti,» uz jauno uzņēmuma produktu sarunā ar Dienas Biznesu norāda inteliģento inženierrisinājumu kompānijas SIA Fima valdes priekšsēdētājs Jānis Vilmanis. Pirms vadīt šo inteliģento inženiertehnisko risinājumu kompāniju, viņš ilgstoši darbojies enerģētikas jomā (JK Energo, Energoremonts Rīga, ABB), taču arī šobrīd projekti esot ļoti līdzīgi.

Ārvalstīs tīro telpu projekti jau tiekot īstenoti. Piemēram, Fimas māteskompānija Lietuvā 2010. gadā ierīkoja bioloģiskās drošības līmeņa laboratoriju, kur tagad iespējams veikt pētījumus, izmantojot molekulārās metodes. Savukārt Viļņas Universitātes Nacionālais fizikas un tehnoloģiju zinātņu centrs būs lielākā tehnoloģiskā ēka Lietuvā, kur Fimas veidotā laboratorija būs vienīgā kaimiņvalstī ar šādu tīrības pakāpi. Latvijā interese par tīrajām telpām varētu būt medicīnas un tehnoloģiju nozaru uzņēmumiem. Šobrīd Fima apmāca vajadzīgos speciālistus darbam Latvijā, «pārnesot» nepieciešamās zināšanas. Saskaņā ar ISO 14644-1 standartu telpu tīrību iedala deviņās klasēs atkarībā no daļiņu koncentrācijas uz 1m3 un daļiņu izmēriem. «T.s. tīrās telpas izmanto arī pārtikas rūpniecībā, farmācijā un medicīnā, bet mūsu gadījumā ir svarīgi, lai nebūtu mehānisko daļiņu,» saka Ventspils elektronikas fabrikas valdes loceklis Ilmārs Osmanis, kura vadītais uzņēmums izmanto tīrās telpas Ventspils augsto tehnoloģiju parkā. Pēc viņa teiktā, kaut arī Latvijā ir kompānijas, kas tīrās telpas piegādā, šis varētu būt labs bizness arī Fimai, ja vien būs labas cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par samazināto subsidētās elektroenerģijas nodokļa likmi ražotājiem var nākties smagi cīnīties

Māris Ķirsons, Sandra Dieziņa, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Normatīvo aktu pretrunu dēļ samazinātā – 5% – subsidētās elektroenerģijas nodokļa likme elektrības ražotājiem no biogāzes var būt grūti izcīnāma un pierādāma

Tādējādi subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likumā paredzētās 5% likmes vietā šiem ražotājiem var nākties «samierināties» ar divreiz lielāku – 10% – nodokļa likmi. Lai saņemtu SEN nodokļa atlaidi, elektroenerģijas ražotājiem jāaizpilda un jāiesniedz Lauku atbalsta dienestā (LAD) sākotnējais iesniegums, pierādot elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas procesa atbilstību SEN likmes piemērošanai. LAD pēc šo dokumentu saņemšanas mēneša laikā pārbauda nodokļa maksātāja atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Pirms tam LAD ir jāizvērtē atbalsta pretendenta atbilstība šīs atlaides saņemšanai. Pēc Ekonomikas ministrijas pārstāves Evitas Urpenas sacītā, ministrija saņēmusi papildu ziņas par 11 uzņēmumiem, kuriem iepriekš noteiktās 10 % SEN likmes vietā tiks noteikta samazinātā – 5% SEN likme. Viņa arī aicināja uzņēmējus vērsties pie atbildīgajām iestādēm un noskaidrot visus neskaidros jautājumus. Šī nav vienīgā problēma, kas skar atjaunojamās enerģijas ražotājus. Kā zināms, Eiropas Komisija vēl nav apstiprinājusi SEN ieviešanu, tāpēc pat vēl neesot skaidrs šī nodokļa liktenis. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs DB teica, ka tas ir Ekonomikas ministrijas kompetencē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmierā piektdien, 22.maijā atklāta AS Valmieras Enerģija jaunā bio kurināmā katlumāja. Projekta kopējās izmaksas ir teju 2,6 miljoni eiro, no kuriem puse ir piesaistītais Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums, teikts paziņojumā medijiem.

Jaunā katlumāja siltumu sāks ražot līdz ar jaunās apkures sezonas sākumu. Siltā ūdens sagatavošanu 2015. gada vasaras sezonā nodrošinās AS Valmieras Enerģija koģenerācijas iekārta.

Uzstādot bio kurināmā apkures katlu, uzņēmums daļēji pārgājis no dabasgāzes izmantošanas uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu siltumenerģijas ražošanā, sasniedzot 81% īpatsvaru atjaunojamo energoresursu izmantošanā katlumājā Dzelzceļa ielā 7.

Jaunajā katlumājā uzstādīts viens ūdens sildāmais katls un vides prasībām atbilstošs dūmu kondensācijas ekonomaizers, kas palielina katlumājas kopējo efektivitāti un atbilstību vides prasībām, pat ievērojami pārsniedzot tās. Jaunā katlu māja vasaras periodā nodrošinās karstā ūdens sagatavošanu Valmieras pilsētas Gaujas kreisā krasta iedzīvotājiem. Šķelda būs pamata kurināmais, bet siltuma slodzes pīķi nodrošinās jau esošie dabasgāzes katli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) pastiprinās atjaunojamo energoresursu (AER) un koģenerācijas staciju uzraudzību, lai izslēgtu potenciālu krāpniecību ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļaujām, informē EM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Lai nākotnē maksimāli novērstu negodprātīgas rīcības iespējamību obligātā iepirkuma piemērošanā atjaunojamo energoresursu un koģenerācijas elektrostacijās, EM izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, kā arī noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību, rosinot būtiski pastiprināt šī procesa uzraudzību.

Ministrija rosina noteikt, ka trīs mēnešu laikā pēc elektroenerģijas ražošanas uzsākšanas koģenerācijā komersantam būs jānoslēdz līgums ar publisko tirgotāju. Ja šāds līgums netiks noslēgts, komersants zaudēs tam piešķirtās tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atjaunojamās enerģijas federācija iebilst izmaiņām saistībā ar OIK atļaujām

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) kategoriski iebilst pret Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajiem noteikumu projektiem, kas paredz būtiski pastiprināt uzraudzību pret krāpniecību ar elektroenerģijas pārdošanu obligātā iepirkuma ietvaros, intervijā Latvijas Radio sacīja LAEF valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe.

Kā sacīja Irbe, noteikumu projekti tādā redakcijā, kā tos paredzēts izskatīt pirmdien Ministru kabineta komitejā, ir vērsti uz klaju vēlmi atrast atkāpes no normatīvajiem aktiem un obligātā iepirkuma komponenti (OIK) atņemt ražotājiem jebkurā gadījumā.

LAEF pārstāvis pauda, ka Ekonomikas ministrijai būtu jāpasaka atklāti, ka «mēs nevēlamies jūs [atjaunojamās enerģijas ražotājus]».

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, izstrādājot šos noteikumu projektus, tie nav apspriesti ar atjaunojamās enerģijas ražošanas nozares pārstāvjiem. Ar nozari arī nav runāts par to, vai un kā rīkoties, lai varētu atteikties no OIK.

Kā sacīja Irbe, OIK «varbūt nebija aizgājis paredzētajā virzienā», bet no valsts puses neesot veiktas nekādas darbības, lai rastu citus virzienus. Vienlaikus LAEF vadītājs sacīja, ka nozarei esot skaidri risinājumi OIK sistēmas izmaiņām, par kuriem esot iespējams runāt.

Komentāri

Pievienot komentāru