Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Andrejsala un tās attīstība - no uzņēmēju skatu punkta

Monta Glumane, 30.07.2019

Jaunākais izdevums

Vai Andrejostai ir potenciāls kā biznesa vietai, vai arī tas jau ir izsmelts? Biznesa portāls Db.lv aptaujāja Andrejsalā strādājošos uzņēmumus, lai uzzinātu, kāds ir viedoklis par šīs Rīgas daļas attīstību.

Viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas uzsāka sava biznesa attīstību Andrejsalā, bija alkoholisko dzērienu veikalu tīkls Spirits&Wine. Uzņēmuma līdzīpašnieks Andris Lūkins Db.lv stāsta, ka 2009. vai 2008. gada beigās sāka meklēt vietu, kur Rīgā attīstīt biznesu. Galvenais nosacījums bija, ka tam jābūt blakus pasažieru ostai.

«Tajā laikā daudz braukāju un skatījos, un Andrejsala šķita pilnīgi pamesta zona. Šķita, ka te nedrīkst pat nākt iekšā. Nevarēja saprast, vai te ir muitas zona, un te viss izskatījās pamests. Te laikam darbojās viens klubs - The First. Tad kaut kā viss salikās tā, ka mēs dabūjām šīs telpas. Varbūt tā doma bija crazy, jo cilvēki galīgi nezināja, kas ir Andrejsala un Andrejosta. Sākām darboties, un no sākuma te bija pabriesmīgi skati. Te spoki staigāja - panki un tā tālāk. Taču viss ir attīstījies, un šodien te ir viena no labākajām vietām Rīgā. Te ir ļoti daudz labu restorānu, vienkārši jauka vieta ar jauku auru,» komentēja A.Lūkins.

Viņš atceras, ka dažus gadus vēlāk Andrejsalā atvērās arī restorāni Koya, Aqua Luna, paplašinājās arī klubs The First.

Uzņēmējs pozitīvi vērtē to, ka Andrejsalā plānots būvēt viesnīcu un administratīvās ēkas, kā arī attīstīs promenādi. Viņaprāt, arī dzelzceļa sliežu noņemšana atvieglos iebraukšanu Andrejostā.

Viņam piekrīt arī restorāna Koya īpašnieks Māris Kreilis. «Man ir bijusi iespēja redzēt, kāds ir iespējamais attīstības plāns Andrejsalai kopumā. Man tas ļoti patīk, arī kā dzīvojamais rajons, arī kā atpūtas rajons. Esmu pabijis daudzos pasaules kvartālu kompleksos. Šī ir ļoti unikāla vieta, kura, pirmkārt, ir ļoti pieejama no jebkura Rīgas punkta. Veidojot šo vietu ģimenēm, biznesam, īstenībā šeit var apvienot visas būtiskās lietas. Veselu pasauli var izveidot. Ļoti labi ir pierādījies, ka cilvēki Rīgā meklē vietas, kas atrodas nostāk no Vecrīgas un centra, bet tajā pašā laikā viegli pieejamas un ir ar dažādiem pakalpojumiem, kas ir centrā. Līdz ar to Andrejosta, Andrejsala ir pašā attīstības sākumā, lai to visu realizētu un būtu tur, kur, iespējams, šai vietai bija jābūt jau pirms daudziem gadiem,» komentēja M.Kreilis.

Pēc viņa domām, teritorijas attīstībai nedaudz traucē vilcienu kustība, kā arī pietrūkst cilvēku plūsmas. «Noteikti to varētu palielināt nākotnes plāns izveidot gan viesnīcas, gan arī daudzdzīvokļu māju rajonu, kas liktu cilvēkiem saprast, ka šī teritorija - tieši tāpat kā Ķīpsala - ir ļoti viegli pieejama, ērta gan ikdienas dzīvošanai, atpūtai, gan visādu citu interešu apmierināšanai, piemēram, izklaidei, sportam un visam pārējam. Teritorija ir milzīga, kā rezultātā tas ievērojami palielinātu cilvēku plūsmu vispār šajā virzienā. Restorāniem un tiem pakalpojumiem, kas šobrīd šeit atrodas, ir grūti cilvēkus pievilināt tādā skaitā, kādā šī sala kopumā varētu uzņemt. Līdz ar to šis pasākumu kopums, kas varētu būt realizēts pašā Andrejsalā, kā jau es minēju, gan daudzdzīvokļu apbūve, gan arī viesnīcas un pakalpojumi, kas noteikti varētu dažādoties, padarītu Andrejostu par kultūras vietu, kas liktu cilvēkiem doties uz šejieni tieši tāpat kā uz Kalnciema kvartālu, VEF kvartālu vai Jauno Teiku. Andrejsala patiesībā ir vēl tuvāk un vēl pieejamāka nekā visi iepriekš nosauktie.»

Abiem uzņēmējiem piekrīt arī restorāna Naples vadītājs Dmitrijs Trušins. «Pirms aptuveni 20 vai 25 gadiem šeit Andrejsalā vispār nekā nebija. Te bija noliktavas, garāža. Ja paskatās tagad, te ir restorāni, veikali, tusiņu vietas, naktsklubs. Manuprāt, šī ir vieta ar potenciālu. Te blakus grib lielu projektu celt. Principā Rīgā, tuvāk centram nekur nav vietas, kas atrodas blakus ūdenim. Pat krastmalā līdz ūdenim vēl jāiet kādu gabalu. Lai atrastos pie paša ūdens, atliek tikai Andrejsala vai Ķīpsala.»

Pēc D.Trušina domām, teritoriju būtu nepieciešams izgaismot. «Naktī neko nevar redzēt, bet visi cilvēki staigā pa to ceļu uz restorāniem, klubu. Nedod Dievs, kāda mašīna neieraudzīs kādu no cilvēkiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas jahtu centra Andrejosta teritorijā, Eksporta ielā 1D un 1E, tiks būvēta jauna biroju ēka un viesnīca, informē projekta pasūtītājs SIA RJC Andrejosta.

«Mums kā Andrejostas teritorijas īpašniekiem šis projekts ir veidojies organiski, teritorijai atrodoties pašā Daugavas krastā. Ūdens mala jau sen pirms konkrētām attīstības iecerēm tikusi izmantota kā jahtu piestātne un apkalpošanas vieta. Mūsu mērķis ir šīs tradīcijas saglabāt. Tādēļ projektā stingri pieturamies pie lēmuma, ka ūdensmala būs apzaļumota un publiski pieejama gājējiem, publiskajām funkcijām un atpūtai, kā arī domājam par iespējām aktīvi izmantot pašu akvatoriju,» paziņoja Uģis Stīpnieks, SIA RJC Andrejosta projekta vadītājs.

Viņš informēja, ka jau kopš 2003. gada spēkā ir Andrejsalas un tai pieguļošo teritoriju detālplāns. Vienlaikus Andrejostas akvatorija pretējā pusē, pasažieru termināla teritorijai tika izsludināts starptautiskais metu konkurss par šīs teritorijas attīstību, kurā uzvarēja Uldis Lukševics ar savu arhitektu biroju NRJA. U. Lukševics ir arī autors tām trim ēkām, kuras iecerētas Andrejostas attīstības projektā. Plānotais investīciju apjoms netiek atklāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sliedes Andrejsalā paralēli Eksporta ielai jau noārdītas, uzbērti celiņi, kas iezīmē nākotnes ielas, graudu elevators darbu pārtraucis, un gatavs ir salas apbūves plāns. Jau 2023. gada nogalē Pētersalas iela atdursies Daugavā un, iespējams, būs redzami pirmā īres nama pamati vai pat siluets.

Tādu ainu Dienas Biznesam intervijā ieskicē SIA RigaPortCity valdes priekšsēdētājs un attīstības direktors Juris Dreimanis.

Ar konkrēti kādas teritorijas attīstību nodarbojas jūsu uzņēmums, un ko tas pārstāv?

RigaPortCity attīstāmā teritorija sākas no Vanšu tilta, tai piekrīt pašreizējais Rīgas pasažieru terminālis, jahtu centrs Andrejosta, visa Andrejsala un Eksporta ostas dienvidu teritorija. Zemesgabaliem šajā teritorijā ir dažādi īpašnieki, tomēr viņi visi ir spējuši vienoties par vienota attīstības uzņēmuma izveidi, kas arī ir SIA RigaPortCity. Kopumā ir runa par 55 hektāriem zemes, kas uzskatāma par bijušo ostas teritoriju. Uzņēmuma uzdevums ir pārraudzīt un attīstīt tā, lai ieguvēji būtu visi, arī Rīgas pilsēta – iedzīvotāji, viesi un pašvaldība, kas iegūs jaunu, izcili sakoptu pilsētas daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar ekspolitiķi Aināru Šleseru saistītais uzņēmums SIA "Mācību centrs Andrejsala" plāno būvēt septiņstāvu apartamentu viesnīcu Andrejsalā, Andrejostas ielā 27 pie Eksporta ielas un Pētersalas ielas krustojuma, aģentūrai LETA sacīja "Mācību centrs Andrejsala" valdes priekšsēdētājs Valters Māziņš.

Viņš stāstīja, ka šovasar tiks sākta plānoto četru viesnīcas ēku projektēšana, savukārt viesnīcas būvdarbi varētu sākties ne ātrāk kā 2022.gada nogalē.

"Tā būs pirmā jaunbūve Andrejsalā, būtībā neliels kvartāls, ar kuru tiks sākta Andrejsalas detālplānojuma īstenošana. Patlaban iecere paredz izveidot viesnīcu ar vairāk nekā 300 numuriem, bet projektēšanas laikā to skaits vēl var mainīties," teica Māziņš.

Plānots, ka apartamentu viesnīca nebūs klasiska viesnīca, bet tajā būs iespēja noīrēt numuru uz ilgāku laika periodu, piemēram, pāris mēnešiem vai gadu, skaidroja Māziņš.

Patlaban vēl nav aplēstas iespējamās investīcijas viesnīcas projektā, tās varētu būt skaidras pēc projekta pabeigšanas, sacīja Māziņš. Viņš norādīja, ka projektā būs jāatrisina jauni Andrejostas ielas satiksmes pieslēgumi pie Eksporta ielas un Pētersalas ielas, arī tie ietekmēšot nepieciešamās investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dziesmu un deju svētku ēdināšanas nodrošināšanā vislielākās raizes raisa loģistikas ceļu nodrošināšana, jo Rīgā notiek daudzi ceļu remonti.

Tā sacīja Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanas konkursā uzvarējušā SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Tāpat starp potenciālajiem sarežģījumiem ēdināšanas nodrošināšanā svētku dalībniekiem valdes priekšsēdētājs minēja produktu piegādes loģistikas iespējamos aizkavējumus un konkrētu pārtikas produktu nepieejamību. Trūkstot arī darba roku, kas vērojams visā Latvijas tirgū.

"Esam ar ilggadēju Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pieredzi kā Latvijā, tā Igaunijā, tāpēc apzināmies iespējamos riskus," sacīja Kaugars.

Taujāts par to, kā plānots nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus, Kaugars pauda, ka uzņēmums sadarbosies ar pastāvīgiem un ilgtermiņā pārbaudītiem piegādātājiem un loģistikas partneriem. Ēdiens tiks gatavots vairākās virtuvēs, kuras arī ikdienā nodrošina ēdināšanu vairākiem tūkstošiem apmeklētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8.janvārī "Dienas Bizness" rīkoja kārtējo Donoru dienu Andrejostā.

Pēc Valsts asinsdonoru centra datiem, šoreiz asinsdonori palīdzējuši 51 cilvēkam. Šoreiz ieradās arī divi pirmreizējie donori. Vairākus nepieņēma, jo nebija sagatavojušies asinsnodošanas reizei.

Kas jāzina un kā jāsagatavojas asins ziedošanai?️

24 stundas pirms asins ziedošanas vēlams:

● Ēst tikai veselīgu uzturu, nepārēsties.

● Dzert papildu šķidrumu (vismaz 1,5l - 2l dienā).

2-3 stundas pirms asins ziedošanas:

● Viegla maltīte,

● 3 - 4 glāzes šķidruma,

● Nesmēķēt.

Asinis nedrīkst nodot tukšā dūšā, ja nav bijis pilnvērtīgs miegs un ja pēdējo 24 stundu laikā lietots alkohols vai enerģijas dzērieni.

Valsts asinsdonoru centrs informē, ka izbraukuma busiņu var izsaukt uz jebkuru vietu un organizēt donoru dienu arī sava uzņēmuma, apkaimes ietvaros. Intereses gadījumos sazināties ar izbraukumu projektu vadītāju Sabīnu Teicāni: 29475216. Vairāk informācijas ir pieejama arī centra mājas lapā: https://www.vadc.lv/

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkārt daudz krāšņu, gaumīgu, muzikālu un dzirkstošu pasākumu. Katrai gaumei citādāks, ar milzu izvēles iespējām, jo mūsu sabiedrība ir ļoti attīstījusies un izglītojusies pasākumu sfērā un ļoti atbildīgi un rūpīgi ir izsecinājuši – kas priekš viņiem ir labs, interesants un apmeklētības vērts pasākums.

Šogad 2.maijā savu otro sezonu atklāj Andrejostas kvartāls, kas pasākumu un izklaides industrijas tirgū ir pavisam jaunatklāts, proti, 2018.gada vasaras nogalē norisinājās pirmais Latvijas modes tirgus Andrejostas kvartālā.

Andrejostas kvartāla mērķis un vīzija ir, lai būtu viegli, saprotami, nesarežģīti, bet gaumīgi, mūsdienīgi, kvalitatīvi un kreatīvi. Bez liekas pompozitātes, taču ar pārsteigumu pilniem pasākumiem, kvalitatīvu mūziku un māksliniekiem, radošiem un talantīgiem cilvēkiem, gardu maltīti un dzērieniem, kas pieejami ikkatram! Andrejostas kvartāla radošie organizatori Dāvis Čīma un Šarlote Lēnmane par Andrejostas kvartālu: “Atmosfērai jābūt dabīgai, ne mākslīgi radītai. Mūsu galvenais mērķis būtu, lai cilvēki gribētu atkal un atkal atgriezties pie mums Andrejostā. Neformālā, taču krāšņā atmosfēra, ko sniedz arī tieši mūsu lokācija – pie pašas Daugavas pretī ostai.“

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Alkohola patērētāji kļuvuši prasīgāki un izglītotāki

Monta Glumane, 02.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Specializētais alkoholisko dzērienu lielveikals Spirits&Wine desmit gadu laikā paplašinājies un nostabilizējies Rīgā, turpina izglītot gan darbiniekus, gan klientus un plāno modernizēties

Šā gada maijā apritēs desmit gadu, kopš Latvijas tirgū darbojas specializētais alkoholisko dzērienu lielveikals Spirits&Wine. Uzņēmuma līdzīpašnieks Andris Lūkins laikrakstam Dienas Bizness stāsta, ka aizvadītais laiks ir bijis ļoti spraigs un gadu gaitā daudz kas ir mainījies. Alkoholisko dzērienu tirdzniecību uzņēmums uzsāka ar aptuveni 400 kvadrātmetru lielu veikalu Andrejsalā, kura piedāvājumā bija ap 500 produktu. Šobrīd Rīgā kopumā ir četri Spirits&Wine veikali, lielākais no tiem sasniedz aptuveni 1200 kvadrātmetru, un tā piedāvājumā ir 5500 līdz 6000 produktu. Uzņēmuma veikali šobrīd atrodas tikai galvaspilsētā. «Liepājā veikala vairs nav, un tā bija vienīgā vieta ārpus Rīgas, kurā tika atvērts Spirits&Wine veikals. Mainījās nekustamā īpašuma īpašnieks, kurā atradās veikals, notika pārbūves, un mēs nolēmām tur vairs nepalikt. Protams, meklējam arī citu vietu, kur Liepājā varētu atvērt veikalu, bet pagaidām telpu ziņā neko interesantu un piemērotu neesam atraduši. Es domāju, ka Liepāja mums kā biznesa vieta bija gana interesanta. Domāju – varam sagaidīt, ka kaut kad Liepājā atkal tiks atvērts veikals,» paredz A.Lūkins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kļūst par pieprasītu modulāro sintezatoru ražotāju pasaulē

Armanda Vilcāne, 30.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan konkurence elektronikas mūzikas instrumentu ražošanas segmentā ik gadu saasinās, SIA Erica Synths izdevies kļūt par pieprasītu modulāro sintezatoru ražotāju pasaulē

To DB atklāj uzņēmuma Erica Synths vadītājs Ģirts Ozoliņš. Viņš norāda, ka pirms pāris gadiem šajā tirgus nišā darbojās ap 50 ražotājiem, taču šobrīd – jau vairāk nekā 300. Erica Synths apgrozījums vien dažos gados audzis teju 100 reizes, pērn sasniedzot 2,4 miljonus eiro. Tas nodrošinājis uzņēmumam vietu laikraksta Dienas Bizness un Lursoft veidotajā strauji augošo uzņēmumu jeb Gazeļu sarakstā. Apgrozījuma un peļņas kāpumu Erica Synths plāno arī šogad.

Saglabāt komandu

Nepilnos sešos gados, kopš uzņēmums sācis savu darbību, būtiski uzlabojušies ne tikai tā finansiālie rādītāji, bet arī audzis piedāvāto produktu klāsts, stāsta Ģ. Ozoliņš. «Pašlaik klientiem visā pasaulē piedāvājam aptuveni 150 dažādus modulāro sintezatoru moduļus. Ja skaitām arī aksesuārus un korpusus, kopumā mums ir aptuveni 300 dažādi produkti. Tāpat šo gadu laikā ievērojami paplašinājies arī sadarbības partneru loks un vairumtirgotāju tīkls, kā rezultātā savā jomā pasaulē esam kļuvuši diezgan atpazīstami. Esam daudz investējuši, lai mūsu instrumenti būtu kvalitatīvi un gatavi spēlēšanai uz skatuves. To novērtē arī klienti,» uzsver uzņēmuma vadītājs, kurš ar mūzikas instrumentu komplektu un moduļu radīšanu sāka nodarboties vēl pirms Erica Synths dibināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvāko gadu laikā Andrejsala var kļūt par dinamiskāko attīstības vietu, jo ostas kravas pamet pilsētas centru. Ir visi priekšnoteikumi šo vietu padarīt par īstu pilsētas pērli.

Īpašnieku intereses gan Andrejsalā, gan Andrejostā, gan Rīgas Pasažieru terminālī pārstāv SIA Riga Port City. Uzņēmums norāda, ka Andrejsalai jābūt dzīvai un ilgtspējīgai pilsētas apkaimei, kas pievelk cilvēkus – dzīvošanai, darbam, izklaidei.

Riga Port City mērķi saskan ar Rīgas pašvaldības attīstības nostādnēm.

Andrejsala strauji mainīsies no industriālas zonas uz sabiedrisku, Dienas Biznesam apstiprināja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora biroja Sabiedrisko attiecību vadītāja Solvita Brence.

«Andrejsalas un Andrejostas teritorijas mēs saredzam kā apkaimi ar lielu potenciālu, kurai nepieciešama tās identitātes izkopšana. Andrejsalai ir divi lieli trumpji: pirmais – ūdensmala, kas, kā zinām, ir viena no nozīmīgākajām Rīgas telpiskajām struktūrām, un otrais – teritorijas atrašanās Rīgas vēsturiskā centrā tiešā tuvumā, tātad viegli un ērti sasniedzama,» norādīja S. Brence.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Man šķiet, ka latviešiem reizēm ir grūti pieņemt to domu, ka labas klases restorāns var būt arī atvērts un brīvs," uzskata tūrisma kompānijas Balticvision Riga izpilddirektors un līdzīpašnieks Ēriks Lingebērziņš.

"Daudzus gadus strādājot tūrismā, esmu kļuvis diezgan izvēlīgs. Līdz pandēmijai viens no maniem mīļākajiem restorāniem bija Ķīpsalas Hercogs, mani piesaistīja ideja par to, ka vasaras sezonā restorāna durvis atveras un iekštelpas savā ziņā kļūst par ārtelpām. Ļoti patika arī Muusu terase Andrejostā, kas šobrīd diemžēl ir slēgta. Labprāt vēlreiz dotos arī uz zivju restorānu Spīķeris 53, kas atrodas Liepājas ostas teritorijā. Izvēloties kafejnīcas un restorānus, es meklēju tādas ēdienu pasniegšanas vietas, kurās valda brīva gaisotne. Man nepatīk balti galdauti un stīvs personāls. Tā bieži vien ir Rīgas problēma – ir ambīcija būt ļoti augstas klases restorānam, taču saturs ne vienmēr tiek tam līdzi. Man šķiet, ka latviešiem reizēm ir grūti pieņemt to domu, ka labas klases restorāns var būt arī atvērts un brīvs. Kā piemēru, kas, manuprāt, šobrīd ir vistuvāk šai augstajai klasei un brīvajai atmosfērai, varu minēt Rīgas Garāžu Berga bazārā," tā žurnala Dienas Biznesa rubrikā "Brīvdienu ceļvedis" atklāj E.Lingebērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru