Eksperti

Vērojumi Krimas tūrisma biznesā. Skats no malas

Arnolds Brūders, SIA «JARDI.Partneri» partneris un treneris, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Gandrīz divus gadus (līdz pērnā gada rudenim) strādājot par ekspertu ES projektā Krimas tūrisma izglītības attīstības jomā, uzkrājies gana daudz vērojumu. Mani vērojumi Krimā, piedevām vēl pašreizējo notikumu kontekstā, iespējams, var likt aizdomāties vairāk arī mūsu uzņēmējiem.

Sākšu ar vērtībām, misiju, vīziju.

Krimā ar tūrisma uzņēmējdarbību nodarbojas teju vai katrs, kam nav slinkums. Gluži kā padomju gados, pirms jebkuras pilsētiņas jūras tuvumā no pavasara līdz rudenim, bet jo īpaši īsajā Krimas tūrisma sezonā (paši viņi uzskata, ka sezona sākas pēc 25. jūnija un beidzas ar 1. septembri) redzēsiet ne vienu vien 70- to gadu «Žiguli», uz kura stāv kartona vai finiera plāksne ar uzrakstu «Жильё у моря» - «miteklis pie jūras». Jaltā slavenās 80 km garās trolejbusa līnijas galapunktā, no trolejbusa izkāpjot, jūs arī pat tīri fiziski aiz rokas grābs mitekļa piedāvātāji. Cenas, kas tiek prasītas par mitekli, liek domāt, ka tiksiet izmitināts ja ne 4, tad 3 zvaigžņu viesnīcā jau nu noteikti. Tas, kas ir piedāvājumā gan būs istaba vai dzīvoklis (ja esat vairāki) visparastākajā padomjlaika mājā vai arī kāda nu kuram tā mājiņa ir. Servisa- nekāda, par brokastīm nesapņojiet, nereti arī palagi un dvieļi- jūsējie, protams. Nav zināms, vai ūdens būs katru dienu, visu dienu, varbūt būs tikai naktī, varbūt jau no plkst.22 nebūs. Interjers- pārsvarā jau sen lietots padomju laika mēbelējums.

Ja ir pretenzijas- dzirdēsiet jautājumu: «Kas tad nepatīk? Te ir dzīvojuši «lieli ļaudis», pat tautas mākslinieki. Zemāku cenu? Es taču par velti neizīrēšu! Nepatīk- nu, tad neko. Gan būs cits, kas pieņems šo par labu esam».

Kad runāju jau ar mazo viesnīcu pārstāvjiem un vaicāju, kāpēc viņi nodarbojas ar šo biznesu, ko viņi savā viesu namā piedāvā, tad atbilde ir tikai viena- izīrējam apmešanās vietu (jumtu virs galvas un pat gultu!), lai pa vasaru nopelnītu (saraustu) pēc iespējas vairāk, lai ziemā varētu nestrādāt, jo tad jau tūristi nebrauc.

Mazajam uzņēmējam ir skaidra misija- raust naudu. Vērtības- nauda. Vīzija- vairāk naudas. Štrunts par tūristu- nebūs šis, gan jau kāds cits būs. «Te taču ir Krima, uz Krimu vienmēr brauks». Paši gan sūkstās- pēdējos gados braucot pārāk daudz «arbuzņiku» - cilvēki, kas dzīvo savās mašīnās, teltīs, lieto savu līdzpaņemto pārtiku, neiet uz kafejnīcām, neīrē mitekļus. Ja prasi- kāda tad plānota attīstība, paplašināšanās vai uzlabojumi, atbilde pārsvarā ir viena: «Priekš kam? Mums tāpat labi» (tāds ietilpīgs krievu teiciens: «A нам и так хорошо!»).

Kā pretstats – daži patiešām kolosāli viesu nami, kur saimnieki domā jau mūsdienīgi- rezervācijas var izdarīt internetā, katrs šāds viesu nams padomājis par savu specifiku- laiska vai aktīva atpūta priekškalnēs, tālu no pilsētu kņadas vai ekoloģiskas ievirzes viesu nams ar izcilu ekoloģiskas vai vismaz organiskas izcelsmes pārtikas virtuvi, pilnu servisu pēc viesu vēlēšanās. Kad jautāju, kāpēc viņi ar to nodarbojas- skaidri jūtams, ka šiem cilvēkiem viņu uzņēmuma misija ir ja ne uzrakstīta, tad iekšēji noformulēta gan- kam tā ir «prom no stresa», kam «veselīga un radoši bagāta dzīve», kam «Krimas tatāru viesmīlības kultūras demonstrēšana». Šajos viesu namos, kafejnīcās, viesnīcās, kam ir savas sūtības misija ir pavisam cita atmosfēra, viesu apkalpošanas kultūra, daudzkārt saprātīgāka un pieņemamāka cenu politika. Šiem cilvēkiem ir arī skaidri sava uzņēmuma tālākās attīstības plāni, atšķirībā no iepriekš minētajiem. Sezona viņiem ja nu nav gluži visu gadu, tad 9 mēnešus noteikti. Šiem uzņēmumiem arī ienākumu vairāk, pie tam lielu to daļu viņi iegulda attīstībā, nevis tikai patēriņa vajadzībām. Arī šajā nestabilajā situācijā tieši šiem uzņēmējiem pa kādam viņu pastāvīgajam klientam tomēr neatsaka viesošanos arī šajā vasarā.

Vēl viens vērtību aspekts, īpaši saistībā ar gidiem un ekskursijām pa Krimu. Lai nu kur, bet Krimā bijušo PSRS var ne tikai sajust, bet arī sastapt. Visos miestos «Ļeņins vienmēr dzīvs» - ļeņinekļi stāv kā stāvējuši, padomjlaika goda plāksnes ar visiem sociālistisko varoņu ordeņu un medaļu simboliku skatāmas lielākajās pilsētās, īpaši jau Sevastopolē. «Tā ir mūsu vēsture”- skan skaidrojums. Bēdīgi jau tas, ka jau tā sarežģīto Krimas vēsturi Staļins 1945. gadā padarīja vēl sarežģītāku un traģiskāku, pavēlēdams izvest uz Sibīrijas pusi pilnīgi visus Krimas tatārus. Vietā iesūtīja krievus no Krievijas iekšējiem apgabaliem. Iesūtīšanu bija jāveic vairākas reizes, jo pirmie, lai gan tie varēja apmesties Krimas tatāru mājās pie „visa gatava», bēga prom, jo Krimas stepes rajonos ar ūdens apgādi bija grūti, vietējo iepriekšējos gadsimtos radītās ūdensapgādes sistēmas iesūtītajiem bija nesaprotamas, uzturēt tās neprata. Saglabājušies pat lūgumraksti Staļinam, lai atsūta uz miestu atpakaļ kādu Krimas tatāru, kas kaut ko no tā visa saprot.

Krimas tatāri atguva tiesības atgriezties tikai pēc PSRS sabrukuma, protams, arī tad viņus neviens ar atplestām rokām negaidīja. Viņu īpašumus, viņu mājas, protams, nevienam tā arī neatdeva. Tāpat kā Krima ir zaudējusi savus ģeogrāfiskos nosaukumus, jo pēc Staļina pavēles visi Krimas «nekrieviskie» vietvārdi tika aizstāti ar padomju nosaukumiem- tā Krimā joprojām ir nezin cik ciemu ar nosaukumu Proļetarskoje, Ļeņinskoje, Sovetskoje, Komsomoļskoje utt. Protams, arī pilsētu ielām ir tas pats liktenis. Izņēmums, iespējams, pateicoties Puškinam un viņa dzejā minētajām vietām, ir dažas piekrastes pilsētas un Bahčisaraja. Gidi par šo vēsturi gan pārsvarā izteiksies ļoti izvairīgi, toties vienmēr un visur dzirdēsiet slavinājumus Krievijas un padomju armijas dižajām uzvarām.

Līdz ar to Krimā ir raksturīga bezsaimnieka jeb šai vietai nepiederošā attieksme- cilvēki, tai skaitā uzņēmēji, dzīvo un strādā tā, it kā tās nebūtu viņu mājas, ko viņi paši piesārņo, sabojā, saķēza. Padomju laika arhitektūras «šedevri» pilsētās, kas sabojā ainavu, ir papildināti ar šolaiku bagātnieku namiem stilā «par gaumi nestrīdas». Dažādas mistiskas konstrukcijas, pabriesmīgi žogi, daudz kas noskretis, aplupis. Kanalizācijas problēmas ir visā Krimas Dienvidkrastā- Jaltā, Alupkā, Aluštā, tāpat mazākajās pilsētās- Feodosijā, Koktebelē. Atkritumu apsaimniekošana, netīrība un nekārtība, sabiedrisko tualešu dramatiskais stāvoklis, ielu klājums mazākajos miestiņos un pat Simferopolē ir gadiem nerisināti jautājumi un tos arī neviens īpaši negrasās risināt. Krimā ir arī saglabājušās vairāk kā 400 dažādas sanatorijas, no kurām kāds desmits ir mūsdienām atbilstošā līmenī, bet pārējās darbojas pēc padomju laiku principiem- uz turieni dodas ar ceļazīmi, ko izsniedz kāda arodbiedrība. Iekārtas, aprīkojums, apkalpošanas kultūra palikusi tāda, kāda bija padomju gados. Mediķi daudzviet profesionāli, taču viss pārējais liek labāk izvēlēties kaut ko citu, nevis veselības uzlabošanu šajās iestādēs. Parasti tādās sanatorijās saglabājušies «īpašie numuriņi», kas tiek piedāvāti īpaši «svarīgiem» viesiem.

Toties ir arī pozitīvas tendences tur, kur saimnieko cilvēki, kam ir piederības sajūta šai zemei. Bahčisarajā, piemēram, paši iedzīvotāji ir sakārtojuši kādu ielu, tajā uzstādījuši apgaismojumu, sakopuši sētas, apzaļumojuši, jo tajā atrodas arī ļoti jauka viesnīciņa, kuras īpašnieks pierunājis kaimiņus tā izdarīt. Paši tagad lepni. Eipatorijā, kur pilsētas vadība domā par tās attīstību, sakopta un tiek uzturēta kārtībā vecpilsēta, izveidojot «Mazo Jeruzalemi», kurā nelielā teritorijā koncentrējušās daudzu un dažādu konfesiju baznīcas, netālu viena no otras. Par saviem un sponsoru līdzekļiem kāda ģimene atjaunojusi pilsētas viduslaiku vārtus un izveidojusi ap tiem lielisku Krimas tatāru restorānu, viesnīcu un kafejnīcu ar muzeju.

Interesanta ir uzņēmēju attieksme pret savu darbinieku izglītošanas jautājumiem. Daudzi tūrisma uzņēmumi uz vasaras sezonu (1,5-2 mēnešiem) pieņem darbā viesstrādniekus, lielākoties jaunus cilvēkus «no kontinenta», līdz šim- no pārējās Ukrainas, īpaši tās dienvidaustrumu apgabaliem. Viņus mācīt neviens negrasās. Tiem dod darbu, lai strādā. Uzņēmēji gan uzsver, ka darba izpildes kvalitāte lielākoties ir zema: «Tāda tagad tā jaunatne, nemāk strādāt». Ja ierunājamies par mācīšanu, atbilde ir: «Ja valsts maksā, tad var kādu dienu. Ja man par to jāmaksā- nē. Nav taču vērts tērēt naudu diviem mēnešiem pieņemtam darbiniekam. Pie tam, nevar jau zināt, vai jau pēc nedēļas viņš nepametīs šo darbu. Mācīties man pašam? Es taču visu zinu, es jau visu šo daru kuro gadu desmitu!» Lielākās viesnīcas rīkojas gudrāk- noslēdz līgumu ar tūrisma arodskolu un uz vasaru paņem darbā kā praksē šīs arodskolas audzēkņus- lēti un labi. Daudzi no šiem audzēkņiem patiesi ir labi apguvuši savas aroda prasmes un prot tās praksē parādīt. Motivācija- atzīme par praksi un kāda dzeramnauda jau arī paliek. Izpratne par to, ka vajag mācīties pašiem un mācīt savus darbiniekus sāk veidoties tiem uzņēmējiem, kas ir apvienojušies profesionālajās asociācijās vai tām viesnīcām, kas darbojas ar starptautiskajiem tūristiem. Izdevās sastapt tikai kādus trīs viesmīlības industrijas uzņēmējus, kas ar savu darbinieku un savu izglītošanu nodarbojas patstāvīgi un sistemātiski. Šo uzņēmēju servisa slava tad arī iz izplatījusies pa visu Krimu un arī ārpus tās.

Pie mums, protams, līmenis tūrisma servisa jomā ir daudzkārt augstāks. Vai saskatāmas kādas līdzības, tikai citā līmenī- par to gan der padomāt arī katram no mūsu uzņēmējiem, vismaz tiem, kas strādā klientu apkalpošanas jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krima Krievijai varētu izmaksāt trīs miljardus gadā

Didzis Meļķis, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidentam tik dārgā Krima par tādu varētu kļūt ļoti burtiski kā finansiāli, tā politiski .

Kopš militārās ofensīvas sākuma Krimas pussalā ar acīmredzamu mērķi to pārņemt un izolēt no pārējās Ukrainas Krievija nav darījusi zināmas oficiālas aplēses, cik smagi to uz leju vilks šis kārtējais reģionālais dzirnakmens tās kaklā. Krievijas ekonomikas eksperti spriež, ka Krimas paturēšana savā pakļautībā Krievijai varētu izmaksāt ap trijiem miljardiem dolāru gadā, raksta Kommersant.

ES palīdzībai Ukrainai pašlaik ir iezīmējusi kopumā 11 miljardus eiro, kas vērtības ziņā jau tuvinās pērn par Ukrainas lojalitāti Krievijas solītajiem 15 miljardiem dolāru. ES fondi nāktu no septiņu gadu laikā piešķiramiem grantiem 1,4 miljardu eiro apmērā, Eiropas Investīciju bankas trīs miljardu vērtiem kredītiem līdz 2016. gadam un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas piecu miljardu eiro vērtās līdzdalības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vētrainu aplausu pavadīts Putins «pievieno» Krimu Krievijai

Gunta Kursiša, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins 18. martā parakstījis dokumentu par Krimas un Sevastopoles pievienošanu Krievijas Federācijai. Pirms tam Krievijas prezidents sniedza runu, kas vairākkārt tika pārtraukta ar aplausiem.

Jau ziņots, ka rietumvalstis nav atzinušas par leģitīmu Krimā notiekošo «referendumu», kurā tika lemts par Krimas pievienošanos Krievijas Federācijai.

Dokumentu par divu teritoriju pievienošanu Krievijai parakstīja V. Putins, Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs un Krimas parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs. Dokuments vēl jāapstiprina tiesai un abām parlamenta palātām.

Skaidrojot Krievijas oficiālo nostāju Ukrainas jautājumā, V. Putins pauda, ka Ukrainā tika pārkāpta sarkanā līnija - «rietumi rīkojās rupji un neprofesionāli».

V. Putins uzsvēra, ka rietumu partneriem jāpieņem, ka «Krievijai ir savas nacionālās intereses, kuras vajag cienīt». V. Putins arī pateicās Ķīnai un Indijai par to, ka «Krimas jautājums» tika izskatīts, ņemot vērā vēsturiskos apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Džemiļevs: Krimā tiek koncentrēts Krievijas karaspēks un gatavots iebrukums Ukrainā

LETA--UNIAN, 02.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimā tiek koncentrēti Krievijas spēki un atklāti runāts par iebrukumu Ukrainā no okupētās pussalas teritorijas, paziņojis bijušais Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - līderis, Ukrainas parlamenta deputāts Mustafa Džemiļevs.

«Krimas teritorijā novērojama milzīga Krievijas bruņoto spēku koncentrācija un tiek atklāti runāts par karadarbības sākšanu pret Ukrainu no Krimas teritorijas,» Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sēdē pavēstīja Džemiļevs.

Pēc viņa teiktā, pastāv draudi, ka līdz ar karadarbības sākšanos vispirms sāks iznīcināt «piekto kolonnu» pašā Krimā, proti, Krimas tatārus, kuri neatzīst Krimas pievienošanu Krievijai.

«Tas nav nekas cits, kā Krimas tatāru atkārtotas deportācijas un genocīda drauds,» sacīja Džemiļevs.

«Mēs izsakām cerību, ka pasaules sabiedrība un Eiropas Padome spers nepieciešamos soļus, lai apturētu šos noziegumus un atbrīvotu Krimas teritoriju no nelikumīgās okupācijas,» paziņoja Džemiļevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas parlamenta augšpalāta apstiprina Putina lūgumu izmantot Ukrainā armiju

LETA--RIA NOVOSTI, 01.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

«Sakarā ar ārkārtējo situāciju Ukrainā, draudiem Krievijas Federācijas pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas militārā kontingenta personālsastāvam, kas atbilstoši starptautiskajiem līgumiem dislocēts Ukrainā (Krimas Autonomajā Republikā), pamatojoties uz Krievijas Konstitūcijas 102.panta 1.daļas punktu «g», iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski-politiskās situācijas normalizācijai šajā valstī,» paziņoja Kremlis.

Pirms tam Federālā Sapulce vērsās pie Putina, norādot, ka atteikšanās pildīt 21.februāra vienošanos par situācijas normalizāciju Ukrainā rada reālus asinsizliešanas draudus Ukrainas austrumu un dienvidu apgabalos un humānas katastrofas briesmas visā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Ko darīt, lai 2024. gada vasarā Rīgas centrs būtu pilns?

Jānis Goldbergs, 02.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šāda bija Dienas Biznesa tēma diskusijā par tūrisma industrijas darbību Rīgas centrā un iespējām turpmākajos gados, kuras galvenie secinājumi koncentrējas ap tūrisma uztveri valsti vispār. Proti, tūrisms ir jāvērtē kā eksportējoša nozare, un ir nepieciešama valsts tēla apzināta veidošana.

Dienas Biznesa diskusijā klātienē piedalījās Latvijas Investīciju aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš un nacionālās lidsabiedrības airBaltic viceprezidents pārdošanas jautājumos Toms Andersons. Viedokļus par jautājumu iesūtīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidents Ēriks Lingebērziņš, Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras vadītājs Fredis Bikovs, kā arī uzņēmuma Primex vadītājs Jānis Ošlejs, kurš arī bija šīs diskusijas iedvesmas avots ar savu sociālā tīkla publikāciju, kura noslēdzās ar izsauksmi: “Darām!” Ko īsti varam darīt, lai būtu rezultāts, lai Rīgas centrs šovasar būtu tūristu pilns, arī mēģinājām noskaidrot. Diskusija videoformātā skatāma portālā db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krimas parlamentārieši dosies uz Maskavu lūgt pievienošanos Krievijai

LETA--KORRESPONDENT/UNIAN, 17.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimā pirmdienas rītā paredzēts pasludināt svētdien notikušā referenduma rezultātus, bet Krimas Augstākā padome rīta sēdē gatavojas pieņemt lēmumu vērsties pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu pievienot Krimu Krievijas Federācijai, kas kopš 28. februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo pussalu.

Jau pēcpusdienā Krimas parlamenta delegācija izlidos uz Maskavu, lai kopā ar Krievijas parlamentu strādātu pie šā jautājuma, paziņojis patvaļīgi ieceltais Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs, norādot, ka Krima gatavojas iekļauties Krievijas sastāvā «cik vien drīz iespējams, bet vienlaikus ievērojot visas juridiskās procedūras».

Kā paziņojusi referenduma rīkošanas komisija, apkopojot biļetenus no 75% balsošanas iecirkņu, 95,7% balsotāju atbalstījuši Krimas pievienošanu Krievijai.

Komisijas priekšsēdētājs MIhails Mališevs norādījis, ka vēl 3,2% balsojuši par Krimas palikšanu Ukrainas sastāvā un 1,1% biļetenu atzīti par nederīgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības ieviestās sankcijas pret Krimu ietver arī aizliegumu ievest ES reģionā preces no šīs salas, tādējādi rodas jautājums, kā tas attieksies uz slavenā Krimas vīna ievešanu un vai to varēs iegādāties Latvijas veikalos, raksta laikraksts Bizness&Baltija.

Ārlietu ministrija skaidro, ka preces, kas tiek izvestas no Krievijas okupētajām teritorijām – Krimas un Sevastopoles – var tik realizētas tikai ar attiecīgu Ukrainas atļauju. Pretējā gadījumā tiks piemērots aizliegums, kas patlaban ir beztermiņa.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs apstiprinājis, ka Krima oficiāli nedrīkst ievest preces ES, un šāda situācija saglabāsies, kamēr tā būs Krievijas teritorijā. Tomēr no otras puses, pēc LTA vadītāja vārdiem, Krimas produkcija nekad nav bijusi neaizvietojama un, piemēram, Ukrainas vīni ir līdzīgi Krimas vīniem.

Pēc H. Danuseviča vārdiem, ja precei no Krimas nebūs Ukrainas dokumentu, muitnieki to konfiscēs. Taču Krimas produkciju, kas patlaban atrodas veikalu plauktos, pārdot drīkst, jo likums nedarbojas ar atpakaļejošu datumu. Tādēļ Krimas vīni, piemēram, slavenais Massandra vīns, kuru Latvijas uzņēmumi jau ir paspējuši iepirkt no Krimas partneriem, tiks realizēts ar tirdzniecības tīklu palīdzību, kamēr vien beigsies rezerves. Kas būs pēc tam – nav zināms, raksta laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Turība sadarbosies ar Pierīgas tūrisma asociāciju uzņēmējdarbības vides uzlabošanā

Db.lv, 25.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa augstskolas Turība un Pierīgas tūrisma asociācija parakstīja sadarbības līgumu, lai veicinātu profesionālās augstākās izglītības pilnveidošanu un Pierīgas uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, attīstību un šajā jomā strādājošo darbinieku izglītošanu.

Sadarbības ietvaros Turības Starptautiskā tūrisma fakultātes studentiem tiks nodrošinātas plašākas iespējas studijās, zinātniskajā pētniecībā un radošajā darbā, kā arī jaunu tūrisma produktu un pakalpojumu izstrādē, izmantojot gan augstskolas, gan Pierīgas tūrisma asociācijas resursus un intelektuālo potenciālu.

Biznesa augstskolai Turība būs iespējas iesaistīties Pierīgas tūrisma asociācijas veidotā sadarbības tīkla tūrisma produktu un pakalpojumu izstrādē, veikt pētījumus pēc asociācijas pasūtījuma, kā arī nodrošināt asociācijas darbinieku apmācību.

“Praktiskā vidē balstītas studijas ir viena no vissvarīgākajām Starptautiskā tūrisma fakultātes studiju programmu satura attīstības prioritātēm. Mums ir svarīgi, ka mūsu sadarbības partneri veido plašu tīklu, nodrošinot dažādu iesaistīto pušu pārstāvniecību. Domāju, ka Pierīga kā tūrisma vieta ir salīdzinoši mazāk izpētīts un analizēts tūrisma galamērķis, kas paver plašas iespējas integrēt dažāda veida galamērķa pētniecību mūsu studiju procesā. Savukārt studentiem šāda sadarbība nozīmēs atkal jaunus praktiskus uzdevumus tūrisma ģeogrāfijas, tūrisma mārketinga, tūrisma produktu pārdošanas un citos studiju kursos. Vienlaikus šajā sadarbībā saskatām arī iespēju turpināt attīstīt tūrisma pētniecību,” uzsver Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns Ēriks Lingebērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs simti militārās uniformās ģērbušies bruņoti vīrieši patrulē Krimas reģiona Sevastopoles lidostā, ziņo Ukrainas medijs UNIAN.

Piektdienas rītā vīrieši, kas bruņojušies ar šautenēm, gāja iekšā un ārā no lidostas kontroles torņa, ziņo Reuters.

Aculiecinieki ziņu aģentūrai Interfax stāstīja, ka piektdienas rītā redzējuši Sevastopoles lidostā ierodamies aptuveni 50 vīriešus ar Krievijas jūras flotes karogiem.

Lidosta patlaban ir slēgta.

Šādas aktivitātes Krimas reģiona galvaspilsētas lidostā vērojamas vienu dienu pēc tam, kad nezināmi bruņoti vīri ieņēma Krimas reģionālā parlamenta un valdības ēkas, to jumtos izkarot Krievijas federācijas karogus. Iepriekšējās dienās Krimas pussalā valdīja saspīlējums, un tūkstošiem Krimas krievu un Krimas tatāru un citu pussalas iedzīvotāju izgāja ielās. Pirmie pauda viedokli par Krimas atdalīšanos no Ukrainas un referenduma rīkošanu šajā sakarā, savukārt otrie iestājās par Krimas teritoriālo vienotību. Db.lv jau rakstīja, ka ceturtdien parlaments, kura deputāti tomēr tika ielaisti vienā no zālēm, vienojās virzīt jautājumu par referenduma rīkošanu. Referendums par reģiona autonomijas paplašināšanu gaidāms 25. maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atklāti par situāciju Krimā: tiek vairota totāla baiļu atmosfēra

Dienas Bizness, 20.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais Latvijas valsts arhīva direktors, tautrontietis, šobrīd Krimas tatāru tautas padomes Medžilisa priekšsēdētājs Refats Čuborovs intervijā laikrakstam Diena atklāti stāsta par situāciju Krievijas anektētajā Krimā.

Fragments no intervijas:

Varat īsumā raksturot, kas šobrīd notiek Krimā? Kā jūtas cilvēki?

Katru dienu, katru stundu tur notiek pārmaiņas likumdošanā, jo Krievija cenšas iespējami ātri leģitimizēt okupāciju. Problēmas izjūt pat tie Krimā dzīvojošie, kas martā ar balti-zili-sarkanajiem karogiem gāja uz laukumiem, domājot, ka, pievienojoties Krievijai, vienā mirklī sāks dzīvot paradīzē. Pavasarī tika solīts, ka jautājumi par pilsonību, īpašumtiesībām, brīvu pārvietošanos tiks risināti pakāpeniski, būs kaut kādi pārejas mehānismi, taču visai drīz Krievijas vara no saviem solījumiem atkāpās un cilvēkus nostādīja ātras izvēles priekšā. Teiksim, pilsonības jautājumā tika paziņots: ja gribat palikt Ukrainas pilsoņi vai ja esat nepilsoņi un vēlaties šo statusu saglabāt, jums mēneša laikā par to jāiesniedz iesniegums. Bet pa visu Krimu tika atvērtas tikai četras šādas reģistrēšanās vietas, turklāt tās atvēra ne pirmajās dienās pēc paziņojuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimas Augstākā padome ceturtdien pieņēmusi principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam, paziņoja Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Pēc parlamenta sēdes deputāti par to paziņojuši cilvēku pūlim pie ēkas, kas to uzņēmuši ar gavilēm un kliedzieniem «Krievija!».

Viens no deputātiem pūlim arī pavēstīja, ka Augstākā padome pieņēmusi lēmumu vērsties pie Krievijas vadības ar lūgumu «sākt procedūru Krimas ieiešanai Krievijas sastāvā».

Tāpat tika paziņots, ka 16.martā notiks referendums par Krimas statusu.

Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots atbildēt uz jautājumu, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kā paziņoja Temirgalijevs, referendumā tiks uzdoti divi jautājumi.

«Pirmais - vai jūs atbalstiet Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam. Otrais - vai jūs esat par Krimas 1992.gada konstitūcijas atjaunošanu,» sacīja Temirgalijevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Rīga ir gardēžu galamērķis, savukārt Jūrmalai vēl ir, kur augt

Jevgenija Puļķe, ceļojumu aģentūras VIA HANSA DMC & PCO direktore, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļojumu aģentūras VIA HANSA DMC & PCO direktore Jevgenija Puļķe stāsta par Latvijas tūrisma priekšrocībām un trūkumiem, kā arī politikas ietekmi uz tūrisma nozares attīstību.

Lai strādātu tūrismā, jāmīl cilvēki

Lai varētu darboties tūrisma nozarē noteikti jāmīl cilvēki! Ja mīl cilvēkus, vēlas iepriecināt un darīt savu darbu tā, lai klienti to atcerētos ar pozitīvām emocijām, tad droši var strādāt tūrisma jomā. Ja nepatīk darbs ar cilvēkiem, tad labāk meklēt iespējas citā jomā, jo tūrismā nekas nesanāks.

Lai strādātu tūrisma nozarē, nepietiek tikai ar valodu zināšanām, jābūt arī augstai atbildības sajūtai un, protams, arī komunikablam. Mūsu darbā pats lielākais gandarījums ir tad, kad viesi priecīgi un apmierināti aizbrauc mājās. Protams, ļoti patīkami saņemt arī pateicības vēstules – tas ir gandarījums, ko nevar nopirkt ne par kādu naudu!

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kļūdas pēc Krievijas Cilvēktiesību padome publicē patiesos Krimas referenduma rezultātus

Gunta Kursiša, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimas pussalā notiekošajā referendumā par pievienošanos Krievijai piedalījās ne vairāk kā 30% balsstiesīgo, no kuriem par pievienošanos lielvalstij nobalsoja nedaudz vairāk nekā puse (50 – 60%) iedzīvotāju, liecina vietnē president-sovet.ru, kas pārstāv Krievijas Cilvēktiesību padomi, publicētā informācija.

Tiesa gan, informācija bija pieejama viena dažas stundas, un vēlāk no vietnes pazuda. Ukrainas mediji gan paguvuši uzņemt publicētās informācijas ekrānšāviņus, tos varat aplūkot zemāk rakstā.

Krievijas Cilvēktiesību padomes apkopotā informācija par iedzīvotāju aktivitāti un balsojumu Krimas reģionā liecina, ka faktiski par pievienošanos Krievijai balsojuši vien 15% no visiem Krimas iedzīvotājiem.

Saskaņā ar Kremļa oficiāli pausto informāciju Ukrainai piederošajā pussalā referendumā par Krimas pievienošanu Krievijai balsoja 96,77% iedzīvotāju. Šādus rezultātus izziņoja referenduma rīkošanas komisijas vadītājs Mihails Mališevs. Tāpat tika apgalvots, ka referendumā piedalījās 1,27 miljoni cilvēku, kas ir 83% no visiem Krimas balsstiesīgajiem. Tikmēr par Krimas pussalu kā Ukrainas daļu nobalsojuši esot vien 2,5% cilvēku. Referendums Krimas pussalā notika marta vidū, un 18. martā V. Putins parakstīja dokumentus par Ukrainas daļas aneksiju. To, kā aizritēja referendums Krimā, skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krievijas Melnās jūras flote Krimas ostā

Gunta Kursiša, 28.02.2014

Kuģis Azov savā mājas bāzē - Krievijas Melnās jūras flotē Krimas ostā Sevastopolē 24. februārī.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš politiskās nestabilitātes izveidošanās Krimas pussalā Čistenkojas rajonā tika manīti vairāki Krievijas Melnās jūras flotes bruņutransportieri. Ziņu aģentūra Reuters piedāvā aplūkot Krievijas Melnās jūras floti (Черноморский Флот), kas iemūžināta fotogrāfijās gan šogad, gan iepriekšējos gados.

Db.lv jau rakstīja, ka saskaņā ar oficiālo informāciju nesen izvietotie Krievijas Melnās jūras flotes bruņutransportieri netālu no Ukrainas robežas tur atrodas, lai palielinātu Krievijas Melnās jūras flotes objektu apsardzi. Zināms, ka kopumā, kā iemeslu minot militārās sagatavotības mācības, Krievija izvietojusi 150 tūkstošus karavīru. Lai arī Rietumi pauduši savas bažas par Krievijas militāro vienību klātbūtni Ukrainas tuvumā, Ukrainas jaunais premjerministrs Arsenijs Jaceņuks lūdza citu valstu militārajiem spēkiem neiejaukties Krimas krīzes risināšanā. Viņš uzsvēra, ka Ukraina ir spējīga rast politisku risinājumu problēmai, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krimas ukraiņi lūdz valsts varas aizsardzību

LETA--UKRAINSKA PRAVDA, 28.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimas ukraiņi aicina valsts varu spert visus nepieciešamos soļus, lai aizsargātu visu Krimas iedzīvotāju mieru un drošību. Vienlaikus viņi vēršas pie Eiropas institūcijām, mudinot tās ietekmēt Krievijas nostāju pret separātiskajiem noskaņojumiem.

Šāds aicinājums izteikts Krimas ukraiņu paziņojumā pasaules sabiedrībai un Ukrainas tautai, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra Interfax Ukraina.

«Ar mērķi nepieļaut karu Krimā un Ukrainā kopumā aicinām Ukrainas tautu aizsargāt visus Ukrainas pilsoņus, kas dzīvo Krimā, Ukrainas valsts varu nekavējoties spert soļus, lai garantētu Krimas iedzīvotāju mieru un drošību, visus skaidri domājošos Krimas iedzīvotājus nepakļauties pretvalstisko spēku provokācijām,» teikts paziņojumā.

«Mēs esam kļuvuši liecinieki tam, kā ārvalstu politiķi klaji provokatīvi iejaucas Ukrainas neatņemamās sastāvdaļas - Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas - dzīvē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas valdība apstiprina plānu Ukrainas pilsoņu evakuācijai no Krimas

LETA--INTERFAX, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas valdība apstiprinājusi plānu Ukrainas pilsoņu evakuācijai no Krimas, paziņojis valdības ministrs Ostaps Semeraks.

«Šodien tika pieņemts atbilstošs pasākumu plāns. Lēmumu pieņēma valdība un Nacionālās drošības un aizsardzības padome. Plāns paredz rīkojumus visām centrālās izpildvaras iestādēm sarīkot sagatavošanās posmu un izpildīt uzdevumus, kādi ir šodien,» preses konferencē pavēstīja Semeraks.

Viņš izteica cerību, ka process nebūs draudošs, taču Ukrainas varasiestādēm jāsagatavojas «atbilstošai reakcijai uz iespējamām migrācijas plūsmām».

Turklāt valdība risina dialogu ar vietējām pašvaldībām, kuras kopīgi ar Sociālās politikas ministriju izvieto Krimas iedzīvotājus, piebilda Semeraks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izteiktu pateicību tūrisma nozares pārstāvjiem, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā un popularizēšanā, kā arī pārstāvējuši tūrisma nozares intereses, apbalvoti “Gada Cilvēks Tūrismā 2023” laureāti.

Balvas pasniegtas piecās kategorijās: uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā, uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā, tūrisma informācijas centra vadītājs, uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā, kā arī balva par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā. Balvas tika pasniegtas tūrisma izstādes “Balttour 2024” atklāšanas pasākumā.

Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā” balvu ieguva “Islande Hotel” valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš; kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā” – “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša, savukārt apbalvojumu “Tūrisma centra vadītājs” - Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Sintija Pusaudze. Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā” balvas saņēma divi laureāti - restorāna “Max Cekot Kitchen” saimnieks un šefpavārs Maksims Cekots, kā arī restorāna “Pavāru māja” saimnieks Ēriks Dreibants. Apbalvojumu par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā saņēma Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes profesore Dr. Maija Rozīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Relaks tūre klienti par nenotikušu ceļojumu saņēmuši apdrošināšanas atlīdzības 28,5 tūkstošu eiro apmērā

Žanete Hāka, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE, izpildot visas uzņemtās saistības, kas izriet no BTA un SIA Relaks tūre savstarpēji noslēgtā apdrošināšanas līguma, izmaksājusi SIA Relaks tūre klientiem apdrošināšanas atlīdzības līgumā norādītās kopējās apdrošinājuma summas – 28,5 tūkstošu eiro – apmērā.

Tomēr, ņemot vērā to, ka SIA Relaks tūre bija apdrošinājusi savu saistību izpildi par minimālo summu, kas noteikta attiecīgo jomu regulējošajos normatīvajos aktos, bet kas neatbilst tās patiesajām uzņemtajām saistībām, lielam skaitam SIA Relaks tūre klientu par nenotikušu ceļojumu rezultātā radītajiem zaudējumiem būs jāvēršas tiesībaizsardzības iestādēs. Šis gadījums uzskatāmi parāda, ka valsts nepilnīgas tūrisma nozares kontroles dēļ tūrisma aģentūru klienti nav pasargāti no zaudējumiem, kas var rasties situācijās, ja tūrisma aģentūra nonāk finansiālās grūtībāsl, informē BTA.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par tūrisma operatora, tūrisma aģenta un klienta tiesībām un pienākumiem, kompleksa tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un īstenošanas kārtību, klientam sniedzamo informāciju un naudas drošības garantijas iemaksas kārtību, SIA Relaks tūre pienākums bija nodrošināt savu klientu iemaksātās naudas drošības garantiju. Drošības garantijai bija jābūt pietiekamai, lai nodrošinātu klientu iemaksātas naudas atmaksāšanu, bet ne mazākai par 28 457,44 eiro. Izpildot normatīvajos aktos noteiktās minimālās prasības, SIA Relaks tūre pērnā gada 15. oktobrī noslēdza ar BTA apdrošināšanas līgumu saskaņā ar Tūrisma operatoru saistību izpildes apdrošināšanas noteikumiem par apdrošinājuma summu 28 500 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Piešķirti apbalvojumi par ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā

Db.lv, 03.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs gadu pauzes apbalvoti "Gada cilvēks tūrismā" laureāti par ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā, informē konkursa žūrija.

Balvu laureāti ir Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis, Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru asociācijas (ALTA) izpilddirektore Astrīda Trupovniece un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) biedrs un viesnīcu operatora "Mogotel" īpašnieks Vadims Muhins.

Organizatori atklāj, ka šogad konkursam tikai iesūtīti 46 priekšlikumi, taču, ņemot vērā, ka trīs gados vislielāko artavu tūrisma interešu aizstāvībā ir ieguldījušas tieši tūrisma asociācijas, tika izvēlētas trīs visaktīvākās.

“Nav noslēpums, ka aizvadītie gadi tūrisma un viesmīlības nozarei bijuši izaicinājuma pilni. Vispirms pandēmija un tās radītie ierobežojumi, un, kad nozare jau sāka domāt par atgūšanos, sekoja Krievijas iebrukums Ukrainā. Šajā laikā daudzi tūrisma nozares pārstāvji – iestāžu, uzņēmumu vadītāji, tūrisma informācijas centru vadītāji, asociāciju pārstāvji un citi ir darījuši daudz vairāk nekā prasa pienākums, un šis ir īstais brīdis pateikties viņiem. Šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, žūrija lēmusi piešķirt trīs balvas “Gada cilvēks tūrismā”, lai gan patiesībā, manuprāt, milzīga pateicība pienākas ikvienam, kurš turpina darboties tūrisma un viesmīlības nozares labā,” stāsta balvas dibinātājs, tūrisma ziņu portāla BalticTravelnews.com direktors Aivars Mackevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā izvēlēties piemērotāko tūroperatoru un būt drošam, ka plānotais ceļojums tiešām notiks

Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes docētāja Daina Vinklere, 06.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden medijos izskanēja ziņa par to, ka tūroperators «Prieks Tūre» apturējis savu darbību, kamēr daļa tūristu vēl bija ārzemēs. Gada sākumā tiesas priekšā stājās arī cits tūroperators, no kura klienti vēlējās piedzīt zaudējumus. Kā izvēlēties piemērotāko tūroperatoru, lai plānotais ceļojums nebeigtos ar mēnešiem ilgu gaidīšanu, lai saņemtu atpakaļ samaksāto naudu par nenotikušo atpūtu?

Gandrīz 500 tūrisma operatori un tūrisma aģenti

Saskaņā ar Lursoft datiem Latvijā ir 437 komersanti, kuri uzskatāmi par tūrisma operatoriem vai tūrisma aģentiem un sniedz kompleksus tūrisma pakalpojumus. Šā gada 1. jūlijā spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi «Noteikumi par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem», kas veidoti ar mērķi nodrošināt augstāku ceļotāju aizsardzību tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā un uzlabot esošo tūrisma aģentu un tūrisma operatoru darbības sistēmu Latvijā.

Licencēšana patērētāju aizsardzībai

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Ukrainas prezidents jebkādas Krievijas armijas kustības uzskatīs par militāru agresiju

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrā ceturtdienas rītā Krimā, Simferopolē parlamenta un valdības namus ieņēmuši bruņoti cilvēki. Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs pieprasīja, lai Krimā esošās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzes un jebkādas kustības ārpus tām tiks uzskatītas par militāru agresiju, ziņo pasaules mediji.

«Es aicinu Krievijas Federācijas vadību respektēt pamata vienošanās par Krievijas militāro spēku klātbūtni Krimas autonomajā republikā,» paziņoja O. Turčinovcs, vēsta BBC.

Tāpat O. Turčinovs pauž, ka Ukrainas drošības dienestiem uzdots atbrīvot reģionālā parlamenta un valdības ēkas. Bruņotos cilvēkus, kas ieņēmuši Krimas administrācijas ēkas, viņš nodēvēja par provokatoriem.

Tikmēr gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs izplatījis paziņojumu, kurā viņš norāda, ka aizvien uzskata sevi par Ukrainas vadītāju, kā arī lūdz palīdzību Krievijai nodrošināt viņa drošību pret «ekstrēmistu darbībām», vēsta Interfaks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina atgūs Krievijas okupēto Krimas pussalu, piektdien solīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Ukraina atgūs Krimu demokrātiskā ceļā, sasniedzot augstu dzīves līmeni, forumā Jaltas Eiropas stratēģija, kas šogad notiek Kijevā, sacīja prezidents.

«Mums ir būtiska problēma. Runā, ka mēs esam zaudējuši Krimu. Nē - mums ir iebrukums Krimā. Krima atkal būs kopā ar mums,» uzsvēra Porošenko.

«Mēs būsim efektīvāki, demokrātiskāki. Dzīves līmenis aiz Krimas robežām būs daudz labāks, un tas ir vienīgais ceļš [Krimas atgūšanai],» sacīja Ukrainas prezidents.

Tāds pats ceļš būs Donbasam, piebilda Porošenko.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Jaltas konferencei izdosies atgriezties tur, kur tā tika rīkota līdz šim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Tiesībsargs: Ukraina zaudē informācijas karu Krimā

LETA--UNIAN, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimā patlaban notiek informācijas karš, bet Ukraina jau ir zaudējusi pat iespējas tajā piedalīties, televīzijas "Piektā kanāla" ēterā sacīja Ukrainas Augstākās radas pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Valērija Lutkovska.

«Tiek pārkāptas tiesības uz informācijas brīvību, tiesības uz brīvu savu uzskatu paušanu. Turklāt mums ir jāsaprot, ka Krimā līdzās visām militārajām aktivitātēm, kas tur notiek, notiek arī briesmīgs informācijas karš, kuru Ukraina vēl nesen zaudēja, bet tagad Ukrainu no tā vienkārši ir aizvākta,» viņa sacīja.

Krimas iedzīvotājiem šobrīd nav objektīvas informācijas par centrālās varas darbībām, norādīja Lutkovska. Šāda informācija būtu «apvienojošs faktors un visu Krimas iedzīvotāju tiesību ievērošanas garantija».

Informāciju iespējams izplatīt tikai ar Melnās jūras Teleradio uzņēmuma un Krimas tatāru raidorganizācijas ATR starpniecību, sacīja Lutkovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Tūrisma nozare Latvijā kā ekonomikas spogulis

Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile, 20.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan tūrisma nozarei Latvijas tautsaimniecības ienākumu struktūrā nav salīdzinoši nozīmīga loma, tomēr tā veic sociālekonomiski svarīgu funkciju.

Tā nodrošina darbu ne vien klasiskajās ar tūrismu saistītajās vietās - viesnīcās, restorānos, pasažieru pārvadājumos, gidu pakalpojumu jomā u.tml., bet veicina ienākumu plūsmu valstī arī netieši, proti, nodrošinot ienākumus tūrisma nozarei piesaistītajām precēm un pakalpojumiem (piemēram, suvenīru tirdzniecība, dažādi izklaides pasākumi, medicīnas pakalpojumi, vides labiekārtošana u.c.).

Ierasts, ka biežāk vērtējam tūrismu, vadoties pēc šajā nozarē gūtajiem ienākumiem. Tomēr, kas notiek sētas otrā pusē? Proti, kāda ir Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumu tendence? Cik daudz tērējam ceļošanai? Un - vai ceļošanas aktivitātes varētu ko liecināt par Latvijas ekonomikas stāvokli? Par to šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Latvijas tūrisma nozarei visvairāk var palīdzēt robežu atvēršana

Kaspars Rožkalns, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors, 29.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši vairāk nekā divi dīkstāves mēneši, kas būtiski skāruši tūrisma nozari: tūrisma pakalpojumu sniedzēji Covid-19 krīzi izjuta vieni no pirmajiem, tiklīdz tika slēgtas valstu robežas.

Protams, tāpat kā citas nozares, arī tūrisma jomā strādājošie uzņēmumi ir izmantojuši valsts atbalsta instrumentus - dīkstāves pabalstus un "Altum" aizdevumus. Līdz maija vidum dīkstāves pabalstus šajā nozarē saņēmuši 1318 uzņēmumu, pabalsti izmaksāti 13 795 darbiniekiem par kopējo summu vairāk nekā 8 miljoni eiro, kas ir 37 procenti no kopējās dīkstāves pabalstos izmaksātās summas. Tāpat tūrisma nozares uzņēmumi ir saņēmuši 5 miljonus eiro atbalstu finanšu instrumentu veidā no "Altum". Tomēr visnozīmīgākais atbalsts nozares restartēšanai būs sabiedrības iesaiste un tas, cik prasmīgi spēsim piesaistīt klientus tūrisma nozarei pēc Baltijas valstu iekšējo robežu atvēršanas. Vislabākais atbalsts, ko valsts var uzņēmumiem sniegt, ir ļaut tiem strādāt, bet, lai varētu strādāt tūrisma pakalpojumu sniedzēji, ir vajadzīgi tūristi. Liels atbalsts šajā ziņā būtu robežu atvēršana uz tām valstīm, kuras vīrusa izplatība skārusi mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru